BGE központi honlap
Hallgatóknak
EN - English

Nemzetközi Gazdálkodás Kar

NGK

  • BGE Főoldal
  • A karról
      • Általános információk
      • Bemutatkozás
      • Képzési portfólió
  • Szervezet
      • Szervezeti felépítés
      • A kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Hallgatói szervezetek
      • Hallgatói Önkormányzat
  • Kiemelt projektek
Nyitólap >
Merkl Márta - Munkatárs adatlap
Nemzetközi Gazdálkodás Kar
NGK
NGK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Merkl Márta
Turizmus és Vendéglátás Tanszék
mesteroktató
Merkl Márta
Elérhetőségek
  • Iroda:1055 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Épület:II. emelet, 205-ös szoba
  • Telefon:
  • Belső mellék:
  • Email:merkl.marta@uni-bge.hu

Bemutatkozás

Turizmus-vendéglátás szak alumnaként örömmel csatlakoztam az egyetemhez 2023-ban. Emlékszem, a BGE-s szakdolgozatom meghatározónak bizonyult a pályám szempontjából, mert többek között ennek kapcsán mélyedtem el először a számomra azóta is fontos élményszemlélet irodalmában. A BGE mellett művészettörténészként (ELTE), továbbá design- és művészeti menedzserként (MOME) végeztem. Bő tíz évet dolgoztam a kulturális szcénában a projektmenedzsment, valamint a koncepció- és a tartalomfejlesztés terén. Az akadémia világával a MOME-n eltöltött munkaévek során ismerkedtem meg, majd csatlakoztam a BCE doktori iskolájához és Marketing Intézetéhez. 2025-ben fejezem be nemzetközi fókuszú PhD-mat food design témában, amelynek nagy közös metszete van a vendéglátó- és élelmiszeripari szolgáltatás- és termékfejlesztéssel. A kutatás fókusza az étkezési élmény tervezése. Még pontosabban a történetmesélés és az interaktivitás szerepét vizsgáljuk az Onyx étterem kontextusában, amelynek átalakulásában a Kooperatív Doktori Program ösztöndíjasaként vehettem részt.

Fogadóóra

HelyeAlkotmány utca 9-11. 205.
Ideje-
Megjegyzés

e-mailben történő előzetes egyeztetés alapján

Oktatott tantárgy(ak)

  • A fenntartható turizmus alapjai
  • Csoportprojekt
  • Turisztikai esettanulmányok
  • Nemzeti kulturális és természeti értékeink

Szakmai életút

  • 2020-Onyx étterem, ösztöndíjas kutató, projektmunkatárs
  • 2022Wirtschaftsuniversität Wien (A), ösztöndíjas hallgató
  • 2021Rotterdam School of Management & FoodLab, Erasmus University (NL), ösztöndíjas hallgató
  • 2020-2023Kooperatív Doktori Program ösztöndíj
  • 2019-2024Budapesti Corvinus Egyetem, doktori hallgató, oktató
  • 2019-2021Várkert Bazár, kulturális menedzser, kurátor
  • 2016Harsányi István-díj
  • 2014-2019Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, projekt- és felnőttképzési menedzser
  • 2012-2014Pepper Art Projects, művészeti menedzser

Kutatási területek

  • food design (különösen étellel, itallal összefüggő termék-, eszköz- és szolgáltatástervezés)
  • az élmény egyes témái
  • fogyasztói magatartás a gasztronómiában
  • kvalitatív kutatási módszerek
  • a vizuális kultúra egyes témái

Kiemelt publikációk

  • Merkl, M. (2016). „Az élmény felbecsülhetetlen!” – Az élmény mint érték napjaink képzőművészeti gyakorlatában, I. rész, Kortárs, 60 (5), 79-84.
  • Merkl, M. (2019). A food design mint társadalmi és gazdasági katalizátor. In: Csordás, T. – Varga, Á. (szerk.), DMMD ADAPTER. Tanulmányok a digitális marketing, média és design területéről, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest, 113-118.
  • Merkl, M. – Góg, A. (2020). Nosztalgia vagy fenntarthatóság? Attitűdvizsgálat kísérleti fókuszcsoportos kutatás keretében élelmiszer-fogyasztásra vonatkozóan. In: Ercsey, I. (szerk.), Marketing a digitalizáció korában. Széchenyi István Egyetem, Győr., 393-402.
Tovább az MTMT adatbázisára
2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.14.1
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Sajtószoba
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette