Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2021. szeptember 6.
Új ösztöndíj meghirdetésével indította az évet a BGE

Megnyitotta az idei tanévet a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), az ország legnépszerűbb gazdasági képzési portfólióját nyújtó felsőoktatási intézménye. A RaM Colosseumban tartott ünnepélyes tanévnyitón a hallgatói eskütétel és a díjátadók mellett sor került a kiemelt ösztöndíjak átadására és egy új, a tehetséges elsőéves hallgatóknak szóló alapítványi ösztöndíj kihirdetésére is.

A Budapesti Gazdasági Egyetem idén rekordszámú elsőéves hallgatót vett fel; a nemrég lezárult általános és pótfelvételi eljárást követően közel 7 000 diák kezdheti meg felsőfokú tanulmányait az intézményben. Ezzel a BGE, a felvett hallgatók száma alapján, az ország harmadik legnépszerűbb egyetemévé vált.

„Évről-évre egyre több jelentkező választ minket, és ezzel igazolja, hogy a BGE-n való tanulás és diplomaszerzés kiválóan megtérülő befektetést jelent a jövőbe. Szeretnénk, ha hallgatóink elég bátrak lennének, hogy kihasználják a képzésük során kínált sok lehetőséget. Természetesen többféle módon támogatjuk őket, hogy megvalósítsák egyéni és közösségi céljaikat is” – hangsúlyozta prof. dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.  

A BGE tanévnyitóján a gólyákat – az egyetem rektorán és a Hallgatói Önkormányzat elnökén túl – köszöntötte prof. dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára is. 

Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a modellváltást követően a BGE-n kínált európai színvonalú oktatási infrastruktúra, a hallgatói életút menedzsment egyaránt a fiatalok szolgálatában áll, támogatva őket tanulmányaik sikeres végzésében. A cél ugyanis az, hogy a magyar kormány a felsőoktatás megújításával a magas innovációs, beruházási és foglalkoztatási hatással rendelkező iparágak számára vonzó működési környezetet alakítson ki hazánkban.

Az ünnepségen először vett részt az intézmény fenntartói jogait augusztus 1-jével átvevő Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, miniszteri biztos, valamint megjelentek a kuratórium tagjai is.

Beszédet mondott Erdélyi Balázs, olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó, a BGE vállalkozásfejlesztés mesterszakának hallgatója. Emellett átadták a legrangosabb egyetemi elismeréseket és ösztöndíjakat, többek között – idén már második alkalommal – a Demján Sándor - BGE Vállalkozásfejlesztési Kutatói Ösztöndíjat.

Az évnyitón bejelentették egy új, alapítványi ösztöndíj rendszer bevezetését is; a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány Ösztöndíj szociális és teljesítményalapú kritériumrendszerre épülve a BGE nappali tagozatos, alapképzésben részt vevő tehetséges hallgatóinak tanulmányi és szakmai fejlődését támogatja teljes, hat féléves képzési idejük alatt. Az ösztöndíj létrejöttét a fenntartó Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány kezdeményezte, a támogatások forrását pedig az biztosítja, hogy dr. Guller Zoltán, kuratóriumi elnök, Jellinek Dániel kuratóriumi tag és Szentkirályi Alexandra, közhasznúsági felügyelőbizottsági elnök lemondtak tiszteletdíjukról. Az ösztöndíjasokat az alapítvány mentorprogrammal is támogatja, melynek része szakmai gyakorlat biztosítása és személyes tanácsadás is.