Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
FDSZ Budapesti Gazdasági Egyetem Intézményi Szervezete (FDSZ-BGE)
Bemutatkozik a Budapesti Gazdasági Egyetem Szakszervezete

FDSZ-BGE Intézményi Szervezete

(A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének önálló jogi személyiséggel rendelkező szerve)

Székhelye: 1165 Budapest, Diósy Lajos utca 22-24.

A tagdíj az alapilletmény 0,7%-a. A tagok által befizetett tagdíj 80%-át a BGE Bér- és Munkaügyi osztálya az intézményi szervezethez, 20%-át pedig az FDSZ Központjába utalja. A tagdíjra befizetett összeggel csökken a személyi jövedelemadó alapja.

Az FDSZ folytonosan frissített honlapján naprakész információk olvashatók az érdekvédelmi munkáról. Ezenkívül hírlevélben és egyéb módon tatjuk a kapcsolatot tagjainkkal.

Mi a szakszervezet?


A szakszervezet védi a munkavállalók érdekeit országos, ágazati és helyi szinten a Munka törvénykönyvében (Mt.), a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben (Kjt.) és egyéb jogszabályokban rögzített törvényi felhatalmazás alapján, törvényes jogosítványok segítségével 

 • Országos szinten a szakszervezeti konföderációk – a mi esetünkben az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) - kötnek megállapodásokat. E megállapodások rögzítik pl. a minimálbér mértékét, a Kjt. bértábla változását, a munkáltatókat és a munkavállalókat érintő törvényi változásokat, a bérkorrekciókat.
 • Ágazati szinten (minisztérium, államtitkárság) az ágazati szakszervezetek - esetünkben az 1989-ben megalakult Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) - vesznek részt az ágazatot, azaz a köz-és felsőoktatást érintő szakmai-érdekvédelmi tárgyalásokon.
 • Helyi szinten a munkahelyi alapszervezetek hivatottak az érdekvédelmi feladatok ellátására, szolgáltatások nyújtására a szakszervezeti SZMSZ-ben rögzített szabályok alapján.

A BGF-en 2013 januárjában egyesültek a Karok FDSZ alapszervezetei és létrejött az FDSZ BGE Intézményi Szervezete.

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a BGE vezetésével az Intézményi Érdekegyeztető Tanácsban és közösen képviseltetjük magunkat a BGE szenátusában.

Emellett minden kari alapszervezet képviselteti magát a kari testületekben.

Elmondhatjuk, hogy rendszeres egyeztetéseink során eddig mindig sikerült konstruktívan együttműködni az Egyetem és jogelőd intézményeinek vezetésével mindannyiunk érdekében.

Miért érdemes szakszervezeti tagnak lenni?


 • Az érdekképviselet miatt. Az intézményi és az országos szervezetek folyamatosan őrködnek a foglalkoztatás biztonsága felett és tájékoztatják tagjaikat a jogszabályváltozásokról, az aktuális munkahelyi eseményekről.
 • Az érdekvédelem miatt. A tagság, valamint az intézményi és az országos szervezetek között állandó információcsere zajlik, azonnal hangot tudunk adni a felmerülő problémáknak akár a kormánnyal, a rektori konferenciával és a többi szakmai szervezettel, akár a hallgatókkal folytatandó rendszeres egyeztetések során.
 • Az FDSZ jogásza minden munkajogi kérdésben ingyenesen áll a tagok rendelkezésére.
 • A kollektív szerződéskötés lehetősége miatt. A reprezentatív szakszervezetnek joga van intézményi kollektív szerződés megkötésére az Egyetem vezetésével. Ebben az országos szabályok tiszteletben tartása mellett részleteiben szabályozni lehet a foglalkoztatás módját, a munkaidőt, a pihenő időt, a munkaidő beosztását, a rendkívüli munkavégzést, a szabadság kiadását, az illetmény kifizetését, a szociális juttatásokat, a költségtérítést és sok egyebet.
 • A BGE Kollektív Szerződése körültekintő tárgyalások után 2010-ben született meg. Bármilyen változtatást akkor tud elérni a szakszervezet (pl. a béren kívüli juttatások körének bővítését minden évben szívesen látnák a dolgozók), ha minél nagyobb létszámú tagságot tudhat maga mögött.
 • Szakszervezetünk a tagdíjak nagy részét visszajuttatja tagjainak segélyek, könyvvásárlási kedvezmények, uszodai belépő, PhD tandíj egy részének megtérítése, egyéb tanulmányok támogatása, tanévkezdési támogatás, egészségmegőrző szolgáltatások, üdülési csekk, kedvezményes kirándulás, stb. formájában.  

Ha Ön, mint Egyetemünk új munkatársa be kíván kapcsolódni az egyetemi közélet munkás hétköznapjainak alakításába, gyors tájékoztatást kíván kapni az Önt érintő szakmai és munkajogi változásokról és felelősséget érez közössége iránt, töltse ki az oldal alján található belépési nyilatkozatot és küldje el elektronikusan vagy papír alapon kollégánknak:

Kővári Nándorné Tünde
titkár

Postai cím: 1165 Budapest, Diósy Lajos u. 22-24. D. épület, földszint 9.
E-mail: kovari.nandorne@uni-bge.hu

Elnök

egyetemi docens
 • Iroda: 1165 Budapest, Diósy Lajos utca 22-24.
 • Iroda: D épület, II. emelet, 23-as szoba
 • Telefon: +36 1 467-7931
 • Belső mellék: 931
 • Email: szilagyi.katalin@uni-bge.hu

Dokumentumok

Mappa, dokumentum neve
Utolsó módosítás
Frissítve:
2022. szeptember 28.
Frissítve:
2022. szeptember 28.