Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
BGE március havi sajtómegjelenések

2022. március 3. 

Kossuth Rádió-Hajnal-Táj (05:47:08-tól) 

Családi-üzleti dilemmák a hazai családi borászatok életében 

Szétválaszthatatlanul összefonódik a család és a vállalkozás dimenziója a hazai családi borászatok esetében – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) legfrissebb kutatásából. Ez a jelenség jelenthet előnyt és hátrányt is a működésben, de mindenképp dilemmák, kihívások elé állítják a tulajdonosokat. A családi borászatok a családi vállalkozások egy igen izgalmas és sajátos típusát képviselik – gondolkodásmódjukat, céljaikat, és működésüket pedig a kutatás révén közelebbről is megismerhetjük. A Budapesti Gazdasági Egyetem 2017-ben, Magyarországon elsőként indította el Családi Vállalkozás Kutatási Programját, melynek keretében szisztematikusan kezdte vizsgálni e fontos és sajátos vállalkozási kört. A kutatási program az elmúlt években a reprezentatív adatfelvételek mellett, számos területen végzett mélyfúrásokat tartalmazott. Ezek közül az egyik, a sajátos jellegzetességeik miatt külön figyelmet érdemlő családi borászatok vizsgálata. A kutatási projekt első fázisának – amelyben 21 pincészetnél végeztek kvalitatív felmérést – eredményeként több fontos téma és dilemma mutatkozik meg, amelyek további kutatások alapjául szolgálthatnak. 

A kutatás eredményeiről prof. dr. Heidrich Balázzsal, a kutatás vezetőjével, a BGE rektorával készült beszélgetés, amely ezen a linken 05:47:08-tól meghallgatható. 

További megjelenések: 

Kossuth Rádió-Napközben (09:34:45-től): 2022.03.08. 

 

2022. március 5. 

Makronom.mandiner.hu 

Heidrich Balázs: Tudni kell jó embereket választani 

„Egy fejlődésben lévő egyetem vezetésében dolgozni igazi szakmai kihívás és egyben jó érzés” – mondta az Üzletemnek prof. dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora. Az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 385. interjújából többek között az is kiderül, hogy prof. dr. Heidrich Balázs vendégprofesszorként több külföldi egyetemen is tanított már, de oktatóként, kutatóként szívesen kipróbálná magát Japánban is. Az üzleti életben többre becsüli azokat, akiknek nem jött be egy-két ötlete, mint azokat, akik semmibe sem mertek belevágni. A családjából és a sportból is hozza fanatizmusát, kitartását és eltökéltségét. 

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220302_bge_egyetem_oktatas_professzor 

 

2022. március 2. 

Origo.hu 

A Budapesti Gazdasági Egyetem átfogó támogatást nyújt az ukrajnai háborús helyzetben érintett hallgatóinak 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) teljes közössége szolidaritást vállal minden háborús menekülttel, és kötelességének érzi a segítségnyújtást. Ezért az ukrajnai eseményekre reagálva, felmérve a BGE érintett hallgatóit, és konzultálva a Hallgatói Önkormányzattal az egyetem vezetése arról döntött, hogy a háború által érintett hallgatói részére kiemelt szociális és mentálhigiénés támogatást biztosít A támogatási rendszer részeként a háborúban érintett kettős és ukrán állampolgárságú hallgatók mentesülnek az önköltségi díj megfizetése alól a 2021/2022. tanév II. félévére vonatkozóan. Emellett az egyetem rendkívüli szociális ösztöndíj pályázati keretet is megnyitott az érintett hallgatók részére, így ők egyszeri (maximum 300 ezer forint/félév) ösztöndíjban is részesülhetnek. Az önköltséges hallgatók részére saját forrásból biztosítja az egyetem az ösztöndíjat. További segítség, hogy az egyetem a tanulmányaik befejezése előtt álló hallgatóit szakmai gyakorlati hely biztosításával támogatja, valamint a kollégiumi férőhelyet igénybe vevő érintett hallgatókat a 2021/2022. tanév II. félévében a kollégiumi díj fizetési kötelezettsége alól mentesíti. A BGE az érintett hallgatók részére magyar és angol nyelven mentálhigiénés tanácsadás igénybevételének lehetőségét is biztosítja, valamint több egyetemmel együtt csatlakozott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának adománygyűjtési akciójához. 

https://www.origo.hu/itthon/20220302-budapesti-gazdasagi-egyetem-orosz-ukran-haboru-menekultek.html 

További megjelenés: 

Eduline.hu 

 

2022. március 3. 

VG.hu 

Több egyetem is segíti a bajbajutottakat 

Összefogtak a felsőoktatási intézmények, és különféle támogatást nyújtanak az Ukrajnában kitört háború miatt többek között a kárpátaljai oktatók, hallgatók számára, valamint a háború elől menekülőknek. Ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést biztosít a MATE, az ELTE és a Debreceni Egyetem is kollégiumi szállásokkal segít. A Magyarországon rekedt beregszászi színészeknek pedig a Jászai Mari Színészház nyújt szállást. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) teljes közössége is szolidaritást vállal minden háborús menekülttel, és kötelességének érzi a segítségnyújtást. Ezért az ukrajnai eseményekre reagálva, felmérve a BGE érintett hallgatóit, és konzultálva a Hallgatói Önkormányzattal az egyetem vezetése arról döntött, hogy a háború által érintett hallgatói részére kiemelt szociális és mentálhigiénés támogatást biztosít A támogatási rendszer részeként a háborúban érintett kettős és ukrán állampolgárságú hallgatók mentesülnek az önköltségi díj megfizetése alól a 2021/2022. tanév II. félévére vonatkozóan. Emellett az egyetem rendkívüli szociális ösztöndíj pályázati keretet is megnyitott az érintett hallgatók részére, így ők egyszeri (maximum 300 ezer forint/félév) ösztöndíjban is részesülhetnek. Az önköltséges hallgatók részére saját forrásból biztosítja az egyetem az ösztöndíjat. További segítség, hogy az egyetem a tanulmányaik befejezése előtt álló hallgatóit szakmai gyakorlati hely biztosításával támogatja, valamint a kollégiumi férőhelyet igénybe vevő érintett hallgatókat a 2021/2022. tanév II. félévében a kollégiumi díj fizetési kötelezettsége alól mentesíti. A BGE az érintett hallgatók részére magyar és angol nyelven mentálhigiénés tanácsadás igénybevételének lehetőségét is biztosítja, valamint több egyetemmel együtt csatlakozott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának adománygyűjtési akciójához. 

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/03/tobb-egyetem-is-segiti-a-bajba-jutottakat 

 

2022. március 7. 

Világgazdaság (1., 3. oldal) 

Magyarország minden segítséget megad az ukrajnai háború elől menekülőknek 

A katasztrófavédelem központi raktárából kétszáz lélegeztetőgépet küldött Magyarország Ukrajnába, a háború kirobbanása óta pedig már több mint száznegyvenezer menekült érkezett hozzánk. A kormány több milliárd forintot csoportosított át a segélyszervezetek támogatására, de lényegében az egész ország összefogott a menekültek megsegítésére, beleértve a szállodákat, iskolákat és vállalkozásokat. Közben összefogtak a felsőoktatási intézmények is, és különféle támogatást nyújtanak az Ukrajnában kitört háború miatt többek között a kárpátaljai oktatók, hallgatók számára, valamint a háború elől menekülőknek. A Budapesti Gazdasági Egyetem az ukrán vagy ukrán–magyar kettős állampolgárságú hallgatóit mentesíti az önköltségi díj megfizetése alól a 2021–2022. tanév második félévére vonatkozóan. Az egyetemek többsége kollégiumi férőhellyel, ösztöndíjakkal és az Ukrajnából menekülő hallgatók befogadásával. 

 

2022. március 17. 

Figyelő (22-23. oldal) 

Egy képzés, két diploma 

Egyre több magyar egyetem képzési kínálatában jelennek meg a hazai és külföldi oklevélszerzéssel egyaránt kecsegtető kettős diplomaprogramok – derül ki a Figyelő által készített körképből. A kettős diplomaprogramok lehetőséget adnak arra, hogy a hallgatók az egyetemi tanulmányuk alatt egy külföldi partnerintézmény képzését is elvégezzék, így a magyar diplomájuk mellé egy másik oklevelet is szerezzenek. A program általában rövidebb ideig tart, mint ha a két univerzitás kurzusait külön-külön végezné el a diák, akinek szaktól függően bizonyos szemesztereket a határon túl kell eltöltenie, s ott előre megszabott tárgyakat szükséges abszolválnia. Lapunk három fővárosi és egy vidéki felsőoktatási intézmény ilyen típusú kínálatát vette közelebbről szemügyre. A Budapesti Corvinus Egyetemen például a jelenleg zajló tanévben hetvenhat hallgató iratkozott be valamilyen kettős diplomaképzésre. 2020/21-ben a számuk negyvenkilenc volt, azt megelőzően pedig százöt. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) három karán van lehetőség kettős diploma szerzésére. A programokon eddig 227 oklevelet állított ki az intézmény, jelenleg pedig 209 a részt vevő hallgatók száma. 

A Budapesti Gazdasági Egyetem nemrégiben írt alá kettős diplomamegállapodást a skóciai University of Stirlinggel. Így ettől az évtől a BGE Külkereskedelmi Karának a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakos hallgatói a képzés utolsó félévét Skóciában tölthetik, sőt az oktatók is kölcsönösen áttaníthatnak a másik intézménybe. „Büszkék vagyunk arra, hogy partneri kapcsolatot ápolhatunk a Stirlingi Egyetemmel. A kettős diploma növeli a hallgatók elhelyezkedési esélyeit a munkaerőpiacon, az oktatói-kutatói együttműködés pedig nagyban hozzájárul mindkét univerzitás stratégiai célkitűzéseinek a megvalósulásához” – idézte a BGE a Külkereskedelmi Kar dékánját, Csekő Katalint

További megjelenések: 

Figyelo.hu 

VG.hu 

 

2022. március 8. 

Eduline.hu 

Sorra lazítanak a szabályokon az egyetemek, sok helyen már nem kötelező a maszk 

A legtöbb egyetemen és főiskolán még az őszi félév elején tették kötelezővé az épületekben a maszkviselést, de a kormány döntése után sok helyen lazítottak a szabályokon. A döntésre az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ahol a félévet online indították el, de a múlt héten már visszatértek a jelenléti oktatáshoz – már reagált is: hétfő óta nem kell maszkot viselni. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Corvinus Egyetem is lazított a szabályokon: nem kell maszkot viselni az oktatási épületekben, a tanórákon, az értekezleteken és a kollégiumokban sem, valamint nem kell védettségi igazolvány az egyetemi rendezvényeken és az egyetemi sportlétesítmények tornaórákon kívül használatához, a külföldi kiutazások kezdeményezésekor sem. Változnak a szabályok a Budapesti Gazdasági Egyetemen is, a BGE belső tereiben - azaz tantermekben, közösségi helyiségekben, ügyfélfogadási helyiségekben, irodákban és folyosókon -, valamint az egyetemi kollégiumaiban sem kötelező a maszk használata. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20220308_egyetemi_maszkviseles 

 

2022. március 2. 

Noivalto.hu 

Komoly károkat okozhatsz, ha túlfélted a gyereket! 

„Ne szaladj olyan gyorsan!” „Ne mássz fel a mászókára!” „Két kézzel fogd a biciklikormányt!” „Ne barátkozz Pistikével!” – vajon a folyton aggódó és utasítgató szülők közül mennyien vannak tisztában azzal, hogy ha a szükségesnél jobban féltik a gyermeküket, azzal többet ártanak, mint használnak? A túlféltett gyerekekből ugyanis az esetek többségében szorongó, döntésképtelen felnőttek lesznek. A témában dr. Zelena Andrással, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docensével készült beszélgetés.omoly károkat okozhatsz, ha túlfélted a gyereket! 

https://noivalto.hu/gyereksarok/tulfeltes-gyerek-pszichologus/ 

 

2022. március 3. 

Turizmus.com 

Gundel Jánosra emlékezett az MVI 

Szűk körű, csendes megemlékezést tartott Gundel János (1844-1915) születésnapja alkalmából a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a híres vendéglős 2016 júniusában felavatott emléktáblájánál, az V. kerületi Akadémia utca 1. szám alatt. Kovács László, az MVI elnöke elmondta, hogy az Ipartestület mindig is fontos feladatának tartotta a hagyományok ápolását. Gundel János 35 éven keresztül volt az elnöke, majd később örökös díszelnöke a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának, az MVI elődjének. A jelenlévők a négy éve elhunyt Jakabffy Lászlóról is megemlékeztek, akinek oroszlánrésze volt az emléktábla felállításában, az ehhez szükséges adományok összegyűjtésében. A koszorúzási ünnepségen a Gundel család részéről dr. Gundel János, a BGE professzora méltatta a világhírű vendéglős dinasztia megalapítóját, és megköszönte az MVI-nek, hogy minden évben megszervezik ezt a kis visszaemlékezést. 

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/gundel-janosra-emlekezett-az-mvi-1179945 

További megjelenés: 

Trademagazin.hu

 

2022. március 6. 

Kossuth Rádió-Korkóstoló (12:14-től) 

Guruló vendéglátás-vasúti étkezőkocsik sajátos hangulattal 

Elegáns, igazi éttermi hangulat, finom ételek, és közben robog velünk a vonat. Több filmben láttunk ilyen jeleneteket, és talán irigykedtünk is egy picit, hiszen a belföldi szerelvényekről a rendszerváltozás után lassan eltűntek az étkezőkocsik, pedig egykor híres volt nemcsak a belföldi, hanem a külföld járatokon is a magyar vendéglátás. Most úgy tűnik, hogy újra feltámadt az igény az étkezőkocsik hangulata iránt. A témában Tóth Gáborral, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének mesteroktatójával készült beszélgetés, amely ezen a linken 12:14-től meghallgatható. 

 

2022. március 7. 

DUNA TV-Család-barát (1:00:00-tól) 

Átadták a Pro Gastronomia díjakat 

A DUNA TV Család-barát című műsorának tegnapi nézői gasztrotörténelmi pillanatnak lehettek szemtanúi, hiszen dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense az élő műsorban adta át Szűcs Dánielnek, a BGE KVIK korábbi hallgatójának a tavaly elnyert 2021-es Pro Gastronomia díját. A műsorban a díjátadás mellett szó esett a dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott elismerés küldetéséről, Dániel korábbi tanulmányairól, jövőbeli terveiről, és a Család-barát konyhájában természetesen tegnap Dani főzött. 

A beszélgetés ezen a linken 1:00:00-tól megtekinthető. 

 

2022. március 8. 

Turizmusonline.hu 

Hogyan lehet szexibb a rendezvényszakma? 

A rendezvénypiacot jellemző munkaerőpiaci kérdéseknek is szenteltek egy kerekasztal-beszélgetést az Event Touch-on. A résztvevők megállapították, hogy a turizmus-vendéglátást most tanuló diákok körében a rendezvényszervező szakma kifejezetten szexi. Róbert Nóra, a BGE KVIK Turizmus tanszékének oktatója egy felmérést hozott arról a szakma szereplői számára, miként lehet megszólítani, bevonzani a most turizmus-vendéglátást tanuló diákokat. Kiderült, náluk a 120 tanuló 90 százaléka a rendezvénypiacon szeretne elhelyezkedni. A mestertanár azt is kiemelte, hogy a diákjai hamarosan kikerülnek a munkaerőpiacra, sőt, már az egyetemi évek alatt, de legkésőbb a szakmai gyakorlat idején szívesen elhelyezkednének a szektorban. A szakember tapasztalata az, hogy a rendezvénypiaci szervezőknek nagy szüksége van a diákokra, ugyanakkor nemigen tudják őket elérni. Róbert Nóra javasolja az online platformokat, amelyeken a diákok sok időt töltenek, a BGE ingyenes karrierplatformját, és az általuk szervezett virtuális állásbörzéket, amelynek soron következő eseményét április 6-7-én tartják, és a héten még lehet rá jelentkezni. A Maresz-szel is együttműködik a BGE a diákok elhelyezkedésében, így a szövetséget is meg lehet keresni, és a szakember szerint okos megoldás nyílt napokat tartani a tanulók számára, hogy kedvet csináljunk számukra a szakmához és ismerkedjenek a munkakörnyezettel, amely iránt érdeklődnek. 

http://turizmusonline.hu/cikk/hogyan_lehet_szexibb_a_rendezvenyszakma 

 

2022. március 9. 

Mipszi.hu 

Rosszul érzed magad, amiért gondtalanok a napjaid? Nem vagy ezzel egyedül! 

A szomszédban háború dúl, téged pedig szorongással tölt el, hogy békések a mindennapjaid? Bűntudatod van, ha a barátaiddal találkozol, el tudsz menni kikapcsolódni és úgy gondolod, hogy ez most nem a jó hangulatú összejövetelek és önjutalmazás ideje? Az átélt trauma miatt sokan érezhetnek szorongást, hiszen a biztonságérzet megingott, és már abban sem biztos mindenki, hogy joga van-e örülni? A Mindennapi Pszichológia magazinnak a Batthyány-Strattman díjas dr. Zelena András, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense nyilatkozott a témában, aki a trauma lélektani felszínre töréseinek módozatait kutatja. 

https://mipszi.hu/cikk/220309-rosszul-erzed-magad-amiert-gondtalanok-napjaid-nem-vagy-ezzel-egyedul 

További megjelenés: 

2022.03.10.: ATV-Egyenes beszéd 

 

2022. március 12. 

HírTV-Globál 

A háború lökést adott a kárpátaljai magyarok elvándorlásának 

Az amerikaiak megbénítanák az orosz olaj- és gázexportot, a lépés viszont Európát fojtaná meg gazdaságilag. A HírTV szombati Globál című műsorában Gantner Barnabás a gáz ás az olaj kiszámíthatatlan ármozgásról dr. Ferkelt Balázzsal, az MCC külgazdasági műhelyének vezetőjével, a BGE Külkereskedelmi Karának tanszékvezetőjével beszélgetett. 

https://hirtv.hu/global/global-a-haboru-lokest-adott-a-karpataljai-magyarok-elvandorlasanak-2539076 

 

2022. március 17. 

Kertészet és szőlészet (20. oldal) 

A nagy borteszt 

Tavaly ötödik alkalommal került sor a Nagy Bor Tesztre, hazánk legnagyobb boros kutatására, amely kapcsán mintegy 4 200 fő töltötte ki a kérdőívet. A borfogyasztásról, borvásárlásról, illetve borturizmusról kapott eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, ugyanakkor érdekes eredményeket hoztak a vírushelyzettel kapcsolatban. A kutatás szakmai vezetője Harsányi Dávid, a BGE Külkereskedelmi Karának tanszékvezetője és Hlédik Erika, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa. A Winelovers, a Vinoport, a Borászportál és a Borkollégium a felmérés promóciójával és az eredmények publikálásával abban segít, hogy minél szélesebb kör értesüljön a Nagy Bor Teszt kitöltésének lehetőségéről és a válaszok alapján kirajzolódó trendekről. 

További megjelenés: 

Magyarmezogazdasag.hu 

 

2022. március 23. 

Trade Magazin (90-92. oldal) 

Márkák és munkatársak – Zsűrivélemények 

A Trade Magazin aktuális számának MagyarBrands 2021 mellékletében dr. Totth Gedeon, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar, Marketing Tanszékének szaktanácsadója, óraadója osztja meg véleményét a munkáltatói márkaépítés kapcsán. 

 

2022. március 24. 

Duna TV-Család-barát 

A szomszédunkban háború dúl, amely a mindennapjainkra is rányomja a bélyegét. Az átélt trauma miatt sokan érezhetnek szorongást… 

A szomszédban háború dúl, amely a mindennapjainkra is rányomja a bélyegét. Az átélt trauma miatt sokan érezhetnek szorongást, hiszen a biztonságérzet megingott, és már abban sem biztos mindenki, hogy joga van-e örülni. A témában dr. Zelena Andrással, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docensével készült beszélgetés a Duna TV Család-barát című magazinműsorában. 

https://mediaklikk.hu/csaladbarat-extravideok/video/2022/03/24/a-szomszedunkban-haboru-dul-miert-fontos-hogy-a-lelkileg-nehez-helyzet-ellenere-is-legyen-mosoly-az-eletunkben/ 

További megjelenés: 

RTL Klub-Reggeli: 2022.03.25. 

 

2022. március 28. 

Trademagazin.hu 

Badacsony újra New Yorkban 

Idén ismét ízelítőt kaphatnak az érdeklődők Badacsony boraiból és turisztikai kínálatából, hiszen egy év kihagyás után, 2022. április 9-én újra megrendezik a borvidéki seregszemlét a budapesti New York Palota Róma termében. A kiállító borászatok végre ismét személyesen találkozhatnak fogyasztóikkal, mesélhetnek munkájukról és sokak közös szenvedélyéről, a borról. Az eseményen csaknem 50 kiállító várja majd a Badacsonyt és borainak kedvelőit, köztük közel 40 borászat, akiknél több mint 160-féle bort kóstolhatnak meg a látogatók. A borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek is bemutatkoznak, és a mesterkurzusok, az eseményt kísérő szakmai programok sem maradnak el. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja majd be a borvidék kiválóságát. 

https://trademagazin.hu/hu/badacsony-a-new-yorkban/ 

 

2022. március 7. 

Turizmus.com (22-23. oldal) 

„Szabadjára engedhettük a fantáziánkat" 

2021-ben harmadszor hirdette meg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) az egyetemi hallgatókat megszólító CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyt, amelyre ismét friss és – ami különösen fontos – megvalósítható ötletek érkeztek. A három nyertes csapat közül elsőként az Aktív turizmus kategóriában pályázó Illatkalandorokat mutatjuk be. A pályázat kiírásakor elhangzott, hogy a pandémia okozta kihívások még inkább felerősítették az innováció szerepét, és a zsűri bizakodását fejezte ki, hogy a fiatalok ezúttal is olyan értékes ötletekkel állnak majd elő, amelyekből a későbbiekben új szolgáltatások születhetnek. Ilyen ígéretes pályázatnak bizonyult az Aktív turizmus kategóriában győztes Illatkalandoroké. Ferenczi Luca Sára (ELTE), Fauszt Márk Ede (Budapesti Gazdasági Egyetem) és Pálos Marcell (ELTE) egy játékos aromatúra tervét dolgozták ki egyedi illatpumpa felhasználásával. Fauszt Márk Ede és Pálos Marcell nem először vesznek részt CheckINN pályázaton: a 2021-es CheckINN feszten Beginner Fesztiválműhely néven – Kuba Ágnes Krisztinával (BGE) együtt – Téli Balaton kategóriában első helyen végeztek a steampunk művészeti szubkultúrát népszerűsítő, szezonhosszabbító fesztiválötletükkel. 

 

2022. március 4. 

Eduline.hu 

Mennyit ér egy diploma forintban? Ennyit keresnek a frissdiplomások a legmenőbb szakokon 

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2020-as, legfrissebb összesített adataiból kiderül, mennyi a diplomával rendelkező pályakezdők havi átlagbére, és hogy mennyit keresnek a különböző területeken végzettek. Az interaktív keresőben látszik az például, hogy a diploma után a hallgatók folytatták-e a tanulást, és ha igen, akkor milyen szakon, valamint az is kiderül, hogy pontosan milyen szférában (és milyen gyorsan) helyezkedett el az, aki munkába állt - ezek az adatok is lebontva látszanak munkakörönként, továbbá a lakóhelyi adatok is megtekinthetők. Az interaktív keresőben több különböző, végzett évfolyam (2011/12 és a 2017/19 tanévek között) tanulmányi és munkaerőpiaci adatairól minden olyan képzésen, amelyen az adott tanévben legalább tizenöten sikeresen végeztek. 

https://eduline.hu/palyakezdes/20220304_felveteli_DPR_kereso 

 

2022. március 4. 

Hetek (44-47. oldal) 

A szakma nagyágyúi versengenek a fiatalokért 

Horváth Viola jelenlegi doktoranduszhallgató és turisztikai tanácsadó, aki a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerezte alapképzéses diplomáját, protégé. néven egyedülálló mentorprogramot indított el. Turizmus szakos vagy az iránt érdeklődő egyetemistákat köt össze a szakma tapasztalt szereplőivel. A csatolt interjúból kiderülnek a részletek. 

 

2022. március 7. 

Heves-megyei Hírlap (3. oldal) 

Sikeresen vizsgáztak a diákok 

A Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium végzős tanítványai évről évre országos viszonylatban is példátlan sikert mondhatnak magukénak a gazdasági szaknyelvi közép-és felsőfokú nyelvvizsgasikerek tekintetében. Az idei tanévben a Budapesti Gazdasági Egyetem Nyelvvizsgaközpontjában huszonnyolcan szereztek szakmai angol nyelvvizsga bizonyítványt. Felsőfokon huszonnégyen, középfokon négyen bizonyították sikerrel felkészültségüket. A továbbtanuláskor egy felsőfokú nyelvvizsga kincset ér, és ma már minden gazdasági felsőoktatási intézmény elvárja a szakmai nyelvvizsgát a diplomához. 

További megjelenés: 

Heol.hu 

 

2022. március 9. 

Autosvilag.com 

Alfa Romeo – A Pannon Egyetem vendége volt 

Az idei, immár XXI. Tímár László Esettanulmányi Megoldó Versenyen a racionális gondolkodás mellett komoly szerepet kapott az érzelmeken alapuló autóvásárlás. A verseny keretében az Alfa Romeo magyarországi forgalmazásával kapcsolatos feladatot oldottak meg az egyetemista fiatalokból álló csapatok. Közben pedig az Egyetem Aulája elé parkolt Ferrari motorral rendelkező csúcs Alfa modellek és Rákóczi Ferenc Alfa nagykövet történetei dobogtatták meg az autózásban korábban csak közlekedési eszközt látók szívét is. A nagyon is valós “játékban” a csapatok háttérinformációkat kaptak a magyarországi gépjármű értékesítési adatokról és az Alfa Romeo fejlesztési terveiről. A csapatok ezek után mint tanácsadó cégek feltérképezték a piaci lehetőségeket, értékelték azokat majd javaslatot tettek a lehetséges értékesítő hálózat kialakítására. A beadott vezetői jelentéseket a csapatok hagyományos prezentáció, és nagyon rövid, összesen 3 perces, ún. pitch, keretében ismertették a zsűri előtt. A zsűri összetétele hagyományosan az ESETet jól ismerő szakemberekből, az egyetem oktatóiból és a szponzor cégek képviselőiből áll. Az összetett pontozás alapján a Pannon Egyetem hallgatóiból álló csapatok közül a “Guesstimates” (tagjai: Szmulai Éva, Kiglics Krisztina, Török Beatrix, Bucsai Dóra) lett a nyertes, aki a pénzjutalmon felül az SAP, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Stellantis értékes ajándékát nyerték. A versenyhez a pandémiás korlátozások miatt csak négy vendégcsapat csatlakozhatott, azok is on-line, így képviselve a BGE-t, a Debreceni Egyetemet, a Miskolci Egyetemet és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemet. A zsűri véleménye alapján a meghívott csapatok versenyének győztese a Miskolci Egyetemet képviselő “Economus” csapat lett (tagjai: Madarász Laura, Tóth Antónia, Lukács Eszter, Németh Zsombor). 

https://autosvilag.com/h%C3%ADrek/10095-alfa-romeo-%E2%80%93-a-pannon-egyetem-vend%C3%A9ge-volt.html 

További megjelenések:

Kanizsaujsag.hu

KKVmagazin.com

 

2022. március 10. 

Eduline.hu 

Vannak olyan egyetemek, ahol tízből kilenc hallgatónak már a felvételikor megvan a nyelvvizsgája: rangsor 

Egy olyan egyetemi kar van Magyarországon, ahol az összes felvett diáknak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája. Nem véletlenül: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi karának alapképzéseire csak azok kerülhetnek be, akik bemutatják nyelvvizsga-bizonyítványukat. Persze a HVG-rangsor élén álló egyetemeken, például a Corvinuson, az ELTE-n és a BME-n is kilencven százalék körüli a nyelvvizsgát szerzett, potenciális elsőévesek aránya. Százból kilencvenkilenc felvett hallgatónak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája a Budapesti Corvinus Egyetemen – többek között ez is kiderült a HVG Diploma 2022 kiadványából. A nyelvvizsgával felvettek aránya alapján összeállított rangsor második helyén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll 90,31 százalékkal, a harmadik pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem 89,63 százalékkal. Tízből legalább nyolc felvettnek van nyelvvizsgája a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az Állatorvostudományi Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Semmelweis Egyetemen. 

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20220310_HVG_Diploma_rangsor_2022_nyelvvizsgaval_rendelkezok_aranya 

 

2022. március 14. 

Hirek.prim.hu 

3 milliós összdíjazással indul a K&H Egyetemi E-sport Kupa 

A közös megmérettetések összetartó erejére, valamint az elhivatottság, eltökéltség és kiváló teljesítményre való törekvés felkarolására ma még nagyobb szükség van, így nyolc egyetem hallgatói, közöttük a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói mérhetik össze tudásukat a legújabb liga rendszerű K&H Egyetemi E-sport Kupán. A kiemelt díjazással, nemzetközi kapcsolódással, szemeszterenkénti versenyekkel induló e-sport torna alapszakaszában 2 négy csapatos csoportban körmérkőzéses rendszerben zajlanak az összecsapások 2022. március 10. és 2022. április 14. között. 

http://hirek.prim.hu/cikk/2022/03/14/3_millios_osszdijazassal_indul_a_k_h_egyetemi_e-sport_kupa 

 

2022. március 14. 

Zalai Hírlap (9. oldal) 

A döntőig már csak 2 nap van 

A húszéves Tótpeti Lili képviselheti Magyarországot a jubileumi, 70. Miss World világversenyen Puerto Ricóban. A szervezők a koronavírus-járvány miatt március 16-án rendezik meg az eseményt. A kanizsai szépség a világ legszebb 40 lánya között bizonyíthat a fináléban. Az idei szépségkirálynő a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója, hobbija a lovaglás, és legszívesebben a természetben tölti a szabadidejét. Már a decemberi, 27 napos Puerto Rico-i tartózkodásakor rengeteg élménnyel gazdagodott, minden pillanatát élvezte. Ráadásul néhány barátra is szert tett, és a nyelvtudása jelentősen fejlődött. Néhány nappal az elutazása előtt mesélt a Zalai Hírlapnak az itthon töltött időszakról és újabb nagyszerű kiívásokról. 

További megjelenés: 

Zaol.hu 

 

2022. március 16. 

Esport1.hu 

Nyolc magyar egyetem legjobb CS:GO csapatai mérik össze tudásukat a K&H Egyetemi E-sport CS:GO Kupán 

A közös megmérettetések összetartó erejére, valamint az elhivatottság, eltökéltség és kiváló teljesítményre való törekvés felkarolására ma még nagyobb szükség van, így nyolc egyetem hallgatói, közöttük a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói mérhetik össze tudásukat a legújabb liga rendszerű K&H Egyetemi E-sport Kupán. A kiemelt díjazással, nemzetközi kapcsolódással, szemeszterenkénti versenyekkel induló e-sport torna alapszakaszában 2 négy csapatos csoportban körmérkőzéses rendszerben zajlanak az összecsapások 2022. március 10. és 2022. április 14. között. 

https://esport1.hu/news/2022/03/16/csgo-cs-go-counter-strike-15-millios-osszdijazassal-indul-a-kh-egyetemi-esport-csgo-kupa-tbr 

 

2022. március 18. 

Esport1.hu 

Esport 1 - Minden esport 1 helyen! - Könnyű győzelmekkel indult el a K&H Egyetemi E-sport Kupa CS:GO bajnoksága 

A Magyar E-sport szövetség, a Gamerland és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség közös erővel hívták életre a K&H Egyetemi E-sport Kupát, aminek keretein belül CS:GO-bajnokságon is szurkolhatunk. Összesen nyolc hazai egyetem CS:GO-alakulata vágott neki tegnap a küzdelemnek, ahol 1,5 milliós összdíjazás várja őket. Nem érdemes még hosszú távú következtetéseket levonnunk a meccsekből, sok csapat még csak puhatolódzott, ismerkedett az ellenfeleivel, aminek minden ütközeten egy könnyű győzelem lett a vége. A legszorosabb meccs a DE és a BGE összecsapása volt, ahol végül a debreceniek tudtak győzedelmeskedni 16-12-re. Ez volt az első forduló legizgalmasabb mérkőzése. A B-csoport szorosabbnak tűnt az első nap alapján. Ott is egyértelmű győzelmek születtek, de a csapatok játéka jóval közelebb állt egymáshoz. Egy-két forduló után akár a hosszabbításokba torkolló ütközetek is benne lehetnek a B-csoportban. 

https://esport1.hu/news/2022/03/18/csgo-cs-go-counter-strike-konnyu-gyozelmekkel-indult-el-a-kh-egyetemi-esport-kupa-sziky 

 

2022. március 28. 

Unisport.hu 

Selejtezővel rajtolt az EATON vízilabda MEFOB 

2022.március 25. és 26. között került megrendezésre az idei Vízilabda MEFOB előselejtezője, melyen a BGE egy ponttal lemaradva, csoportmásodikként jutott tovább a következő, miskolci fordulóra. „A harmadik csoportban viszont kiegyenlítettebbek voltak az erőviszonyok: a címvédő BGE az első mérkőzésén elbukott a Debreceni Egyetemmel szemben, ám utána a MATE-t és a Károlit is legyőzte. A Károli csapata pont nélkül maradt a csoportban, a hazaiak pedig tettek róla, hogy legyen számolgatás a végén: ötméteresekkel legyőzték a Debrecent, ám a gólkülönbsége így is a DE-nek volt a legjobb, mögöttük a BGE lett a második csoportban, a MATE pedig csoportharmadikként készülhet a döntőre." 

https://unisport.hu/selejtezovel-rajtolt-az-eaton-vizilabda-mefob/ 

 

2022. március 29. 

Dunaújvárosi Hírlap (1., 4. oldal) 

Különleges vacsora készült 

A Duna meghitt közelsége, az épített környezettel való harmóniája, a belső tér eleganciája gyakran ejti rabul a Bárka vendéglőbe betérőket. A legutóbbi vacsoraestjükön egy sztárséfet, Bíró Lajost invitálták a nevével jegyzett vacsoraest ételeinek megkomponálására. Dráviczki Mártonnal, az üzlet vezetőjével ennek kapcsán készült beszélgetés, aki többek között elmondta, hogy az elmúlt évek során, mire átvette a hely vezetését, a kollégáitól is nagyon sokat tanult. Mellette pedig a Budapesti Gazdasági Egyetemen a turizmus-vendéglátás szakon tanulja ezt a szakmát. 

 

2022. március 29. 

Meglepetés (19. oldal) 

Lady Szomjas, a közösségi média sztárja 

A tavalyi X-Faktor háttérműsorát vezető Szomjas Jennifer 23 éves kora ellenére szép sikereket tudhat maga mögött, mára a hazai közösségi média egyik legnépszerűbb alakjává vált. Jennifer nemrég kapta kézhez a diplomáját a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakán. A turizmus mindig is érdekelte, hiszen a családjának vendéglátással foglalkozó vállalkozása van. Az interjúban többek között elmondta: „Nyelvi előkészítős gimnáziumba jártam, és mivel a későbbiekben külföldön szeretnék érvényesülni, ezért angol nyelven folytattam a tanulmányaimat az egyetemen. Négy nyelven beszélek és tanulok: spanyolul és magyarul anyanyelvi szinten, illetve középszinten angolul és németül. Ugyan turizmusból diplomáztam, de a média világa jelenleg közelebb áll hozzám.” 

 

2022. március 21. 

Nemzetisport.hu 

Vívás: Így nyerte meg a férfi kardcsapatunk a budapesti világkupát! 

Abszolút magyar sikerrel zárult a férfi kardozók 2022-es budapesti világkupa-viadala. Szilágyi Áron egyéni diadala után a Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András (a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója), Szilágyi Áron alkotta csapat sem talált legyőzőre hazai közönség előtt. 

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/vivas-igy-nyerte-meg-a-ferfi-kardcsapatunk-a-budapesti-vilagkupat-video-2882833