Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2022. február havi sajtómegjelenések

2022. február 24. 

Uzletem.hu 

Heidrich Balázs: Tudni kell jó embereket választani 

„Egy fejlődésben lévő egyetem vezetésében dolgozni igazi szakmai kihívás és egyben jó érzés” – mondta az Üzletemnek prof. dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora. Az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 385. interjújából többek között az is kiderül, hogy prof. dr. Heidrich Balázs vendégprofesszorként több külföldi egyetemen is tanított már, de oktatóként, kutatóként szívesen kipróbálná magát Japánban is. Az üzleti életben többre becsüli azokat, akiknek nem jött be egy-két ötlete, mint azokat, akik semmibe sem mertek belevágni. A családjából és a sportból is hozza fanatizmusát, kitartását és eltökéltségét. 

https://uzletem.hu/velemeny/heidrich-balazs-tudni-kell-jo-embereket-valasztani/rsslink/rss2 


2022. február 14. 

Novekedes.hu 

Családi-üzleti dilemmák a hazai borászatok életében 

Szétválaszthatatlanul összefonódik a család és a vállalkozás dimenziója a hazai családi borászatok esetében – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) legfrissebb kutatásából. Ez a jelenség jelenthet előnyt és hátrányt is a működésben, de mindenképp dilemmák, kihívások elé állítják a tulajdonosokat. A családi borászatok a családi vállalkozások egy igen izgalmas és sajátos típusát képviselik – gondolkodásmódjukat, céljaikat, és működésüket pedig a kutatás révén közelebbről is megismerhetjük. A Budapesti Gazdasági Egyetem 2017-ben, Magyarországon elsőként indította el Családi Vállalkozás Kutatási Programját, melynek keretében szisztematikusan kezdte vizsgálni e fontos és sajátos vállalkozási kört. A kutatási program az elmúlt években a reprezentatív adatfelvételek mellett, számos területen végzett mélyfúrásokat tartalmazott. Ezek közül az egyik, a sajátos jellegzetességeik miatt külön figyelmet érdemlő családi borászatok vizsgálata. A kutatási projekt első fázisának – amelyben 21 pincészetnél végeztek kvalitatív felmérést – eredményeként több fontos téma és dilemma mutatkozik meg, amelyek további kutatások alapjául szolgálthatnak. 

https://novekedes.hu/hirek/csaladi-uzleti-dilemmak-a-hazai-boraszatok-eleteben 

 

További megjelenések: 

Agrokep.vg.hu 

Borportre.hu

Hellovidek.hu 

KKVmagazin.com 

Origo.hu 

Piacesprofit.hu  

Uzletem.hu 

Turizmus.com 

Turizmusonline.hu 

Vinoport.hu  

VG.hu 


2022. február 8. 

VG.hu 

A jövő azoké az egyetemeké, amelyek soha nem állnak meg 

„A jövő mindenképpen azoké az egyetemeké, amelyek soha nem állnak meg, hanem üzleti és társadalmi partnereikkel együttműködve folyamatosan újítanak, kísérleteznek, fejlődnek” – hangsúlyozza dr. Csillag Sára, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának (BGE PSZK) dékánja. A VG interjújában a PSZK piacvezető pozíciója mellett a jövőorientált szemléletmódról, a fejlesztési tervekről és a felsőoktatás társadalmi hatásáról is szó esik. 

https://www.vg.hu/hirdetes/2022/02/a-jovo-azoke-az-egyetemeke-amelyek-soha-nem-allnak-meg-x 2022. február 8. 

Novekedes.hu 

„Alapvetően meghatározza a hazai turizmus-vendéglátást az, hogy mi itt mit tanítunk” 

„Alapvetően meghatározza a hazai turizmus-vendéglátást az, hogy mi itt mit tanítunk” – hangsúlyozza dr. Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) dékánja, aki a fenti linken olvasható interjúban a turizmus-vendéglátás képzés jelene és jövője mellett arról is beszél, hogy miért érdemes továbbtanulni – mesterképzésen is – a hazai szakmai képzés fellegvárában. 

https://novekedes.hu/interju/alapvetoen-meghatarozza-a-hazai-turizmus-vendeglatast-az-hogy-mi-itt-mit-tanitunk 2022. február 7. 

Pcguru.hu 

Építs okosan karriert, szerezz mesterdiplomát a BGE Pénzügyi és Számviteli Karán! 

2021-ben a jelentkezők száma alapján a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) volt Magyarország harmadik legnépszerűbb egyeteme, a Pénzügyi és Számviteli Kar (BGE PSZK) pedig első az egyetemi karok közt. A PSZK mind a 4 mesterképzése (Pénzügy, Számvitel, Vezetés és szervezés és Vállalkozásfejlesztés) elérhető levelező formában. A képzések tehát elvégezhetőek munka mellett, nem kell választani a tanulás és a karrier között. A fenti linken olvasható PR cikkben végzett hallgatók mondják el szerintük miért érdemes a BGE-t választani nemcsak alap-, hanem mesterképzésre is. 

https://www.pcguru.hu/hirek/epits-okosan-karriert-szerezz-mesterdiplomat-a-bge-penzugyi-es-szamviteli-karan-x/69076 

 


2022. február 10. 

Startuponline.hu 

Brit üzleti kettős diplomaprogram indult egy budapesti egyetemen 

A Budapesti Gazdasági Egyetem kettős diplomamegállapodást írt alá a skóciai Stirlingi Egyetemmel. Az együttműködés keretében a BGE Külkereskedelmi Karának Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakos hallgatói a képzés utolsó félévét Skóciában tölthetik, és a BGE diplomája mellett a Stirlingi Egyetem Nemzetközi gazdálkodás mesterdiplomáját (MSc International Business) is megszerezhetik. Így a hallgatók egy képzési időszak alatt két diplomához juthatnak hozzá, és jelentős nemzetközi tapasztalatot is szerezhetnek Stirlingben. A lehetőség nyitva áll Budapesten a brit egyetem hallgatói számára is. A megállapodás értelmében az oktatók is kölcsönösen áttaníthatnak a másik intézménybe, ily módon is erősítve az oktatói és kutatói együttműködést. Az Stirlingi Egyetem Üzleti Karának (Stirling Management School) oktatói a BGE 2021. évi tavaszi, illetve őszi projekthetén már tartottak online előadásokat. 

https://startuponline.hu/brit-uzleti-kettos-diplomaprogram-indult-egy-budapesti-egyetemen/ 

 

További megjelenések: 

HRglobe.hu

KKVmagazin.com 2022. február 11. 

Jelentős oktatási fejlesztések valósultak meg uniós támogatással a Budapesti Gazdasági Egyetemen 

A nemrégiben sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE). A 334 millió forintos európai uniós támogatást többek között hátrányos helyzetű hallgatók felzárkóztató képzésére, diplomaszerzésüket támogató ösztöndíj létrehozására, tanulást segítő kurzusok, egészségnevelési programok és online karrier platform létrehozására fordították. Az egyetem e-learning, szakmai gyakorlati és könyvtári rendszereinek továbbfejlesztése mellett tananyag- és oktatásmódszertani fejlesztések is történtek. 

https://index.hu/belfold/2022/02/11/oktatas-tamogatas-osztondij-magyarorszag-bge/ 

 

További megjelenések: 

Hir.ma.hu 

MTI.hu: 2022.02.11. 

Novekedes.hu 

Pestpilis.hu 

Uzletem.hu 

Tudas.hu  

Webradio.hu 2022. február 8. 

HRportal.hu 

Hol lehet HR-t tanulni Magyarországon? - nagyító alatt az emberi erőforrások szak 

Február 15-én zárul a jelentkezési határidő a 2022 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. A HRportal sorozatában azt mutatja be, hol lehet HR-t tanulni Magyarországon. Az első részben az egyetemek – köztük a Budapest Gazdasági Egyetem – által kínált, 7 félév alatt elvégezhető emberi erőforrások alapképzési szakot vesszük nagyító alá. 2021-ben közel 2200-an célozták meg ezt, és 659-en kezdhették meg tavaly szeptemberben tanulmányaikat. Hol lehet tanulni? Mit tud a diplomás? Mit lehet kezdeni egy ilyen bsc diplomával? 

https://www.hrportal.hu/hr/hol-lehet-hr-t-tanulni-magyarorszagon-nagyito-alatt-az-emberi-eroforrasok-szak-20220208.html 2022. február 24.  

Turizmus.com 

Átadták a 2021-es Pro Gastronomia díjakat 

2021 decemberében átadták a 2021-es Pro Gastronomia díjakat. A dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg. 2021-ben prof. dr. Gundel János - a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus -, Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonos-ügyvezetője -, Wolfgang Puck, a konyhaművészet meghatározó alakja, világhírű, innovatív séflegenda érdemelte ki a díjat. Az ifjúsági díjat Szűcs Dániel - a BGE KVIK korábbi hallgatója kapta, aki többek között a három Michelin-csillagos New York-i Per Se étteremben is dolgozott már. 2022. február 23-án, szerdán pedig a Matild Palota Spago éttermében Wolfgang Puck is személyesen átvette a tavaly elnyert szakmai díját. 

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/atadtak-a-2021-es-pro-gastronomia-dijakat-1179830 

 

Tovább megjelenések: 

Gasztromagazin.hu 

Holmagazin.hu 

Turizmusonline.hu 2022. február 2. 

Duna TV-Almárium 

Túlféltés, vagy egészséges aggódás? 

A Duna TV Almárium című műsorában dr. Zelena András, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense beszélt az aggódás kapcsán. 

https://mediaklikk.hu/almarium-video/video/2022/02/02/tulfeltes-vagy-egeszseges-aggodas/ 2022. február 2. 

Novekedes.hu 

MKT-rendezvény: A közlekedés jövője Európában 

Az európai regionális közösségi közlekedés jövőjéről szervez online kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Kereskedelmi Szakosztálya 2022. február 17-én, csütörtökön 14 órától a Webexen és az MKT YouTube-csatornáján. A beszélgetés résztvevői – Bói Loránd, a Volánbusz Zrt. általános vezérigazgató-helyettese; Hegyi Zsolt, a MÁV-START Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese; valamint Radó András, a WizzAir szenior vállalati kommunikációs menedzsere – átfogó képet adnak a távolsági közösségi közlekedés előtt álló kihívásokról, trendekről és e szolgáltatások jövőjéről, a szolgáltatók stratégiai terveiről, különös tekintettel a környezeti fenntarthatósági szempontokra. A beszélgetés során várhatóan szó esik majd a koronavírus-járványnak a szektorra gyakorolt hatásairól, a folyamatban lévő fejlesztésekről, tervezett beruházásokról, a fenntarthatóság kapcsán a klímaváltozás és a klímasemlegesség kérdéséről, és arról, hogy e klímacélok teljesítését hogyan tudja segíteni a közösségi közlekedés fejlesztése. A beszélgetés moderátora Németh Patrícia, a BGE KVIK Kereskedelem Tanszékének főiskolai docense

https://novekedes.hu/hirek/mkt-rendezveny-a-kozlekedes-jovoje-europaban 2022. február 4. 

Szabad Föld (9. oldal) 

Mindig hazahúzott a szívem 

Dr. Sáringer János rendkívül sokoldalú személyiség, remek szervező, érdeklődése széles spektrumú: önálló kötetet jelentetett meg ifj. Horthy Miklósról, elsőként publikálta Antall József kormányának külügyi dokumentumait, foglalkozott az 1956-os forradalom és a szuezi válság kapcsolatrendszerével, a diplomáciai rangok történetével. Történész, a Budapesti Gazdasági Egyetem Társadalomtudomány és Pedagógia Intézetének vezetője, a Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék egyetemi docense. A csatolt interjú aktualitását az adja, hogy néhány héttel ezelőtt került a könyvesboltokba az új kötet, az Új diplomáciai lexikon, amely a korábban megjelent Diplomáciai lexikon kibővített kiadása, és amelynek Bába Iván mellett Sáringer János egyik szerkesztője. 


 

2022. február 15. 

Turizmus.com 

SA BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara 2019-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A jubileum kiváló alkalom volt arra, hogy áttekintsék a jövőbe mutató értékeiket, ám egy évvel később a berobbant járvány miatt kénytelenek voltak újraszervezni és tervezni. Dr. Szalók Csilla, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Turizmus-vendéglátás Intézetének vezetője a fenti cikkben többek között arról is beszélt, hogy az egyetem turizmus-vendéglátás alapképzésének piaci részesedése továbbra is 50 százalék feletti, kedvelt a külföldi hallgatók körében is. Szó esett még a hallgatók elhelyezkedési esélyeiről és a szakmai gyakorlatokról is. zalók Csilla: Fontos megérteni a mostani generációk igényeit 

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/szalok-csilla-fontos-megerteni-a-mostani-generaciok-igenyeit-1179624 

 


2022. február 18. 

Noivalto.hu 

Miért bízzak meg benned, ha lezárod a telefonod? 

Míg az 1980-as és ’90-es években az egzisztenciális nehézségek, az alkoholizmusból adódó problémák, és az agresszivitás miatt vált el a legtöbb házaspár, addig napjainkban már sokkal inkább a féltékenység miatt mennek tönkre a házasságok. Sokan csak akkor bíznak meg a párjukban, ha nyílt lapokkal játszik, és semmilyen titkot nem őrizget. A pszichológus elmondta: a bizalmatlanság egyáltalán nem alaptalan, hiszen a szakítások legfőbb oka napjainkban a találkozások megritkulása és a minőségi kommunikáció hiánya. Dr. Zelena András (a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense) kollégáival nemrég arra volt kíváncsi, milyen hatással vannak a párkapcsolatok stabilitására az okostelefonok és az egyéb okoseszközök. A vizsgálat megállapította, hogy a titkolózás a bizalom, és végül egy kapcsolat végét is jelentheti. A felmérés – amelyben arányos eloszlásban szerepeltek mindkét nem tagjai – a korábbi generációk számára egészen különös tanulságokra világított rá. A kutatás eredményeit dr. Zelena András elsőként a Mindennapi Pszichológia Magazin (MiPszi) legújabb, aktuális számában hozta nyilvánosságra. A frissen felnőtté vált, vagy húszas éveik elején járó megkérdezettek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elgondolkodna a szakításon, ha a párja nem ad kódot az telefonjához, okoseszközéhez. A mai fiatalok több mint fele számára tehát teljesen természetes elvárás, hogy a partnere pőrére vetkőzve, nyitott könyvként éljen a kapcsolatban. A fényképeink, screenshot képernyőfotóink, Messenger, Viber, WhatsApp, vagy SMS üzenetváltásaink a legintimebb titkainkba engednek betekintést. Elárulják, hogy hol fizettünk bankkártyával, vagy a napi mozgásunk leírása összhangban van-e az általunk elmondottakkal. Egy hűtlenség után kutató partnernek az is árulkodó lehet, mennyi időt töltünk a különféle chat-alkalmazásokban. 

https://noivalto.hu/eletmod/telefon-bizalom-feltekenyseg/ 

 


2022. február 16. 

Turizmus.com 

Kóstoljon bele a Badacsonyba a New York Palotában! 

Idén ismét ízelítőt kaphatnak az érdeklődők Badacsony boraiból és turisztikai kínálatából, hiszen egy év kihagyás után, 2022. április 9-én újra megrendezik a borvidéki seregszemlét a budapesti New York Palota Róma termében. A kiállító borászatok végre ismét személyesen találkozhatnak fogyasztóikkal, mesélhetnek munkájukról és sokak közös szenvedélyéről, a borról. Az eseményen csaknem 50 kiállító várja majd a Badacsonyt és borainak kedvelőit, köztük közel 40 borászat, akiknél több mint 160-féle bort kóstolhatnak meg a látogatók. A borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek is bemutatkoznak, és a mesterkurzusok, az eseményt kísérő szakmai programok sem maradnak el. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja majd be a borvidék kiválóságát. 

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/badacsony-borai-es-turisztikai-kinalata-a-new-york-palotaban-1179663 

 

További megjelenések: 

Hirbalaton.hu 

Likebalaton.hu 

Magyarmezogazdasag.hu 

 


2022. február 24. 

Boraszportal.hu 

Szupermarketben vett rozét iszunk, és Villányba utazunk legszívesebben 

2021‐ben ötödik alkalommal került sor a Nagy Bor Tesztre, hazánk legnagyobb boros kutatására. Most is sok válaszadó, összesen közel 4200 fő töltötte ki a kérdőívet. A borfogyasztásról, borvásárlásról, illetve borturizmusról kapott eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, ugyanakkor érdekes eredményeket hoztak a vírushelyzettel kapcsolatban. Borfogyasztás tekintetében a válaszadók nagyobb része (56%) legalább heti rendszerességgel fogyaszt bort, ami nagyjából megfelel a 2018-as adatoknak. Érdekes módon tehát nem tapasztalható jelentős eltérés a koronavírus előtti helyzethez képest. A korábbi éveknek megfelelően a válaszadók főként egyszerű borfogyasztónak (44%), vagy legalább érdeklődőnek (41%) vallották magukat, ugyanakkor valamennyivel nőtt a borbarátok (12%), a borismerők (3%) és borszakemberek (1%) aránya. Az otthoni borfogyasztás nőtt 2018-hoz képest (51-ről 57%-ra), az étteremben, szórakozóhelyen történő fogyasztás pedig csökkent (14-ről 12%-ra), ami természetesen magyarázható a járvánnyal. 

A Nagy Bor Teszt 2016‐ban indult, és a lehetőségekhez mérten minden évben megszervezésre kerül. Ezáltal nyomon követi hazánk borfogyasztásának változásait, támpontot jelentve a hazai borágazat számára. A kutatás szakmai vezetője Harsányi Dávid, a BGE Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense és Hlédik Erika, az ELTE Gazdaságtudományi Kar docense. A Winelovers, a Borkollégium, valamint a Vinoport és a Borászportál a felmérés promóciójával és az eredmények publikálásával segíti a munkát. A Magyar Bor Személyesen szakmai közreműködésével 2021-ben hat borturizmussal kapcsolatos kérdés szerepelt a kérdőívben, amelyek hasonlóak voltak a korábbi, 2018-as turisztikai irányú kérdésekhez.   

https://www.boraszportal.hu/hirszuret/szupermarketben-vett-rozet-iszunk-es-villanyba-utazunk-legszivesebben-8524# 2022. február 24. 

DUNA TV-Család-barát 

A költözés pszichológiája 

A DUNA TV Család-barát című műsorában dr. Zelena András, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense beszélt a költözés témája kapcsán. 

https://mediaklikk.hu/csaladbarat-extravideok/video/2022/02/24/a-koltozes-pszichologiaja/ 

 


2022. február 23. 

Novekedes.hu 

MKT-rendezvény: Az arany ékszerek szerepe a háztartások likviditáskezelésében 

Karátos likviditásmenedzserek – az arany ékszerek szerepe a háztartások likviditáskezelésében. Ezzel a címmel jelent meg Gosztonyi Márton és Havran Dániel tanulmánya a közelmúltban a Közgazdasági Szemlében. A cikk apropóján a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Közgazdasági Szemle közös, online szakmai rendezvényt szervez 2022. március 9-én, szerdán 14 órától a Webexen és az MKT YouTube-csatornáján. A rendezvény kezdetén a szerzők – Gosztonyi Márton, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központjának tudományos munkatársa és Havran Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézetének egyetemi docense – ismertetik a tanulmány főbb megállapításait, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretében, Asztalos László egyetemi magántanár moderálása mellett Koroknai Péter, a Magyar Nemzeti Bank Makrofinanszírozás és Külső Egyensúly Főosztályának vezetője; Hajdu Erzsébet, a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. régióvezetője és Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója osztja meg gondolatait, reflexióit, tapasztalatait a témában. A résztvevőket Halm Tamás, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője, az MKT elnökségi tagja köszönti. 

https://novekedes.hu/hirek/mkt-rendezveny-az-arany-ekszerek-szerepe-a-haztartasok-likviditaskezeleseben 

 


2022. február 10. 

Bankarmagazin.hu 

Bankholding: A BGE csapta nyerte a rangos pénzügyi esettanulmányi versenyt 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának csapata aratott győzelmet az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny (OPEV) február 5-én megtartott döntőjében, ahol nyolc hazai, illetve határon túli egyetemi csapat vett részt. A Széchenyi István Egyetem saját vetélkedőjének keretében idén már huszadik alkalommal mérték össze tudásukat a tehetséges diákok. Magyarország egyik legrangosabb egyetemi versenyének fő támogatója a Magyar Bankholding volt. A nagy hagyományokkal rendelkező vetélkedő első, online fordulóján a négyfős csapatoknak egy összetett esettanulmányt kellett megoldaniuk. A járványhelyzet miatt a versenyzők egy része a pályamunkákat online formában, egy része pedig személyesen, a győri Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumban mutatták be a szakmai zsűrinek a második fordulóban. 

https://bankarmagazin.hu/2022/02/10/bankholding-a-bge-csapta-nyerte-a-rangos-penzugyi-esettanulmanyi-versenyt/ 

További megjelenések: 

Gyorplusz.hu 

Hirek.prim.hu 

Kisalfold.hu 2022. február 1. 

Turizmus.com 

CheckINN 2021: Ismét díjazták a legjobb hallgatói ötleteket 

Lezárult a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) által létrehozott CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny legutóbbi megmérettetése. Ismét három egyetemista csapat kapott 3-3 millió forintos ösztöndíjat és lehetőséget arra, hogy turisztikai projektjük megvalósulhasson. A CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyt 2021-ben immár harmadik alkalommal rendezte meg az MTSZA. A kiírás szerint az Aktív turizmus, a Közlekedés, mobilitás és a Szállodaipar-vendéglátás kategóriákban, digitális, IT innováció; szolgáltatásinnováció, marketinginnováció és zöld innováció területeken pályázhattak a háromfős csapatok. A legtöbben a Szállodaipar-vendéglátás kategóriában nyújtották be innovációs ötletüket. Aktív turizmus kategóriában az Illatkalandorok (Ferenczi Luca Sára – ELTE, Fauszt Márk Ede – Budapesti Gazdasági Egyetem és Pálos Marcell – ELTE) végeztek az első helyen. Koncepciójuk alapján egy egyedi illatpumpa segítségével szeretnék az illatokat „csapdába zárni”, majd ennek felhasználásával egy játék keretében megvalósuló illattúrát létrehozni. A Partners csapata (Madarász Laura, Fodor Péter Kristóf és Bencsik Tamás) a Szállodaipar-vendéglátás kategóriában aratott győzelmet. A Közlekedés-mobilitás kategóriában pedig a Budapesti Corvinus Egyetemről érkezett Wheelp csapata (Klisóczki Fanni, Gáspár Kata Borbála és Horváth Regina) végzett az első helyen. 

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/checkinn-2021-ismet-dijaztak-a-legjobb-hallgatoi-otleteket-1179355 

 


2022. február 28. 

Turizmus.com 

„Szabadjára engedhettük a fantáziánkat" 

2021-ben harmadszor hirdette meg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) az egyetemi hallgatókat megszólító CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyt. A három nyertes csapat közül elsőként az Aktív turizmus kategóriában pályázó Illatkakalandorokat mutatják be. A Ferenczi Luca Sára (ELTE), Fauszt Márk Ede (Budapesti Gazdasági Egyetem) és Pálos Marcell (ELTE) alkotta csapat egy játékos aromatúra tervét dolgozta ki egyedi illatpumpa felhasználásával. 

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/szabadjara-engedhettuk-a-fantaziankat-1179881 

 


2022. február 11. 

Unisport.hu 

BGE-fölény a remek hangulatú alpesi sí, snowboard és sífutó MEFOB-on 

A 8-as szám határozta meg az idei alpesi sí, snowboard és sífutó MEFOB-ot: legutóbb ugyanis 8 éve rendezték meg az eseményt, az idei kiíráson pedig pontosan 8 egyetem vett részt. Érkeztek versenyzők a Budapesti Gazdasági Egyetemről (BGE), a Széchenyi István Egyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemről, a Budapesti Corvinus Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karáról. A legtöbben a Széchenyi István Egyetemről és a BGE-ről érkeztek. Az itthoni kritikus hóhelyzet miatt a bajnokságot február 2. és 4. között, a francia Alpokban található Puy–Saint–Vincent-ban rendezték meg. Az indulók remek körülmények között, azon a pályán versenyezhettek, amelyet a francia alpesisí-válogatott tagjai használnak felkészülésre. Nem csoda, hogy mindenki komolyan vette a téli sportok magyar egyetemi seregszemléjét, amelyen a Budapesti Gazdasági Egyetem versenyzői a mezőny fölé nőttek. Összesítve 6 arany, 5 ezüst és 3 bronz került BGE-s hallgatók nyakába. 

https://unisport.hu/bge-foleny-a-remek-hangulatu-alpesi-si-snowboard-es-sifuto-mefob-on/ 

 

További megjelenés: 

Mefs.hu 2022. február 1. 

Portfolio.hu 

Fontos személyi változásokkal indult 2022 a hazai ingatlanpiacon 

Eseménydúsan indult 2022 a hazai ingatlanpiacon, fontos pozícióváltások történtek. Új kollégákkal bővítette csapatát a Cushman & Wakefiled, a CBRE a retail csapatát bővítette, a JLL új üzletágat indított, a GTC-nél pedig Yovav Carmi, az igazgatótanács elnöke lemondott pozíciójáról. Emellett a Horizon Development, Mazsaroff Kata távozása után, Bihari Mátét nevezte ki a cég bérbeadási és értékesítési igazgatójának. A szakember a Budapesti Gazdasági Főiskolán (ma Budapesti Gazdasági Egyetem) szerzett közgazdasági diplomát, majd ingatlanpiaci pályafutását lakóingatlan fókusszal kezdte a GDN Ingatlanhálózat tanácsadójaként. 2017-ben csatlakozott a Horizon Development csapatához, ahol fontos szerepet játszott a Váci 1, Promenade Gardens, Szervita Square Building, Park Atrium és Eiffel Palace kereskedelmi projektek bérbeadásában. 2020-tól irányítja a prémium, többfunkciós Szervita Square Building luxusrezidenciáinak értékesítési folyamatait. 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220201/fontos-szemelyi-valtozasokkal-indult-2022-a-hazai-ingatlanpiacon-521837 2022. február 3. 

Eduline.hu 

Új rangsor gazdasági szakokra felvételizőknek: hol tanulnak a legjobb teljesítményű diákok? 

Gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás, nemzetközi gazdálkodás – évről évre több ezren felvételiznek ezekre a szakokra, alighanem idén is a legnépszerűbb BSc-képzések közé kerülnek majd. De melyik egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán tanulnak a legjobb teljesítményű hallgatók? Átlagosan hány ponttal kerülnek be a diákok a nemzetközi gazdálkodás képzésre? Fenti cikkében szakos rangsorokat mutat be az Eduline. 

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20220203_gazdasagi_alapszakok_rangsora 

 


2022. február 7. 

Eduline.hu 

Ilyen lesz a 2021/2022-es tanév második féléve a legnagyobb egyetemeken: dátumok, határidők 

Az Eduline a fenti cikkében összegyűjtötte a második szemeszter legfontosabb dátumait. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a tavaszi félév február 7-én kezdődik, és május 14-ig tart majd, a tavaszi szünet pedig április 13-19. között lesz. A vizsgák május 16-án indulnak, és egészen július 2-ig tartanak majd. Az ELTE-n online oktatással indítják a félévet. A Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen a szorgalmi időszak február 7. és május 14. között lesz, a vizsgaidőszak pedig 2022. május 16. és június 25. között. Szegeden április 14-19. között lesz a tavaszi szünet, csakúgy, mint az Óbudai Egyetemen, ahol a szorgalmi időszak szintén február 7. és május 14. között lesz, a vizsgaidőszakot pedig május 16. és június 18. közé időzítették. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20220207_egyetem_masodik_felev_idopontok 2022. február 7. 

G7.hu 

A népszavazást támogatók jól látják, hogy a Fudan-ügy mögött lakhatási válság van 

Az már eldőlt, hogy lesz népszavazás a Fudan Egyetemről, bár az egyelőre még kérdéses, hogy pontosan mikor. A kezdeményezéssel kapcsolatban már az aláírásgyűjtés előtt is előjött kritikaként, hogy a vidéki embereket nem fogja érdekelni, hiszen a Fudan egy budapesti ügy. Ahogy azonban korábban több ellenzéki politikus is elmondta, vidéken az emberek a kérdést azzal kötötték össze, hogy a kínai magánegyetem megépítésének terve veszélyeztetheti az ugyanarra a környékre tervezett diákváros megépítését. Bár a projektért felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tavaly májusban azt mondta, a diákváros és a Fudan egyaránt meg fog épülni Budapesten, azóta a kormány feltűnően hallgat a témáról, leginkább az ellenzék kommunikál róla a népszavazási kezdeményezés kapcsán. Az ügy mindenesetre rámutat arra, hogy a kollégiumi férőhelyek kérdése sokakat érdekel és érint. A fenti cikkben a G7 annak járt utána, hogy ennek mi az oka. Cikkükben a BGE kollégiumi férőhelyekre vonatkozó adatait is felhasználták. 

https://g7.hu/kozelet/20220207/a-nepszavazast-tamogatok-jol-latjak-hogy-a-fudan-ugy-mogott-lakhatasi-valsag-van/ 

 

 

2022. február 15. 

HRportal.hu 

"Keressük az ország újdonságra legnyitottabb vállalati csapatait" - már lehet jelentkezni a teamwork2022-re 

Csapatépítés, önfejlesztés, komplex képességpróba, együttműködés fejlesztése. Ezt ígéri az eventcsoport április 22-24. között, Siófokon tartandó újszerű fejlesztő programja. A teamwork2022-re három fős vállalati csapatok jelentkezhetnek, akik két napon át vesznek részt a fejlesztő programokban. A szervezők arra számítanak, hogy a hétvége alatt a résztvevők jobban megismerik egymást, javul közöttük az együttműködés, jól érzik magukat és szakértői támogatást is kapnak. A zárónapon pedig egy Guinness-rekord aktív részesei is lehetnek. A programról Hajmássy Anikó főszervezővel készült beszélgetés, aki a zsűri tagjairól is beszélt: Pajor Mariann, (Egis Gyógyszergyár), a szervezés során az ő neve merült fel először, őt szerettük volna megnyerni a zsűri elnökének, Fluck Benedek (MVM vezérigazgató-helyettes), Jagudits Ákos, (Astotec, HR digitalizációs szakértő), Mantuano Mónika (az UNICEO magyarországi vezetője) és Eckert Bálint, a BGE PSZK oktatója. A többi taggal még folynak az egyeztetések. 

https://www.hrportal.hu/hr/keressuk-az-orszag-ujdonsagra-legnyitottabb-vallalati-csapatait-mar-lehet-jelentkezni-a-teamwork2022-re-20220215.html 

 

 

2022. február 10. 

Észak-Magyarország (13. oldal) 

Előttük az egyetem, előttük az élet 

A középiskolák végzős diákjainak hamarosan dönteniük kell, hol folytatják tovább a tanulmányaikat. Az egyetemi jelentkezés határideje február 15-e, így már csak egy pár nap maradt az elképzelések véglegesítésére. De vajon mi alapján döntenek a fiatalok egyik vagy másik felsőoktatási intézmény és képzés mellett? Ezt szerette volna megtudni az Észak-Magyarország, amikor ellátogatott az Encsi Váci Mihály Gimnáziumba. Kiderült, van, aki már gyerekkorában tudta, hogy milyen pálya vár rá. Nagy Petra például, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem média és kommunikáció szakát választotta. „Már kis koromban is ez a világ érdekelt. Ki is próbálhattam magam ezen a téren, hiszen különböző iskolai programokat vezettem, általános iskolában például a ballagást. Nagyon érdekel ez a pálya, mindenképpen ebbe az irányba indulok el” – fogalmazott Petra. Hozzátette: rendkívül vonzó számára a főváros is, mert véleménye szerint ott jó lehetőségek várnak majd rá. Részt vett az egyetem nyílt napján, ahol széles körű tájékoztatást kapott. Ez is meggyőzte arról, hogy jól választott. 

 


2022. február 10. 

Eduline.hu 

Félévente 100-170 ezer forintot kell félretennetek, ha angol vagy német nyelvű szakra felvételiztek 

Aki idegen nyelvű szakon tanulna, a legtöbb esetben plusz kiadással kell számolnia. Idegen nyelvi hozzájárulással azoknak a hallgatóknak kell kalkulálniuk, akik egy magyar nyelvű képzés helyett angol, német vagy francia nyelvű szakot jelöltek meg - például angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment, német nyelvű kereskedelem és marketing szakra felvételiznek (fontos: a nyelvi szakokra, például az anglisztikára, a germanisztikára stb. ez természetesen nem vonatkozik). Az ilyen szakon tanulók idegen nyelven tanulnak és vizsgáznak - ez persze jelentős költséget jelent, amelyet a felsőoktatási intézmények a "többletszolgáltatási díjból", azaz az idegen nyelvi hozzájárulásból fedeznek. A legtöbb egyetem a gazdasági, informatikai vagy társadalomtudományi képzésein határoz meg idegen nyelvi hozzájárulást, és ez az állami ösztöndíjas és az önköltséges hallgatókra egyaránt vonatkozik. Egyetemenként különbözik, kérnek-e idegennyelvi hozzájárulást. A Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Karán például valamennyi idegen nyelvű képzésén félévente 110 ezer forintot kell fizetni idegennyelvi hozzájárulásként, míg a Budapesti Gazdasági Egyetem angol vagy francia nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésén ugyanez a díj félévente 170 ezer forint. 

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20220210_idegen_nyelvi_hozzajarulas 

 


2022. február 23. 

Turizmus.com (8-9. oldal) 

CheckINN 2021 Turisztikai Innovációs Verseny 

Lezárult a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) által létrehozott CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny legutóbbi megmérettetése. Ismét három egyetemista csapat kapott 3-3 millió forintos ösztöndíjat és lehetőséget arra, hogy turisztikai projektjük megvalósulhasson. A CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyt 2021-ben immár harmadik alkalommal rendezte meg az MTSZA. A kiírás szerint az Aktív turizmus, a Közlekedés, mobilitás és a Szállodaipar-vendéglátás kategóriákban, digitális, IT innováció; szolgáltatásinnováció, marketinginnováció és zöld innováció területeken pályázhattak a háromfős csapatok. A legtöbben a Szállodaipar-vendéglátás kategóriában nyújtották be innovációs ötletüket. Aktív turizmus kategóriában az Illatkalandorok (Ferenczi Luca Sára – ELTE, Fauszt Márk Ede – Budapesti Gazdasági Egyetem és Pálos Marcell – ELTE) végeztek az első helyen. Koncepciójuk alapján egy egyedi illatpumpa segítségével szeretnék az illatokat „csapdába zárni”, majd ennek felhasználásával egy játék keretében megvalósuló illattúrát létrehozni. A Partners csapata (Madarász Laura, Fodor Péter Kristóf és Bencsik Tamás) a Szállodaipar-vendéglátás kategóriában aratott győzelmet. A Közlekedés-mobilitás kategóriában pedig a Budapesti Corvinus Egyetemről érkezett Wheelp csapata (Klisóczki Fanni, Gáspár Kata Borbála és Horváth Regina) végzett az első helyen. 

 


2022. február 23. 

Turizmus.com (40-43. oldal) 

Egy másik Toszkána 

Ha a toszkán tájra gondolunk, elsősorban a Firenze és Siena környéki lankák jelennek meg a szemünk előtt, napraforgótáblákkal és búzamezőkkel, közöttük a kisebb dombokon álló, ciprusokkal övezett, lapos tetejű kőházakkal. A tartomány fővárosa Firenze, a reneszánsz és a humanizmus központja, Dante szülővárosa. Tudjuk, hogy Siena környékén beszélik a legszebb olasz nyelvet, és talán azt is, hogy San Gimignanóban a családok hatalmát az általuk épített tornyok magassága tükrözte. Ám Toszkánában nemcsak szelíd dombokkal találkozunk, hanem magas hegyekkel, sziklákkal, erdőkkel, bennük ősi, a mai napig fennmaradt pogány néphagyományokkal, legendákkal.  

A cikk szerzője a BGE oktatója, Olaszországszakértő. 

 


2022. február 22. 

Magyar Nemzet (16. oldal) 

Még zöldebb a Miskolci Egyetem 

A modellváltás számtalan előnye közül az egyik legfontosabb, hogy a Miskolci Egyetem éves állami támogatása két és félszeresére nőtt. Horváth Zita rektor a Magyar Nemzetnek elmondta: a jelenleg kilencezer hallgatónak képzéseket biztosító és ezerkétszáz munkatársat foglalkoztató Miskolci Egyetem több tíz milliárd forint támogatáshoz jut fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. Az összegből 2024-ig a többi között felújítják a kollégiumokat, bővítik a képzési palettát, a sportolási lehetőségeket és a digitális infrastruktúrát, mindezek mellett pedig számtalan zöld- és okosberuházást indítanak.  

Az interjú mellett helyet kapott egy cikk is a zöldegyetemek kapcsán. A környezeti fejlődés elősegítése és támogatása céljából állítja össze 2010 óta minden évben a világ zöldegyetemeinek rangsorát az Indonéziai Egyetem. Filozófiájukat a fenntarthatóság három pillérére, a környezeti, a társadalmi és a gazdasági erőforrásokra alapozzák. A kritériumok között szerepel a többi között, hogy az egyes intézmények méretéhez képest a campusaikon mekkora a zöld felület. A világ zöldegyetemeinek listáját évek 

óta a hollandiai Wageningen Egyetem vezeti, és nem volt ez másként 2021-ben sem. A második helyet tavaly az angliai Nottingham Egyetem szerezte meg, a harmadik helyen pedig a szintén holland Groningen Egyetem végzett. Nem kell azonban szégyenkeznie a magyarországi felsőoktatási intézményeknek sem, hiszen hazánk egyetemei közül 11 – a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Soproni Egyetem, a budapesti Semmelweis Egyetem, a Budapest Business School, a veszprémi Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a budapesti Corvinus Egyetem – kapott helyet a rangsorban. 

 

További megjelenés: 

Magyarnemzet.hu 2022. február 25. 

City7 Magazin-Hódmezővásárhely (24. oldal) 

A taekwondo őshazájába utaznak 

A Máté Taekwondo két tagja, László Alexa és Máté Mirabella a sportág őshazájába, Koreába költözött. Alexa a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) nyert pályázatával utazott ki fél évre. Február közepétől júniusig végzi Koreában a tanulmányait. Kiváló eredményeinek köszönhetően ő képviseli majd hazánkat az április végi formagyakorlat világbajnokságon Koreában, így nem kell messzire utaznia. Az előtte álló hónapoknak a programja a tanulás és az edzés, hogy a legjobb formáját hívja majd elő a világversenyen. Máté Mirabella a freestyle versenyszámban indul majd a vb-n. Amint azt klubja közölte, tervezik és szervezik Mirabella egy-másfél hónapos koreai edzőtáborát, amelyet a világbajnoki felkészülésébe szeretnének beilleszteni. Kiutazásáig pedig továbbra is itthon készül gőzerővel.