Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Szeptember havi sajtómegjelenések

2021. szeptember 10.

M5-Ez itt a kérdés (35:40-től)

Dr. Radácsi László az M5 Ez itt a kérdés című műsorában vett részt egy beszélgetésben az egyetemi modellváltásról

Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai rektorhelyettese az M5 Ez itt a kérdés című műsorában vett részt egy beszélgetésben, melynek témája az egyetemi modellváltás volt.

A beszélgetés ezen a linken 35:40-től tekinthető meg.

 

2021. szeptember 17.

Startuponline.hu

Nagyot szólt a fenntarthatóság témája Győrben

Hazai applikáció az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, innovatív zöldség- és gyümölcstermesztés a nagyvárosi dzsungelben, nagyvállalati kezdeményezés a fenntartható szemléletváltásért és még sok más érdekesség – a gyakorlati példák és megoldások szemléltetésén volt a hangsúly a szezon első StartupSzerda eseményén, mely Győrben aktivizálta a helyi startup közösség szereplőit, a fenntarthatóság témáját középpontba állítva. Az esemény hosszabb-rövidebb előadások és laza keretek között tartott networking formájában járta körül – a résztvevőkkel együtt – a fenntarthatóság és vállalkozások/startupok kapcsolatának meghatározott témaköreit. Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai rektorhelyettese előadásában arról beszélt, hogyan érdemes három pilléren kezelni az értékteremtést úgy, hogy az valóban fenntartható legyen gazdasági, környezeti és társadalmi, valamint szociális szempontból is. Bár sokan emlegetnek bátran olyan kifejezéseket, mint a CSR vagy a fenntarthatóság, a jó gyakorlatok mellett, még mindig kevesen tudják, hogy pontosan mi rejlik e fogalmak mögött.

https://startuponline.hu/nagyot-szolt-a-fenntarthatosag-temaja-gyorben/

 

További megjelenés:

Kisalfold.hu

 

2021. szeptember 17.

HatvanTV

Újabb évet nyitottak a Felsőoktatási Képzési Központban

2021. szeptember 17-én tartották meg a tanévnyitó ünnepséget a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. Az eseménynek a Nagy Endre rendezvényterem adott otthont. A programra eljöttek az új és a már több éve az intézménybe járó hallgatók is. Szinyei András alpolgármester köszöntőbeszédében elmondta, a hatvani önkormányzat a Bosch-sal közösen hozta létre a központot, a képzéseket a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen valósították meg, amely immáron évek óta töretlenül sikeresen és hatékonyan működik. A tanévnyitón dr. Csekő Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának dékánja is részt vett és egy olyan tanító jellegű történettel nyitotta meg a tanévet, amelyben véleménye szerint minden jelen van, ami Hatvanban is. Így egy modern, innovatív gyárról, egy támogató önkormányzatról, valamint a műszaki és a gazdálkodástudományok képviselőiről szólt a beszédében.

A tanévnyitóról készült összefoglaló ezen a linken elérhető.

 

2021. szeptember 8.

Penzcentrum.hu

Rengeteg iskolásnak jár szeptembertől támogatás: havi százezer is összejöhet

Az őszi félév indulásának apropóján a Pénzcentrum megkereste az ország néhány vezető egyetemét, köztük a Budapesti Gazdasági Egyetemet is és arra kereste a választ, hogy melyek a legnépszerűbb és a legjobban fizető ösztöndíjak, valamint, hogy miért utasítják el leggyakrabban az ösztöndíj iránti kérelmeket. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hangsúlyozta, hogy ösztöndíj és pályázati rendszerük igen összetett, különböző kari sajátosságokhoz igazodó rendszert alkot. A legtöbb egyetemhez hasonlóan itt is alapvetően három kategóriát lehet megkülönböztetni. A tanulmányi ösztöndíjakat, a szociális ösztöndíjakat és egy harmadik kategóriát, amely alatt a tanulmányokon túlmutató egyéb ösztöndíj lehetőségeket értik. Az ELTE-n a legmagasabb tanulmányi ösztöndíj az elmúlt időszakban havi 70 000 Ft, a rendszeres szociális támogatás maximuma pedig havi 140 000 Ft volt. A sportösztöndíj egységesen 160 000 Ft egy félévre, amit 4 havi bontásban kapnak a hallgatók, az Erasmus+ Start Ösztöndíj pedig kb. 300 000 Ft egyszeri összeget jelent.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) elérhető tanulmányi ösztöndíjak közül a „Kiemelt tanulmányi ösztöndíjra” és a „Biztos Jövő Ösztöndíjra” pályáznak a legtöbben. A „Tanulmányi ösztöndíjat” is meg kell említeni, amelyben sok hallgató részesül, de ezt nem kell megpályázni, hiszen aki jó eredményt ér el, automatikusan megkapja. A szociális alapú ösztöndíjak közül a „Rendszeres szociális ösztöndíjra” pályáznak a legtöbben. A „Kiemelt tanulmányi ösztöndíjra” pályázók 7-10 százaléka, a „Biztos Jövő Ösztöndíjra” pályázók fele teljesíti a pályázati követelményeket. Míg a „Rendszeres szociális ösztöndíjra” pályázók esetében a 2020/21-es tanév első félévében ez közel 70 százalék volt, a 2. félévben pedig több mint 90 százalék. Az egyetemen elérhető legnagyobb összegű tanulmányi ösztöndíj a féléves „Biztos Jövő Ösztöndíj”. A támogatás a lezárt félévet követően egy félévre adható, mértéke a képzésen megállapított önköltség 100%-a, 50%-a, vagy 25%-a. Az adott kar dékánja a rendelkezésre álló pénzügyi források figyelembevételével határozza meg a beérkezett pályázatok alapján, hogy hány hallgató nyerheti el az ösztöndíjat.

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20210908/rengeteg-iskolasnak-jar-szeptembertol-tamogatas-havi-szazezer-is-osszejohet-1117575?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

További megjelenések:

Index.hu

Hellovidek.hu

 

2021. szeptember 21.

Turizmusonline.hu

Tücsköt, bogarat a tányérra a BGE-n!

2050-re több, mint 9 milliárdra becsülik a bolygó népességét, mely komoly kihívás elé fogja állítani az élelmiszerellátás összes szereplőjét. Azért, hogy a jövő generációinak ez ne okozzon problémát, fontos, hogy a környezeti hatások mérséklése mellett egy fenntarthatóbb élelmiszerelőállítás és a táplálkozási szokások ilyen irányú átalakítása felé tudjunk nyitni. Az ehető bogarak, rovarlárvák kiváló alternatív energiaforrások lehetnek manapság. A Budapesti Gazdasági Egyetem idén a Kutatók Éjszakáján arra invitálja az érdeklődőket, hogy kóstolják meg „bogaras menüiket”* és ismerjék meg a rovarok világát a fenntartható gasztronómia szemszögéből. A TÜCSÖK ÉS BOGÁR, AVAGY ÚTON A FENNTARTHATÓ ÉTREND FELÉ című program mellett számos izgalmas programmal várják még személyesen és online formában az érdeklődőket 2021. szeptember 24-én pénteken.

http://turizmusonline.hu/cikk/tucskot__bogarat_a_tanyerra_a_bge_n

 

2021. szeptember 22.

Turizmus.com

Tücsök és bogár is kerül a tányérra az idei Kutatók Éjszakáján a BGE-n

2050-re több, mint 9 milliárdra becsülik a bolygó népességét, mely komoly kihívás elé fogja állítani az élelmiszerellátás összes szereplőjét. Azért, hogy a jövő generációinak ez ne okozzon problémát, fontos, hogy a környezeti hatások mérséklése mellett egy fenntarthatóbb élelmiszerelőállítás és a táplálkozási szokások ilyen irányú átalakítása felé tudjunk nyitni. Az ehető bogarak, rovarlárvák kiváló alternatív energiaforrások lehetnek manapság. A Budapesti Gazdasági Egyetem idén a Kutatók Éjszakáján arra invitálja az érdeklődőket, hogy kóstolják meg „bogaras menüiket”* és ismerjék meg a rovarok világát a fenntartható gasztronómia szemszögéből. A TÜCSÖK ÉS BOGÁR, AVAGY ÚTON A FENNTARTHATÓ ÉTREND FELÉ című program mellett számos izgalmas programmal várják még személyesen és online formában az érdeklődőket 2021. szeptember 24-én pénteken.

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/tucsok-es-bogar-is-kerul-a-tanyerra-az-idei-kutatok-ejszakajan-a-bge-n-1177216

További megjelenés:

Esemenymenedzser.hu


2021. szeptember 27.

Gasztromagazin.hu

Tücsök és bogár, avagy úton a fenntartható étrend felé

Egyes becslések szerint 2050-re több mint 9 milliárdra becsülik a bolygó népességét, mely komoly kihívás elé fogja állítani az élelmiszerellátás összes szereplőjét. Azért, hogy a jövő generációinak ez ne okozzon problémát, fontos, hogy a környezeti hatások mérséklése mellett egy fenntarthatóbb élelmiszerelőállítás és a táplálkozási szokások ilyen irányú átalakítása felé tudjunk nyitni. Az ehető bogarak, rovarlárvák kiváló alternatív energiaforrások lehetnek manapság. A BGE idén a Kutatók Éjszakáján arra invitálta az érdeklődőket, hogy kóstolják meg „bogaras menüiket”. A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Vendéglátás Tankszékének kollégái mellett a kar tankonyhájában Tanács Attila, mesterszakács, fejlesztőséf segített nekünk eligazodni a rovarok világában a fenntartható gasztronómia szemszögéből.

https://www.gasztromagazin.hu/2021/09/27/tucsok-es-bogar-uton-a-fenntarthato-terend-fele/


2021. szeptember 28.

Gourmetriporter.hu

Sült sáska csokoládéba, kókuszba mártva

Gondolt arra valaha, hogy megkóstoljon egy rovart, mondjuk egy jól meghízott sáskát? A Kutatók éjszakája egyik programján a Budapesti Gazdasági Egyetemen néhány szerencsésnek sikerült. Nem is akármilyen menüt ehettek végig: sült és rántott sáska, pirított lisztkukac rizsgólyóval és lisztkukaclisztes muffin szerepelt a menüben. A tudósok szerint elkerülhetetlen, hogy az emberiség minél előbb beillessze a rovarokat az étrendjébe. Kipróbáltuk mi is, rágcsának pont jó. A hét eleji képgaléria után a Gourmetriporter.hu riportja itt olvasható.

 

2021. szeptember 29.

Világgazdaság (14. oldal)

Rovarok a tányéron - a jövő gasztronómiája

A világ népessége a jelenlegi 7,7 milliárdról 9,7 milliárdra növekszik 2050-re az ENSZ előrejelzése szerint. A pandémia és a túlfogyasztás már így is megtépázta az élelmiszerellátást, a következő évtizedekben emiatt is még nagyobb kihívás lesz az emberek élelmezése. A fenntartható étrend előfutárai lehetnek az ízeltlábúak, amelyek kifogyhatatlan fehérje- és vitaminforrást szolgáltatnak. A séfek az európai szemnek ízlésesen tálalva csempészik bele a menübe e még szokatlan hozzávalókat. A tápanyagban gazdag fogások egészségtudatosak, és kulináris élményt nyújtanak. A Budapesti Gazdasági Egyetem idén a Kutatók Éjszakáján többek között arra invitálta az érdeklődőket, hogy kóstolják meg „bogaras menüiket” és ismerjék meg a rovarok világát a fenntartható gasztronómia szemszögéből. A Világgazdaság csatolt, képekkel illusztrált összeállításában dr. Gódor-Kacsándi Anna élelmiszermérnök, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) tudományos munkatársa is nyilatkozott az esemény kapcsán.

 

További megjelenések:

Gourmetriporter.hu

KarcFM-Spájz: 2021.09.24.

VG.hu

 

2021. szeptember 18.

Portfolio.hu

Kiderült, melyik egyetem mennyit kaphat a kormány gigantikus felsőoktatási csomagjából

Megjelent a parlament oldalán a kormányinfón már előre jelzett törvényjavaslat, mely a felsőoktatás finanszírozási részletkérdéseit taglalja. A törvényjavaslat indoklása szerint "annak érdekében, hogy a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének és oktatási színvonalának növelésével, minőségiképzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhasson, a javaslat törvényi szinten állapítja meg a több év, illetve a költségvetési éven túli kiadási előirányzatterhére a miniszter által vállalható kötelezettséget." A törvényjavaslatban szerepel egy táblázat is, melyben a felsőoktatási alapítványoknak – köztük a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítványnak – szánt finanszírozási összeg is szerepel a következő öt évre vonatkozóan.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210918/kiderult-melyik-egyetem-mennyit-kaphat-a-kormany-gigantikus-felsooktatasi-csomagjabol-501202?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

További megjelenés:

Mfor.hu


2021. szeptember 27.

Telex.hu

Döntött a fideszes többség: 1 630 milliárdot kapnak az egyetemi alapítványok a következő öt évben

Megszavazta a parlament az alapítványi kezelésbe adott egyetemek finanszírozásáról szóló törvényt. A kormányhoz közeli kuratóriumokkal irányított alapítványok a következő öt évben 1 630 milliárd forintot kapnak a költségvetésből. Ezzel a felsőoktatás finanszírozása egy év alatt a két és félszeresére nő, de azt az ellenzéki felvetést nem válaszolta meg a kormány, hogy a források biztosításához miért kellett az egyetemek és az állam közé alapítványokat közbeiktatni. Az egyetemi modellváltásról áprilisban döntött a parlament, és ezzel alapítványi fenntartásba helyezte az egyetemeket. Most pedig 2022 és 2026 között 1 630 milliárd forint odaítéléséről döntöttek 115 igen, 28 nem és 1 tartózkodó szavazat ellenében. A pénzből 22 alapítvány, közöttük a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány részesedik majd.

https://telex.hu/belfold/2021/09/27/1630-milliardot-kapnak-az-egyetemi-alapitvanyok-a-kovetkezo-ot-evben

 

2021. szeptember 30.

Jelen (28. oldal)

Irdatlan pénzeső az egyetemeknek

Szeptember közepén megjelent a parlament oldalán az a törvényjavaslat, amelyből kiderül: 2022 és 2026 között a felsőoktatási alapítványok több mint 1800 milliárd forintból gazdálkodhatnak. A jogszabályt a parlament a hét elején elfogadta. Amikor ennek az évnek az elején az egyetemek szenátusainak dönteniük kellett, hogy maradnak-e állami fenntartásban vagy „modellváltottak” lesznek, azaz bevonulnak a közfeladat ellátó közérdekű alapítványok (KEKVA) alá, a szenátusok lényegében néhány hét alatt lezavarták a döntést. Augusztustól így tíz további egyetem választotta azt, hogy az új működési modellben folytatja: a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. (Ettől a tanévtől indult el a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó, szintén KEKVA fenntartásban működő Tokaj-Hegyalja Egyetem.)

További megjelenés:

Jelen.media.hu


2021. szeptember 3.

Magyar Hang (26. oldal)

Élhető Budapest

A Van más út – Összefogás a Kiserdőért és az Átalakuló Wekerle szervezésében szeptember első hétvégéjén a budapesti zöld civil élet központja lesz a Határ úti Kiserdő. A Galvani-projekt környezeti terhelésein túl Erő Zoltán főépítész, Beleznay Éva tájépítész és Keszei Barbara, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pedagógia Tanszékének adjunktusa arról beszélget, milyen valós és irreális álmaink vannak a fővárosról, mitől lesz jó, jobb, élhetőbb, és ehhez mit kell tennünk és miről kell lemondanunk. A városi zöldterületek helyzetét Bardóczi Sándor főtájépítész, Bojár Iván András, a 10 millió fa alapítója és Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészetének vezetője vitatja meg, míg Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke, Bodrog Zoltán, a Sétáló Budapest program szervezője és Pongrácz Gergely, a Magyar Közlekedési Klub elnöke azt elemzi, milyen lehet a közeljövő közlekedése Budapesten, illetve az agglomerációban.

 

További megjelenés:

Epiteszforum.hu

 

2021. szeptember 4.

Fejér Megyei Hírlap (9., 11. oldal)

Komoly hatással

Nagy Judit augusztus 20-a alkalmából vehette át a székesfehérvári önkormányzat által neki ítélt Pro Civitate díjat. A Szabad Színház művészeti vezetője azóta is hangsúlyozza: az elismerés mögött csapatmunka áll. Tanít a Budapesti Gazdasági Egyetemen, szervez, rendez, olvas…

További megjelenés:

Feol.hu

 

2021. szeptember 10.

Novekedes.hu

Online panelbeszélgetés: Nemzetközi kereskedelem a covid után

How the COVID crisis affected international trade and how to build resilience for similar situations? Ezzel a címmel szervez angol nyelvű, online panelbeszélgetést 2021. szeptember 17-én, pénteken 10 órától a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjéhez kapcsolódva a versenyt szervező cseh INEV intézet. A beszélgetés résztvevői: Bogusław Fiedor, a Lengyel Közgazdasági Társaság alelnöke, a Wroclawi Közgazdasági Egyetem professzora, volt rektora; Kozák Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság Kereskedelmi Szakosztályának elnöke, a BGE KVIK Kereskedelem Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense; valamint Panagiotis Liargovas, a görög Tervezési és Gazdasági Kutatóközpont elnöke, a Peloponnészoszi Egyetem közgazdász professzora. A beszélgetés moderátora Martina Bacíková, az INEV alapítja és ügyvezetője. A beszélgetés élőben követhető lesz a Youtube-on, a https://www.youtube.com/watch?v=pA0gN-ev0hM linken. Előzetes regisztráció nem szükséges. https://novekedes.hu/hirek/nemzetkozi-kereskedelem-a-covid-utan


2021. szeptember 20.

Trade Magazin (178-180. oldalig)

MI lesz a jövő

Lefordíthatóak-e az érzelmek adatokra? Számszerűsíthetők-e az etikai szabályok? A mesterséges intelligencia (MI) korunk egyik legizgalmasabb, egyben legellentmondásosabb jelensége. A Lánchíd Klub vendége dr. habil. Fehér Katalin Fulbright-kutató, az MI-alapú társadalom és kultúra kutatója és szakértője, a BGE tudományos főmunkatársa ebbe a különös, egyszerre rendkívül izgalmas és elgondolkodtató világba vezette be a hallgatóságot. Dr. Fehér Katalin rámutatott: a mesterséges intelligencia legismertebb szintje a gépi tanulás. Ám az MI egyre komplexebbé válik a gépi mélytanulással, s elérhetővé váltak már olyan algoritmusok is, melyek az emberi idegrendszer működését szimulálják.

 

2021. szeptember 22.

Duna TV-Almárium

Hogyan dolgozzuk fel egy szerettünk elvesztését?

A Duna TV Almárium című műsorában dr. Zelena András, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának tanszékvezető docense beszélt a különböző krízishelyzetekről és a gyász feldolgozásáról.

A beszélgetés ezen a linken megtekinthető.

 

2021. szeptember 9.

Trademagazin.hu

Pénteken jelölhet utoljára, kik legyenek az idei Gundel-díj várományosai

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére – számos társszervezet közreműködésével – 2021-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly-díj megpályázására, illetve jelölésre. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. A nívós szakmai díj egy emlékplakett, a hozzá tartozó kitűző valamint oklevél. A Kitüntetési Bizottság 19 tagja – akik a rangos szakmai díj odaítéléséről döntenek – között van a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának egy képviselője is. Az Ipartestület a díjazottak nevét Gundel Károly születésnapján 2021. szeptember 23-án szerdán 11 órakor, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra. A benyújtási határidő: 2021. szeptember 10. (péntek) éjfél

https://trademagazin.hu/hu/penteken-jelolhet-utoljara-kik-legyenek-az-idei-gundel-dij-varomanyosai/


2021. szeptember 10.

Turizmus.com

Niklai Ákos a Budapesti Gazdasági Egyetem Díszpolgára lett

A Budapesti Gazdasági Egyetem Díszpolgári címet adott át Niklai Ákosnak, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tiszteletbeli elnökének, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnökének. Az Egyetem Szenátusa a Budapesti Gazdasági Egyetem Díszpolgára címet a közel kétévtizedes, az oktatás, a tudományos kutatás fejlesztése, színvonalának emelése, az egyetem társadalmi, szakmai kapcsolatainak fejlesztése érdekében, valamint az elmúlt 5 évben a Konzisztórium elnökeként végzett szakmai támogató tevékenysége elismeréseképpen adományozta Dr. Niklai Ákosnak a 2021/2022-es ünnepélyes tanévnyitón.

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/niklai-akos-a-budapesti-gazdasagi-egyetem-diszpolgara-lett-1176988


2021. szeptember 10.

Portfolio.hu

Balaicz Zoltán lett az év polgármestere

Az Év polgármestere díjat Balaicz Zoltán (Zalaegerszeg) kapta, aki 2014 óta vezeti a várost. Korábban 2001-2010 között a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója volt. Ezekben az években indult el Zalaegerszegen a műszaki-mérnöki oktatás, bővült a többi képzés, és önálló karrá vált a számviteli főiskolai intézet. Munkája elismeréseként kitüntetésben részesítette a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Pannon Egyetem is. Az Év alpolgármestere elismerést Fórizs László (Hajdúböszörmény) érdemelte ki, aki 1998 óta önkormányzati tisztségviselő; és elmondása szerint a választásokon mindig "magasan a legtöbb szavazatot kapta". Az év jegyzője Tatár Zoltán (Hódmezővásárhely) lett, aki korábban dolgozott Domaszéken, Zákányszéken és a szegedi járási hivatalban is; tevékenykedett ügyvédként, valamint a MÁV Zrt. jogtanácsosaként is.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210910/balaicz-zoltan-lett-az-ev-polgarmestere-500112

További megjelenés:

2021.09.16., Zalaegerszegi 7 Nap (1-3. oldal)

 

2021. szeptember 6.

Hirado.hu

Böröcz Zsófia: Széll Tamással nagyon jól működünk együtt

A népszerű első évadot követi a Főmenü második szériája, ahol Széll Tamás új partnere Böröcz Zsófia, gasztromentor lesz. Zsófia elmondta, hogy úgy érzi, ehhez a feladathoz fel kell nőni, és a nézők nagyon erős műsort láthatnak majd szeptember 18-tól a Duna Televízióban. A séf elmondása szerint a második évad struktúrájában nem, azonban karakterében 180 fokos fordulatot vesz. Tamás és Zsófia bemutatják azokat a gasztro-trendeket, amelyek mostanában sok fiatalt foglalkoztatnak, nagyobb hangsúlyt kapnak a vegetáriánus ételek, illetve olyan fogásokkal készülnek, amelyek laktatóak és egészségesek egyaránt. A 15 részes évad minden részében más-más vendéget köszönthetnek majd a séfek, akik az adott téma szakértői. Zsófia 12 éve foglalkozik a vendéglátással, valamint a gasztronómiával. A BBGE KVIK-en végzett, a továbbtanulási vágy pedig San Sebastianba szólította, ahol sikeresen elvégezte a Basque Culinary Center Innovatív Étteremvezetés mesterszakát. Az évek alatt megjárta a gasztroranglétrát, aminek az utolsó foka Gordon Ramsay Maze Grill nevű étterme volt, most pedig már bő 5 éve gasztromentorkodással foglalkozik: rendezvényeken, workshopokon, étterem projekteken, étterem nyitásokon dolgozik.

https://hirado.hu/kultura-eletmod/teveradio/cikk/2021/09/06/borocz-zsofia-szell-tamassal-nagyon-jol-mukodunk-egyutt

 

2021. szeptember 2.

Kreativ.hu

Új szakemberekkel erősít az RTL marketingkommunikációs csapata

Rényi Balázs csatlakozik az RTL Magyarország marketing és kommunikációs igazgatóságához 2021. szeptember 1-től. A szakember az újonnan kialakított marketing- és kommunikációs stratéga pozícióba érkezik Szabó Zoltán marketingkommunikációs igazgató csapatába. Nikolits Dóra kampánytervezőként, Solymosi Eszter kommunikációs menedzserként érkezett a tévétársasághoz. A csapat ezzel együtt szervezetileg is teljesen megújul. Rényi Balázs az egyik legtapasztaltabb social media szakember Magyarországon. Tanulmányait többek között Amsterdamban végezte, ahol a social media üzleti felhasználását kutatta. Pályafutását a Sport1 TV sales managereként kezdte 2004-ben, az elmúlt 11 évet pedig neves kreatív és médiaügynökségeknél töltötte. Előadóként számos konferencián vesz részt, a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Budapesti Gazdasági Egyetemen órákat ad. Az RTL Magyarországhoz az Isobar Budapest Head of Content & Social Media pozíciójából érkezik.

https://kreativ.hu/cikk/uj-szakemberekkel-erosit-az-rtl-marketingkommunikacios-csapata

További megjelenések:

Digitalhungary.hu

Markamonitor.hu

Media1.hu


2021. szeptember 3.

Szabad Föld (25. oldal)

Nem tűnik el, de átalakul

Étkezésünkkel hetente 5 gramm – azaz bankkártyányi – műanyagot viszünk be a szervezetünkbe, azzal nemigen vagyunk tisztában, hogy hazánkban csak műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente. Július 1-jétől Magyarország is betiltotta az egyszer használatos műanyag termékeket. Tóth Móni és Szomolányi Szandra az Undersea Bikini ötletgazdái. A szolnoki lányok gyermekkoruk óta barátnők, együtt nőttek fel, majd mindketten a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerezték meg a diplomájukat. Bár egyikük sem divattervező, mindent megtanultak, ami a divatiparban elinduláshoz kell. Fürdőruháikat maguk tervezik, míg az alapanyaghoz való szemetet önkéntes búvárok hozzák fel a mélyből. A gyártási folyamatok és körülmények a legelejétől a végéig követhetők és ellenőrizhetők. A műanyagból előállított alapanyagokat az olaszországi központból a textilgyár szállítócége juttatja el abba a szolnoki varrodába, ahol a helyi vezető varrónő irányításával elkészítik a lányok által megálmodott szabásmintákat, mintadarabokat, késztermékeket.

