BGE központi honlap
Hallgatóknak
EN - English

Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem

  • Felvételi
  • Egyetemünk
      • A BGE-ről
      • A BGE-ről
      • Budapesti Gazdaságtudományi Egyetemért Alapítvány
      • A BGE vezetői
      • Karok
      • Szervezet
      • Képzéseink
      • Alapképzés
      • Mesterképzés
      • Felsőoktatási szakképzés
      • Doktori Iskola
      • Szakirányú továbbképzés
      • Felnőttképzés
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Hallgatóknak szóló nemzetközi lehetőségek
      • Akkreditációk
      • Nemzetközi akadémiai partnerségek
      • Nemzetközi Projektek
      • Tudomány
      • Tudományos élet a BGE-n
      • BGE kiadványok
      • Tehetséggondozás
      • Könyvtár
      • Repozitórium
      • Közösség és lehetőségek
      • Fenntarthatóság
      • Üzleti partnerség
      • BGE Alumni
      • Csatlakozz csapatunkhoz!
      • Elérhetőségek
  • Hallgatóknak
  • Munkatársaknak
Nyitólap >
Különleges ünnepi receptajánló a BGE Alumni nagykövetének jóvoltából
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Különleges ünnepi receptajánló a BGE Alumni nagykövetének jóvoltából
2025. december 10.
Különleges ünnepi receptajánló a BGE Alumni nagykövetének jóvoltából
# Munkatársaknak
# Hallgatóknak

Különleges ünnepi gasztronómia utazásra hívunk benneteket! - Receptajánló Haris Gergely, a BGE Alumni nagykövetének jóvoltából

Az idei karácsonyra egy exkluzív receptajánlót hoztunk el nektek Haris Gergely, Alumni nagykövetünk jóvoltából – méghozzá közvetlenül a Haris Park séfjétől, aki most a BGE teljes közösségével megosztja kedvenc ünnepi fogásait.

"A Haris Parkban, a Bobo Restaurantban szokássá vált, hogy már az adventi időszakban is karácsonyi ételeket kínálunk - a klasszikus halászlé-kocsonya-töltött káposzta- bejgli tengelyről idén is tudtok akár előrendelni az ünnepekre, de pont ezért most a BGE-nek két olyan receptet választottunk Szabó Zsolt executive séffel, amelyek kevésbé "slágerételek". Zsolt nagyon szereti a borlevest főzni és fogyasztani is, hiszen egyszerű elkészíteni és bármilyen családi eseményt feldob. Különösen, ha a többség fel akarja tenni a karácsonyi vásárokban átélt közös forraltborozásokra a koronát. Magyarországon a halételek ebben az időszakban népszerűbbek a szokásosnál, én pedig nagyon szeretem a tőkehalat, úgyhogy ezen önző okból választottam ezt a receptet. Békés ünnepeket kívánunk mindenkinek!"

Haris Gergely, BGE alumni nagykövet

Karácsonyi borleves vörösboros aszalt áfonyával

Hozzávalók:

  • Fehérbor: 750 ml (egy üveg)
  • Víz: 250 ml
  • Fahéj:1 rúd
  • Szegfűszeg: 4-5 darab
  • Citrom héja: 1 darab, vékonyan meghámozva
  • Cukor:350 g
  • Vanília rúd: 1 db
  • Tojássárgája: 8 db
  • Tejszín:150 ml
  • Só: 1 g

 

Madártejhabhoz:

  • Tojásfehérje:4 db
  • Cukor: 65 g

 

Vörösboros áfonyához:

  • Aszalt áfonya 100g
  • Vörösbor 300 g
  • Cukor 100g

 

Elkészítés:

Öntsd a bort és a vizet egy nagy lábasba. Add hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, és a citromhéját. Forrald fel, majd alacsony lángon főzd 30 percig. Közben egy tálban keverd össze a tojássárgákat, a cukrot és a kikapart vaníliát. Lassan add hozzá a tejszínt. A fűszeres bort vedd le a tűzről és szűrd le. Lassan, folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a tojásos-tejszínes keveréket. Figyelj arra, hogy a leves ne forrjon újra, hogy a tojás ne csapódjon ki. Melegítsd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett, amíg a leves kicsit besűrűsödik, de ne hagyd felforrni.

Madártejhab: Verd kemény habbá a tojásfehérjéket, majd apránként add hozzá a cukrot, amíg fényes, kemény habot nem kapsz, töltsd habzsákba. Egy tepsire gömb formákat nyomkodj, majd 90 fokos előmelegített gőzölő sütőbe tedd 2-3 percre. 

Vörösboros áfonya: a bort a cukorral forraljuk fel majd öntsük rá az aszalt vörös áfonyára és kihűtjük.


Rántott tőkehal filé parmezános burgonyapürével és remulád mártással



Hozzávalók (4 főre):

  • Tőkehal:1000 g
  • Durva szemű tengeri só: 14 g
  • Cukor: 6 g
  • Tojás: 5 db
  • Liszt: 200 g
  • Panko morzsa: 150 g
  • Rusztikus morzsa: 150 g
  • Burgonya, tisztítva: 2000 g
  • Vaj: 350 g
  • Tej:50 g
  • Finom tengeri só: 20 g
  • Parmezán sajt: 200 g
  • Étolaj: 1200 g
  • Mustár:20 g
  • Ecetes uborka: 250 g
  • Kapribogyó: 30 g
  • Snidling: 10 g
  • Kapor: 10 g
  • Petrezselyemzöld: 20 g
  • Porcukor: 10 g

Elkészítés:

Hal:

Keverd össze a durva tengeri sót és a cukrot. Szórd meg a tőkehal filéket a keverékkel, majd hagyd pihenni 30 percig. Öblítsd le a só-cukor keveréket, majd tedd a halat a hűtőbe egy éjszakára, fólia nélkül. A felesleges nedvesség ezáltal eltűnik és tömörebb textúrát ad a hal húsának. Másnap panírozd a halat: először lisztbe, majd felvert tojásba (3 db tojás), végül a panko és rusztikus morzsa keverékébe. Melegíts fel180°C-ra az étolajat, és süsd a halat 6-8 percen át, amíg aranybarnára nem sül.

Burgonyapüré:

Hámozd meg és darabold fel a burgonyát egyforma méretű darabokra. Főzd sós vízben, amíg megpuhulnak. Szűrd le a burgonyát, majd helyezd egy keverőtálba. Adj hozzá felmelegített tejet, és burgonyatörővel törd össze. Keverd hozzá a vajat, és habverővel dolgozd simára. Passzírozd át egy szőrszitán a tökéletes textúra érdekében.

Parmezán chips:

Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Szórd rá vékonyan a reszelt parmezán sajtot. Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 3-4 percig, majd törjük nagyobb darabokra.

Remulád:

Készíts majonézt: 2 tojássárgáját keverj össze a mustárral, és lassan, folyamatos keverés mellett csorgasd bele az olajat (összesen 400 g), míg össze nem áll. Ízesítsd sóval, borssal, porcukorral és citromlével és add hozzá a kockára vágott ecetes uborkát, a kapribogyót, valamint az apróra vágott snidlinget, kaprot és petrezselymet. 

2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.14.2
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Szabályozó dokumentumok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Sajtószoba
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatvédelem
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette