Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
A Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Kara a veszprémi Pannon Egyetemhez csatlakozik

A BGE budapesti egyetemként a jövőben még inkább a nemzetközi nyitásra fókuszál

Budapest, 2020. július 3. – A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő Gazdálkodási Kara (GKZ) 2020. július 31-ével a Pannon Egyetemhez kerül át. A BGE a változást követően immár kizárólag három budapesti karral, a hazai teljes országos elérés mellett a nemzetközi jelenlétre összpontosít. A rendhagyó, részben távoktatásos félév sikeres zárásaként a Gazdálkodási Kar végzős hallgatói a mai napon átvették diplomájukat.

A GKZ jogelődje az 1971-ben alapított Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézete volt. A PSZF 2000-ben csatlakozott az akkor még BGF néven működő, ma Budapesti Gazdasági Egyetemhez. 2011-től a zalaegerszegi intézet GKZ néven önálló karként működött tovább. Az elmúlt két évtizedben a karon jelentős fejlesztések valósultak meg, melyek révén a BGE GKZ – ahol gazdasági szakember képzés mellett informatikai képzés is zajlik – mára a térség kiemelkedő üzleti felsőoktatási intézményévé vált.

A 2010-ben kialakított korszerű informatikai épület, az Infocentrum, valamint a 2019 őszén átadott Innovációs és Tudásközpont oktatótermei, szimulációs, nyelvi és logisztikai laborjai korszerű és modern oktatási környezetet és gyakorlati lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak. A GKZ úttörő szerepet vállalt az egyetem fenntarthatósági törekvéseiben is; 2012-ben „Zöld Kampusz mintaprojekt Zalaegerszeg” néven indított programja a fenntarthatóság és energiahatékonyság tudatosítását tűzte ki célul. 

A felsőoktatásról szóló törvény módosítása értelmében 2020. július 31-ével a BGE GKZ kiválik a Budapesti Gazdasági Egyetemből és a Pannon Egyetemhez kerül át.

A változások kapcsán Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora kiemelte: „A GKZ kiválása egyetemünkből, a mostani kihívásokkal teli időszakban, különösen megérint minket. A rendhagyó félévet sikeresen lezártuk, végzős GKZ-s hallgatóinknak ma átadtuk a diplomájukat. A jövőben pedig Magyarország meghatározó alkalmazott tudományok egyetemeként stratégiai céljainkkal összhangban tovább kívánjuk erősíteni nemzetközi kapcsolatainkat és budapesti egyetemként még nagyobb nemzetközi hatásra és nyitottságra törekszünk.”

Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja elmondta: „Az egyetem az elmúlt években több mint 1 milliárd forintos beruházást valósított meg a kampuszon az ITM és a zalaegerszegi városvezetés támogatásával. A fejlesztések fókuszában a zalai térség gazdasági motorjává váló, ZalaZone járműipari tesztpályához kapcsolódó Innovációs és Tudásközpont KFI tevékenységének megalapozása állt. A GKZ sikeresen együttműködik még a térség számos gazdasági szereplőjével, amiben mérföldkő volt, hogy hazánkban elsőként itt indult el a duális képzés a gazdasági területen. A zalai kar hallgatóinak felkészültségét bizonyítja továbbá, hogy különdíjban részesültek a Lexi AI Generation mesterséges intelligencia nemzetközi versenyen.”