Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2020. október 20.
FENNTARTHATÓSÁG A KUTATÓI NAPOKON

2019.

A 2019. április 25-26-án megrendezett Kutatói Napok alkalmával ismét igyekeztünk figyelembe venni a fenntarthatósági szempontokat a rendezvény megvalósítása során. A résztvevőket az érdekes előadások között Barka Nikolett, a BGE Testnevelési és Sportközpont vezetője mozgatta át könnyed tornagyakorlatokkal. Emellett a jó közérzet megőrzése érdekében „Mini Konferenciakalauzzal” hívtuk fel a figyelmet a folyadékfogyasztás fontosságára, vagy akár a testünk átmozgatására az egésznapos előadások, vagy munka során. Végül az eseményen megmaradt ételeket – a tavalyi évhez hasonlóan – rászorulókhoz juttattuk el.

Karbonlábnyom

A tavalyi Kutatói Napok alkalmával volt az első olyan központi egyetemi rendezvényünk, ahol - azon túl, hogy a szervezésnél tudatosan figyelembe vettük a fenntarthatóság szempontjait, - karbonlábnyomot vizsgáltunk az utazásra vonatkozóan.  Ennek keretében a program regisztrációja során idén is megkérdeztük, hogy honnan és milyen eszközzel érkeztek a résztvevők.

Az előző évben összesen 410 fő, míg idén 486 fő vett részt a felmérésben. A megkérdezettek 63%-a választotta a közösségi közlekedést, 22% pedig a távolsági (vonat vagy busz) és városi közösségi közlekedést, 6% pedig gyalogosan közelítette meg a Markó utcát. Az előző évhez képest az autóval érkezők aránya csökkent, a résztvevők 9%-a érkezett személygépjárművel. A felmérés alapján a két nap alatt összesen körülbelül 863,5 kg szén-dioxidot termeltünk az oda-vissza utazás alkalmával. Ezek alapján tavalyi évhez képest a több résztvevő ellenére is jelentősen, a becslések alapján 193,5 kilogrammal csökkent a károsanyag kibocsátás.

Az esemény karbonlábnyom számítását és az eredmények kiértékelését Szennay Áron, a Fenntarthatósági Hálózat egyik tagja végezte, amit ezúton is nagyon köszönünk!