 

2021. szeptember 3.

Index.hu

Magyar egyetemisták új szintre emelték az adakozást

Az adakozás új szintjét, egyben újragondolását jelentő böngészőkiegészítővel a mindennapi adakozás egyik legnagyobb előnye az, hogy ingyenes, letisztult és végtelenül egyszerű. Nem kell komoly munkát, időt és pénzt sem arra fordítani, hogy segítsünk – állítják a Colibri Charity egyetemista fejlesztői. Bodó András – jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem másodéves hallgatója – és Adler John David, két húszéves egyetemista srác Budapestről, akik épp gőzerővel azon dolgoznak, hogy már néhány éven belül minden egyes online és offline vásárlásunkkal egyúttal nemes, jótékony célokat szolgáljunk. Ráadásul úgy, hogy mindez nekünk, egyszerű mezei fogyasztóként nem kerül egy plusz fillérünkbe se. Sőt fizikai valónkban vagy a virtuális kasszánál állva még arról is rendelkezhetünk, hogy mely civil szervezet kapjon a vásárlásunkból, a megvett szolgáltatás vagy termék árából egy kisebb, őket segítő összeget.

https://index.hu/gazdasag/2021/09/03/colibri-bovitmeny-colibri-charity-jotekonysag-civil-szervezet-online-vasarlas-bodo-andras-adler-john-david/

 

További megjelenés:

Elobolygonk.hu

Forbes.hu

 

2021. szeptember 14.

Turizmus.com (47. oldal)

Lezárult a CheckINN feszt első fordulója

A CheckINN csapata a klasszikus őszi turisztikai innovációs verseny mellett idén nyáron első alkalommal egy fesztivál-ötletversenyt is hirdetett, amelyre összesen 23 egyetemista csapat jelentkezett az ország minden részéről. A szervezők olyan fesztiválötleteket vártak, amelyek egyediek, olyan helyekre visznek, amelyeket eddig kevesen ismertek, olyan dolgokat mutatnak be, amikről eddig kevesen tudtak, vagy olyan időszakban kerülnek megrendezésre, amikor eddig még nem volt rendezvény. A verseny kiváló lehetőség a turizmus fő sodrásától távol eső területek népszerűsítésére, illetve különböző gasztronómiai, valamint kulturális hagyományok előtérbe helyezésére. Az indulók három kategóriában nyújthattak be pályázatot, ezek a Téli Balaton, Gondold újra!, illetve a Helyi értékeket felvonultató kisebb, tematikus fesztiválok voltak. Az egyes kategóriákban rendre 8, 5, illetve 10 pályamű érkezett be. A versenyben csak és kizárólag 3 fős csapatokban lehetett indulni, azonban a jelentkezőknek nem volt kötelező ugyanabban a felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni, így a 69 hallgató összesen 17 különböző egyetemről érkezett. A pályázati lehetőség – már megszokottan – továbbra is a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói között volt a legnépszerűbb, ugyanakkor a verseny jellegéből fakadóan számos más intézmény hallgatóit is sikerült megszólítani, hiszen érkeztek a versenybe indulók az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, illetve pályáztak hallgatók a debreceni, szegedi és pécsi egyetemekről is. A pilot projekt keretében beérkezett pályaművek számával és minőségével mind a szervezők, mind a mentorok elégedettek, hiszen érződik, hogy a fiatal hallgatók nagyon nyitottak és tele vannak kreatív energiával. A továbbjutó 17 csapat számára a második fordulóban új feladatok várnak: ekkor kell részletesen kidolgozni ötletüket egy innovációs stratégia keretében, amelynek tartalmaznia kell a fesztivál ötlet részletes bemutatását, az adott desztináció adottságait, a tervezett fesztivál látogatóinak profilozását, a fesztivál helyi gazdaság élénkítő szerepét, közösségformáló erejét, illetve turisztikai hozzájárulását és marketing lehetőségeit. A jelentkezők közül egy szerencsés csapat ajándék Strand Fesztivál belépővel gazdagodott, a verseny végén legjobbnak bizonyuló csapatok pedig nettó 3 millió forint pénzjutalomban részesülnek.

 

2021. szeptember 2.

Eduline.hu

Meddig tart az első félév? Fontos dátumok egy helyen

Az Eduline.hu összegyűjtötte, melyik egyetemen mikor zárul a félév, és melyik nap indulnak a vizsgák. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen december 11-ig tart majd az őszi félév, ezután kezdődik meg a vizsgaidőszak. Ugyancsak december 11-én zárul félév a Budapesti Gazdasági Egyetemen és az Óbudai Egyetemen is, majd december 13-tól indul a vizsgaidőszak. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen december 18-ig tart a szorgalmi időszak, a vizsgák pedig két nappal később, december 20-án kezdődnek. Ugyanez a beosztás van érvényben a Budapesti Corvinus Egyetemen, és a Károli Gáspár Református Egyetemen is.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210902_vizsgaidoszak_kezdete

 

2021. szeptember 5.

