Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MTMT tájékoztató

Tájékoztató az MTMT adatbázisról


A Budapesti Gazdasági Egyetemen folytatott tudományos és nem tudományos (oktatási célú, közérdekű) alkotói művek nyilvántartása céljából az Egyetem csatlakozott az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára) országos tudományos bibliográfiai adatbázishoz.

A BGE tudományos tevékenységét bemutató adatbázis építését a Pénzügyi és Számviteli Kar kezdte meg 2011 év nyarán. A szerződés teljes főiskolai szintre történő kiterjesztése 2012. július 30-án történt. Ettől kezdve az egyetem minden oktatójának, kutatójának publikációit az MTMT adatbázisába kell rögzíteniük.


Az MTMT adatbázisról

A Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének határozata alapján 2009. július 1-jével kezdte meg működését a hazai tudományos kutatás eredményeinek hiteles nyilvántartására és bemutatására létrehozott MTMT. A sok célra hasznosítható nemzeti bibliográfiai adatbázisba ellenőrzött módon tölthetők fel a részt vevő intézmények oktatóinak, kutatóinak tudományos munkásságát és teljesítményét jellemző adatok. Az MTMT alapító intézményei: a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és az Országos Doktori Tanács.

Az alapítók példáját követve a hazai felsőoktatási intézmények többsége csatlakozott az MTMT-hez. A folyamatosan bővülő adatbázis lehetővé teszi, hogy egységes szerkezetben legyenek elérhetők a tudományos és oktatási intézmények összesített, illetve a tudományos kutatók és oktatók egyéni közleményei és idéző közleményei, megkönnyítve a pályázatok benyújtását és a kutatási teljesítmény értékelését.

Az MTMT célja, hogy a rendszerhez csatlakozó szervezetek számára egy országos bibliográfiai adatbázis létrehozásával a hazai tudományos kutatás, a művészeti és műszaki alkotások hiteles nyilvántartását és bemutatását valósítsa meg.

Az MTMT tartalmazza a művek hiteles adatait, valamint az azokra történt utalásokat (idézőket), továbbá a többszerzős művek esetén a mű valamennyi szerzőhöz kapcsolását, valamint az összes, a szerzők által megadott intézményhez, illetve az intézmények egységeihez csatolását. Ezen országos rendszer a jövőben a tudományos munkásság nyilvántartásának, autentikációjának, a tudományos tevékenység igazolásának kizárólagos eszköze lesz.

Az egyetem oktatóinak, kutatóinak publikációs tevékenységét az MTMT adatbázisába kell rögzítenie.  A publikációk rögzítése, feltöltése a szerző felelőssége. Az adatbevitelt a szerző végzi. Ehhez a feladathoz a BGE könyvtári hálózatának munkatársai segítséget nyújtanak személyes szakmai konzultációval, illetve az adatok bevitelében is segítséget nyújtanak. A szerzői adatbevitelt a kijelölt tanszéki adminisztrátorok is segítik.


Előnyök – az intézmény szempontjából

  • Országosan egységes rendszerben vehet részt az intézmény.
  • Az adatok sokféle célra felhasználhatóak.
  • Alkalmas az intézmény belső információs igényeinek kielégítésére (habilitáció, belső pályázatok, statisztika, vezetői információs rendszer /VIR, AVIR/ egyes adattípusaihoz).
  • Széles szakértői bázison működik, képzési lehetőséget biztosít.

 

Előnyök – a szerző szempontjából

  • Személyes publikációk bibliográfiájának összeállítása egyszerűen lehetséges.
  • Könnyen karbantartható.
  • Lehetővé teszi a pályázatokhoz, jelentésekhez szükséges adatszolgáltatást.
  • Intézményi/személyes honlapra beilleszthető (mindig az aktuális publikációs listát mutatja).
  • MTA, ODT, MAB, OTKA preferálja.

 

Hírek

Hírek

A MeRSZ adatbázis májusi újdonságai

MeRSZ kutatás eredményei a BGE-n

Regisztrációval otthonról is elérhetők hallgatóinknak a könyvtári adatbázisok.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM