BGE központi honlap
Hallgatóknak
EN - English

Nemzetközi Gazdálkodás Kar

NGK

  • BGE Főoldal
  • A karról
      • Általános információk
      • Bemutatkozás
      • Képzési portfólió
  • Szervezet
      • Szervezeti felépítés
      • A kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Hallgatói szervezetek
      • Hallgatói Önkormányzat
  • Kiemelt projektek
Nyitólap >
Adorján Krisztián - Munkatárs adatlap
Nemzetközi Gazdálkodás Kar
NGK
NGK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Adorján Krisztián
Turizmus és Vendéglátás Tanszék
mesteroktató
Adorján Krisztián
Elérhetőségek
  • Iroda:1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Épület:II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon:
  • Belső mellék:
  • Email:adorjan.krisztian@uni-bge.hu

Bemutatkozás

Adorján Krisztián vagyok, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem KVIK Vendéglátás Tanszék mesteroktatója. Miskolcon születtem, vendéglátóipari középiskolai érettségit a Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában szereztem 1993-ban. Balatonon töltött nyári szakmai gyakorlatok, majd érettségi után szezonális jellegű pincér munkák Zamárdiban és Siófokon, 1995 nyár végéig meghatározóak voltak. Jól megalapozták és erősítették a vendéglátó szakma iránti szeretetem és elköteleződésem.
1995 őszén Budapestre költöztem és a főváros egyik legnépszerűbb „fine dining” kategóriás luxus éttermében a Fausto’s Ristorante-ban dolgoztam. Itt volt lehetőségem először megismerni a hazai vendéglátáson, éttermi kultúrán kívül más, jellemzően mediterrán típusú vendéglátást, melynek szellemisége és hatása hosszú évekre meghatározta pályafutásomat. A vendégközpontú gondolkodás elsajátítása kulcskérdés volt, tovább segítette a szakmai fejlődésem.
1997-ben valóra vált a nagy álom, melyet 16 évesen, még az iskolapadban ülve terveztem el. Az álomból valóság lett és kisebb megszakításokkal ugyan, de összességében egy évtizedet szolgálhattam óceánjáró hajón és luxusjachton. A szállodahajókon amerikai vagy francia brigádrendszerben, rövid ideig Commis de Rang, majd Chef de Rang pozíciót töltöttem be. Multikulturális és jól szervezett munkahelyi környezetben ismerkedtem ázsiai, afrikai, észak-amerikai, közép- és dél-amerikai és természetesen európai gasztronómiai kultúrákkal és a legújabb trendekkel. Utazásaim során nem kizárólag a hajókon felszolgált rendkívül gazdag étel és ital kínálatot volt szerencsém megismerni, hanem az adott ország nemzeti kultúráját és kulináris sajátosságait, ahol éppen kikötöttünk. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a különböző vendégkapcsolati terekben, mint például dining room, fine dining étterem, büfészerviz, szobaszerviz, minőségi tapasztalatot szereztem a kommunikáció, különböző kultúrák viselkedése, protokoll, konfliktuskezelés és problémamegoldás területén, illetve folyamatos képzéseket, ismereteket kaptunk a munkáltató által is. Szeretném kiemelni, hogy felszolgálóként, éttermekben való munkavégzés során, nagy szeretettel végeztem vendég asztalánál történő ételkészítést. Ezt a tevékenységet a mai napig a szakma legszebb szegmensének tartom.
Felsőfokú tanulmányaimat a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján kezdtem meg, ahol idegenforgalmi és szálloda szakos közgazdász diplomát vehettem át. A főiskola évei alatt bankett felszolgáló voltam, a munkakör rendkívüli flexibilitást nyújtott a munka és tanulás közötti kapcsolatban. A legtöbb alkalommal a Four Seasons Hotel Grasham Palace, Hilton Budapest, Boscolo Hotel Budapest és Danubius Group szállodákban, illetve a Gundel Étteremben, Kárpátia Étteremben és a Gerbaud Kávéházban, illetve ezen szállodák és éttermek külsős rendezvényein (Opera Bál, Külügyminisztérium és Köztársasági Elnöki Hivatal protokoll rendezvényei, Országház protokoll rendezvényei) dolgozhattam. A vendéglátásban eltöltött időszakban fontosnak tartottam, hogy a lehető legjobb helyeken a legszélesebb és legmélyebb munkatapasztalatokra és tudásra tegyek szert. A hamisítatlan balatoni csárdától a csúcsgasztronómiáig.
Tanári pályára abszolút belső elhívásból kerültem és a mai napig ennek a hivatásnak élek. Munkámat szolgálatnak tekintem és örömmel tölt el, ha segítségére lehetek fiatalabb generációknak szakmai pályájuk kezdetén. Oktatói tevékenységem vendéglátó szakközép- és szakmunkásképző iskolában kezdtem pincér szakoktatóként. 2015-ben a Budapesti Gazdasági Főiskolán okleveles közgazdásztanári végzettséget szereztem turizmus-vendéglátás mesterszakon. Vendéglátás, turisztikai, szálloda és gazdasági szakmai tantárgyakat tanítottam szakgimnáziumban és technikumban, illetve rendszeresen szakmai és érettségi vizsgák vizsgabizottsági tagja voltam. Középiskolai munkám alatt vezetőtanárként, mentorként segítettem a Budapesti Gazdasági Egyetem közgazdásztanár szakos tanárjelöltek szakmai gyakorlatát. Tanári hivatásom kezdete óta fontosnak tartottam, hogy diákjaim, hallgatóim részére a külföldön is megszerzett gyakorlatias tapasztalatokat minél érdekesebben és közvetlen módon átadjam.

Fogadóóra

HelyeVendéglátás Tanszék
Idejecsütörtök 9:45-10:45
Megjegyzés

előzetes egyeztetés szükséges

Oktatott tantárgy(ak)

  • Gazdálkodás a vendéglátásban
  • Rendezvénymenedzsment (vendéglátás)
  • Szervezés-gazdálkodás a vendéglátásban
  • Vendéglátás menedzsment
  • 1.Gasztronómiai alapismeretek
2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.14.1
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Sajtószoba
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette