A BGE egyik kiemelkedő feladata, hogy hallgatóit minél szélesebb körű tudással vértezze fel a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság témakörében. Ennek érdekében minden félévben számos, a témára épülő kurzuson való részvételi lehetőséget biztosítunk számukra. Oktatóink folyamatos tananyagfejlesztés révén beépítik kurzusaikba a legfrissebb fenntarthatósági trendeket, ezzel biztosítva végzett hallgatóink naprakész, a munkaerőpiacon alkalmazható tudását.
A BGE Fenntarthatósági és Esélyegyenlőségi Irodája félévente meghirdeti négynapos, Fenntarthatósági kihívások és üzleti megoldások című intenzív kurzusát a projekthéten, ahol hallgatóink az őszi-és tavaszi szünetük helyett gyakorló vállalati szakemberek és csoportos projektmunkák segítségével válnak a fenntarthatóságot értő gazdasági szakértőkké. A kurzust megelőzően a résztvevők kipróbálhatják a BGE által létrehozott No Plan(et) B fenntarthatósági szabadulószobát, melynek tapasztalatait a kurzus során feldolgozzuk.
A BGE Fenntarthatósági Hálózati tagjai angol és magyar nyelven is meghirdetik fenntarthatósági kurzusukat, mely során hallgatóink az elméleti tudás mellett gyakorlati szakmai ismeretekre tesznek szert az üzemlátogatások, vállalati partnerekkel eltöltött idő során.
Fejlesztési Stratégiánkkal összhangban az oktatási tevékenységünk során is előtérbe kerül a fenntarthatóság, több, mint 100 tantárgyunk foglalkozik kifejezetten fenntarthatósággal vagy világít rá az egyes tudományterületekhez való kapcsolódására.
Ezen tantárgyak a fenntarthatóságot átfogó, holisztikus módon érintik, és kiemelik a terület fontosságát. Így pozitív társadalmi hatást hallgatóinkon keresztül érhetünk el, akik így azonosítani tudják az egyes üzleti tevékenységek etikai, társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági vonatkozásait és alkalmazni tudják ezen szempontokat az üzleti döntéshozatal során.
A tantárgyak tartalma és oktatási módszertana segíti hallgatóinkat, hogy a kiemelt ENSZ fenntarthatósági célok ismeretén túl megismerkedjenek mind a hazai, mind a nemzetközi irányelvekkel és szervezetekkel. Ezen komplex rendszerismereteken keresztül naprakész tudást szerezhetnek az üzleti döntésekkel szembeni elvárásokról és keretekről.
Hallgatóink képesek lesznek mind a lokális, mind a globális problémák felismerésére és az ezekre adható lehetséges megoldási opciók kialakítására a hazai és a nemzetközi kapcsolatok, valamint a nemzetközi együttműködések különböző területein.
A különböző oktatásmódszertani megoldásoknak és a fenntarthatóság több irányból való megközelítésének köszönhetően hallgatóink számos puha készsége is fejlődik, így érzékenyebbé válnak olyan társadalmi témák iránt, amelyek nem csak az üzleti döntéshozatalt befolyásolják, hanem a döntések gazdasági következményeivel is számolnak. Ilyenek a projektalapú gondolkodás, a fenntarthatósági problémák megoldása, illetve az saját üzleti modellépítés kritikai felépítése.
A tantárgyak közül számos foglalkozik a felelős és fenntartható vállalatokkal - akár ezen szereplők vendégelőadóként való megjelenítésével -, ezen belül a fenntartható munkahelyek, a CSR, a társadalmi felelősségvállalás, a vállalati felelősség és az etikus működés kérdéskörével.
Kiemelt terület az egészséges és fenntartható táplálkozás közötti kapcsolatok feltárása, valamint az ellentmondások bemutatása, a környezeti értékek megőrzését segítő életmód, továbbá az egészséges és fenntartható étrend elemeinek a megismertetése. Fontosnak tartjuk bemutatni a fenntarthatóság bizonyos elemeinek kiemelt kérdéseit az élelmiszerbiztonsággal összefüggésben, a fenntartható élelmiszerelőállítás és élelmiszerbiztonság közötti összefüggések feltárását, és az ehhez kapcsolódó ellentmondások bemutatását, és vendéglátás felelősségének értelmezését ezen a területen.
A hallgatóink így képesek lesznek felismerni a fenntarthatósági tartalmú döntéshozatali dilemmákat, azokról érdemi érvekkel támogatott vitákat folytatni. Majdani munkájukban képesek lesznek tudatosan alkalmazni a felelős vállalati működés, a fenntarthatóság szakterületeinek felhalmozott tudását, értik és értelmezni tudják az EU fenntarthatósági szabályozási csomagjának főbb részeit (SFRD, Taxonómia rendelet, CSRD), a fenntartható befektetési stratégiákat, ESG benchmarkokat, valamint ESG értékeléseket.
Az oktatás során a fenntarthatóság nemcsak a későbbi üzleti döntéshozatalban segít hallgatóinknak, hanem az átadott tudás hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapi életükben és tevékenységükben fenntarthatóbban cselekedjenek és az egyéni döntéseikben is figyelembe vegyék a környezeti, társadalmi és gazdasági hatásukat.
Fenntarthatósághoz kapcsolódó tantárgyaink:
Tantárgy kódja | Tantárgy neve |
ADAN0BA06 | Taxation Studies |
AKAN0PA2 | A körkörös az új divat! - körkörös gazdaság elméletben és gyakorlatban |
AZAI0FA03 | Az utazásszervezés földrajzi alapjai |
BEBA0BB03 | Bevezetés a turizmusba |
BEES0BA06 | Befektetéselemzés |
BENG0BA03 | Benchmarking |
CIPE0BA03 | Civil és vallási közösségek kultúraközvetítő szerepe |
CONT0PA2 | Corporate energy and sustainability management |
EGAS0BA03 | Egészséges táplálkozás |
EGEK0MA03 | Egészség- és élelmezéstudományi ismeretek |
EGJE0MA03 | Egészségturizmus menedzsmentje |
EGNY0MA06 | Egészség- és élelmezéstudomány |
EGUS0BA06 | Egészségturizmus |
ELEK0BA06 | Élelmiszerbiztonság és táplálkozási ismeretek |
ELET0BA06 | Élelmiszer- és italismeret |
EMNT0BA06 | Emberi erőforrásmenedzsment |
ERJE0MA03 | Értékteremtő folyamatok menedzsmentje |
ESSA0SA03 | Esettanulmányok komplex módszertani támogatása |
ETAN0BA06 | Ételek és italok a vendéglátásban |
EUEK0MB03 | EU Pénzügyek |
EUIO0MA03 | Európa mint turisztikai desztináció |
FEAI0BA06 | A fenntartható turizmus alapjai |
FEAT0BA03 | Felelős és fenntartható vállalat |
FEATOBA03 | Felelős és fenntartható vállalat |
FEEN0BA03 | Fenntarthatóság a nemzetközi együttműködésben |
FEES0MA06 | Fenntartható fejlődés és turizmustervezés |
FEOK0PA03 | Fenntarthatósági kihívások és üzleti megoldások |
FUNT0BA03 | Fürdőmenedzsment |
GAAN0FA06 | Gazdálkodás a vendéglátásban |
GAEK0BA06 | Gasztronómiai alapismeretek |
GAEN0FA06 | Gazdálkodás a szálláshelyeken |
GANY2BA06 | Gasztronómia és élelmiszertudomány 2. |
GAUS0BA03 | Gasztronómiai turizmus |
GLEK0MB03 | Globális trendek |
HAKT0BA06 | Hallgatói projekt (egészség-, sport-, ökoturizmus) |
HIAG0FA03 | Élelmiszerbiztonság és táplálkozástan |
IDES0BA03 | Idegenvezetés |
INIA0MA06 | Innovatív gasztronómia |
INNT0MA03 | Ingatlanfejlesztés, ingatlanmenedzsment |
KAUS0BA03 | Kastélyturizmus |
KKAN0BA06 | Kkv-k a turizmusban és vendéglátásban |
KOAN0BA03 | Környezet-gazdaságtan |
KOAN0BB03 | Környezetvédelem a turizmusban |
KOAS0VA03 | Környezetbarát vállalatirányítás |
KOUS0MA03 | Közlekedés és turizmus |
KUEI0BA06 | Kultúraközvetítés és intézményei |
KUEI0BB06 | Kultúraközvetítés menedzsmentje és módszerei |
KUUS0BA03 | Kulturális turizmus |
LENT0BA06 | Lean menedzsment |
LOKA0BA06 | Logisztika |
LOOK0BC03 | Logisztikai szolgáltatók |
MAZA0BA03 | Magyarország turizmusföldrajza |
MIAN0BB03 | Minőségmenedzsment a desztinációkban |
MINT0BA03 | Minőségmenedzsment |
MOKA0MA03 | A magyarországi pénzpolitika elmélete és gyakorlata |
NEEI0BA06 | A nemzetközi kapcsolatok és a diplomácia története és intézményei |
NEHR0BA06 | Nemzetközi munkaerőpiac és HR |
NEJZ0BA03 | Nemzetközi turizmusföldrajz |
NELO0BA03 | Nemzetközi logisztika |
NENK0BA06 | Nemzeti kulturális és természeti értékeink |
NENT0BA06 | Nemzetközi ellátásilánc-menedzsment |
ORUS0BA03 | Örökségturizmus |
PGLMMNVS01 | Alternatív megközelítések az emberi erőforrás menedzsmentben |
REES0BA06 | Rendezvényszervezés |
REGH0BA03 | Rendezvény GHP és táplálkozási ismeretek |
REIO0BA03 | Rekreáció |
RENT0BA06 | Rendezvénymenedzsment |
RETE0BA03 | Rendezvényszervezés elmélete |
SOEK0BA03 | Sommelier alapismeretek |
SPEK0BA06 | Sportturizmus és sportrendezvények |
STAN0MA06 | Stratégiai tervezés a turizmusban |
SZAS0MB03 | Szállodai vagyongazdálkodás |
SZNT1BA03 | Szállodamenedzsment I. |
SZNT3BA06 | Szállodamenedzsment 3 |
TEES0BB06 | Termékfejlesztés |
TEJZ0BA03 | Településfejlesztés és regionális földrajz |
TENT0BA03 | Településmenedzsment |
TENT0BA06 | Tevékenységmenedzsment |
TENT0BB03 | Teljeskörű minőségmenedzsment |
TESE0MA03 | Területi erőforrások elemzése, értékelése |
TUAI0BA03 | A turizmus fejlődésének nemzetközi tendenciái |
TUAN0MA03 | Turizmus és nemzetközi gazdaságtan |
TUEN0MA03 | Turizmus a nemzetközileg minősített területeken |
TUES0BA06 | Turizmus és területfejlesztés |
TUES0MA06 | Turisztikai vállakozásfejlesztés |
TUET0BA03 | Turizmustörténet |
TUIO0MA06 | Turisztikai üzleti szimuláció |
TUJA0BA03 | Turizmus antropológiája |
TUNG0BA06 | Turizmus marketing |
TUNT0BA06 | Turisztikai desztinációmenedzsment |
TUOK0BA03 | Turisztikai esettanulmányok |
TURE0MA06 | Turizmus rendszere |
TUSE0FA03 | Turisztikai termékek fejlesztése |
UTAS0BA06 | Utazási irodai gazdálkodás |
UTEK0FA06 | Utazási irodai alapismeretek |
UTES0BA06 | Utazásszervezés |
UTSE0BA06 | Utazási termékek értékesítése |
UZET1V0MUPS | Üzleti etika |
VAAN0BB06 | Vállalkozástan |
VAOK0BA06 | Vállalati logisztikai folyamatok |
VEAT0BA06 | Vendéglátó éttermi és konyhai gyakorlat |
VENT1BA03 | Vendéglátás menedzsment 1 |
VENT3BA03 | Vendéglátás menedzsment 3 |
VESA0BA03 | Védett területek turizmusa |
NEEK0MA03 | International Security Systems |