Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2022. november 22.
2022. októberi legfontosabb sajtómegjelenések

2022. október 11.

Eduline.hu

Elzárják a Budapesti Gazdasági Egyetem mosdóiban a meleg vizet, a tantermekben 18-20 fok lesz

A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóit hétfő reggel Neptun üzenetben tájékoztatták az energiamegtakarítási intézkedésekről. Az egyetem épületeiben az irodákat és a tantermeket 18-20 fok közé fűtik majd fel, míg a közlekedőkben, a mellékhelyiségekben és az összes többi helyiségben 18 fok lesz. A sportolásra használt termek hőmérsékletét szintén 18 fokra állítják majd be - tudta meg az Eduline. Az online oktatás miatt (a BGE levelezős hallgatóinak egy része még mindig online tanul) nem használt tantermekben, munkaidőn kívül pedig az összes oktatási épületben 15 fok lesz, ezt a hőmérsékletet azonban az oktatás és a munkaidő kezdetére 18-20 fok közé emelni. A Neptun üzenetből az is kiderül, hogy az egyetem mosdóiban elzárják a meleg vizet, míg a tornatermek, sportlétesítmények zuhanyzóiban 38 fokra állítják be a meleg vizet. A kollégiumokban mindössze annyi korlátozás lesz, hogy az ottani zuhanyzókban is 38 fokra állítják be a meleg vizet.

https://eduline.hu/felsooktatas/20221010_BGE_energiasporolas

 

További megjelenések:

24.hu

444.hu

ATV.hu

Blikk.hu

Borsod24.hu

Budapestkornyeke.hu

Forbes.hu

HRportal.hu

HVG.hu

Index.hu

Infostart.hu

Jazzy Rádió-Reggeli híradó: 2022.10.11.

Klubradio.hu

Liner.hu

Napi.hu

Naphire.hu

Nepszava.hu

Magyarnarancs.hu

Nyugatifeny.hu

Penzcentrum.hu

Propeller.hu

RTL Klub-Híradó: 2022.10.11.

SlágerFM-Reggeli hírek: 2022.10.11.

SpiritFM: 2022.10.11.

Telex.hu

 

2022. október 20.

Penzcentrum.hu

Újabb egyetem jelentette be új felvételi követelményét: elég magasra tették a lécet

Tegnap sajtóközleményt adtunk ki, melyben beszámoltunk arról, hogy elérhető egyetemünk 2023-as és 2024-es felvételi eljárásokban érvényes felvételi követelményrendszere. Míg a 2023-as felvételire vonatkozóan kevesebb, addig 2024-ben már jelentősebb változásra számíthatnak a BGE iránt érdeklődők – különös tekintettel az intézményi pontok rendszerére. 2024-től továbbra is felvételi követelmény marad minden alapszakon legalább egy érettségi vizsga emelt szinten való teljesítése, azonban a jó eredményt többletpontokkal honoráljuk. Előnyt jelent majd a nyelvismeret, a sportteljesítmény, a tanulmányi versenyeken elért eredmény, valamint figyelmet fordítunk az átlagosnál nehezebb élet- vagy tanulási körülmények között levő jelentkezők egyedi helyzetére is. A középiskolai eredményeket öt tantárgy utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatainak összegéből számítjuk majd. Ebből négy kötelezően előírt: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom). Az ötödik tárgy választható lesz, és a BGE-n a korábbinál jóval szélesebb a választható tárgyak köre. A középiskolai eredményekért összesen 100 pontot lehet kapni. Az érettségi pontszám (értéke maximum 200 pont) esetében a BGE-n a korábbihoz képest kismértékben bővített tárgylista lesz. Fontos változás azonban, hogy az emelt szintű érettségiért a pontok 100 százaléka jár majd, míg a középszintűért a pontok 67 százaléka. Az érettségi átlag (értéke maximum 100 pont) esetében a BGE-n a korábbihoz hasonló lesz a tárgyválaszték.

További részletek, a sajtóközlemény teljes szövege ITT érhető el.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20221020/ujabb-egyetem-jelentette-be-uj-felveteli-kovetelmenyet-eleg-magasra-tettek-a-lecet-1130131?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

További megjelenések:

Alon.hu

Eduline.hu

Erettsegi.com

Hir.ma.hu

Hirado.hu

Hir6.hu

MTI.hu: 2022.10.20.

Novekedes.hu

Webradio.hu

 

2022. október 20.

Piacesprofit.hu

Egyre nehezebb helyzetben a hazai családi cégek - mi jelenthet kiutat?

A koronavírus és az orosz-ukrán konfliktus okozta bizonytalanságok sikeres leküzdése után a folyamatosan áremelkedés most szemléletváltozást hozhat a hazai családi tulajdonú cégeknél. Az infláció ugyanis már a beszállítók árain és a vevői megrendeléseken keresztül is egyre jobban érezteti hatását a vállalkozások tervezett eredményére – jelzi a legutóbbi K&H családi vállalatok kutatás eredménye. Az eddig hosszú távon gondolkodó, hagyományokat szem előtt tartó családi vállalkozásoknak ezért most a gyors alkalmazkodást és a változtatást is előtérbe kell helyezni. „A családi tulajdonú cégek jelentősége nemzetközi és hazai szinten is megkérdőjelezhetetlen. Nemcsak amiatt, mert a Budapesti Gazdasági Egyetem 2020-as felmérése alapján a magyar vállalkozások háromnegyede családi tulajdonban van, hanem azért is, mert sikeresebben birkóznak meg a váratlan helyzetekkel, elsősorban a hosszú távú szemléletmódjuknak köszönhetően” – mondta el Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője. Az áremelkedés a dráguló alapanyagokon, üzemeltetésen és értékesítési árakon keresztül azonban egyre jobban beépül a cégek működésébe, és megnehezíti a mindennapi működést, tervezést. Mindez arra sürgeti a családi cégeket, hogy erősebben fókuszáljanak a rövid távú eredményességre.

https://piacesprofit.hu/cikkek/kkv_cegblog/egyre-nehezebb-helyzetben-a-hazai-csaladi-cegek--mi-jelenthet-kiutat.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

2022. október 5.

Turizmus.com

A turisztikai szakma közösségi galériájának megalkotására hív a BGE

A turizmus és a vendéglátás középpontjában az ember áll: a turista, a helyi lakos, a szolgáltató. A Turizmus Világnapja alkalmából ezért a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának Turizmus Tanszéke szeptember 27-én játékra szóló felhívást tett közzé a turisztikai szakma számára. Olyan játékra invitálja a szakmát, amelyen keresztül a szereplők jobban megismerhetik egymást és a szakmán kívüliek is bepillantást nyerhetnek a vendéglátó és turisztikai dolgozók mindennapjaiba. A szállodaigazgatótól a pincérig, az utazási irodai referenstől az egyetemi hallgatóig minden, turizmusban és vendéglátásban dolgozó kollégát arra invitálnak, hogy vegyenek részt a galéria megalkotásában, több kategóriában. A játékhoz nemcsak szakmabeliként, hanem magánemberként, a helyi közösség tagjaként vagy utazóként, turistaként is csatlakozhat bárki. A szervezők örömmel veszik, ha a környezeti fenntarthatóság is megjelenik a képeken. A nyerteseknek, azaz a legtöbb reakciót kapott képek készítőinek a BGE KVIK ajándékcsomagot ajánl fel, de szívesen várnak nyereményfelajánlásokat is.

https://turizmus.com/desztinaciok/a-turisztikai-szakma-kozossegi-galeriajanak-megalkotasara-hiv-a-bge-1183458

 

2022. október 17.

Turizmusonline.hu

Átadták az idei és az elmúlt két év Gundel-díjait a Gundelben

A program immár tíz évvel ezelőtti kitalálója, megvalósítója és azóta is szervezője, egyben a rendezvény házigazdája a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI). Kovács László elnök adta át idén nemcsak az ezévi kitüntetetteknek a rangos szakmai elismeréseket, hanem a Covid miatt az előző két évben elmaradt személyes találkozók okán a 2020. és 2021. évi díjazottak kitüntetésére is ez alkalommal került sor a Gundel Étteremben 2022. október 16-án, vasárnap, 12 órai kezdettel. A koraestébe nyúló díjátadó gála egyik legszebb mozzanata az volt, amikor a kitüntetések átadása előtt a névadóval, Gundel Károllyal egy archív rádióinterjút hallgattak meg a vendégek, ahol a szakma alázatáról, az éttermükben lévő feladatok elvégzéséről és a vendégeikről beszélt. A díjazottak között szerepelt dr. Csizmadia László, akinek 2020 (posztumusz) díját testvére, Csizmadia András borász vette át. Csizmadia tanár úr a BGF KVIK nyugalmazott főigazgatója volt. Jogi végzettsége után megszerezte a szakács, felszolgáló, portás szakmai képesítéseket is. A HungarHotels egri Önelszámoló igazgatói székét váltotta fel 1968-ban a főiskola elődintézményének docensi székéért. Kezdetben a Vendéglátás Szervezése Tanszéken tanszék hallgatóit képezte, majd főiskolai tanárként átvette 1995-ben az Idegenforgalmi Tanszék, valamint a Vendéglátó és Idegenforgalmi Intézet vezetését. Nagy szerepet vállalt a főiskola eurokonform idegenforgalmi tanterveinek kidolgozásában és magyar, német, angol nyelven való bevezetésében, valamint a főiskola nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében is. Több társadalmi és szakmai szervezet tagja volt. A BGE Arany Pecsétgyűrű kitüntetését is megkapta.

https://turizmusonline.hu/cikk/atadtak_az_idei_es_az_elmult_ket_ev_gundel_dijait_a_gundelben


2022. október 5.

Aranyérem minden világversenyről – interjú Lucz Anna válogatott kajakossal

Jó évet zárt Lucz Anna, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) válogatott kajakosa, aki három jelentős nemzetközi versenyen képviselte a piros-fehér-zöld színeket, méghozzá nem is akárhogyan: három aranyérem mellett ezüst és bronzéremmel gazdagította gyűjteményét. Idén sokat fejlődött, csúcsformáját azonban a párizsi olimpiára időzíti.

Az Annával készült interjú ezen a linken olvasható.