Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2020. januári sajtómegjelenések

A Budapesti Gazdasági Egyetemnek is volt standja az idei Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon 
Dr. Jancsik Andrást, a BGE oktatási rektorhelyettesét az Educatio Kiállítás kapcsán kérdezte a Kossuth Rádió. Szó volt többek közt a felvételiző diákok által leggyakrabban feltett kérdésekről és legnépszerűbb szakokról is.
Az interjú az alábbi linken hallgatható meg 16:16:06-tól.
Kossuth Rádió – Jó napot, Magyarország! 16:16:06-16:20:42 (2020. január 10.)

 

Ennyien kerülhetnek be az idén az egyik legnépszerűbb egyetemre – itt vannak a számok
Az Eduline.hu legújabb cikksorozatában megnézi, hányan kerülhetnek be a különböző egyetemekre és főiskolákra ebben az évben. A negyedik részben a Budapesti Gazdasági Egyetem szerepel, ahova az Eduline szerint idén összesen 6727-en kerülhetnek be, nappali képzésen 4310-en, esti és levelező munkarendben 2186-an, távoktatásban pedig 231-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

 

Ezen a szakon már frissdiplomásként is 350 ezret lehet keresni
A január eleji Educatio kiállításon készített videót Horváth Dávid a pénzügy és számvitel szakról, többek között a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóival. Az alábbi kérdésekre kereste a választ: Mit csinál valójában egy pénzügy és számvitel szakos hallgató? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?

 

Koronavírus: a Budapesti Gazdasági Egyetem is kisokossal figyelmezetti hallgatóit
A Budapesti Gazdasági Egyetem pénteken kiküldött tájékoztatója szerint vezetése folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal és szervekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. Az egyetem beszámolt arról is, hogy kiadtak egy fertőző betegségek terjedésének megakadályozásáról szóló rektori-kancellári közös utasítást, illetve megkezdődött az ezzel kapcsolatos feladatterv végrehajtása. Ennek érdekében az egyetem vezetése felkérte a kínai hallgatókat, a velük, illetve Kínából visszaérkezettekkel közös szálláshelyen lakó hallgatókat, továbbá mindazokat, akik az elmúlt időszakban tértek vissza a fertőzés által érintett területekről, hogy február 16-ig ne látogassák az egyetemi foglalkozásokat, és ne intézzék személyesen tanulmányi ügyeiket az egyetem épületeiben, azt inkább elektronikus úton tegyék meg. 

További megjelenés:
Lokal.hu
RTLKlub-Híradó-2020.01.31. (00:48-tól)

 

Tárt kapuk a munkaerőpiacon
A jövő bankárait, menedzsereit, cégvezetőit képzik a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán, több helyi bank első embere is a BGE-ről került ki. Az itt végzett fiatalokat tárt kapukkal várják a vállalkozások és az önkormányzatok egyaránt. „Karunk a hagyományos pénzügy és számvitel, továbbá a gazdálkodási és menedzsment szak mellett gazdaságinformatika alapszakra várja a jelentkezőket, s bővítettük palettánkat: a gazdaság­informatika – másik két alapszakunkhoz hasonlóan – már felsőoktatási szakképzés keretében is elérhető, ugyanis hiány mutatkozott a szakemberekből. S várjuk a pénzügy mesterszakra is a hallgatókat” – mondta el dr. Gubán Miklós dékán.  A zalaegerszegi képzési központ fő vonzereje a magas színvonalú oktatás mellett a relatíve olcsó itt-tartózkodás és a helyben lévő munkalehetőség. „Azt tapasztaljuk, hogy kezd megfordulni a tendencia, azaz a fiatalok már nem feltétlenül vágynak el a szülői házból a főiskola ideje alatt, sokan inkább helyben végzik el tanulmányaikat. Mindezt anyagi okok is indokolhatják, az általuk végzett számítások szerint ugyanis a fővárosban öt-hatszorosába kerül ugyanannak a diplomának a megszerzése. Ami pedig az ösztöndíjakat illeti: több intézményi, tudományos és városi lehetőség is van, „ha egy fiatal jól tanul, szépen kaphat juttatásokat” – tette hozzá dr. Gubán Miklós.
Zalai Hírlap, 7. oldal (2020. január 17.)

További megjelenések:
Fejér Megyei Hírlap: 2020. 01. 17., 13. oldal
Napló: 2020. 01. 17., 13. oldal
Vas Népe: 2020. 01. 17., 13. olda
Zaol.hu

 

Pályaorientációs verseny
Tizedik alkalommal rendezte meg a „Siker kulcsa” elnevezésű versenyt a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Kara. Az Innovációs és Tudásközpontban több állomáson várták a régió középiskoláiból érkező tanulókat. Idén több újdonsággal is bővült a program. Többek között Pepper robot is köszöntötte a versenyzőket, aki hamarosan a kar állandó segítsége lesz, hiszen a közeljövőben ilyen roboton tartanak majd programozó kurzusokat. A pályaorientációs verseny egyik kiemelt célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kar nyújtotta lehetőségekre. Többek között erről is beszélt az összeállításban Lambertné Katona Mónika, a BGE GKZ kiemelt projektek igazgatója.
A teljes beszámoló az alábbi linken 10:15-től tekinthető meg.
Zalaegerszegi Televízió - Híradó, 10:15-től (2020. január 22.)

 

Felelős Gasztrohős konferenciája: Ellenség-e a műanyag?
Az EU területén 2021-től betiltásra kerülnek bizonyos egyszer használatos műanyagok, köztük számos olyan, amelyek használatban vannak a hazai vendéglátóhelyeken. Hogy érinti ez a vendéglátóhely üzemeltetőit? Milyen alternatívák léteznek? Megoldást nyújtanak-e a biológiailag lebomló csomagolóanyagok? Rövid előadás után egy kerekasztal beszélgetésen keresik majd a válaszokat a Felelős Gasztrohős 2020. február 5-6. között megrendezésre kerülő konferenciáján , amelynek résztvevője lesz Dr. habil Lugasi Andrea, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék vezetője és a kar dékánja.

 

Még mindig félnek az online tértől
A családi vállalkozásoknak csupán alig több mint fele működtet honlapot és a cégek többsége a közösségi médiában rejlő lehetőségekkel sem él. A kutatásban részt vett magyarországi családi vállalkozások csupán 57 százalékának van saját honlapja, míg Facebook-oldalt 30 százalékuk tart fenn – derült ki a Budapesti Gazdasági Egyetem felméréséből, amelyben a kis- és közepes vállalkozások (kkv), valamint a családi vállalkozások online megjelenését kutatták. A felmérésben 249 cég vett részt (köztük 150 családi vállalkozás), amelyből 146-nál találtak honlapot (58 százalék), 77-nél Facebook oldalt (31 százalék), két cég esetében Instagram oldalt, és csupán egy vállalkozás volt elérhető LinkedInen. Ezekből az adatokból is látszik, hogy a kkv-k, illetve családi vállalkozások nagy része nem ismeri és nem is használja az online térben, így a közösségi médiában rejlő lehetőségeket. Harsányi Dávid, a BGE docense szerint azok a családi vállalkozások, amelyeknek nincs honlapja, bizonyos esetekben nem is nagyon szorulnak rá, mert telefonon, levélben vagy személyesen elérhetők.

 

A visegrádiakkal erősít a BKIK
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tervei között szerepel, hogy erősíti az együttműködését a visegrádi országok kamaráival, és felveszi a kapcsolatot a bécsi kamarával is, mert az ottani képzési és oktatási rendszer mintaszerű – ismertette a budapesti köztestület elnöke a BKIK évindító rendezvényén. Nagy Elek közölte, hogy elindult az együttműködés több hazai felsőoktatási intézménnyel, például a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, és hamarosan megállapodnak a Budapesti Gazdasági Egyetemmel is. 
Világgazdaság, 4. oldal (2020. január 30.)

 

Microsoft: Helping Unis Harness the Cloud and AI
Artificial intelligence could be a great (business) opportunity for Hungary, but it needs to be part of the general education for the country to really benefit from it. Microsoft, a member of the the Hungarian AI Coalition, has teamed up five Hungarian universities to improve access to this technology and move professional work to next level. Microsoft has teamed up with five universities ( Budapest Business School, Budapest University of Technology and Economics, the University of Debrecen, Óbuda University, and the University of Pécs) to create AI Knowledge Centers concentrating data and knowledge on AI. The aim of the initiative is to improve students’ access to new technologies, and help universities already working on AI-projects create projects of great social value.
Budapest Business Journal, 1., 9. oldal (2020. január 17.)

 

Bérces Editet a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottsága tüntette ki
Dr. Bérces Editet, a Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg főiskolai docensét, hazánk legeredményesebb ultrafutóját a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottsága életmű­díjjal tüntette ki. A Kulcsár Krisztián MOB-elnök és dr. Kamuti Jenő, a bizottság alapító elnöke által aláírt indoklás a hosszútávfutásban eltöltött éveket említi a zalaegerszegi sportoló érdemeként. Bérces Edit a versenyzéstől már visszavonult, de a futás, az ultrafutás ma is élete része. Ebben a közegben ma is ő „a Bérces Edit”.

További megjelenés:
Csupasport.hu

 

Összhangban a gazdasággal
A magas színvonalú oktatás elengedhetetlen feltétele az erős gazdaságnak, így Zalaegerszeg számára is rendkívül fontos a versenyképes felsőoktatás, melynek támogatását kiemelt stratégiai célnak tartja a zalai megyeszékhely önkormányzata. Balaicz Zoltán kiemelte azt is, hogy Zalaegerszeg mindhárom felsőoktatási intézménye egyetemi rangra emelkedett. Így a zalai megyeszékhely „egyetemi város" lett. Bizakodásra ad okot, hogy az országos tendenciával szemben Zalaegerszegen folyamatosan nő a hallgatói létszám - 2018-ban például 11,5 százalékkal -, a három képzési helyen összesen 386 elsőéves kezdte meg tanulmányait a megelőző tanévben. Emellett több sikeres pályázat keretében 4.4 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztés indult el a városban. Egymilliárd forintos ráfordítással elkészült a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán az Innovációs és Tudásközpont (ITK), amely az intézmény gazdasági szereplőkkel való hatékony együttműködését és a hallgatók gyakorlatorientált képzését szolgálja, inkubációs szolgáltatásán ál hozzájárulva a térség gazdaságának fejlődéséhez. Közvetlen tudásbázisa lehet nemcsak a tesztpályának, hanem az ott működő innovatív vállalatoknak és a fejlesztőmérnök csapatoknak is. az oktatásban és a kutatások során alkalmazott okos technológiák ugyanis biztosítják. hogy' a megszerzett tudás versenyképes legyen.
Zalai Hírlap, 7. oldal (2020. január 17.)

További megjelenések:
Fejér Megyei Hírlap: 2020. 01. 17., 13. oldal
Vas Népe: 2020. 01. 17., 13. oldal
Zaol.hu

 

Irány az egyetem!
Az „Irány az egyetem 2020!” elnevezésű országos programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Magyar Rektori Konferencia és a Klebelsberg Központ közösen indította el, megyei szinteken pedig a tankerületek szervezésében valósul meg. A tankerületek által fenntartott iskolákon kívül bekapcsolódhatnak az egyházi és a szakképzési centrumok által fenntartott intézmények is. A lehetőséggel hathatós segítséget szeretnének nyújtani az egyetemi felvételire készülő, de már érettségizetteknek, akik a felsőoktatási intézményekbe való sikeres bejutási esélyeiket emelt szintű érettségivel szeretnék erősíteni. A cikk kiemeli, hogy a tanulók egyik célpontja a BGE zalaegerszegi kara.
Zalai Hírlap, 12. oldal (2020. január 17.) 

További megjelenés:
Zaol.hu

 

Jármű-üzemmérnök BProf szakot indít
Jármű-üzemmérnök BProf szakot indít idén ősztől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara Zalaegerszegen, együttműködésben a tesztpályával és ipari partnereivel. Az első ilyen Bprof képzést informatikai területen indította el a BME még 2018 őszén. Ezt informatikus üzemmérnök képzésnek hívják, melynek analógiájára létesítették a jármű-üzemmérnök BProf képzést. Az állami ösztöndíjas jármű-üzemmérnök képzés egyelőre csak Zalaegerszegen lesz elérhető, amelyre 2020. február 15-i határidővel lehet jelentkezni. Az első évfolyamra 30 főt kívánnak felvenni. A részletekről dr. Varga István egyetemi docens, a kar dékán-helyettese nyilatkozott, aki elmondta azt is, hogy mivel a technológiai központ egyelőre tömegközlekedéssel sem közelíthető meg, ezért a Budapesti Gazdasági Egyetemmel kötöttek szerződést, tőlük bérelik a tantermeket. A BGE zalaegerszegi Gasparich úti campusán van kollégium, számítógépterem és sportolási lehetőség, tehát itt fogják elkezdeni az oktatást, de elég gyakran kijárnak majd a tesztpályára és a technológiai központba is, melynek, ha környezete kiépül, akkor, teljesen kitelepülhet oda a képzés.
Zalaegerszeg, 4. oldal (2020. január 28.)

További megjelenés:
Zalamedia.hu

 

Elhunyt Takács Ildikó reklámszakember
A magyarországi és nemzetközi marketingkommunikációs szakma egyik legelismertebb szakembere 78 éves volt. Nevéhez köthető az Effie reklámhatékonysági verseny magyarországi elindítása, zsűrielnök volt az első három Golden Drumon. Szakmai munkássága az elmúlt több mint negyven évben szorosan összeforrt Demján Sándor volt nagyvállalkozó vállalati, személyes arculatának kialakításával. Demján Sándor nagyvállalkozó haláláig 2006 és 2018 között személyes kommunikációs és társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos ügyeinek tanácsadója volt. Nevéhez fűződik Demján Sándorral közösen a Prima Primissima díj brandjének és rendszerének kialakítása, valamint megvalósítása. Számos felsőoktatási intézmény, a Budapest Közgazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója volt. 1996-tól az egykori Szolnoki Kereskedelmi és Gazdasági Főiskola címzetes docense, 1999-től címzetes főiskolai tanára. Munkásságát elismerték a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével, a Magyar Reklámért Emlékéremmel és a Reklám Világszövetség életműdíjával.

További megjelenések:
Atv.hu
Balatoninap.eu
Blikk.hu
Civilhetes.net
Debreceninap.hu
Demokrata.hu
Hirado.hu
Infostart.hu
Life.hu
Ma.hu
Markamonitor.hu
Media1.hu
Mediapiac.com
Mixonline.hu
Mmonline.hu
Napi.hu
Nlc.hu
Onbrands.hu
Origo.hu
Papageno.hu
Portfolio.hu
Szoboszloinap.hu
Trendfm.hu
Uzletihirszerzes.hu
24.hu

 

„Élőben” tanulják a szakmát a diákok
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – az „üzemeltetők” természetesen a tanintézmény diákjai. Az esemény kapcsán készült összeállításban elmondják, hogy minden megmérettetésre benevezik a diákjaikat, hiszen ott a tudásuk gyarapítása mellett tapasztalatokra és kapcsolatokra tehetnek szert. Rendszeresen ellátogatnak a szakkiállításokra, neves keszthelyi, hévízi, sárvári szállodákban leshetik el a szakma fortélyait, a Tourinform Irodával és a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesülettel kialakított kapcsolatuknak köszönhetően idegenvezetési gyakorlatot szerezhetnek a megyeszékhely nevezetességeit bemutató túrákon – minden tavasszal önállóan is szerveznek hasonlókat diáktársaik, szüleik, barátaik részvételével. Mindhárom vendéglátós szakmában – pincér, szakács, cukrász – helytállnak a diákjaik, termett már számukra babér Sopronban, Felcsúton, Mosonmagyaróváron, Siófokon és Budapesten is. Október végén például részt vehettek Budapesten a BGE meghívásos szakács- és pincérversenyén, ahol maga a részvétel is kitüntetés volt, hiszen csak hat iskolát hívtak meg. Nemcsak szakmai, hanem közismereti tárgyakban is remekelnek a báthorys diákok, már 4 éve ők képviselik Zala megye szakközépiskoláit az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjében, de sikeresen szerepelnek történelmi vetélkedőkön, szavalóversenyeken is.
Zalai Hírlap, 7. oldal (2020. január 3.)

 

Rangos gasztronómiai versenyt nyert az egri csapat
Első helyezést ért el az Eszterházy Károly Egyetem Gasztroguru csapata egy rangos gasztronómiai megmérettetésen. A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, valamint a dányi önkormányzat által szervezett XVIII. dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny ebben az évben a disznótoros előételek vagy levesek és főételek, illetve desszertek témakörében, három kategóriában, 3–5 tagú csapatoknak hirdették meg.
A versenyt december 7-én, szombaton Dányban, a Gyöngyvirág rendezvényházban tartották meg. Garaczi János, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagymestere szakmai irányításával működő zsűriben neves gasztronómiai szakemberek, vendéglátósok vettek részt, s bíráskodtak. Az egri egyetem csapata az ítészek döntése alapján a dobogó legfelső fokán végzett, és a Jövő reménységei különdíjat is elhozták. Felkészítőjük Nagy Zoltán, a Gazdaságtudományi Intézet és Turizmus Tanszék mesteroktatója volt.
Heves Megyei Hírlap, 6. oldal (2020. január 4.)

 

Interjú Szűts Ildikóval, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnökével
Interjú Szűts Ildikóval, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnökével, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pécsi Egyetem címzetes docensével a szervezeti kultúra változásairól.
Figyelő, 70-71. oldal (2020. január 9.)

 

Megújul az MPRSZ és átalakul a Sándor Imre PR Díj
Megtartotta elnökségi ülését a Magyar PR Szövetség (MPRSZ), ahol elfogadták a következő három év célkitűzéseit, továbbá meghatározták a 2020-as év taktikai tervét is. A közel három évtizede alakult szövetség saját közleménye szerint „megérett a változásra”, ennek megfelelően számos újdonság bevezetését szavazta meg az elnökség.: az arculat megújítását, a díjak felülvizsgálatát, a rendezvények szervezését, az MPRSZ képzési programjának kidolgozását, egy saját akkreditációs folyamat elindítását is, valamint felkészülést a szövetség 30 éves jubileumának megünneplésére.Az MPRSZ etikai bizottságának tagja Lakatos-Báldy Zsuzsanna, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának egyetemi docense.