Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

2019. júliusi sajtómegjelenések

Doktori iskolát indítanak a kkv-knak
A hazai felsőoktatásban unikális képzést, kkv-doktori iskolát indít a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE)– mondta a Világgazdaságnak Heidrich Balázs, az intézmény újraválasztott rektora. Ősztől magyar nyelven, 2020-tól pedig angolul oktatják a családi vállalkozások vezetőit, akik üzleti tudásukat szeretnék bővíteni. Az idei felvételin üzleti képzésekre a BGE veszi fel a legtöbb hallgatót, ősszel 6200-an kezdhetik el a tanulmányaikat.
Világgazdaság 1., 3. (2019. július 29.)

További megjelenés a témában:
Haszon.hu

 

Tourism Industry hit Hard by Labor
CrisisHigher wages and more flexible conditions could help ease labor shortage problems in the hospitality industry, according to experts the Budapest Business Journal spoke with. Summer heat and summer holidays are again throwing the spotlight on hotels and restaurants which, often filled to bursting, are struggling to find and retain workforce. A constant problem that has become even more acute recently, the labor shortage comes down to a number factors.
Training the Next Generation: “For a long time, hospitality jobs have been perceived quite negatively; not too many have looked at them as serious professions,” Andrea Lugasi, dean of the Budapest Business School tells the BBJ. “What we hear from our business partners is that they have a hard time finding both skilled and qualified workforce,” she adds. “Yet with the rise of gastronomy and the arrival of new global trends, this mindset is changing. Many of our students – though they earn a degree – are interested in manual jobs such as chefs,” Lugasi notes. One also needs to understand working in this industry is hard work, both physically and mentally, which also makes it less attractive for many.
Budapest Business Journal 1., 11. oldal (2019. július 5.)

 

Népszerű a turizmus-vendéglátás szak
2019-ben 4 441, 2018-ban 3 862 fő választotta ezt a szakot – mondta el Dr. Szalók Csilla, a BGE Turizmus-vendéglátás intézetvezetője. A BGE állami ösztöndíjas nappali képzésére idén 24,6 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt. Idén 1 189-en írták be első helyre a BGE-t, a felvettek száma 885. A intézetvezető elmondta: fontos, hogy a hallgatók nyelvileg felkészültek legyenek. "Örülünk, ha van nyelvvizsgájuk, ami a Turizmus-vendéglátás szakon egyre általánosabb. Egyetemi tanulmányaik alatt legalább még egy nyelvet el tudnak sajátítani, de azt mondhatjuk, hogy jellemző az is, hogy a tanulmányaikat három nyelv ismeretével fejezik be" - tette hozzá. A Turizmus-vendéglátás szak esetén fontos a kommunikáció, a nyitottság, az alkalmazkodási képesség a gyakorlatias szemlélet, a szolgáltatói attitűd, amik hozzásegítik a hallgatót a későbbi sikerekhez. "A felvételi során kiderült, sokan a mesterképzésre nem csak a szakmai fejlődés miatt jöttek, hanem azért mert szeretnék megismerni a turizmust, hogy profibb módon utazhassanak. Nekik fontos, hogy egyre többet lehető legkedvezőbb kondiciókkal a lehető legjobb helyekre utazzanak. Ezért szeretnék megismerni a szakma csínját-bínját" - hangsúlyozta az intézetvezető.

További megjelenés:
Turizmus.com

 

Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat
Több mint 112 ezer fiatal várta izgatottan tegnap este, hogy az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozza az ősszel induló felsőoktatási képzések ponthatárait. Az este nyolc óra után kihirdetett pontszámok a www.felvi.hu portálon érhetők el. A diákok nagy örömére elég sok alapképzéshez elégnek bizonyult a 280 pontos minimumkövetelmény, ennyivel például óvodapedagógusi vagy villamosmérnöki szakra is be lehetett kerülni. Ahogy az elmúlt évtized szinte minden tanévében, idén is a Gazdálkodás és menedzsment alapszakot választották a legtöbben. A bejutáshoz – amire ezúttal tízezren vágytak - 400 pontot kellett gyűjteni a maximális 500-ból az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) és a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Tavalyhoz képest valamennyit csökkent a képzés ponthatára a Budapesti Corvinus Egyetemen: az akkori 444 helyett most 438 pontra volt szükség a felvételhez. A legtöbb felvételizőt idén is az ELTE vonzotta, ahová rekordszámú gólya került be: a tavalyinál négyszázzal többen, összesen 10 170-en kezdhetik meg szeptembertől a tanulmányaikat az ország legkedveltebb egyetemén. Ugyancsak tízezer körüli létszámban várja új hallgatóit a Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem is. Aki csak fizetős képzésre jutott be, annak átlagosan 200-400 ezer forint közötti önköltséget kell fizetnie félévenként, de az orvosi szakokon az 1,3 millió forintot is meghaladja a féléves tandíj.
Magyar Nemzet, 1, 5. oldal (2019. július 25.)

További megjelenések:
Atv.huBoon.huDehir.huEduline.huEduline.hu
Eduline.hu, Észak-Magyarország: 2019.07.25.-1., 3. oldal

HVG.huIndex.huKaposvarmost.huMagyarnemzet.hu
Zalai Hírlap: 2019.07.25.-11. oldal, 24.hu

 

Hetvenkilencezer boldog diák, egyre csökkenő összlétszám
Míg az elmúlt három évben növekedett az új hallgatók száma, a felsőoktatásban résztvevők összlétszáma folyamatosan csökken.
Idén 78,9 ezer jelentkezőt vettek fel egyetemre, mintegy 3 ezerrel többet, mint egy évvel korábban – jelentette be a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően Bódis József oktatási államtitkár. Tavaly 75,3 ezren nyertek felvételt, amit Bódis már akkor „imponálónak” nevezett a 2017-es 72,7 ezerhez képest. A sikeres jelentkezések számát tekintve tehát kijelenthető: az utóbbi három évben egyre többen kerülnek be egyetemre, ami látszólag szembemegy a kormány 2012-ben indul felsőoktatás-politikájával.
Legnépszerűbb egyetemek
Jelentkezők / Felvettek
Eötvös Loránd Tudományegyetem 24764 / 10170 
Debreceni Egyetem 16502 / 7420 
Szegedi Tudományegyetem 14596 / 6159 
Budapesti Gazdasági Egyetem 14039 / 6192 
Pécsi Tudományegyetem 13 346 / 5186 
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 11023 / 4774

 

Történelmi győzelemmel vihette haza az aranyérmet a női egyetemi vízilabda válogatott
A férfiak bronzot szereztek, míg a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián judóban végzett a harmadik helyen. Idén a téli és a nyári „Egyetemi Olimpiákon” – az 1965-ös budapesti Universiade óta először – összesen 5 csapatsport képviselte hazánkat, és 54 év után 3 csapatunk is bejutott a legjobb négy közé.
Az aranyérmes női vízilabda csapat tagjai: Brezovszki Gerda (DUE), Farkas Tamara (DUE), Garda Krisztina (SZIE), Gémes Anett Alexa (DUE), Gerendás Matilda (SE), Hertzka Orsolya (California State University), Huszti Dóra (DUE), Kiss Alexandra (DUE), Kövesdi Vivien (TE), Kuna Szonja (TE), Lekrinszki Gina Petra (DUE), Máté Zsuzsanna (ELTE), Mucsy Anna Mandula (BGE); Mihók Attila (szövetségi kapitány), Benczur Márton (edző), Almási-Szabó Tímea (gyúró).
A bronzérmes férfi vízilabda csapat tagjai: Bencz Rolf (BGE), Burián Gergő (DUE), Csacsovszky Erik (PTE), Fejős Róbert (EDUTUS), Gyárfás Tamás (GDF), Kardos Gergely (DUE), Pellei Frank (EKE), Sánta Dániel (DUE), Sélley-Rauscher Domonkos (BCE), Szakonyi Dániel (NKE), Szatmári Kristóf (DUE), Várnai Kristóf (ELTE), Zerinváry Loránd (PTE); Horváth János (szövetségi kapitány), Keszthelyi Tibor (edző), Bors László (edző). 

 

Átvették diplomájukat a BGE Gazdálkodási Karának végzős hallgatói
Ötvenhárom hallgató tett sikeres záróvizsgát és vehette át oklevelét tegnap a BGE Gazdálkodási Karán tartott ünnepélyes dékáni tanács­ülésen.
A megjelenteket professzor dr. Szegedi Krisztina egyetemi docens, rektorhelyettes köszöntötte elsőként, s beszédében a BGE gyöngyszemének nevezte a zalaegerszegi kart, amely, mint fogalmazott, nagyon tudásorientált, kiváló eredményeket ér el.
Dr. Gubán Miklós dékán a tanévre visszatekintve a sok változásról, a megújuló oktatási feladatokról szólt, s elmondta, hogy a következő tanévtől már külföldi hallgatókat is fogadhatnak. Útravalóként egyebek mellett azt tanácsolta a végzősöknek, hogy önbizalommal lépjenek be a munka világába, olyan munkát válasszanak, amely lehetőséget ad az önmegvalósításra, kerüljék el, hogy fiatalon kiégjenek, ne fussanak el a problémák, nehézségek elől, de merjenek újratervezni, ha arra van szükség. Végül pedig szeressenek tanulni, mert szakmailag így fognak kiteljesedni.

További megjelenés:
Zalaegerszegi Televízió-Híradó-2019. július 5.
Zalai Hírlap-2019. július 6. (1., 3. oldal) 

Zalaegerszegi 7 Nap (1., 7. oldal)

 

Fesztiválország
Az elmúlt évtizedben gombamód szaporodtak a többnapos kulturális, zenei, gasztronómiai vagy épp hagyományőrző rendezvények, fesztiválok. A ’90-es évek derekán az akkor még Diáksziget néven futó Sziget Fesztivál különlegességnek számított a hazai szórakoztatóiparban. Ma már azonban a piaccal foglalkozó adatbázisokban több mint kétezer fesztivál megnevezésű program szerepel, igaz, ezek között olyan rendezvények is megtalálhatók, amelyek csak nevükben hordozzák a fesztivált. A Budapesti Gazdasági Egyetemen két éven keresztül kutatták a hazai fesztiválok gazdaságtani összefüggéseit, az eredmények megdöbbentők: a fesztiváltámogatásra költött minden egy forint 2,2 forintnyi GDP-bővülést generál. A tanulmány rámutat azonban, hogy az anyagi vonzat számszerűsíthető ugyan, de a teljes társadalmi hatás, az életminőség változása, az élményszerűség csak valószínűsíthető.
Manager Magazin, 28., 29. oldal (2019. július 1.)

 

A régit elbontják, újat építenek
Új városi multifunkciós rendezvény- és sportcsarnok megépítésére kapott lehetőséget a magyar kormánytól Zalaegerszeg városa a Modern városok program keretében. A kormányhatározat szerint 715 millió forint központi költségvetési forrás áll rendelkezésre a 2024-ben átadandó létesítmény kivitelezési dokumentációjának elkészítésére, valamint a beruházás előkészítésére. Balaicz Zoltán polgármester a jelenlegi sportcsarnok előtt tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy a 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnökkel megkötött Modern városok programban számos olyan fejlesztést sikerült meghatározni, amelyek Zalaegerszeg fejlődése szempontjából rendkívül fontosak. Időközben a kormánnyal egyetértve újabb elemeket tudtak belevinni a programba, amelynek így része lett a Mindszenty-iskolában épülő torna- és vívócsarnok, a BGE Gazdálkodási Karán az Innovációs és Tudásközpont kialakítása, a Hevesi Sándor Színház felújítása, valamint a volt MMIK négycsillagos szállodává való átalakítása. A polgármester megemlítette, hogy a közelmúltban elkezdődött a város közvéleménye által leginkább várt beruházás, az új uszoda és városi strand építése, ami már eredetileg is része volt a Modern városok programnak.
Zalaegerszeg, 1. oldal (2019. július 2.)

További megjelenés:
Zalamedia.hu


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM