Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2020. júliusi sajtómegjelenések

2020. július elsejétől a Magyar Rektori Konferencia új elnöke Borhy László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektora

2020. június 30-án tisztújító ülésén a Magyar Rektori Konferencia plénuma elnökévé választotta Borhy László akadémikust, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát. A plénum társelnökké Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát választotta. Gelencsér Andrást, a Pannon Egyetem rektorát újból alelnökké választották, a köztestület másik alelnöke Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora lett.

A tisztújítás során megtartott választás eredményeként az MRK Állami Tagozatának elnöki tisztségét továbbra is András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora látja el, az Állami Tagozat által delegált elnökségi tag pedig Vassné Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora lett a jelenleg is mandátummal rendelkező Palkovics László rektor úr (Szent István Egyetem) mellett.

Az MRK Magánintézményi Tagozatának elnökévé Szabó Péter Ottó, a Kodolányi János Egyetem rektora került megválasztásra. Az MRK Egyházi Tagozata az elnökségbe Enghy Sándort, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektorát delegálta. A Művészeti Egyetemek Rektori Széke Bolvári-Takács Gábort, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektorát delegálja elnökeként az MRK elnökségébe.

A megválasztott tisztségviselők – akik az MRK elnökségét is alkotják egyben – mandátuma 2020. július 1-jétől kezdődően két évre szól.

Az MRK tiszteletbeli elnöke lett mandátumának lejártával Józsa János, az MRK eddigi elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

http://www.mrk.hu/2020/07/01/2020-julius-elsejetol-a-magyar-rektori-konferencia-uj-elnoke-borhy-laszlo-az-eotvos-lorand-tudomanyegyetem-rektora/

MRK.hu (2020. június 30.)

További megjelenések:

24.hu

HVG.hu

OS.mti.hu

Duol.hu

 

Van, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt – egyetemek a távoktatásban

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) rektora, Prof. Dr. Heidrich Balázs arról számolt be, van olyan kurzus, amit a következő tanévtől már csak online fognak indítani levelezős mesterképzésen. Szintén változás lesz a szakdolgozatok esetében, hogy náluk ezek után elég lesz online beadni őket. Prof. Dr. Heidrich Balázs "A felsőoktatás a digitális megoldások tekintetében eleve jobb helyzetben volt, mint a közoktatás, többek között a nemzetközi e-learning tananyagfejlesztések miatt. Emellett megtapasztalhattuk, hogy az előadásszerű blokkok kifejezetten jól működnek online, akár előzetesen feltöltött tananyagokkal, de a nagy létszámú vizsgák is jól lebonyolíthatóak ilyen formában. Ez a lendkerék tehát már megy, a jó megoldásokat megtartjuk” – mondta el a BGE rektora. „Lehet, hogy egyszer csak újra távoktatásban kell működni.” A rektor szerint szeptembertől eleve minden kurzushoz két forgatókönyvvel kell készülni. "Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy az elsőéves egyetemistákat nem lehet kizárólag online szocializálni, hanem egyetemi közösségi élményt is biztosítani kell számukra" – tette hozzá. A BGE hallgatói felméréséből kiderült, hogy a többség élvezte az online tanulás adta szabadságot, de akadtak olyanok is, akik inkább személyesen szerettek volna bent lenni az egyetemen, ahol segítenek nekik abban, hogyan tanuljanak. A rektor szerint ugyanakkor fontos, hogy a diákok kimozduljanak a komfortzónájukból és az órákon ne csak passzívan vegyenek részt. "Elengedhetetlen, hogy kritikai szemlélettel, önállóan gondolkodjanak, valamint, hogy együtt tudjunk dolgozni, hiszen ez az elvárás később a munkaerőpiacon is. Ezeket a készségeket az online térben különösen nehéz fejleszteni". Hozzátette, hogy az oktatóknak is nagy kihívás érdekesnek maradni a digitális órákon. "Nagyon sokat kell készülni az előadásokra, még interaktívabbá, izgalmasabbá kell tenni az órák egy részét, ez pedig nem egyszerű, ráadásul „nem úgy van, hogy bemegyek és beszélek másfél órát.” A rektor szerint ugyanis ez a módszer már nehezen értelmezhető a hallgatóknak. "Mi az elmúlt időszakot lehetőségként éltük meg, sokat fejlődtünk, tanultunk belőle. Már nagyon várjuk a következő félév kihívásait is” – tette hozzá Heidrich Balázs. A cikk a Budapesti Gazdasági Egyetem támogatásával jött létre, előállításában és szerkesztésében az eduline.hu 

http://eduline.hu/felsooktatas/20200716_Egyetemek_a_korona_elott_es_utan

Eduline.hu (2020. július 30.)

 

Hogy bírták a magyar kkv-k a járvány miatti korlátozásokat?

A hazai kis- és középvállalkozások több mint felére a járványnak nem volt negatív hatása – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem friss, reprezentatív kutatásából. Vagy nem érintette őket (49,1 százalék), vagy egyenesen élénkülést éltek meg (5,7 százalék). A cégek csupán nyolc százaléka kényszerült üzleti tevékenységének teljes szüneteltetésére, illetve leállítására. A járvány hatása kevéssé érvényesült a mezőgazdaságban és az építőiparban – előbbi esetben a vállalkozások háromnegyede (77,3 százalék), míg utóbbi esetben közel kétharmada (62,5 százalék) jelezte, hogy a járvány nem gyakorolt jelentős hatást az üzleti tevékenységre. Feltehetően a szabadban végzett munka következtében a cégek jelentős részben folytathatták a szokásos tevékenységeiket. Ezzel szemben szinte a teljes turizmus és vendéglátás (94,7 százalék), az egyéb lakossági szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások több mint fele (53,3 százalék), de a kereskedelmi cégek csaknem fele (46,6 százalék) is részben vagy teljesen leállt. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a szállítás és raktározás, az egyéb lakossági szolgáltatások, valamint a kereskedelem területén említették a válaszadó cégek nagyobb arányban a járvány pozitív gazdasági hatásait is, például a házhoz szállításnak és az online kereskedelem élénkülésének köszönhetően.

A témában a Jazzy Rádió Millásreggeli című gazdasági műsorának KKV rovatában Dr. Radácsi László stratégiai és innovációs rektorhelyettessel készült beszélgetés az alábbi linken 01:05:42-től meghallgatható.

Jazzy Rádió-Millásreggeli (01:05:42-től) (2020. június 24.)

 

Milyenek a hazai szabadúszók?

Milyenek a hazai szabadúszók? A BGE Budapest LAB Vállakozásfejlesztési Központ szabadon elérhető kötetben tette közzé friss kutatásának az eredményeit, amelyben a statisztikák és grafikonok mellett személyes történetek is szerepelnek. A Budapest LAB 2019-ben kezdte meg a szabadúszó közösség hazai feltérképezését, a munkavállalásra és életformájukra vonatkozó sajátosságaik megismerését. A 2019-2020-as kutatási körben első körös feltáró interjúkat folytattak tíz szabadúszóval, és ezzel párhuzamosan kérdőíves kutatást végeztek egy szélesebb körben.

Az első eredményeiket egy online elérhető kiadványban tették közzé.

Tilos Rádió (2020. július 2.)

 

Hatékonynak tartják a digitális oktatást a hallgatók

A teljes online oktatás nem lehet irány a köznevelésben, de a digitális eszközöket használni kell a mindennapokban az órákon, projektmunkáknál, a pedagógiai módszertan kiegészítéseként – hangsúlyozta lapunknak nemrég Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, értékelve az elmúlt időszakot. A pedagógusok tapasztalatai egyértelműek: a gyerekeknek mindenképpen szükségük van a személyes oktatás-nevelésre, az iskolák kapuin belül. A felsőoktatásban azonban az eddiginél jóval nagyobb teret kaphat a digitalizáció a jövőben, ezt mutatja egy friss felmérés is. A Budapesti Gazdasági Egyetem közvélemény-kutatást készített arról, hogyan élték meg a hallgatók a részben távoktatásos félévet. Az anonim kérdőívet több mint 2700 diák töltötte ki, ami a tizenhétezer fős intézménynél igencsak reprezentatívnak tekinthető, de a felsőoktatás egészére nézve is fontos visszajelzés lehet.

A válaszadók 68 százaléka úgy ítélte meg, hogy nem volt rosszabb a távoktatás hatékonysága, mint a hagyományosé, mintegy ötven százalék pedig kifejezetten hatékonyabbnak látta azt. Jelentős különbségek vannak azonban, például kiemelkedően népszerű volt a digitális képzés a levelező és a távoktatási munkarendben, illetve a normál képzési időn túl levő hallgatók esetében, ők ugyanis az egyetem mellett dolgoznak. A megkérdezettek 76,52 százaléka szerint a távoktatás sokkal nagyobb fokú rugalmasságra adott lehetőséget az időbeosztást illetően. A diákok saját bevallásuk szerint rendszeresebben elkészítették az órai feladatokat (60,4 százalék), a kurzusanyagokat kifejezetten hasznosnak találták ebben az időszakban (71,3 százalék), az egyetem által nyújtott informatikai és oktatói támogatást pedig jónak ítélték (86 és 81 százalék). Ugyanakkor a válaszadó hallgatók több mint négyötödének kifejezetten hiányzott a társasági élet és a személyes találkozások.

Magyar Hírlap (5. oldal) (2020. június 29.)

További megjelenések:

Eduline.hu

Magyarhirlap.hu

Startuponline.hu

 

Felmérést készített a Budapesti Gazdasági Egyetem a hallgatói körében arról, hogy melyek voltak a legfontosabb tapasztalatai a járvány miatti távoktatásnak

Felmérést készített a Budapesti Gazdasági Egyetem a hallgatói körében arról, hogy melyek voltak a legfontosabb tapasztalatai a koronavírus-járvány miatti úgynevezett online, azaz távoktatásnak? Az eredményekről Náray Balázs beszélgetett Heidrich Balázzsal, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektorával.

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2020-07-07_06-00-00&enddate=2020-07-07_09-10-00&ch=mr1#

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! (2020. július 7.) 06:18:59 (00:03:47)

 

Az egyetem továbbra is számíthat a város támogatására 

Múlt hét péntekén tartotta utolsó diplomaátadó dékáni tanácsülését a Budapesti Gazdasági Egyetem a Zalaegerszegen működő gazdasági karán – a zalai felsőoktatási intézmény ősztől a Pannon Egyetem 5. karaként folytatja működését.

A különleges alkalomnak megfelelően a ceremónián részt vettek dr. Heidrich Balázs a BGE és dr. Gelencsér András, a veszprémi egyetem rektora is. A rendezvényen 66 hallgató kapta meg diplomáját, az okleveleket dr. Gubán Miklós dékán és dr. Heidrich Balázs rektor adta át a mesterképzés, az alapképzés, a felsőoktatási szakképzés és a szakirányú továbbképzés sikeres vizsgát tett hallgatóinak. Az egybegyűlteken elsőként dr. Gubán Miklós köszöntötte, méltatva a munkát, amellyel a nehéz időszakban is helytálltak. A hallgatói önkormányzat nevében Weinhoffer Petra vett búcsút a végzősöktől, majd dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja vértezte fel őket jó tanácsokkal.

Zalaegerszegi 7 Nap (5. oldal) (2020. július 9.)


A veszprémi Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara

A BGE a változást követően kizárólag három budapesti karral működik majd. Heidrich Balázs, a BGE rektora kiemelte: a jövőben Magyarország meghatározó alkalmazott tudományok egyetemeként - stratégiai céljakkal összhangban - tovább kívánják erősíteni nemzetközi kapcsolataikat. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja a közlemény szerint elmondta: az egyetem az elmúlt években több mint 1 milliárd forintos beruházást valósított meg a kampuszon az ITM és a zalaegerszegi városvezetés támogatásával. A fejlesztések fókuszában a zalai térség gazdasági motorjává váló, ZalaZone járműipari tesztpályához kapcsolódó Innovációs és Tudásközpont KFI tevékenységének megalapozása állt. A kar sikeresen együttműködik még a térség számos gazdasági szereplőjével, amiben mérföldkő volt, hogy hazánkban elsőként itt indult el a duális képzés a gazdasági területen. A gazdálkodási kar jogelődje az 1971-ben alapított Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézete volt. A PSZF 2000-ben csatlakozott az akkor még BGF néven működő, ma Budapesti Gazdasági Egyetemhez. 2011-től a zalaegerszegi intézet önálló karként működött tovább. Az elmúlt két évtizedben a karon jelentős fejlesztések valósultak meg, melyek révén a kar- ahol gazdasági szakember képzés mellett informatikai képzés is zajlik - mára a térség kiemelkedő üzleti felsőoktatási intézményévé vált. A 2010-ben kialakított korszerű informatikai épület, az Infocentrum, valamint a 2019 őszén átadott Innovációs és Tudásközpont oktatótermei, szimulációs, nyelvi és logisztikai laborjai korszerű és modern oktatási környezetet és gyakorlati lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak.

https://webradio.hu/hirek/belfold/a-veszpremi-pannon-egyetemhez-csatlakozik-a-bge-gazdalkodasi-kara

Webradio.hu (2020. július 3.)

További megjelenések:

Nyugat.hu

Papainapilap.hu

Profitline.hu

Vehir.hu

Veszpreminapilap.hu

Zala.ezalenyeg.hu

Zaol.hu

 

Hatvanhat hallgató vehette át oklevelét a BGE GKZ diplomaátadó ünnepségén

BGE GKZ utoljára szerepel ebben a formában, hiszen ősztől a Pannon Egyetem 5. karaként kezdi meg az új szemesztert. A diplomaosztó ünnepségen éppen ezért részt vett a régi és az új egyetem rektora is: dr. Heidrich Balázs a BGE, dr. Gelencsér András a veszprémi egyetem képviseletében osztozott a frissen végzettek örömében. Az egybegyűltek előtt először dr. Gubán Miklós eddigi dékán összegezte az elmúlt időszakot, benne a diákok munkáját, dicsérve a tanulás iránti elkötelezettségüket. A Hallgatói Önkormányzat képviseletében Weinhoffer Petra idézte fel az együtt töltött éveket, majd Dietz Ferenc, a BGE kancellárja bocsátotta útjukra a végzősöket.

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hatvanhat-hallgato-vehette-at-oklevelet-a-bge-gkz-diplomaatado-unnepsegen-4329338/

Zaol.hu (2020. július 04.)

További megjelenések:

Zalai Hírlap: 1,3 oldal

 

Koronahatás: 68 ezer forinttal csökkent a cipőbolti eladók fizetése

A KSH friss adatsora szerint áprilisban - amikor már javában életbeléptek a koronavírus miatti korlátozások és munkaidőcsökkentések – átlagosan bruttó 400 200, nettó 266 100 forintot kerestek a dolgozók. Vagyis mindössze 200 forinttal kevesebbet, mint márciusban. Éves alapon is még keresetnövekedés látszik, igaz, az előző hónapokhoz képest – amikor még 9-9,2 százalékkal emelkedtek a bérek - áprilisra 7,8 százalékra lassult az ütem. A keresetnövekedés hátterében a még év elején megkötött béremelési megállapodások állnak, de a lassulás üteme mutatja, hogy a koronavírus nem hagyta érintetlenül a fizetéseket sem.

A válságot éppen a statisztikában kevéssé szereplő kis- és középvállalkozások (kkv) szenvedték meg: a Budapesti Gazdasági Egyetem felmérése szerint például minden tizedik kkv csökkentette emiatt a fizetéseket. Meglehetősen ellentétes folyamatok zajlottak ugyanakkor például a kereskedelemben, amelynek egy része igencsak megsínylette a vírust, másik része viszont szárnyalt. Emiatt, míg például az élelmiszerboltokban több, mint 12 ezer, a webáruházakban több mint 16 ezer forinttal nőttek a keresetek február és április között, addig egy cipőbolti eladó bruttója 68 ezer, egy ruhaboltban dolgozóé 35 ezer forinttal csökkent.

További részletek a fenti online cikkben.

https://nepszava.hu/3083413_koronahatas-68-ezer-forinttal-csokkent-a-cipobolti-eladok-fizetese

Nepszava.hu (2020. június 30.)

További megjelenés:

Szakszervezetek.hu

 

Zalaegerszegi karral bővül az egyetem

A Pannon Egyetem részeként működik július 31-étől a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegen működő Gazdálkodási Kara. A Pannon Egyetem vezetése elkötelezett abban, hogy a nagy múltú Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg kari státuszát megerősítse, jelenlegi képzési és kutatási portfólióját megőrizze. Ezért arra törekednek, hogy az érintett oktatók, munkatársak és a hallgatók érdekeit maximálisan szem előtt tartsák, a működés folyamatos legyen és az átadás-átvétel lehetőség szerint zökkenőmentesen valósuljon meg. A 2020/2021. tanévre beiratkozó hallgatók a jelenleg érvényben levő tantervük szerint kezdik meg tanulmányaikat. A tanulmányi munkarend is a megszokott marad és a képzéseket sem tervezik más városba áthelyezni. Lényeges változás, hogy augusztus 1-je után az okleveleket a Pannon Egyetem állítja ki változatlan tartalommal, és ugyanazt a végzettséget fogja igazolni. Az idei felvételi eljárásban felvételt nyert új diákok már a Pannon Egyetemen fognak hallgatói jogviszonyt létesíteni, és okleveleiket is a Pannon Egyetem állítja ki. Hangsúlyozták: az integráció nem befolyásolja a felvételi folyamatát.

Veszprémi 7 Nap (16. oldal) (2020. június 25.)

További megjelenés:

Zalaegerszegi 7 Nap: 2020.06.25., 8. oldal

 

Innovációs és Tudásközpont kialakítása a Budapesti Gazdasági Egyetemen

Megjelent az EFOP weboldalán az BGE GKZ-n 2019 őszén átadott Innovációs és Tudásközpont kialakításáról szóló anyag és a projektet bemutató videó. Az „Innovatív megoldások alkalmazásával a BGE GKZ Innovációs és Tudásközpont kialakítása” elnevezésű projekt 693,6 millió Ft uniós támogatásból valósult meg, amelyhez Magyarország Kormánya 253 millió forint kiegészítő támogatást biztosított.

https://efop.kormany.hu/innovacios-es-tudaskozpont-kialakitasa-a-budapesti-gazdasagi-egyetemeninnovacios-es-tudaskozpont-kialakitasa-a-budapesti-gazdasagi-egyetemen

EFOP-kormany.hu (2020. július 2.)

 

BGE-COVID: 1:0

Június 26-án zárultak az államvizsgák a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar turizmus-vendéglátás képzésén. A digitális képzés a felsőoktatás számára is kihívást jelentett, de a végzősök és vizsgáztatók "legyőzték" a Covidot. „A turizmus-menedzsment (MA), a turizmus-vendéglátás (BA) szakunkon és a felsőoktatási szakképzésünkön 421 hallgató végzett. A Covid-19 járvány miatt a 2019/2020 tanév tavaszi féléve online oktatás formájában zajlott. Speciális helyzetbe kerültek a diákjaink és tanáraink egyaránt, de elsősorban a gyakorlatukat teljesítő hallgatóink. Óriási kihívás volt számukra, hogy egyik napról a másikra a világ különböző részeiről kellett megszervezniük hazautazásukat vagy a hazai gyakorlati helyük válságmenedzselésének lettek fontos szereplői. Nem volt könnyű házi feladat számukra a kollégium, vagy a szállás nélküli hogyan tovább sem” – idézi fel Szalók Csilla intézetvezető az elmúlt heteket, hónapokat. „A korábbi hagyományainknak megfelelően fontos volt számunkra, hogy a megváltozott körülmények között is szorosan együttműködve partnereinkkel, a turizmus szakmával készüljünk az államvizsgákra. Félve kerestük partnereinket, hiszen tudtuk, hogy ebben a helyzetben a fennmaradás a legfontosabb vállalkozásaink számára. Legnagyobb örömükre a szakma képviselői kivétel nélkül felsorakoztak és vállalták a teljes napot igénybe vevő vizsgaelnöki feladatok ellátását. Volt olyan elnök, aki Ausztráliából kapcsolódott be a Teamses záróvizsgába, a Manchesteri Egyetem kollégái – több évtizedes közös munka eredményeként – Manchesterből vettek részt az angol nyelvű képzés záróvizsgájában, segítve a nemzetközi normáknak való megfelelést” – tette hozzá a szakember.

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/bgecovid-10-1170645

Turizmus.com (2020. július 1.)

 

Jóval magasabb lehet az elhunytak száma Spanyolországban a koronavírus miatt, mint a hivatalos statisztikákban

Jóval magasabb lehet az elhunytak száma Spanyolországban a koronavírus miatt, mint a hivatalos statisztikákban, szereplők Domonkos Endre, tudományos főmunkatárs, Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

https://www.klubradio.hu/archivum/reggeli-gyors-2020-julius-28-kedd-0600-12001

Klubradio.hu - Reggeli gyors 61:42 (2020. július 28.)

 

Az ember vagy az algoritmus véleménye lesz fontosabb az automata figyelem korában?

„Az automata figyelem algoritmusai” címet viselő, június 25-én megrendezett online RebootHungary webináron az MI felhasználási területeiről beszélgettek az előadók. Kiderült többek között, hogyan lehet Magyarországon felhasználni a robotújságírást és befolyásolják-e az információs buborékot az automata algoritmusok.

Az online eseményen Dr. Fehér Katalin, Újmédia és társadalmi-kulturális MI kutató, a BGE Külkereskedelmi Karának tudományos főmunkatársa is tartott előadást, melyben rámutatott, hogy a koronavírusban az adatvizualizáció és adatreakció fontosabbá vált. A chatbotok és személyi asszisztensek tökéletessé fejlesztése hosszabb távú cél, de az ember-gép kapcsolat már megkérdőjelezhetetlenül jelen van az életünkben. Ma már nem csupán utasításokat lehet adni a gépeknek, hanem beszélgetni is tudunk velük és így az ember képes kiszervezni a döntéseit. „Ennek a jelenségnek az egyik izgalmas aspektusa, hogy nem kell felelősséget vállalnia a döntésekért” – mutatott rá.

További részletek a fenti cikkben. 

https://www.mediapiac.com/4-0/Az-ember-vagy-az-algoritmus-velemenye-lesz-a-fontosabb-az-automata-figyelem-koraban/114473/

Mediapiac.com (2020. június 30.)

 

Ideje gazdasági ágazatként gondolni a fesztiválturizmusra

Magyarországon mára évente több mint háromezer fesztivált rendeznek a Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint. Nem véletlen, hogy közönség, szereplők, szervezők és vállalkozások egyként húzták meg a vészcsengőt, amikor kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt idén a legtöbb rendezvényt egészségbiztonsági okokból le kell mondani. Ennek hatását nagyon sokan érzik, azonban eddig az ágazat méretéről, gazdasági jelentőségéről mindezek ellenére csak meglehetősen kevés és egymásnak ellentmondó információnk volt. A fesztiválturizmus ugyanis nem szerepel külön soron egyetlen hivatalos gazdaság statisztikában sem. Dr. Koppány Krisztián, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kutatóival – dr. Solt Katalinnal és Hunyadi Zsuzsannával – azonban júniusban megjelent, Fesztiválok gazdasági hatáselemzése című tanulmányukban megbecsülték a hazai fesztiválágazat nemzetgazdasági jelentőségét.

https://www.gyorplusz.hu/gyor/ideje-gazdasagi-agazatkent-gondolni-a-fesztivalturizmusra/

Gyorplusz.hu (2020. július 06.)

 

Mit tehetünk a klímaváltozás ellen, hogy ne járjunk úgy, mint a lassan megfövő béka?

A megfövő béka szindrómáról még 1990 elején olvastam, mint a vállalati bukásokat magyarázó történetről (a Qubiten Kun Ádám biológus írt róla). A nem pontosan felderíthető tudományos hátterű városi legenda szerint ha a békát forró vízbe dobják, azonnal kiugrik belőle, de ha hideg vízbe teszik, amit lassan melegítenek, akkor békésen elvan a vízben, amíg szépen lassan meg nem fő. A jelenség magyarázata: a lények hajlamosak fokozatosan hozzászokni a kezdetben talán kicsit kényelmetlen, majd fokozatosan egyre kellemetlenebbé váló, de mégsem azonnali ugrásra késztető állapotokhoz. A helyzet egyre romlik, de az egyre kevésbé elviselhető állapot csak lépésenként erősödik, és soha nem következik be hirtelen romlás. Így juthatnak el végül a már létüket fenyegető végveszély állapotába – a béka esetén az elviselhetetlenül forró vízhez – és válnak a megfövő béka szindróma valóságos áldozataivá.  

A fenti linken elérhető, klímaváltozásról szóló cikk szerzője Marosán György, okleveles fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára.

https://qubit.hu/2020/06/30/mit-tehetunk-a-klimavaltozas-ellen-hogy-ne-jarjunk-ugy-mint-a-lassan-megfovo-beka

Qubit.hu (2020. június 30.)

 

Losoncz Miklós-Önállóság mindenek fölött

Az Európai Unió több mint 60 éves fejlődésében az Egyesült Királyság kiválása sajátos fordulópont. Megszakította az integráció több évtizedes töretlen, bár kisebb-nagyobb megtorpanásokkal kísért fejlődését. Hogy a kilépés visszalépés, vagy inkább egy új fejlődési szakasz kezdete az Európai Unió számára, még nem tudni. A napokban adta ki a Kossuth Kiadó Losoncz Miklósnak, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanárának Brexit – Ugrás az ismeretlenbe című könyvét, amely arra a kérdésre keresi a választ: milyen szerepet játszottak a kilépésben a belső, vagyis a brit politikai, társadalmi és gazdasági okok és a külső, azaz az EU fejlődésével és politikáival kapcsolatos tényezők.

https://jelen.media/interju/losoncz-miklos-onallosag-mindenek-folott-165

Jelen.media.hu (2020. június 29.)

 

Marketing a koronán innen, a koronán túl

Idén is lesz Marketing Summit Hungary, amelyet szeptember 17-én, csütörtökön rendez a Magyar Marketing Szövetség. Ezúttal a koronavírus hatásai és az újrakezdés kihívásai kerülnek terítékre. Négy programalkotó eseményen, nyolc különböző iparág közel 40 marketing és kommunikációs szakembere segítségével gyűltek össze az aktuális marketingkihívások, amelyekre adott válaszok segítik a szakembereket, hogy felkészülhessenek a következő időszak szakmai és üzleti feladataira. Ismét társeseménnyel együtt jelentkezik a Summit: 2020-ban ez a Brain Bar jövőfesztivál lesz.

A Marketing Summit Hungary idei programalkotási eseményein a BGE részéről Dr. Totth Gedeon, a Külkereskedelmi Kar oktatója is részt vett.

http://hirek.prim.hu/cikk/2020/06/25/marketing_a_koronan_innen_a_koronan_tul

Hirek.prim.hu (2020. június 25.)

 

Övé a jövő

A végzős évfolyam legeredményesebb diákja kapja minden évben a jövő közgazdásza díjat, évi váltásban a Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában, valamint a Baross Gábor Két Tanítasi Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnáziumban. Idén az előbbi intézmény diákja, Lőke Marcell érdemelte ki az elismerést. A tehetséges fiatal a Győr+ Reggeli vendége volt, aki elmondta, hogy tavaly még nem gondolta, hogy esélye volna az elismerésre, de szerencsére az osztályfőnöke mindig biztatta, hogy induljon tanulmányi versenyeken. Idén kettőre jutott el, egy országos statisztikai versenyre, amit csapattal sikerült megnyerniük, a másik pedig egy szakmai érettségi vizsgatárgyak verseny volt, amelyen 900 tanulóból bejutott a legjobb harmincba, de a döntőt még nem tartották meg.

Marcell a Budapesti Gazdasági Egyetemre szeretne továbbmenni, gazdaság és menedzsment szakra, de hogy azután mit hoz az élet, még nem tudja megmondani. Ez az irány sokfelé elágazódhat, ezért is választotta ezt a szakot. Jelenleg talán pénzügyi tanácsadóként tudnám leginkább elképzelni magát.

Győr+ (2. oldal) (2020. június 29.)

 

Megszavazta az Országgyűlés a Színművészeti átalakításról szóló javaslatot

Új modellben működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ugyanis az országgyűlés megszavazta a változtatást.

Így az egyetem alapítványi fenntartásba került. Ezen felül a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő Gazdálkodási Kara (GKZ) 2020. július 31-ével a Pannon Egyetemhez kerül át - írja az egyetem. A BGE a változást követően kizárólag három budapesti karral folytatja.

https://eduline.hu/felsooktatas/20200703_dontesek_es_szavazasok

Eduline (2020. július 3.)

 

Megvan, mikor kezdődik az őszi félév az egyetemeken

Az Eduline összegyűjtötte a legnagyobb fővárosi és vidéki egyetem következő félévének menetrendjét. A 2020-as felsőoktatási felvételi legizgalmasabb eseménye egyértelműen a július 23-i ponthatárhúzás lesz. Ezt követően kapja majd meg minden gólya a besorolási döntést és a felvételi határozatot, az egyetemek pedig kiküldik a beiratkozások dátumait. De pontosan mikor kezdődik a 2020/2021-es őszi félév? A Budapesti Gazdasági Egyetem is közzétette a következő félév menetrendjét. Náluk 2020. augusztus 24. – 2020. szeptember 6. között lesz a regisztrációs időszak és 2020. szeptember 7-én indul a félév.

https://eduline.hu/felsooktatas/20200703_egyetemi_felev_kezdete

Eduline.hu (2020. július 3.)

 

A legtöbb egyetemen visszaállhat a hagyományos oktatás szeptembertől

Most, hogy véget ért a tavaszi félév és a vizsgaidőszak, nem csak a leendő egyetemistákban, hanem a jelenlegi hallgatókat is érdekli a kérdés: mi lesz az egyetemekkel szeptembertől? Vajon marad a távoktatás vagy hagyományos formában kezdődik az őszi félév? Az Eduline ezzel kapcsolatban kérdezte a magyar egyetemeket.

A Pécsi Tudományegyetem 2020/21-es tanév tervezését már a tavasz folyamán megkezdte. A jelenlegi ismereteik szerint a következő tanév őszi félévét jelenléti oktatás keretében kezdik, azonban készülnek alternatív megoldásokkal is. A Corvinus Egyetem jelenleg arra készül, hogy az oktatás szeptembertől a hallgatók személyes jelenlétével zajlik majd, normál tanrend szerint, persze csak akkor, ha a körülmények nem változnak. A Budapesti Gazdasági Egyetemen még nem tudtak biztosat mondani arról, hogy milyen formában folytatódik ősszel a tanítás. Ettől függetlenül arra készülnek, hogy a hagyományos formában oktatnak majd ősszel, hozzáteszik, a döntés azonban nem biztos, hogy az ő kezünkben lesz. A BGE is kiemelte, mindenképpen szeretnék az elmúlt félév tapasztalatait, legjobb gyakorlatait hasznosítani, ezért most részletesen átvizsgálják a hallgatói és oktatói visszajelzéseket. A Debreceni Egyetem június 25-én fogadta el a 2020-2021-es tanév időbeosztását. A tanév a korábbi évek gyakorlatának megfelelően szeptemberben kezdődik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az érvényes járványügyi szabályozás alapján dolgozik az őszi félév indításának előkészítésében.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200630_egyetemek_szeptembertol

Eduline.hu (2020. július 1.)

További megjelenések:

Hirklikk.hu

 

Mennyit kell fizetnetek a legnépszerűbb budapesti kollégiumokért?

Az Eduline összegyűjtötte, hogy nagyjából milyen árakkal kell számolniuk a leendő egyetemistáknak, akik szeptembertől kollégiumban szeretnének lakni. A Corvinus, az ELTE, a BME és a Szent István Egyetem mellett a BGE árairól is beszámolnak. A BGE Lengyel Gyula Kollégiumában az állami ösztöndíjas hallgatóknak 9 320 forintot kell fizetniük, az önköltséges hallgatóknak ez az összeg 20 970 forint havonta. A Mátyásföldi Kollégium árai a következők: az államilag támogatott képzésen résztvevők számára 11 650 forint havonta a kétágyas szobákért, ha háromágyasban laknátok, akkor már csak 9320 forintot kell félretennetek havonta. Az önköltséges szakon tanulók esetében ugyanez már 23 300 forintba kerül kétágyas szobák esetében, és 20 970 forint a háromágyasok díja havonta.

https://eduline.hu/felsooktatas/20200701_kollegium_arak

Eduline.hu (2020. július 3.)

 

Felmérést készített a Budapesti Gazdasági Egyetem a hallgatói körében arról, hogy melyek voltak a legfontosabb tapasztalatai a járvány miatti távoktatásnak 

Felmérést készített a Budapesti Gazdasági Egyetem a hallgatói körében arról, hogy melyek voltak a legfontosabb tapasztalatai a koronavírus-járvány miatti úgynevezett online, azaz távoktatásnak

Az eredményekről Náray Balázs beszélgetett Heidrich Balázzsal, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektorával.

Az interjú az alábbi linken 06:18:59-től meghallgatható.

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! (06:18:59-től) (2020. július 8.)

 

Hiányzó szabadság

Sok dolgozó fizetett szabadnapjai a koronavírus alatt már elfogytak, így komoly gondot okoznak a cégeknek a nyári szabadságolások. Hat nap fizetett, három nap fizetés nélküli szabadság márciusban, nettó 137 800 forintos bér. Nyolc nap táppénz, 14 nap fizetés nélküli szabadság áprilisban, nettó 16 753 forintos kereset. Ezek az adatok szerepeltek egy a győri ipari parkban targoncásként dolgozó munkavállaló bérpapírjain, miközben a márciust még végigdolgozta. Áprilisban pedig – a koronavírus miatti leállások idején – ugyan valóban nem kellett már bejárnia, ám fizetés nélküli szabadságot nem kért. Márpedig azt a hatályos jogszabályok szerint a munkavállalónak kell igényelnie. A bérpapírokon szereplő összegeken felül áprilisban mindenkinek a kezébe nyomtak még 100 eurót. Így a győri targoncás nagyjából 52 ezer forintot vihetett haza. A férfi a Vasas Szakszervezeti Szövetségtől kért segítséget, esete azonban egyáltalán nem egyedi. László Zoltán, a Vasas alelnöke azt mondja: a koronavírus miatti leállások árát nagyon sok helyen a dolgozókkal fizettették meg. Többek között azzal, hogy azonnal fizetett szabadságot adtak ki, majd amikor azok elfogytak, fizetés nélkülire küldték őket. Esetenként ráadásul úgy, hogy a dolgozók nem is tudtak róla, hogy szabadságon vannak.

A koronavírus éppenséggel egy ilyen nem várt esemény volt, amelyre – az innovációs tárca foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának jelentése szerint – különösen a gépiparban reagáltak úgy, hogy átmenetileg szüneteltették a termelést, a munkavállalókat pedig javarészt szabadságra vagy állásidőre küldték. A Budapesti Gazdasági Egyetem májusi kutatása szerint a kis- és középvállalkozások több mint harmada igyekezett szabadságolásokkal kezelni a krízist. A Publicus Intézet április közepén készült vizsgálata szerint pedig a dolgozók 13 százaléka volt kényszerszabadságon a járvány miatt. De a digitálisnak nevezett otthoni oktatás miatt is sok szülőnek szabadságot kellett kivennie.

Népszava (6. oldal) (2020. július 13.)

További megjelenés:

Nepszava.hu

Szakszervezetek.hu

 

Vajon szeretnek-e utazni a magyar szeniorok?

Vajon szeretnek-e utazni a magyar szeniorok? Merre veszik az irányt, kivel-kikkel indulnak útnak és az év mely szakaszában? Számítanak-e erre a korosztályra az utazási irodák, a szállodák? Kínálnak-e számukra külön kedvezményeket, programokat? Többek között ezekre a kérdésekre is keresték a választ a KarcFM Kortalan című műsorában, amelyben Kovács Edina, a BGE KVIK Turizmus tanszékének oktató, kutató munkatársa beszélt arról a kutatásról, amelyben azt is vizsgálták, hogy a turizmus területén mennyire tudják alkalmazni a nyugdíjas korú munkavállalókat. 

A Kovács Edinával készített beszélgetés az alábbi linken 27:18-tól meghallgatható.

KarcFM-Kortalan (2020. június 28.)

 

Hogyan jellemezhető a magyar külkereskedelem teljesítménye? 1.

Antalóczy Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezető tanára magyar külkereskedelem témában beszélgetett a Trend FM műsorában.

Az interjú az alábbi linken meghallgatható.

TrendFM- A Nap Vendége (2020. július 7.)

 

A fesztiválturizmus mint gazdasági ágazat

A koronavírus-járvány idejétől eltekintve egyre szaporodik a fesztiválok száma, gazdasági jelentőségüket azonban most először vizsgálták. Magyarországon mára évente több mint háromezer fesztivált rendeznek a Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint. Eddig az ágazat méretéről, gazdasági jelentőségéről csak meglehetősen kevés és egymásnak ellentmondó információk voltak elérhetők. Azonban dr. Koppány Krisztián, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kutatóival – dr. Solt Katalinnal és Hunyadi Zsuzsannával – júniusban megjelent, Fesztiválok gazdasági hatáselemzése című tanulmányukban megbecsülték a hazai fesztiválágazat nemzetgazdasági jelentőségét.

Kisalföld (6. oldal) (2020. július 9.)

 

A Moore-törvény halálától a technooszféra születéséig

Gordon Moore, az Intel egyik alapítója 1965-ban az amerikai Electronics magazinban megjelent cikkében a következő szabályban foglalta össze tapasztalatait: az integrált áramkörök aktív alkatrészeinek száma kétévente nagyjából megduplázódik. Moore azt is megjósolta, hogy a trend rövid távon biztosan folytatódik, és bár a hosszú távú fejleményeket illetően bizonytalan volt, 10 évre előre biztosnak tartotta az állandó növekedést. Igaza lett, de mostanában egyre inkább úgy tűnik, hogy a Moore-törvény lassan érvényét veszti, és új korszak kezdődik. 

A fenti linken elérhető cikk szerzője Marosán György, okleveles fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára.

https://qubit.hu/2020/07/13/a-moore-torveny-halalatol-a-tech-nooszfera-szuleteseig

Qubit.hu (2020. július 13.)

 

20 ezer diákot vesztettek a nyelviskolák a nyelvvizsga nélküli diplomák kiadása miatt

Az ATV Start vendége volt Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, akivel Weiszer Alinda műsorvezető arról beszélgetett, hogy vajon mi az oka annak, hogy ilyen jelentős számú diákot veszíthettek el a nyelviskolák a karantén, illetve a nyelvvizsga nélküli diplomák kiadása miatt. A beszélgetésben elhangzottak a néhány hete megjelent adatok is a beragadt diplomák kiadása kapcsán, melyek szerint az Állatorvostudományi Egyetemen kettő diplomát kértek ki, a Corvinuson pár hete még 1 619 volt az erre vonatkozó szám, a Budapesti Gazdasági Egyetemen viszont 3 600 ilyen diploma volt.

A beszélgetés az alábbi linken megtekinthető.

ATV-Start (2020. július 14.)

 

Vidéki kampuszok a fővárosival szemben: vajon alacsonyabb a ponthatár?

Még mindig a főváros a legnépszerűbb cél a felvételiben, vidéki egyetemeknek is vannak előnyei. Megnéztük, mi szólhat ezen képzések mellett. Az ELTE mellett többek között a Budapesti Gazdasági Egyetemnek is van vidéki része, az egyetem ugyanis Zalaegerszegen működteti a Gazdálkodási karát, ahol gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel és gazdaságinformatikus képzéseket hirdettek idén. Pontokban is van különbség? Van, és nem is kevés. A fent említett állami egyetemek végleges ponthatáraiban a fővárosi kampuszain és azonos vidéki képzésein eltérőek a ponthatárok. Például a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karán a gazdálkodási és menedzsment állami ösztöndíjas, nappali alapképzésének végleges ponthatára 400 pont volt - ez azonos a fővárosi kar ponthatárával - azonban az önköltséges formában vidéken 283 pont, Budapesten 323 pont volt a végleges ponthatár.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200707_nagy_egyetemek_videki_karai

Eduline.hu (2020. július 9.)

 

Hol lesznek egyetemi gólyatáborok az idén?

Minden évben megtartják az egyetemek a gólyatáborokat, ahol az újdonsült hallgatók megismerhetik egymást és bulizhatnak egy nagyot, mielőtt belevágnak az egyetemi életbe. Van olyan egyetem, ahol már korábban bejelentették, hogy idén nem lesz gólyatábor, több helyen megtartják, de a legtöbb helyen még nincsen információ az egyetemek honlapján. A BGE-nek még nincs hivatalos álláspontja a gólyatáborokkal kapcsolatban, de azt ígérték, hogy hamarosan kiderül, hogy megtartják-e.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200708_golyataborok

Eduline.hu (2020. július 8.)

 

Ilyen volt a tavalyi pótfelvételi

Idén is lesz pótfelvételi, ami jó lehet B tervnek, ha elsőre valakinek nem sikerül bejutnia valamelyik egyetemre. Bár a 2020-as pótfelvételi hivatalos dátumát még nem lehet tudni, de az előző évekhez hasonlóan, idén sem várható a megszokottól eltérő menetrend. Tavaly július 24-én hirdették ki a felvételi ponthatárokat, július 29-től pedig már elindult a pótfelvételis jelentkezés. Augusztus 7-ig 9 299-en jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük 6 421-en kezdhették meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben.

A legtöbben - 557-en - a Debreceni Egyetemre kerültek be. A legnépszerűbb intézmények közé tartozott még a Budapesti Gazdasági Egyetem 537, a Pécsi Tudományegyetem 410, a Széchenyi István Egyetem pedig 410 felvett hallgatóval.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200713_tavalyi_potfelveteli

Eduline.hu (2020. július 13.)

 

Tudásközpont jön létre

Az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdászképzés összeadásával új tudásközpontot hoz létre a Pannon Egyetem, amelyben a megalakuló Zalaegerszegi Egyetemi Központnak (ZEK) nagy szerepet szán. A zalaegerszegi Gazdálkodási Kar a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) helyett törvénymódosítás nyomán augusztus 1-jétől a veszprémi székhelyű Pannon Egyetemhez tartozik. A váltásról, a tervekről tartottak tegnap sajtótájékoztatót a megyeszékhelyi kampuszon. A városban 1971 óta zajlik felsőoktatási keretek között pénzügyi-számviteli szakirányú képzés, mely a Budapesti Gazdasági Egyetem égisze alatt vált egyetemi karrá. A további fejlődés záloga lehet a Pannon Egyetem köteléke, amelyről dr. Gelencsér András rektor és dr. Németh István stratégiai rektorhelyettes, a január elsejével létrejövő Zalaegerszegi Egyetemi Központ vezetője számolt be a sajtónak. A rektor vázolta a Pannon Egyetem eddigi eredményességét, a tudományos életben betöltött szerepét, jelezve: a nemzetközi mutatók alapján magyarországi összehasonlításban a 7. helyet foglalják el. Balaicz Zoltán a város polgármestere ezúttal is köszönetet mondott a BGE-nek az eddigi színvonalas munkáért, s kifejezte abbéli reményét, hogy a Zalaegerszeg számára mindig is fontos felsőoktatás a PE-hez csatlakozva erősíti a város tudományos potenciálját, a zalai fiataloknak perspektívát adó magas szintű kutatási és fejlesztési tevékenységet, valamint minőségi szakembergárdát eredményez az itteni vállalkozások számára.

Zalai Hírlap (1., 3. oldal) (2020. július 16.)

További megjelenések:

Demokrata.hu

Gondola.hu

Hirado.hu

Hirbalaton.hu

Hir.ma.hu

Infostart.hu

Kanizsaujsag.hu

Kossuth Rádió-Jó reggelt, Magyarország: 2020.07.16.: 06:21:30-tól hallgatható meg a témában készült beszélgetés

Librarius.hu

Magyar Nemzet: 2020.07.16., 5. oldal

Magyarnemzet.hu

Mandiner.hu

Nagykanizsainapilap.hu

Napló: 2020.07.18., 1., 4. oldal

Nyugat.hu

Radio88.hu

Vehir.hu

Veol.hu

Webradio.hu

Zaol.hu

Zalaegerszegi 7 Nap: 2020.07.16., 1.,3. oldal

Zalaegerszeginapilap.hu

Zalaegerszegi Televízió-Híradó

Zalamedia.hu

 

Ekkora különbségek is lehetnek az államilag támogatott és önköltséges képzések ponthatárai között

Az Eduline táblázatba foglalta, hogy a 2020-as felvételi tíz legnépszerűbb szakján milyenek voltak a 2019-es ponthatárok államilag támogatott és önköltséges képzéseken. A táblázat néhány egyetem, közöttük a Budapesti Gazdasági Egyetem számait mutatja, de ebből is jól látszik, hogy egyes helyeken akár 100-120 pont is lehet a különbség.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200715_ponthatar_kulonbsegek

Eduline.hu (2020. július 15.)

 

Ezekre a szakokra volt a legnehezebb bekerülni tavaly

Nemzetközi tanulmányok, kommunikáció- és médiatudomány - ezeken a szakokon született a legmagasabb ponthatár a 2019-es felvétein. A legtöbbet mégis a Pécsi Tudományegyetem germanisztika alapszakához kellett elérni, 490 pontot. Ez mindössze tíz ponttal kevesebb a maximum elérhető, 500 pontnál. AE Eduline összegyűjtötte egy táblázatba, hogy az állami ösztöndíjas alapképzések közül melyik egyetemre volt a legnehezebb megkerülni tavaly. A Budapesti Gazdasági Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakára 462, a nemzetközi tanulmányok szakára pedig 456 ponttal lehetett bekerülni.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200716_legmagasabb_ponthatarok

Eduline.hu (2020. július 16.)

 

Akár 390 ezer forintba is kerülhet egy-egy félév a legnépszerűbb szakokon

Az Eduline táblázatos formában összegyűjtötte, hogy az idei felvételi tíz legnépszerűbb szakján mennyibe kerül egy-egy félév 2020 szeptemberétől. Bár képzésenként csak néhány egyetemet választottak ki – köztük a Budapesti Gazdasági Egyetemet is –, mégis jól látszik, mekkora eltérések vannak a különböző intézmények tandíjai között. Az árak a nappali tagozatos alapszakokra vonatkoznak.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200717_legnepszerubb_szakok_tandija

Eduline.hu (2020. július 17.)

 

Megnyílt a Balaton első közösségi irodája!

Bár Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egymást érik a jobbnál jobb közösségi irodák, a balatoni régió eddig valamiért kimaradt a sorból. Két fiatal viszont meglátta a lehetőséget Balatonfüred történelmi városrészének egyik helyiségében, és inspiráló közösségi térré, irodává és dizájn bolttá alakították az éveken át üresen álló üzletet. Így született meg a Nomád Coworking & Design Shop, melynek alapítói: Varró Anna és Gyana Dániel egy párt alkotnak már közel 6 éve. Anna eredendően füredi, Dani pedig 2013-ban keveredett Balatonfüredre, amikor a Bortársaság helyi boltjában kezdett el dolgozni. Végül 2017 tavaszán döntöttek úgy, hogy budapesti életüket hátrahagyva, ide teszik át a székhelyüket. Anna a BME kommunikáció és média szakán végzett, Dani kereskedelmet és marketinget tanult a BGE-n. A Bortársaságnál töltött évek után, szabadúszó marketinges, szövegíró, újságíró, fotós lett, Anna pedig szintén marketingesként és hobbi újságíróként dolgozott.

https://pandarte.blog.hu/2020/07/18/megnyilt_a_balaton_elso_kozossegi_irodaja?token=1610c140c85474d7db338ae508a379e6

Pandarte.blog.hu (2020. július 18.)

 

Hány hallgatót vesznek fel az idén a legnépszerűbb szakokra?

Az Eduline táblázatában megnézhető, minimum és maximum hány hallgatót vesznek fel a 2020-as felvételi tíz legnépszerűbb alapszakjára a különböző egyetemeken. A harmadik oszlopban pedig összegyűjtötték az első helyes jelentkezők számát. A táblázat a nappali tagozatos, államilag támogatott képzésekre vonatkozik.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200720_kapacitas_es_idei_jelentkezok_szama

Eduline.hu (2020. július 21.)

 

Ezek a legnépszerűbb szakok a 2020-as felvételin – a gazdasági képzések ponthatárai

Idén a legtöbben a gazdasági szakok közül a gazdálkodási és menedzsment képzésre jelentkeztek, összesen 8 908-an, erre a tavalyi felvételin elég magas pontot kellett elérni az államilag támogatott képzéshez, a legtöbb szakon 400 pont körül alakult a ponthatár. Az bizonyítja a legjobban, hogy ezek a szakok továbbra is a legnépszerűbbek a felvételin, hogy sokszoros a túljelentkezés. Míg az említett, gazdálkodási és menedzsment képzésre több mint tízezren jelentkeztek tavaly, mindössze 3 828 diák kerülhetett be valamelyik egyetem ilyen képzésére. Az Eduline táblázatos formában a többi gazdaságtudományi szakra vonatkozó információkat is összegyűjtötte.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200721_gazdasagi_szakok_felveteli

Eduline.hu (2020. július 21.)

 

Ennyien jelentkeztetek bölcsészettudományi képzésekre

A 2020-as felvételin a legnépszerűbb képzések a gazdaságtudományi képzések voltak, gazdálkodási és menedzsment szakra összesen 8 908-an jelentkeztek. A második legnépszerűbb képzési terület idén a bölcsészettudomány. Összesen 16 440-en jelentkeztek erre a területre és 10 972-en jelöltek meg valamilyen bölcsész szakot első helyen. A legtöbben 5 133-an pszichológiára jelentkeztek, ebből 3 689-en első helyen. Az Eduline táblázatban foglalta össze a bölcsészettudományi szakokat – köztük a Budapesti Gazdasági Egyetem közösségszervezés szakát – népszerűségi sorrendben.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200721_A_bolcseszettudomanyi_kepzesek

Eduline.hu (2020. július 22.)

 

Megvannak a 2020-as felvételi számok – Hogyan alakutak a ponthatárok a legnépszerűbb üzleti szakokon?

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat a felvi.hu oldalán. A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre - ismertette Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a ponthatárok kihirdetése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. A Portfolio táblázatából az is kiolvasható, hogy a legnépszerűbb gazdasági képzéseken hogyan alakultak a bekerüléshez szükséges minimális pontszámok. Bódis József elmondta: a nagy egyetemek nagyjából úgy szerepeltek az általános felvételi eljárásban, mint az elmúlt években. Ennek megfelelően a felvett elsőéves hallgatók számát nézve az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az első 9 918 felvett hallgatóval, amelyet a Debreceni Egyetem (6 127 felvett hallgató) és a Szegedi Tudományegyetem követ. Jelentősen előrelépve a Budapesti Gazdasági Egyetem idén a negyedik a rangsorban 5 667 új hallgaóval. Alapképzésre több mint 42 ezer hallgató került be, osztatlan képzésre több mint 7 400, mesterképzésre több mint 12 300, felsőfokú szakképzésre pedig több mint 6 100. Nappali tagozatra több mint 49 ezer diák járhat majd az általános felvételi eljárás eredményei szerint.    

A legmagasabb pontszámot, 445-öt, idén a nemzetközi biztonság és védelempolitika szakon kellett elérni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen - mondta el Bódis József. Második helyre, 433 ponttal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mechatronikai mérnök képzése került, míg harmadik a Semmelweis Egyetem ápolás és betegellátás (gyógytornász) képzése lett 430 ponttal. A legtöbb jelentkezőt a mérnökinformatikus, az ápolás és betegellátás, valamint az osztatlan tanári szakra vették fel. 

A képzési területeket nézve alapképzésben első helyen a gazdaságtudományok állnak, amelyet az informatika és a bölcsészettudományok követnek. Negyedik a műszaki képzés. Mesterképzésben idén 8 százalékkal magasabb a felvettek aránya, itt is első helyen az ELTE áll, amelyet a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ.   

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200723/megvannak-a-2020-as-felveteli-szamok-hogyan-alakultak-a-ponthatarok-a-legnepszerubb-uzleti-szakokon-442286

Portfolio.hu (2020. július 23.)

További megjelenések:

Alon.hu

ATV.hu

Borsonline.hu

Budapestinapilap.hu

Civilhetes.net

Dehir.hu

Eduline.hu

Egerhirek.hu

Gyorplusz.hu

HRPortal.hu

HVG.hu

Infostart.hu

Kanizsaujsag.hu

Kaposvarmost.hu

Komloinapilap.hu

Kossuth Rádió-Krónika 22:00: 2020.07.24

Kozepsuli.hu

M1-Híradó: 2020.07.23., 21:00

Ma.hu

Magyar Nemzet: 2020.07.24., 1., 6. oldal

Magyarnemzet.hu

Medicalonline.hu

Minap.hu

Napi.hu

Népszava: 2020.07.24., 1., 2. oldal

Nepszava.hu

Nool.hu

Novekedes.hu

Nyugat.hu

Orientpress.hu

Papainapilap.hu

Pestihirlap.hu

Profitline.hu

Propeller.hu

Salgotarjaninapilap.hu

Siofokinapilap.hu

Szakszervezetek.hu

Szeged.hu

Szegedma.hu

Szeretlekmagyarorszag.hu

Szolnokinapilap.hu

Szombathelyinapilap.hu

Tatabanyainapilap.hu

Vehir.hu

Webradio.hu

Zaol.hu

168ora.hu

 

Hagyományos tantermi oktatással és több mint 5 000 elsőévessel indít a BGE

A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) szeptemberben 5667 elsőéves kezdheti meg tanulmányait. A BGE továbbra is az üzleti fókuszú képzések iránt érdeklődők első számú választása. A felsőoktatásba jelentkezők számának idei nagymértékű visszaesése ellenére a BGE képzései iránt alig csökkent az érdeklődés, így a szeptembertől három budapesti karral működő egyetem továbbra is az egyik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény.

A jelentkezők többsége a gazdaságinformatikus, a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem és marketing, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a pénzügy és számvitel alapképzési szakokra jelentkezett.

Kiemelték, hogy a BGE ősztől hagyományos tantermi oktatásra készül, de az adott helyzetnek megfelelően azonnal, teljes körűen tudja biztosani a távolléti, digitális oktatást is.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200724_bge_felvettel_statisztika

Eduline.hu (2020. július 24.)

További megjelenések:

Eco.hu

Magyarhirlap.hu

Origo.hu

Profitline.hu

Uzletem.hu

Szakmaportal.hu

Videk.ma

Webradio

Zalakocka.hu

 

Megvannak a 2020-as ponthatárok: ennyivel lehet bekerülni a 10 legnépszerűbb alapszakra

Nyilvánosságra hozták a 2020-as felvételi ponthatárait. A 2020 szeptemberében induló egyetemi, főiskolai képzésekre 91 460-an jelentkeztek, a legtöbben, 57 799-en alapképzést jelöltek meg első helyen. A toplista első két helyét évek óta változatlanul ugyanaz a két szak: a gazdálkodási és menedzsment és a kereskedelem és marketing foglalja el, tavalyhoz képest a harmadik helyre azonban felkúszott a szintén nagy népszerűségnek örvendő pszichológia szak.

Az Eduline táblázatban összefoglalta hány pont kellett a legnépszerűbb, több ezer jelentkezőt vonzó alapszakokhoz.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_legnepszerubb_alapszakok

Eduline.hu (2020. július 23.)

 

Ennyien jelentkeztek informatikai képzésekre az idén

A legnépszerűbb informatikai alapképzés az idei felvételin is a mérnökinformatikus - közel ötezren jelölték meg ezt a szakot. Most az idei adatokon kívül a tavalyi jelentkezők és felvettek számát, valamint néhány egyetem ponthatárát is összegyűjtötte az Eduline. 2020-ban összesen 10 394-en jelöltek meg valamilyen informatikai alapképzést a felvételin - közülük 8 143-an első helyen. A legnépszerűbb szak idén is a mérnökinformatikus - összesen 4 874-en jelentkeztek ide, 2 782-en első helyen. Erre a szakra 4 538-an szeretnének bekerülni állami ösztöndíjas helyre. A második helyre a gazdaságinformatikus szak került 3 347 jelentkezővel, akik közül 1 421-en jelölték meg első helyen ezt a képzést - állami ösztöndíjas formában

pedig 3 109-en szeretnék elkezdeni a tanulmányaikat. 

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_informatikai_kepzesi_terulet

Eduline.hu (2020. július 23.)

 

Ennyi pont kellett a felvételin a gazdasági képzésekhez

A gazdasági képzéseken - az üzleti szakoktató szakot kivéve - idén is húztak előzetes ponthatárokat, amely elérése nélkül egy felvételiző sem kerülhetett be államilag támogatott képzésre. Ez az előzetes limit minden szakon 400 pont volt. Összesen 26 652 felvételiző jelölt meg valamilyen gazdasági képzést az idei felvételin, 20 171-en első helyen. 23 316-an pedig államilag támogatott képzésekre szerettek volna bekerülni. A legnépszerűbb gazdasági képzés 2020-ban is a gazdálkodási és menedzsment: 8 090-an jelentkeztek erre a szakra.

Az Eduline táblázatban összefoglalta a gazdasági szakok előzetes és végleges ponthatárait.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_gazdasagi_szakok_ponthatarai

Eduline.hu (2020. július 23.)

 

Ponthatárok 2020: ennyi kellett a társadalomtudományi képzésekhez az idén

Továbbra is a kommunikáció- és médiatudomány a legnépszerűbb társadalomtudományi alapképzés. Egyes társadalomtudományi képzéseknél a ponthatárhúzást megelőzően előzetes ponthatárt is húztak, amelyek a két legnépszerűbb képzésnél voltak a legmagasabbak - kommunikáció- és médiatudomány szakon, illetve nemzetközi tanulmányok szakon is 400-400 pont.

Az Eduline táblázatában megnézhető néhány egyetem, köztük a BGE társadalomtudományi képzéseinek ponthatárai.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_tarsadalomtudomanyi_kepzes_ponthatarok

Eduline.hu (2020. július 23.)

 

Mutatjuk a bölcsészettudományi képzések ponthatárait

Pszichológia, anglisztika és közösségszervezés - idén ez volt a top három bölcsészettudományi képzés a felvételin. Több bölcsészettudományi képzésen idén is csak azok szerezhettek állami ösztöndíjas helyet, akik elérték az ezekre a szakokra érvényes előzetes ponthatárt - függetlenül attól, melyik egyetem, főiskola képzésére jelentkeztek. Az Eduline táblázatában megnézhető a bölcsészettudományi szakok előzetes és végleges ponthatárai.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_bolcseszettudomanyi_kepzesek_ponthatarok

Eduline.hu (2020. július 23.)

 

A tíz legnépszerűbb mesterszak 2020-as ponthatárai

A legnépszerűbb mesterképzés, az osztatlan tanári szak nem szerepel az Eduline táblázatában, mivel rengeteg - különböző - szakpárt hirdettek, mindenhol eltérő ponthatárral.

Idén a második legnépszerűbb mesterképzés továbbra is a vezetés és szervezés, 1 550-en jelentkeztek rá februárban. Elsők között még a pszichológia szak 1 012, a marketing 804, az emberi erőforrás tanácsadó képzés pedig 722 felvételizőt vonzott.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_tiz_legnepszerubb_mesterszak_ponthatarai

Eduline.hu (2020. július 23.)

 

Egy rövid üzenet, ami meghatározza a jövőt

Csütörtökön este nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat, a felvételizők 20 óra után SMSben kaptak értesítést, és a felvi.hu oldalon is tájékozódhattak. Az idén átlagosan negyedével kevesebben jelentkeztek egyetemre, főiskolára, mint 2019-ben: a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést. A ponthatárok kihirdetése után kiderült: a Nyíregyházi Egyetemre 702 hallgatót vettek fel, közülük 617-en állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat. Szabó Jázmin bevallása szerint jobban teljesít a szóbeli vizsgákon, de az idei érettségin, amin kizárólag írásban adtak számot tudásukról, szintén jól szerepelt. Az újfehértói lányt a pénzügy világa érdekli leginkább, ezért jelölte meg az ELTE pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem ugyanezen alapszakjait. Jázmin a szabadtéri színpad esti előadása előtt néhány perccel kapta meg az SMS-t arról, hogy bekerült az ELTE pénzügy és számvitel szakjára.

Kelet-Magyarország (1., 3. oldal) (2020. július 24.)

 

Egyetemi Központot alakítanak ki Zalaegerszegen

Az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdászképzés összeadásával új tudásközpontot hoz létre a Pannon Egyetem, amelyben a megalakuló Zalaegerszegi Egyetemi Központnak (ZEK) nagy szerepet szán. A zalaegerszegi Gazdálkodási Kar a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) helyett törvénymódosítás nyomán augusztus 1-jétől a veszprémi székhelyű Pannon Egyetemhez tartozik. A váltásról, a tervekről tartottak sajtótájékoztatót a megyeszékhelyi kampuszon. A városban 1971 óta zajlik felsőoktatási keretek között pénzügyi-számviteli szakirányú képzés, mely a Budapesti Gazdasági Egyetem égisze alatt vált egyetemi karrá. A további fejlődés záloga lehet a Pannon Egyetem köteléke, amelyről dr. Gelencsér András rektor és dr. Németh István stratégiai rektorhelyettes, a január elsejével létrejövő Zalaegerszegi Egyetemi Központ vezetője számolt be a sajtónak. A rektor vázolta a Pannon Egyetem eddigi eredményességét, a tudományos életben betöltött szerepét, jelezve: a nemzetközi mutatók alapján magyarországi összehasonlításban a 7. helyet foglalják el.

Balaicz Zoltán a város polgármestere ezúttal is köszönetet mondott a BGE-nek az eddigi színvonalas munkáért, s kifejezte abbéli reményét, hogy a Zalaegerszeg számára mindig is fontos felsőoktatás a PE-hez csatlakozva erősíti a város tudományos potenciálját, a zalai fiataloknak perspektívát adó magas szintű kutatási és fejlesztési tevékenységet, valamint minőségi szakembergárdát eredményez az itteni vállalkozások számára.

https://www.news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=41655&referer_id=rss

News4business.hu (2020. július 22.)

 

2020-as számok: ezekre az egyetemi karokra lesz a legnehezebb bejutni

Az Eduline összeszedte, melyek a legnépszerűbb egyetemi-főiskolai karok a 2020-as felvételin. A jelentkezési adatokból kiderül: az összes jelentkezőt tekintve a idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara vezeti a karok népszerűségi sorrendjét, több mint 3089 első helyes jelentkezővel.

Több mint 2 500 jelentkező választotta első helyen a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karát így 2 455 első helyes jelentkezővel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara csak harmadik a listán.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200721_legnepszerubb_karok

Eduline.hu (2020. július 22.)

 

Mind a köznevelés, mind a felsőoktatás rendszere jól vizsgázott a koronavírus-járvány miatt bevezetett speciális érettségi és felvételi eljárásban, erről beszélt Bódis József

Mind a köznevelés, mind a felsőoktatás rendszere jól vizsgázott a koronavírus-járvány miatt bevezetett speciális érettségi és felvételi eljárásban, erről beszélt a felsőoktatásért felelős államtitkár. Bódis József az eredményeket értékelve kiemelte, a jelentkezők háromnegyedét felvették. Bódis József, államtitkár, ITM: Nagy egyetemek nagyjából ugyanúgy szerepeltek, mint az elmúlt években. Az ELTE mindig ezt a tízezer körüli számot hozza, most is hozta az első helyen. Közvetlenül utána a Debreceni Egyetem nagyon szép számmal, aztán a Szegedi Egyetem. Viszont a Budapesti Gazdasági Egyetem egy jelentőset lépett előre

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2020-07-24_06-01-00&enddate=2020-07-24_06-25-00&ch=mr1

Kossuth Rádió, Krónika 06:00 (2020. július 24.)

 

Egyetemi központot alakítanak ki Zalaegerszegen

A felsőoktatási struktúra átalakítása keretében az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzések integrálásával alakítja ki a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE) a Zalaegerszegi Egyetemi Központot – közölte az egyetem rektora. Gelencsér András emlékeztetett arra, hogy a közelmúltbeli törvénymódosítás értelmében a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási kara augusztus 1-jével a PE irányítása alá kerül, így az eddig is a zalai városban működő informatikai, műszaki képzések mellett a közgazdasági képzést is a veszprémi egyetem szervezi.

http://www.innoportal.hu/egyetemi-kozpontot-alakitanak-ki-zalaegerszegen

Innoportal.hu (2020. július 25.)

 

Várhatóan rekordot dönt idén a diákhitelt igénylők száma

Mv: Várhatóan rekordokat dönt idén a diákhitelt igénylők száma, akár negyvenezer új kérelem is érkezhet, több mint harmincmilliárd forint értékben, ezt közölte a Diákhitel Központ. Az idei ponthatárok kihirdetése után 68 ezer hallgató nyert felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe. Megszólaló: A BGE KV IK karára sikerült bejutnom, a közönségszervező szakra, aminek én nagyon örültem, mert oda akartam menni. R: A Budapesti Gazdasági Egyetem Közösségszervező szakára nyert felvételt Nátrán Dóra. A zalaegerszegi lány egyike annak a 68 ezer diáknak, aki felvételt nyert valamely felsőoktatási intézménybe.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/rekordot-donthet-iden-a-diakhitelt-igenylok-szama-2505729

Hír TV-Híradó 15:00 (2020. július 23.)

 

Biztos volt a sikerben

György Dorinát még a ponthatárok közlése előtt, épp egy koncertre igyekezve kaptuk el. A Kazinczyban végzett lány szinte biztos volt abban, hogy felveszik az elsőnek megjelölt helyre.

Jó lett volna, ha a szóbeli érettségit is megtartják. – A tavalyi ponthatárok alapján 99 százalék, hogy felvesznek a Budapesti Gazdasági Egyetem közösségi szervezés szakára, de azért a biztonság kedvéért nemcsak államilag támogatott, hanem fizetős formában is megjelöltem. Emellett turizmus-vendéglátásra is jelentkeztem. Ha minden kötél szakad, akkor munkát keresek és emellett elkezdek egy habilitációs kutyakiképző OKJ-t.

Kisalföld 5. oldal (2020. július 25.)

 

A Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg július 31-ével csatlakozik a Pannon Egyetemhez. Jelen felvételi eljárásban szakjait még a Budapesti Gazdasági Egyetem keretében hirdették meg, melynek során összesen 120 fő nyert felvételt Zalaegerszegre. (...)

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/alacsonyabbak-a-pontszamok-mint-tavaly-a-zalai-felveteli-eredmenyekrol-erdeklodtunk-4377335/

Zaol.hu (2020. július 25.)

 

Leendő egyetemisták, figyelem! Itt vannak a legfontosabb dátumok

Mikor kezdődik a 2020/2021-es őszi félév? Mutatjuk: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a regisztrációs időszak 2020. szeptember 6-ig (vasárnap) tart majd, a tanévnyitó a tervek szerint 2020. szeptember 4. pénteken lesz, a félév első napja pedig 2020. szeptember 7. hétfő. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2020. augusztus 31. – szeptember 4. (hétfőtől-péntekig) lesz a regisztrációs időszak, 2020. szeptember 4-én a tanévnyitó, a szorgalmi időszak első napja pedig itt is szeptember 7. lesz. A Budapesti Gazdasági Egyetem is közzétette a következő félév menetrendjét.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200725_mikor_indul_az_egyetem

Eduline.hu (2020. július 25.)

 

Felvételi

Nyilvánosságra hozták idei felsőoktatási ponthatárokat, a jelentkezők háromnegyedét felvették

Bódis József elmondta: a nagy egyetemek nagyjából úgy szerepeltek az általános felvételi eljárásban, mint az elmúlt években. Ennek megfelelően a felvett elsőéves hallgatók számát nézve az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az első, amelyet a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ. Jelentősen előrelépve a Budapesti Gazdasági Egyetem idén a negyedik a rangsorban. Az előző évhez képest tízezerrel kevesebb, mintegy 23 ezer a csalódott diák, a 91 460 jelentkezőből 68 112-en felvételt nyertek valamely általuk megjelölt képzésre.

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2020/07/24/felveteli-nyilvanossagra-hoztak-idei-felsooktatasi-ponthatarokat-a-jelentkezok-haromnegyedet-felvettek/

Budaorsiinfo.hu (2020. július 25.)

További megjelenések:

Bekescsabainapilap.hu

Haon.hu

Infodebrecen.hu

Infostart.hu

Lokal.hu

Soproninapilap.hu

Szekesfehervarinapilap.hu

Zalaegerszeginapilap.hu

 

Hányan kerültek be a legnépszerűbb egyetemekre? Itt vannak a friss adatok

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre valamivel kevesebb diák került be, mint tavaly. Azonban új tanárszakkal bővült az egyetem képzéseinek kínálata, például az új japántanár szakot több, mint 1700-an választották. Az összes jelentkezőből azonban jóval kevesebb, mint a pályázók fele került csak be a top első egyetemre. A második legnépszerűbb Debreceni Egyetemre a felvételizők már közel fele be is került az egyetem valamelyik képzésére, közülük 5 235-en államilag támogatott szakra. Az Szegedi Tudományegyetemre hasonló számban vettek fel diákokat, mint tavaly, azonban mint kiderült a mesterszakok esetében 10 százalékkal nőtt a felvettek száma. A többi intézményre vonatkozó számokat a következő táblázatban nézhetitek meg: Intézmény Jelentkezők Felvettek összesen Felvettek államira Eötvös Loránd Tudományegyetem 24 117 9 918 8 557 Debreceni Egyetem 13 483 6 127 5 235 Szegedi Tudományegyetem 12 737 5 906 4 930 Budapesti Gazdasági Egyetem 12 534 5 667 3 666

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200729_legnepszerubb_egyetemek_stat

Eduline.hu (2020. július 29.)

 

Legnépszerűbb karok a 2020-as felvételiben - ide több ezren jutottak idén is

A jelentkezési adatokból kiderül: az összes jelentkezőt tekintve a idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara vezeti a karok népszerűségi sorrendjét, több mint 3089 első helyes jelentkezővel. Több mint 2500 jelentkező választotta első helyen a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karát így 2455 első helyes jelentkezővel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara csak harmadik a listán. Itt van az első tíz helyezett: Legnépszerűbb karok Első helyes jelentkezők Összes jelenetkező Felvettek Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 3089 5168 1994 Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar 2514 6025 2378 Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar 2455 4976 1803 Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 2181 4996 1370 Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar 2085 4418 1297 Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézet 1827 4331 1403 Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar 1812 4177 1658

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200729_legnepszerubb_karok

Eduline.hu (2020. július 31.)

 

Eszméletlen árak a Balatonon: háromszoros áron bérelhetünk szállást idén nyáron 

Nehéz ez a szezon mindenkinek, aki valamilyen formában érintett a turizmusban, nem csak itthon, az egész világon, és az áremelkedés nem újdonság, minden évben tele van a sajtó, hány százalékkal kúsztak fel az árak. Te idén tényleg túllőttek a célon a szállásadók, vagy ezek csak egyedi, kirívó esetek? Érezzük a bőrünkön az emelkedést A fenti tapasztalatokat megerősítette a Pénzcentrumnak Bártfai Endre, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának mesteroktatója. Viszont mivel 2019-es árakhoz nehéz hozzáférni, szinte lehetetlen, ezért nagyon nehéz konkrétumokkal előállni.

https://www.hellovidek.hu/utazas/2020/07/31/eszmeletlen-arak-a-balatonon-haromszoros-aron-berelhetunk-szallast-iden-nyaron

Hellovidek.hu (2020. július 31.)

További megjelenések:

24.hu

Hellovidek.hu

Nlc.hu

Penzcentrum.hu

Portfolio.hu

 

Egyetemi központot alakítanak ki Zalaegerszegen

Felsőoktatási struktúra átalakítása keretében az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzések integrálásával alakítja ki a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE) a Zalaegerszegi Egyetemi Központot – közölte a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón az egyetem rektora. Gelencsér András emlékeztetett arra, hogy a közelmúltbeli törvénymódosítás értelmében a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási kara augusztus 1-jével a PE irányítása alá kerül, így az eddig is a zalai városban működő informatikai, műszaki képzések mellett a közgazdasági képzést is a veszprémi egyetem szervezi.

http://jarmuipar.hu/2020/07/egyetemi-kozpontot-alakitanak-ki-zalaegerszegen/

Jarmuipar.hu (2020. július 30.)