Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Családbarát Egyetem
A Budapesti Gazdasági Egyetemen hiszünk abban, hogy a belső közösségünk a legnagyobb értékünk. Jóllétük, fejlődésük elsődleges a BGE számára, ezért egy olyan szervezeti kultúra kialakítását tűztük ki célul, amely törekszik a munka és a magánélet egyensúlyának összeegyeztetésére. Ennek része a családbarát szemlélet és a családbarát egyetem kialakítása, melyért az elmúlt években tudatosan, többféle eszközzel teszünk.  
Háttér 

A BGE belső közösségét hallgatóink, oktatóink, vezetőink, valamint a funkcionális és szolgáltató szervezeti egységekben dolgozó munkatársaink alkotják. Egyetemünkön már korábban felismertük, hogy sikeres működéséhez a belső közösség tagjainak hozzájárulása felbecsülhetetlen értékű. A 2017-ben megalkotott Fenntarthatósági stratégiánkban fontos célként határoztuk meg, hogy belső közösségünket tudatosan fejlesszük, hiszen hosszú távon ez a kulcsa a fenntartható, kiegyensúlyozott szervezeti működésnek. Céljaink elérése érdekében az egészség, biztonság és jóllét területeihez köthető fejlesztéseket határoztunk meg. Ezt a folyamatot egy támogató szervezeti kultúra kialakítása tudja legjobban segíteni, melynek része a családbarát munkahelyi környezet kialakítása. Az Egyetem tehát egy olyan szervezeti kultúra kialakítását tűzte ki céljául, amely törekszik a munka és a magánélet egyensúlyának összeegyeztetésére és ezt megfelelő módon kommunikálja is a dolgozói és a külvilág felé. A családbarát programok, a családbarát munkahely szervesen illeszkedik a Budapesti Gazdasági Egyetem fenntartható és felelős egyetem stratégiai célkitűzésén belül a belső közösségek fejlesztéséhez, illetve a humán stratégia részeként a kollégák mentális és fizikai jóllétének megőrzését célzó, a kollégák speciális élethelyzeteit figyelembe vevő kezdeményezésekhez.  

Főbb kezdeményezések 

Családbarát intézmény 

A családbarát intézkedés keretében célul tűztük ki, hogy segítsük a kisgyermekes hallgatókat és munkavállalókat, így a BGE mindegyik kampuszán pelenkázók kerültek kialakításra. További beruházásként családbarát szobák kialakítását tervezzük, ennek a lehetőségeit most vizsgáljuk az egyes egységekben.  

Családbarát események  

Ugyanakkor a családbarát szemlélet nem csak a kifejezetten családi rendezvényekre – például Mikulás Ünnepségekre - korlátozódik. 2018-tól folyamatosan törekszünk arra, hogy a lehető legtöbb BGE-s eseményt családbaráttá tegyük, legyen szó tudományos konferenciáról vagy egyetemi napról. Tudatosan alakítunk ki a gyermekek részére is előzetes vagy helyszíni programokat (pl.: rajzverseny) vagy szervezünk olyan aktivitásokat, melyek az egész család számára közös élmény lehetnek (pl.: filmvetítés, robotépítő verseny). Ezek a lépések nagyon fontosak és törekvésünket visszaigazolja, hogy belső közösségünk tagjai és családjaik is egyre nagyobb létszámban látogatják eseményeinket!  

Home office a BGE-n  

A családbarát szemlélet egyértelműen megnyilvánul abban is, ahogy Egyetemünkön a home office-ról gondolkozunk. Már jóval a koronavírus járvány előtt megalkottuk a home office lehetőség keretrendszerét és 2019 nyarán pilot jelleggel elindítottuk programunkat. A pozitív tapasztalatok eredményeképp 2020 tavaszán kiszélesítettük ezt a lehetőséget és megteremtettük hozzá a szükséges peremfeltételeket, szabályozó és támogató rendszereket. A koronavírus okozta veszélyhelyzet nagyban felgyorsította ezt a folyamatot és újabb innovációkra ösztönzött minket. Biztosak vagyunk abban, hogy a veszélyhelyzet elmúltával folytatni fogjuk ezt az irányt – immár sokkal több tapasztalattal és innovatív megoldással!  

Családbarát Munkahely Pályázat  

2019-ben első alkalommal neveztünk az EMMI által meghirdetett Családbarát munkahely pályázatra. Az elnyert cím mellé kapott támogatásból többek között családi rendezvényt és a munkavállalók egészségi állapotának javítását célzó programot valósítottunk meg.  

Az elismerést 2019. július 11-én Novák Katalin államtitkártól vette át dr. Jancsik András oktatási rektorhelyettes és dr. Sas András jogi igazgató Budapesten a Közbeszerzési Hatóság Konferenciatermében.