Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

A Fenntarthatóság Gazdasági és Társadalmi Hatásai Kiválósági Központ

Budapesti Gazdasági Egyetem

A Fenntarthatóság Gazdasági és Társadalmi Hatásai Kiválósági Központ
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
2022. szeptember 22.
Tárgyaink tükrében magunkat látjuk - Fenntarthatatlan tárgyak online kiállítás

3+1 TIPP, hogy visszavegyük a tárgyak feletti hatalmat

avagy Fenntarthatatlan tárgyak online kiállítás a BGE Kutatók Éjszakáján

 

A tárgyaink születésünktől halálunkig végigkísérnek minket. Sokat elárul rólunk a lakásunk berendezése, kedves emléktárgyaink, féltve őrzött kincseink. A mai fogyasztói társadalomban kiemelt feladatunk, hogy az anyagi javakhoz való viszonyunkat egészségesen alakítsuk ki.

De miért okoznak gondot a felesleges tárgyak?

Az egyik ok környezetvédelmi jellegű. Ezen tárgyak előállításához sok anyagot használnak, szállításuk, értékesítésük energiaigényes feladat, csomagolásuk gyorsan hulladékká válik. Másik probléma az, hogy azzal a pénzzel, emberi tudással és kreativitással, amit értelmetlen tárgyak gyártására és forgalmazására fordítanak, a világ égető problémáinak (éhínség megszüntetése, természeti katasztrófák hatásainak csökkentése, betegségek gyógyítása) megoldásán is lehetne dolgozni. Ráadásul egyéni szinten is komoly csapdahelyzet, hogy ha mindig jobbat, nagyobbat, divatosabbat vagy egyszerűen csak mást szeretnénk. Így a tárgyak megvásárlásához szükséges jövedelmek megszerzése felemésztheti életünket” - magyarázza Dr. Szigeti Cecília, a Budapesti Gazdasági Egyetem Fenntarthatóság Gazdasági és Társadalmi Hatásai Kiválósági Központjának (BGE CESIBUS) munkatársa.

Mit tehetünk akkor, mi a megoldás?

Dr. Szigeti Cecília az alábbiakat javasolja:

1. "A tárgyak birtoklása nem életcél, hanem eszköze az értékes emberi életnek. Nem a fogyasztásunk mértékétől függ emberi értékünk vagy helyünk a társadalomban. Az ember sokkal több, mint az általa elköltött pénz összege. Életünk sikereit, kudarcait ne tárgyakkal mérjük, és ne is bennük keressünk vigasztalást" – hangsúlyozza Szigeti. Tudatosítsuk ezt az elvet magunkban, hogy minden egyes vásárlásnál, beszerzésnél emlékezzünk rá!

2. Másrészt a fogyasztás, a tárgyak megszerzése, birtoklása nem is tekinthető „bűnnek”. Azt fogyasszuk, amitől mi boldogabbak leszünk, ami nekünk valóban jólesik, amire nekünk valójában igényünk van! A piacgazdaság gyakran nem létező szükségletekre kínál megoldásokat. Teljesen jól élhetünk almahámozó, banánszeletelő vagy tojásfőző berendezések nélkül, hagyományos konyhakésünk, vágódeszkánk és serpenyőnk segítségével is csodákra lehetünk képesek. A legfontosabb, amit tehetünk, hogy visszavesszük az uralmat életünk felett, és a piacgazdaság helyett mi magunk irányítjuk döntéseinket.

3. Van egy univerzális gyógyszer, ami most is hatásos lehet: megvásárlás helyett, nevessünk ezeken a tárgyakon! Ebben nagy segítséget kaphatunk Kenji Kawakamitól, a Chindogu feltalálójától. A Chindōgu egy látszólag hasznos, ám valójában értelmetlen tárgy, amely egy apróbb kényelmetlenséget egy nagyobb kényelmetlenséggel hidal át. Hasonló hatása lehet Jacques Carelman francia képzőművész képtelen tárgyakat bemutató könyvének, egy elképzelt áruházi katalógusnak, amelyben olyan furcsa tárgyakat láthatunk, mint közlekedési lámpa WC ajtóhoz, panoráma tandem, úszó sakktábla vagy szemüveges óra. Carelman tárgyai nem csak a könyv lapjain, hanem a valóságban is léteznek, de szerencsére csak kiállítótermekben és nem a boltok polcain.

+ 1 NÉZZÜNK SZÉT KRITIKUSAN A SAJÁT HÁZTARTÁSUNKBAN !

A BGE CESIBUS és az egyetem Fenntarthatósági és Esélyegyenlőségi Irodája még júniusban, a magyar Ökológiai Túllövés napjához kapcsolódóan hirdette meg a Fenntarthatatlan tárgyak pályázatot, amelyre a fogyasztói társadalom furcsaságait bemutató, a mindennapokban felesleges, sokszor használhatatlan saját tárgyakról készült fotókat vártak BGE-s hallgatóktól és kollégáktól. 

„A beérkező pályázatok jelentős része a „funkció” dimenziót ragadta meg, vagyis úgy közelítette meg a kérdést, hogy az a tárgy fenntarthatatlan, amelynek nincs érdemi funkciója (pl.: diszkógömb a szobában, lufifújó vagy banántartó) vagy a díszítés akadályozza a használatot (hőre megrepedő mázas teáscsésze) vagy éppen a mérete miatt nem alkalmas a használatra (mini edény). Több pályázat is bemutatott egészségre káros tárgyakat (cigaretta) vagy olyanokat, amelyek gyorsan hulladékká válnak (papírpohár)” – mesélte Szigeti.


Nyertes pályázatok