Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2021. augusztusi sajtómegjelenések

2021. augusztus 13. 

Világgazdaság (1., 2 oldal) 

Gyorsabb reakcióra van szükség a felsőoktatásban 

A legtöbb felsőoktatási intézmény az egészségügyi területen bővít, azonban évekbe is telhet egy-egy új szakot akkreditálni az egyetemeken. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakemberek szerint rugalmasabbá kellene tenni a jogi kereteket, hogy a képzések indításával gyorsabban tudjanak reagálni a munkaerőpiaci igényekre. A fővárosban és Pécsett indult a legtöbb új képzés az idei tanévben, a legtöbb új szakot pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem indítja. Nem könnyű ma új szakot indítani a felsőoktatásban. „Egy-egy szak körülbelül egy év alatt kap akkreditációt és indítási engedélyt” – mondta Jancsik András, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) oktatási rektorhelyettese. Hozzátette, ha viszont olyan szakot szeretnénk indítani, amely még nem létezik Magyarországon, vagyis nincs megnevezve a vonatkozó kormányrendeletben, akkor két-három évig is tarthat az eljárás. Ez túl hosszú idő, különösen, hogy az új szakokon végzett hallgatók csak évek múlva jelennek meg a munkaerőpiacon. Az igényekre való gyorsabb reagáláshoz szükség lenne a jogi keretek rugalmasabbá tételére. Ezt erősítette meg egyébként az ITM is: alapképzés, mesterképzés és felsőoktatási szakképzés esetén egy új szak bekerülésére megközelítőleg két év, doktori képzés esetén mintegy tíz hónap, szakirányú továbbképzés esetén pedig körülbelül négy hónap átfutási idő szükséges. 

További megjelenések: 

Behir.hu 

Mizumiskolc.hu 

VG.hu 

 

2021. augusztus 23. 

RTL Klub-Híradó 

Jelenléti oktatást terveznek, de a nagy előadásokat a legtöbb egyetemen inkább online tartják majd a hallgatóknak, válaszolta több oktatási intézmény 

Jelenléti oktatást terveznek, de a nagy előadásokat a legtöbb egyetemen inkább online tartják majd a hallgatóknak. A Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem arra készül, hogy egy bizonyos létszám fölött fogják online tartani az előadásokat. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is lehetőséget biztosít oktatóinak arra, hogy bizonyos okok, akár egészségügyi panaszok esetén online tartsák meg képzéseiket. Az intézmények vezetői – többek között dr. Jancsik András oktatási rektorhelyettes – azt mondták a csatornának, van már annyi tapasztalatuk, hogy ha kell, át tudnak állni hibrid vagy teljesen online oktatásra is, akár egyik napról a másikra is. 

A riport ezen a linken megtekinthető. 

További megjelenések: 

Index.hu 

HVG.hu 

 

2021. augusztus 24. 

RTL Klub Reggeli Híradó (ismétlés) 

Jelenléti oktatást terveznek, de a nagy előadásokat a legtöbb egyetemen inkább online tartják majd a hallgatóknak, válaszolta több oktatási intézmény 

A tanárok számára biztosítva lesz egy olyan lehetőség, hogyha egészségügyi problémával küzdenek, akkor ők is az online oktatáshoz tudjanak folyamodni. A Budapesti Gazdasági Egyetemen csak az első évesek száma 16 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ezért ott is átalakították a nagy előadós órákat.  

„Nagyobb létszámú előadásokat online tartjuk meg 50 fő fölött, ugyanis elég magas a hallgatói létszámunk, és ezáltal is csökkentjük a zsúfoltságot” – nyilatkozta dr. Jancsik András az RTL Híradónak.  


2021. augusztus 4. 

Magyarepitok.hu 

Jelentős fejlesztés kezdődött a Budapesti Gazdasági Egyetemen 

A napokban elhelyezték a Budapesti Gazdasági Egyetem új Központi Könyvtárának és Hallgatói Centrumának alapkövét a fővárosban. Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, az új Könyvtár és Hallgatói központ állami forrásból, 5,3 milliárd forintos beruházással épül meg. A kivitelezés megvalósítója a Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. A 14. kerületi, Bagolyvár utcában történő fejlesztést a Laterex Építő Zrt. végzi el. Palkovics László kiemelte, hogy a 17 200 diákot oktató BGE - az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem után - az ország harmadik legtöbb hallgatóval rendelkező felsőoktatási intézményévé vált. Ahhoz, hogy az intézmény meg tudjon felelni a szerepének, folyamatos innováció szükséges, ezt szolgálja az egyetem zuglói kampuszán felépülő új Központi Könyvtár és Hallgatói Centrum is, amely a meglévő kollégium épület földszintjének átépítésével 432 négyzetméter nettó alapterületen helyezkedik majd el. Az épület 164 négyzetméter nettó alapterületű földszinttel + 2 emelettel rendelkezik. A lapostetős épületet személyfelvonóval is ellátják, valamint átkötő hidak biztosítják majd a közlekedést a meglévő oktatási épületek felé. Emellett rendezik a campus kertjét és környezetét, valamint a belső közlekedési rendszerét is kialakítják. 

https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/08/jelentos-fejlesztes-kezdodott-a-budapesti-gazdasagi-egyetemen 

További megjelenés: 

Pestpilis.hu 


2021. augusztus 1. 

Origo.hu 

Tíz újabb egyetem csatlakozik a modellváltó intézményekhez 

A kormány elkötelezett amellett, hogy a hazai felsőoktatás egész rendszerét és minden szereplőjét érdekeltté tegye a minél sikeresebb, nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredmények felmutatásában. Az egyetemek versenyképességének erősítésével a magyar fiatalok képzésének színvonala, Magyarország innovációs teljesítménye nő. Augusztus elsejével ennek érdekében összesen már 21 intézmény működik az új modellben, alapítványi fenntartásban. Ahhoz a tíz egyetemhez, amelyek már korábban modellt váltottak, 2021. augusztus 1-jével csatlakozik a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. A világhírű borvidéken, külföldi példák alapján pedig megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésére, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerül az Eszterházy Károly Egyetem. 

https://www.origo.hu/itthon/20210801-itm-augusztustol-tiz-ujabb-egyetem-csatlakozik-a-modellvalto-intezmenyekhez.html 

További megjelenések: 

24.hu 

Alon.hu 

ATV.hu 

Civilhetes.net 

Demedia.hu 

Dunántúli Napló: 2021.08.02., 1., 9. oldal 

Duol.hu 

Eduline.hu 

Gondola.hu 

Hirado.hu 

Hirklikk.hu 

HVG.hu 

Index.hu 

Info Rádió-Déli Hírek: 2021.08.01. 

Infostart.hu 

Infodebrecen.hu  

Infoesztergom.hu  

Infonyiregyhaza.hu 

Infopapa.hu 

Infotatabanya.hu 

Katolikus Rádió-Hírtükör: 2021.08.02. 

Magyarhirlap.hu  

Mandiner.hu 

Mfor.hu 

MTI.hu 

Novekedes.hu  

Pesti Hírlap: 2021.08.02., 4. oldal 

Portfolio.hu 

Profitline.hu 

Rádió1-Hírek: 2021.08.02. 

SlágerFM-Déli hírek: 2021.08.02. 

SpiritFM-Hírek: 2021.08.02. 

Vasarnap.hu 

Weborvos.hu 

Webradio.hu 


2021. augusztus 19. 

Figyelő (24., 25. oldal) 

Huszonegy modellváltó egyetem 

Ez év szeptemberétől több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták közel 70 százaléka tanul majd modellváltó intézményben. Augusztusban tíz újabb egyetem került közérdekű alapítványi fenntartásba. A Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem csatlakozott a modellváltó intézményekhez. A közérdekű alapítványi fenntartás célja, hogy az állam a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetet hozzon létre, ezzel növelve a felsőoktatás versenyképességét. A kormányzat elvárása az, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a hazai kutatás-fejlesztésben és innovációban. Az egyetemek versenyképességének erősítésével a képzések színvonala, az ország innovációs teljesítménye nő. 

 

2021. augusztus 10. 

Kreativ.hu 

Nemzetközi PR-szakmai elismerést kapott a BGE médiaszak 

A Chartered Institute of Public Relations (CIPR) nemzetközi szervezet, többek között ők szervezik a legmagasabb szintű PR vizsgákat, de elfogadnak PR és a kommunikáció területéhez kapcsolódó felsőoktatási programokat is. A BGE Külkereskedelmi Karának (BGE KKK) kommunikáció és médiatudomány alapszakja most a régióban elsőként kapta meg a CIPR minősítését. A szak hallgatói – akár magyar, akár angol nyelven tanulnak – a későbbiekben a CIPR tagjaivá is válhatnak, amely révén számos előnyhöz juthatnak a jövőben, például szakmai anyagokhoz, szakmai tréningeken és eseményeken való részvételi lehetőségekhez. A CIPR és a Kar jelenleg is közösen dolgoznak rövid szakmai felnőttképzések kialakításán a régió szakemberei számára a PR, marketing és a kommunikáció területén. 

https://kreativ.hu/cikk/nemzetkozi-pr-elismerest-kapott-a-bge-mediaszak 

További megjelenés: 

Startuponline.hu 


2021. augusztus 18. 

Mmonline.hu 

Nemzetközi elismerést kapott a BGE kommunikáció és médiatudomány alapképzése 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának (BGE KKK) kommunikáció és médiatudomány alapszakja a régióban elsőként elnyerte a Chartered Institute of Public Relations (CIPR) szakmai elismerését. A szak hallgatói – akár magyar, akár angol nyelven tanulnak – a későbbiekben a CIPR tagjaivá is válhatnak, amely révén számos előnyhöz juthatnak a jövőben, például szakmai anyagokhoz, szakmai tréningeken és eseményeken való részvételi lehetőségekhez. A CIPR és a Kar jelenleg is közösen dolgoznak rövid szakmai felnőttképzések kialakításán a régió szakemberei számára a PR, marketing és a kommunikáció területén. 

https://www.mmonline.hu/cikk/nemzetkozi-elismerest-kapott-a-bge-kommunikacio-es-mediatudomany-alapkepzese/ 

 

2021. augusztus 27. 

KarcFM-Spájz 

Rangos elismerést nyert a BGE kommunikáció és médiatudomány alapképzése 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának (BGE KKK) kommunikáció és médiatudomány alapszakja a régióban elsőként elnyerte a Chartered Institute of Public Relations (CIPR) szakmai elismerését. A szak hallgatói – akár magyar, akár angol nyelven tanulnak – a későbbiekben a CIPR tagjaivá is válhatnak, amely révén számos előnyhöz juthatnak a jövőben, például szakmai anyagokhoz, szakmai tréningeken és eseményeken való részvételi lehetőségekhez. A CIPR és a Kar jelenleg is közösen dolgoznak rövid szakmai felnőttképzések kialakításán a régió szakemberei számára a PR, marketing és a kommunikáció területén. 

A témáról, az együttműködés részleteiről dr. Zelena András, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense beszélt a KarcFM Spájz című műsorában, amely a fenti linken, a 2. archív anyagban meghallgatható. 

https://karcfm.hu/archiv/spajz-2021-08-27-0900-1200/ 

 

2021. augusztus 20. 

Magyarhirlap.hu 

Gulyás: Magyarország Európa kevés ősi államainak egyike 

Európa kevés ősi államai egyikének nevezte Magyarországot augusztus 20-ai beszédében a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten pénteken. A Miniszterelnökség ünnepségén Gulyás Gergely úgy fogalmazott: ma Európában alig van Magyarországhoz hasonló ősi állam, amely több mint ezer esztendővel ezelőtt képes volt megszervezni önmagát, saját közigazgatást hozott létre, jogszabályokat fogadott el. A rendezvényen három Magyar Érdemrend tisztikeresztje, tizenkettő Magyar Érdemrend lovagkeresztje, öt Magyar Arany Érdemkereszt, kilenc Magyar Ezüst Érdemkereszt és egy Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést adtak át. Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott dr. Sáringer János történész, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke egyetemi docense, a Budapesti Gazdasági Egyetem Társadalomtudomány és Pedagógia Intézete vezetője az egyetemes, illetve a magyar külpolitika- és diplomáciatörténet területén folytatott, különösen az Antall József vezette kormány külpolitikáját és diplomáciáját bemutató munkája, valamint a hiánypótló Diplomáciai lexikon összeállításában vállalt szerepe elismeréseként. 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210820-gulyas-magyarorszag-europa-keves-osi-allamainak-egyike 

További megjelenések: 

Demokrata.hu  

Hiros.hu 

MTI.hu  

Pecsaktual.hu 

 

2021. augusztus 17. 

Index.hu 

Traumakutató az Indexnek: Nehéz hetek várnak a buszbaleset túlélőire 

Egy hasonló busz, egy hangos fékcsikorgás, egy rémálom – a hétvégi tömegszerencsétlenség túlélői mind átélhetik a poszttraumásstressz-szindrómát, ami a traumakutatók szerint akár hetekkel, hónapokkal a tragédia után is előjöhet. A történtek feldolgozásában a szakembereken túl a közösségi összefogás is segíthet. Székesfehérváron több kezdeményezés is indult a napokban, ezekről a város polgármestere, Cser-Palkovics András beszélt az Indexnek, Dr. Zelena András, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense, traumakutató pedig a gyászról, a túlélők számára szükséges segítség fontosságáról. 

https://index.hu/belfold/2021/08/17/buszbaleset-szabadbattyan-traumakutato-gyasz/?fbclid=IwAR1GYvuTdffoaqYnVpYdiK92U1RGkuHpHoiM-WisMiEqQ4wouQ2qZqw2FFk 


2021. augusztus 23. 

RTL Klub-Reggeli 

Súlyos zavarokat okozhat a fiataloknál a Clark Kent szindróma 

Az RTL Klub Reggeli című műsorában dr. Zelena András, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense beszélt az ún. Clark Kent szindrómáról. 

A beszélgetés ezen a linken megtekinthető. 


