Keresés:
Események
«2020. február»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

2019. márciusi sajtómegjelenések

Sikerrel zárult a KEVIN-Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenye-Interjú Dr. Dietz Ferenccel
A TrendFM Monitor Délután című műsorában Érczfalvi András készített interjút Dr. Dietz Ferenccel, a BGE kancellárjával az Egyetem pályaorientációs programjának keretében megvalósult és nemrégiben lezárult Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyéről (KEVIN), ahol összesen több mint 100 csapat 400 diákja indult. Az interjúban szó esett magáról a pályaorientációs program céljairól, programjairól, eddigi eredményeiről és magáról a KEVIN-ről, a versenyen született ötletekről és a jövőben megvalósuló programokról is.
Az interjú az alábbi linken, a Korábbi adások alatt, a Monitor Délután Érczfalvi Andrással/2019-03-05 16:05:00 alatt lévő Monitor Délután Érczfalvi Andrással 2. linken meghallgatható.

 

BGE Team Academy – Minden a vállalkozásfejlesztésről…
A TV2 legérdekesebb magyar induló vállalkozásokat és ötletgazdáikat bemutató Ötletgazdag című műsorának legújabb adásából szinte mindent megtudhatunk az Egyetem vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos világáról. A Berzsenyi Smart Campuson forgatott anyag bemutatja a BGE Team Academy képzését és bemutatkoznak hallgatói vállalkozások is.
Az anyagban Dr. Radácsi László, a BGE Budapest LAB Vállakozásfejlesztési Központ igazgatója többek között a nemrégiben elnyert Európai Vállalkozásfejlesztési Díjról is beszélt.

 

Ha nem akarja, hogy üzlete csődbe menjen, válasszon női vezetőt!
Kizárólag női vezető által irányított cég csupán kevesebb, mint fele annyi van, mint kizárólag férfi által vezetett - derül ki az OPTEN Kft. elemzéséből. A női vezetők által irányított cégek jellemzően kisebbek, ugyanakkor alacsonyabb csődkockázattal működnek, mint amelyek élén férfiak állnak. Minden pénzügyi mutatóban jobban teljesítenek viszont azok a cégek, ahol férfiak és nők egyaránt megtalálhatóak a vezetésben.
Az Origo.hu cikkében megemlíti a Budapest LAB 2017-es Családi Vállakozás Kutatásának eredményeit.

 

Több ezer cégnél probléma a generációváltás
Közel sincsenek felkészülve az utódlásra a hazai kkv-k többségét adó családi vállalkozások, csak töredéküknek van kész stratégiája a generációváltásra. A befektetők azonban nagyot nyerhetnek a működő, de utód hiányában mégis eladásra kínált társaságok megvételével.
A témát körbejáró csatolt Piac&Profit cikk bemutatja a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ 2017-ben készült átfogó kutatását a magyarországi családi vállalkozásokról.
Piac&Profit, 15-17. oldal, 2019. március 18.

 

Nem elég csak beszélni a dráguló lakhatási költségekről
2015 óta mind az ingatlan-, mind az albérleti árak növekedése drasztikus mértékben haladta meg a bérek – amúgy nem jelentéktelen – bővülését. Ezzel az árak Budapesten elérték azt a szintet, hogy az ingatlanpiaci helyzet már nem csak szegénységi vagy réteg-, hanem versenyképességi és átfogó társadalmi probléma. A bérszinthez viszonyított lakhatási költségek szerint Budapest ma már az EU egyik legdrágább városa és nem várható a helyzet magától való javulása.
Az Index.hu cikkében körbejárja a lakásvásárlás, a bérlés jelenlegi helyzetét, lehetőségeit és az Airbnb piac terjedéséről is szól. A cikk megemlíti a Dr. Jancsik András egyetemi docens által vezetett tavaly márciusi kutatás eredményeit az Airbnb-piacról.

 

HR Magyarországon: „Ha hozzánk jössz dolgozni, a barátod mellé ülhetsz”
A kis cégek sokszor inkább egy képzetlenebb, fiatal, de lelkes munkaerőt vesznek fel a felsőfokú képzettségű jelentkező helyett. Még akkor is, ha előbbi többe kerül, mert így ők tudják betanítani. A nemzetközi kutatások szerint a kkv-kban szinte nem is létezik hr-tevékenység, ám most a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a BGE Budapest LAB közös kutatása arra próbált választ adni, hogy pontosan milyen ilyen feladatokat látnak el.
Dr. Csillag Sára, a kutatási modul vezetője a Napi.hu cikkében többek között azt is elmondja, hogy nagyon sokat számít például az, milyen ember a cég vezetője. Milyen motiváló, milyen képzettséggel, vagy egyáltalán milyen személyiséggel rendelkezik. A  kutatási eredményekből pedig kiderül az is, hogy a kkv-k 60 százalékánál nincs tudatos karriertervezés, 40 százalékánál nincs teljesítményértékelés, 25 százaléknál nincs semmilyen képzés - még a vezetőknek sem. 

További megjelenés:
Penzcentrum.hu

 

A közmunka is veszélyezteti a kkv szektort
Nem csak a nagyvállalatok szervezett toborzási rendszerével és juttatásaival, de sokszor még a közmunkával is versenyeznie kell a kisvállalatoknak a szakképzett munkaerőért. A nyomást érzik a cégvezetők, de egyelőre kevés a valóban tudatos lépés. Az ismeretségekben és a rugalmasságban bíznak inkább.
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a BGE Budapest LAB közös kutatásának célja az volt, hogy feltárja a szektor HR tevékenységét. A kutatás eredményei megerősítik, a hazai kkv-knál általában nincs tehetségmenedzsment, nincs tervezés, kevés a képzési lehetőség és a végiggondolt kompenzációs rendszer is többnyire hiányzik – így nem csoda, hogy általában a kkv-k kevésbé vonzó munkahelyek a multinacionális vállalatokhoz képest.
A cikkben Dr. Csillag Sára, a kutatási modul vezetője, a BGE PSZK egyetemi docense is nyilatkozik. 

További megjelenés:
Piacesprofit.hu

 

Magyar aranyérem a nemzetközi szakácsversenyen
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karon megrendezett verseny második helyén Jure Dretnik, míg harmadik helyén Tim Guadanigno szlovén hallgatók végeztek. 
A tavalyi nagy sikerű verseny után idén is a KVIK adott otthont a nemzetközi megmérettetésnek, ahol 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek. A nyertes meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek. 

További megjelenések:
Baon.huBeol.huChefpincer.huDelmagyar.huDuna TV-Család-barát-2019.04.02.Duol.huEduline.huErettsegi.comEuroastra.blog.huFeol.huGastroguide.huGasztromagazin.huGourmetriporter.huGusto.huHeol.huMagyarkonyhaonline.huKisalfold.huKossuth Rádió-NapközbenLokal.hu, MTI.hu: 2019.03.14., Nool.huOldalasmagazin.huOrigo.huRidikul.huSonline.huSzinvilag.huSzoljon.huTeol.huTrademagazin.huTurizmusonline.huUtazonet.huVaol.huVeol.huVasarhely24.huZaol.hu

 

Átadták a 2019-es „Pro Gastronomia” díjakat
Az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny nyitónapján, 2019. március 12-én átadták a 2019-es „Pro Gastronomia” díjakat Egyetemünk Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK).
A Dr. Sándor Dénes - a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense - által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Idén Olivier Roellinger - 3 Michelin csillagos séf, az Olivier Roellinger szakácsverseny megálmodója és megvalósítója -, Varga Károly - 22 olimpiai és világbajnoki aranyérem büszke tulajdonosa -, Vomberg Frigyes - food stylist, a Bocuse d’Or csapat coach-a -, valamint Böröcz Zsófia - a BGE KVIK korábbi hallgatója, a RTL Klub Konyhafőnök 2018-as szériájának győztese - érdemelte ki a díjat.
A díjazottak az emlékplakett mellett a Hotel Garzon Plaza, a Bástya Wellness Hotel és a La Perle Noire étterem felajánlásában egy-egy kétszemélyre szóló pihenést, illetve vacsorameghívást kaptak.

További megjelenések:
Foodandwine.huGastroguide.huGasztromagazin.huOldalasmagazin.huOrigo.huTurizmus.comVendeglatasmagazin.hu

 

Magyar siker a nemzetközi hotelmenedzsment versenyen
A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendáglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) csapata az előkelő ötödik helyen végzett az EMCup 2019 nemzetközi hotelmenedzsment-versenyen. A hollandiai Maastrichtban februárban 36 neves egyetem részvételével megrendezett többfordulós versenyen a BGE The Rubicons csapat tagjait az ötödik hely mellett „Best Team Spirit” díjjal is jutalmazták a verseny során tanúsított kiváló csapatszellemért. Az idei verseny témája az Old School vs. New School volt, melynek keretében feltárták a jelenkor idegenforgalmi oktatásának hiányosságait, majd hosszútávú és fenntartható javaslatokat dolgoztak ki ezek megoldására. 

További megjelenések:
Kossuth Rádió-Jó napot, Magyarország!
Holmagazin.hu
Trademagazin.hu

 

Losoncz Miklós: az EU-n kívül is van élet, csak sanyarú
Az Európai Unió politikailag csak nyert a brexit-folyamattal, a britek távozásának gazdasági hatásait bőven enyhíti a tény, hogy most egységesebb, mint valaha. A britek példáján pedig most más, ingadozó tagállamok is láthatják, mibe kerül a szuverenitás. Dr. Losoncz Miklós, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora a vele készült interjúban elmondta azt is, hogy szerinte az Egyesült Királyság előtt egyszerűen nem létezik jó kimenetel.

 

Vészes elszigeteltséghez vezethet, ha tovább romboljuk uniós kapcsolatainkat
A magyar gazdaság sokkal felkészültebben nézhet egy esetleges újabb válsággal szembe, mint 2008-ban, az idén pedig a 3,5 százalékot is meghaladhatja a gazdasági növekedés. De a kockázatok is egyre nőnek – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzéséből. A magyar gazdaság 2018 második felében 5,1 százalékkal, az év egészében pedig 4,9 százalékkal bővült. Ilyen magas ütemre 15 éve nem volt példa. A korábban vártnál magasabb tavalyi dinamika, illetve a kormányzati gazdaság-élénkítő intézkedések (például családvédelmi akcióterv) miatt, a romló világgazdasági prognózisok ellenére, a GKI 2019-re 3,5 százalékra emelte 2019. évi növekedési előrejelzését. A növekedést idén immár harmadik éve a belföldi felhasználás bővülése gerjeszti, ugyanakkor az EU-transzferek növekedésgyorsító hatása már jelentősen csökken. Az infláció gyorsul, a külső egyensúly romlik, a magyar gazdaságpolitika prociklikus jellege csak enyhül, de nem szűnik meg. A gazdaságpolitika korrekciói nem érintik a magyar modell lényegét.
A cikk megemlíti a Dr. Losoncz Miklóssal, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzorával nemrégiben készült interjút is, amelyben a professzor úr többek között azt is elmondta, hogy szerinte az Egyesült Királyság előtt egyszerűen nem létezik jó kimenetel.

 

Miről beszélnek a boroscímkék?
Újra két, sokakat érintő témát jártak körbe a Magyar Bor Akadémia legutóbbi borklubján. Hegedűs Pétera BGE Turizmus Tanszékének tanára a magyar bor és a gasztronómia szerepét mutatta be az idegenforgalom tükrében, ifj. Vida Péter, a szekszárdi Vida Borbirtok szakembere pedig a boroscímkék értékközvetítő szerepéről beszélt.

 

Gazdaságtudományi képzés a magyar felsőoktatásban a statisztikai adatok tükrében
A felsőoktatás gazdaságtudományi képzési területén érintettek állandó kihívásokkal néznek szembe: változó jogszabályi, gazdasági környezet, a munkaerőpiac növekvő elvárásai, a Z generációs hallgatók motivációi, szakmai kompetenciakövetelmények, a globalizáció kihívásai és az egyetemek között folyó versenyek az egyre szűkülő piacon is folyamatos megújulásra kényszeríti a szereplőket.
A Polgári Szemle aktuális számában Dr. Siklósi Ágnes PhD, a BGE PSZK egyetemi docensének és Dr. Sisa Krisztina A. PhD, a BGE PSZK főiskolai docensének közös tanulmánya részletes helyzetképet mutat be a hazai gazdaságtudományi felsőoktatásról a szereplők piaci részesedése, képzési kínálata és struktúrája tekintetében.
Polgári Szemle-2018. 4-6. szám (416-424. oldal), 2019. március

 

Jegybanki pályázat egyetemi hallgatóknak
A Magyar Nemzet Bank (MNB) a korábbi évek kiemelt hallgatói érdeklődésére és az értékes pályaművekre tekintettel idén is meghirdeti hat vezető felsőoktatási intézménnyel – Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem – közös egyetemi hallgatói ötletpályázatát. A sikeres „Pénzügyek felsőfokon – Légy kreatív!” című pénzügyi tudatosságfejlesztő ötletpályázatra idén megújult formában, videóbejegyzések készítésével jelentkezhetnek az egyetemisták.
A pályázati témakörök a korábbi évekhez hasonlóan idén is a legfontosabb pénzügyi fogyasztóvédelmi aktualitásokhoz kötődnek, úgymint a költségvetéstervezés, a hitelfelvételek kockázatai és az öngondoskodás. A hallgatóknak ezúttal azonban újszerű megközelítéssel - akár az MNB tematikus kisfilmjeiből is ötletet merítve - rövid, párperces videóbejegyzések (vlogok) formájában kell az általuk választott témákat feldolgozniuk. A pályázatoknál a kreativitás mellett fontos szempont, hogy a videó az adott témához kapcsolódó hasznos információkat izgalmasan, figyelemfelkeltően és a családok, egyének pénzügyi döntéseit ténylegesen segítő módon jelenítse meg. Pályázni egyénileg vagy maximum 3 fős csapatban is lehet. A pályaművek beérkezési határideje 2019. május 15., a döntő 2019 júniusában lesz. 

További megjelenések:
Adozona.hu
Novekedes.hu

 

Ezzel a képzéssel szinte azonnal munkát kapsz
Szakmai felmérések tanúsága szerint az Országos Képzési Jegyszékbe (OKJ) sorolt szakmák piacán a bérügyintéző képzés a legkeresettebb. Különösen a nők, ezen belül is a kismamák részesítik előnyben a képzést, mert a tananyag távoktatásos munkarendben is elsajátítható, így a személyes jelenlét a minimálisra -  20-30 órára - szűkíthető. Keresett szakképesítésről van szó, így a friss tudás birtokában szinte azonnal munkát találhat bárki. A statisztikára alapozott trendet támasztja alá a NEXON által szervezett Országos Bérügyviteli Bajnokság is, melynek keretében minden évben kiválasztják a szakma tíz legjobb bérügyintézőjét.
A hetedik alkalommal kiírt Országos Bérügyviteli Bajnokság április 15-én indul. A versenyt a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is támogatja. A megmérettetés a 2 millió forintos összdíjazás mellett komoly szakmai elismerést is jelent. A versenyre már lehet jelentkezni, amelyben négy hónapon keresztül (április, május, szeptember, október) online feladatsorokat oldanak meg a résztvevők, a novemberi döntőben pedig a fordulók során a legjobb eredményt elérő 50 versenyző méri össze tudását.

 

Mibe fektessünk, ha megint beüt a válság?
Bár a 2008-as pénzügyi válság sokkolta a világgazdaságot, számos olyan tényről indított el őszinte kommunikációt, mint például a pénzügyi válságok ciklikus bekövetkezésének törvényszerűsége. Az elemzők többsége egyetért abban, hogy 2018 októberében elindult tőzsdei esések is egy újabb pénzügyi krízis irányába mutathatnak, így a kérdés talán ennél aktuálisabb nem is lehetne: mibe fektessünk, ha megint beüt a válság?
Vraskó Attila tőzsdestratéga, az Alpha Capital Zrt. alapító vezérigazgatója – a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán alapozta meg háttértudását – a Piacesprofit.hu-n megjelent cikkében összegyűjtötte azokat a befektetési formákat, amelyek egy esetleges tőzsdezuhanás ellenére is érhetnek el hozamot.

 

1848 a haladásról, a bátor kezdeményezésekről is szól
Állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, a Budapesti Gazdasági Egyetemen rendezett eseményen.

További megjelenés:
Kamaraonline.hu

 

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM