Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Csatlakozás a kollégium vezetékes informatikai hálózatához

Kedves Hallgatók!

A Budapesti Gazdasági Egyetem lehetővé teszi hallgatóinak hogy a WIFI hálózat mellett vezetékes csatlakozással is hozzáférjenek a kollégium informatikai hálózatához. Az alábbi leírás ennek szoftveres beállításához nyújt segítséget.

Segédletek különböző operációs rendszerekhez:

 1. Kattints a Start menü / keresés programok és fájlok menüpontra, írd be a következőt: szolgáltatások majd nyomj Entert.  
 2. Az újonnan megnyílt Szolgáltatások ablakban válaszd ki a Vezetékes hálózat automatikus beállítása sort és ezen jobb kattintás és válaszd ki a Tulajdonságok gombot  
 3. A felugró ablakban a Indítás típusa sort állítsd át a legördülő listából Automatikus–ra, valamint nyomj az Indítás gombra. 
 4. Az OK gomb megnyomása után zárd be a megnyitott ablakokat, majd a Start menü / Vezérlőpult / Hálózati és megosztási központ sorra kattintunk. 
 5. A megnyíló Hálózati és megosztási központ ablakában a baloldalon kattints az Adapterbeállítások módosítása sorra! 
 6. A megnyíló Hálózati kapcsolatok ablakban válaszd ki a Helyi kapcsolat ikonon jobb kattintással a Tulajdonságok menüpontot

 7. Válaszd ki az Hitelesítés fület (amennyiben ez hiányzik akkor nincs elindítva a Vezetékes hálózat automatikus beállítása szolgáltatás!). Jelöld be az IEEE 802.1X hitelesítés menüpontot, majd a hitelesítési módszerek közül a lenyíló menüből válaszd ki a Microsoft: Védett EAP (PEAP) menüpontot, utána kattints a Védett EAP (PEAP) sor mellett a Beállítások gombra!
 8. Válaszd ki az További beállítások… gombot 
 9. A megnyíló ablakban válaszd ki a További beállítások menüpontot és a lenyíló listából válaszd a Felhasználóhitelesítés menüpontot, majd nyomj az OK gombra!
   
 10. Szedd ki a pipát a Kiszolgálói tanúsítvány érvényesítése menüpontból, utána a Hitelesítési mód menüből válaszd ki a Biztonságos jelszó (EAP-MSCHAP v2) –t a lenyíló listából, majd kattints a Konfigurálás gombra!
   
 11. A megnyíló ablakban szedd ki a pipát az A Windows bejelentkezési nevem és jelszavam (valamint a tartomány, ha van) automatikus használata menüpontból!
   
 12. Zárd be a megnyitott ablakokat az OK gombbal, ezután a képernyő jobb alsó sarkában megjelenik az A hálózathoz való kapcsolódáshoz további információk szükségesek felhő, erre kattints! 
 13. A megnyíló ablakban add meg a neptun kódod és a jelszavad amellyel a számítógép termekben (és az egyetemi WIFI hálózaton) be tudsz jelentkezni!

1. Kattints a jobb egérgombbal, majd válaszd ki a Keresés menüpontot!

2. A megnyílt Keresés ablakban lévő kereső mezőjébe írd be a szolgáltatás címet. Megjelenik a Helyi szolgáltatások menüpont, azt válaszd ki, kattints rá!

3. Az újonnan megnyílt Szolgáltatások ablakban válaszd ki a Vezetékes hálózat automatikus beállítása sort és jobb kattintással nyisd meg a Tulajdonság menüpontot.

4. A felugró ablakban az Indítás típusa sort állítsd át a legördülő listából Automatikusra, valamint a Szolgáltatás állapota felirat alatt lévő Indítás gombra kattints. Az OK gomb megnyomása után zárd be a megnyitott ablakot.

5. Start menü / Vezérlőpult / Hálózati és megosztási központ megnyitása

6. A megnyíló Hálózati és megosztási központ ablakban a baloldalon lévő az Adapterbeállítások módosítása sorra kattints!

7. A megnyíló Hálózati kapcsolatok ablakban válaszd ki az Ethernet ikonon, jobb kattintással a Tulajdonságok menüpontot.

8. Válaszd ki a Hitelesítés fület (amennyiben ez hiányzik akkor nincs elindítva a Vezetékes hálózat automatikus beállítása szolgáltatás!)

Jelöld be az IEEE 802.1X hitelesítés engedélyezése erre a hálózatra kapcsolat, majd a hitelesítési módszerek közül a lenyíló menüből válaszd ki a Microsoft: Védett EAP (PEAP) menüpontot, utána kattints a Védett EAP (PEAP) sor mellett a Beállítások gombra!

9. Szedd ki a pipát a Kiszolgáló identitásának ellenőrzése a tanúsítvány érvényesítésével menüpontból, utána a Hitelesítési mód menüből válaszd ki a Biztonságos jelszó (EAP-MSCHAP v2) –t a lenyíló listából, majd kattints a Konfigurálás gombra!

10. A megnyíló ablakban szedd ki a pipát a Windows bejelentkezési nevem és jelszavam (valamint a tartomány, ha van) automatikus használata menüpontból!

11. A 8. pontban lévő További beállítások gomb megnyomása után a megnyíló ablakban válaszd ki a Hitelesítési mód megadása menüpontot és a lenyíló listából válaszd a Felhasználóhitelesítés menüpontot, majd nyomj az OK gombra!

12. Zárd be a megnyitott ablakokat az OK gombbal, ezután a képernyő jobb alsó sarkában megjelenik az Ethernet felirat alatt a kísérlet a hitelesítésre megjelenik, utána Bejelentkezés ablak ugrik fel. Ide kell beírni a neptun kódod és a jelszavad, amellyel az Informatikai géptermekben (és az egyetemi WIFI hálózaton) tudsz bejelentkezni!

Amennyiben helyes jelszót adtál meg, az OK gomb megnyomása után ~30 másodpercen belül elérhető lesz az internet!

Ha a jelszóval való hitelesítés sikertelen akkor a 8-as pontban megadott IEEE 802.1X hitelesítés engedélyezése pipát szedd ki és kezd újra a beállításokat az 8-as ponttól!

1. Kattints a Keresés a Windowsban ikonra és írja be a következőt: Szolgáltatások, majd nyomj Entert.

2. Az újonnan megnyílt Szolgáltatások ablakban válaszd ki a Vezetékes hálózat automatikus beállítása sort és ezen a jobb kattintás Tulajdonság gombot.

3. A felugró ablakban az Indítás típusa sort állítsd át a legördülő listából Automatikusra, valamint a Szolgáltatás állapota felirat alatt lévő Indítás gombra kattints. Az OK gomb megnyomása után zárd be a megnyitott ablakokat.

4. Start menü / Vezérlőpult / Hálózati és megosztási központ megnyitása

5. A megnyíló Hálózati és megosztási központ ablakban a baloldalon lévő az Adapterbeállítások módosítása sorra kattints!

6. A megnyíló Hálózati kapcsolatok ablakban válaszd ki az Ethernet ikonon, jobb kattintással a Tulajdonságok menüpontot.

7. Válaszd ki a Hitelesítés fület (amennyiben ez hiányzik akkor nincs elindítva a Vezetékes hálózat automatikus beállítása szolgáltatás!)

Jelöld be az IEEE 802.1X hitelesítés engedélyezése erre a hálózatra kapcsolat, majd a hitelesítési módszerek közül a lenyíló menüből válaszd ki a Microsoft: Védett EAP (PEAP) menüpontot, utána kattints a Védett EAP (PEAP) sor mellett a Beállítások gombra!

8. Szedd ki a pipát a Kiszolgáló identitásának ellenőrzése a tanúsítvány érvényesítésével menüpontból, utána a Hitelesítési mód menüből válaszd ki a Biztonságos jelszó (EAP-MSCHAP v2) –t a lenyíló listából, majd kattints a Konfigurálás gombra!

9. A megnyíló ablakban szedd ki a pipát a Windows bejelentkezési nevem és jelszavam (valamint a tartomány, ha van) automatikus használata menüpontból!

10. A 7. pontban lévő További beállítások gomb megnyomása után a megnyíló ablakban válaszd ki a Hitelesítési mód megadása menüpontot és a lenyíló listából válaszd a Felhasználóhitelesítés menüpontot, majd nyomj az OK gombra!

11. Zárd be a megnyitott ablakokat az OK gombbal, ezután a képernyő jobb alsó sarkában megjelenik az Ethernet felirat alatt a kísérlet a hitelesítésre , utána Bejelentkezés ablak ugrik fel. Ide kell beírni a neptun kódod és a jelszavad, amellyel az Informatikai géptermekben (és az egyetemi WIFI hálózaton) tudsz bejelentkezni!

Amennyiben helyes jelszót adtál meg, az OK gomb megnyomása után ~30 másodpercen belül elérhető lesz az internet!

Ha a jelszóval való hitelesítés sikertelen akkor az 7-es pontban megadott IEEE 802.1X hitelesítés engedélyezése pipát szedd ki és kezd újra a beállításokat az 7-es ponttól!

Kérdés esetén 

Amennyiben a szolgáltatások beállítása, használata során problémába ütközöl, kérjük írj az informatika@uni-bge.hu e-mail címre a Neptunkód és Kar megjelölésével, részletes hibaleírással (lehetőleg képernyőkép csatolásával).