Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2020. szeptemberi sajtómegjelenések

Cégvezetőktől őszintén: a krízis legnehezebb pillanatai és a megoldás első lépései

A tudatos tervezésben nem szabad megfeledkezni az emberi faktorról – ez a legfőbb üzenete a karantén időszakában indított SAP vállalati podcastnak, melyben magyar cég- és intézményvezetők vallanak őszintén a járvány kitörése idején hozott döntéseikről. A podcastban résztvevő vezetők beszámolóiból kirajzolódik, hogy mindenhol a saját dolgozók védelme volt az elsődleges, ezt követően azonban mindenkit az foglalkoztatott, hogy ha mégis csökken átmenetileg a hadrafogható állomány, a szolgáltatásminőségre ez akkor se nyomja rá a bélyegét. Az SAP a podcast sorozatban arra is kíváncsi volt, hogy a meginterjúvolt vezetők mit tanácsolnak a jövőre nézve, illetve milyen sarokszámokat tartanak fontosnak egy szervezet pandémiás felkészültségének monitorozására. Az eszközellátottságot, és azok használatához kapcsolódó hatékonyság mérhetőségét többen is fontosnak tartották, valamint kiemelték, hogy a döntés előkészítéséhez mindig szükségesek vezetői információk. Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja is azt hangsúlyozta, hogy a korábbi években végrehajtott digitális fejlesztések és a hozzájuk kapcsolódó képzések adtak biztos alapot arra, hogy a távmunka – és esetükben speciálisan a távoktatás – beindítása sikeres lehetett.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200914/cegvezetoktol-oszinten-a-krizis-legnehezebb-pillanatai-es-a-megoldas-elso-lepesei-448588

Portfolio.hu (2020. szeptember 14.)

További megjelenések:

Computerworld (16., 17. oldal)

Digitalhungary.hu

Digitalhungary.hu

Hirek.prim.hu

InfoRádió-Mérleg: 2020.09.14.

Penzcentrum.hu

Technokrata.hu

 

Az Effekteam Egyesület közleménye

Az Effekteam Egyesület október 1-jén rendezi meg szokásos éves konferenciáját, ezúttal az online térben. A Közösség.Hatás.Jövő. A vállalati felelősség 4 arca című rendezvény előadói és a kerekasztal-beszélgetésekben részt vevő vállalati fenntarthatósági szakemberek, egyetemi kutatók, nonprofit szervezetek képviselői arra a kérdésre keresik a választ, hogy a koronavírus-járvány idején elindult pozitív vállalati folyamatok tovább élnek-e a válság után is. A konferencia bevezető előadását Radácsi László PhD, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai és innovációs rektorhelyettese tartja A vállalati felelősség 4 arca címmel.

Az esemény további részében szó esik a munkáltatók és a munkavállalók kapcsolatát tükröző employee wellbeing mibenlétéről, a válság idején kidolgozott ilyen jellegű megoldások továbbélési lehetőségeiről; arról, hogy milyen helyzetben képesek a cégek - valamilyen magasabb rendű cél érdekében - a kooperációt a kompetíció elé helyezni; a vállalatok krízis idején megváltozott támogatási gyakorlatáról, és annak a civil szektorra gyakorolt hatásáról; a válság idején a cégek termék- és szolgáltatásfejlesztésében megmutatkozó innovációs lendület fenntartásának feltételeiről, lehetőségéről. A konferencia keretében sor kerül az Effekteam 2030 – A közösségi befektetések díjak átadására is.

http://os.mti.hu/hirek/155292/az_effekteam_egyesulet_kozlemenye

OS.mti.hu (2020. szeptember 10.)

További megjelenések:

Ingreen.hu

Recity.hu

 

A globális versenyben való részvétel a startupok világán keresztül - startupokról és innovációról

Radácsi László PhD, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai és innovációs rektorhelyettese az M5 Ez itt a kérdés című műsorában vett részt egy beszélgetésen, amelynek témája a globális versenyben való részvétel volt a startupok világán keresztül.

A beszélgetés az alábbi linken megtekinthető.

M5-Ez itt a kérdés (2020. szeptember 23.)

 

A koronakrízis újabb csapása a magyar vállalkozásokra: nem is a vírus a lényeg

Üzleti lehetőségek vannak és lesznek, inkább a bizonytalanság és a félelem miatt okozhat komoly változásokat a koronavírus krízis a vállalkozói aktivitásban. Ez derül ki a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) – melynek hazai partnere 2020-tól a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) – friss jelentéséből. A 2020 nyarán aláírt megállapodásnak köszönhetően a BGE a Global Entrepreneurship Monitor kutatás magyarországi partnere. Így 2021-től ismét lesznek hazai adatok a világ legnagyobb vállalkozói kutatásában. A GEM friss jelentéséből kiderül továbbá, hogy nem a koronavírus okozta gazdasági visszaesés az első, amit megél a most működő vállalkozások többsége, de ilyen krízissel még soha nem szembesültek.

https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/a-koronakrizis-ujabb-csapasa-a-magyar-vallalkozasokra-nem-is-a-virus-a-lenyeg.1102690.html

Penzcentrum.hu (2020. szeptember 17.)

További megjelenések:

Haszon.hu

Uzletem.hu

TrendFM.hu

Világgazdaság (15. oldal)

VG.hu

 

Így csatáznak az idén a bankok a diákokért

Indul az új tanév, a diákok is keresik a számlacsomagokat a bankoknál. A fiatalokat egyre több hitelintézet próbálja megszólítani, hiszen a fiatalon megszerzett ügyfelek sokszor felnőtt korukban is maradnak, ha elégedettek a szolgáltatásokkal. A kispénzű középiskolásokon és egyetemistákon a bankok még nem sokat keresnek, de a hosszabb távú kapcsolat miatt megéri nekik kedvezni. A Napi.hu által megkérdezett bankok közül ma már egyebek mellett a Budapest Bank, a CIB, az MKB, az OTP, az Erste, a K&H, Takarékbank és az UniCredit is kínál fiataloknak szóló számlákat.

Az UniCredit a Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központtal és a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karával közösen hozta létre az első fővárosi Fintelligence pénzügyi oktatási Centrumot. Emellett a Bridge Bizniscoollal közösen naprakész tananyagot dolgoztak ki 11-14 éves gyerekek számára. A "Gazdálkodj vlogosan!" program keretében a gyerekek egy vlogger vállalkozás kulisszái mögé tekinthetnek be, kipróbálhatják lépésről-lépésre, mi kell ahhoz, hogy egy véleményformáló márkája sikeres legyen, és közben játékos formában ismerkedhetnek meg alapvető pénzügyi és vállalkozáshoz kapcsolódó fogalmakkal.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/igy_csataznak_az_iden_a_bankok_a_diakokert.712530.html

Napi.hu (2020. szeptember 2.)

 

Koronavírusos a BGE több hallgatója is

A Budapesti Gazdasági Egyetem két karán néhány hallgatónál kimutatták a koronavírus-fertőzést, derül ki abból a levélből, amit az intézmény szerdán este küldött ki a diákoknak.

Azt nem részletezik, hogy hány fertőzött van, de azt írják, az érintettek szerencsére jól vannak, tünetmentesek vagy enyhe tüneteik vannak. A levélben a hallgatókat arról tájékoztatják, a tanév tervezésekor már felkészültek a fertőzés szórványos megjelenésére, és ennek megfelelően hozták meg korábbi intézkedéseinket, és ez így lesz a jövőben is.

https://24.hu/belfold/2020/09/02/koronavirus-budapesti-gazdasagi-egyetem-hallgatok/

24.hu (2020. szeptember 2.)

További megjelenések:

16ora.hu

Blikk.hu

Estiujsag.hu

Index.hu

Infostart.hu

Pestihirlap.hu

 

Két hétre bezártak egy óvodát Tótkomlóson, Mohácson pedig rendkívüli tanítási szünetet és digitális oktatást rendeltek el, miután az egyik dolgozónak pozitív lett a koronavírus-tesztje 

Van olyan társam, akinél egyáltalán nem jelentkeztek tünetek, és így is produkálta a pozitív tesztet. Egy hallgató esetében jelentkezett magasabb láz, rosszabb közérzet, és őt jelenleg a Szent László Kórházban ápolják. A Budapesti Gazdasági Egyetemen jövő héten kezdődik az őszi szemeszter. Itt eddig öt hallgató jelezte, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. Közülük háromnak szintén az orientációs napok után. Jancsik András, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatási rektorhelyettese nyilatkozott a témában.

https://www.rtlmost.hu/hirado-p_7724/rtl-hirado-2020-09-03-c_12709123

RTL Klub-RTL Híradó-Esti kiadás 18:19:21 (00:023:03) (2020. szeptember 3.)

További megjelenések:

ATV - reggeli Híradó - 2020.09.03. 07:01:29 (00:00:39)

Eduline.hu

Eduline.hu

Ezalenyeg.hu

Hirado.hu - 2020.09.03. 20:51:57

KlubRádió - Reggeli hírek 7:00 - 2020.09.03. 07:05:54 (00:00:53)

Kossuth Rádió - Krónika 22:00 - 2020.09.03. 22:01:53 (00:03:24)

M1 - Híradó M1 12:00 - 2020.09.03. 12:03:13 (00:04:08)

 

Két koronavírusos hallgató van a Széchenyi István Egyetemen

Néhány nappal később pedig kiderült, hogy Pécsen is voltak koronavírusos hallgatók a gólyatáborban. Csütörtökön kiderült, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35-en vannak karanténban, egy hallgatót kórházban ápolnak, de a Budapesti Gazdasági Egyetem több hallgatója is fertőzött.

Eduline.hu (2020. szeptember 9.)

További megjelenések:

Dailynewshungary.com - 2020.09.04. 14:30:00

Eduline.hu - 2020.09.06. 08:09:00

M1 - Híradó M1 6:00 - 2020.09.04. 06:01:58 (00:03:02)

Kossuth Rádió - Krónika 06:00 - 2020.09.04. 06:02:16 (00:03:24)

 

Hibrid oktatás vagy teljes távoktatás - így indul a félév az egyetemeken 

A félév ezzel a „hibrid” móddal is érvényes lesz, ám kizárólag akkor, ha a tanulmányi követelményeknek (vizsgák) az adott hallgató eleget tesz. Az egyes kurzusok tekintetében az oktató, illetve az adott Kar ad majd a hallgatóknak személyre szabott tájékoztatást. De a tavaszi veszélyhelyzet alatt elrendelthez hasonló általános távolléti oktatás csak abban az esetben lesz az őszi félévben, ha a hallgatók fizikai jelenlétét kizáró kormányzati döntés születik, vagy a járványügyi helyzet ezt indokolja - közölték. Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) A BGE-n is alapvetően hagyományos, tantermi oktatásra készülnek, de ha az adott helyzet megköveteli, azonnal és teljeskörűen tudják majd folytatni a félévet digitális formában. Az egyetemen nappali tagozaton az 50 főnél nagyobb létszámú előadásokat online formában tartják meg, az 50 főnél kisebb létszámú előadásokat, illetve a kis létszámú gyakorlatokat pedig jelenléti oktatás formájában szervezik, ahol a maszk viselése kötelező lesz. Levelező tagozaton a tanórák túlnyomó többsége online formában zajlik majd, a személyes konzultáció lehetőségének biztosítása mellett. Az egyetem épületeiben kötelező a maszk viselése. A BGE 3 karán jelenleg is szigorú óvintézkedések mellett zajlik a beiratkozás: már előzőleg kötelezővé tették a maszkviselést mindenki számára, biztosítják a megfelelő távolságot, a szellőztetést, a fertőtlenítést, és persze a gyors ügyintézést is.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200903_egyetemi_tanevkezdes

Eduline.hu (2020. szeptember 4.)

További megjelenés:

Nepszava.hu

Szakszervezetek.hu

 

A koronavírus miatt egy héttel elhalasztják a tanévkezdést a BGE-n

Egy héttel később, szeptember 14-én kezdődik a tanév a Budapesti Gazdasági egyetemen – derül ki egy portálunknak is elküldött leveléből.

https://index.hu/belfold/2020/09/06/bge_koronavirus_tanev_halasztas/

Index.hu (2020. szeptember 6.)

További megjelenések:

ATV - Kora esti híradó - 2020.09.06. 17:33:04 (00:03:16)

HírTV - Híradó 17:00 - 2020.09.06. 17:01:56 (00:03:10)

HírTV - Híradó 22 - 2020.09.06. 22:04:59 (00:00:20)

Napi.hu

Novekedes.hu

RTL Klub - RTL Híradó - Esti kiadás - 2020.09.06. 18:05:18 (00:02:49) 

 

Téves riasztás volt, mégsem halasztják el a tanévkezdést a BGE-n

Bár egy szombat esti Facebook-posztban a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatói önkormányzata még arról tett bejelentést, hogy a járványhelyzet miatt az oktatási intézményben egy héttel elhalasztják a tanévkezdést, vasárnap estére újra minden megváltozott, egy friss bejegyzés szerint tanév az eredetileg tervezett napon, szeptember 7-én.

https://index.hu/belfold/2020/09/06/bge_koronavirus_tanev_halasztas_megsem/

Index.hu (2020. szeptember 6.)

További megjelenések:

Merce.hu

Napi.hu

 

BGE-tanévkezdés: egy héttel eltolták, majd este szóltak, hogy holnap iskola

Az eredeti tervekkel ellentétben, hogy egy héttel eltolják a tanévkezdést a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE), szeptember 6-án, vasárnap este szóltak a hallgatóknak, hogy másnap reggel mégis indul a félév.

Index.hu (2020. szeptember 7.)

További megjelenések:

ATV - Déli Híradó - 2020.09.07. 12:02:33 (00:00:46)

Blikk.hu

HírTV - Híradó 7:00 - 2020.09.07. 07:14:56 (00:00:21)

 

Külföldre csábítják a szakembereket

Kihasználják a környező országok, hogy hazánk csak korlátozottan fogad külföldi utazókat, és a járvány terjedésével egyelőre kérdéses, mikor állhat helyre a beutazó szabadidős turizmus. A magyar piac újabb kényszerű lebénulásával már a szomszédos országok üdülőhelyei csábítják a szakképzett dolgozókat a vendéglátásból és a szállodaiparból, ahol teljes téli üzemre és minimum forgalmas belföldi szezonra készülnek a turisztikai szolgáltatók. A témával kapcsolatban Kovács László, a BGE KVIK Turizmus-Vendéglátás Karának, illetve a Gundel Károly Szakképző Iskola vendéglátó mester-szaktanára nyilatkozott, aki többek között elmondta, hogy Horvátországban, Ausztriában, a cseheknél, vagy a szlovákiai síparadicsomokban legalább az erős belföldi forgalomra alapozva már nagy előkészületek zajlanak. A pandémia miatt mindenütt veszteséges év második felében biztonsági intézkedésekkel és a szolgáltatások specializálásával készülnek a teljes téli szezonra az üdülőhelyeken, turisztikailag népszerű településeken – ehhez pedig kell az élőmunka. A turistákért folytatott verseny most régiós szinten mutatkozik.

Magyar Nemzet (16. oldal) (2020. szeptember 11.)

További megjelenések:

24 óra: 2020.09.14., 7. oldal

Bama.hu:

Baon.hu

Beol.hu

Boon.hu

Delmagyar.hu

Dunaújvárosi Hírlap: 2020.09.14., 1., 7. oldal

Dunántúli Napló: 2020.09.14., 1., 7. oldal

Duol.hu

Feol.hu

Haon.hu

Heol.hu

Heves Megyei Hírlap: 2020.09.14., 1., 7. oldal

Kemma.hu

Kisalfold.hu

Magyarnemzet.hu

Nógrád Megyei Hírlap: 2020.09.14., 7. oldal

Petőfi Népe: 2020.09.14., 1., 7. oldal

Somogyi Hírlap: 2020.09.14., 7. oldal

Sonline.hu

Szoljon.hu

Szon.hu

Teol.hu

Tolnai Népújság: 2020.09.14., 7. oldal

Új Néplap: 2020.09.14., 7. oldal

Veol.hu

Zaol.hu

 

Új program segítene a koronavírus miatt bajba jutott kkv-knak

Az SAP Hungary új kezdeményezéssel támogatja a járvány negatív hatásai által érintett kis- és középvállalkozásokat. A szoftvercég által indított Növekedési Program keretében a vállalat teljes körű felmérést és előremutató fejlesztési javaslatokat biztosít a résztvevők számára, segíti őket az új piaci normákhoz való alkalmazkodásban, valamint a változásokkal szembeni ellenálló képesség erősítésében. A Facebook, a Világbank és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) együttműködésével készült Future of Business Survey felmérésben több mint 50 ország mintegy 30 ezer kkv-vezetője nyilatkozott a koronavírus hatásairól A kutatás szerint a Facebookon jelen lévő magyar kkv-k 26 százaléka függesztette fel tevékenységét január és május között, és 21 százalékuk számolt be arról, hogy munkavállalóinak száma csökkent a járvány miatt.

A Budapesti Gazdasági Egyetem reprezentatív kutatása szerint ugyanakkor a magyar kkv-k 43 százaléka kényszerült az üzleti tevékenység részleges (35%) vagy teljes (8%) szüneteltetésére.

https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2020/09/01/kkv-koronavirus-novekedesi-program-sap/

24.hu (2020. szeptember 1.)

További megjelenések:

Bitport.hu

Hirek.prim.hu

Technokrata.hu

 

A kata megszűnésétől tartanak a vállalkozók

Széleskörű vállalkozói konzultációval megelőzhető, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) jövőre tervezett szigorítása ellehetetlenítse a tisztességes vállalkozásokat is – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) kedden. A BKIK a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a Szent István Egyetemmel együttműködve készítette felmérését, a kérdésekre 6 042 vállalkozás válaszolt. A válaszadók többsége véli úgy, hogy vállalkozásokat hátrányosan érintik a jövő évtől hatályba lépő új kata-szabályok, főként a szellemi területeken aktív cégek tartanak az új szabályoktól. Nagyon sok válaszadó véli úgy, hogy a kata is meg fog szűnni az evához hasonlóan.

https://kkvmagazin.com/v/hir-933/

KKVmagazin.com (2020. szeptember 20.)

 

Tisztújítás és szakmai előadás a Kereskedelmi Szakosztálynál

Kozák Tamást, a BGE KVIK Kereskedelem Tanszékének tanszékvezető főiskolai docensét, duális képzésekért felelős vezetőjét választotta elnökévé csütörtöki, online tisztújító ülését az MKT Kereskedelmi Szakosztálya. A digitális térben szavazó tagok a szakosztály titkári feladataival Soós Gabriellát, az ELTE ÁJK Közgazdaságtan és Statisztika Tanszékének adjunktusát bízták meg. A Microsoft Teams alkalmazásban megszervezett ülés kezdetén Kozák Tamás tartott egy szakmai előadást a digitalizáció hatásairól a kereskedelemben. Az előadást követő, online tisztújítás során az érdeklődő tagok megválasztották az MKT Kereskedelmi Szakosztályának új elnökségét, amelynek tagjai – Kozák Tamás elnök és Soós Gabriella titkár mellett – a következő szakemberek lettek: Agárdi Irma, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketingmenedzsment Tanszékének docense, a Kereskedelmi Kutatóközpont vezetője; Pálinkás Zsolt, a Tesco Európa működési vezérigazgató-helyettese; Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára; valamint Tóth Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető közgazdásza.

https://novekedes.hu/hirek/tisztujitas-es-szakmai-eloadas-a-kereskedelmi-szakosztalynal

Novekedes.hu (2020. szeptember 20.)

További megjelenés:

Storeinsider.hu

 

Emberiség, vigyázat, potyautasveszély!

Az idők változását jelzi, amikor természetesnek vett várakozásainkban csalódunk. Ilyenkor ráébredünk, hogy a világ már nem a megszokott szabályok szerint működik. A 21. század válságai azonban nem pusztán az idők változására, hanem tektonikus történelmi átalakulásra figyelmeztetnek. Az erősödő zavarok hátterében gyakran feltűnik egy különös probléma: a fejlett társadalmakban a születésszám tartósan a reprodukciós szint alá esett. Mintha a modern világ polgárai lemondanának arról, hogy benépesítsék világukat; bolygónk milliárdnyi potyautasának elkalandozó figyelmétől nem befolyásolva sodródik egy nehezen kiszámítható jövő felé. 

A fenti linken elérhető, demográfiai trendekről, a potyautasság jelenségéről szóló cikk szerzője Marosán György, okleveles fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára.

https://qubit.hu/2020/09/22/emberiseg-vigyazat-potyautasveszely

Qubit.hu (2020. szeptember 22.)

