Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
A BGE zuglói campusán több mint 5 milliárdos oktatási, kutatási és kulturális beruházás valósul meg

Budapest, 2021. július 29. - A Budapesti Gazdasági Egyetem zuglói, Buzogány utcai kampusza új Egyetemi Könyvtárral, kulturális, valamint a szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló terekkel és multifunkciós Hallgatói Központtal bővül a Magyar Kormány támogatásával. A több mint 5 milliárd forintból megvalósuló beruházás ünnepélyes alapkőletételére a mai napon került sor. Az új épületszárnyat tervezetten 2022-ben vehetik majd birtokba az egyetemi hallgatók, oktatók és kutatók. 


A Budapesti Gazdasági Egyetem az elmúlt években jelentős saját, kormányzati és pályázati forrásokat fordított a kezelésében lévő infrastruktúrák fejlesztésére, bővítésére. Kiemelt cél, hogy az egyetem nemzetközi szinten is versenyképes infrastrukturális környezetet tudjon biztosítani több mint 17.000 hazai és külföldi hallgatójának, valamint oktatói, kutatói közösségének. A BGE tudatos infrastrukturális fejlesztési stratégiájának megvalósítása újabb mérföldkőhöz érkezett 2018-ban, amikor a Magyar Építész Kamarával közösen az Egyetemi Könyvtár és Hallgatói Központ létesítésére kiírt tervpályázat eredményesen lezárult, ezt követően 2021 májusában megszületett a kormánydöntés a beruházás támogatásáról, így elkezdődhetnek immár az építési munkálatok is.

Arra törekszünk, hogy hallgatóink saját fejlődésük által képesek legyenek a következő években-évtizedekben, akár szakmaváltások mentén, a folyamatos alkalmazkodásra, egyéni és szakmai sikereik kibontakoztatására. A mi feladatunk az, hogy ehhez megteremtsük számukra a szükséges feltételeket – legyen szó oktatásról, tanulásról, akár fizikai terekről –, amelyek mind a tudásuk bővítését, gazdagítását szolgálják. Bízom benne, hogy egyetemünk közösségének hasznára és örömére is szolgál majd az új Központi Könyvtár és Hallgatói Központ” – mondta el Heidrich Balázs, a BGE rektora. 

Az új komplexum teljes mértékben igazodik a mostani és a következő generációk igényeihez és a BGE oktatási módszertanához. Rugalmasan és könnyen alakítható közösségi helyiségek és előadótermek, tetőkertek és teraszok fogják kitölteni a teret, míg a hatékony üzemeltetést zöldtechnológiák széles körű alkalmazása garantálja, ezzel is kifejezve az egyetem fenntarthatóság iránti elkötelezettségét. 

Dietz Ferenc, a BGE kancellárja hangsúlyozta: „Nagyon büszkék vagyunk, hogy a Magyar Kormány – az egyetemünk jogelődjének, a Budapesti Gazdasági Főiskolának 2000. évi megalapítása óta az eddigi legnagyobb – 5 milliárd forint feletti beruházásunkat támogatja. A budapesti városképbe harmonikusan illeszkedő új épületszárnyunk a hallgatói elvárások és az oktatási trendek szerinti „okos” szemlélet és a fenntarthatóság jegyében épül. Mindez a magas színvonalú tudás és gyakorlatorientált ismeretek megszerzése mellett a hallgatói kapcsolatépítésre és az egyéniség kibontakoztatására egyaránt lehetőséget teremt.

A Budapesti Gazdasági Egyetem a hazai felsőoktatás egyik fontos értékképző intézménye, hiszen a jövő gazdasági szakembereinek képzésével a magyar gazdaság és társadalom fejlődéséhez járul hozzá. Annak érdekében, hogy értékeinket a mai világban meg tudjuk őrizni, megújulásra, fejlődésre, innovációra van szükség. Ebből a szempontból a mai nap mérföldkő az egyetem infrastrukturális fejlődése történetében. Felsőoktatásért felelős miniszterként örömmel vettem tudomásul februárban, hogy a BGE Szenátusa is az egyetemi modellváltás mellett döntött. Ezzel az egyetem részese lesz annak a magyar felsőoktatást rendszerszinten érintő átalakulásnak, melynek keretében idén ősztől 21 modellváltott intézményben immár 180 ezer hallgató folytatja majd tanulmányait. A megújuló fenntartási modellel arra törekszünk, hogy fokozatváltást érjünk el a felsőoktatásban. Célunk, hogy az eddiginél egy rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát” - hangsúlyozta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elmondta: „Az állami tulajdonú Beruházási Ügynökség által megvalósítandó, több mint 5 milliárd forint értékű fejlesztés célja egy a 21. századi elvárásoknak is megfelelő multifunkcionális létesítmény kialakítása, amelyet mind a magyar és külföldi hallgatók, mind az oktatók, kutatók, valamint – a könyvtári funkciókból adódóan – az esetleges külső felhasználók igényeiknek megfelelően használhatnak, és ahol az oktatási, tanulási, kutatási és kulturális tevékenységek mellett kikapcsolódásra, feltöltődésre is lehetőség van. Az állami beruházások jelentős multiplikátor-hatással, munkahelyek teremtésével, az infrastruktúra javításával és a közszolgáltatások emelésével meghatározó mértékben járulnak hozzá a gazdaság újraindításához. Az itteni beruházással a cél végső soron az, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem innovatív, vonzó és meghatározó tudásközpontként funkcionáljon a jövőben is.

A BGE Buzogány utcai épületegyüttese 1 750 m2 zárt területtel, 650 m2 zöldtetővel, valamint 560 m2 közösségi térrel bővülhet, és itt tervezi először teljes körűen bevezetni az intézmény élményalapú digitális oktatói, kutatói és hallgatói szolgáltatásait is.