A gluténmentes étrenddel kapcsolatos ismeretek (gluténmentes ételek, tészták és sütemények készítése) E-000650/2014/D016 - kompetenciafejlesztő képzés
alt

A képzés célja

A képzés sikeres elvégzésével a résztvevők megismerik az emberi szervezetben zajló, táplálkozással összefüggő ismereteket, a gluténérzékenységhez kapcsolódó tudnivalókat, fogalmakat, a gluténmentes táplálkozással összefüggő ismereteket, az alapvető étkezési szokásokat, alapanyagokat, ételkészítési módokat. A program az új ismeretek elsajátításával lehetőséget nyújt a gluténmentes étrendek összeállítására és elkészítésére. A képzés során általános ismeretátadás történik a gluténmentes ételek háztartásban való alkalmazásáról.

A képzés főbb jellemzői

Távoktatás
  • MunkarendTávoktatás
  • FinanszírozásÖnköltséges- Ft / félév
  • Képzési szint(E) felnőttképzés
  • HelyszínBudapest
  • NyelvMagyar képzés
  • Oklevélben szereplő szakképzettség megnevezéseTanusítvány
  • Szükséges végzettségNincs szükséges végzettség

Ha ezt a képzést választod...

A képzési program elsősorban az érintett fogyasztó réteg számára készült, továbbá mindazoknak, akik nem rendelkeznek ilyen irányú ismeretekkel és szeretnék elsajátítani azokat a kompetenciákat, amelyek szükségesek a gluténmentes táplálkozás megismeréséhez akár megelőzés céljából.

A képzést bárki elvégezheti, aki érdeklődik a téma iránt és tapasztalatot kíván szerezni a korszerű gluténmentes ételkészítésben.

Képzési ismeretkörök

Modulok:

  • Élelmi anyagismeret és táplálkozástani ismeretek, a gluténmentes diéta alapjai
  • Konyhai alapfogalmak, főbb konyhatechnológiai eljárások 
  • Gluténmentes melegkonyhai ételek készítése 
  • Gluténmentes cukrászati termékek készítése

A képzés elvégzését követően a résztvevők az alábbi kompetenciákat szerzik meg:

  • megismerik a gluténmentes étrenddel kapcsolatos alapfogalmakat;
  • megtanulják a gabonák összetételét, táplálkozás élettani jelentőségét, felszívódását, a felszívódás hiányának egészségre gyakorolt káros hatását; 
  • a kapott ismeretek alapján képessé válnak az alapanyagokra, és az általuk fogyasztott ételek és italok összetételére, előállítására, a lehetséges keresztszennyeződésre odafigyelésre;
  • megismerik a főbb konyhatechnológiai eljárásokat, az ételfőcsoportokat; 
  • képesek lesznek önállóan a gluténmentes ételek (előételek, főételek és befejező fogások) előkészítésére és gluténmentes változatban elkészítésére;
  • elsajátítják a cukrászati alaptészták elkészítését gluténmentes változatban és képet kapnak a különféle járulékos anyagokat tartalmazó gluténmentes péksütemények és kenyerek készítéséről;
  • megismerik a higiéniai előírások maximális betartását követelő, hatékony munkavégzésre vonatkozó előírásokat és alkalmazásukat.