Keresés:
 • Központi Könyvtár

 • Bemutatkozás
 • Hírek
 • Publikációtar
 • MTMT
  • MTMT tájékoztató
  • MTMT változásjegyzékek
 • Adatbázisaink
 • Dokumentumok
 • Munkatársak
Események
«2019. március»
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Adatbázisaink

Előfizetett online adatbázisok

 • Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására, a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig. Az felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el, 1998-ig visszamenőleg. 17 hazai impakt faktoros folyóiratból 14 itt jelenik meg. A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (full text) letölthető PDF formátumban.

 • A szolgáltatás az Akadémiai Kiadó Angol-magyar nagyszótárt, Magyar-angol nagyszótárt, Német-magyar nagyszótárt, Magyar-német nagyszótárt, Francia-magyar és Magyar-francia nagyszótárát, az Idegen szavak és kifejezések szótárát, a Környezetvédelmi lexikont, a Magyar-angol környezetvédelmi értelmező szótárt, az Angol-magyar pénzügyi és műszaki szótárakat, valamint az Európai Uniós terminológiai szótárakat tartalmazza központi tartalomként. 2010-től további szótárakkal bővült, ezek az alábbiak: Spanyol-magyar szótár, Magyar-spanyol szótár, Német-magyar műszaki nagyszótár, Olasz-magyar kéziszótár, Magyar-olasz kéziszótár, Magyar-holland kéziszótár, Magyar értelmező kéziszótár, Új magyar irodalmi lexikon, Magyar szinonima szótár, A magyar helyesírás szabályai.

  Elérhetőek továbbá az Akadémiai Kiadó Tesztre Készen című nyelvi tesztjei is angol, német és francia nyelveken. A tesztekhez regisztrálni kell az oldalon!

 • Amadeus – európai céges adatbázis.

  A Bureau van Dijk Iroda Európában egyedülálló módon, több, mint 20 millió cégről szolgáltat online információt és országhatárokon átnyúlóan térképezi fel az érdekeltségeket.

  Felhasználási területek:

  -      kockázatelemzés,

  -      piacelemzés,

  -      új partnerek felkutatása,

  -      transzferár dokumentáció készítés.

 • Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát. A több millió oldalas szövegállományban történő keresés, továbbá a több száz lap tartalomjegyzékének böngészése díjtalan, a dokumentumok megjelenítéséhez előfizetés szükséges.

 • A Wolters Kluwer cégcsoport céginformációkat tartalmazó, modulárisan felépülő szolgáltatás. Pontos információt nyújt, bemutatva a keresett cég tulajdonosait, mérleg és eredmény kimutatásait, döntéshozóit, a keresett cégnek további üzleti érdekeltségeit (kapcsolati ábra).

 • A Complex jogi adatbázisa, a belépéshez kérje a könyvtárosok segítségét..

 • Az EconLit (Economic Literature Index) a közgazdasági szakirodalom legnagyobb válogatott online bibliográfiai adatbázisa. Az adatbázis tartalmát az Amerikai Közgazdasági Társaság (American Economic Association) többek közt a Journal of Economic Literature (JEL) és az Index of Economic Literature című kiadványaiból állítják össze, mely így a világ közgazdasági szakirodalmának válogatott bibliográfiájának tekinthető.
  Az EconLit kumulált adatokat is tartalmaz, 1969-től kezdődően számolja az adott kutató angol nyelvű publikációinak számát. A közgazdaságtan, üzlet, pénzügy, ipar, és statisztika területén megjelent legfontosabb publikációk bibliográfiai adatai mellett teljes szöveggel tartalmaz könyvismertetéseket is. A dokumentumok nyelve 99%-ban angol. A rekordok több mint 80%-a tartalmaz absztraktokat.
  Az EconLit adatbázis segítségével végezhetők hatásvizsgálatok (technológiai változások, gazdasági növekedés), kutatásokat tartalmaz a társadalombiztosítási változásokról, vizsgálja a különböző országok tőkepiacát, vizsgálja a különféle gazdasági tendenciákat (pénzügyi tervezés, nyugdíj), valamint munkagazdaságtani tendenciák kutatására és összehasonlítására is alkalmas.

 • Egyetemek és üzleti iskolák számára kifejlesztett adatbázis, az Emerald Publishing (korábban MCB University Press) által kiadott szakfolyóiratokat tartalmazza teljes szöveggel. A legtöbb címnél több évre visszamenőleg az archív állomány is hozzáférhető.

 • A Cengage Gale Kiadó e-folyóiratai közül 200 általunk kiválasztott, szakterületi cím érhető el.

 • Az Akadémiai Kiadó legfontosabb magyar nyelvű kézikönyvei teljes szöveggel olvashatók a több tudományágra kiterjedő adatbázisban. 2016 elején húsz kötet érhető el a felületen, a kiadó tervei szerint 2017-ig további tartalombővítés várható.

 • A ProQuest Central adatbázis 30, önállóan is használható adatbázis anyagának gyűjteményéből áll. Összességében 175 témakört fed le. Gyűjteményében összesen 22 000 tudományos folyóirat anyagát tartalmazza, valamint egyéb dokumentumtípusokat is gyűjt, konferencia anyagokat, disszertációkat, videókat és munkaanyagokat.

 • Az archívum többek között a természettudományok, műszaki tudományok és orvostudomány legjelentősebb folyóiratait és könyveit tartalmazza digitalizálva. A világ legnagyobb online tudományos folyóirat archívuma a (legtöbb esetben) 1995 előtti, az Elsevier tulajdonában lévő folyóiratokat tartalmazza, gyakran az első évfolyam első számától. Az adatbázis közel 7 millió archív, digitálisan eddig nem, vagy korlátozott formában elérhetõ cikket tartalmaz. A felhasználók számára a cikkek PDF formátumban, teljes szöveggel állnak rendelkezésre, melyek letölthetők akár a keresési eredményekből, akár a cikk egyedi oldaláról. Ha tartozik a cikkhez absztrakt, az elérhetõ HTML-ben. Az adatbázis - többek között - az alábbi tudományágak folyóiratait tartalmazza:

  • - Üzleti tudományok, menedzsment és számvitel
  • - Számítástudomány
  • - Döntéstudományok
  • - Gazdaságtudomány, ökonometria és pénzügyi ismeretek
  • - Műszaki és technológiai tudományok
  • - Környezettudomány
  • - Matematika
  • - Társadalomtudományok

  Az ingyenes elérés az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 kiemelt projektje jóvoltából biztosított.

 • Az adatbázisban több mint 2500 teljes szöveggel elérhető folyóirat található, közel 11 millió rekorddal. Körülbelül 18.000 indexelés teszi könnyebbé az eligazodást a folyóiratok között, melyek a tudományos élet minden területét lefedik.
  A legtöbb teljes szövegű cikk az 1997 utáni tartalomból olvasható, de évente úgy fél millióval növekszik a digitalizált dokumentumok köre, melyek közt akár 1995-ig visszanyúlóan is találni eléréseket.

 • Az Elsevier kiadó hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázisa feldolgozza minden tudományterület legfontosabb folyóiratait, könyveit és konferenciaanyagait. Elsősorban tudománymetriai kutatásokra és szakirodalom keresésére alkalmas. Segítségével egyes kutatókra történő hivatkozásokat lehet megtalálni, illetve megállapítható egyes kutatócsoportok és -intézetek nemzetközi tudományos világban elfoglalt pozíciója.

 • A Sringerlink honlapjáról több mint 2500 folyóirat, 43 000 könyv és könyvsorozat, közel 200 enciklopédia és szótár, valamint 22 600 protokoll (laboratóriumi kísérleteknél használatos reprodukálható „receptek”) érhető el – összességében 7 milliónál is több dokumentum, a legtöbb teljes szövegű eléréssel.

  Sok hasznos funkció ingyenesen és regisztráció nélkül is megtekinthető, a többihez be kell lépni (pl. egy könyvtárból, amely előfizet a Springer digitális gyűjteményeire). A bibliográfiai leírás természetesen a nyilvános információk közé tartozik, de ezen túl a dokumentumok körülbelül 56 százalékánál az absztraktját is bárki megtekintheti, amely rendszerint elég tartalmas és informatív, sőt gyakran az első oldalt is meg lehet nézni. Könyvek esetében a tartalomjegyzék és az előszó nyilvános, az absztrakt helyén azonban többnyire az alapvető bibliográfiai adatok jelennek meg újra, viszont az egyes könyvfejezetekhez tartozhatnak jó összefoglalók. A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részt német, a többi holland, francia és olasz. (Idézve – DRÓTOS László: Hagyományos szakkiadók és a web 2.0: a Springer esete. – Elektronikus dokumentum. – In.: TMT 59. évfolyam (2012) 4. szám.)

 • A hozzáférés a Taylor & Francis Kiadó Social Science & Humanities csomagjára vonatkozik, többek között az alábbi témákban: Busness Management, Economics, Education, Media, Cultural & Communication Studies, Sociology, Leisure & Turism.

 • Az Elibrary a Word Turism Organization online szolgáltatása, amely turizmusról és a hozzá kapcsolódó területekről szolgáltat átfogó információkat és kutatásokat. A Word Turism Organization (UNWTO) nemzetközi, kormányközi jellegű szervezet, az ENSZ szakosodott intézménye.

 • Az ISI (Institute for Scientific Information) bibliográfiai adatbázisa. Több mint 12000 tekintélyes és magas impakt faktorú folyóirat segítségével biztosít hozzáférést multidiszciplináris információkhoz, aktuálisan és visszamenőlegesen is. A Web of Science egyedi keresési módszert, az idézett művek keresésének lehetőségét kínálja.

Ingyenes online adatbázisok

 • A Budapesti Gazdasági Egyetem intézményi repozitórium-rendszere, vagyis egy dokumentumszerver, amely az Egyetemen keletkezett tudásvagyon hazai és nemzetközi szinten történő megosztását, felhasználását teszi lehetővé.

 • Az Educatio által megvalósított Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása kiemelt projekt elsődleges célja a felsőoktatási és kutatói szféra számára elérhető adatbázisok, archívumok, e-book könyvtárak beszerzése, azaz a minőségi, magas tudományos színvonalat képviselő lektorált tartalmak elérhető körének bővítése és elérhetővé tétele a Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tartalomszolgáltató portálon.

   

 • "A DART-Europe kutatási könyvtárak és könyvtári konzorciumok együttműködésével igyekszik biztosítani az európai PhD dolgozatok széles körű hozzáférését. A DART-Europe tagjai közös keresőfelületen teszik elérhetővé az általuk elektronikus formában archivált doktori értekezéseket és azok téziseit." Jelenleg 20 országból több mint 200 000 disszertáció érhető el teljes terjedelmében

 • A Directory of Open Access Books adatbázisa mintegy 1500 szabadon hozzáférhető elektronikus könyvet tartalmaz 17 tudományterület szakirodalmából, többek közt a Business and Economicstárgykörében is.

 • Minőségileg ellenőrzött, szabad hozzáférésű folyóiratok katalógusa, több szempontú visszakereshetőséggel.

 • A működését 2008 novemberében megkezdő Európai Digitális Könyvtár célja, hogy közös felületet nyújtson az Európai Unió országaiban digitalizált dokumentumok eléréséhez, illetve hogy ingyenesen, bárhonnan és bármikor hozzáférhetővé tegye az európai kulturális örökséget felhasználói számára.

 • Az Európai Unió Statisztikai hivatala az Eurostat ingyenesen közzéteszi adatállományát, és kiadványai elektronikus változatát. Az adatbázisban tematikus bontás szerinti böngészésre, egyszerű és összetett keresésre van lehetőség. Az adatbázis tartalma három nyelven (angol, német, francia) érhető el. A kész adattáblák mellett lehetőség nyílik egyéni adattábla-szerkesztésre is.

 • Az IMF ( International Monetary Fund) elektronikus könyvtára. Az adatbázisban az IMF kiadványai és statisztikai adatai között van lehetőség keresni.

 • A Magyar Kommunikációtudományi Társaság Jel-Kép című kommunikációtudományi internetes folyóirata, a honlapon digitalizált formában elérhetőek a lap 1980-2011 közötti számai.

 • A MEK az internet segítségével teljes szövegben olvasható és kereshető könyvek, dokumentumok legnagyobb magyar tárháza, jelenleg több mint 12 ezer dokumentumot tartalmaz. A gyűjtemény tematikusan böngészhető (cím, szerző vagy a megjelenés ideje szerint), vagy kereshető.

  A digitális dokumentumok általában több formátumban is megtekinthetők vagy letölthetők (HTML, WORD, RTF, PDF vagy ZIP-pel csimagolt változatok).

  A dokumentumok több tudományterületet is lefednek: természettudomány, közgazdaságtan, műszaki tudományok, a társadalomtudományok több ágazata, de egy virtuális kézikönyvtárat is kínál az adatbázis a felhasználóknak.

 • A MATARKA (MAgyar Folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel könyvtári konzorcium keretében a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum vezetésével.

  A szolgáltatás magyar kiadású folyóiratok tartalomjegyzékeire terjed ki.

  A MATARKA 2007 február közepén beindította a cikkmásolat küldő szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy az érdeklődő felhasználó a kívánt cikk(ek)et a honlapon keresztül postán másolatként megrendelheti.

 • Az összes (közel 600 ezer) Magyarországon bejegyzett cég hatályos alapadatait és számos kiegészítő információt tartalmaz, melyben kereshet cégnév, adószám és cégjegyzékszám alapján.

 • Az OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) online könyvtára: könyvek, folyóiratok, statisztikák az OECD országokról, vegyes témákban.

 • Az adatbázis forrása az Országgyűlési Könyvtár állományában megtalálható kb. 50 mértékadó külföldi, nyugat- és kelet-közép-európai, amerikai, kanadai és ausztráliai napi- és hetilap.

 • Magyarországra vonatkozó országos, területi és nemzetközi statisztikai adatok, melyek táblázatos formában tekinthetők meg. Az adatgyűjtés és feldolgozás módszertanának ismertetése mellett különböző témakörökre vonatkozó gyorstájékoztatók és megyei kiadványok is letölthetők.

 • Az ENSZ-hez tartozó szervezet ingyenesen használható adatbázisa Európa országairól tartalmaz gazdasági társadalmi adatokat (Economics Statistics, Gender Statistics). Az adatokból egyéni kiválasztás után könnyen kezelhető, testreszabott táblázatok készíthetők

Hírek

Hírek

MeRSZ kutatás eredményei a BGE-n

Regisztrációval otthonról is elérhetők hallgatóinknak a könyvtári adatbázisok.

A KSH Könyvtár elektronikus referáló lapja

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM