BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Fenntarthatóság

Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem

  • Környezet
  • Közösségünk
      • Közösségünk
      • Önkéntesség
      • Esélyegyenlőség
      • BGE Hallgatói Tanácsadás
  • Működésünk
      • Működésünk
      • Egyetembiztonság
      • Akadálymentesítés
      • Etikai kódex
      • Fenntarthatósági képzéseink
      • Dokumentumok
  • Programok
      • Programok
      • Önkéntes Programok
      • Fenntarthatósági szabadulószoba
      • A Közösség hónapja
Működésünk>
Működésünk>
Fenntarthatósági képzéseink
Fenntarthatóság
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Fenntarthatósági Képzéseink
Fenntarthatósági Képzéseink

ESG-CSRD fenntarthatósági jelentést készítő szakember képzés

A BGE-n mindig kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy képzéseink a piac elvárásainak megfeleljenek. Az Európai Unió vállalati fenntarthatósági jelentési irányelvének (CSRD) hatályba lépése, a fenntarthatósági jelentési szabványok (ESRS) elfogadása és az ESG-keretrendszer hazai bevezetése mind olyan intézkedések, melyek célja a cégek felelős magatartásának ösztönzése és a fenntarthatósági szempontok integrálása a vállalati működésbe. Ezen kihívásokra válaszul indítottuk el az ESG-CSRD fenntarthatósági jelentést készítő szakemberek képzésünket a denxpert EHS&S software és az Effekteam nemzetközileg elismert szakértőivel és mentoraival közösen. 


Jelentkezem a képzésre


További fenntarthatósági képzéseink

Fenntarthatóság mérése a vállalati gyakorlatban (LCA, körforgásos gazdaság, ESG)

Karbon management, fókuszban a Scope 3 kibocsátások képzés

Környezeti fenntarthatósági ismeretek

Munkahelyi mentálhigiéné


Fenntarthatósági kurzusaink

A BGE egyik kiemelkedő feladata, hogy hallgatóit minél szélesebb körű tudással vértezze fel a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság témakörében. Ennek érdekében minden félévben számos, a témára épülő kurzuson való részvételi lehetőséget biztosítunk számukra. Oktatóink folyamatos tananyagfejlesztés révén beépítik kurzusaikba a legfrissebb fenntarthatósági trendeket, ezzel biztosítva végzett hallgatóink naprakész, a munkaerőpiacon alkalmazható tudását.

A BGE Fenntarthatósági Irodája félévente meghirdeti négynapos, Fenntarthatósági kihívások és üzleti megoldások című intenzív kurzusát a projekthéten, ahol hallgatóink az őszi-és tavaszi szünetük helyett gyakorló vállalati szakemberek és csoportos projektmunkák segítségével válnak a fenntarthatóságot értő gazdasági szakértőkké. A kurzust megelőzően a résztvevők kipróbálhatják a BGE által létrehozott No Plan(et) B fenntarthatósági szabadulószobát, melynek tapasztalatait a kurzus során feldolgozzuk.

A BGE Fenntarthatósági Hálózati tagjai angol és magyar nyelven is meghirdetik fenntarthatósági kurzusukat, mely során hallgatóink az elméleti tudás mellett gyakorlati szakmai ismeretekre tesznek szert az üzemlátogatások, vállalati partnerekkel eltöltött idő során.

Fejlesztési Stratégiánkkal összhangban az oktatási tevékenységünk során is előtérbe kerül a fenntarthatóság, több, mint 100 tantárgyunk foglalkozik kifejezetten fenntarthatósággal vagy világít rá az egyes tudományterületekhez való kapcsolódására.

Ezen tantárgyak a fenntarthatóságot átfogó, holisztikus módon érintik, és kiemelik a terület fontosságát. Így pozitív társadalmi hatást hallgatóinkon keresztül érhetünk el, akik így azonosítani tudják az egyes üzleti tevékenységek etikai, társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági vonatkozásait és alkalmazni tudják ezen szempontokat az üzleti döntéshozatal során.

A tantárgyak tartalma és oktatási módszertana segíti hallgatóinkat, hogy a kiemelt ENSZ fenntarthatósági célok ismeretén túl megismerkedjenek mind a hazai, mind a nemzetközi irányelvekkel és szervezetekkel. Ezen komplex rendszerismereteken keresztül naprakész tudást szerezhetnek az üzleti döntésekkel szembeni elvárásokról és keretekről.

Hallgatóink képesek lesznek mind a lokális, mind a globális problémák felismerésére és az ezekre adható lehetséges megoldási opciók kialakítására a hazai és a nemzetközi kapcsolatok, valamint a nemzetközi együttműködések különböző területein.

A különböző oktatásmódszertani megoldásoknak és a fenntarthatóság több irányból való megközelítésének köszönhetően hallgatóink számos puha készsége is fejlődik, így érzékenyebbé válnak olyan társadalmi témák iránt, amelyek nem csak az üzleti döntéshozatalt befolyásolják, hanem a döntések gazdasági következményeivel is számolnak. Ilyenek a projektalapú gondolkodás, a fenntarthatósági problémák megoldása, illetve az saját üzleti modellépítés kritikai felépítése.

A tantárgyak közül számos foglalkozik a felelős és fenntartható vállalatokkal - akár ezen szereplők vendégelőadóként való megjelenítésével -, ezen belül a fenntartható munkahelyek, a CSR, a társadalmi felelősségvállalás, a vállalati felelősség és az etikus működés kérdéskörével.

Kiemelt terület az egészséges és fenntartható táplálkozás közötti kapcsolatok feltárása, valamint az ellentmondások bemutatása, a környezeti értékek megőrzését segítő életmód, továbbá az egészséges és fenntartható étrend elemeinek a megismertetése. Fontosnak tartjuk bemutatni a fenntarthatóság bizonyos elemeinek kiemelt kérdéseit az élelmiszerbiztonsággal összefüggésben, a fenntartható élelmiszerelőállítás és élelmiszerbiztonság közötti összefüggések feltárását, és az ehhez kapcsolódó ellentmondások bemutatását, és vendéglátás felelősségének értelmezését ezen a területen.

A hallgatóink így képesek lesznek felismerni a fenntarthatósági tartalmú döntéshozatali dilemmákat, azokról érdemi érvekkel támogatott vitákat folytatni. Majdani munkájukban képesek lesznek tudatosan alkalmazni a felelős vállalati működés, a fenntarthatóság szakterületeinek felhalmozott tudását, értik és értelmezni tudják az EU fenntarthatósági szabályozási csomagjának főbb részeit (SFRD, Taxonómia rendelet, CSRD), a fenntartható befektetési stratégiákat, ESG benchmarkokat, valamint ESG értékeléseket.

Az oktatás során a fenntarthatóság nemcsak a későbbi üzleti döntéshozatalban segít hallgatóinknak, hanem az átadott tudás hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapi életükben és tevékenységükben fenntarthatóbban cselekedjenek és az egyéni döntéseikben is figyelembe vegyék a környezeti, társadalmi és gazdasági hatásukat.

Fenntarthatósághoz kapcsolódó tantárgyaink:



Tantárgy kódjaTantárgy neve
ADAN0BA06Taxation Studies
AKAN0PA2A körkörös az új divat! - körkörös gazdaság elméletben és gyakorlatban
AZAI0FA03Az utazásszervezés földrajzi alapjai
BEBA0BB03Bevezetés a turizmusba
BEES0BA06Befektetéselemzés
BENG0BA03Benchmarking
CIPE0BA03Civil és vallási közösségek kultúraközvetítő szerepe
CONT0PA2Corporate energy and sustainability management
EGAS0BA03Egészséges táplálkozás
EGEK0MA03Egészség- és élelmezéstudományi ismeretek
EGJE0MA03Egészségturizmus menedzsmentje
EGNY0MA06Egészség- és élelmezéstudomány
EGUS0BA06Egészségturizmus 
ELEK0BA06Élelmiszerbiztonság és táplálkozási ismeretek
ELET0BA06Élelmiszer- és italismeret
EMNT0BA06Emberi erőforrásmenedzsment
ERJE0MA03Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
ESSA0SA03Esettanulmányok komplex módszertani támogatása
ETAN0BA06Ételek és italok a vendéglátásban
EUEK0MB03EU Pénzügyek
EUIO0MA03Európa mint turisztikai desztináció
FEAI0BA06A fenntartható turizmus alapjai
FEAT0BA03Felelős és fenntartható vállalat
FEATOBA03Felelős és fenntartható vállalat
FEEN0BA03Fenntarthatóság a nemzetközi együttműködésben
FEES0MA06Fenntartható fejlődés és turizmustervezés
FEOK0PA03Fenntarthatósági kihívások és üzleti megoldások
FUNT0BA03Fürdőmenedzsment
GAAN0FA06Gazdálkodás a vendéglátásban
GAEK0BA06Gasztronómiai alapismeretek
GAEN0FA06Gazdálkodás a szálláshelyeken
GANY2BA06Gasztronómia és élelmiszertudomány 2.
GAUS0BA03Gasztronómiai turizmus
GLEK0MB03Globális trendek
HAKT0BA06Hallgatói projekt (egészség-, sport-, ökoturizmus)
HIAG0FA03Élelmiszerbiztonság és táplálkozástan
IDES0BA03Idegenvezetés
INIA0MA06Innovatív gasztronómia
INNT0MA03Ingatlanfejlesztés, ingatlanmenedzsment
KAUS0BA03Kastélyturizmus
KKAN0BA06Kkv-k a turizmusban és vendéglátásban
KOAN0BA03Környezet-gazdaságtan
KOAN0BB03Környezetvédelem a turizmusban
KOAS0VA03Környezetbarát vállalatirányítás
KOUS0MA03Közlekedés és turizmus
KUEI0BA06Kultúraközvetítés és intézményei 
KUEI0BB06Kultúraközvetítés menedzsmentje és módszerei
KUUS0BA03Kulturális turizmus
LENT0BA06Lean menedzsment
LOKA0BA06Logisztika
LOOK0BC03Logisztikai szolgáltatók
MAZA0BA03Magyarország turizmusföldrajza
MIAN0BB03Minőségmenedzsment a desztinációkban
MINT0BA03Minőségmenedzsment
MOKA0MA03A magyarországi pénzpolitika elmélete és gyakorlata
NEEI0BA06A nemzetközi kapcsolatok és a diplomácia története és intézményei
NEHR0BA06Nemzetközi munkaerőpiac és HR
NEJZ0BA03Nemzetközi turizmusföldrajz
NELO0BA03Nemzetközi logisztika
NENK0BA06Nemzeti kulturális és természeti értékeink
NENT0BA06Nemzetközi ellátásilánc-menedzsment
ORUS0BA03Örökségturizmus
PGLMMNVS01Alternatív megközelítések az emberi erőforrás menedzsmentben
REES0BA06Rendezvényszervezés
REGH0BA03Rendezvény GHP és táplálkozási ismeretek
REIO0BA03Rekreáció
RENT0BA06Rendezvénymenedzsment
RETE0BA03Rendezvényszervezés elmélete 
SOEK0BA03Sommelier alapismeretek
SPEK0BA06Sportturizmus és sportrendezvények
STAN0MA06Stratégiai tervezés a turizmusban
SZAS0MB03Szállodai vagyongazdálkodás
SZNT1BA03Szállodamenedzsment I.
SZNT3BA06Szállodamenedzsment 3
TEES0BB06Termékfejlesztés
TEJZ0BA03Településfejlesztés és regionális földrajz
TENT0BA03Településmenedzsment
TENT0BA06Tevékenységmenedzsment
TENT0BB03Teljeskörű minőségmenedzsment
TESE0MA03Területi erőforrások elemzése, értékelése
TUAI0BA03A turizmus fejlődésének nemzetközi tendenciái
TUAN0MA03Turizmus és nemzetközi gazdaságtan
TUEN0MA03Turizmus a nemzetközileg minősített területeken
TUES0BA06Turizmus és területfejlesztés 
TUES0MA06Turisztikai vállakozásfejlesztés
TUET0BA03Turizmustörténet
TUIO0MA06Turisztikai üzleti szimuláció
TUJA0BA03Turizmus antropológiája
TUNG0BA06 Turizmus marketing
TUNT0BA06Turisztikai desztinációmenedzsment
TUOK0BA03Turisztikai esettanulmányok
TURE0MA06Turizmus rendszere
TUSE0FA03Turisztikai termékek fejlesztése
UTAS0BA06Utazási irodai gazdálkodás
UTEK0FA06Utazási irodai alapismeretek
UTES0BA06Utazásszervezés
UTSE0BA06Utazási termékek értékesítése
UZET1V0MUPSÜzleti etika
VAAN0BB06Vállalkozástan
VAOK0BA06Vállalati logisztikai folyamatok
VEAT0BA06Vendéglátó éttermi és konyhai gyakorlat
VENT1BA03Vendéglátás menedzsment 1
VENT3BA03Vendéglátás menedzsment 3
VESA0BA03Védett területek turizmusa
NEEK0MA03International Security Systems



2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette