Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2021. novemberi sajtómegjelenések

2021. november 15. 

M5-Ez itt a kérdés 

Prof. dr. Heidrich Balázs, a Budapesti gazdasági Egyetem rektora az M5 Ez itt a kérdés című műsorában vett részt egy kerekasztal-beszélgetésben, melynek témája az egyetemi modellváltás folyamata és ennek első eredményei voltak. A beszélgetőpartnerek Stumpf István, az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos, Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Fülöp József, a MOME rektora voltak. 

A beszélgetés ezen a linken tekinthető meg. 


2021. november 3. 

Szombat.org 

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikum 

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Külkereskedelmi Technikum. A BZSH Külkereskedelmi Technikum az érettségizettek számára nyújtott képzések mellett, 1+5 éves, két tannyelvű technikumi képzést indít a pályaválasztás előtt álló, az általános iskolát már elvégzett diákok számára. A Budapesti Gazdasági Egyetem partner abban, hogy a Technikum ugyanolyan országosan elismert, nagy presztízsű képzést adjon, mint a Budapesti Gazdasági Egyetem. A BZSH Külkereskedelmi Technikum egyes képzéseit a Budapesti Gazdasági Egyetemmel együttműködésben indítja, így a Technikum tanulói számára könnyebb lehet bejutni a BGE különböző szakaira, azáltal, hogy a tanulók egy nyelvet felsőfokú, egy másikat pedig alapszinten tanulhatnak meg. Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikuma igazgatója elmondta: „Célunk, hogy intézményünk szakképzései által európai utat mutatva mintegy hidat építsünk tanulóink számára a felsőoktatásba, a Budapesti Gazdasági Egyetemmel kötött megállapodás révén a technikumban szerzett tudásuk és szakmai gyakorlatuk beszámításra kerüljön felsőoktatási tanulmányaikba.” Prof. dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora elmondta: „Az egyetem elkötelezett a technikusi és a felsőoktatási képzések kapcsolatának erősítésében, a technikumban megszerzett szakmai tudás egyetemi alapképzésekben való elismerésében. Az együttműködési keretmegállapodás aláírásával célunk, hogy a technikusi és az egyetemi képzést összehangoljuk, közösen kialakítsuk a technikusi szintű szakképzettséget nyújtó képzési programok és a felsőoktatás közötti tudásbeszámítás módszerét, megteremtsük a két képzési forma közötti átjárhatóság új modelljét.” 

https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/egyuttmukodesi-keretmegallapodast-irt-ala-a-budapesti-gazdasagi-egyetem-es-a-budapesti-zsido-hitkozseg-kulkereskedelmi-technikum 

 

További megjelenések: 

Akibic.hu 

 

2021. november 25. 

Borsonline.hu 

KINCS Smart Family Fesztivál: eredményt hirdettek a magyar családokat támogató startupoknak kiírt versenyen 

2021. november 25-én a Millenárison ünnepélyes díjátadóval és fesztivállal lezárult a KINCS Smart Family startup verseny: a 80 pályázó közül 44-en jutottak a döntőbe, közülük 17-et jutalmazott a zsűri. A fődíjakban és a különdíjakban részesülő vállalkozások olyan okos megoldásokat kínálnak a családoknak, amelyek megkönnyíti a mindennapjaikat. A fesztiválon valamennyi döntőbe jutott pályázó bemutatkozott, valamint értékes szakmai kerekasztal-beszélgetések zajlottak a családok és az innováció összekapcsolódásáról. Az ünnepélyes díjátadó után kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott a program. A tudományos világ és az innováció kapcsolatáról dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár és egyetemei vezetők, prof. dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora és Böszörményi Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélgettek, kiemelve, hogy az értékalapú vállalkozások erősítése az egyetemek feladata is. 

https://www.borsonline.hu/aktualis/kincs-smart-family-fesztival-eredmenyt-hirdettek-verseny/247601 


2021. november 5. 

Uzletem.hu 

40 vállalati partner a BGE őszi virtuális állásbörzéjén 

A tavaszi nagy sikerre való tekintettel a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) november 10-11. között megrendezik a II. BGE Virtuális Állásbörzét. Az esemény online formában teremt kiváló lehetőséget arra, hogy az állást vagy szakmai gyakorlati helyet kereső hallgatók, a frissdiplomások és a munkaadók interaktív módon találhassanak egymásra. A kétnapos programon közel 40 vállalati partner több mint 230 – a BGE-s képzési területekhez illeszkedő – nyitott pozícióval várja a látogatókat. Az állásbörzén résztvevők azon túl, hogy kapcsolatba léphetnek a kiállító partnerekkel, részt vehetnek interaktív előadásokon, workshopokon, fogadóórákon is. 

https://uzletem.hu/munkaeropiac/40-vallalati-partner-a-bge-oszi-virtualis-allasborzejen/rsslink/rss2 

 

További megjelenések: 

Kkvmagazin.com 

Profitine.hu 

Rádió1-Hírek: 2021.11.08. 

Startuponline.hu 

 

2021. november 30. 

Gyartastrend.hu 

Zöld standup: Egyetemi turnéra indult a Schneider Electric 

Még a Litkai Gergely, Janklovics Péter és Szabó Balázs Máté alkotta trió műsora is bezöldült a „Plan(t) Your Future” névre hallgató karrierrendezvény záróestjén. A 2021-ben a világ legfenntarthatóbb vállalata címet elnyerő Schneider Electric négy fővárosi egyetemen engedett bepillantást abba, hogy hogyan működik a legmodernebb technológiákkal dolgozó, hazánkban 2000 főt foglalkoztató vállalat. A cég szakértői a Go Schneider Fenntarthatósági Hét keretében mutatták be, hogyan segítik megoldásaik a fenntarthatósági törekvéseket. A programban olyan témák szerepeltek, mint az energiagazdálkodás és a microgrid rendszerek, az épületautomatizálásban rejlő lehetőségek, de szóba került a szén-dioxid-kvóta kereskedelem is. Az eseménysorozaton több mint háromszáz diák vett részt. A Schneider Electric szakemberei az Óbudai Egyetemen, a Corvinus Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartottak előadásokat. A programra a fenntarthatóság iránt érdeklődő, a jövőjüket az ehhez kapcsolódó területeken, például az energiaiparban elképzelő hallgatókat várták elsősorban. 

http://gyartastrend.hu/cikk/zold_standup__egyetemi_turnera_indult_a_schneider_electric 


2021. november 11. 

Telex.hu 

Az év adóelkerülése – kizárólag gazdagoknak 

Nemes cél, a jól működő családi tulajdonú középvállalatok sikeres utódlásának biztosítása hívta életre a bizalmi vagyonkezelés intézményét. Jelenleg azonban úgy tűnik, az érdeklődők egyre szélesebb rétege nem ilyen céllal választja a vagyonkezelésnek ezt a formáját. Az persze érthető, hogy a milliárdos nagyságrendű adómegtakarítási lehetőség sokakat csábít. Így van ez a világon mindenhol addig, amíg a jogalkotók közbe nem lépnek. Itthon is ezt várjuk, hogy a jogalkalmazók ismét az eredeti célra, a generációváltásra koncentrálhassanak. A hazai kis- és középvállalkozások fele (egyes felmérések szerint 75 százaléka) családi vállalat. A Budapesti Gazdasági Egyetem Vállalkozásfejlesztési Központja és a Budapest LAB tavalyi felmérése szerint ebben az évtizedben ezek negyedénél lesz aktuális kérdés a generációváltás. Nem minden örökös kiváló és motivált vállalatvezető ugyanakkor. Nehéz kezelni továbbá, ha egyvalaki kellően talpraesett ahhoz, hogy sikeresen kontrollja alá hajtsa a családi vállalatot, de a rokonok egyetértése és kiszolgálása érdekében folyamatosan egyensúlyoznia kell. Nem egyszerű tehát a feladat. A magyar cégek jelentős része még csak ismerkedik a problémával: a Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatási Program reprezentatív kérdőíves felmérése szerint a hazai családi vállalkozások 51 százaléka egyáltalán nem rendelkezett a felmérés idején utódlási stratégiával. 41 százaléknak volt ugyan elképzelése ennek lebonyolításáról, de csupán 8 százalékot ért el azoknak az aránya, ahol írásban rögzített stratégia is rendelkezésre állt. 

https://telex.hu/holdblog/2021/11/11/az-ev-adoelkerulese-kizarolag-gazdagoknak 


2021. november 21. 

168 óra (26-29. oldal)  

A szegénység stigma - és ez a mémekből is kiderül 

Az alsó és a felső jövedelmi csoportok tagjai nem ugyanazokra a helyekre járnak, nem ugyanazokon a helyeken élnek, a gyermekeik pedig nem találkoznak az oktatási rendszerben. A szegények megszégyenítése az uralkodó gazdasági rendből fakad, írja Gosztonyi Márton, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Irodájának oktatója és kutatója. Az Esély legújabb számában megjelent tanulmányából az is kiderült, hogy bizonyos internetes fórumokon a teljesen oktalan stigmatizáció már a humor tárgya. 


2021. november 1. 

Promenad24.hu 

Halottak napja: fontos, hogy mindenki a maga módján emlékezzen – interjú dr. Zelena András gyászterapeutával 

Gyász, halál, veszteség – napjainkban mintha tabu övezné a témát. Az emberek többsége nem képes szembenézni a halállal, a gyásszal, a veszteségérzéssel, főleg ha az idő előtt, hirtelen, nem várt módon következik be. Szeretteink idő előtti eltávozása, az elbúcsúzás lehetőségének hiánya, gyászrítusaink és temetkezési szokásaink változása mind-mind befolyásolják a feldolgozási folyamatot. A témában dr. Zelena András gyászterapeutával, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docensével készült beszélgetés, amely az alábbi linken olvasható. 

 

2021. november 11. 

24.hu 

Sok fiatal próbálja tőrbe csalni a párját kamuprofilon keresztül 

Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás, amely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja a mai fiatalok párkapcsolatát az okoseszközök használata. A dr. Zelena András (a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense) vezette csapat 2021 nyarán 18-23 év közötti – többségében nagyvárosi – fiataloknak tett fel kérdéseket online formában. A felmérés – amelyben arányos eloszlásban szerepeltek mindkét nem tagjai – a korábbi generációk számára egészen különös tanulságokra világított rá. A kutatás eredményeit dr. Zelena András elsőként a Mindennapi Pszichológia Magazin (MiPszi) legújabb, aktuális számában hozta nyilvánosságra. A frissen felnőtté vált, vagy húszas éveik elején járó megkérdezettek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elgondolkodna a szakításon, ha a párja nem ad kódot az telefonjához, okoseszközéhez. A mai fiatalok több mint fele számára tehát teljesen természetes elvárás, hogy a partnere pőrére vetkőzve, nyitott könyvként éljen a kapcsolatban. A fényképeink, screenshot képernyőfotóink, Messenger, Viber, WhatsApp, vagy SMS üzenetváltásaink a legintimebb titkainkba engednek betekintést. Elárulják, hogy hol fizettünk bankkártyával, vagy a napi mozgásunk leírása összhangban van-e az általunk elmondottakkal. Egy hűtlenség után kutató partnernek az is árulkodó lehet, mennyi időt töltünk a különféle chat-alkalmazásokban. 

https://24.hu/tech/2021/11/11/szakitas-okoseszkozok-hasznalata-kutatas/ 

 

További megjelenések: 

Bcoolmagazin.hu 

Bdpst24.hu 

Blikk.hu 

Csaladinet.hu 

Digitalhungary.hu 

Eletforma.hu  

Metropol.hu 

Mixonline.hu 

Noizz.hu 

Retro Rádió-Bochkor: 2021.11.16. 

Színes Ász: 2021.10.16., 13. oldal 

 

2021. november 15. 

Napidoktor.hu 

Hihetetlen, de ezért szakítanak a magyar fiatalok 

Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás, amely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja a mai fiatalok párkapcsolatát az okoseszközök használata. A dr. Zelena András (a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense vezette csapat 2021 nyarán 18-23 év közötti – többségében nagyvárosi – fiataloknak tett fel kérdéseket online formában. A felmérés – amelyben arányos eloszlásban szerepeltek mindkét nem tagjai – a korábbi generációk számára egészen különös tanulságokra világított rá. A kutatás eredményeit dr. Zelena András elsőként a Mindennapi Pszichológia Magazin (MiPszi) legújabb, aktuális számában hozta nyilvánosságra. A frissen felnőtté vált, vagy húszas éveik elején járó megkérdezettek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elgondolkodna a szakításon, ha a párja nem ad kódot az telefonjához, okoseszközéhez. A mai fiatalok több mint fele számára tehát teljesen természetes elvárás, hogy a partnere pőrére vetkőzve, nyitott könyvként éljen a kapcsolatban. A fényképeink, screenshot képernyőfotóink, Messenger, Viber, WhatsApp, vagy SMS üzenetváltásaink a legintimebb titkainkba engednek betekintést. Elárulják, hogy hol fizettünk bankkártyával, vagy a napi mozgásunk leírása összhangban van-e az általunk elmondottakkal. Egy hűtlenség után kutató partnernek az is árulkodó lehet, mennyi időt töltünk a különféle chat-alkalmazásokban. 

https://napidoktor.hu/kivul-belul/hihetetlen-de-zert-szakitanak-a-magyar-fiatalok/ 

 

További megjelenések: 

Femcafe.hu 

BestFM: 2021.11.17. 

SpiritFM: 2021.11.17. 

TrendFM: 2021.11.17. 


 2021. november 29. 

RTL Klub-Fókusz 

Létezhet teljes bizalom egy párkapcsolatban akkor is, ha a felek nem tudnak egymásról mindent? 

Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás, amely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja a mai fiatalok párkapcsolatát az okoseszközök használata. A dr. Zelena András (a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense vezette csapat 2021 nyarán 18-23 év közötti – többségében nagyvárosi – fiataloknak tett fel kérdéseket online formában. A felmérés – amelyben arányos eloszlásban szerepeltek mindkét nem tagjai – a korábbi generációk számára egészen különös tanulságokra világított rá. A kutatás eredményeit dr. Zelena András elsőként a Mindennapi Pszichológia Magazin (MiPszi) legújabb, aktuális számában hozta nyilvánosságra. A frissen felnőtté vált, vagy húszas éveik elején járó megkérdezettek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elgondolkodna a szakításon, ha a párja nem ad kódot az telefonjához, okoseszközéhez. A mai fiatalok több mint fele számára tehát teljesen természetes elvárás, hogy a partnere pőrére vetkőzve, nyitott könyvként éljen a kapcsolatban. A fényképeink, screenshot képernyőfotóink, Messenger, Viber, WhatsApp, vagy SMS üzenetváltásaink a legintimebb titkainkba engednek betekintést. Elárulják, hogy hol fizettünk bankkártyával, vagy a napi mozgásunk leírása összhangban van-e az általunk elmondottakkal. Egy hűtlenség után kutató partnernek az is árulkodó lehet, mennyi időt töltünk a különféle chat-alkalmazásokban. 

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/parkapcsolat-bizalom-telefonkod?fbclid=IwAR2a6tmArsGgJDhEXT8J_iWO25DOw9UF4SthzXT9ioSNriinObplMW-IGBQ 


2021. november 9. 

Novekedes.hu 

30 százalékos növekedés egy év alatt az online kereskedelemben 

A koronavírus járvány hatására komoly változások mentek végbe a kereskedelem területén. Sok bolt bezárt, de olyanok is voltak, akik jól tudtak alkalmazkodni. A kis szereplők még kisebbek lettek, viszont akik tudtak fejleszteni, elhúztak a többiek mellett. Az új helyzet nyertesei egyértelműen az online boltok. Az online kereskedelem egyetlen év alatt 30 százalékot meghaladó növekedést produkált. A koronavírus jelentősen befolyásolta az elmúlt másfél – két évben a mindennapjainkat. Akik tudtak otthon maradtak, jellemzővé vált a back office, kevesebben vásároltak kisebb kosárméreteket. Az emberek igyekeztek úgy intézni a vásárlásaikat, hogy azok érintésmentesek legyenek, ez pedig a kereskedőkre is jelentős kihatással volt - fogalmazott Kozák Tamás, egyetemi docens, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Kereskedelem Tanszékének tanszékvezetője, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Kereskedelmi szakosztályának az elnöke, az MKT 59. Közgazdász-vándorgyűlésének kereskedelmi szekcióján. A járvány hatására bevezetett korlátozások olyan helyzetet idéztek elő, amilyenre generációk óta nem volt példa. Ennek természetesen a kereskedelemre is hatása volt, és voltak vesztesei és nyertesei is a vállalkozások között. Az online üzletek egyértelműen a nyertesek közé tartoznak, azonban azt fontos kiemelni, hogy a járvány csak felgyorsított egy már korábban elindult folyamatot – fogalmazott Neszmélyi György Iván, főiskolai tanár (BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Kereskedelem Tanszék)

https://novekedes.hu/elemzesek/30-szazalekos-novekedes-egy-ev-alatt-az-online-kereskedelemben 

  

2021. november 26. 

Index.hu 

Miért őrülünk meg, ha jön a Black Friday? 

Bár hivatalosan november 26-án van Black Friday, tulajdonképpen már az egész november az őrült leárazásokról, a vissza nem térő akciókról szól. De vajon valóban kihagyhatatlanok ezek az ajánlatok? Miért érzünk ilyenkor késztetést a vásárlásra? És mi a helyzet a fenntarthatósággal? Ennek jártak utána dr. Harsányi Dáviddal, a BGE KKK Marketing Tanszékének vezetőjével, aki szerint a cégek dolgát jelentősen megkönnyíti a FoMO-jelenség, ami szép lassan mindannyiunk életébe bekúszott. (A FoMO az angol „Fear of Missing Out” kifejezés betűiből tevődik össze, ami magyarul nagyjából annyi tesz, „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. Egyébként az Index szórakoztató rovata is ezt az elnevezést kapta). Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a vásárlás mindig összekapcsolódik valamilyen vélt vagy valós szükséglettel. A kutatások azonban egyre inkább azt bizonyítják, hogy a vásárlási döntéseink több mint 90 százaléka emocionális, ami azt jelenti, hogy már azelőtt letesszük a voksunkat valami mellett, mielőtt még a döntésünk tudatosulna. Éppen ezért nagyon könnyű túlzásba esni, és talán mindannyian ismerünk olyan embert, aki, ha szomorú, bemegy a plázába, és vesz magának egy új cipőt. Látni kell azonban, hogy ezek gyakran csak pillanatnyi örömök, utólag pedig a kidobott pénz és a felesleges holmik lelkiismeret-furdaláshoz vezethetnek. 

https://index.hu/belfold/2021/11/26/black-friday-vasarlas-akcio-reklam/ 


2021. november 20. 

Kelet-Magyarország (8. oldal) 

Spritz: virtuális pincérektől is rendelhetünk 

Dr. Németh János Pál, a BGE PSZK tudományos munkatársa, aki 2013 óta tanít az egyetemen és kutatásai középpontjában a digitalizáció, a változásvezetés és a stratégia állnak. Nem szakács, nem cukrász, nem is étteremtulajdonos, ám a munkája révén közel került a vendéglátáshoz, és hazánkban egyedülálló digitális megoldást kínál: a virtuálispincér-applikációt. Ügyfélélmény-menedzsmentet is tanít, egy kutatásban pedig azt vizsgálta, mit lehetne tenni azért, hogy a vendégek elégedettebben, kellemesebb élményekkel távozzanak egy étteremből, bárból vagy kávézóból. 

További megjelenés: 

Szon.hu 


2021. november 26. 

Bitport.hu 

Kerek évfordulót ünnepelt a gazdaságinformatikus szakma 

Veszprémben, az Országos Gazdaságinformatikai Konferencián ünnepelték meg NJSZT gazdaságinformatikai szakosztályának húsz évvel ezelőtti alapítását. A szakosztályt 2001-ben azzal a céllal hozták létre, hogy támogassa az üzleti alkalmazásokra és a gazdasági terület problémáinak informatikai támogatására fókuszáló kutatásokat és oktatási programokat. Az idei konferencia különös hangsúlyt fektet a Covid-járvány gazdasági és társadalmi hatásaira, az üzleti szféra informatikai kihívásaira, az oktatási és munkamódszerekben széleskörűen alkalmazott on-line megoldásokra. A plenáris rész két előadása ennek a problémakörnek két aspektusával foglalkozott. A Subito AG vezető szoftverfejlesztője, Tóth Ferenc az otthoni munkavégzés tapasztalatairól beszélt, majd Racskó Péter tudományos tanácsadó (BCE Informatika Intézet) elemezte az interneten terjedő álhírek következményeit, veszélyeit. Az Informatika és gazdálkodástudomány című szekcióban az MTA Gazdálkodástudományi Bizottság elnöke, prof. dr. Bakacsi Gyula egyetemi tanár (BGE) osztotta meg vitaindító gondolatait azokról a gazdaságinformatika kutatási területekről, melyek kapcsolódhatnak az MTA bizottságának munkájához. A szekcióban az előadók elsősorban az informatika gazdasági hatásait elemezték, feltárva szerepét az egyes határterületeken. Volt szó többek között az információs rendszerek beágyazottságáról, ipar 4.0-érettségi modellekről, valamint a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolatáról is. 

https://bitport.hu/kerek-evfordulot-unnepelt-a-gazdasaginformatikus-szakma 


2021. november 3. 

Turizmus.com 

Díjazott fesztiválötletek: LégBalaton, steampunk, Csavargók 

Megtartották a nyáron meghirdetett CheckINN feszt díjátadóját a városligeti Millennium Házában – kiderült, kik nyerték a fesztiválok, rendezvények megújulását célzó ötletversenyt. A fesztiválok, rendezvények megújulását célzó ötletversenyre 26 csapat jelentkezett, és közülük 4 csapatot díjaztak három kategóriában. A Téli Balaton kategóriában megosztott első hely született a  Beginner Fesztiválműhely (Pálos Marcell – ELTE, Kuba Ágnes Krisztina – BGE és Fauszt Márk Ede – BGE) és a LégBalaton (Papp Ferenc Gábor – Károli Gáspár Egyetem, Jahni Bálint – Pannon Egyetem és Fülöp Réka – BCE) csapata között. A Beginner Fesztiválműhely egy művészeti szubkultúrát, a steampunk stílust helyezné középpontba és egy steampunk fesztivált szervezne a keszthelyi partszakaszon, novemberben, meghosszabbítva ezzel a balatoni szezont, míg a LégBalaton csapata ötlete egy hőlégballon fesztivál Balatonszemesen, amelyet a téli időszakban szerveznének meg forraltborozással egybekötve. A Gondold Újra! kategóriában a  Fest&Tour (Majkuth Bálint – BGE, Kolozsvári Krisztina – BGE és Galambos Gergő – BGE) csapata győzedelmeskedett a Sziget Fesztivál –2. napjára tervezett programötlettel, amely nem mást, mint egynapos vidéki utazás, méghozzá úgy, hogy csak az utazás kezdetekor derülne ki, hogy mely résztvevő pontosan kikkel és melyik vidéki városba utazna. A Helyi értékek, tematikus fesztiválok kategóriában a Csavargók (Kolozsi Szabolcs Ferenc – BCE, Farkas Dóra – BCE, Schrettner Anna – BCE) csapata ért el első helyezést, ötletük pedig nem más, mint egy igazán életigenlő népdalokkal, ethno-beattel és folkzenével megspékelt fesztivál a Tisza-tó partján. 

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/dijazott-fesztivalotletek-legbalaton-csavargok-steampunk-1177948 

 

További megjelenés: 

Welovebalaton.hu 

  

2021. november 11. 

Eduline.hu 

BGE-s hallgatók nyerték meg a nemzetközi turisztikai versenyt 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) alap- és mesterképzéses hallgatóiból álló 4 fős csapata nyerte meg a 2021 Central & Eastern Europe Student Market Study Competition nemzetközi versenyt. Az STR SHARE Center által első alkalommal megrendezésre került közép-kelet-európai turizmus piacelemző versenyen a feladat egy 30 perces pályamunka elkészítése volt, melyben előzetesen kapott adatok és kritériumok alapján egy külföldi turisztikai piacot – a KVIK csapata Prágát választotta – kellett elemezni, majd javaslatokat tenni annak továbbfejlesztésére (pl.: melyik városrészt érdemes turisztikai szempontból fejleszteni, milyen szegmensekre érdemes koncentrálni a turizmus fellendítése céljából). Az elkészült pályázatmunkák 30 perces bemutatására egy prezentáció keretében november 5-én online formában került sor. A hallgatók az első helyért járó 750 eurót további tehetséggondozó programok, versenyek támogatására ajánlották fel. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20211115_BGEs_hallgatok_nyertek_a_nemzetkozi_versenyt 

 

További megjelenések: 

Holmagazin.hu 

M5-Híradó (07:36-tól) 

MTI.hu 

Oldalasmagazin.hu  

Origo.hu 

Profitline.hu 

Radio1-Hírek: 2021.11.16. 

Regiokelet.hu 

Spabook.net 

Turizmus.com  

Turizmusonline.hu 

Webradio.hu 

 


2021. november 17. 

Esemenymenedzser.hu 

Magyar siker rangos turisztikai szakmai versenyen 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) alap- és mesterképzéses hallgatóiból álló 4 fős csapata nyerte meg a 2021 Central & Eastern Europe Student Market Study Competition nemzetközi versenyt. Az STR SHARE Center által első alkalommal megrendezésre került közép-kelet-európai turizmus piacelemző versenyen a feladat egy 30 perces pályamunka elkészítése volt, melyben előzetesen kapott adatok és kritériumok alapján egy külföldi turisztikai piacot – a KVIK csapata Prágát választotta – kellett elemezni, majd javaslatokat tenni annak továbbfejlesztésére (pl.: melyik városrészt érdemes turisztikai szempontból fejleszteni, milyen szegmensekre érdemes koncentrálni a turizmus fellendítése céljából). Az elkészült pályázatmunkák 30 perces bemutatására egy prezentáció keretében november 5-én online formában került sor. A hallgatók az első helyért járó 750 eurót további tehetséggondozó programok, versenyek támogatására ajánlották fel. 

https://esemenymenedzser.hu/esemeny-2/esemenyek-rendezvenyek/item/31403-magyar-siker-rangos-turisztikai-szakmai-versenyen.html 

 

2021. november 25. 

Turizmus.com 

MaReSz-közgyűlés és EventHub: Megújulás előtt a hazai rendezvényszakma 

A rendezvényszervező szakma hazai újraértelmezése, a stratégiai partnerségek kialakítása és az új képzési lehetőségek segíthetik leginkább a szakmát a pandémiát követő újraindulásban – hangzott el a Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) idei éves közgyűlésén. Továbbá sikerként tekintenek a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztésére és a reprezentációs adó járulékának csökkentésére, és tovább fognak lobbizni ezek 2021. december 31-ét követő meghosszabbításáért. A MaReSz sokat dolgozott a jogértelmezések és jogi ajánlások terén is: a könnyebb értelmezhetőség kedvéért összeállítottak egy anyagot a rendezvényekre vonatkozó szabályozásokról és az egyes rendezvénytípusok szerint táblázatba rendezve elérhetővé tették. A koronavírus-járvány okozta nehézségek még inkább felhívták a figyelmet az oktatás, utánpótlásképzés és a tapasztalatcsere fontosságára. A leállás időszakában a MaReSz online formában tartotta Event Hub rendezvényét, amelyből a következő már személyes jelenléttel zajlott a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) és a szakmai társszövetségek közös eseményén, a Rendezvény ReStart 2021 konferencián, amely az újraindulásra, a MICE szektorra, illetve a nemzetközi sportesemények és a kulturális rendezvények témakörére koncentrált. Ugyanitt együttműködési keretmegállapodást írt alá a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a MaReSz, azzal a céllal, hogy a két szervezet összehangolja elméleti és gyakorlati tudásbázisát, kapcsolatrendszerét, így is támogatva az egyetem hallgatóinak gyakorlati tapasztalatszerzését és munkaerő-piaci integrációját, a szakmának pedig megkönnyítve a minőségi munkaerő-utánpótlást. 

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/maresz-kozgyules-es-eventhub-megujulas-elott-a-hazai-rendezvenyszakma-1178312 


2021. november 8. 

Kozlekedesvilag.hu 

A logisztika élvonalában – interjú Szabó Zoltánnal, a Ghibli Cégcsoport alapító tulajdonosával, ügyvezető igazgatójával 

Hogyan nőtte ki magát az ezredfordulótól napjainkig az olaszországi közúti szállítások hazai specialistája a legnagyobb kínai elektronikus kereskedelmi platform kizárólagos európai szolgáltatójává (negyedmagával), mondhatni e-logisztikai fellegvárrá, megtartva és folyamatosan fejlesztve az erős közúti fókuszt is, elindítva a tengeri és légi üzletágat is? 25 éves idén a Ghiblit, amely a széles tevékenységi paletta (nemzetközi és belföldi komplett, rész-, expressz- és gyűjtőszállítmányozás, valamint raktárlogisztika) és a cégcsoport két üzletágában együttesen megtermelt évi 11 milliárd forintos össz-árbevétel mellett is kis- és középvállalati kategóriában maradt – olyan cégkultúrával, ahol „jó lenni”. Szabó Zoltánnal, a Ghibli Cégcsoport alapító-tulajdonosával készült beszélgetés, aki egyébként több szerepet is vállal szakmai szervezetekben: tagja a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének, alapítója és elnöke a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjának. A szakember az oktatásban is tevékeny: iparági hiteles forrásként vendégelőadó a BGE képzésében. 

https://www.kozlekedesvilag.hu/cikk/nv/ghibli-3/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ghibli-3 


2021. november 5. 

Nemzetisport.hu 

Úszás: tokiói érmesek a MEFOB-on, pécsi siker összetettben 

Egy év kényszerpihenő után ismét megrendezték az egyik legnívósabb egyetemi sportbajnokságot, az úszó MEFOB-ot. Olimpikonok, köztük a tokiói ezüstérmes Rasovszky Kristóf, paralimpikonok és további válogatott versenyzők emelték igen magasra a szintet a BVSC uszodájában. A riói bronzérmes Kenderesi Tamást, valamint az új generáció egyik legjobbját, Jászó Ádámot és a paralimpiai bajnok Konkoly Zsófiát is a soraiban tudó Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) magabiztosan nyerte az egyetemi bajnokságot. Komoly versengés, mondhatni presztízs csata alakult ki egy-egy számban, akadt, aki „étlapot úszott”, azaz csaknem minden számban indult, mint például Márton Richárd (BGE), míg Kenderesi Tamás inkább a biztosra ment (100 pillangón sima győzelmet aratott). Rasovszky Kristóf (Pannon) olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszónk a rövidtávokon, 100 gyorson, háton, pillangón küzdött becsülettel, ugyanakkor 400 gyorson szintén a hosszabb távokra specializálódott riválisai, Gyurta Gergely és Székelyi Dániel (BGE) nem tudták megszorongatni. 

https://www.nemzetisport.hu/uszas/uszas-tokioi-ermesek-a-mefob-on-pecsi-siker-osszetettben-2858903 


2021. november 11. 

Mefs.hu 

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói tíz éremmel zárták a Tollaslabda MEFOB-ot 

Egy év kihagyás után rendeztek újra Tollaslabda MEFOB-ot, amelyen 10 egyetem (ELTE, MATE, NKE, PE, PTE, PPKE, SZTE, KRE, BCE, BGE, BME, EKE) 42 versenyzője indult el. Összesen tíz versenyszámban (női és férfi egyéni és páros, valamint a vegyespáros, amatőröknél és profiknál egyaránt) hirdettek győztest. A női egyéni mezőnyben két válogatott játékos vívta a döntőt, amelyet Gonda Daniella nyert meg Kiss Fanni ellen. Mindkét játékos a Pécsi Tudományegyetem hallgatója. A harmadik helyen Tárkány-Szűcs Dóra (ELTE) zárt, aki az U19-es válogatott oszlopos tagja. A férfi egyéniben Mórocz Ákos (PPKE) és Szerecz Márton (PTE) küzdött az aranyéremért, melyet a pécsi Szerecz Márton szerzett meg, a jelenlegi ranglistán harmadik helyen álló Mórocz pedig ezüstéremmel zárt. A harmadik Szenjai Balázs, a BGE hallgatója lett. 

Az amatőrök versenye is sok izgalmat tartogatott: női egyéniben rögtön holtverseny alakult ki az élen: Kadlicskó Gréta (BME) és Kasztner Dóra (ELTE) azonos eredménnyel zárt, így megosztoztak az első helyezésen. Másodikként Majoros Viktória (SZTE) zárt, a harmadik pedig Vasas Dominika, a Pannon Egyetem hallgatója lett. A férfiaknál népes mezőny gyűlt össze, ugyanis 18-an indultak: közülük a BGE hallgatója, Boros Gergely volt a legjobb. Az ezüstérmet Dai Yujiang (Pannon Egyetem) szerezte meg, a dobogó legalsó fokára Milad Mehdizakhani (SZTE) állhatott fel. A női párosok között szegedi győzelem született: a Luyu Chen, Majoros Viktória duó a Kasztner Dóra (ELTE), Vasas Dominika (PE) párost előzte meg, a bronzérmet a Pannon Egyetem párosa, Steiger Szelina és Kavalecz Edit szerezte meg. A férfiaknál Kuti Dominik Tamás (MATE) és Boros Gergely (BGE) párosa szerezte meg az aranyérmet, az ezüst Dai Yujiang és Liu Shuning révén a Pannon Egyetemé lett, a harmadik helyen az SZTE duója, Milad Mehdizadkhani és Ahmad Adha végzett. 

https://mefs.hu/a-pecsi-tudomanyegyetem-hallgatoi-tiz-eremmel-zartak-a-tollaslabda-mefob-ot/ 


2021. november 15. 

Mefs.hu 

A Testnevelési Egyetem nyerte a Judo MEFOB csapatversenyét 

Egy év kihagyás után rendezték a 2021-es Judo MEFOB-ot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénájában november 14-én, zárt kapuk mögött. Az eseményen tizenkilenc felsőoktatási intézmény, közel háromszáz hallgatója küzdött meg idén az egyetemi bajnoki címért. A verseny négy tatamin, huszonnyolc kategóriában zajlott. Az 1-3. küzdőtéren a profik, míg a 4. küzdőtéren az amatőrök versenyeivel kezdődött meg a bajnokság. A profik között a férfiaknál -60 kg-ban Feczkó Csanád (PPKE), -66 kg-ban Gombás Bálint Márk (TE), -73 kg-ban Szatmári György (TE), 81 kg-ban Tóth Botond (BME) szerezte meg az aranyérmet. A 81 kg-os súlycsoportban Iklódi Máté a BGE színeiben ezüstérmes lett. -90 kg-ban és -100 kg-ban a Testnevelési Egyetem hallgatói diadalmaskodtak, előbbi súlycsoportban Nerpel Gergely, utóbbiban az olimpikon és fair play díjas Csoknyai László, akinek utolsó MEFOB mérkőzéseit tekinthették meg a Ludovika Aréna küzdőterén. A 100 kg-osok között az aranyérmet az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Sipőcz Richárd (SZIE) szerezte meg. A csapatversenyen az első helyen a Testnevelési Egyetem hallgatói végeztek, ezüstérmet szerzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, míg bronzéremmel térhet haza a Pécsi Tudományegyetem.  

https://mefs.hu/a-testnevelesi-egyetem-nyerte-a-judo-mefob-csapatversenyet/ 


2021. november 30. 

Mefs.hu 

Idén a Testnevelési Egyetem nyerte a birkózó MEFOB csapatversenyét 

November 28-án az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) szervezésében, az egri Leányka úti Eszterházy-csarnokban rendezték a 2021-es Birkózó MEFOB-ot, vagyis a sportág Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságát, melyen 17 felsőoktatási intézmény 112 hallgatója mérkőzhetett meg kategóriájának bajnoki címéért. Három szőnyegen folytak a küzdelmek, a népes számú nevezők végül kiélezett csatákat vívtak egymással. A bajnokság összesített csapatversenyét az idén is a Testnevelési Egyetem nyerte meg, megelőzve a Pécsi Tudományegyetemet. A 3. helyen idén a Semmelweis Egyetem végzett.  

A versenyen 5 BGE-s hallgató is képviseltette magát. A sorsolás nem kedvezett egy hallgatónknak, Ónodi Ozornak (Férfi szabadfogás 70 kg), hiszen egy másik BGE-sel került össze, így ő kiesett. A többiek eredményei: Beregi Linda 2. hely (Női 62 kg), Gilányi Alex 3. hely (Férfi szabadfogás 61 kg), Németh Márton 1. hely (Férfi szabadfogás 65 kg) és Nagy Bence 2. hely (Férfi szabadfogás 70 kg). 

https://mefs.hu/iden-is-a-testnevelesi-egyetem-nyerte-a-birkozo-mefob-csapatversenyet/ 

 

További megjelenések: 

Birkozoszov.hu 

Uni-eszterhazy.hu 

 

2021. november 25. 

MTI.hu 

Egyetemista olimpiai és világbajnokokat díjaztak 

Olimpiai és világbajnok versenyzők teljesítményét ismerték el a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az Év Egyetemi Sportolója díjátadó gáláján. Idén a kajakos Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Tótka Sándor, Lucz Anna, a kenus Adolf Balázs, az úszó Milák Kristóf, a fogathajtó Hölle Martin, a paraúszó Illés Fanni és Konkoly Zsófia, a paraatléta Ekler Luca, a kerekesszékes vívó Veres Amarilla, valamint az uszonyosúszó Senánszky Petra, Varga Krisztina és Bukor Ádám érdemelte ki az Év Egyetemi Sportolója díjat. Az kaphatja az elismerést, aki felsőoktatási intézményben tanulva olimpiai érmes vagy világbajnok lesz. A MEFS minden évben díjazza a Magyar Egyetemi, Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) intézményi eredményességét is. Idén első lett a Testnevelési Egyetem a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem előtt. Életműdíjat vehetett át Kristonné dr. Bakos Magdolna (Esterházy Károly Katolikus Egyetem) és Hédi Csaba (Budapesti Gazdasági Egyetem és Miskolci Egyetem). 

A gála keretében esküt tett a téli Universiadéra utazó magyar csapat is. A fogadalom szövegét Albert Viktória, a rövidpályás gyorskorcsolya csapat tagja, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta. Az Universiadéra december 11. és 21. között kerül sor a svájci Luzernben, a magyar színeket hat versenyző, öt short trackes és egy snowboardos képviseli. 

https://feldolgozas-iraskepkft.hu/company-common-public-web/#/view-article/onlineArticle/619fd5edf36eb911e3f9d8b6/61a0a4baaa0908128ce4dd83 

 

További megjelenések: 

Dehir.hu 

Haon.hu  

Jochapress.hu 

Mefs.hu 

Nemzetisport.hu  

Pesti Hírlap: 2021.11.26., 7. oldal 

Xlsport.hu  

Pestihirlap.hu 

Xlsport.hu 

Zetapress.hu 


2021. november 4. 

Magyar Nemzet (4. oldal) 

Nem várható a digitális oktatás országos bevezetése 

Két hónap után úgy tűnik, ebben a tanévben kevesebb problémával kell szembenézniük a pedagógusoknak és diákoknak, mint a múlt évben. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint például valószínűsíthető, hogy országosan nem kell áttérni az online oktatásra. Közben a járványügyi adatok folyamatosan romlanak, így egyre több oktatási intézmény teszi kötelezővé a maszkviselést. A súlyosbodó járványhelyzet miatt az óvodákon és az iskolákon kívül a felsőoktatási intézmények is sorra szigorítanak a járványügyi intézkedéseken. Novembertől az összes nagyobb felsőoktatási intézményben maszkot kell viselni. Elsőként az ELTE írta elő a maszkviselést, azóta pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Semmelweis Egyetemen, a Testnevelési Egyetemen, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a nyíregyházi, a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi egyetemen is kötelező maszkot viselni. Ugyanakkor egyes helyeken nemcsak az orr és a száj elfedése kötelező, hanem úgynevezett hibrid oktatásra tértek át. Ennek megfelelően a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen a nagyobb létszámú foglalkozásokat csak online, a Zeneakadémián, valamint az ELTE Informatikai Karán pedig vegyes oktatási rendben tartják meg. 

 

További megjelenés: 

Magyarnemzet.hu 


2021. november 30. 

Eduline.hu 

A BGE is kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást 

A Budapesti Gazdasági Egyetemen dolgozóknak is kötelező beoltatniuk magukat koronavírus ellen. Az egyetem dolgozóinak több mint 90 százaléka már beoltatta magát, a november 26-án kiadott rektori utasítás alapján azonban mindenkinek meg kell kapnia a védőoltást – felmentést csak azok kapnak, akiknél ez „igazolható egészségügyi kockázattal” jár. A BGE-s oktatóknak és dolgozóknak 2022. január 15-ig kell igazolniuk, hogy megkapták a vakcinát, mindenkinek teljes védettséget kell szereznie, vagyis – a Janssen-vakcina kivételével – mind a két dózist meg kell kapnia. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20211130_Budapesti_Gazdasagi_Egyetem_kotelezo_vedooltas 


2021. november 2. 

Eduline.hu 

Alig van már olyan egyetem, ahol nem kötelező a maszk: egymás után szigorítanak az intézmények 

Egyre több egyetem szigorít járványügyi szabályzatán, novembertől majdnem az összes nagyobb felsőoktatási intézményben maszkot kell viselniük a hallgatóknak és az oktatóknak. Van, ahol nemcsak a maszkot tették kötelezővé, hanem - elővigyázatosságból - hibrid oktatásra álltak át. Az eddiginél jóval szigorúbb szabályokkal indul újra a tanítás a háromnapos hétvége után több egyetemen: november 2-től számos olyan felsőoktatási intézmény is kötelezővé teszi a maszkviselést, amely a tanév eleje óta nem változtatott járványügyi előírásain. Ettől a héttől például a győri Széchenyi István Egyetemen is maszkot kell viselni. Nemcsak az előadásokon és a szemináriumokon, hanem az összes közösségi térben, így a folyosókon, a kollégiumok közös tereiben, az irodákban, a tanulmányi osztályon, az összes értekezleten, rendezvényen is el kell takarni az orrot és a szájat, emellett arra kérik a hallgatókat, hogy egy online felületen tudassák az intézménnyel, ha megbetegedtek vagy karanténba kerültek. A Pécsi Tudományegyetemen is változtattak az előírásokon. Az egyetem az elsők között, még szeptember első felében írta elő a maszkviselést, ám akkor még csak az előadásokon, a szemináriumokon, a megbeszéléseken, értekezleteken és ügyintézés közben volt kötelező, a közösségi terekben, a folyosókon a kollégiumokban, az irodákban csak ajánlott. Novembertől azonban az összes épületben fel kell venni a maszkot, egyedül sportoláshoz és étkezéshez lehet levenni, és persze felmentést kapnak az előadásokat, szemináriumokat tartó oktatók is. November 2-től kötelező a maszk a több mint 21 ezer hallgatót oktató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is, ahol szigorúak a szabályok: az összes zárt térben, vagyis az előadótermekben is el kell takarni az orrot és a szájat, aki nem veszi fel a maszkot, azt az óráról vagy a vizsgáról kiküldhetik az oktatók. A legtöbb egyetem már a tanév elején úgy döntött, hogy az 50, 100 vagy 150 fő feletti előadásokat csak online tartják meg - a Budapesti Corvinus Egyetem magyar nyelvű képzésein például 150 fő a határ, míg a Budapesti Gazdasági Egyetemen az 50 főnél nagyobb foglalkozásokat tartják online. Egy-két egyetemen az elmúlt hetekben vezettek be hibrid oktatást. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20211029_szigoru_szabalyokat_hoztak_a_magyar_egyetemek 

 

2021. november 5. 

Eduline.hu 

Levelet küldött a hallgatóknak a BGE, hétfőtől náluk is kötelező a maszk 

A Budapesti Gazdasági Egyetem is úgy döntött, hogy hétfőtől szigorítanak a járványügyi szabályokon. „A koronavírus-járvány negyedik hullámának fokozódása következtében további óvintézkedéseket vezetünk be egyetemünkön hallgatóink és munkatársaink biztonságának érdekében” – áll abban a körlevélben, amelyet a BGE küldött ki péntek délután a hallgatóknak. A levélből kiderül, hogy hétfőtől a zárt terekben – tantermekben, irodákban, folyosókon, közösségi és ügyfélfogadási helyiségekben –, a kollégiumok közösségi területein kötelező maszkot viselni. „Ez a szabály vonatkozik a BGE épületeiben szervezett rendezvényeken részt vevő kollégákra, külsős meghívottakra, szervezőkre is” – teszik hozzá. A maszkot az órát tartó oktatók levehetik, és a dolgozóknak saját irodájukban sem kell eltakarniuk az orrukat és a szájukat, „amennyiben a jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt”. A kollégiumi szobákban és az egyetemi büfékben az étkezés időtartama alatt sem kell maszkot viselni. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20211105_BGE_kotelezo_a_maszk 

 

További megjelenések: 

Blikk.hu 

Civilhetes.net 

 

2021. november 5. 

Eduline.hu 

Itt a lista, ezeken az egyetemeken már kötelező maszkot viselni 

A magyar felsőoktatás gyorsan reagált a romló járványhelyzetre. Az első egyetemek még szeptember végén, október elején jelentették be, hogy újra elrendelik a kötelező maszkviselést, a szigorításhoz fokozatosan csatlakozott a többi intézmény is. Ma már szinte nincs olyan egyetem, ahol ne lenne kötelező maszkot hordani. Az aktuális lista: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Semmelweis Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Soproni Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Edutus Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Testnevelési Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Milton Friedman Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Neumann János Egyetemen, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Kodolányi János Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Gál Ferenc Egyetem, Miskolci Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20211105_BGE_kotelezo_a_maszk 

 

További megjelenés: 

Index.hu 

 

2021. november 9. 

Eduline.hu 

Már a Budapesti Metropolitan Egyetemen is kötelező a maszk 

„2021. november 5. napjától kizárólag arcot és szájat eltakaró maszkot viselve engedélyezett belépni és tartózkodni a Budapesti Metropolitan Egyetem zárt tereiben" - közölte az egyetem. A szigorítás minden hallgatóra, oktatóra és ott dolgozóra vonatkozik. A szabályok mindenhol hasonlók: a maszkot csak az órát tartó oktatók vehetik le, a hallgatók pedig a sportolás és az étkezés idejére. Egyre több egyetem teszi kötelezővé a maszkviselést – múlt héten a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is így döntött. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20211109_metu_maszkviseles 

 

2021. november 9. 

Eduline.hu 

A Pannon Egyetemen is maszkot kell hordani, változtattak a szabályokon 

„2021. november 8-ától a Pannon Egyetem teljes területén (beleértve az Egyetemi Könyvtárat, és a Kollégium közösségi helyiségeit, valamint közlekedési tereit is), a zárt helyiségekben a maszk viselése kötelező” – írják Facebook-oldalukon. Egyre több egyetem teszi kötelezővé a maszkviselést – múlt héten a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is így döntött. A szabályok mindenhol hasonlók: a maszkot csak az órát tartó oktatók vehetik le, a hallgatók pedig a sportolás és az étkezés idejére.   

https://eduline.hu/felsooktatas/20211109_Pannon_Egyetem_kotelezo_maszk 

 

2021. november 3. 

Unilife.hu 

Képzési területek: Mindent a gazdaságtudományi képzési területről 

Az Unilife cikksorozatában minden tudnivalót bemutat a gazdaságtudományi képzési területről: milyen szakokon lehet tanulni, milyen munkalehetőségek várnak az ezen a területen végzettekre, és mennyit lehet keresni egy gazdaságtudományi diplomával. A gazdaságtudományi képzési területen rengeteg lehetőség előtt állnak az ide jelentkezők, hiszen egyszerre megtalálható benne a számok világa (gazdálkodás, pénzügy, számvitel), a kreativitás (marketing) és az emberekkel való törődés (emberi erőforrások) is. A 2021-es februári felvételi során 101 881-an jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe, ebből 22 403-an célozták meg ezt a képzési területet. A legtöbben a BGE-n végzik el gazdaságtudományi képzést, de többek között a Corvinus, a METU, a BME, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is várja a hallgatókat. 

https://unilife.hu/egyetem/20211102-kepzesi-teruletek-gazdasagtudomany-felveteli-2022.html 

 

2021. november 4. 

Unilife.hu 

Keresztféléves jelentkezés: Melyik egyetemen, milyen szakok indulnak? - 3.rész 

Az Unilife cikksorozatában összegyűjti melyik egyetem, milyen szakon indít keresztféléves képzéseket. A BGE-n marketing, pénzügy és számvitel szakon kizárólag mesterképzést indítanak, levelező munkarenden, államilag támogatott és önköltséges formában egyaránt. Ezeken kívül indul még kommunikáció- és médiatudomány angol nyelven, alap szakon, nappalin, költségtérítéses formában; illetve gazdálkodási és menedzsment szak (Hatvanban) felsőoktatási szakképzésen, levelezőn, önköltséges finanszírozási formában. 

https://unilife.hu/egyetem/20211103-keresztfeleves-kepzes-2021-felveteli-egyetem.html 


2021. november 4. 

Eduline.hu 

Őszi szemeszter és vizsgaidőszak: itt vannak az idei év legfontosabb egyetemi dátumai 

Bár néhány egyetemen még tart az őszi szünet, nemsokára kezdődik a vizsgaidőszak. Az Eduline összegyűjtötte milyen menetrenddel lehet számolni az egyetemeken: meddig tart a félév, és mikor kezdődnek a vizsgák. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az őszi félév utolsó tanítási napja 2021. december 11., szombat lesz. Az egyetemen a vizsgaidőszak december 13-án indul, és 2022. január 29-ig tart majd. A következő - azaz a tavaszi félév - 2022. február 7-én indul. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) az őszi szorgalmi időszak december 10-ig tart, a vizsgaidőszak december 20-án indul, és január 25-én kedden ér véget (azaz 20 munkanapja lesz a hallgatóknak az összes vizsgára). A Semmelweis Egyetemen az első félév szintén december 10-ig tart, a vizsgaidőszak december 13-án kezdődik. és 2022. január 28-án ér majd véget. A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) december 13. és 2022. január 22. között lesznek a vizsgák, a második félév 2022. január 31-én kezdődik. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20211103_egyetemi_felev_es_vizsgaidoszak 


2021. november 15. 

Eduline.hu 

Több ezer felvételiző használhatná ki ezt a kiskaput, tényleg be lehet jutni az egyetemre emelt szintű érettségi nélkül 

Tovább puhított az egyetemi-főiskolai felvételi szabályain a kormány: a diplomások mellett idén már a felsőoktatási szakképzést végzettek is „felmentést” kaptak a kötelező emelt szintű érettségi alól. A könnyítés jól jön azoknak a középiskolásoknak, akik nem érzik magukat elég felkészültnek a nehezebb, de több pontot érő emelt vizsgához, vagy érettségi eredményük alapján nem kerülhetnének be a kiválasztott alapszakra. Ha vállalják a kétéves kitérőt, végül az alapszakos diploma is meglehet. Az idei keresztféléves felvételin meghirdetett legtöbb szaknál például az áll, hogy az ötös oklevél, 400, a négyes 340, a hármas pedig 280 pontot ér a felvételin, ehhez adják hozzá a különböző többletpontokat (például ha egy hallgatónak van nyelvvizsgája, akkor az azért járó 28/40 pontot). A könnyítés jól jön azoknak a középiskolásoknak, akik nem érzik magukat elég felkészültnek ahhoz, hogy bármelyik tantárgyból emelt szintű érettségit tegyenek, vagy eredményeik alapján nem érnék el a BA/BSc-szakos ponthatárt. Ehhez persze közbe kell iktatniuk egy kétéves felsőoktatási szakképzést, amelyen jóval lazábbak a felvételi szabályok: nem kell emelt szintű érettségi, a minimumponthatár nem 280, hanem 240 pont, ráadásul az összpontszámot háromféleképpen is ki lehet számolni, amelyek közül mindig a legelőnyösebbet választják. A felsőoktatási szakképzésen megszerzett kreditekből 60-90-et ráadásul beszámítanak, ha valaki a felsőoktatási szakképzésnek megfelelő alapszakon tanul tovább, például a gazdálkodási és menedzsment FSZ-képzés után az ugyanilyen nevű BSc-szakot választja, így az alapszak jóval rövidebb lehet. A Budapesti Gazdasági Egyetem például azt írja, náluk ilyenkor három félévvel lesz rövidebb az alapképzés – ez azt jelenti, hogy egy hallgató 4+4 félév alatt szerezhet diplomát, ami csak egy szemeszterrel hosszabb idő, mint ha a „hagyományos” úton került volna be a (maradjunk a példánknál) gazdálkodási és menedzsment szakra. 

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20211115_felsooktatasi_szakkepzesek_nem_kell_emelt_szintu_erettsegi 


2021. november 18. 

HVG Felsőoktatási Rangsor-Diploma 2022 (40-41. oldal) 

Továbbra is az ELTE az élen 

Elkészült a HVG legújabb rangsorkiadványa, amely az egyetemek és főiskolák toplistáját közli. A HVG Diploma rangsorelemzéséből kiderül többek között, hogy a tudományos fokozattal rendelkező oktatók koncentrálódnak, hatvan százalékuk összesen hét intézményben dolgozik teljes állásúként, ezzel is erősítve a nagy hagyományú egyetemek (ELTE, Debrecen, Szeged, Pécs, Műegyetem, Semmelweis, Pázmány) szakmai bázisát. Az oktatói rangsorban azok a felsőoktatási intézmények szerepelnek jól, ahol nemcsak a legnagyobb számban, de a legnagyobb arányban is tudományos fokozatot szerzett oktatókat foglalkoztatnak. Az egyetemi kutatás-fejlesztési potenciált, a publikációs adatokat egyelőre nem lehet minden intézményre azonos módon mérni, a rangsorokban a tudományos karrierben élen járó oktatók számát és arányát vették számításba. Így olyan intézmények is jó helyre kerülhettek, amelyekre kevésbé mennek a legjobb hallgatók közül, oktatói karuk viszont egészen kiváló a szakterületén. Ilyenek általában az orvosi vagy a természettudományi karok, de a műszaki területen is sok ilyen kar teljesít jól. A mostani kari oktatói rangsorban az első tízben négy természettudományi, kettő műszaki és kettő orvosi kar található, valamennyiben nagy a tudományos fokozatot elért oktatók aránya, sőt közülük sokan MTA-címet, tudományok doktora fokozatot is szereztek. S bár egyre inkább Budapestre koncentrálódik a felsőoktatás, jeles oktatói gárda dolgozik vidéken is: az oktatói rangsor első tíz helyéből hatot vidéki egyetem foglal el. Van azonban egy jól teljesítő, ám az oktatói rangsorban gyengébb helyezéseket elért intézménytípus, az egyébként nagyon népszerű gazdasági és műszaki szakegyetemek, mint a Budapesti Gazdasági Egyetem, az Óbudai Egyetem vagy akár a Corvinus. Ezeken főleg gyakorlati orientáltságú képzést nyújtanak, olyan oktatókat alkalmazva, akik e feladatnak megfelelnek ugyan, de a tudományos teljesítményeken alapuló rangsorban hátrébb sorolódnak. 

 

2021. november 18. 

Index.hu 

Itt a magyar felsőoktatási intézmények rangsora, továbbra is vezet az ELTE 

Elkészült a magyar egyetemek és főiskolák rangsora, amelyet a HVG tett közzé. A felmérés annak alapján ítélte meg az egyetemeket, hogy milyen tudományos fokozatokkal rendelkeznek az oktatóik, valamint hogy mely intézményeket választják a legnagyobb arányban a legjobb érettségit produkáló diákok. A legjobb tízbe az alábbi intézmények kerültek be: 1. Eötvös Loránd Tudományegyetem; 2. Budapesti Műszaki Egyetem; 3. Szegedi Tudományegyetem; 4. (holtversenyben) Debreceni Egyetem; 4. (holtversenyben) Károli Református Egyetem; 6. Pázmány Péter Katolikus Egyetem; 7. Semmelweis Orvostudományi Egyetem; 8. Pécsi Tudományegyetem; 9. Budapesti Corvinus Egyetem; 10. Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az összesített intézményi rangsorban az ELTE úgy lett az első, hogy az oktatói és a hallgatói intézményi listát is vezeti. A legjobban általában azok az intézmények szerepeltek, amelyek a legnagyobb arányban foglalkoztatnak olyan oktatókat, akik tudományos fokozatot is szereztek. Közülük a teljes állásúak hatvan százalékát hét intézmény (ELTE, BME, SOTE, PPKE, illetve a debreceni, szegedi és pécsi egyetemek) foglalkoztatja. A fentiek alól kivételt a gazdasági és műszaki szakegyetemek (Corvinus, BGE, Óbudai) jelentenek, amelyek gyakran alkalmaznak olyan oktatókat, akik – bár nem rendelkeznek tudományos teljesítménnyel – tapasztaltak és a feladatnak megfelelnek. Az egyetemek mellett a HVG külön rangsort állított fel azok karai között is, azt azonban csak a nyomtatott kiadványban hozzák nyilvánosságra. 

https://index.hu/belfold/2021/11/18/felsooktatasi-rangsor-foiskola-egyetem/ 


2021. november 18. 

Figyelő (40-41. oldal) 

Ételdobozok újratöltve 

Hazai kezdeményezésre a Rakun Dobozközösség az ételek el- és kiszállításához használt eldobható csomagolóanyagokat kiváltva egy hulladékmentes ételcsomagolási rendszert honosított meg. A környezetvédelmi tanácsadó dobozai rozsdamentes acélból készülnek és cseppmentes záródást biztosítanak. Különlegességük, hogy akár ezerszer újratölthetők. A vendégek havi díjas előfizetéssel kérhetik és adhatják le a dobozokat a közösséghez csatlakozott bármelyik vendéglátóhelyen. A két alapító Horváth Sarolta és Varga Judit. Előbbi környezetvédelmi szakjogász, utóbbi pedig a BGE KVIK-n végzett, majd külföldön szerzett mesterdiplomát. Először 2009-ben találkoztak, a Követ Jövőképzés nyári egyetemén, utána Molnár Bálinttal és Szücs-Winkler Róberttel elindították a Felelős Gasztrohős Alapítványt. A Rakunhoz azután egyfelől a vendéglátó egységekkel tíz éve együtt végzett munka vezetett – az alapítvány egy Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel ösztönzi az éttermek zöldülését –, másrészt a saját környezetvédelmi elkötelezettségük. 

 

2021. november 15. 

TV2-Ninja Warrior Hungary 

Diadal: Szörényi Zoltán igazi hősként menetelt végig a pályán 

Szörényi Zoltán, a BGE PSZK testnevelő tanára, korábban olimpiai kerettag rúdugró bejutott a TV2-n futó Ninja Warrior Hungary döntőjébe. A kiemelkedő teljesítménye a fenti videóban tekinthető meg. 

https://tv2play.hu/ninja_warrior/diadal_szorenyi_zoltan_igazi_hoskent_menetelt_vegig_a_palyan 


2021. november 8. 

Trademagazin.hu 

Új szállítmányozási és disztribúciós supervisor a Drehernél 

Októbertől Ódor Viktória tölti be a Dreher Sörgyárak Zrt. szállítmányozási és disztribúciós supervisor posztját. A szakember a Rauch Hungáriától érkezett a vállalathoz, és korábban több cégnél töltött be logisztikai, export, szállítmányozási, valamint vevőszolgálati pozíciókat. Ódor Viktória a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán szerzett közgazdász diplomát Nemzetközi Gazdálkodás szakon. Szakmai pályafutását a magyar alapítású logisztikai cégnél, a Seahorse Kft.-nél kezdte, majd 2014-ben a tengeri szállítmányozással foglalkozó Evergreen Line magyarországi partnervállalatánál helyezkedett el. 2017-ben került a Rauchhoz, ahol előbb csoportvezetőként, majd 2019-től a cég szállítmányozási és vevőszolgálati osztályainak vezetőjeként működött. A Dreher Sörgyáraknál Viktória feladatai közé tartozik a logisztikai osztály berkein belül az országos key account és nagykereskedelmi csatornák zavartalan ellátása, az ehhez kapcsolódó ügyfélszolgálati rendszer működtetése, a Pest megyei disztribúció tervezése, valamint az import forgalom lebonyolítása. 

https://trademagazin.hu/hu/uj-szallitmanyozasi-es-disztribucios-supervisor-a-drehernel/ 

 

További megjelenések: 

Bdpst24.hu 

Markamonitor.hu  

Storeinsider.hu 

 

2021. november 23. 

Pesti Hírlap (6. oldal) 

Az édes Dél vonzása és választása 

Itt, kissé északabbra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy profiterolból, tiramisuból és panettonéból áll az olasz cukrászat, pedig egészen máshol vannak a gyökerek. A családi kemencékben, az olasz régiók változatos gyümölcseiben, és olyan egyszerű, házias süteményekben, amelyek a mai olasz fiataloknak is megfelelnek. A dél-olasz sütemények elképesztő változatosságából azok kaphattak ízelítőt, akik kitöltötték a világhálón azt a süteményképekkel gazdagított kérdőívet, amit Erdei Blanka, a BGE KVIK turizmus-vendéglátás szakos hallgatója a szakdolgozatához szerkesztett. Felméréséből egy olyan édes világra láthatunk, ami egyszerű, minden háztartásban otthonos, bár régiónként eltérő a forma, az íz, és a lenyűgöző fantázia. Az itt és így készülő sütemények és velük az olasz tradicionális családi élet már akkor rabul ejtette Blankát, amikor kisgyerekként itt nyaralt a szüleivel. Blanka nem óvodában, hanem a nagymamája konyhájában nőtt fel, együtt sütöttek-főztek. Már gyerekként több főző- és cukrásziskolát is elvégzett, és a Berzsenyi Gimnáziumba kerülve azonnal az olasz nyelvszakot választotta. Amikor egy berzsenyis versenyre megálmodta A közelítő tél című vers hangulatát ízekben és külsőben is tükröző tortáját, ráérzett, mekkora kreativitás rejlik a tortatervezésben, és mennyire fontos, hogy a szelet csupa meglepetést és játékosságot nyújtson a tányéron. 

 

További megjelenés: 

Pestihirlap.hu 

 

2021. november 19.  

Mandiner.hu 

Városliget, kórház, sportpályák, parkok – képeken a zuglói kormányzati fejlesztések 

Kórházak és műemléképületek felújítása, mélygarázs, sportpályák, parkok, játszóterek, irodaházak – az elmúlt években számos kormányzati fejlesztés indult és valósult meg Budapest XIV. kerületében. A Mandiner képes összeállításában a Budapesti Gazdasági Egyetem Buzogány utcai campusa is szerepel, ahol 5,7 milliárd forintból jelenleg új Központi Könyvtár és Hallgatói Centrum épül. 

https://mandiner.hu/cikk/20211119_zuglo_liget_kormanyzati_fejlesztesek 

 

2021. november 15. 

Heves Megyei Hírlap (6. oldal) 

Neumann: az iskola, amely beváltja az ígéreteit 

Tolerancia, intelligencia, rugalmasság – ez a hármas jelszó érvényes az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium mindennapjaira. Méltán lehetnek büszkék az eredményeikre. A csatolt cikkben dr. Sipos Mihály igazgatóval készült beszélgetés olvasható, aki beszélt többek között az OKTV eredményekről, a hamarosan újrainduló szakképzésről és az ösztöndíjprogramukról is. A cikkben megszólalnak volt „Neumannosok” is, akik ma már egyetemre járnak. Kovács Kornél a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karára jár: „Két jó közgazdász tanáromtól sokat tanultam. Nagyon jó alapot adtak, amit most hasznosíthatok.” Fülöp Zita is a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának hallgatója: „A középiskolában töltött öt év során felnőttem, kiforrott személyiségként, megalapozott tudással érkeztem az egyetemre.” 


2021. november 17. 

Oroscafe.hu 

Tanult, tapasztalt, vállalkozásba kezdett 

Pataki Bence több évet dolgozott külföldön, a kint szerzett tapasztalataira építkezve idehaza képzeli el jövőjét. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola informatika tagozatán járta ki az elemit, majd a Táncsics Mihály Gimnázium matematika-fizika szakos diákjaként érettségizett. A mai Budapesti Gazdasági Egyetemen diplomázott. A felsőoktatás ideje alatt az Erasmus cserediákprogram adta lehetőséget követően változott meg igazán az élete. 

A fiatal orosházi vállalkozó – aki jelenleg elektromos kandalló értékesítésével foglalkozik – tanulmányairól, nemzetközi állomásairól és terveiről is beszélt a fenti linken olvasható interjúban. 

https://oroscafe.hu/2021/11/17/tanult-tapasztalt-vallalkozasba-kezdett/ 


2021. november 19. 

Telepaks.hu 

Jó napot, mi újság? – Szelpné Virág Rita 

Még több élettel töltené meg Szelpné Virág Rita megbízott igazgató a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárat. Rita a gimnázium után elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetem történelem és könyvtár szakát. Az édesanyja is könyvtárosként dolgozott, ami minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy már korán vonzotta a könyvtárak világa. Szakmai pályafutását a Kodolányi János Egyetem könyvtárában kezdte. Az akkori igazgatója hitvallását pedig a mai napig maga is vallja: első az olvasó. Székesfehérvár után ismét Budapest következett. 2010 és 2013 között a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola (jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem egyik kara) könyvtárában dolgozott. Szerette azt a fajta tudományos és társasági pezsgést, ami jellemző egy oktatási intézmény könyvtárára. A hallgatókat a szakdolgozatok elkészítésében, a tanárokat pedig irodalomkutatásban, tudományos munkában, publikációs lista készítésében segítette, emelte ki akkori feladatai közül.  

https://www.telepaks.net/2021/11/19/jo-napot-mi-ujsag-szelpne-virag-rita/ 


2021. november 26. 

Nemzetisport.hu 

Csupasport: már a maratoni rajtjánál elsírta magát a csinos futó 

Fodor Sára a Budapesti Gazdasági Egyetemen kereskedelem és marketing szakon januárban államvizsgázik, valamint a Károli Gáspár Református Egyetemen másodéves joghallgató. Tanulmányai mellett nagy hangsúlyt fektet a futásra és az egészséges táplálkozásra, októberben pedig teljesítette első maratoniját. Többek között erről is mesélt a Csudasport.hu oldalán elérhető interjúban. 

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/csupasport-mar-a-maratoni-rajtjanal-elsirta-magat-a-csinos-futo-2862705 


2021. november 29. 

Promenad24.hu 

Remek eredmények a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesülettől 

A 2021. november 27-én Dunaharasztiban megrendezett Országos Bajnokságon és Dél-koreai Nagykövet Kupán a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület összesen 12 aranyérmet, 8 második és 5 harmadik helyezést szerzett. Formagyakorlat versenyszámban pedig csapatkupa harmadik helyezést értek el. A sportegyesület színeiben a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának hallgatója, László Alexa formagyakorlat versenyszámban, a felnőtt korosztály 18-30 éves „A” kategóriában első helyet szerzett. A felnőtt 18+ éves „A” kategóriában, párosban pedig Máté Mirabellával a második helyen végzett. 

https://promenad24.hu/2021/11/29/remek-eredmenyek-a-mate-taekwondo-es-hapkido-sportegyesulettol/ 


2021. november 24. 

Ujegyenloseg.hu 

Lakhatási válság az egyetemisták körében 

A fenti cikket egyetemi kollégiumban, szakkollégiumban, albérletben és budapesti ingatlannal rendelkező diákok írták figyelemfelkeltésképpen, akik szerint nem szabad elfeledkezni arról a több tízezer egyetemistáról, akik évről évre kiszorulnak a budapesti felsőoktatási intézmények kollégiumaiból. A cikkben részletesen kifejtik a problémát és a lehetséges megoldási alternatíváról is írnak. Összeállításukban szó esik a közelmúlt felújításairól is. Az Országos Felsőoktatási Kollégiumfejlesztési Stratégia 2023-ig több mint 8 000 új férőhely létesítését és megközelítőleg 30 000 férőhely felújítását tartalmazza. Ennek keretében épült fel többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nagytétényi Úti Kollégiuma, illetve a Széchenyi István Egyetem Hegedűs Gyula Kollégiuma. E két beruházás összesen 2.800 kollégistának tud lakhatást biztosítani Budapesten. A forrásokból több kollégiumot is felújítottak az évek során, ami szükséges volt az épületek jelentős részének rossz állapota miatt, ugyanakkor a fő problémát: a férőhelyek szűkösségét mindez nem oldotta meg. Egyre nagyobb szükség lenne új férőhelyekre. A Budapesti Gazdasági Egyetem tavaly például másfélszeres túljelentkezésről számolt be. Budapest problémáját még inkább kiemeli, hogy felmérések szerint vidéken a kollégista hallgatók inkább elégedettebbek lakóhelyükkel, míg a fővárosban sokan panaszkodnak a szobák zsúfoltságára, a saját vizesblokk hiányára és az épületek általánosan rossz állapotára. 

https://ujegyenloseg.hu/lakhatasi-valsag-az-egyetemistak-koreben/ 


2021. november 4. 

Hajdupress.hu 

Interjú Debrecen legszebb lányával, Tóth Pannival a Miss World Hungary 2. udvarhölgyével 

Tóth Panni arca ismerős lehet a debrecenieknek, ugyanis több éve modellkedik már. A 22 éves lány pillanatok alatt országos ismerettségre tett szert, hiszen elnyerte a nívós Miss World Hungary 2. udvarhölgyének járó címet. Azonban nem csak szép, hanem intelligens és tehetséges is. Egy debreceni cégnél kommunikációs koordinátorként dolgozik, emellett levelező tagozaton tanul a Budapesti Gazdasági Egyetemen és díjlovagol is. 

https://hajdupress.hu/cikk/interju-debrecen-legszebb-lanyaval-toth-pannival-a-miss-world-hungary-2-udvarholgyevel