 

Megvannak az idei Gundel-díjasok

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szeptember 23-án - Gundel Károly születésnapján - megtartotta hagyományos Kitüntetési Bizottsági ülését. A szakma idén 7. alkalommal döntött Gundel Károly-díjazott személyéről.
A Kitüntetési Bizottság 19 tagja 15 jelölt közül választotta ki azt a személyt, akit a méltónak talált a "szakma Kossuth-díjára". A Kitüntetési Bizottság a 2020. évi Gundel Károly-díjat dr. Csizmadia Lászlónak, a BGE KVIK nyugalmazott főigazgatójának, és Molnár Attilának, az Arany Kaviár Étterem tulajdonosának ítélte oda. A Gundel-díj idei ünnepélyes átadása a kialakult járványhelyzet miatt elmarad, arra a jövő évben megrendezendő MVI Gálaebéden kerül majd sor.

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/megvannak-az-idei-gundel-dijasok-1171774

Turizmus.com (2020. szeptember 23.)

További megjelenések:

OS.mti.hu

Trademagazin.hu

Turizmusonline.hu

 

Igenis lehetne Érdnek turisztikai vonzereje

Ha megújulna is Érd nehéz sorsú termálfürdője, az önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy ide vonzzuk a turistákat. Kellene mellé sztori, marketing, gasztronómia, méghozzá színvonalas. A termálfürdő múltját feldolgozó sorozat befejező része leginkább a jövőről szól. A cikkben Krausz Györgyöt arról kérdezték, hogy Érd turisztikai fejlesztésében milyen feltételekkel játszhat szerepet egy termálszálló. A szakember 48 évet dolgozott a szállodaiparban, ennek közel a felét szállodaigazgatóként, és 2017 óta hotelmenedzsmentet tanít a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Érdi Újság (1., 4., 5. oldal) (2020. szeptember 23.)

 

Kemény és véres háború fenyeget a Kaukázusban

Egy biztos: hogy itt vagyunk, és nem hagyjuk el a földünket! – nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére Sztyepanakertből Jana Avaneszjan. A nemzetközi jog alapján Azerbajdzsánhoz tartozó, de gyakorlatban örmények lakta, vitatott hovatartozású Arcah Köztársaságban (korábbi nevén HegyiKarabah) vasárnap óta ismét szólnak a fegyverek. Ki robbantotta be a Kaukázus puskaporos hordóját? Nem tudni, mert mindkét fél egymásra mutogat. A háború elfajulásának lehetőségeit Gyene Pál, a BGE Külkereskedelmi Karának docense értékelte és emlékeztetett rá, hogy a Hegyi-Karabahért folytatott háborút 1994-ben csak egy fegyverszüneti egyezmény, nem pedig békemegállapodás zárta le, és azóta is folyamatosak a szórványos összecsapások.

Magyar Nemzet (1., 8. oldal) (2020. szeptember 28.)

 

Egy kutatás szerint a hátrányok ellenére is szeretünk élni

Dr. Hegedűs Szilárd PhD, a BGE adjunktusával és dr. Engelberth István PhD, a BGE docensével készült a beszélgetés az intézmény Kutatási Alapjának támogatásával megvalósult „Az elmaradottság dimenziói Nyugat-Nógrádban” című kutatási projektjükről. A BGE 2017-ben kutatócsoportot hozott létre dr. Hegedűs Szilárd, dr. Engelberth István, dr. Sági Judit és Molnár Petronella részvételével Nógrád megye kutatására. A kutatócsoport megyénk Balassagyarmati és Szécsényi járásainak gazdasági és társadalmi vizsgálatát végezte el. A cél egyrészt annak felmérése volt, hogy az elmaradott régiók lakossága hogyan érzékeli a gazdasági és társadalmi mutatókat. Milyen információik vannak arról, hogy Nógrád megye, benne a Balassagyarmati és a Szécsényi járások egyre inkább leszakadnak más térségektől, illetve a tágabb környezetüktől az európai, közép-európai területektől. Ezenkívül pedig, hogy az itt élő emberek mit érzékelnek a világ változásaiból, hogyan ítélik meg szűkebb környezetük változásait.

A kutatás 2017 szeptemberétől egészen 2018 augusztusáig tartott, amely a Balassagyarmati és a Szécsényi járás akkori állapotát vizsgálta a megfelelő szakirodalom, statisztikák és adatbázisok feltárásával, megismerésével. 

Nógrád Megyei Hírlap (1., 8. oldal) (2020. szeptember 30.)

 

Senkiként érkezett

Szeretett volna kilépni a komfortzónájából Bleicher Réka, aki világbajnokokkal játszhat a román Alba Blaj-ban. A sorrendben a BSE-ben, az MTK-ban, a Budaörsben, a Jászberényben, az UTE-ban, majd a Vasasban szereplő játékos merészet húzott, és a következő idényre aláírt a román bajnok, ebben az idényben a Challenge-kupában szereplő Alba Blaj röplabdacsapatához. A válogatott feladója még tanul, a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakán. Bár ez az utolsó éve, még úgy sem akart itthon maradni.

A Nemzeti Sport cikkében az edzésekről és az átigazolásról is nyilatkozott.

Nemzeti Sport (12. oldal)

További megjelenés:

Nemzetisport.hu

 

Great Taste Awards: csillagok hullottak a magyarok fejére

A Grapoila olajsajtoló idén harmadik alkalommal próbált szerencsét a versenyen, és ezúttal saját elvárásaikat is felülmúlva mind a hat nevezett termékük csillagot érdemelt ki. Egy olajuk egy csillagot kapott, három olajukat két csillaggal tüntették ki, két maglisztjüket pedig szintén két csillaggal jutalmazta a zsűri. Pinczés Marianna ügyvezető-tulajdonos arról beszélt, a magyar cégek idén maradandót alkottak a világversenyen, nagyon sok terméket díjaztak csillaggal, csillagokkal, de hazánkból most ők szerepeltek a legeredményesebben. A Great Taste Awards versenyt az Egyesült Királyságban rendezik meg a legfinomabb étel és ital kiválasztására. A megmérkőzésre bárki jelentkezhet, így kis- és középvállalkozások is felvehetik a versenyt a multikkal szemben. A verseny fontos eleme, hogy a bírák vakon kóstolják a különböző címke nélküli termékeket, így ítéletükben nem befolyásolja őket semmi. Aki ezen a megmérettetésen díjat nyer az a legkiemelkedőbb és legmegbízhatóbb akkreditációt nyeri el. A zsűri egytől három csillagig díjazhat. A versenyben részt vevő termékek kevesebb mint 3 százaléka kapja meg a 3 csillagos elismerést. A három csillagot megszerző termékek magasan kiemelkedő minőséggel büszkélkedhetnek. 106 országból 12 777 terméket neveztek idén a világ legrangosabb ételkóstoló versenyére. A Grapoila ötlete egyébként egy egyetemi feladatból származik. Pinczés Marianna 18 évesen a Budapesti Gazdasági Egyetem első éves hallgatójaként csapatmunkában alkotott komplett stratégiát az akkor nagyon felkapottnak számító szőlőmagolaj készítésére, forgalmazására, majd egy évvel később bele is vágott az üzletbe.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/09/30/great-taste-awards-csillagok-hullottak-a-magyarok-fejere

Hirado.hu (2020. szeptember 30.)

További megjelenések:

Index.hu

Kavehazmagazin.hu

Profitline.hu

Uzletihirszerzes.hu

 

Vizsgázhat, aki nem jár órára?

Vajon mi a szabály olyankor, amikor valakinek nincs meg a kellő aláírás, de vizsgázni szeretne? Persze most egy speciális helyzet van a digitális oktatás miatt, de sok helyen az online órákra is jár aláírás, ezeken kötelező részt venni. Az aláírásos órákról csak néhányszor lehet hiányozni, ezt a számot az egyetem határozza meg. Minden egyetemnek van egy vizsgaszabályzata, amiben szerepel, hogy mikor mi a teendő, szabály. Több intézményben is létezik az úgynevezett aláíráspótló vizsga, amire akkor lehet jelentkezni, ha valakinek nincs meg a kellő mennyiségű aláírása. Ebben az esetben általában kell tenni egy vizsgát az egész félév anyagából és ha ez a vizsga sikeres, akkor mehettek a rendes vizsgára az adott tárgyból. Érdemes tehát utánanézni az egyetemek vizsgaszabályzatában, hogy az alapján van-e lehetőségetek ilyen vizsgára. Az Eduline megnézte néhány egyetem vizsgaszabályzatát, hogy mit írnak ezzel kapcsolatban. A BGE vizsgaszabályzatában az áll, hogy az egyes kurzusokról való hiányzás megengedhető mértékéről a tantárgy követelményeiben kell rendelkezni, az aláírási feltételek részeként.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200921_alairaspotlo_vizsga

Eduline (2020. szeptember 26.)

 

Miért tanulunk matekot? Szükség van rá egyáltalán?

A matematikára semmi szükség! Legalábbis egészen addig, amíg nem kell valamilyen problémát megoldani. Többek között erről is szó lesz Mosóczi András (avagy a Középsuli matektanára) új könyvének bemutatóján. Aki kíváncsi arra, hogy mire lehet valójában használni a matekot, és miért az a címe Mosóczi András most megjelenő könyvének, hogy A gondolkodás forradalma, akkor érdemes részt vennie a pénteki könyvbemutatón.

Mósoczi András hazánk egyik legnépszerűbb matematikaoktató platformjának, a 120 ezer felhasználóval rendelkező mateking.hu weboldalnak az alapítója. Írásaiban, előadásaiban és oktatóanyagaiban hihetetlenül laza, mégis precíz stílusban mutatja be a matematika világát. Közel 20 éve foglalkozik egyetemisták és főiskolások oktatásával, számos egyetemen volt óraadó , a BME-től az ELTE-n át a BGE-ig. A megszerzett tapasztalatokat és tudást 2010-ben kezdte el online oktatóanyagokba sűríteni, olyan epizódokba és videókba, ahol a világos és egyszerű magyarázatok közvetlen és humoros stílusban, bárki számára érthetővé teszik a matematikát.

https://kozepsuli.hu/miert-tanulunk-matekot-szukseg-van-ra-egyaltalan/

Kozepsuli.hu (2020. szeptember 16.)


Tomolya Róbert az év tíz legjobb tanára között

A Szlovákia Pedagógusa (Učiteľ Slovenska) címet azért is álmodták meg, hogy hozzájáruljanak a pedagógusi hivatás népszerűsítéséhez, megbecsüléséhez és hogy ráirányítsák a figyelmet azokra, akik példaértékű munkát végeznek. A mezőny az idén is rendkívül erősnek bizonyul, így már a legjobb tíz közé kerülés is nagy sikerként könyvelhető el, állítja Tomolya Róbert, a Füleki Gimnázium matematika–informatika szakos tanára, aki 1 101 jelölt közül került be a döntőbe. Oktatói munkájáért Tomolya tanár úr az utóbbi években sorra kapta az elismeréseket. 2015-ben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének a díját vehette át a tehetségek felkarolásáért, 2016-ban az oktatás területén kifejtett eredményes munkájáért Fülek Város Comenius Emlékplakettel tüntette ki, tavaly pedig elnyerte a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének Bonis Bona díját, valamint Fülek Város Díját. A legnagyobb örömöt mégis az jelenti számára, ha sikeres emberek kerülnek ki a keze alól, akik öregbítik a Füleki Gimnázium hírnevét. Tomolya Róbert Molnár László kollégájával az egyetemi oktatásba is belekóstolt. Sok éven át tanított informatikát a Budapesti Gazdasági Főiskola (jelenleg egyetem) salgótarjáni kihelyezett részlegén, később a Selye János Egyetem óraadó tanára is volt.

https://www.hirek.sk/oktatas/tomolya-robert-az-ev-tiz-legjobb-tanara-kozott

Hirek.sk (2020. szeptember 26.)

 

A Közép Európai Klub Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) a 100 éves évforduló kapcsán 2020. szeptember 24-én "Trianon 100 – A békediktátum és következményei, tanulságai" címmel a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár Konferenciatermében megrendezte XIII. Társadalmi Párbeszéd Fórumát. A két szekcióban lezajlott konferenciát Dr. Czeglédi József, KEP és 56-os Dialógus Bizottsága elnöke, a közgazdaságtudományok kandidátusa, a Szervező Bizottság elnöke, Prof. Kroó Norbert akadémikus, az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa elnöke, a KEP alelnöke, az MTA v. alelnöke és Dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó alapító elnöke, a Panoráma Világklub elnöke köszöntötte. A színvonalas megnyitó előadást a Kormány részéről Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő tartotta. Az I. Világháborút lezáró Párizsi Békekonferencia körülményeivel, a Trianon-i békediktátum tartalmával foglalkozó I. Szekció levezető elnöke Prof. Marinovich Endre, a VERITAS h. főigazgatója, a KEP társelnöke, a BGE tanára, c. nagykövet, programkoordinátor volt. 

http://os.mti.hu/hirek/155612/a_kozep_europai_club_pannonia_kozhasznu_egyesulet_kozlemenye