Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2020. októberi sajtómegjelenések

A koronavírus hozta válságban mely vállalkozások őrizték meg stabilitásukat?

A koronavírus hozta válságban mely vállalkozások őrizték meg stabilitásukat?

A világ legnagyobb vállalkozói kutatási hálózatának legújabb jelentése azt vizsgálja, hogy az új koronavírus járvány hozta válságban mely vállalkozások őrizték meg a stabilitásukat. A kutatási szervezetnek a világon 70 országban van nemzeti kutatói csapata, köztük Magyarországon is, a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában dr. Radácsi Lászlóval, a BGE stratégiai és innovációs rektorhelyettesével készült beszélgetés arról, hogy a magyar vállalkozások, ha most visszapillantunk a tavaszi időszakra, akkor hogyan sínylették meg, vagy éppen hogyan maradtak stabilak, milyen körülmények között tudtak tovább működni.

A beszélgetés az alábbi linken 09:34:20-tól meghallgatható.

Kossuth Rádió-Napközben (2020. október 6.)

 

Mit kerüljünk el most, amit a 2008-as válságban nem sikerült?

A Horeca Meetup rendezvényén dr. Szalók Csilla, a BGE KVIK intézetvezető főiskolai tanára is értékes előadást tartott, amelyben hangsúlyozta, hogy nem fél attól, hogy minden így marad, hiszen csak a BGE-n 5-6 ezer hallgató van, akik alig várják, hogy kedvezőek legyenek a feltételek és utazhassanak. Ugyanakkor a szakember szerint a válságban arra is van mód, hogy szembenézzünk a turizmus legnagyobb problémáival, kérdéseivel és a jelenlegi óriási kontraszt erre módot is ad: míg 2019-ben a nemzetközi turizmus rekordévet zárt és világszerte komoly mozgatórugója volt a gazdaságnak, most alig keletkeznek a nemzetközi utazásokból bevételek. Szalók Csilla szerint mindenképpen érdemes górcső alá vennünk a 2008-as válság tanulságait és azokat ügyesen kamatoztatni a jelenlegi krízis idején.

http://turizmusonline.hu/cikk/mit_keruljunk_el_most__amit_a_2008_as_valsagban_nem_sikerult

Turizmusonline.hu (2020. október 12.)

 

Milyen tudás kell egy űrhajóban? – A felsőoktatás dilemmái – Új Egyenlőség

VUCA világban élünk. Az angol mozaikszó a kiszámíthatatlan, bizonytalan, összetett, nehezen értelmezhető jellemzőkre utal jelenünk valóságában. Ebben a valóságban pedig más tudásra, készségekre és képességekre van szükségünk, mint amiben eddig gondolkodtunk. Ahhoz, hogy a podcast sorozatból már ismert gondolati váltás a fenntarthatóság irányába elinduljon, komoly változások szükségesek a felsőoktatás területén is. De milyenekre? Köves Alexandra ebben az adásban erről beszélget Király Gábor szociológussal, a BGE tudományos főmunkatársával.

https://ujegyenloseg.hu/milyen-tudas-kell-egy-urhajoban-a-felsooktatas-dilemmai/

Ujegyenloseg.hu (2020. október 23.)

 

Beteg vagy egészséges a magyar demokrácia: Vizsgáljuk objektíven!

Az Európai Bizottság nemrég hozta nyilvánosságra első jogállamisági jelentését, amely részletesen elemzi a tagállamok helyzetét. A későbbi viták előjátékaként éles szócsata robbant ki Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének a magyar demokráciát minősítő megjegyzése után. A viták várhatóan a jövőben sem fognak lecsengeni, mert a bizottság újabb és újabb területeket vizsgál. Első pillantásra nehéz igazságot tenni, mert összevethetetlen állítások és eldönthetetlen vélemények állnak szemben egymással, ami szinte lehetetlenné teszi az objektív ítéletet. Ám a helyzet mégsem reménytelen, Marosán György, okleveles fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára a fenti linken elérhető cikkében ún. mutatószámrendszerek segítségével megkísérli az elemzést.

https://qubit.hu/2020/10/12/beteg-vagy-egeszseges-a-magyar-demokracia-vizsgaljuk-objektiven

Qubit.hu (2020. október 6.)

 

Elhunyt dr. Rubovszky András

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) közölte a szomorú hírt: dr. Rubovszky András életének 84. évében elhunyt. Dr. Rubovszky András 1962-ben érettségizett Budapesten az Árpád Gimnáziumban, 1967-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán, 1976-ban a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végzett. A szállodaiparban – a legendás Gellért szállodában – 1970-ben mint jogtanácsos kezdett dolgozni, 1989-ben lett a szálloda igazgatója, s ezt a munkakört 2000 végéig töltötte be. Neve összefonódott a patinás budapesti szállodával. Dr. Rubovszky András volt az első gyakorló szállodaigazgató, akit a meghatározó hazai szállodavállalatok - HungarHotels, Pannónia, Danubius – vezérigazgatói után 1992-1993-ra a Magyar Szállodaszövetség elnökévé választottak, ezt követően 1998-1999 között ismét az MSZSZ elnöke lett. A Szövetség életében nyugállományba vonulása után is aktív szerepet vállalt, éveken keresztül az Etikai Bizottság elnöke volt. Mint címzetes főiskolai docens, tanított a Budapesti Gazdasági Főiskolán. 2002-2004 között a Magyar Egészségturisztikai Marketing Egyesület elnöke, s ezzel egy időben a Kraft & Associates - Turisztikai Fejlesztők Kft. ügyvezető igazgatója volt.

Több állami kitüntetése mellett 1992-ben Pro Turismo díjat kapott, 1994-ben elnyerte a Magyar Szállodaszövetség Marencich Ottó emlékplakettjét.

http://turizmusonline.hu/cikk/elhunyt_dr__rubovszky_andras

Turizmusonline.hu (2020. október 12.)

További megjelenések:

24.hu

Gondola.hu

Nepszava.hu

 

Milyen javaslatokkal állt elő a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a járványkezeléshez?

A TrendFM A Nap Vendége című műsorában Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt többek között a Kamara járvány helyzet kapcsán tett javaslatairól, a KATA szabályozás változásairól, illetve a felsőoktatási intézményekkel való együttműködésükről. A Corvinus Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel már van együttműködési megállapodásuk, a Budapesti Gazdasági Egyetemmel a koronavírus miatt nem tudtak még aláírni, a Budapesti Műszaki Egyetemmel szintén előrehaladott tárgyalásaik vannak.

Az interjú az alábbi linken 2 részletben meghallgatható.

TrendFM- A Nap Vendége (2020. október 30.)

 

Kiflivel jóllakni

A Kifli.hu már a működése első évében nyereségessé válna, három esztendő múltán pedig megérkezne a negyvenmilliárd forintos árbevételi mérföldkőhöz – bocsátotta előre a hazai online élelmiszer-kiskereskedelemben is piacvezető szerepre törő, cseh hátterű technológiai vállalat ügyvezetője. A Figyelő interjújában Makkay János többek között arról is beszélt, hogy a magyar gazdák integrálására éppúgy nagyszabású terveket szőttek, mint a központi raktár robotizálására.

Makkay János 1992-ben, a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerzett közgazdászdiplomát, nemzetközi gazdálkodás szakirányon. Az egyetem után az Unilevernél kezdett dolgozni, ahol 17 évet töltött el. Piackutatóként kezdte, regionális marketingigazgatóként fejezte be ottani karrierjét. A folytatásban volt a Heineken Hungária és a Burger King marketingigazgatója, a kettő között pedig a Laboratory Group reklámügynökség ügyvezetője 2010 és 2012 között. A Kifl i.hu irányítását 2020 júliusában vette át a brit James McQuillantől. Ebben az évben a washingtoni Quantic School of Business and Technologyn szerzett MBA-diplomát üzleti-kereskedelmi vállalati stratégia szakon.

Figyelő (32-34. oldal) (2020. október 6.)

 

„A HR legyen a híd az ember és az üzlet között” – interjú Varga Csabával, a Danubius Hotels HR igazgatójával

Hirtelen nullára csökkenő bevétel, 25-30%-os bércsökkentés és létszámleépítés. A Danubius Hotels tavasszal a saját bőrén érezte a koronavírus gazdaságra mért hatását. Varga Csaba HR igazgató ezt az időszakot a válságkezelés mellett a HR újjáépítésére is használta. Egy HR vezető a frontvonalból: beszél az iparág jövőjéről, a legnagyobb kihívásról és a modern HR-es szerepéről.

Varga Csaba a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolai Karán (ma BGE KVIK) diplomázott és a Danubius Hotelsnél kezdte karrierjét. 1995 és 2001 között a Margitszigeti Szállodák tréning, majd HR-menedzsere volt. A 2000-es években előbb az Aquaprofit Zrt. üzletág vezetője, majd a Raiffeisen Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. főosztályvezetője volt. 2008-ban tért vissza a Danubius Csoporthoz, ahol 2011-ig üzemeltetési igazgatóként dolgozott. Időközben MSc közgazdász-tanár diplomát is szerzett. 2011-től a Danubius Hotels Group emberi erőforrások igazgatóságán a szállodalánc HR-menedzsereként dolgozott. 2014-től a Radisson Blu Béke Hotel szállodaigazgatója, majd ezzel párhuzamosan 2017-től a Danubius Hotel Helia szállodaigazgatója lett. 2020 áprilisától vette át a Danubius Hotels HR igazgatói posztját.

https://www.hrportal.hu/hr/a-hr-legyen-hid-az-ember-es-az-uzlet-kozott---interju-varga-csabaval--a-danubius-hotels-hr-igazgatojaval-20201007.html

HRPortal.hu (2020. október 7.)

 

Gerendai: fesztivál és fine dining a vírusválság idején

A Budapesti Gazdasági Egyetem turizmussal és vendéglátással foglalkozó diákszervezete, a Budapest Tourism Club (BTC) őszi nyitó előadásának keretein belül Gerendai Károly osztotta meg gondolatait vállalkozásai állapotáról és azon újításokról, amelyeket a vírushelyzet miatt vezettek be.

Idén a koronavírus miatt 27 év után először maradt el a Sziget Fesztivál. Mikor lehet és mikor érdemes újra ekkora volumenű nemzetközi fesztivált rendezni? Átalakul-e a fesztiválturizmus? Megváltoznak-e az emberek költési szokásai? Vajon merre halad a világ? Többek között ezekről kérdezték a hallgatók a Sziget Fesztivál alapítóját.

https://turizmus.com/desztinaciok/gerendai-fesztival-es-fine-dinig-a-virusvalsag-idejen-1172163

Turizmus.com (2020. október 20.)

További megjelenések:

Esemenymenedzser.hu

Napi.hu

 

CheckINN: Több mint 200 hallgató ötletel a turizmus megújításán!

Lezárult a jelentkezés Magyarország első és legnagyobb turisztikai innovációs ötletversenyére. Összesen 12 egyetem 70 csapatának 210 diákja nevezett. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány nagyon bizakodó, amiért a fiatalok ennyire motiváltak és elkötelezettek a hazai turizmus megújításában. A verseny a Budapesti Gazdasági Egyetemen diákjai körében volt a legnépszerűbb, innen 20, a Budapesti Corvinus Egyetemről 14 csapat jelentkezett. 10-10 ötlet érkezett a Budapesti Metropolitan Egyetemről és a Kodolányi János Egyetemről egyaránt, de jelentkeztek hallgatók az Edutus Egyetemről, a Miskolci Egyetemről, a Pannon Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a győri Széchenyi István Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Szent István Egyetemről is.

A kategóriák tekintetében a szállodaipar-vendéglátás és az aktív turizmus volt a legnépszerűbb, ezekben a kategóriákban érkezett be a legtöbb pályázat. A következőkben kéthetes bírálati szakasz vár a versenyötletekre, a hallgatók pedig november elején értesülnek arról, hogy továbbjutottak-e a második fordulóba. A kategóriák tekintetében a szállodaipar-vendéglátás és az aktív turizmus volt a legnépszerűbb, ezekben a kategóriákban érkezett be a legtöbb pályázat. A következőkben kéthetes bírálati szakasz vár a versenyötletekre, a hallgatók pedig november elején értesülnek arról, hogy továbbjutottak-e a második fordulóba. Minden kategóriagyőztes csapat nettó 3 millió forinttal gazdagodik, a szervezők pedig a nagy érdeklődésre való tekintettel, különdíjakkal is készülnek.

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/checkinn-tobb-mint-200-hallgato-otletel-a-turizmus-megujitasan-1172114

Turizmus.com (2020. október 16.)

 

Great Taste Awards: csillagok hullottak a magyarok fejére

A Grapoila olajsajtoló idén harmadik alkalommal próbált szerencsét a versenyen, és ezúttal saját elvárásaikat is felülmúlva mind a hat nevezett termékük csillagot érdemelt ki. Egy olajuk egy csillagot kapott, három olajukat két csillaggal tüntették ki, két maglisztjüket pedig szintén két csillaggal jutalmazta a zsűri. Pinczés Marianna ügyvezető-tulajdonos arról beszélt, a magyar cégek idén maradandót alkottak a világversenyen, nagyon sok terméket díjaztak csillaggal, csillagokkal, de hazánkból most ők szerepeltek a legeredményesebben. A Great Taste Awards versenyt az Egyesült Királyságban rendezik meg a legfinomabb étel és ital kiválasztására. A megmérkőzésre bárki jelentkezhet, így kis- és középvállalkozások is felvehetik a versenyt a multikkal szemben. A verseny fontos eleme, hogy a bírák vakon kóstolják a különböző címke nélküli termékeket, így ítéletükben nem befolyásolja őket semmi. Aki ezen a megmérettetésen díjat nyer az a legkiemelkedőbb és legmegbízhatóbb akkreditációt nyeri el. A zsűri egytől három csillagig díjazhat. A versenyben részt vevő termékek kevesebb mint 3 százaléka kapja meg a 3 csillagos elismerést. A három csillagot megszerző termékek magasan kiemelkedő minőséggel büszkélkedhetnek. 106 országból 12 777 terméket neveztek idén a világ legrangosabb ételkóstoló versenyére. A Grapoila ötlete egyébként egy egyetemi feladatból származik. Pinczés Marianna 18 évesen a Budapesti Gazdasági Egyetem első éves hallgatójaként csapatmunkában alkotott komplett stratégiát az akkor nagyon felkapottnak számító szőlőmagolaj készítésére, forgalmazására, majd egy évvel később bele is vágott az üzletbe.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/09/30/great-taste-awards-csillagok-hullottak-a-magyarok-fejere

Hirado.hu-Napközben (2020. szeptember 30.)

További megjelenések:

Esemenymenedzser.hu

Glamour.hu

Index.hu

Kavehazmagazin.hu

Mmonline.hu

Profitline.hu

Uzletihirszerzes.hu

Sokszinuvidek.24.hu

Vizsga járvány idején

Ma reggel a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődött a 2020/2021-es tanév őszi érettségi szezonja, összesen 27 ezer 631-en adnak számot tudásukról. A tavasszal már bevált óvintézkedések mellett zajlanak majd a vizsgák. Október 16-tól 30-ig tartanak az írásbeli érettségik.

A 18 éves Vízvári Péter a Keleti Károly Közgazdasági Technikum végzős diákja. Tavaly tavasszal tett előrehozott középszintű érettségit angolból, idén pedig az emelt szintűt szerette volna letenni, erre azonban a vírus miatt csak most van lehetősége. – Úgy fogom fel, hogy így még több időm volt felkészülni rá. Rengeteg feladatsort gyakoroltam, még alaposabban kidolgoztam a tételeket, és sok filmet néztem angol nyelven. Én örülök, hogy újra a vizsga része a szóbeli, mert a többség javítani szokott az eredményén; abban reménykedem, hogy ez rám is igaz lesz – tette hozzá Péter, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem külkereskedelmi karán szeretne továbbtanulni.

Metropol (1., 4. oldal) (2020. október 16.)

 

Keresztféléves felvételi: hány pont kellett a sikeres felvételihez a korábbi években?

„Elkezdődött a keresztféléves felvételi időszaka, megnéztük, hogy a korábbi években mennyi pont kell ahhoz, hogy bekerüljetek a legnépszerűbb szakokra. Arról már korábban írtunk, hogy mit és hogyan kell csinálnotok, ha szeretnétek jelentkezni valahova a keresztféléves felvételin, itt találjatok a jelentkezés részleteit lépésről lépésre. Itt tudjátok megnézni, hogy idén milyen szakokra jelentkezhettek és arról is írtunk, hogy miért jár pluszpont. A ponthatárokat várhatóan 2021. január 25-én hirdetik ki. Ha kíváncsiak vagytok, a korábbi években milyen ponthatárok voltak, akkor a 2019-es pontokat itt nézhetitek, de megtaláljátok a 2018-as ponthatárokat is. Tavalyi ponthatárok a népszerű szakokon: Intézmény/ szak Ponthatár BCE-GTK vezetés és szervezés (MNA) 54 BME-GPK gépészmérnöki (MNA) 70 ELTE-GTI pénzügy (MNA) 72 BME-VIK mérnökinformatikus (MNA) 71 BCE-GTK vállalkozásfejlesztés (MNA) 58 BCE-GTK marketing (MNA) 61 BME-VBK vegyészmérnöki (MNA) 70 ELTE-GTI vezetés és szervezés (MNA) 61 BGE-KKK marketing (MNA) 67 DE-GTK vezetés és szervezés (MNA) 66 Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!”

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20201027_nepszeru_szakok_ponthatarai_a_keresztfeleves_felvetelin

Eduline.hu (2020. október 27.)

 

Új marketing és pr vezető a ConvergenCE-nél

2020 októberétől Simon Orsolya tölti be a ConvergenCE marketing és pr vezetői pozícióját. A szakember feladata az ingatlanbefektető és -fejlesztő cég átfogó vállalati kommunikációja mellett a bérbeadási, ingatlan- és vagyonkezelési, valamint projektmenedzsment üzletágak munkájának támogatása. Orsolya a DVM grouptól érkezett a ConvergenCE-hez, ahol több mint négy évig felelt a komplex építőipari cégcsoport kommunikációjáért, előtte pedig egy évtizeden át irányította a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó marketing és pr részlegét. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar-angol szakán folytatott tanulmányai után a londoni University of Westminsteren nemzetközi kapcsolatok területén szerzett posztgraduális mesterfokozatot, melyet a Budapesti Gazdasági Fősikola (ma BGE) pr szakirányú közgazdász diplomával egészített ki.

http://realista.hu/ingatlanpiac/uj-marketing-es-pr-vezeto-a-convergence-nel/138474

Realista.hu (2020. október 28.)

További megjelenések:

BBJ.hu

Kreativ.hu

 

A versenyt ajánlja desszertnek

A napokban vehette át a Molnár János Pedagógiai Díjat Kovács Gábor, a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakközépiskola – népszerű nevén a Keri – tanára. Érettségi után, 1977-ben a tatai Diana Szálló portáján dolgozott egy évig, itt szerette meg az idegenforgalmat és a vendéglátást. Sokat tanult, főiskolai diplomája mellé „begyűjtött” három egyetemről – vendéglátó-szálloda szakos tanár, Budapesti Gazdasági Egyetem; gazdálkodás szakos tanár, Corvinus Egyetem; közoktatási vezető, Budapesti Műszaki Egyetem – egy-egy másoddiplomát is. Szállodákban dolgozott, a Kristály Vendéglátó Vállalatnál végigjárta a szamárlétrát, közben maradt ideje a tanításra is, immár 37 éve oktatja a vendéglátás és az idegenforgalom elméleti és gyakorlati tudnivalóit. A vele készült interjúban elmondta azt is, milyen „szakmai menüt” állítana össze diákjainak.

24 óra (6. oldal) (2020. október 17.)

 

A Balaton hullámai felett repül a szörfös rekorder

Egy óra 36 perc alatt teljesítette Bors Máté, a Balatonalmádiban élő szörfös a Keszthely–Balatonkenese távon kiírt, mintegy 80 kilométer hosszú gyorsasági versenyt nemrég. Ezzel új rekordot állított fel a Tihanyi Hajós Egylet tapasztalt szörföse, aki készül a 2024-es párizsi olimpiára. Az embert próbáló balatoni távnak a hűvös őszben egyedül indult neki. A fiatalember a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán gazdasági informatika szakon végzett nemrég, és beiratkozott a Testnevelési Egyetem szörf és vitorlásedző képzésére. Nagy álma az, hogy az olimpia után gyerektábort hozzon létre, az oktatásban már van gyakorlata itthon és külföldön, nyáron Amerikában az egyik legjobb vitorlás táborban oktatott vitorlázást.

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-balaton-hullamai-felett-repul-a-szorfos-rekorder-4131415/

Veol.hu (2020. október 23.)

További megjelenés:

LikeBalaton.hu