Különleges ünnepi gasztronómia utazásra hívunk benneteket! - Receptajánló Haris Gergely, a BGE Alumni nagykövetének jóvoltából
Az idei karácsonyra egy exkluzív receptajánlót hoztunk el nektek Haris Gergely, Alumni nagykövetünk jóvoltából – méghozzá közvetlenül a Haris Park séfjétől, aki most a BGE teljes közösségével megosztja kedvenc ünnepi fogásait.
"A Haris Parkban, a Bobo Restaurantban szokássá vált, hogy már az adventi időszakban is karácsonyi ételeket kínálunk - a klasszikus halászlé-kocsonya-töltött káposzta- bejgli tengelyről idén is tudtok akár előrendelni az ünnepekre, de pont ezért most a BGE-nek két olyan receptet választottunk Szabó Zsolt executive séffel, amelyek kevésbé "slágerételek". Zsolt nagyon szereti a borlevest főzni és fogyasztani is, hiszen egyszerű elkészíteni és bármilyen családi eseményt feldob. Különösen, ha a többség fel akarja tenni a karácsonyi vásárokban átélt közös forraltborozásokra a koronát. Magyarországon a halételek ebben az időszakban népszerűbbek a szokásosnál, én pedig nagyon szeretem a tőkehalat, úgyhogy ezen önző okból választottam ezt a receptet. Békés ünnepeket kívánunk mindenkinek!"
Haris Gergely, BGE alumni nagykövet
Karácsonyi borleves vörösboros aszalt áfonyával
Hozzávalók:
- Fehérbor: 750 ml (egy üveg)
- Víz: 250 ml
- Fahéj:1 rúd
- Szegfűszeg: 4-5 darab
- Citrom héja: 1 darab, vékonyan meghámozva
- Cukor:350 g
- Vanília rúd: 1 db
- Tojássárgája: 8 db
- Tejszín:150 ml
- Só: 1 g
Madártejhabhoz:
- Tojásfehérje:4 db
- Cukor: 65 g
Vörösboros áfonyához:
- Aszalt áfonya 100g
- Vörösbor 300 g
- Cukor 100g
Elkészítés:
Öntsd a bort és a vizet egy nagy lábasba. Add hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, és a citromhéját. Forrald fel, majd alacsony lángon főzd 30 percig. Közben egy tálban keverd össze a tojássárgákat, a cukrot és a kikapart vaníliát. Lassan add hozzá a tejszínt. A fűszeres bort vedd le a tűzről és szűrd le. Lassan, folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a tojásos-tejszínes keveréket. Figyelj arra, hogy a leves ne forrjon újra, hogy a tojás ne csapódjon ki. Melegítsd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett, amíg a leves kicsit besűrűsödik, de ne hagyd felforrni.
Madártejhab: Verd kemény habbá a tojásfehérjéket, majd apránként add hozzá a cukrot, amíg fényes, kemény habot nem kapsz, töltsd habzsákba. Egy tepsire gömb formákat nyomkodj, majd 90 fokos előmelegített gőzölő sütőbe tedd 2-3 percre.
Vörösboros áfonya: a bort a cukorral forraljuk fel majd öntsük rá az aszalt vörös áfonyára és kihűtjük.
Rántott tőkehal filé parmezános burgonyapürével és remulád mártással
Hozzávalók (4 főre):
- Tőkehal:1000 g
- Durva szemű tengeri só: 14 g
- Cukor: 6 g
- Tojás: 5 db
- Liszt: 200 g
- Panko morzsa: 150 g
- Rusztikus morzsa: 150 g
- Burgonya, tisztítva: 2000 g
- Vaj: 350 g
- Tej:50 g
- Finom tengeri só: 20 g
- Parmezán sajt: 200 g
- Étolaj: 1200 g
- Mustár:20 g
- Ecetes uborka: 250 g
- Kapribogyó: 30 g
- Snidling: 10 g
- Kapor: 10 g
- Petrezselyemzöld: 20 g
- Porcukor: 10 g
Elkészítés:
Hal:
Keverd össze a durva tengeri sót és a cukrot. Szórd meg a tőkehal filéket a keverékkel, majd hagyd pihenni 30 percig. Öblítsd le a só-cukor keveréket, majd tedd a halat a hűtőbe egy éjszakára, fólia nélkül. A felesleges nedvesség ezáltal eltűnik és tömörebb textúrát ad a hal húsának. Másnap panírozd a halat: először lisztbe, majd felvert tojásba (3 db tojás), végül a panko és rusztikus morzsa keverékébe. Melegíts fel180°C-ra az étolajat, és süsd a halat 6-8 percen át, amíg aranybarnára nem sül.
Burgonyapüré:
Hámozd meg és darabold fel a burgonyát egyforma méretű darabokra. Főzd sós vízben, amíg megpuhulnak. Szűrd le a burgonyát, majd helyezd egy keverőtálba. Adj hozzá felmelegített tejet, és burgonyatörővel törd össze. Keverd hozzá a vajat, és habverővel dolgozd simára. Passzírozd át egy szőrszitán a tökéletes textúra érdekében.
Parmezán chips:
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Szórd rá vékonyan a reszelt parmezán sajtot. Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 3-4 percig, majd törjük nagyobb darabokra.
Remulád:
Készíts majonézt: 2 tojássárgáját keverj össze a mustárral, és lassan, folyamatos keverés mellett csorgasd bele az olajat (összesen 400 g), míg össze nem áll. Ízesítsd sóval, borssal, porcukorral és citromlével és add hozzá a kockára vágott ecetes uborkát, a kapribogyót, valamint az apróra vágott snidlinget, kaprot és petrezselymet.