BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
K-vitamin – a zsírban oldódó vitamin
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
K-vitamin – a zsírban oldódó vitamin
K-vitamin – a zsírban oldódó vitamin
# Tudomány
# Tájékoztató
# Munkatársaknak
# Hallgatóknak

A K-vitamin elnevezés a latin coagulatio, azaz véralvadás szóból ered. Ez a zsírban oldódó, 1929-ben felfedezett vitamin felelős a véralvadás sikerességéért. Érdekesség, hogy miután felfedezték, 40 év telt el, míg a tudósok rájöttek arra, hogy pontosan milyen szerepet tölt be a K-vitamin az emberi szervezetben. A K-vitaminnak többféle jótékony hatása, valamint változatos funkciói vannak.


A K-vitamin elnevezés egy közös kémiai szerkezetű vegyületcsaládot takar. Ide soroljuk a filokinont (K1) és a menakinont (K2). A K1-vitamint leginkább élelmiszerekben találhatjuk meg, például a zöld leveles zöldségekben (spenót, kelkáposzta, brokkoli, káposzta, saláta). A K2-vitamin bizonyos állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, de az emberi bélflóra baktériumai is előállítják. K2-vitamint tartalmaz például a tojássárgája, tejtermékek, borjúhús. A K-vitamin mindkét formája zsírban oldódik, ezért érdemes együtt fogyasztani különböző zsírokkal, olajokkal, melyek segítik a felszívódásukat, például a salátára tett olajos öntet.

A K-vitamin a szervezetben olyan fehérjék képzéséhez járul hozzá, melyeknek szerepük van a véralvadásban és a csontok építésében is – elengedhetetlen az oszteokalcin, vagyis az egészséges csontszövet létrejöttéhez szükséges fehérje –, valamint egyéb fehérjék működéséhez is.

Fontos figyelnünk arra, hogy változatosan étkezzünk és kerüljük az egyoldalú táplálékbevitelt. A vegyes, változatos, növényi eredetű élelmianyagokban gazdag táplálékbevitel során a legtöbb felnőtt elegendő K-vitamin mennyiséghez jut. Fedezni tudjuk a K-vitamin szükségletünket, ha hetente néhányszor elfogyasztunk egy-egy nagyobb adag fodrost kelt, esetleg ételeinket petrezselyemmel fűszerezzük, valamint ha köretként brokkolit fogyasztunk.

Ha figyelünk arra, hogy kiegyensúlyozott, zöldségekben gazdag étrendet kövessünk, akkor a napi táplálkozással bevitt K-vitamin mennyiség elegendő az egészséges szervezet számára.

Milyen tüneteket okozhat a K-vitamin hiánya?


A K-vitamin zsírban oldódik, a szervezet csak rövid ideig raktározza, mondhatjuk, hogy viszonylag hamar lebontja és kiválasztja. Ugyan a K-vitaminhiány nagyon ritka, de előfordulhat például zsírfelszívódási zavarban, cöliákiában, cisztás fibrózisban, gyulladásos bélbetegségekben és cukorbetegségben szenvedőknél is.

A K-vitaminhiány tünete lehet például a lassabb véralvadás; nőknél erőteljesebb menstruációs vérzés; könnyen keletkezhetnek zúzódások is; de előfordulhat a csontok gyengesége; csontritkulás vagy könnyen törő csontok. Vérzések, vérérzékenység is lehet tünet, ha súlyos esetekről van szó. A vitamin szintjét vérvizsgálattal lehet ellenőrizni.

Ha fertőzéses megbetegedésben szenvedünk és több héten keresztül szükséges antibiotikumot szednünk, ez akadályozhatja a K2 forma képződését, továbbá az antibiotikum a bélflóra baktériumait is károsíthatja. Ilyen eseteknél szükséges lehet megfontolni probiotikumok1 fogyasztását, nem csak az antibiotikum-kúra alatt, hanem az azt követő időszakban is.


Újszülötteknél is előfordulhat a K-vitamin hiánya, ami újszülöttkori vérzéses betegséghez vezethet a szülést követő első héten, de akár a szülést követő 2-12 héten belül is. A K-vitamin hiányának csecsemőknél több tünete lehet, például bőrvérzések, orrvérzés stb., ennek megelőzésére, a születést követően minden újszülöttnek egy dózis K1-vitamint adnak.

A véralvadást gátló gyógyszerek (pl.: Marfarin, Warfarin, Syncumar) a K-vitamin antagonistái, ami azt jelenti, hogy az érintett személy táplálkozása megváltoztatja ezen gyógyszerek hatásmechanizmusát. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a személyek nem fogyaszthatnak K-vitamin tartalmú élelmiszereket, hanem kiegyensúlyozott K-vitamin tartalmú étrendet kell követniük. Így például oda kell figyelniük arra, hogy ne fogyasszanak egyszerre sok, nagy K-vitamintartalmú zöldségfélét, például fejes salátát, spenótot, brokkolit, kelbimbót, K-vitaminnal dúsított margarint. 

1A probiotikumok az emberi szervezetre jótékony hatással bíró mikroorganizmusok.

Források:

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2012_03_vitaminhiany.pdf

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k3-menadione

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k2#what-it-is

https://egeszsegvonal.gov.hu/k/398-k-vitamin.html

Kovács, I., 2012. K-vitamin – a szív és a csontok védelmében. Élelmezés, (szeptember), pp. 20-21.

Szabó, A., 2016. A K-vitamin. Élelmezés, (május), pp. 36-38.

Streit, L., 2021. Vitaminok és ásványi anyagok az ételeinkben - Természetes források és táplálékkiegészítők. Cser Kiadó, Budapest.

Kiss, E., 2009. Vitamin ABC. Könyvmíves Könyvkiadó, Budapest.

Kürti, G., 2004. Vitamin ABC – Gyógyítás táplálékkiegészítőkkel. Puedlo Kiadó.

Violi F, Lip GY, Pignatelli P, Pastori D. 2016. Interaction Between Dietary Vitamin K Intake and Anticoagulation by Vitamin K Antagonists: Is It Really True? A Systematic Review. Medicine (Baltimore). 95(10):e2895.