Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2020. februári sajtómegjelenések

Konferencia a generációváltásról
Tavaly év végén a K&K Magazin és a BudapestLab közös konferenciát tartott Utódlásra felkészülni, generációváltás a családi cégeknél címmel. Mintegy 150 résztvevő, alapítók, a második generáció és a hamarosan előrelépő nextgenek részvételével. A konferenciát Prof. Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora nyitotta meg, majd Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ akkori igazgatója (stratégiai és innovációs rektorhelyettes) mutatta be a tanulás szerepét a családi vállalkozások generációváltásának előkészítésében. A tűzkeresztségtől a parancsnoki hídig című prezentációjában. A konferencián ismét felléptek a nagy generációt képviselő sikeres cégalapítók, többek között Tóth Péter (Lipóti pékség), Macher Márta (Macher Zrt.), de mellettük olyan családtagok is, akik már aktív résztvevői a cégvezetésnek. A második generációt, ahol már megtörtént a váltás, Boross Dávid (Oázis Kertészet), Egyed Linda (Fino-Food) és Fülöp Szabolcs (Trans-Sped csoport) képviselte. Utódlási történetek új köntösben blokkunkban fellépett Heimann Zoltán, és Ifj. Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok), valamint Deák Dóra és Deák Brigitta, a Biofilter Zrt. fiatal testvérpárja.

 

Idén is várja a jelentkezőket a Budapesti Gazdasági Egyetem
Február 15-ig lehetett jelentkezni a szeptembertől induló felsőoktatási képzésekre. Még a határidő lejárta előtt készített a témában egy összeállítást a Kossuth Rádió Napközben című műsora, amelyben Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese beszélt az elmúlt évek jelentkezési létszámairól, a legnépszerűbb képzési területekről, a legfontosabb határidőkről. Emellett Z. Bauer Márta, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese is beszélt a felsőoktatási kampányukról és Dr. Horváth Zita, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is nyilatkozott.
Az összeállításban Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora is beszélt egyetemünkről, képzéseinkről. A teljes rádiós interjú az alábbi linken 10:15-től meghallgatható.

 

A hibrid oktatás vezet a versenyképes tudáshoz
A digitális eszközök környezetében felnőtt Z-generáció már dolgozik, a közösségi médiát ösztönösen használó Alfa-generáció tagjai is munkába állnak a 2020-as évek végén. A digitális ismeretszerzés alapvetően változtatja meg a világról alkotott képünket, a mesterséges intelligencia sok mindent átvesz a feladataink közül. De hova lesz így az innovatív, komplex gondolkodás, a problémamegoldás képessége? Az oktatásnak erre is figyelnie kell. Vagyis erre kell figyelnie leginkább, ha releváns tudással akarjuk felruházni a következő nemzedéket. Többek között erről is beszélt Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja a Gépipari Tudományos Egyesület Szakmakultúra Konferenciáján.

 

Új tanszéket hoz létre a BGE és a Citibank
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe (Citi Magyarország) az egyetemi-üzleti kapcsolatok erősítése érdekében új vállalati tanszéket hoz létre a BGE Külkereskedelmi Karán. Az erről szóló együttműködési megállapodást múlt csütörtökön ünnepélyes keretek között írták alá a karon. A létrejövő Citi Global Business vállalati tanszék célja, hogy megteremtse az oktatás és a kutatás-fejlesztés közötti közvetlen kapcsolatot, új oktatási módszerek bevezetésével fejlessze a hallgatók innovációs és vállalkozási kompetenciáit, valamint támogassa a tehetséggondozást. Az együttműködés keretében a Citibank a karon létrehozott egy inspiráló, modern hallgatói közösségi teret is.

További megjelenés:
Mmonline.hu

 

Gasztroforradalom zajlik…
Igazi gasztroforradalom zajlik az utóbbi években Magyarországon, ma már nem csak a fővárosban, hanem az ország szinte minden szegletében lehet részünk kitűnő ízekben és színvonalas kiszolgálásban. Az ínyencek hálásak: a hazai vendéglátóhelyek 2019-ben együttesen összesen 1 500 milliárd forint árbevételt értek el, a forgalom volumene tehát egy év alatt 6,9 százalékkal nőtt. A szakképzett munkaerő hiánya azonban továbbra is fenyegetésként vetül a szektorra, miközben a képzőhelyek – köztük a BGE KVIK, hiszen Magyarországon jelenleg a turizmus-vendéglátás alapképzésre bekerülő hallgatók fele itt teszi meg az első lépéseket a pályán – piaci szereplőkkel karöltve mindent megtesznek azért, hogy tapasztalt és magasan kvalifikált szakembereket indítsanak el a pályán. A nemzetközi tapasztalat jelentősen javítja a hallgatók munkaerőpiaci értékét, hiszen a páratlan szakmai fejlődési lehetőségeken túl nyelvet tanulhatnak, új kultúrákat, technológiákat és ízvilágot ismerhetnek meg. A BGE külföldi szakmai gyakorlatszervező partnere, a nemzetközi hátterű Smaller Earth Group által működtetett Resort Leaders programban évente több mint 1000 közép-kelet európai fiatal vesz részt, akik leginkább elismert, 4-5 csillagos amerikai szállodákban tölthetik el a 4-11 hónapos gyakorlati időt.
Többek között erről is szó esett szerda délután a BGE KVIK Színes Közösségi Terén a Resort Leaders-szel közösen megrendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelyen dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja, Szekér Mátyás, a BGE KVIK volt hallgatója, a Greenbrier Hotel és a Resort Leaders programot szervező Smaller Earth képviselője vett részt. A beszélgetés előtt Bryan Skelding, az amerikai Greenbrier luxusszálloda executive séfje BGE-s hallgatók és hazai újságírók segítségével készítette el exkluzív, háromfogásos menüjét a BGE KVIK tankonyhájában. 
Magyar Hírlap, 9. oldal (2020. február 28.)

További megjelenések:
Alfoldiregiomagazin.hu
Penzcentrum.hu
Profitline.hu
Szakszervezetek.hu
Turizmusonline.hu
Turizmus.com


Pacsai Martin, a Pinyó, több mint büfé étteremvezetője, volt BGE-s hallgató főz a konyhában…
Pacsai Martin, nemrégiben végzett BGE KVIK-es hallgatónk főz benne a Család-barát konyhájában. Főzés közben beszél az egyetemen töltött évekről, a tavaly elért első helyéről az Olivier Roellinger szakácsversenyen és a jelenlegi sikereiről, étterméről, a keszthelyi Pinyó, több mint büféről.
A beszélgetés 3 részletben az alábbi linken megtekinthető.

 

A BGE zalaegerszegi karát választottuk!
“Örömteli, hogy egyre több diák választja karunkat a zalaegerszegi és a környező középiskolákból” – vezette be a beszélgetést dr. Gubán Miklós, a BGE GKZ dékánja. „Ez köszönhető annak is, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően kibővítettük a képzési portfóliónkat, így a több éves múltra visszatekintő pénzügy- és számvitel szak mellett a gazdálkodási- és menedzsment, valamint a gazdaságinformatikus alapképzési szak is elérhető a diákok számára” – tette hozzá. A cikkben több zalai hallgató beszél a GKZ vonzerejéről, arról, hogy miért választotta a BGR zalaegerszegi karát. A megszólaltatott hallgatók valamennyien kiemelték: az is erős érv a GKZ mellett, hogy a mindennapi megélhetés sokkal költséghatékonyabb, mint Budapesten vagy más nagyvárosban. A kiemelkedő, jó teljesítményt nyújtó diákok számtalan ösztöndíj-lehetőséggel élhetnek. A zalaegerszegi lakóhellyel rendelkezőket a város saját ösztöndíjprogramjaival is támogatja. Végül, de nem utolsó sorban a zöld környezet, és a fenntarthatósági értékek beépülése tovább növelik a GKZ varázst.
Zalagerszeg, 2. oldal (2020. február 5.)

További megjelenés:
Zalamedia.hu

 

A képzésekről
Február 15-ig lehet jelentkezni az ősszel induló főiskolai és egyetemi képzésekre. Az intézmények nyílt napokkal segítik a döntést. A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kara Zalaegerszeg tegnap tartotta nyílt napját. A BGE zalaegerszegi kampuszán dr. Gubán Miklós dékán köszöntötte az érdeklődő tanulókat és szüleiket. Elmondta, hogy a BGE GKZ egyik legfőbb vonzereje az, hogy egyszerre ad minőségbiztosított, a fővárosi intézményekkel egyenrangú, versenyképes ismeretanyagot és tudást, valamint családias légkört, hiszen kis létszámú csoportokban zajlik az oktatás. A GKZ kollégiumot biztosít minden hallgatójának, a képzés három szakon egyszerre valósul meg elméleti és – a duális képzésnek köszönhetően – gyakorlati módon. Emellett a nagy területen fekvő környezettudatos zöldkampusz kellemes környezetben ad lehetőséget a kikapcsolódásra, sportolásra, szórakozásra. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a felmérések szerint az itt szerzett diploma a szülőknek harmadannyiba kerül, mint a budapesti egyetemi évek finanszírozása. Dr. Takács Dávid oktatásért felelős dékánhelyettes pedig bemutatta a képzési struktúrát.
Zalai Hírlap, 1., 3. oldal (2020. február 6.)

További megjelenések:
Zalaegerszegi Televízió-Híradó-2020-02.05.
Zaol.hu

 

Átvették a végzősök a diplomát
A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg múlt heti diplomaátadó ünnepségén 59 sikeres záróvizsgát tett hallgató vette át a végzettségét igazoló oklevelét. A megjelenteket dr. Gubán Miklós, a kar dékánja köszöntötte elsőként. A frissdiplomásokat arra kérte, gondoljanak a felsőoktatási intézményben töltött évekre, amelyek nem voltak könnyűek, de leküzdötték a nehézségeket, és a tanulás erőfeszítései mellett sok szép élménnyel is gazdagodtak, barátokra találtak. A dékán útravalóul néhány tanácsot adott a fiataloknak. Dr. Takács Dávid oktatási dékánhelyettes bejelentette, hogy a szemeszter végén 6 mesterszakos, 45 alapképzéses és 8 felsőoktatási szakképzéses hallgató, összesen 59-en záróvizsgáztak sikeresen, ők ezt követően fogadalmat tettek, majd dr. Heidrich Balázs rektortól és dr. Gubán Miklós dékántól átvették a végzettségüket igazoló oklevelet. Bejelentették, hogy a BGE Szenátusa sikeres munkaköri pályázatuk eredményeként dr. Csanádi Ágnest egyetemi docenssédr. Tóth Zsuzsannát pedig főiskolai docenssé nevezte ki, az új kinevezéseket a kar dékánja adta át a két oktatónak. Végül dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora aratott tetszést rendhagyó beszédével, amelyben a személyes névmásokról emberi kapcsolatok szimbólumaként szólt, végére hagyva az egyes szám harmadik személyt, a legfontosabbat. Arról ezt mondta: Végül találjátok meg a nagy Őt, aki mindig mellettetek áll majd.
Zalai Hírlap, 6. oldal (2020. február 22.)

További megjelenések:
Zalaegerszegi TV-Híradó: 2020.02.21.
Zaol.hu

 

Nyugdíjakról, fizetési módokról
Elkezdődött a Szenior Akadémia tavaszi féléve. A BGE Gazdálkodási Karának nagyelőadója megtelt érdeklődőkkel, akiket Lambertné Katona Mónika projektigazgató, mesteroktató köszöntött. A tegnapi program A pénz értéke konferencia keretében a Pallas Athéné Domus Educations Alapítvány és Veled Alapítvány együttműködésével valósult meg. Dr. Tóth József főiskolai tanár, nyugalmazott intézetigazgató a nyugdíjakról, a nyugdíjas szövetkezetekről és a piramisjátékokról, Balázsné dr. Lendvai Marietta főiskolai docens pedig többek között az új, innovatív fizetési megoldásokról tartott előadást.
Zalai Hírlap, 1. (2020. február 21.)

További megjelenések:
Zalaegerszeg-2020.02.25., 3. oldal
Zaol.hu
Zalamedia.hu

 

Innovatív ötletükkel arattak sikert
Közel 30 diák 6 csapatban mérte össze tudását a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában megrendezett Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyének (KEVIN) február 1-jén megrendezett dunaújvárosi döntőjén. A BGE pályaorientációs programjának keretében a 2018-as siker után, tavaly ősszel második alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre közel 80 csapat jelentkezett szerte az országból.
Az első regionális döntőben második helyen végzett a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium „Pitch Please” nevű csapata egy hallókészüléket és szemüveget ötvöző viselet ötletével. A versenyre olyan ötlettel kellett érkezniük a csapatoknak, amely az őket érintő valós problémára keres hatékony megoldást. A legtöbb ötlet/probléma a környezetükkel és a közösségükkel volt kapcsolatos. A kodályos fiatalok – Szurofka Márton, Szabó Luca és Wágner Botond – ötlete is a saját életükből vett problémán alapult, ugyanis Luca hallókészülék-használó. Az ötlet tulajdonképpen egy szemüvegkeret, amibe bele van építve a hallókészülék agya. A találmány most még ötlet szinten van, de a fiatalok nem zárkóznak el a megvalósítástól. Azt mondták, hogy tervezik felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik segítenének nekik a termék előállításában. Céljuk, hogy mivel egy dioptriás szemüveg és egy hallókészülék is drága, költséghatékonyan állítsák elő a terméket, találmányuk a hétköznapi ember számára is elérhető legyen.
Bauer Cecília igazgatóhelyettes, az egyetem projektkoordinátora lapunk kérdésére elmondta, hogy a pécsi gimnázium és a fővárosi egyetem már két éve együttműködik. A pályaorientációs pályázat keretében workshopokon, önismereti és személyiségfejlesztő képzéseken, nyári egyetemen vehetnek részt a tanulók, és mélyíthetik el tudásukat a matematika, a természettudomány és az informatika területén.
Dunántúli Napló, 6. oldal (2020. február 11.)

 

Elsők lettek a lóczysok az országos versenyen
Közel 30 diák 6 csapatban mérte össze tudását a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában megrendezett Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyének (KEVIN) február 1-jén megrendezett dunaújvárosi döntőjén. A BGE az EFOP-3.4.4-16-2017-00013 felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében megvalósuló pályaorientációs programjában a 2018-as siker után, tavaly ősszel második alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre közel 80 csapat jelentkezett szerte az országból.
Dunaújvárosban a zsűri a lóczysok ötletét ítélte a legjobbnak. A diákok projektjükkel egy Balatonfüredet és környékét érintő problémára világítottak rá és találtak megoldást. A projektötletet Balatonfüreden fogják megvalósítani, a részletek egyelőre nem publikusak. Az országos első helyezett csapat tagjai mindannyian végzősök. Andor Gergely az ELTE-n szoftvertervezőnek, Hada Lizett építészmérnöknek, Simon S. Benedek programtervező informatikusnak készül, Ulrich Rebeka nemzetközi gazdálkodást fog tanulni.
Napló, 6. oldal (2020. február 21.)

További megjelenés:
Veol.hu

 

Új startupot kelthet életre a kreativitás
Közel 30 diák 6 csapatban mérte össze tudását a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában megrendezett Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyének (KEVIN) szombaton megrendezett dunaújvárosi döntőjén. A BGE az EFOP-3.4.4-16-2017-00013 felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében megvalósuló pályaorientációs programjában a 2018-as siker után, tavaly ősszel második alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre közel 80 csapat jelentkezett szerte az országból. Már második éve ad otthon a KEVIN-nek a Rudas. A házigazda szerepét betöltő intézmény egyébként a saját csapataira is büszke lehet, mindkét formáció eredményesen szerepelt a regionális döntőn. Dr. Ferkelt Balázs, a BGE Külkereskedelmi Karának Nemzetközi Kapcsolatok tanszékének vezetője elmondta a résztvevők feladata az volt, hogy kitaláljanak, kidolgozzanak és megvalósítsanak egy projektet, legyen az akár egy termék, akár szolgáltatás. Mindezt természetesen a megadott szakmai kereteken belül, tehát figyelembe véve a finanszírozási problémákat, a piaci igényt, a szükséges humán errőforrásokat, egyszóval mindent, ami szükséges ahhoz, hogy az ötlet megvalósítható legyen. A tanszékvezetőtől megtudtuk, a döntőt megelőző online fordulóban, ahol egy videót kellett készíteni a diákoknak, valamint szakmai tesztet is töltöttek ki, már volt szó a projektről, az ítészek, mentorok pedig tanácsokat adtak a versenyzők számára annak érdekében, hogy egy igazán jól felépített programmal érkezhessen a döntőbe.
Dunaújvárosi Hírlap, 1., 5. oldal (2020. február 3.)

További megjelenés:
Duol.hu

 

Innovatív ötletükkel arattak sikert
Közel 30 diák 6 csapatban mérte össze tudását a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumában megrendezett Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyének (KEVIN) február 1-jén megrendezett dunaújvárosi döntőjén. Az első regionális döntőben második helyen végzett a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium „Pitch Please” nevű csapata egy hallókészüléket és szemüveget ötvöző viselet ötletével. A versenyre olyan ötlettel kellett érkezniük a csapatoknak, amely az őket érintő valós problémára keres hatékony megoldást. A legtöbb ötlet/probléma a környezetükkel és a közösségükkel volt kapcsolatos. A kodályos fiatalok – Szurofka Márton, Szabó Luca és Wágner Botond – ötlete is a saját életükből vett problémán alapult, ugyanis Luca hallókészülék-használó. Az ötlet tulajdonképpen egy szemüvegkeret, amibe bele van építve a hallókészülék agya. A találmány most még ötlet szinten van, de a fiatalok nem zárkóznak el a megvalósítástól. Azt mondták, hogy tervezik felvenni a kapcsolatot olyan emberekkel, akik segítenének nekik a termék előállításában. Céljuk, hogy mivel egy dioptriás szemüveg és egy hallókészülék is drága, költséghatékonyan állítsák elő a terméket, találmányuk a hétköznapi ember számára is elérhető legyen.
Bauer Cecília igazgatóhelyettes, az egyetem projektkoordinátora lapunk kérdésére elmondta, hogy a pécsi gimnázium és a fővárosi egyetem már két éve együttműködik. A pályaorientációs pályázat keretében workshopokon, önismereti és személyiségfejlesztő képzéseken, nyári egyetemen vehetnek részt a tanulók, és mélyíthetik el tudásukat a matematika, a természettudomány és az informatika területén.

 

Tabukat döntöget a győztes ötlet
30 diák 7 csapatban mérte össze tudását a győri Révai Miklós Gimnáziumban megrendezett Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyének (KEVIN) szombaton megrendezett második regionális döntőjén. A BGE az EFOP-3.4.4-16-2017-00013 felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében megvalósuló pályaorientációs programjában a 2018-as siker után, tavaly ősszel második alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre közel 80 csapat jelentkezett szerte az országból. A második regionális döntőnek a tavalyi győztes csapat iskolája, a győri Révai Miklós Gimnázium adott otthont. Idén nagyon szoros versenyben a révaisokkal – a zsűri szavai szerint inkább megosztott első helyről kellene beszélni – végül a sárvári diákok vihették haza a fődíjat. A győztes csapat ötlete arra a problémára keresett megoldást, hogy a fiatalok tudjanak beszélgetni olyan kényes témákról, mint például a halál, a szexualitás vagy a politika. Az ötletük lényege az volt, hogy elképzelt vállalkozásuk kifejezetten arra készítené fel és képezné célirányosan a pedagógusokat, hogy az iskolákban, közösségi helyszíneken szakértőként tudjanak válaszolni a hozzájuk forduló fiatalok kérdéseire. Második helyen a révaisok „Tajgetosz túlélői” nevű csapata végzett a „Tuti tutor” nevű tudásmegosztó weboldal ötletével, míg a harmadik helyet a keszthelyi közgazdasági szakgimnázium „Pénznyelők” nevű csapata egy játszósátor ötletével szerezte meg.
Kisalföld, 4. oldal (2020. február 15.)

További megjelenések:
Gyorplusz.hu
GyorpluszTV-Híradó (10:15-től)
Kisalfold.hu
Kisalfold.hu-Galéria 

 

A BGE szerint a közösség szempontjából szükséges lépés, hogy a Vuhan-vírus miatt kitiltották a kínai hallgatókat az óráikról
A Budapesti Gazdasági Egyetem pénteken kiküldött tájékoztatója szerint vezetése folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal és szervekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. Az egyetem beszámolt arról is, hogy kiadtak egy fertőző betegségek terjedésének megakadályozásáról szóló rektori-kancellári közös utasítást, illetve megkezdődött az ezzel kapcsolatos feladatterv végrehajtása. Ennek érdekében az egyetem vezetése felkérte a kínai hallgatókat, a velük, illetve Kínából visszaérkezettekkel közös szálláshelyen lakó hallgatókat, továbbá mindazokat, akik az elmúlt időszakban tértek vissza a fertőzés által érintett területekről, hogy február 16-ig ne látogassák az egyetemi foglalkozásokat, és ne intézzék személyesen tanulmányi ügyeiket az egyetem épületeiben, azt inkább elektronikus úton tegyék meg.

További megjelenések:
Dailynewshungary.com
RTL Klub-Híradó-2020.02.05. (22:50-től)
444.hu

 

236 millió forint felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet 2019. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtésén
2019 adventjén az Ökumenikus Segélyszervezet 24. alkalommal indította el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására, a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően mintegy 700 ezren csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez. 401 ezren hívták a 1353-as adományvonalat, adománypont működött a Bazilikánál, rengeteg magán és vállalati adomány érkezett, miután a Segélyszervezet stratégiai partnerein túl, 2019-ben is számos vállalat csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtéshez. Többek között a Budapesti Gazdasági Egyetem is tárgyi adományokkal segített.
Az adománygyűjtés fókuszában ugyanakkor most sem az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet egész éves szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.

 

Miskolci első, győri negyedik hely a pénzügyi versenyen
Nyolc magyarországi és egy határainkon túli egyetem, főiskola csapata vett részt a győri Széchenyi István Egyetemen február 7. és 9. között megrendezett Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen. Az esettanulmány ezúttal Győr egyik nagymúltú gépjármű-kereskedéséhez, az Autófórum Riegler Kft.-hez kapcsolódott. A három győri és egy tatabányai telephellyel rendelkező cég ügyvezetője, Fábián Péter a feladatot vázolva elmondta: 2018–2019-ben jelentősen bővítették raktár-, szerviz- és műszaki területüket, a jövőt azonban nehéz kiszámítani. A hallgatóknak többek között a beruházással kapcsolatban a vállalkozásnál korábban készített számításokat és az alkalmazott pénzügyi modellt kellett felülvizsgálniuk, újragondolniuk. Emellett feladatuk volt két stratégiai irány megfogalmazása is. Szombat estére eldőlt, hogy melyik az a hat csapat, amelyik bejutott a másnap délelőtti döntőbe. A BGE csapatai részt vettek a vasárnapi fináléban, előadhatták prezentációjukat és válaszolhattak a szakértő zsűri esetenként fogós kérdéseire. A döntő végeredménye: 1. Miskolci Egyetem, 2. Babes-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár), 3. Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar, 4. Széchenyi István Egyetem, 5. Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus, 6. Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar (Zalaegerszeg). A Széchenyi-egyetem csapatát Horváth Gábor, Gönczy Balázs, Sólyom Kármen és Csidei Márk alkotta. 

További megjelenés:
Gyorplusz.hu

 

Ennyien kerülhetnek be idén a legnépszerűbb egyetemekre, de hány diákot vettek fel tavaly?
Az Eduline.hu összegyűjtötte, a legnépszerűbb egyetemek – köztük a Budapesti Gazdasági Egyetem - közül hányra felvételiztek összesen a 2019-es felvételin, és azt is, hogy közülük hányan kerültek be sikeresen - ők tavaly szeptemberben kezdhették meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat. Az említett adatok mellé vették azt is, hogy idén összesen hányan kerülhettek be ezekbe az intézményekbe. A számok egészen eltérőek néhány intézmény esetében a tavalyi arányhoz képest.

 

A boldog tudatlanság vége
Hamarosan akár repülő autóval is járhatunk, és aki szeretné, az örök életet nyerhet gépemberként. A sci-finél is izgalmasabb valóságról három jövőkutatóval készült beszélgetés, akik szerint jó esély van arra, hogy ne kelljen a Marsra menekítenünk az emberiséget. Egyszerűbb élhetővé tenni a Földet, ahol akár a föld alatti tereket, akár az óceánokat is gyarmatosíthatnánk. Haidegger Tamás, Kozák Ákos (közgazdász, jövőkutató szociológus, a Budapesti Gazdasági Egyetem volt oktatója, harminc éven át a GfK Hungária Piackutató Intézet munkatársa, 1993-tól 2019-ig igazgatója) és Rab Árpád voltak a Lugas kerekasztalának vendégei.
Magyar Nemzet Hétvégi Magazin melléklet, 8-9. oldal (2020. február 15.)

 

Megvan, ki képviselheti hazánkat az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
A magyar Chaine Egyesület 2020. február 4-én, a Hungexpo területén tartott Sirha Budapest kiállítás keretében, 25. alkalommal rendezte meg 6 indulóval az Ifjúsági szakács verseny döntőjét. A versenyen indult az Arany Kaviár Étterem, az Olimpia Étterem, a Four Seasons Gresham, a Hotel Azúr, a Hotel Silverine Lake Resort valamint A KERT Bisztró ifjú, 27 év alatti szakácsa. A versenyt Lendvai Levente, az Arany Kaviár fiatal séfje nyerte, ő képviselheti hazánkat szeptemberben, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020. elnevezésű, Párizsban megrendezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.
Az ifjú szakácsoknak a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár alapanyagaiból 3 óra alatt, 4 főre kellett egy 3 fogásból álló menüsort elkészíteniük. Emellett természetesen egyéb alapanyagokkal is dolgozhattak, amelyeket maguk válogathattak össze. A verseny igazgatója Kovács Lázár (Lázár Chef), a verseny igazgatóhelyettese Szabados Bettina (Luxury Event), a Szervező Bizottság elnöke: Földi Réka (Lázár Chef), a verseny időmérője Pereszlényi Alexandra (Vadrózsa Étterem), a felszolgálók koordinátora Peteli Dorottya (Stand Étterem) volt. A konyhai zsűri tagjai voltak: Raj Ráchel (Tortaszalon), Barka Áron (Araz Étterem), Hanzély Attila (Luxury Event), Dr. Sándor Dénes (BGE). A kóstoló zsűri tagjai voltak: Széll Tamás (Stand Étterem) a zsűri elnöke, Ádám Csaba (Olimpia Étterem), Bicsár Attila (Traktor Restaurant), Bíró Lajos (Vendéglő a Kisbíróhoz), Győrffy Árpád (Four Seasons Gresham), Kovács Árpád (Főnix étterem), Nyíri Sándor (Arany Kaviár Étterem), Rácz Krisztián (Hotel Azúr), Segal Viktor (Segal Konyhája).

 

Február 29-én ismét Badacsony New Yorkban
A New York Palota Róma termében közel 50 kiállító várja a Badacsonyt és a badacsonyi borokat kedvelő látogatókat, akik csaknem 40 borászat több mint 140 féle borát kóstolhatják meg. A kóstolón résztvevő borokat egy borászokból és külsős szakemberekből álló bizottság vakkóstoló során előminősíti. Ennek köszönhetően a közönség valóban csodákat kóstolhat, melyek kizárólag a Badacsonyi Borvidéken születnek, ahol a bazalt, a homokkő, és a Balaton más és más, de mégis egyedülálló jegyeket kölcsönöznek a bornak. Hagyomány, hogy mesterkurzusok is kísérik a rendezvényt érdekes témákkal, előadókkal és izgalmas borokkal: Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb tételek és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig az elmúlt 10 év nagy évjárataiban készült borokon keresztül teszi ugyanezt.

 

Külföldi diákok: jól fizető és hálás vendégkör
Kevéssé ismert, ám a magas kihasználtság miatt kiszámítható hozamot ígérő szegmense a fővárosi szálláshelykínálatnak a magánkollégiumi szolgáltatás. Korábban végzett kutatások szerint a hazánkban tanuló külföldi felsőoktatási hallgatók nagyságrendekkel többet és egyenletesebben költenek, mint a többi turista. Dupla haszon, hogy a diákok évekkel később turistaként is szívesen visszatérnek Magyarországra. Igazi win-win szituációról beszélünk, hiszen az albérleti díjak igen magasak, kollégiumi szálláshelyből viszont kevés van, és ezek színvonala sem illeszkedik feltétlenül a tehetősebb külföldi diákok igényeihez. A magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését támogatni hivatott Stipendium Hungaricum program keretében, illetve ERASMUS ösztöndíjjal ugyanakkor évről évre több külföldi diák érkezik hazánkba, ami a kereslet folyamatos növekedését eredményezi.
Kosinszky Gordon, a GuestStudent Kft. ügyvezetője a témában készült cikkben arról is beszélt, hogy az egyetemek nyitottak az együttműködésre, kifejezetten pozitívan értékelik a lehetőséget, hiszen nem csak a kollégiumi szálláshelyük kevés, a külföldi diákok mentorálására is kevés a lehetőségük. A Topolya utcában lévő GuestStudent House-t például a Budapesti Gazdasági Egyetem bérli, itt 80 (maximum 85) főre biztosítanak szálláslehetőséget.

 

Kodály Gimnázium – a sokszínű iskola
A családias, jó hangulatú intézményben a spanyol és az olasz mellett németül, angolul, franciául, kínaiul is megtanulhatnak, sőt zenélhetnek is a diákok. A pozitív pszichológia eredményeit próbálják beépíteni nevelési programjukba (Boldog Iskola). Az intézményben fontos szerepet kap a művészeti nevelés, a kodályi hagyaték őrzése és átadása. A zeneszerző egykor így fogalmazott: „Csodagyerek voltam, mint minden gyerek, akire odafigyelnek.” Az intézményben ma is valóban minden gyerekre odafigyelnek. A Gimnázium a Pécsi Tudományegyetem és a Konfuciusz Intézet partnerintézménye és a Budapesti Gazdasági Egyetem bázisiskolája.
Dunántúli Napló, 4. oldal (2020. február 3.)

 

Brit nagykövet: a Nagy-Brittaniában élő magyaroknak nem kell félniük
A Brexit helyzetéről, fontosabb összefüggéseiről és lehetséges kihatásairól szerveztek előadást a Budapesti Gazdasági Egyetemen a brit EU-kilépés első munkanapján. Iain Lindsay brit nagykövet kiemelte, hogy az Egyesült Államokban élő és dolgozó magyarok, illetve más uniós állampolgárok a brit társadalom fontos tagjai. Elmondta azt is, hogy a Brexit után nem kell mást tenniük, mint online regisztrálniuk (mobiltelefonon is lehetséges), és letelepedett vagy előzetesen letelepedett jogállást kérvényezniük.