Keresés:
Események
«2020. július»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

2019. novemberi sajtómegjelenés

Ötödik alkalommal rendezték meg a Manifesztet a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Ugyan a riportban „ötödik alkalommal” szerepel, de valójában negyedik alkalommal rendeztük meg tegnap a Manifesztet, a Budapesti Gazdasági Egyetem 2016-ban hagyományteremtő jelleggel életre hívott élményközpontú kulturális minifesztiválját. Az idén külföldi tapasztalatokról, kulturális sztereotípiákról beszélgettünk Ördög Nórával. Erasmuson részt vett BGE-s hallgatóink is beszámoltak saját élményeikről. Beck Zolival, a 30Y frontemberével arra kerestük a választ, vajon hogyan, mivel lehet hatni a mai közönségre. Volt Verstaden workshop az újrahasznosítás jegyében, fényfestés és kiállítás BGE-s hallgatók műveiből.
A riportban Dr. Dietz Ferenc kancellár nyilatkozik a fesztiválról.
M5-Kulturális híradó (2019. november 20.)

További megjelenés:
TrendFM-Délutáni monitor: 2019.11.26.

 

Sok esetben rosszul sül el a generációváltás a vállalkozások esetében
A generációváltás nem mindig sikersztori, nem minden esetben szeretnék a fiatalok úgy átvenni a családi vállalkozást, ahogy az idősebbek gondolják, szeretnék.
A témáról, az Utódlásra felkészülni 2.0 - generációváltás a családi cégeknél konferencia nyomán Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Vállakozásfejlesztési Központjának igazgatója nyilatkozott a Kossuth Rádiónak.
Kossuth Rádió-Jó napot, Magyarország! (2019. november 26.)

 

Generációváltás várható az agráriumban
Magyarországon éppen ezekben az években vonulnak lassanként háttérbe a rendszerváltoztatás környékén vállalkozásokat indítók, márpedig a kis- és középvállalkozások 58 százaléka családi tulajdonban van, ez  nagyjából 30 ezer céget jelent, amelyek jelentős gazdasági súllyal is bírnak. Komoly kérdést vet fel, hogy ezeket a cégeket hogyan veszi át a következő generáció.
A téma kapcsán Tímár Gigi, a Budapesti Gazdasági Egyetem Vállalkozásfejlesztési Központjának tudásmenedzsment vezetője; Kling Szandra, a Kling Kft. stratégiai igazgatója és Kling Imre, ügyvezető beszélgettek a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Kossuth Rádió-Napközben (2019. november 19.)

 

Időutazás a jövő turizmus és vendéglátás oktatásába
A BGE kereskedelmi, vendéglátóipari és turisztikai képzése 50. születésnapi ünnepére fogadja pénteken a hazai középiskolák tanárait, diákjait. Az eseményen az intézmény oktatói, hallgatói mutatják be, hogyan lehet szórakoztatóan oktatni a XXI. század sikerszakmáit. Szabadulószoba, gondolattérkép, játékos tesztek és térképfeladványok is várják a jövő hallgatóit.

 

Rendhagyó születésnapi partival várta a Budapesti Gazdasági Egyetem a középiskolás diákokat
Több mint 200 középiskolás diák látogatott el a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karára (BGE KVIK), hogy játékos formában megismerkedjen a XXI. század sikerszakmáival, a kar képzési kínálatával. A KVIK50 jubileumi rendezvénysorozat keretében a BGE KVIK és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum–Gundel Károly Szakképző Iskola közös szervezésében pénteken megrendezett születésnapi partin a diákok 7 állomáson, 11 helyszínen rendhagyó, szórakoztató, játékos formában ismerhették meg a XXI. század sikerszakmáit és ismerkedhettek meg az egyetemmel. 
A Kossuth Rádió helyszínen készített riportja csatolva, melyben a BGE KVIK munkatársai: Dr. Szalók Csilla, intézetvezető, Karakasné dr. Morvay Klára, főiskolai docens és Róbert Nóra oktató is nyilatkozott.
Kossuth Rádió-Jó napot, Magyarország! (2019. november 8.)

További megjelenések:
Turizmus.com
Turizmusonline.hu
Uzletem.hu

 

Szakács-és pincérversenyt tartottak a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán
Ramocsai Barbara, a BGE hallgatója nyerte a BGE KVIK-en múlt hét pénteken megrendezett rendhagyó szakács- és pincérverseny szakácsversenyt. A pincérek közül Császár Attila, szintén egyetemünk hallgatója bizonyult a legjobbnak. A KVIK 50 jubileumi rendezvénysorozat keretében az egyetem első alkalommal megrendezésre kerülő saját szervezésű versenyén – szakítva az eddigi megszokásokkal – szakács és pincér tanulók, valamint turizmus-vendéglátás szakos egyetemi hallgatók valós elméleti és gyakorlati tudását mérte fel, értékelte a 2 neves zsűri. A megmérettetésen a szakácsversenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és két kötelező alapanyagból háromfogásos ételsort készítettek el előre meghatározott idő alatt. A pincérek többek között díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról.
Az M1 Iskolapad című műsorának helyszíni riportja az alábbi linken 09:40-től megtekinthető.

További megjelenések a témában:
due.hu
Hévíz, Keszthely és Vidéke, 4. oldal (2019. november 19.)

Trade Magazin, 98. oldal
trademagazin.hu
Zalai Hírlap, 6. oldal (2019. november 6.)

Zaol.hu

 

A VSZK tanulóinak sikere
A Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara rendezte meg az első magyar egyetemi gasztronómiai kupát. Utóbbi intézmény adott otthont a szakács- és pincérversenynek. Fisli István, a VSZK igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a megmérettetésen a szakács versenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és két kötelező alapanyagból háromfogásos ételsort készítettek meghatározott idő alatt. A pincérek pedig többek között díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról.
A keszthelyi VSZK két diákja szép eredményt ért el az országos versenyen. Hosszú Kevin pincérszakmában harmadik lett és különdíjat is kapott. Nagy-Fáró Klaudia szakács tanuló pedig ötödik helyen végzett, s a zsűritől különdíjat kapott a legszebb konyhai munkáért. Pincérszakmában Kiss György, szakácsszakmában pedig Szabó Melinda és Gombkötő János szakoktató készítette fel a diákokat a fővárosi versenyre.

További megjelenés:
Zalai Hírlap, 6. oldal (2019. november 6.) 

 

Éltanulók
Elkészült a HVG legújabb rangsorkiadványa, amely az egyetemek és főiskolák toplistáját közli. A HVG Diploma rangsorában idén az intézmények közül az ELTE került az első helyre, míg a karoknál két első helyezett lett, az ELTE Bölcsészettudományi és a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kara. A gazdasági képzésben a Közgáz mellé lassan felzárkózik az ELTE Gazdálkodástudományi Intézete, ahová kiváló diákok mentek. De nagyon jó a diákfelhozatala a Budapesti Gazdasági Egyetem karainak is, amelyek éppen a gyakorlatközpontú oktatói kar miatt az oktatói rangsorokban hátrébb helyezkednek el.
HVG, 36., 37. oldal (2019. november 21.)

 

Mennyi idő alatt találnak állást a friss diplomások? Képzési területi lista
A 2016-ban végzettek közül az osztatlan tanárképzésben diplomát szerzők tudtak a leggyorsabban elhelyezkedni a munkaerőpiacon a diplomás pályakövetési rendszer (DPR) adatai szerint. Mesterszakos oklevéllel szinte az összes képzési területen jobb eséllyel indulnak a pályakezdők, már ami az álláskeresésre fordított időt illeti. A DPR adatain alapuló interaktív keresőfelületen képzési területenként, sőt, akár szakokra lebontva is megnézhető, hogy mennyi idő alatt találtak állást a 2010 és 2016 között abszolutóriumot szerzett hallgatók. Az oldalon a fizetésekről, munkakörökről, későbbi tanulmányokról is lehet tájékozódni. Az informatika alapképzéseken diplomázók például átlagosan szintén kevesebb mint két hónap alatt találtak állást, a legkönnyebben a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói helyezkedtek el, 34-35 nap alatt.
További érdekes adatok az Eduline.hu cikkében.

 

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak november 10-én Spanyolországban
Előrehozott parlamenti választásokat tartanak november 10-én Spanyolországban. Szakértők és a kutatások szerint várhatóan a szocialisták nyernek majd, azonban egyetlen párt sem szerez majd elegendő többséget az önálló kormányalakításhoz, pedig 4 év alatt ez már a negyedik parlamenti választás lesz.
Ez volt az M1 Szemtől szembe című műsorának témája. A beszélgetésben Dr. Domonkos Endrea Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos munkatársa is részt vett.

 

Négy éven belül negyedszer tartanak parlamenti választást holnap Spanyolországban
Négy éven belül negyedszer tartottak parlamenti választást Spanyolországban vasárnap. Az előrejelzések szerint nem garantálható, hogy véget ér ezzel a politikai patthelyzet. Sőt, inkább az a valószínű, hogy marad a bizonytalanság.
Még a választás előtt Domonkos Endre, Spanyolország-szakértő, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa nyilatkozott az M1 Ma este című műsorában, amely az alábbi linken 14:36-tól megtekinthető.

További megjelenés:
Hirado.hu

 

Nagykoalíció előtt Madrid?
Széles körű, több pártból álló kormányzati együttműködés vagy a jobboldallal alkotott nagykoalíció – gyakorlatilag ez a két lehetőség áll Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök előtt, miután szocialista pártja megnyerte ugyan a vasárnapi előre hozott spanyol választásokat, ám sem egyedül, sem potenciális koalíciós partnerével, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörüléssel összefogva nem tud kormányt alakítani.
A témában Domonkos Endre, Spanyolország-szakértő, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa mondta el véleményét a lapnak.

További megjelenés:
Magyar Nemzet, 9. oldal (2019. november 11.)

 

Néhány órán belül olyan programmal áll elő a kormány, amilyenre még nem volt példa
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadást tartott tegnap a KKV Stratégia Konferencián. Az esemény fókuszában a Magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája (2019-2030) állt, amelyet a minisztérium több mint 1 000 vállalkozó, számos szakmai szervezet és társminisztérium közreműködésével dolgozott ki. Az egyértelmű intézkedési tervet tartalmazó stratégiai dokumentum fő célja a hazai kkv-k hozzáadott értékének, termelékenységének és exportképességének növelése.
A bejelentést megelőzően a Portfolio.hu egy korábbi háttérbeszélgetés keretében már vázolta, hogy mit tartalmazhat a stratégia. A magyar kkv-szektor legfőbb problémái kapcsán idézik a BGE Budapest LAB kutatását, mely szerint az elmúlt években a kkv-k csupán mintegy 29 százaléka tört be új piacokra és 60 százalékuk semmilyen exporttevékenységet nem végez.

 

Miként érvényesülhetnek a fogyatékos vállalkozók?
Miként érvényesülhetnek a fogyatékos vállalkozók? Milyen helyzetekkel kell szembesülniük? Milyen motivációk, támogató és akadályozó tényezők befolyásolják a munkájukat? Az országban elsőként jelent meg ilyen témájú kutatás, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karával közreműködésben. Svastics Carmen, az ELTE oktatója beszélt a kutatásról, az eredményekről a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, amely az alábbi linken 10:15-től meghallgatható.

 

Mesterséges intelligencia tudásközpont program: stratégiai szövetség a jövőbemutató fejlesztésekért
MI Tudásközpont program néven stratégiai együttműködést indított a Microsoft Magyarország vezető magyar egyetemekkel – jelentette be Jean-Philippe Courtois a Microsoft Globális alelnöke. Az együttműködés keretében az egyetemeken mesterséges intelligenciára épülő nagy társadalmi hasznosságú alkalmazásokat fejlesztenek a legmodernebb Microsoft-technológiák felhasználásával. A hosszú távú szakmai együttműködés célja, hogy a technológiai oktatásnak ne csak szerves részét képezzék az olyan modern technológiák, mint a mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás és ezek kombinációja, hanem hogy e technológiákra építve nagy társadalmi hasznosságú fejlesztések szülessenek, amelyek hozzájárulnak az emberek mindennapi életének javításához. Az MI Tudásközpontok olyan központok, ahol koncentrálódik a legújabb technológiákkal kapcsolatos tudás és rendelkezésre áll a megfelelő technológia is annak érdekében, hogy a legtehetségesebb diákok és szakmai mentoraik rendkívüli ötleteket valósíthassanak meg és hozzájáruljanak ahhoz, hogy ezek a fejlesztések szervesen beépüljenek a magyar technológiai képzésbe.
Az MI Tudásközpont programjához többek között a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem is csatlakozott.  

További megjelenés a témában:
Profession.hu

 

Öregdiákok találkozója
Kerek évfordulós évfolyam-találkozó volt szombaton a BGE Gazdálkodási Karának Innovációs és Tudásközpontjában. Az alumni-, vagyis öregdiák-találkozókat 2011-ben indították el, az intézmény karrá válásának alkalmából. Azóta hagyomány, hogy az egykori hallgatók összegyűlnek a diploma átvételének kerek évfordulóján. Most, a 9. találkozón a 40 és 30 éve végzetteknek nyílt módjuk arra, hogy találkozzanak egymással és egykori oktatóikkal. Mintegy hetven öregdiák és húsz tanár vett részt a programon, amelynek kezdetén megemlékeztek az elhunyt oktatókról és hallgatókról. Ezt követően a rendezvényt levezető Lambertné Katona Mónika kiemelt projektigazgató felolvasta prof. dr. Heidrich Balázs rektor üdvözlő sorait.

További megjelenés:
Zalai Hírlap, 3. oldal (2019. november 25.)

 

Jól bánnak a pénzzel
Az országban egyszerre 23 helyszínen vette kezdetét tegnap délután a középiskolások hetedik alkalommal megrendezett PénzSztár versenye. A verseny zalai helyszíne hagyományosan a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg intézménye volt. Az országos verseny internetes előselejtezővel indult, az alapján választották ki a tegnapi selejtezőre bejutott 115 csapatot. Zala megyében öt, négynégy főből álló középiskolás csapatból kettő az egerszegi Csány-szakgimnáziumból, egy a Deák-szakközépiskolából és kettő a keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziumból érkezett. „Nagyon fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése, ez a PénzSztár verseny egyik fontos küldetése. Elmélyíteni a pénzügyi ismereteket és segíteni abban, hogy az iskolában tanultakon túl új ismereteket szerezzenek a fiatalok. Mindig vannak olyan feladatok, amelyek a történelmi pénzügyekhez kapcsolódnak, vagy a napi aktualitásokat dolgozzák fel, és részét képezik a versenynek a pénzügyi számítások is” – mondta a zsűri elnöke, Lambertné Katona Mónika.
A továbbjutók november 21-én folytathatják a versenyt a regionális középdöntőben.
Zalai Hírlap, 16. oldal (2019. november 8.)

További megjelenés:
Zaol.hu
Zalaegerszegi Televízió-Híradó
Zegtv.hu

 

Hasznos ismeretekkel gazdagodtak
A napokban rendezték meg az életviteli napokat a Kalocsai Szent István Gimnáziumban. Ennek volt egy előzménynapja is, amikor a Budapesti Gazdasági Egyetem Cinema Café programjában szót ejtettek a környezetvédelemről. „Csütörtökön osztályfőnöki órával indult a napunk, ahol megbeszéltük a további programokat. Ezután átsétáltunk a Kalocsai Járásbíróságra, ahol dr. Pirisiné dr. Szamosvölgyi Dóra bírónőtől hallottunk olyan alapfogalmakat a munkaviszony létesítése és megszüntetése témában, melyekkel tisztában kell lennünk. Hogy ne legyen túl száraz a jogi ügyekről szóló előadás, eljátszottunk egy válópert is. Ezzel és több vicces, ugyanakkor abszurd történettel, amit a bíróságon követtek el emberek, izgalmassá tette a programot a bírónő, és jó hangulatot teremtett a közönség számára. Legvégül az iskola könyvtárában fogadott minket egy szociális gondozóként dolgozó férfi, aki olyan játékos feladatokat adott nekünk, ami által kicsit jobban megismerhettük egymást és önmagunkat” – számolt be élményeiről Argat Luca.
Petőfi Népe, 6. oldal (2019. november 27.)

 

Idősbarát régió
A Hevesi Sándor Színházban zárult az Idősbarát Régió (Agefriendly Region) nevet viselő, 2017 elején elindított magyar–osztrák uniós projekt, amely azért jött létre, hogy az idősek a lehető leghosszabb ideig maradhassanak otthon, kellő gondoskodás mellett. Győri, szombathelyi, bécsi és gleisdorfi intézmények kapcsolódtak be a programba, a zalai megyeszékhely részéről a Zalaegerszegi Gondozási Központ. Balaicz Zoltán polgármester az önkormányzat valamint a városi idősügyi tanács idősbarát törekvéseiről szólt. Ezek közül megemlítette az idősek hónapját, ami számos rendezvényt kínál a város szépkorú lakosságának. Közte a BGE zalaegerszegi Gazdasági Karával elindított Senior Akadémia, ami félévente mintegy 300 főt vonz. A város a szociális ellátórendszer infrastruktúrájának fejlesztését is szem előtt tartotta. A megyei jogú városok közül elsőként sikerült felhasználni a TOPprogramban rendelkezésre álló 353 millió forintot a nappali és bentlakásos intézmények korszerűsítésére.
Zalaegerszeg, 1., 2. oldal (2019. november 19.)

 

Fiatal vagy? Vállalkoznál?
Kacérkodsz a gondolattal, hogy vállalkozó leszel? Vállalkozó vagy, de új területeken is kipróbálnád magad? – erre a kérdésre kaptak válaszokat az érdeklődők a Fiatal vállalkozók hete zalaegerszegi állomásán, melynek a BGE zalaegerszegi gazdálkodási kara Innovációs és Tudásközpontja adott helyet. Idén november 18–21. között tartották a Fiatal vállalkozók hetét. A hazai rendezvény házigazdája a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), amely tizenkettedik, míg Zala megyei szervezete negyedik alkalommal szervezte meg a találkozót.
Ma a legtöbb fiatal otthon kezd bele valamilyen vállalkozásba: otthon szerkeszti meg honlapját, otthonról telefonál, melyhez nem kell személyesen megjelenni. Az üzleti kapcsolat építése azonban megkívánja jelenlétét, amelyhez nem biztos, hogy kezdőként fenn tud tartani egy irodát. A BGE megújult épületében úgynevezett coworking irodát tud bérelni, ami infrastrukturális hátterével már megfelelő tárgyalóhelyet biztosít számára. Erről Lambertné Katona Mónika beszélt köszöntőjében. A BGE kiemelt projektigazgatója hozzátette, ezt a szolgáltatást kis- és középvállalkozások számára ajánlják ki majd. Felsőoktatási intézményként elkötelezettek abban is, hogy rendezvénytermüket felajánlva közös szakmai programokat valósítanak meg gazdasági szereplőkkel. A 2018-ban létrehozott Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ feladata, hogy tudásmegosztással segítse a hazai kis- és középvállalkozásokat, egyik kutatási tevékenységével éppen a családi vállalkozások utódlásának kérdését vizsgálja.
Zalaegerszeg, 2. oldal (2019. november 26.)

 

Senior Akadémia
Zelena András, főiskolai docens, BGE, Külkereskedelmi Kar, Kommunikáció Tanszék: Mesterséges intelligencia
14:50–15:05 szünet
15:05–15:55 Szabó Péter, tanársegéd, PE, Georgikon Kar, Kertészeti Tanszék: Kutatás-fejlesztés-innováció az agrárium szolgálatában
Zalai Hírlap, 12. oldal (2019. november 4.)

 

Senior Akadémia
2019/2020. tanév őszi félév, program: 2019. november 21. 14.00–14.50 dr. Heidrich Balázs, rektor, Budapesti Gazdasági Egyetem; A családi ezüst nyomában – A magyar családi vállalkozások utódlásának kihívásairól 14.50–15.05 Szünet 15.05–15.55 Lambertné Katona Mónika, kiemelt projektigazgató, Budapesti Gazdasági Egyetem, Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg; Innovációs és Tudásközpont – bemutató túra
Zalai Hírlap, 12. oldal (2019. november 18.)

 

Puzzle, igaz-hamis, activity
Zalaegerszeg volt az első állomása a Magyar Államkincstár (MÁK) pénzügyi ismereteket játékos formában fejlesztő, országos középiskolai vetélkedősorozatának. A megyei előselejtezőből négy zalaegerszegi és egy kanizsai szakgimnázium csapata jutott be a MÁK megyeszékhelyi igazgatósága székházában megrendezett döntőbe. Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke fontosnak ítélte a versenyt, ami a fiatalokat pénzügyi tudatosságra készíti fel. Kiemelte, hogy Zala megye élenjár az innovatív pénzügyi képzésben, ami előbb a számviteli főiskolához, majd a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karához fűződött illetve fűződik a mai napig. Az intézményekből olyan kitűnő szakemberek kerültek ki országosan is, akikre büszkék lehetnek. Bízik abban, hogy a mostani fiatalok is ezen az úton tudnak haladni.

 

Azért ez erős: ennyit keres egy coach a vidéki Magyarországon
A coaching fogalma az elmúlt években szép lassan beszivárgott a köztudatba, és ahogy korábban divatossá vált pszichológushoz járni, úgy most egyre több embernek van saját coachja, tulajdonképpeni edzője, aki egyfajta támogató munkát végez. A szóhasonlóság nem véletlen, hiszen a coach magyarul edzőt jelent. A trendi irányzatnak egyre több a követője mind a kliens, mint a tréner oldalon, amire manapság coach-képzések tömkelege épül. De hány igazi coach van ma Magyarországon? Hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól a szakembert és a sarlatánokat? Mit is jelent ez a coaching és miért válhatott ilyen sikeressé az utóbbi években?
A HelloVidék most ezeknek a kérdéseknek járt utána. A cikkben arról is olvashatunk, hogy nem csak tanfolyamokon, hanem egyetemi képzés részeként is lehet ma már business coach képzést választani. A diplomához kötött, államilag elismert, szakirányú továbbképzés (másoddiplomás képzés) indít évente a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola. 

További megjelenés:
Penzcentrum.hu

 

Kiemelt a nyelvoktatás
A múlt heti bejelentést – miszerint mégsem kötelező az egyetemi továbbtanuláshoz a középfokú nyelvvizsga – ugyanolyan nyugodtan vették tudomásul, mint évekkel ezelőtt ennek az ellenkezőjét. A Neumannban az oktatáspolitika döntéseitől függetlenül is kiemelt szerepe van a nyelvoktatásnak és a nyelvvizsgafelkészítésnek. A cél nem a kötelező nyelvvizsga, hanem az igényes, magas szintű nyelvtudás megszerzése és a megszerezhető többletpontok maximálása. Az intézmény DSD felsőfokú nyelvvizsga felkészítő és vizsgahely is, minden évben tucatnyi felsőfokú DSD nyelvvizsga születik, tovább színesítve a cambridge-i, BGE szakmai felsőfokú nyelvvizsgák palettáját.
Heves Megyei Hírlap, 6. oldal (2019. november 16.)

 

Az egyetemeken is megállják a helyüket
A neumannos diákok több mint 90 százaléka tett sikeres felvételi vizsgát, és folytatja tanulmányait a felsőoktatásban. Nem titkolt cél: az egyetemre készítsék föl a hozzájuk jelentkezőket. De ennél sokkal többet nyújt ez az iskola. Többek között erről is beszélt dr. Sipos Mihály, az iskola igazgatója a vele készült interjúban. A cikkben lévő statisztika szerint a 2018/19. tanévben a Budapesti Gazdasági Egyetemre vették fel a legtöbb neumannos diákot.
Heves Megyei Hírlap, 6. oldal (2019. november 16.)

 

Liszt ízharmónia, kilenc palackra hangolva
A Twickel Szőlőbirtok csapata exkluzív sajtórendezvényre invitálta azokat a gasztro és bor iránt elkötelezett újságírókat, akik nem átállottak kötényt húzni, hogy bepillantsanak abba a műhelymunkába, amit a konyha jelent. Annak érdekében, hogy az ünnepi asztalra kerülő ételek és italok igazán különlegessé tegyék a meghitt eseményt, a Twickel Szőlőbirtok kiválasztott pár izgalmas fogást, amelyeket egy látványkonyha keretén belül készített el közösen a meghívott vendégekkel. Az esemény résztvevői három ízletes, boros, ünnepi fogás elkészítésében segédkezhettek Böröcz Zsófia és Bartal Sándor gasztromentorok szakmai vezetésével egy hangulatos helyszínen, a Chefparade konyháján. A finom borok kóstolása mellett a Twickel borászaitól arról is megtudhattak mindent, hogy például a hagyományos karácsonyi ételek mellé milyen bort érdemes választani. Böröcz Zsófia – aki  2008-ban nívó díjjal diplomázott a Budapest Gazdasági Egyetemen Vendéglátó és Szálloda szakon –, ügyes kézzel irányította tapasztalatlan csapatát. Nem csak elkészítette az ételeket, hanem be is vonta a résztvevőket a főzés titkaiba.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM