Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2023. március 6.
Interjú Csöregi Levente IT igazgatóval

„Engem motivál az előttünk álló feladatok sokasága és sokszínűsége” – mondja Csöregi Levente, az IT Igazgatóság augusztusban kinevezett igazgatója. Olvassátok el a vele készült interjúnkat, amiben többek között jövőbeli terveiről, motivációiról és a hobbijáról is beszélgettünk vele.


Tavaly augusztus végén csatlakoztál a BGE csapatához. Sikerült beilleszkedned? Hogy érzed magad?

Úgy gondolom, hogy sikerült beilleszkedni, de az is igaz, hogy vannak még területek, amelyeknek a működését nem volt alkalmam megismerni, de ezt pótolom a közeljövőben. Egyébként nagyon jól érzem magam. Nagyon közvetlen és segítőkész mindenki. Remek Csapatot sikerült átvennem, örömmel vágunk neki az előttünk álló feladatoknak, márpedig abból van jó sok.

A BGE előtt több szektorban is dolgoztál IT vezetőként. Mennyire más terep a felsőoktatás területe?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert több területet ismertem meg eddigi pályafutásom során: autógyártás, nagykereskedelem, kiskereskedelem, logisztika, fuvarozás, bank, biztosító. Mind minden esetben, a felsőoktatás is egy új terep, de egy valami közös volt mindegyikben: informatikai szolgáltatást kellett és kell nyújtani a lehető legjobb minőségben. Természetesen a környezet, emberek, folyamatok mások, de a cél azonos.


Az IT Igazgatóságon is történtek változások az elmúlt időszakban. Mesélnél egy kicsit erről? A csapatról, a működésetekről, az újdonságokról…

Közvetlenül érkezésem előtt központosították az informatikát. 3 fő csoportban tevékenykednek a kollégák: oktatástechnika üzemeltetés, alkalmazás üzemeltetés, infrastruktúra üzemeltetés. Ezen kívül sokkal több feladatunk lesz, amihez erőforrást és kompetenciát kell behozzunk, hogy projekteket tudjunk menedzselni, fejlesztéseket tudjunk csinálni, szolgáltatásunk skáláját tudjuk bővíteni. Nagyon komoly belső tudásátadás történt az elmúlt hónapok során, hogy azonos szintre hozzuk a karokon dolgozó kollégák informatikai ismeretét. Tettük ezt első körben a szerverek és alkalmazások terén, de természetesen folytatjuk az összes többi szakmai síkon egyaránt.
Dolgozunk belső folyamatainkon is, hogy a reakcióidőnk rövidüljön, illetve az információk minél gyorsabban eljussanak a megfelelő kollégákhoz. Minden eddiginél szorosabb az együttműködés akár vezetői szinten, akár a központ és karok között is, és ezt még tovább fejlesztjük. De nem csak IT-n belül dolgozunk az együttműködésen, hanem a társterületekkel is rendszeresítettük a megbeszéléseket, egyeztetéseket. Együttesen dolgoztunk az idei tervek meghatározásán és bízom benne, hogy az új beszerzési folyamatokba gyorsan betanulunk és az is gördülékenyen fog menni. A mindennapi üzembiztos működés biztosítása mellett – ami nem kis feladat –, egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy miként tudja az Informatika támogatni az akadémiai terület működését, milyen technológiai megoldásokkal tudja segíteni és fejleszteni azt.

Nemrégiben kezdődött az új laptopok kiosztása a munkatársaknak. Emellett milyen IT fejlesztések várhatóak a munkatársi, illetve az oktatási vonalon a közeljövőben?

Nagyon sok feladat áll előttünk. Vannak tervek, amik kifejezettem az informatika működését célozzák meg, de még nagyobb számban vannak azok a feladatok, amelyek az Egyetem működését hivatottak támogatni akár munkatársi, akár oktatói oldalon. Vannak kifejezetten technológiai projektek. Ilyen a laptopok esete, de tervben van az oktatótermek eszközeinek fejlesztése, a projektorok cseréje, és ami még nagyobb újdonság lesz az oktatás oldalán, az a hibrid oktatást támogató technológia bevezetése. Minden karunkon felszerelünk pár termet, ahol ezt a gyakorlatban is ki tudjuk tapasztalni. Interaktív táblák használata mellett egyszerre lehet majd megtartani mind a jelenléti, mind az online képzést.
A technológián kívül rendszer- és alkalmazás területén is vannak tervek. Még idén szeretnénk bevezetni egy BGE mobilalkalmazást, ami első körben a hallgatók mindennapi életét lesz hivatott segíteni, de persze ezt hosszú távon szeretnénk majd kiterjeszteni. Dolgozunk azon is, hogy olyan rendszer álljon rendelkezésünkre, amivel a mindennapi döntéseket, adatszolgáltatásokat tudjuk támogatni adatvizualizációs megoldásokkal. Szeretnénk a fenntarthatóság jegyében minél több folyamatunkat digitalizálni, automatizálni és törekszünk a papírmentesítésre, valamint az elektronikus és digitális aláírás minél szélesebb körű bevezetésére.

Mi motivál téged, és hogyan motiválod a csapatodat?

Engem motivál az előttünk álló feladatok sokasága és sokszínűsége. Szerencsére biztos vagyok benne, hogy csapatommal közösen ezek megvalósíthatóak és a siker lehetősége itt van előttünk. Bárhol is dolgoztam, mindig voltak nehézségek. Itt is vannak, de hiszem, ha valaki „akar”, akkor a siker is garantálható. Azon dolgozunk, hogy az eredményeinket elégedettséggel fogadják akadémiai és támogatói oldalon egyaránt és ez nekem épp elég. Szeretném elérni azt is, hogy az én lelkesedésem átragadjon a csapatomra és akkor biztos lesz a siker. Igyekszem érthető és világos irányt mutatni kollégáimnak, bevonni őket a munkába és döntésekbe. Amennyiben megvan a kölcsönös bizalom és a támogatás, akkor jó a légkör. Ha pedig jó a légkör, akkor jó a munka is, még ha nehéz is egy-két hétköznap. 

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

Szép nagy családom van és még ha már „ki is repültek” páran, minden pillanat jó, amit együtt tölthetünk. Szeretek a ház körül tevékenykedni és kertészkedni, annak ellenére, hogy nem én vagyok a mesterek mestere.
​​​​​​​Ami pedig az egész család életformáját alakítja, azok gyakorlatilag a lovak. Vannak saját lovaink, akikkel folyamatos a tennivaló: edzések, versenyek, ápolások és néha bizony a „piszkos” munka is, azaz a trágyázás. Én ugyan csak hobby szinten űzöm ezt immáron 12 éve, de olyan energiákat ad, amiket másban eddig nem fedeztem fel. Ezen kívül a gyerekeknek is nagyon jó a pálya széléről szurkolni versenyek alkalmával.