BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Sütőtök
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Sütőtök
Sütőtök
# Tudomány
# Fenntarthatóság
# Munkatársaknak

Az ősz beköszöntével nemcsak a lehulló levelek csodálatos színeiben gyönyörködhetünk, hanem számos olyan zöldséget és gyümölcsöt tudunk megvásárolni, amelyek színük révén egyrészt a hangulatunkra is jótékony hatással vannak, ugyanakkor azt jelzik, hogy bizonyos antioxidáns vegyületekben is bővelkednek. Pont ilyen a sütőtök is, amelyről elmondható, hogy a szervezetünk számára hasznos tápanyagok gazdag tárháza, és ha szezonjában fogyasztjuk, azáltal a fenntarthatóság felé is tehetünk egy kis lépést. Fontos kiemelni, hogy a tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, így mindenképpen fontos elővigyázatosnak lenni a típust illetően a vásárláskor, mivel egyesek csak díszítésre alkalmasak!

Tápanyagtartalom


1 adag (245 g) főtt sütőtök elfogyasztása mindössze 49 kcal energiabevitelt jelent a szervezetünk számára. Ez egy átlag felnőtt estén, ha 2000 kcal napi energiaszükségletet feltételezünk, a napi energiabevitel mindössze 2,4 %-át teszi ki. A főbb tápanyagok közül 12 g szénhidrátot (ebből cukrok 5,1 g / 245 g) tartalmaz, valamint elhanyagolható mennyiségben fehérjét (1,76 g / 245 g) és zsírt (0,172 g/ 245 g). Érdemes kiemelni, hogy 2,7 g élelmi rostot is tartalmaz, amely a napi ajánlott bevitel 10 %-át fedezi. A vitaminok közül elsősorban az A-vitamin provitaminja (88,2 %-át biztosítja a felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaértéknek), az E-vitamin (16,3 %-át biztosítja a felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaértéknek) és a C-vitamin (14,4 %-át biztosítja a felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaértéknek) található meg nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül pedig a kálium (28,2 %-át biztosítja a felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaértéknek), a réz (22,3 %-át biztosítja a felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaértéknek) és a vas (10 %-át biztosítja a felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaértéknek) emelhető ki. Főbb antioxidáns vegyületei a karotinoidok, az E-vitamin és a C-vitamin.

A megfelelő élelmi rost-, kálium-, antioxidáns (karotinoidok, E-vitamin, C-vitamin) bevitel kedvező a bélrendszerünk, a szív- és érrendszer, az immunrendszer számára és a szemünk egészségét tekintve is.


Tökös gasztro-tippek


A sütőtököt bár többnyire csak krémlevesként vagy megsütve fogyasztjuk, azonban mindenképpen érdemes kipróbálni más formában is, ugyanis édes és sós ételekben egyaránt jól használható. A következő ételekben felhasználva rendkívül harmonikus végeredményt érhetünk el:

  • gofri (sütőtök püré formában a liszthez adva)
  • sütőtökös-zablisztes palacsinta (szintén a tésztához keverve)
  • sütőtökös olasz tészta (itt a szószhoz adva)
  • sütőtökös kenyér (a tésztába keverve)
  • sütőtökös chai latte (püré formában az italhoz keverve)
  • csirke sütőtökkel és csicseriborsóval (itt a sütőtök és a csicseriborsó a köret)
  • sütőtökös-csirkés pizza (itt feltétként szerepelhet)
  • sütőtökös „hummus” (gyakorlatilag szendvicskrémként)
  • salátába
  • sütőtökös-karfiolos püré (ez a krumplipüré helyett köretként szerepelhet, isteni kombináció fokhagymával és kakukkfűvel megbolondítva)
  • sütőtökös kelbimbó (köretként fantasztikus párost alkotnak).



A fenntarthatóság tök jó!


Az ehető sütőtököket tehát érdemes a szezonjukban fogyasztani, odafigyelve arra is, hogy minden részüket próbáljuk felhasználni. A magokat kiszárítást követően pirítva tudjuk elfogyasztani. A héjat, ha megbízható forrásból származik a tök, akkor hozzáadhatjuk levesekhez, vagy dzsemek készítésénél is fantasztikus ízhatásokat érhetünk el. A legegyszerűbb elkészítési módja a héjnak, ha sütőben sült zöldségekkel együtt készítünk belőle zöldségköretet, azonban ezt megelőzően érdemes körülbelül 30-40 percet előfőzni.

Fontos kiemelni, hogy Magyarországon az a tök, amit Halloween idején tudunk megvásárolni, egy dísztípusú tök, s így nem ehető! Nem szabad megenni a kisebb méretű dísztököket sem! A Halloween-tököt azonban lehetőleg ne dobjuk ki, inkább hasznosítsuk újra, ugyanis az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a hulladéklerakóba dobott tökök lebomlásuk során metánt bocsátanak ki, amely egy üvegházhatású gáz! Ezeket a tököket így tudjuk felhasználni:

  • a komposztálóba téve komposztként,
  • a magjait megszárítva és a következő évben elvetve lehet saját Halloween-tökünk,
  • a kertben elásva ugyanúgy lebomlik.


Recept


Sütőtökös muffin


Hozzávalók (8 db muffinhoz):

130 g sütőtök

1 db tojás

25 ml olívaolaj

70 g zabpehelyliszt

80 g teljes kiőrlésű búzaliszt

1 evőkanál méz

½ kiskanál fahéj

½ teáskanál sütőpor

csipet só


Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, kimagozzuk és nagyobb darabokra vágva megsütjük. Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. A keverékhez adjuk a tojásokat, az olívaolajat és a héjából kikapart sütőtököt. Robotgéppel elkeverjük, muffin-formákba kanalazzuk, majd előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20 percig sütjük.

Források
  • https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168449/nutrients
  • https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:hu:PDF
  • https://www.edenkert.hu/kertepites-kerttervezes/zoldfulu/sutotok-halloween-utan/4120/
  • https://www.weforum.org/agenda/2019/10/halloween-pumpkins-food-waste-energy/