Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
VPN kapcsolat létrehozása az Egyetemi Könyvtár által előfizetett adatbázisokhoz

Kedves Hallgató!

Távoli eléréséhez (pl: otthonról) szükséges egy úgynevezett könyvtári VPN kapcsolat felépítése, mely jogosultsághoz kötött. 

A VPN használatához elengedhetetlenül szükséges jogosultságokat a https://adatbazisok.uni-bge.hu/ címen lévő regisztrációs ürlap kitöltésével tudod megigényelni.

A sikeres vagy sikertelen regisztrációról ürlap kitöltése után üzenetet küldünk a Neptunban tárolt e-mail címre.Az alábbi linkeken segítséget találhatsz a Központi Könyvtár által előfizetett adatbázisok távoli elérésének beállításához. 

Az egyetem hálózatához kapcsolódva (pl: kollégium) az adatbázisok egyszerűen elérhetőek, nincs szükség különleges beállítások alkalmazására.

FONTOS! Az újonnan felvett hallgatók csak a beiratkozást (és ennek a Nepunban történt adminisztrációját) követően lesznek jogosultak a VPN igénylésére.

A könyvtári VPN beállításához szükséges segédletek különböző operációs rendszerekhez:

Első lépésként a https://adatbazisok.uni-bge.hu/  weboldalon történő regisztráció szükséges. Sikeres regisztráció után kövesd a további útmutatót:


Nyisd meg a „Hálózati és megosztási központot” (Start menü -> Vezérlőpult -> Hálózati és megosztási központ) és válaszd az „Új kapcsolat vagy hálózat beállítása” opciót.

  

Kattints a „Kapcsolódás a munkahelyhez” lehetőségre

 

Amennyiben az alábbi ábra jelenik meg, válaszd az új kapcsolat létrehozását és nyomd meg a „Tovább” gombot.

  

Válaszd a saját internetkapcsolat használatát.

 

Töltsd ki a mezőket az alábbiak szerint és nyomd meg a „Tovább” gombot. (Internetcím: vpn.uni-bge.hu; Cél neve: BGE-VPN) Csak a „Nincs csatlakozás, csak beállítás a későbbi csatlakozáshoz” jelölőt hagyd bent.

 

A megnyíló felületen a bejelentkezési adatmezőket hagyd üresen és nyomd meg a „Létrehozás” gombot.

 

Kattints a bezárásra.

 

A Tálca jobb alsó sarkában kattints bal gombbal a hálózat ikonra. Ezután jobb gombbal válaszd a most létrehozott kapcsolatot tulajdonságait.

Kattints a „Biztonság” fülre.

 

Az alábbi kép szerint állítsd be a kapcsolat biztonsági tulajdonságait:

 • (Virtuális magánhálózat típusa: L2TP IPsec mellett (L2TP/Ipsec);
 • Adattitkosítás: Titkosítás szükséges (kapcsolat bontása, ha a kiszolgáló elutasítja…))
 • Csak a „Következő protokoll engedélyezése” és a MSCHAPv2 protkoll mellett hagyjon jelölőt.

 A Speciális beállítások gombra kattintva az L2TP lapfülön jelöld be az „Előmegosztott kulcs használata hitelesítéshez” jelölőt és a kulcsnál add meg a jogosultság igénylésre kapott válasz email-ben szereplő kódot. Ezután kattints az OK gombra, ezzel visszatérsz a Biztonság lapfülre ahol ismét nyomj OK gombot.

 

A tálca jobb sarkában kattints a Hálózatok ikonra majd válaszd bal gombbal az új BGEVPN kapcsolatot és nyomd meg a „Csatlakozás” gombot.

 

Töltse ki adatmezőket saját belépési adataival.

 • Amennyiben rendelkezel egyetemi e-mail címmel = A Budapesti Gazdasági Egyetemen regisztrált O365 fiókkal, add meg azt felhasználóneveként, pl.: vezetéknév.keresztnév.szám@unibge.hu. Felhívjuk figyelmedet, hogy a rendszer az egyetemen kívűli, egyéb módon regisztrált (nem @unibge.hu végződésű) O365-ös fiókokat nem fogadja el (pl: vezetéknév.keresztnév.szám@sulid.hu)!
 • Amennyiben nem regisztráltál = nincs egyetemi e-mail címed, úgy használd a neptunkód@unibge.hu formátumot). 
 • Jelszavad: A neptun belépéshez is használt jelszó.

  Nyomd meg a „Csatlakozás” gombot. 

 

Ezután indítsd el a webböngészőjét. Amíg ez a kapcsolat aktív, előfordulhat, hogy néhány speciális weboldalt nem tud megtekinteni. Amikor befejezted a munkát, bontsd a VPN kapcsolatot. Ehhez ismét használd a hálózatok ikont a tálcán, majd kattints a BGE-VPN kapcsolatra és válaszd akapcsolat bontását. 

Első lépésként a https://adatbazisok.uni-bge.hu/ weboldalon történő regisztráció szükséges. Sikeres regisztráció után állítsd be számítógépedre a VPN kapcsolatot az alábbi két beállítási lehetőség egyikével:


Első beállítási lehetőség: Automatikus beállítás:

Töltsd le az alábbi beállító programot a számítógépedre: VPN beállító program

Sikeres letöltés után tömörítsd ki a ZIP fájl.

Indítsd el a kitömörített fájlt, amely beállítja számodra a VPN kapcsolatot a számítógépedre. Ekkor megjelenik Egy kék figyelmeztető ablak.

Kattints a "További információ" feliratra.

Majd kattints a "Futtatás mindenképpen" gombra, amivel el tudod indítani a VPN beállítását elvégző alkalmazást.Kész. A második beállítási lehetőséget már nem kell megcsinálnod, , ugorj a leírás Kapcsolódás pontjára.


Második beállítási lehetőség: Kézi beállítás:

Jobb egérgomb kattintásával válaszd a tálca jobb alsó sarkában a hálózati ikont és válaszd a „Hálózati és internetbeállítások megnyitása” lehetőséget.

A felugró ablakban válaszd ki a bal oldali menüben a "VPN" opciót.

A VPN ablak jobb oldalán a Kapcsolódó beállítások közül kattints a "Hálózati és megosztási központ"-ra 

 

Klikkelj az „Új kapcsolat vagy hálózat beállítása” opcióra.

Válaszd a „Kapcsolódás a munkahelyhez” lehetőséget és kattintson a „Tovább” gombra

Válaszd a „Saját internetkapcsolat (magánhálózat) használatát”.

Töltsd ki a mezőket (Internet cím: vpn.uni-bge.hu; Cél neve: BGE-VPN) az alábbiak szerint, a jelölőnégyzetek mindegyikéből vedd ki a pipát és nyomd meg a „Létrehozás” gombot.

A bal odalsó menüben válaszd az „Adapterbeállítások módosítása” opciót.

Válaszd ki az újonnan létrehozott BGE-VPN kapcsolatot, majd a jobb egérgombbal kattints rá és válaszd a „Tulajdonságokat”.

Ekkor megjelennek a kapcsolat tulajdonságai, ahol válaszd a Biztonság lapfület.

 • Virtuális magánhálózat típusát állítsd L2TP IPsec melett (L2TP/IPsec) protokollra.
 • Az Adattitkosítás–t Titkosítás szükséges (kapcsolatok bontása, ha a kiszolgáló elutasítja) lehetőségre.
 • Jelöld be a Következő protokollok engedélyezése opciót, és tegyél pipát az MS-CHAPv2 protokoll mellé.

A Speciális beállítások gombra kattintva az L2TP lapfülön jelöld be az „Előmegosztott kulcs használata hitelesítéshez” jelölőt és a kulcsnál add meg a jogosultság igénylésre kapott válasz email-ben szereplő kódot.

Ezután kattints az OK gombra, ezzel visszatérsz a Biztonság lapfülre ahol ismét nyomj OK gombot

Zárd be a Hálózati és megosztási központ ablakot.


KAPCSOLÓDÁS:

A tálcán kattints a hálózatok ikonra és válaszd az újonnan létrehozott BGE-VPN kapcsolatot.

A megjelenő új ablakban válaszd a „Csatlakozást”.

Töltsd ki adatmezőket saját belépési adataival.

 • Amennyiben rendelkezel egyetemi e-mail címmel = A Budapesti Gazdasági Egyetemen regisztrált O365fiókkal, add meg azt felhasználóneveként, pl.: vezetéknév.keresztnév.szám@unibge.hu. Felhívjuk figyelmed, hogy a rendszer az egyetemen kívüli, egyéb módon regisztrált (nem @unibge.hu végződésű) O365-ös fiókokat nem fogadja el (pl: vezetéknév.keresztnév.szám@sulid.hu)!
 • Amennyiben nem regisztráltál = nincs egyetemi e-mail címed, úgy használd a neptunkód@unibge.hu formátumot ahol a "neptunkód" a te Neptun kódod). 
 • Jelszó: A neptun belépéshez is használt jelszó.

  Nyomd meg az „OK” gombot.

 

Sikeres bejelentkezés után megjelenik a kapcsolat neve alatt hogy „Csatlakoztatva”.

Ezután indítsd el a webböngésződ. Amíg ez a kapcsolat aktív, előfordulhat, hogy néhány speciális weboldalt nem tud megtekinteni. Amennyiben midnen beállítás sikeres volt pl az Ebscohost oldalán a Budapesti Gazdasági Egyetem felirat is megjelenik

Amikor befejezted a munkát, bontsd a VPN kapcsolatot. Ehhez ismét használd a hálózatok ikont a tálcán, majd kattints a BGE-VPN kapcsolatra és válaszd a „Szétkapcsolást”.

Kész.

Első lépésként a https://adatbazisok.uni-bge.hu/  weboldalon történő regisztráció szükséges. Sikeres regisztráció után kövesd a további útmutatót:


A kezdő képernyőn jobb gombbal kattintson a hálózati ikonra majd válassza a „Hálózati beállítások megnyitása…” opciót.

 

 

A „+” gombra kattintva adjon hozzá egy új hálózati elérést. Töltse ki az adatokat a lenti kép alapján. (Interfész: VPN VPN típusa: IPSec-es L2TP Szolgáltatásnév BGE-VPN):

 

A létrejött kapcsolatra állva töltse ki a mezőket a saját belépési adataival Konfiguráció: Alapértelmezett; Szervercím: vpn.uni-bge.hu

Fióknév:Töltse ki adatmezőket saját belépési adataival.

 • Amennyiben rendelkezik egyetemi e-mail címmel = A Budapesti Gazdasági Egyetemen regisztrált O365fiókkal, adja meg azt felhasználóneveként, pl.: vezetéknév.keresztnév.szám@unibge.hu. Felhívjuk figyelmét, hogy a rendszer az egyetemen kívűli, egyéb módon regisztrált (nem @unibge.hu végződésű) O365-ös fiókokat nem fogadja el (pl: vezetéknév.keresztnév.szám@sulid.hu)!
 • Amennyiben nem regisztrált = nincs egyetemi e-mail címe, úgy használja a neptunkód@unibge.hu formátumot). 
 • Jelszava: A neptun belépéshez is használt jelszó.

  A mezők kitöltése után nyomja meg a „Haladó…” gombot.

 

 A megnyíló ablak beállítások lapfülén válassza ki mindhárom jelölőt, majd kattintson az „OK” gombra.

 

 Vissztérve a „Hálózat” felületre nyomja meg a „Hitelesítési beállítások…” gombot. Válassz ki a „Jelszó” és a „Megosztott titok” jelölőt. A „Jelszó” mezőbe írja be egyetemi levelezési címéhez tartozó jelszavát(ha nem rendelkezik egyetemes e-mail címmel, akkor a neptunhoz is használt jelszavát), a ”Megoszott titok” részbe pedig a jogosultság igénylésre kapott válasz email-ben szereplő kódot.

 

 

A „Hálózat” felületre visszaérve kattintson az alkalmazás gombra. Ezek után az „Állapotnál” előfordulhat, hogy „Kapcsolódik" a beálított VPN kapcsolathoz.

 

Amennyiben a kapcsolódás nem történik meg automatikusan, a "Hálózat" ablakban kattintson rá a "kapcsolódás" gombra.

 

 

Amennyiben szeretné látni a menüsorban, hogy kapcsolódik-e az adott VPN hálózathoz, pipálja be a „VPN állapotának megjelenítése a menüsorban” feliratú beállítást.

 

Ezután indítsa el a webböngészőjét. Amíg ez a kapcsolat aktív, előfordulhat, hogy néhány speciális weboldalt nem tud megtekinteni. Amennyiben midnen beállítás sikeres volt pl az Ebscohost oldalán a Budapesti Gazdasági Egyetem felirat is megjelenik. Ha végzett az adatbázisok használatával bontsa a kapcsolatot. 

Első lépésként a https://adatbazisok.uni-bge.hu/  weboldalon történő regisztráció szükséges. Sikeres regisztráció után kövesd a további útmutatót:


Az alábbi leírás az Androidos operációs rendszerrel készült mobiltelefonokra általános útmutatást nyújt a BGE VPN csatlakozáshoz. Fontos azonban, hogy az alább leírt beállítások az Androidos operációs rendszerrel ellátott mobiltelefonok verziókülönbsége miatt kis mértékben eltérhetnek (pl menüpont elnevezés).

Első lépésként kapcsolja be mobiltelefonján az internetet.

Keresse meg és lépjen be a Beállítások menüpontba.

Kattintson a kapcsolatok menüpontra

Keresse meg az egyéb kapcsolatbeállítások menüpontot

lépjen be a a VPN menüpontba

Válassza ki a VPN profil hozzáadása menüpontot. Előfordulhat, hogy ez a menüpont a jobb felső sarok három egymás alatti pontal jelszett terület megnyomásával érhető el:

Töltse ki a VPN beállításokat az alábbi módon:

Név:Bge-vpn

Típus: L2TP/IPSec PSK

Szervercím: vpn.uni-bge.hu

IPsec előmegosztott kulcs: adja meg a jogosultság igénylésre kapott válasz email-ben szereplő kódot

Felhasználónév:  • Amennyiben rendelkezik egyetemi e-mail címmel = A Budapesti Gazdasági Egyetemen regisztrált O365fiókkal, adja meg azt felhasználóneveként, pl.: vezetéknév.keresztnév.szám@unibge.hu. Felhívjuk figyelmét, hogy a rendszer az egyetemen kívűli, egyéb módon regisztrált (nem @unibge.hu végződésű) O365-ös fiókokat nem fogadja el (pl: vezetéknév.keresztnév.szám@sulid.hu)!
 • Amennyiben nem regisztrált = nincs egyetemi e-mail címe, úgy használja a neptunkód@unibge.hu formátumot ahol a "neptunkód" az ön neptun kódja). 
 • Jelszava: A neptun belépéshez is használt jelszó.

Jelszó: az ön neptun belépéshez is használt jelszava

Nyomja meg a Mentés gombot.

Kattintson rá a létrejött Bge-vpn nyomógombra

Nyomja meg a Kapcsolódás gombot

Ha minden rendben a Csatlakoztatva felirat tudatja velünk, hogy sikerült a vpn csatlakozás:

Első lépésként a https://adatbazisok.uni-bge.hu/  weboldalon történő regisztráció szükséges. Sikeres regisztráció után kövesd a további útmutatót:


Első lépésként kapcsold be mobilodon az internetet.

Keresd meg és lépj be a Beállítások menüpontba.

Kattints az álltalános menüpontra

Majd válaszd ki a VPN-konfiguráció hozzáadása... opciót

A megjelenő űrlapot töltsd ki az alábbiak szerint:

Típus: L2TP

Leírás: BGE-vpn

Szerver: vpn.uni-bge.hu

Fiók: 

 • Amennyiben rendelkezel egyetemi e-mail címmel = A Budapesti Gazdasági Egyetemen regisztrált O365fiókkal, add meg azt felhasználóneveként, pl.: vezetéknév.keresztnév.szám@unibge.hu. Felhívjuk figyelmed, hogy a rendszer az egyetemen kívűli, egyéb módon regisztrált (nem @unibge.hu végződésű) O365-ös fiókokat nem fogadja el (pl: vezetéknév.keresztnév.szám@sulid.hu)!
 • Amennyiben nem regisztráltál = nincs egyetemi e-mail címed, úgy használd a neptunkód@unibge.hu formátumot ahol a "neptunkód" az ön neptun kódja). 

Jelszó: a neptun belépéshez is használt jelszavad

Titok: add meg a jogosultság igénylésre kapott válasz email-ben szereplő kódot

A kitöltés után nyomd meg a Kész gombot

Visszatérve az előző menüpontra (VPN-KONFIGURÁCIÓK), nyomd át jobboldalra az Állapot sorban lévő csúszkát és kapcsolódj ezzel az egyetemi VPN-hez:

A sikeres kapcsolódás esetén az állapot jelző csúszka mellet Kapcsolódva felirat jelenik meg.

Első lépésként a https://adatbazisok.uni-bge.hu/ weboldalon történő regisztráció szükséges. Sikeres regisztráció után kövesd az alábbi útmutatót:

A bal alsó sarokban bal egérgombbal kattints a „Alkalmazások megjelenítése” gombra, majd a felugró ablakban görgess lejjebb és nyisd meg a „Terminál” alkalmazást:

Alternatívaként a Terminál Ctrl + Alt + T billentyű gombinációval is előhozható.


A megnyílt Terminálba írd be egyesével a következő parancsokat, majd minden beírt sor után nyomd meg az entert:

sudo apt-get update

sudo apt-get install network-manager-l2tp

sudo apt-get install network-manager-l2tp-gnome

Ha valahol megkérdezi, hogy szeretnénk-e folytatni [I/n], akkor írj be egy ’i’ betűt, majd nyomd meg az entert.

Ezek után bal egérgombbal kattints a képernyő jobb felső sarkába, majd pedig a lenyíló menüben a „Vezetékes beállítások” gombra:

A felugró ablakban a VPN szekciótól jobbra található plusz („+”) gombra kattintva adhatsz hozzá új kapcsolatot.

A felugró ablakban válaszd ki a „Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP)” opciót. Amennyiben nem található ilyen opció, úgy a számítógép újraindítása után meg fog jelenni ez az opció is.

Kövesd az alábbi képen látható beállításokat. Belépési adatoknál a következőket kell megadnod:

·        Amennyiben rendelkezel egyetemi e-mail címmel (A Budapesti Gazdasági Egyetemen regisztrált O365 fiókkal), akkor add meg azt felhasználóneveként, pl.: vezeteknev.keresztnev.szam@unibge.hu.

Felhívjuk figyelmed, hogy a rendszer az egyetemen kívüli, egyéb módon regisztrált (nem @unibge.hu végződésű) O365-ös fiókokat nem fogadja el (pl: vezeteknev.keresztnev.szam@sulid.hu)!

·        Amennyiben nem regisztráltál (nincs egyetemi e-mail címed), úgy használd a neptunkod@unibge.hu formátumot, ahol a "neptunkod" a te Neptun kódod). 

·        Jelszó: A neptun belépéshez is használt jelszó.

Az ablak jobb alsó sarkában található „IPsec Settings…” gombra kattintva a felugró ablakban kattintással pipáld be az „Enable IPsec tunnel to L2TP host.” mellett található négyzetet, majd pedig előre megosztott kulcsként add meg a következőt: Bge&2017_VPn

Majd pedig kattints az OK gombra.

Ezek után bal egérgombbal kattints az ablak jobb alsó sarkában található „PPP Settings…” gombra, majd a felugró ablakban vedd ki a szükséges pipákat a hitelesítési metódusokból alábbi képen látható módon. Ezt követően kattints az OK gombra.

Az ablak jobb felső sarkában található zöld „Hozzáadás” gombra kattintva elmented a VPN kapcsolat beállításait. Ezek után a VPN menü alatt meg fog jelenni az általad létrehozott VPN.

Felcsatlakozni az újonnan létrehozott VPN kapcsolatra a fogaskerék ikontól balra található csúszkára kattintva tudsz, ezután a rendszer kérni fogja az egyetemi fiókod jelszavát.

A kapcsolat sikerességét egyrészt az bizonyítja, hogy a csúszka színes lett, illetve, hogy a Terminálban az

ip addr

parancs kiadása után megjelenik a listában egy új PPP adapter 192.168.100.x IP címmel:

Amikor befejezted a munkát, bontsd a VPN kapcsolatot. Ezt szintén a csúszkára kattintva teheted meg:

Nyisd meg a gépházat a Start menüben:A "Hálózat és Internet" menüpontban válaszd a "VPN" menüpontot:Kattints a "VPN hozzáadása" gombra:Állítsd be a VPN kapcsolatot az alábbi képen lévő adatok szerint majd kattints a "Mentés" gombra:

Az előmegosztott kulcshoz írd be: Bge&2017_VPn

Felhasználóneved: Egyetemi email címed

Jelszavad: Neptun belépéshez is használt jelszavadA VPN csatlakozáshoz kattints a "Csatlakozás" gombra:A megjelenő üzenetnél folytad a csatlakozást a "Csatlakozás" gombra kattintva:A VPN kapcsolat kiépül:Kérdés vagy hiba esetén  

Amennyiben a VPN szolgáltatás beállítása, vagy használata során technikai problémába ütközöl, kérlek először látogass el hibaelhárítással foglalkozó oldalunkra, ahol útmutatókat találhatsz a felmerülő problémák megoldására.


Előfizetett könyvtári adatbázisok:

Akadémiai Kiadó Folyóiratcsomagja,

Akadémiai Kiadó Szótárcsomagja,

- Akadémiai Kiadó MeRSZ,

- EBSCO Adacemic Search Complete 

- Emerald Premier

- EMIS Közép- és Délkelet-Európa csomag 

- Gondolat Kiadó 

- Jstor – Business & Economics (Archive Collection) 

- Kossuth Kiadó 

- L’Harmattan Digitális Adatbázis 

- Napvilág Kiadó 

- Osiris Kiadó 

- ProQuest Central 

- Science Direct Journals,

- Scopus,

- Springer Link,

- Szaktudás Kiadó 

- Typotex Interkönyv 

- UNWTO Elibrary

- Web of Science,

 

E-book-ok

Ebsco e-book gyűjtemény

Emerald e-book gyűjtemény

ProQuest e-book gyűjtemény

Springer e-book gyűjtemény

 

További kérdés esetén írj az informatika@uni-bge.hu e-mail címre a Neptunkód és Kar megjelölésével, részletes hibaleírással (lehetőleg képernyőkép csatolásával).