Átadták az idei Pro Gastronomia díjakat. A Dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
2025-ben Molnár B. Tamás – Bittera Dóra megosztva – a magyar gasztronómia fejlődéséért elkötelezett szakírók -, Kelemen Endre – Schwarcz András – Varga István az Étrend Egyesület kiváló segítői megosztva -, Svein Magnus Gjønvik, a World/EuroSkills szakácsversenyek főszakértője/zsűrielnöke érdemelte ki a díjat.
Az ifjúsági díjat Ramocsai Barbara - a BGE korábbi hallgatója kapta, aki több versenyen ért el elismerésre méltó helyezéseket.
A Pro Gastronomia díjat Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi docense a magyar gasztronómia népszerűsítésére, a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői szakmai tevékenységének elismerésére alapította 2018-ban.
A díjról
A szakmai díjat évente maximum négy főnek ítélhetik oda. A díjjal párhuzamosan – ifjúsági díjként – átadnak egy Dr. Sándor Dénes által viselt séfkabátot is, a gasztronómia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó ifjú tehetségnek vagy/és a BGE-n, illetve jogelőd intézményeiben korábban diplomát szerzett hallgató részére.
A díjazottak személyét idén az ötletgazda mellett Dr. Szeidl Klaudia, BGE tanszékvezető, Prof. Dr. Gundel János professzor emeritus, Dr. Sándor Dénes díjalapító, Harmath Csaba, Gault&Millau Chief Inspector, Kőrössy Zoltán, Eventrend Group társtulajdonos, Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó választotta ki.
A díjazottak 2025-ben:
- Molnár B. Tamás – Bittera Dóra megosztva.
A magyar gasztronómia fejlődéséért elkötelezett szakírók. A 2000-es évek elején a Magyar Nemzet hasábjain megjelentett kritikai hangvételű írások feltárni igyekeztek az 1945-től eltelt időszak gasztronómiai hiányosságait. A továbblépés érdekében létrehozott Hagyomány és Evolúció versenysorozat, valamint a Czifray versenykurzus megoldást kínált a változást igénylő szakácsoknak és egyben hozzájárult a magyar gasztronómia fejlődéséhez.
- Kelemen Endre – Schwarcz András – Varga István az Étrend Egyesület kiváló segítői megosztva.
A három szakember az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületében tevékenykedett együtt.
Kelemen Endre és Schwarcz András szürke eminenciásként dolgozott minden rendezvényen, versenyen. Varga István A 90-es évek közepétől már aktív részese volt az Egyesület megalakításának, majd az Egyesület titkára lett.
- Svein Magnus Gjønvik, a World/EuroSkills szakácsversenyek főszakértője/zsűrielnöke.
1999-től szakértő/zsűritag/elnök a WorldSkills/EuroSkills versenyeken, 2010-től menedzser a Norvég Nemzeti Szakácsversenyeken, 2022-től a Nordic Chefs Association versenyigazgatója.
Ifjúsági díjazott:
- Ramocsai Barbara, a BGE korábbi hallgatója, aki több versenyen ért el elismerésre méltó helyezéseket. Skills Hungary első hely, EuroSkills Göteborg 13. hely, Olivier Roellinger francia halas verseny második hely.
A Pro Gastronomia díjról az alábbi linkeken további információk, képek és videók találhatók:
https://sandordenes.com és a https://uni-bge.hu/hu/nemzetközi-gazdalkodas-kar/kiemelt-projektek