Eduline.hu

Indul az őszi félév: több helyen kötelező a maszkviseléssel és létszámkorlátokkal kezdődik az egyetem

A legtöbb egyetemen ma indul az őszi félév, és bár korábban már sok helyen bejelentették a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokat, vannak olyan intézmények, ahol a napokban szigorítottak. Az egyetem összegyűjtötte a szabályokat. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem járványügyi tájékoztatójából kiderül például, hogy a közösségi terekben (például tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, folyosókon) az orrot és szájat eltakaró maszk használata mindenkinek kötelező, emellett az egyetem a tanév elején felméri az átoltottság szintjét anonim kérdőív segítségével, majd ezt hetente újra megteszik az aktuális adatok felméréséhez. A Budapesti Corvinus Egyetem már hetekkel ezelőtt bejelentette, alapvetően jelenléti oktatásra készülnek, a tervek szerint a gyakorlatokat, szemináriumokat a hagyományos formában tartják majd meg, viszont a magyar nyelvű képzéseken a 150, az angol vagy német nyelvűeken a 60 főnél nagyobb előadásokat kizárólag online lehet megtartani. A Budapesti Gazdasági Egyetemen már az 50 fő feletti előadásokat is online tartják meg, minden más foglalkozás személyesen zajlik majd.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210905_indul_az_egyetem

 

2021. szeptember 7.

Index.hu

Kötelező a maszk az ELTE-n, csoportokra osztják a hallgatókat

Vannak olyan egyetemek, ahol szigorítottak a szabályokon a koronavírus újabb erősödése miatt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) járványügyi tájékoztatójából kiderül, hogy a közösségi terekben (például a tantermekben, az ügyfélfogadási helyiségekben, a folyosókon) az orrot és a szájat eltakaró maszk használata mindenkinek kötelező. A felsőoktatási intézmény a tanév elején felméri az átoltottság szintjét anonim kérdőív segítségével. A Budapesti Corvinus Egyetem korábban bejelentette: alapvetően jelenléti oktatásra készülnek, a tervek szerint a gyakorlatokat, a szemináriumokat a hagyományos formában tartják majd meg, viszont a magyar nyelvű képzéseken a 150, az angol vagy német nyelvűeken a 60 főnél nagyobb előadásokat kizárólag online lehet megtartani. A Budapesti Gazdasági Egyetemen már az 50 fő feletti előadásokat is online tartják meg, minden más foglalkozás személyesen zajlik majd. A Semmelweis Egyetemen az orvos- és egészségtudományi képzéseken a klinikai gyakorlati órákat és az elméleti előadásokat is lehet látogatni.

https://index.hu/belfold/2021/09/07/koronavirus-egyetemek-oktatas/

 

További megjelenések:

Hazipatika.com

Infostart.hu

Liner.hu

 

2021. szeptember 11.

Eduline.hu

Jöjjenek a számok: ennyit kereshettek a legnépszerűbb egyetemi képzések diplomáival

Mérnökinformatikus, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, programtervező informatikus vagy éppen kommunikáció- és médiatudomány. Az Eduline összegyűjtötte az öt kedvelt képzés diplomaszerzés utáni lehetőségeit, illetve számba vették azt is, hogy mennyit lehet keresni az ezeken a szakokon szerzett diplomával.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210910_legnepszerubb_szakok_fizetes

 

 

2021. szeptember 13.

HírTV-Híradó (2:36-tól)

Egyre több hazai egyetemen vezetnek be szigorításokat a koronavírus-járvány erősödése miatt

Egyre több hazai egyetemen vezetnek be szigorításokat a koronavírus-járvány erősödése miatt. Az ELTE és a Semmelweis Egyetem intézkedése után most a Pécsi Tudományegyetemen is kötelezővé tették a maszkhasználatot, egyelőre csak az intézmény bizonyos részein. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem közösségi tereiben, a tantermekben és a folyosókon szintén kötelező a használata, emellett az átoltottság szintjét is hetente mérik. Az ELTE Informatikai Karán pedig két részre osztják a hallgatókat a névsor alapján, ők csoportonként felváltva járnak majd be az órákra. A Budapesti Corvinus Egyetemen a magyar nyelvű képzéseken 150, az angol és német nyelvűeken pedig a 60 főnél nagyobb előadásokat kizárólag online tartják. Hasonlóan járnak el a Budapesti Gazdasági Egyetemen is, a Szegedi Tudományegyetem pedig három különböző modellt is felállított a félévkezdéshez.

A riport ezen a linken 2:36-tól megtekinthető.

 

2021. szeptember 22.

168.hu

Állig felfegyverkezve, átoltva várják a negyedik hullámot az egyetemek

Az egyetemi karok többségén jelenléti oktatással indult az őszi szemeszter. Az intézményekben akkor várható a jelenleginél szigorúbb szabályozás, ha romlik a járványhelyzet, és ennek fényében változnak a hatályos jogszabályok, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlásai. Több egyetem azt közölte a 168.hu-val, hogy a diákjaik úgy 80 százaléka felvette a koronavírus elleni vakcinát, és ezért úgy látják, egyes karokon nem indokolt elkülöníteni az oltott és a nem beoltott hallgatókat. A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetemen például nagyon magas a diákok átoltottsága. A BGE-n jelenleg a TAJ számmal rendelkező magyar hallgatókról vannak adataik, eszerint 2021. augusztus 19-ig az egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán 83 százalék, a Külkereskedelmi Karon 84 százalék, a Pénzügyi és Számviteli Karon pedig a hallgatók szintén 84 százaléka volt beoltva. Az egyetem mindhárom karán ugyanazok a járványügyi intézkedések érvényesek. A BGE-n az őszi félévét alapvetően hagyományos, jelenléti oktatással kezdték, az 50 fő feletti előadásokat viszont online tartják meg.

https://168.hu/itthon/nehany-egyetemen-nagyon-magas-az-atoltottsag-214077

 

2021. szeptember 24.

Kreativ.hu

Itt vannak a 2021-es RGB döntősei!

Az RGB-t (Kreatív Design Award) 2019-ben indította el a Kreatív azzal a céllal, hogy kiemelje és bemutassa a legjobb designmegoldásokat a marketing és kommunikáció területéről. Idén erősen a járványtépázta, 2020. és 2021. augusztus közötti időszakból vártak nevezéseket, amiből végül száznál is több futott be. Az RGB-n az arany, ezüst és bronz minősítésnek megfelelően Red-, Green-, és Blue-díjakat osztanak ki, emellett különdíjast és Black Pixel fődíjast is hirdetnek majd. 114 pályamunkából 41-et válogatott shortlistre a zsűri, közül kerülhetnek ki idén a nyertesek. A digitális design megoldások – a közigazgatási-, és közszolgáltatást nyújtó szervezetek kategóriában indul az fps ecosystem agency, akik a Budapesti Gazdasági Egyetem új portálját tervezték.

https://kreativ.hu/cikk/itt-vannak-az-rgb-dontosei

 

2021. szeptember 24.

Diéta és fitnesz (1., 40-45. oldal)

„A kihívások visznek előre”

Gyerekkora óta aktívan sportol, a mozgás a testi-lelki egyensúlya alapja. Besenyei Bogi, a Biotech USA márkanagykövete az Exatlonban bizonyította, hogy nem hátrál meg a versenyhelyzettől, a kihívások éltetik. A kazincbarcikai lány mindig új célokat keres – többek között erről is beszélgettek vele. Az interjúban Bogi elmondta, hogy nem bánta meg, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetemre jelentkezett, mert nagyon sokat tanult a BGE-n is, rengeteg hasznos tudással gazdagodott. „Mert hiába volt jelen az életemben mindig, valahogy inkább „csak" szerelemként tekintettem a sportra, nem hivatásként. Idegenforgalom-szálloda szakirányon tanultam angol nyelven, élveztem is, de nagyon hiányzott az edzés” – tette hozzá.

 

2021. szeptember 25.

Jégkorongblog.hu

Ezt még így magyar jégkorongozó nem lépte meg

Három történet, amely nagyjából egyszerre indult, az évek során többször is keresztezte egymást, majd egyszerre ért véget: Kiss Andrea, Pintér Lili és Pintér Hanna is bejelentette visszavonulását a kanadai A csoportos jégkorong világbajnokság után. Maguktól döntöttek így, nem sérülések vagy más problémák hatására. A döntésig azonban nem ugyanabban az ütemben jutottak el a játékosok, az okok között vannak hasonlóak, de különbözőek is. Most látták úgy, hogy eljött az ideje, hogy civil életükre nagyobb hangsúlyt fektessenek, és olyan dolgokat is megvalósítsanak, amelyekre aktív sportolóként nem volt lehetőségük. Emellett azt sem kerülik meg, hogy bár sokat javult a helyzet anyagi téren az elmúlt években, egy női válogatott jégkorongozó fizetésével nehéz jövőt tervezni. A hogyan továbbról is elárulták terveiket. Pintér Hanna például Stockholmban tervezi a közeljövőt. A Budapesti Gazdasági Egyetemen megszerzett diplomája mellé további képesítéseket ért el az elmúlt években, sportrehabilitáció és erőnléti vonalon tervez elhelyezkedni. A hokitól nem szakad el, Svédországban lány- és fiúcsapat mellett is dolgozhat, csak már új szerepkörben. „Fél évig a nyelvtanulás lesz a középpontban, utána újra jelentkezem egyetemre, de még gondolkodom, hogy melyik irányba menjek. Sok hobbim van, sok minden érdekel, így több verzió is létezik.”

http://www.jegkorongblog.hu/2021/09/25/ezt-meg-igy-magyar-jegkorongozo-nem-lepte-meg/

 

2021. szeptember 30.

Figyelő (72-73. oldal)

Boldizsár Máté és Tóth Szilárd

Szeptemberben kapta meg első Michelin-csillagát a Salt Budapest, a tradicionális magyar konyha alapjaira épített „szerethető” fine dining étterem. A tulajdonos-étteremvezetővel és a tulajdonos-séffel beszélgetve szóba került az erős magyar törzsvendéggárda, az interaktív vacsoraélmény és a házi kenyér jelentősége is. A Boldiszár Mátéval (Budapesten született, 1988-ban. A Budapesti Gazdasági Egyetemen szerzett diplomát turizmus-vendéglátás menedzsment szakon. Korábban az Innio étterem üzletvezetője volt.) és Tóth Szilárddal (Mátészalkán született, 1985-ben. Korábban az Innio étterem séfje volt.) készült interjú az aktuális Figyelő 72-73. oldalán olvasható.