2021. augusztus 4. 

Eduline.hu 

Mindenki nyerhet azzal, ha a cégek beépülnek az egyetemekre. Feltéve, ha jól csinálják 

Vállalati ösztöndíjak, versenyek, közös képzések és kutatási projektek, céges tanszékek vagy laboratóriumok – egyre több „jele” van annak, hogy az egyetemek és a vállalatok egyre szorosabbra fűzik a kapcsolatot. Ezzel mindenki nyer. A hallgatók szakmai, sőt sok esetben anyagi támogatást is kaphatnak, a cégek pedig komoly kutatói bázisra támaszkodhatnak, na meg könnyen rátalálhatnak a legtehetségesebb hallgatókra, akiknek eleinte gyakornoki pozíciót, később pedig álláslehetőséget kínálhatnak. A Miskolci Egyetem 2004-ben bejelentette, hogy a Bosch cégcsoporttal közös tanszéket hoznak létre – évtizedek óta ez volt az első olyan tanszék, amelyet egy vállalat alapított. Azóta sok más egyetemen indult hasonló, vállalatok vagy állami intézmények által támogatott intézet, tanszék vagy laboratórium – a győri Széchenyi István Egyetemen járműmérnököket az Audi-karon képeznek, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán az IT Services Hungarynek van kihelyezett tanszéke, a Budapesti Gazdasági Egyetemen Citi Global Business Vállalati Tanszék működik 2020 óta –, de számos más formában is együttműködnek vállalatok a felsőoktatási intézményekkel. Van, ahol elsősorban az oktatásban nyújtanak egymásnak segítséget, bekapcsolódva például a duális képzésbe, máshol közös kutatási projekteket indítanak, akár önálló innovációs központot létrehozva. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20210804_egyetemek_es_vallalatok_kapcsolata 


2021. augusztus 8. 

Trademagazin.hu 

Szavazzon az év Gundel-díjasára! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére – számos társszervezet közreműködésével – 2021-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj megpályázására, illetve jelölésre. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. A nívós szakmai díj egy emlékplakett, a hozzá tartozó kitűző valamint oklevél. A Kitüntetési Bizottság 19 tagja – akik a rangos szakmai díj odaítéléséről döntenek – között van a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának egy képviselője is. Az Ipartestület a díjazottak nevét Gundel Károly születésnapján 2021. szeptember 23-án szerdán 11 órakor, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. 

https://trademagazin.hu/hu/szavazzon-az-ev-gundel-dijasara/ 

 

2021. augusztus 18. 

Trademagazin.hu 

Ki kapja a vendéglátó szakma legjelentősebb díját – szavazzon Ön is! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére – számos társszervezet közreműködésével – 2021-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj megpályázására, illetve jelölésre. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. A nívós szakmai díj egy emlékplakett, a hozzá tartozó kitűző valamint oklevél. A Kitüntetési Bizottság 19 tagja – akik a rangos szakmai díj odaítéléséről döntenek – között van a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának egy képviselője is. Az Ipartestület a díjazottak nevét Gundel Károly születésnapján 2021. szeptember 23-án szerdán 11 órakor, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. 

https://trademagazin.hu/hu/ki-kapja-a-vendeglato-szakma-legjelentosebb-dijat-szavazzon-on-is/ 


2021. augusztus 25. 

Trademagazin.hu 

Szavazzon Ön is, kié legyen az idei Gundel-díj! 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére – számos társszervezet közreműködésével – 2021-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj megpályázására, illetve jelölésre. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. A nívós szakmai díj egy emlékplakett, a hozzá tartozó kitűző valamint oklevél. A Kitüntetési Bizottság 19 tagja – akik a rangos szakmai díj odaítéléséről döntenek – között van a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának egy képviselője is. Az Ipartestület a díjazottak nevét Gundel Károly születésnapján 2021. szeptember 23-án szerdán 11 órakor, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. 

https://trademagazin.hu/hu/szavazzon-on-is-kie-legyen-az-idei-gundel-dij/ 


2021. augusztus 9. 

Világgazdaság (1., 4. oldal) 

A szállodaláncok világszerte…. 

A szállodaláncok világszerte egyre erőteljesebben szorgalmazzák a rövid távú lakáskiadás piacának szabályozását. Hazai szakmai körökben felmerült a rövid távú lakáskiadást magánszemélyként folytatók esetében a lakások számának maximálása is. A korábbitól még mindig drasztikusan elmaradó külföldi turistaforgalomra ugyan jóval kevesebb kiadó magánlakás jut, de a nyári turistacsalogató sportrendezvények nyomán is érzékelhető már, hogy a rövid távú szálláskiadás továbbra is vetélytársa lesz a szállodaiparnak. Mint a szállodaszövetség júliusi tisztújító közgyűlésén is elhangzott, külön munkacsoport alakult a rövid távú lakáskiadás piacának felmérésére. A helyzet vidéken a pandémia előtt sem volt olyan problémás, mint Budapesten. Egy ideig a fővárosban sem okozott gondot a rövid távú szálláskiadásra benevezett lakások elszaporodása, hiszen a vendégforgalom is gyorsan nőtt, a szállodákba is jutott elég vendég. Budapestet évről évre több légitársaság és turista vette célba, az Airbnb-férőhelyek mennyisége – mint arra a Budapesti Gazdasági Egyetem tanárai által készített elemzés rámutatott – a 2014-es 15 ezer ágyról 2017-re 40 ezerre ugrott, csaknem elérve a 45 ezer szállodai férőhely számát. A következő két évről már nem jutottak friss adatokhoz a kutatók, a Megosztás megosztottság nélkül című tanulmány még nem frissült. 

További megjelenés: 

VG.hu 

 

2021. augusztus 9. 

Mkfe.hu 

Kérdőív a járvány árufuvarozókra gyakorolt hatásairól 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Külkereskedelmi Karának egyik végzős hallgatója szakdolgozati kutatást készít arról, hogy a koronavírus-járvány milyen hatásokat idézett elő a hazai árufuvarozó vállalkozásoknál; különös tekintettel a kontrolling-tevékenységre. Az online cikkben kérik a tagokat, hogy működjenek közre a felmérés elvégzésében 2021. augusztus 31-ig. A kérdőív önkéntes, anonim, a válaszok összesített formában jelennek meg a szakdolgozatban. Az elektronikus űrlap kitöltése 3–4 percet vesz igénybe. 

https://www.mkfe.hu/hu/mediamenu/hirek/belf%C3%B6ldi-h%C3%ADrek/11396-kerdoiv-a-jarvany-arufuvarozokra-gyarkorolt-hatasairol-bge.html 


2021. augusztus 11. 

Civishir.hu 

Magyarepitok.hu 

Őskori vadlovakat mentenek a Hortobágyon a mesterséges intelligencia segítségével 

A Przewalski-lovak életmódját drónokkal vizsgálják a Debreceni Egyetem kutatói. Mesterséges intelligencia segít megmenteni a barlangrajzokról is ismert veszélyeztetett ázsiai vadlovakat a Hortobágyon. Ma eredeti élőhelyére, Mongóliába éppen Magyarországról telepítik vissza fokozatosan a vadlovakat. Ez pedig a különösen sikeres, sokévi hazai tenyésztési programnak köszönhető. A sikerben ma már komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia alapú felhőtechnológia is, amelyet a Microsoft bocsátott a természetvédők és a kutatók rendelkezésére. A Debreceni Egyetemen jött létre ugyanis a hazai Mesterséges Intelligencia Tudásközpontok egyike, ahol a legújabb technológiai tudás és a megfelelő szoftveres háttér összpontosul annak érdekében, hogy a diákok és szakmai mentoraik egyedülálló kutatásokat valósíthassanak meg. MI Tudásközpontok jelenleg a Debreceni Egyetem mellett a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Pécsi Egyetemen, valamint további öt egyetemen (OE, SZIE, SZE, ELTE, BME) működnek, ahol a legkülönfélébb tudományos projektek valósulnak meg a legújabb technológia támogatásával. 

https://civishir.hu/hajdu-bihar/2021/08/oskori-vadlovakat-mentenek-a-hortobagyon-a-mesterseges-intelligencia-segitsegevel 

További megjelenések: 

Demedia.hu 

Haon.hu 


2021. augusztus 19. 

Turizmus.com 

Lezárult a CheckINN feszt első fordulója 

A CheckINN csapata a klasszikus őszi turisztikai innovációs verseny mellett idén nyáron első alkalommal egy fesztivál-ötletversenyt is hirdetett, amelyre összesen 23 egyetemista csapat jelentkezett az ország minden részéről. A szervezők olyan fesztiválötleteket vártak, amelyek egyediek, olyan helyekre visznek, amelyeket eddig kevesen ismertek, olyan dolgokat mutatnak be, amikről eddig kevesen tudtak, vagy olyan időszakban kerülnek megrendezésre, amikor eddig még nem volt rendezvény. A verseny kiváló lehetőség a turizmus fő sodrásától távol eső területek népszerűsítésére, illetve különböző gasztronómiai, valamint kulturális hagyományok előtérbe helyezésére. Az indulók három kategóriában nyújthattak be pályázatot, ezek a Téli Balaton, Gondold újra!, illetve a Helyi értékeket felvonultató kisebb, tematikus fesztiválok voltak. Az egyes kategóriákban rendre 8, 5, illetve 10 pályamű érkezett be. A versenyben csak és kizárólag 3 fős csapatokban lehetett indulni, azonban a jelentkezőknek nem volt kötelező ugyanabban a felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni, így a 69 hallgató összesen 17 különböző egyetemről érkezett. A pályázati lehetőség – már megszokottan – továbbra is a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói között volt a legnépszerűbb, ugyanakkor a verseny jellegéből fakadóan számos más intézmény hallgatóit is sikerült megszólítani, hiszen érkeztek a versenybe indulók az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, illetve pályáztak hallgatók a debreceni, szegedi és pécsi egyetemekről is. A pilot projekt keretében beérkezett pályaművek számával és minőségével mind a szervezők, mind a mentorok elégedettek, hiszen érződik, hogy a fiatal hallgatók nagyon nyitottak és tele vannak kreatív energiával. A továbbjutó 17 csapat számára a második fordulóban új feladatok várnak: ekkor kell részletesen kidolgozni ötletüket egy innovációs stratégia keretében, amelynek tartalmaznia kell a fesztivál ötlet részletes bemutatását, az adott desztináció adottságait, a tervezett fesztivál látogatóinak profilozását, a fesztivál helyi gazdaság élénkítő szerepét, közösségformáló erejét, illetve turisztikai hozzájárulását és marketing lehetőségeit. A jelentkezők közül egy szerencsés csapat ajándék Strand Fesztivál belépővel gazdagodott, a verseny végén legjobbnak bizonyuló csapatok pedig nettó 3 millió forint pénzjutalomban részesülnek. 

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/lezarult-a-checkinn-feszt-elso-forduloja-1176614 


2021. augusztus 26. 

Mefs.hu 

Sikeres olimpiát zárt az egyetemi sport 

"Az EDUTUS Egyetem hallgatói szerezték a legtöbb érmet az idei olimpián, szám szerint 7-et, a Testnevelési Egyetem hallgatóinak 3 érmet, míg az ELTE-seknek és a BGE hallgatóinak is 2-2 érmet köszönhetünk." 

https://mefs.hu/sikeres-olimpiat-zart-a-magyar-egyetemi-sport/ 


2021. augusztus 26. 

Behaviour.hu 

Szimbiózisban a hazai ipar és a felsőoktatás - Behaviour  

Egyre nagyobb kreativitást igényel a vállalati HR-osztályok részéről a megfelelő számú és tudású szakember felkutatása a jelenlegi hazai munkaerőpiaci 

Pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek a felsőoktatási intézményekkel való együttműködések kapcsán a Behaviour magazin által megkérdezett vállalkozások. A szakember-utánpótlás mellett a kutatás-fejlesztési projektek kapcsán is hasznosnak bizonyulnak az ilyen jellegű kezdeményezések. 

» Egyre szorosabb a cégek és az akadémiai szféra kapcsolata 

„A Miskolci Egyetemmel 2014 óta dolgozunk együtt, ezt a közös munkát 2016 óta egy stratégiai együttműködési szerződés fűzte még szorosabbá. Gyakornoki helyeket biztosítunk az intézmény kereskedelem és marketing szakos hallgatóinak, 2019-ben pedig elindítottuk duális képzési programunkat a mérnökhallgatók számára, továbbá ettől az évtől a tanárképzésben résztvevő hallgatók a szakmai gyakorlatukat a cégcsoporthoz tartozó nemzetközi iskolában tölthetik”, közölte érdeklődésünkre Nagy Andrea, a HELL ENERGY Magyarország HR-igazgatója. A vállalathoz a Miskolci Egyetemmel való stratégiai partnerségen túl 6-12 hetes gyakorlatokra érkeztek hallgatók már más intézményekből is, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Szent István Egyetem gazdasági, műszaki, élelmiszer-tudományi képzéseiről szereztek náluk gyakorlati tapasztalatot a diákok. A HELL-csoport humánerőforrás-oldalról mentorokkal, illetve a szakmai vezetők támogatásával, míg marketing-oldalról a szakmai programokon történő aktív részvétellel is hozzájárul az együttműködés sikeréhez. 

https://behaviour.hu/szimbiozisban-a-hazai-ipar-es-a-felsooktatas/ 


2021. augusztus 10. 

Eduline.hu 

A magyar egyetemisták harmada a szüleivel él, és felük a tanulás mellett megélhetés miatt dolgozik is 

Az Eurostudent által készített nemzetközi felmérésből is kiderülnek a hazai trendek: a magyar hallgatók 63%-a végez valamilyen alapképzést ezen belül is elsősorban műszaki (73%), a főként gazdaságtudományi (79%) alapképzéseket. Mesterképzésre minden hetedik hallgató jár, míg felsőoktatási szakképzésre csupán az összes hallgató 4%-a jár. Sőt, az is kiderült a felmérésből, hogy a hallgatók csekély többsége, 51%-a fővárosban tanul. A friss statisztikák szerint a hallgatók közel háromnegyede (72%) magyar állami ösztöndíjas finanszírozási formában (vagy közszolgálati ösztöndíjasként, vagy külföldi hallgatóként a magyar állam által támogatottként) tanul, valamivel több mint egynegyedük (27%) pedig fizeti a képzés költségeit. A tanulmányaikat nappali munkarendben folytatók közel harmada él szüleivel, majdnem ugyanennyien laknak kollégiumban, és közel négytizednyi az önálló háztartásban élők aránya. A szüleikkel legnagyobb arányban a főként gazdaságtudományi képzéseket nyújtó egyetemek - a felmérés többek között ide sorolja a Corvinust, a BGE-t, a Kodolányi János Egyetemet és a METU-t is - hallgatói élnek (39%), a legkevesebben pedig a jellemzően pedagógiai alapképzéseket nyújtó és speciális, kisebb egyetemek hallgatói, viszont ez utóbbiaknak fele él kollégiumban. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20210810_Eurostudents_felmeres 

 

2021. augusztus 11. 

Eduline.hu 

Hogy ne csak az előadásokról szóljon az egyetem: sport, nyelvtanulás és szórakozás 

Programok és lehetőségek az egyetemeken. Nyelvtanulás: A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara BabelFest - Külker Nyelvi Fesztivál nevű rendezvényén kulturális előadások nyelvtudás és nyelvtanulás témában, külföldi és magyar vendégelőadók, versenyek és multi-kulti gasztro-kóstoló is lesz. 

https://eduline.hu/campus_life/20210811_Szorakozasi_lehetosegek_az_egyetemen 

  

2021. augusztus 10. 

Eduline.hu 

Ezekbe a könyvtárakba megéri beiratkozni, ha idén kezditek az egyetemet 

A félév kezdete előtt még senki nem a vizsgaidőszakra készül, de van, amit már most érdemes megtenni a sikeres félévzárásért: beiratkozni a könyvtárba. A legtöbb egyetem a fővárosban és vidéken is komoly kedvezményekkel várja a hallgatókat a helyi könyvtárba is, sőt egyes helyeken a félév kezdetén extraolcsón is be lehet iratkozni. Az Eduline fenti cikkében néhány fővárosi példát hoz – többek között a BGE könyvtárát – az egyetemi könyvtárak díjaira és beiratkozási szabályaira. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20210809_Egyetemi_konyvtarak 


2021. augusztus 9. 

Eduline.hu 

Tudnivalók a rendszeres szociális ösztöndíjról: hogyan pályázhattok, mennyit kaphattok? 

A félév kezdete előtt a tanulmányi ösztöndíj mellett a rendszeres szociális ösztöndíjjal is érdemes megismerkedni. Az Eduline összegyűjtötte, hogy mi mindent kell tudni erről a támogatásról. A szociális ösztöndíjaknak több típusa van. A rendszeres szociális ösztöndíj a szociális helyzet alapján illeti meg a hallgatót, egy képzési időszakra lehet igénybe venni, összegét pedig havonta folyósítják. A rendszeres szociális ösztöndíjra a hallgatónak kell pályáznia és hasonlóan a kollégiumi felvételihez, itt is pontokat kap a hallgató. Ebbe bele számít, ha valaki fogyatékossággal élő vagy egészségi állapota miatt rászorult, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, esetleg nagycsaládos, családfenntartó vagy árva. A feltételeket minden egyetem pályázati kiírásában részletezi. A szociális ösztöndíjat egyes egyetemeken a kollégiumi jelentkezéssel párhuzamosan kell megpályázni, míg máshol külön eljárásként kezelik. Egyéb különbségek is akadnak azonban az egyetemek között: a Debreceni Egyetemen például az őszi félév elején elnyert ösztöndíjat 10 hónapon keresztül, azaz következő év júniusáig folyósítják, és nem kell újra pályázni a tavaszi félév elején. Ezzel szemben a Budapesti Gazdasági Egyetemen az őszi és a tavaszi félévben is külön kell igényelni a támogatást. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20210806_Renszeres_szocialis_osztondij 


2021. augusztus 4. 

Eduline.hu 

Mire kaphattok pontot a kollégiumi felvételin? 

Ha szeptembertől valaki kollégistaként kezdi meg egyetemi tanulmányait, akkor érdemes megismerkednie a pontszámítás szabályaival. Ahhoz, hogy valaki kollégiumi férőhelyet kapjon, az egyetemi jelentkezéshez hasonlóan pályázni kell. A pályázat leadása történhet a Neptunon keresztül, míg más egyetemek postai úton bonyolítják a jelentkezést. A kollégiumi jelentkezés időszaka különbözik attól függően, hogy elsőéves vagy felsőbb éves hallgatóként pályázik valaki. Felsőbb éves hallgatóként jellemzően május-június környékén kell leadni a jelentkezéseteket, míg elsőévesként a felvételi ponthatárok kihirdetése után, azaz július végétől tehető meg mindez. A pontszámítási szabályzatot az egyetemek határozzák meg, így az intézményenként különbözhet. A szociális helyzetet a legtöbb intézmény értékeli olyan szempontok alapján, mint a pályázóval egy háztartásban élők nettó jövedelme, azok egészségügyi állapota és az eltartottak száma. A pontok megállapításakor azt is figyelembe veszik, hogy milyen távolságra lakik az illető az adott intézménytől. A tanulmányi pontokat illetően szintén eltérően számolnak az egyetemek. Az ELTE kollégiumaiban már első évben is értékelik tanulmányi eredményeket, az érettségi sikeressége alapján. A BME kollégiumaiba való jelentkezéskor a közösségi tevékenységeiteket is pontokkal jutalmazzák, míg a Budapesti Gazdasági Egyetemen kiemelkedő sporttevékenységeteket is értékelik. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20210804_Kollegiumi_jelentkezes_pontszamitas 

 

2021. augusztus 17. 

Klubrádió-Esti gyors 

HÖOK: Sok hallgató nem is tudta, hogy kell a kollégiumi helye az Eucharisztikus Kongresszusra 

Nemrég kormányzati kérés érkezett a felsőoktatási intézményekhez, amelynek értelmében több mint ötezer egyetemista nem költözhet kollégiumba a tanévkezdésre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt. Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sajtófőnöke a Klub Rádió Esti gyors című műsorában elmondta, hogy kedden tárgyaltak Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral. Múlt hét hétfőn tájékoztatták az intézményeket arról, hogy kollégiumi férőhelyek kellenek a kongresszushoz. Voltak intézmények, amelyek ezt már elkezdték szervezni, tájékoztatták a hallgatókat, de sajnálattal tapasztalták hétfőn, hogy volt jó pár olyan intézmény is, amely nem haladt előre, nem vette fel a kapcsolatot a hallgatói önkormányzattal (és sok egyetemen a HÖK intézi a kollégiumi elhelyezést). Sok helyen a hallgatók sem tudtak semmit erről az egészről. A négy, leginkább érintett budapesti intézmény HÖK-vezetői voltak ott a tárgyaláson (ELTE, BME, BGE, Óbudai Egyetem), és ők ketten az országos hallgatói szervezet elnökével. Öt pontban fogalmazták meg kéréseiket, arra tekintettel, hogy kiket zavarhat meg leginkább a későbbi kollégiumi beköltözés. Budai Marcell „abszolút pozitivitást” látott a helyettes államtitkáron, szerinte a minisztérium abszolút nyitott volt. Mind az öt pont nagyon fontos ahhoz, hogy egy hallgató se akadhasson meg a tanulmányaiban azért, mert nem tud időben beköltözni. Bíznak benne, hogy ez a gyakorlatban is így valósul meg. 

https://www.klubradio.hu/hirek/hook-sok-hallgato-nem-is-tudta-hogy-kell-a-kollegiumi-helye-az-eucharisztikus-kongresszusra-120235 

További megjelenések: 

Budapestkornyeke.hu 

Telex.hu 


2021. augusztus 19. 

Népszava (4. oldal) 

Zarándokok a kollégiumokban 

Akár 5500 egyetemista is kiszorulhat tanévkezdéskor a budapesti kollégiumokból, miután a kormány úgy döntött, ezeken a helyeken szállásolja el a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia önkénteseit és zarándokait. A felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán közölte, erről a fővárosi egyetemek vezetésével és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) is egyeztettek – igaz, a hallgatókkal csak utólag. A HÖOK keddi állásfoglalása szerint az egyetemekhez múlt hét hétfőn érkezett kormányzati megkeresés, ennek ellenére több egyetemen sem a Hallgatói Önkormányzatot, sem a hallgatókat nem tájékoztatták a múlt héten arról, hogy szeptember elején még nem tudnak beköltözni a kollégiumokba. Az érdekképviselet szerint ez elfogadhatatlan, ezért kedden egyeztetést kezdeményeztek Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral, öt kérést megfogalmazva. Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke jelezte, az egyeztetés sikeres volt, valamennyi javaslatukat elfogadták. Arra viszont nem kaptak választ, a zarándokok elszállásolásához miért pont az egyetemi kollégiumokra esett a választás. A kormány egyébként 500 millió forintot ad a hét érintett egyetemnek – ELTE, BME, BGE, SZFE, Óbudai Egyetem, Képzőművészeti Egyetem, Semmelweis – a férőhelyek támogatására. 

További megjelenések: 

Dailynewshungary.com 

Klubradio.hu  

Index.hu  

Index.hu 

Szakszervezetek.hu 

Telex.hu 

  

2021. augusztus 23. 

Eduline.hu 

Szeptemberben kinyitnak a magyar egyetemek, de semmi sem lesz olyan, mint régen 

Van olyan egyetem, ahol szeptembertől a 150 főnél nagyobb előadásokat csak online lehet megtartani, máshol ezt a határt 50 főnél húzták meg. Olyan intézmény is van, ahol három forgatókönyvet is kidolgoztak a következő félévre, azok közül a járványügyi helyzet alapján "választanak" majd. Pár héttel a szeptemberi szemeszterkezdés előtt az Eduline arról kérdezte az egyetemeket, milyen szabályokkal készülnek az új tanévre. A Corvinus Egyetem alapvetően jelenléti oktatással tervezi indítani a 2021/2022-es tanévet, a tervek szerint személyesen lesznek a gyakorlatok, szemináriumok, viszont a magyar nyelvű képzéseknél a 150 főnél, angol vagy német nyelvűeknél a 60 főnél nagyobb előadások kizárólag online tarthatóak meg. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az őszi szemeszterben személyes oktatást tervez. Alacsonyabbra tette a létszámkorlátot a Budapesti Gazdasági Egyetem, náluk már az 50 fő feletti előadásokat is online tartják meg, minden mást személyesen zajlik majd. Nem lesz kötelező maszkviselés, sem testhőmérséklet-mérés. "Az elmúlt három félév tapasztalatai alapján fel vagyunk készülve arra, hogy az esetleges korlátozó intézkedéseket rövid idő alatt bevezessük, fenntartva az oktatás folytonosságát és biztosítva azt, hogy a hallgatók teljesíthessék a felvett tárgyakat" - tette hozzá a BGE. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20210820_egyetemi_felevkezdes_2021 

További megjelenés: 

Kozepsuli.hu 


2021. augusztus 24. 

Eduline.hu 

Kötelező maszkviselés a beiratkozáson, online oktatás és létszámkorlátok – újabb egyetemi szabályok 

A védettségi igazolvány hiánya még nem ok az online oktatásra - szigorú szabályokkal készülnek az őszi szemeszterre az egyetemek. A Corvinuson 150, a BGE-n 50 főnél nagyobb kurzusokat már csak online lehet megtartani az egyetemeken ősztől, a Szegedi Egyetemen pedig bár személyesen indul a félév, több forgatókönnyvel is készülnek az első félévre. Van azonban, ahol még komolyabb kikötések születtek. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen például a 2021/22-a es tanév első félévétől az oltási védettség hiánya önmagában nem jogosítja a hallgatókat a távolléti oktatási lehetőséget biztosító kivételes tanulmányi rendre, a munkavállalókat (oktatókat és oktatást-kutatást támogató dolgozókat) pedig az otthoni munkavégzésre. A Miskolci Egyetem, jelen állás szerint jelenléti oktatással indítják az őszi szemesztert. De felkészültek arra is, hogy amennyiben szükséges, azonnal át tudjanak állni online oktatásra. A maszkhasználat – ugyancsak jelen pillanatban – nem kötelező. Amennyiben ez változik – különösen a zárt légtérben tartott foglalkozásokon vagy eseményeken – új szabályokat hoznak. Igaz ez a bejáratoknál korábban alkalmazott testhőmérséklet mérésre, és kötelező kézfertőtlenítésre is. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20210823_egyetemi_felevkezdes_20 

 

2021. augusztus 24. 

dailynewshungary.com 

Hungarian universities preparing for a possible fourth wave?  

In September, education will start in the traditional way at Hungarian universities, all of which are prepared with different educational solutions if the fourth wave of the pandemic occurs in Hungary…. As a result, some Budapest universities are preparing to hold the lectures online above a certain number of people. Budapest Business School will apply this online solution in the case of courses attended by more than 50 students. In contrast, at Corvinus University, Hungarian classes above 150 students and English courses above 60 students will be held online from September. As RTL news reports, hygiene points and continuous hand disinfection will be provided in every institution. Although the use of masks is not compulsory in the case of presential classes, students are allowed to wear a mask if they decide so. 

https://dailynewshungary.com/hungarian-universities-are-prepared-for-a-possible-fourth-wave/  

 

2021. augusztus 25. 

Eduline.hu 

Így készülnek a szeptemberre a legnagyobb egyetemek: itt vannak az aktuális szabályok 

A legtöbb egyetemen a napokban kezdődött a beiratkozás és a tantárgyfelvétel, a koronavírus-járvány miatt a legtöbb intézmény azonban idén is szigorú szabályokkal vág neki a tanévnek. A Budapesti Gazdasági Egyetemen már az 50 fő feletti előadásokat is online tartják meg, minden más foglalkozás személyesen zajlik majd, és nem lesz kötelező maszkviselés, sem testhőmérséklet-mérés. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20210825_egyetemi_tanevkezdes_osszefoglalo 

 

2021. augusztus 25. 

Civilhetes.net 

Visszatér a maszkviselés a felsőoktatásban 

Visszatér az akadémián tanulók fülére a maszk a legtöbb hazai felsőoktatási intézményben. Nem lennénk ezekben az években egyetemisták. Az Eduline, a HVG és a hvg.hu oktatási szakportálja nézte meg, milyen járványügyi szabályokat léptettek, illetve léptetnek életbe a magyar felsőoktatási intézmények, miközben a szeptemberi tanévkezdésre készülnek. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az elmúlt időszakban bevált online és hibrid megoldásokat emelik át a normál működési rendbe, vagyis egyes órákat a járványhelyzettől függetlenül is online hirdetnek meg. A Budapesti Gazdasági Egyetemen már az 50 fő feletti előadásokat is online tartják meg, minden más foglalkozás személyesen zajlik majd, és nem lesz kötelező maszkviselés, sem testhőmérséklet-mérés. Ezzel szemben a Semmelweis Egyetemen az oltatlanoknak kötelező az orrot és szájat elfedő maszk használata az “egészségügyi szolgáltatást nem nyújtó szervezeti egységekben”. Azaz: ott, ahol csak oktatás zajlik, gyógyítás nem. 

https://www.civilhetes.net/visszater-a-maszkviseles-a-felsooktatasban 

További megjelenések: 

Index.hu 

Roadster.hu 

 

2021. augusztus 30. 

Eduline.hu 

Több tízezer diákot és egyetemistát érintenek a változások: ilyen lesz a 2021/2022-es tanév 

A szakképzés átalakítását már tavaly levezényelték, nincs új felsőoktatási vagy köznevelési törvény, de azért változásokból így sem lesz hiány a 2021/2022-es tanévben. Nyáron újabb tíz egyetem váltott fenntartót, így már csak öt állami egyetem és egy állami főiskola működik az országban, indult viszont egy új felsőoktatási intézmény. Az iskolai szexuális felvilágosítás szabályait alapjaiban írta át a kormány, amelynek tavalyi (sokat kritizált) döntése alapján szeptembertől már hat évfolyam kezd tanulni az újraszabott Nemzeti alaptanterv alapján. A legfontosabb változás a felsőoktatást érinti, augusztus 1-től ugyanis tíz újabb egyetem – a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem – került alapítványi fenntartásba, szeptember 1-jén pedig a Pannon Egyetemmel bővül a modellváltó intézmények listája. Így már csak öt egyetem és egy főiskola marad állami fenntartásban: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Eötvös József Főiskola. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók többsége az új tanévet már valamelyik alapítványi egyetemen kezdi majd – az Innovációs és Technológiai Minisztérium számításai szerint 280 ezerből 180 ezren tanulnak olyan felsőoktatási intézményben, amelynek nem az állam a fenntartója. 

https://eduline.hu/kozoktatas/20210828_valtozasok_az_oktatasban_20212022es_tanev 

 

2021. augusztus 30. 

Vorosmartyradio.hu 

Kezdődnek az egyetemi beiratkozások 

Az egyetemek többségén ezekben a napokban tartják a beiratkozásokat, de a koronavírus-járvány miatt a felsőoktatásban is szigorú szabályokkal vágnak neki a tanévnek. A Budapesti Corvinus Egyetemen például korlátozzák az előadásokon való részvételt, a nagyobb létszámú foglalkozásokat online tartják meg. Az ELTE az online és hibrid megoldásokat átemeli a normál működési rendbe, azaz egyes képzéseket a járványhelyzettől függetlenül is online hirdetnek meg. A Budapesti Gazdasági Egyetemen már az 50 fő feletti előadásokat is online tartják, minden más foglalkozás személyesen zajlik. A Semmelweis Egyetemen viszont kötelező a maszk használata, és a távolságtartás. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem lesz lázmérés, fertőtlenítés és szellőztetés is. 

http://vorosmartyradio.hu/2021/08/30/kezdodnek-az-egyetemi-beiratkozasok/ 

 

2021. augusztus 27. 

Népszava (2. oldal) 

Alacsony a diákok oltottsága 

Hamarosan kezdődik a tanév az egyetemeken is, az Eduline oktatási szakportál összesítése szerint az intézmények különbözőképpen készülnek az oktatásra. Például az ELTE-n az elmúlt időszakban bevált online és hibrid megoldásokat átemelik a normál működési rendbe, a Corvinus magyar nyelvű képzésein 150, a Budapesti Gazdasági Egyetemben pedig már az 50 fő feletti előadásokat is csak online tartják meg. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen már a beiratkozáskor is kötelező lesz a maszkviselés, a Szegedi Tudományegyetemen pedig három különböző modellt is felállítottak a tanévkezdéshez, az aktuális járványhelyzettől függően. 


2021. augusztus 4. 

Szabad Föld (9. oldal) 

Itthonról otthonra 

Süle Katalin a férfiasnak tartott agrárszakma minden területén hozza a csúcsformát. A mindössze kétszáz lelkes Kiscsehiben élő, lokálpatrióta gazdász charolais marhák törzstenyésztője, 2014-ben elnyerte az Év Fiatal Agrárvállalkozója díjat. Számos tisztsége után, 2019 decembere óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke. A magyar kormány delegáltja az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tagja, alapító tagja a Batthyány-Schmidt Margit vezette Magyar Női Uniónak. Emellett feleség, két gyermek édesanyja. Szülei nagy hangsúlyt fektettek a nevelésre és képzésre. Pápa jó hírű, két tannyelvű középiskolájában, a Petőfi Sándor Gimnáziumban végzett. 2004-ben Keszthelyen agrármérnök-, 2011-ben a Budapesti Gazdasági Főiskolán közgazdászdiplomát szerzett. 

További megjelenés: 

Szabadfold.hu 


2021. augusztus 12. 

Békés Megyei Hírlap (12. oldal) 

Forrás Mihály kapott először Esély-díjat 

A minap adta át Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az általa újonnan alapított Esélydíjat, egy plakettet és a vele járó anyagi elismerést a roma származású Forrás Mihály szoftverfejlesztő mérnök-informatikus egyetemi hallgatónak. A Facebook-oldalán azt írta, hogy Mihály nehéz családi körülmények közül indulva készül a Budapesti Gazdasági Egyetemen a diploma megszerzésére. Szorgalmát, kitartását, mások számára ösztönző, mintául szolgáló aktivitását, példamutató tevékenységét köszönte meg az elismeréssel. 

További megjelenés: 

Beol.hu 


2021. augusztus 19. 

Zalai Hírlap (1., 2. oldal) 

Diákok munkában a skanzenben 

A nyári vakáció a diákok számára elsősorban a feltöltődés ideje szellemileg és fizikailag, no meg sokuk számára ez ad lehetőséget az anyagi akkumulálódásra. Évek óta előszeretettel választják a fiatalok nyári munkahelyként az egerszegi falumúzeumot is, ahol idén júliusban és augusztusban 5-5 fiatalt foglalkoztattak. A látogatók fogadása, irányítása mellett a terület rendben tartásából is kiveszik a részüket, akárcsak a hivatásos múzeumőrök. Korábban önkéntes segítők is dolgoztak náluk, akik szintén a látogatók kalauzolásában, a porták rendbetételében, az állatok ellátásában segédkeztek. Jelenleg nincs ilyen munkatársuk, de most is szívesen fogadják a hagyományok, a népi építészet után érdeklődők jelentkezését, lehetőséget kínálva szabadidejük hasznos eltöltésére. A csatolt cikkben tapasztalatairól beszélt a nyári skanzeni munkások egyike Horváth Mátyás, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán tanul. 

További megjelenés: 

Zaol.hu 

 

2021. augusztus 26. 

Fejér Megyei Napilap (1., 9. oldal) 

Hálát is kell tudnunk adni - Akár a Rita kreálta süteményből is ehetne majd a pápa a kongresszus idején 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által júniusban megrendezésre került NEK-sütemény (Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus) versenyen Csuta Rita hála elnevezésű süteményével bejutott a hét legjobb közé a döntőbe. Ez volt Rita első versenye, amelyre a Nemzeti Tehetség Program Kovász alprogramjának köszönhetően nevezett, s amelyben ő is részt vesz. A fenti linken olvasható interjúban Rita elmondta azt is, hogy a turizmus és vendéglátás régóta érdekelte. Ezért választotta a Budapesti Gazdasági Egyetemen ezt a szakot. A többi aztán jött magától. Rita szerint az életben semmi nem történik ok nélkül. Az egyetem mellett beiratkozott a cukrász OKJ-s képzésre, majd miután az egyetemi szakmai gyakorlatát egy fővárosi étteremben töltötte, megjött a kedve a főzéshez is. Már szakácstanfolyamra is jár. 

További megjelenés: 

Duol.hu 


2021. augusztus 3. 

Dunaújvárosi Hírlap (1., 3. oldal) 

Augusztustól az egyetemé lett a Bánki 

Az egyetemi modellváltás eredményeként augusztus 1-jétől már a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány fenntartásában működik a felsőoktatási intézmény, a kuratórium elnöke Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter. A kormány jóváhagyta azt is, hogy a Bánki Donát Technikum fenntartói jogát megkapja a Dunaújvárosi Egyetem, tehát a Bánki középiskola kikerült a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum irányítása alól, és augusztus 1-től az egyetemhez integrálták. A kormány egyetértett azzal, hogy az egyetemek oktatási, kutatási, innovációs, fejlesztési terveik megvalósításáról egy programot készítsenek elő, amelyeket hazai, illetve uniós forrásból fognak majd támogatni. Ehhez kapcsolódik Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentése, miszerint az idei 210 milliárd forintról több mint 400 milliárd forintra nő a felsőoktatás állami támogatása jövőre – erről az MTI számolt be a Budapesti Gazdasági Egyetem új Központi Könyvtárának és Hallgatói Centrumának alapkőletételén (ez a beruházás 5,3 milliárd forint állami forrásból valósul meg). A miniszter hozzátette, a következő időszakban eddig soha nem látott mértékű, az egyetemek által összeállított program alapján 2700 milliárd forintnyi fejlesztési pénz áll a magyar felsőoktatás rendelkezésére. A Dunaújvárosi Egyetemen egyébként zökkenőmentes volt a modellváltás. 

További megjelenés: 

Duol.hu 


2021. augusztus 3. 

Szeged.hu 

Technikai jellegű kirúgás: Fendler Juditot a Szegedi Tudományegyetemről visszahívta Orbán Viktor, de aztán rögtön kancellárja lett az alapítványi SZTE-nek 

A Magyar Közlönyben jelent meg a döntés. Ami igazából csak technikai jellegű, mert az SZTE megerősítette azt, amit nemhivatalosan tudni lehetett eddig is: Fendler Judit az alapítványi fenntartású SZTE-nek is a kancellárja. Palkovics László előterjesztésére Orbán Viktor július 31-i hatállyal a kancellári megbízatását Fendler Juditnak visszavonta, azt augusztus 2-án hirdették ki. A lépés persze nem Fendler elleni támadás vagy bizalomvesztés: most már alapítványi fenntartású az egyetem, az állam által kinevezett kancellárt így muszáj volt visszahívni. Fendler Judit mellett Orbán Viktor visszahívta a Budapesti Gazdasági Egyetemről Dietz Ferenc, a Debreceni Egyetemről Bács Zoltán, a Magyar Táncművészeti Egyetemről Kóczán-Győri Judit, a Nyíregyházi Egyetemről Halkóné Rudolf Éva Gizella, az Óbudai Egyetemről Ormándi Gabriella, a Pécsi Tudományegyetemről Decsi István, a Semmelweis Egyetemről Pavlik Lívia kancellárokat is. 

https://szeged.hu/hirek/43943/technikai-jellegu-kirugas-fendler-juditot-a-szegedi-tudomanyegyetemrol-visszahivta-orban-viktor 

 

2021. augusztus 4. 

Világgazdaság (2. oldal) 

Megszűnnek a kancellári pozíciók 

Az eddigi vezetők visszahívása mellett döntöttek az egyetemek modellváltásával összefüggésben, így nyolc kancellár megbízását vonta vissza Orbán Viktor miniszterelnök július 31-i hatállyal. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az egyetemek fenntartóváltása miatt a kormányfő – Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előterjesztése nyomán – visszavonta a Budapesti Gazdasági Egyetemen Dietz Ferenc, a Debreceni Egyetemen Bács Zoltán, a Magyar Táncművészeti Egyetemen Kóczán-Győri Judit, a Nyíregyházi Egyetemen Halkóné dr. Rudolf Éva Gizella, az Óbudai Egyetemen Ormándi Gabriella, a Pécsi Tudományegyetemen Decsi István, a Semmelweis Egyetemen Pavlik Lívia és a Szegedi Tudományegyetemen Fendler Judit kancellári megbízását. Mindemellett ismét Paul Graczát nevezték ki a Pünkösdi Teológiai Főiskola rektorának, tisztségét 2021. augusztus 1-jétől 2025. július 31-ig tölti be, a Baptista Teológiai Akadémia rektorát, Almási Tibort pedig nyugdíjba vonulása miatt felmentették. 

További megjelenések: 

Békés Megyei Hírlap: 2021.08.04., 7. oldal 

24 óra: 2021.08.04., 7. oldal 

Dunaújvárosi Hírlap: 2021.08.04., 7. oldal 

Dunántúli Napló: 2021.08.04., 7. oldal 

Heves Megyei Hírlap: 2021.08.04., 7. oldal 

Petőfi Népe: 2021.08.04., 7. oldal 

Új Néplap: 2021.08.04., 7. oldal 

Somogyi Hírlap: 2021.08.04., 7. oldal 

Tolnai Népújság: 2021.08.04., 7. oldal