Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2020. decemberi sajtómegjelenések

Méltányosság a kollégiumokban 

Az Eduline arról kérdezte az egyetemeket, hogy hányan kérelmezték, hogy maradhassanak, és mit lehet tudni arról, hogy jelenleg mennyien laknak kollégiumokban. November közepe óta online oktatás zajlik az egyetemeken, a kollégiumokat is ki kellett üríteni. 

Nem sokkal a bezárások után az ITM frissítette az egyetemekre és a kollégiumokra kiadott eljárásrendet, mely szerint a rektor saját hatáskörben, a hallgató kérelmére, különös méltányossági okokból, egyedileg dönthet a kiköltöztetés mellőzéséről.  

A Szegedi Tudományegyen 610 hallgató kért és kapott is rektori méltányosságból kollégiumi elhelyezést, senkit nem küldtek haza, aki ezt nem tudta megoldani.  

Maradtak külföldi hallgatók is, illetve olyan diákok, akiknek veszélyeztetett családtagjuk van és olyanok, akik a hazaköltözéssel elvesztették volna szegedi munkahelyüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem 3 kollégiumában jelenleg összesen 125 hallgató lakik méltányossági kérelem alapján, ebből 47 külföldi hallgató. 

Az ELTE kollégiumban lakó hallgatói közül 820-an adtak be méltányossági kérelmet, melyek elbírálása megtörtént, és a megfelelő indokkal ellátott igények jóváhagyásra kerültek. 

A Corvinushoz mindössze két méltányossági kérés érkezett. Mindkettőt elfogadta az egyetem rektora, így mindkét hallgató a Kinizsi Kollégiumban kapott ideiglenesen férőhelyet a veszélyhelyzet idejére. 

https://eduline.hu/felsooktatas/20201130_kollegiumok_meltanyossag 

Eduline.hu (2020. december 1.)

 

„TOP 5 ingatlanpiaci szervezet” – Tudod, kik állnak mögötte? 

Az ingatlanpiacon az iparági szereplők legtöbbször egyéni tevékenységeik alapján kerülnek be a hírekbe, legyen az egy fejlesztés megvalósítása, egy nagyobb tranzakció levezénylése, vagy bármi más, a piacot gazdasági szempontból érintő bejelentés. A szakma fejlődése azonban egyre több olyan szervezetet hív életre, melyek feladata az adott ágazat piaci szereplőinek összefogása, érdekképviselete, a minőség és az átláthatóság érdekében különböző sztenderdek felállítása, valamint az iparág hiteles szakmai információkkal való ellátása. Az idén, a TOP 50 ingatlanpiaci szereplőt bemutató listánkon túl, több rövidebb listát is készítettünk, melyek között fontos szerepet kapott a TOP 5 Ingatlanpiaci szakmai szervezet bemutatása. A Portfolio összeállításában az ő tevékenyégükről és szervezeti felépítésükről olvashatunk. 

Sárvári-Deák Zsófia a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakán 2015-ben végzett, ezt követően a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) munkájában vállalt aktív szerepet. A ranglétrát végigjárva 2019 januárjától főtitkárként irányítja az MSZÉSZ operatív munkáját. Elkötelezett a szövetség haladásának, fejlődésének elősegítésében, a digitalizációban, az online jelenlétben, illetve a szolgáltatások körének bővítésében. 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20201201/top-5-ingatlanpiaci-szakmai-szervezet-tudod-kik-allnak-mogotte-459560# 

Portfolio.hu (2020. december 1.)

 

Magasan képzettek a szabadúszók 

Többet dolgoznak, mint egy átlagos munkavállaló, a munka és magánélet összeegyeztetése is kihívásokkal teli, mégse váltanának vissza alkalmazotti létre a szabadúszók. Ez derült ki többek között a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) zajló kutatásból, amely az érintettek és a szabadúszást csak tervezők számára is hasznos eredményeket hozott. Kiderült továbbá, hogy a mintába került szabadúszók magasan az átlagon felül képzettek, az ügyfélelégedettség kiemelkedően fontos számukra, esetükben a továbbajánlás minden más értékesítési csatornánál fontosabb. A legfontosabb motivációjuk a munkában elérhető öröm, a személyes szabadság és célok elérése mellett az ügyfelekkel való partneri viszony. A munka és a magánélet összeegyeztetése nem lehetetlen számukra, a szabadúszás éppen hogy megkönnyíti a szervezést. 

A BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ által végzett, a hazai freelancereket vizsgáló kutatás további eredményei az online cikkben. 

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/magasan-kepzettek-4465147/ 

Vaol.hu (2020. december 1.)

 

A felhőben alakul át a jövő oktatása 

A koronavírus-járvány a korábbinál még egyértelműbbé tette, hogy a technológia segítségével számos nehézség átívelhető, legyen szó munkáról, oktatásról vagy a hétköznapokról. A sokat emlegetett felhő virtuális osztályteremmé, vagy munkahelyi találkozók „helyszínévé” vált, egyes felsőoktatási intézmények pedig csúcsra járatták a felhős platformokban rejlő lehetőséget olyan módon, hogy akár komplett laboratóriumokat rendeztek be benne. Az Azure Cloud platform több mint 200 terméket és felhőalapú szolgáltatást foglal magába, amelynek célja, hogy segítsenek az új megoldások létrehozásában, melyekkel megfelelhet a mai kihívásoknak, és felkészülhet a jövőre. Alkalmazásokat fejleszthet, helyezhet üzembe és kezelhet akár a felhőben, akár a helyszínen vagy a peremhálózaton, és ehhez szabadon megválaszthatja saját eszközeit és keretrendszerét. 

De nem kell messze menni, hogy remek példákat találjunk, Magyarországon is elindultak jövőbe mutató kezdeményezések, amik a felhő lehetőségeit kombinálják a felsőoktatással és a kutatással. A Microsoft Magyarország támogatásával fél év alatt országszerte az alábbi 5 MI Tudásközpontban indult el a munka, többek között a Budapesti Gazdasági Egyetemen is. 

https://24.hu/tech/2020/12/03/microsoft-azure-felho-szolgaltatas-pelda-velemeny-kutatas-oktatas/ 

24.hu (2020. december 3.) 

 

MI Tudásközpontok: robotszimuláció támogatja az önvezető járművek fejlesztését 

Az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatásokat teszi gyorsabbá és hatékonyabbá a műszaki képzésekben kiemelkedő győri Széchenyi István Egyetem mesterséges intelligenciára (MI) építő projektje, amelyben robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben. A járműipar nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű ágazat, s ennek fejlesztési tevékenységét a legmodernebb technológiák támogatják, mint amilyen a mesterséges intelligencia. A projekt a Microsoft és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével, a Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program keretében valósult meg.  

A magyar felsőoktatás és a Microsoft stratégiai együttműködésének keretében számos egyetemen zajlanak előremutató és tudományos jelentőségű, mesterséges intelligenciára épített kutatások a Mesterséges Intelligencia Tudásközpontokban. Jelenleg a győri Széchenyi István Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, valamint a gödöllői Szent István Egyetemen. 

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/mi-tudaskozpontok-robotszimulacio-tamogatja-az-onvezeto-jarmuvek-fejleszteset-10449289/ 

Kisalfold.hu (2020. december 3.) 

További megjelenések: 

Autopro.hu 

Autogyar.hu 

Gyartastrend.hu 

Hirek.prim.hu 

Linemonitor.hu 

Napi.hu  

Newtechnology.hu 

Technokrata.hu 

 

Mindent tudsz a hazai ingatlanpiac legfontosabb történéseiről? – Nekik köszönheted 

Az egyes ingatlanfejlesztéseknél a termék, mint végeredmény mellett nagyon fontos az is, hogy az arról szóló információk a megfelelő csatornákon keresztül a célközönséghez is eljussanak. Éppen ezért a legnagyobb fejlesztők és ügynökségek komoly csapatot működtetnek annak érdekében, hogy mindez a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, a leghatékonyabb módon valósulhasson meg. Az idei évben az ingatlanpiac Top 50 legmeghatározóbb hazai szereplőjének listája mellett a Portfolio elkészítette a Top 5 hazai ingatlanfejlesztő, a Top 5 ingatlanpiaci szakmai szervezet listáját is. Ezúttal pedig a Top 10 marketinges és kommunikációs szakemberről elkészített listájukat mutatták be. A listán Déri Bea is szerepel, aki a CPI Hungary Marketing, PR és Design Igazgatója. Déri Bea a Budapesti Gazdasági Főiskola közgazdász-turizmus és marketing szakirányán 2001-ben, a Budapest Média Intézet, szerkesztő riporter képzésén 2002-ben végzett. Több mint 5 éve erősíti a CPI Property Group magyarországi csapatát. Belépésekor feladata lett a CPI brand felépítése Magyarországon, a vállalat ismertségének és reputációjának építése. Emellett feladatkörébe tartozik a cégcsoport és a hozzá tartozó irodaépületek átfogó kommunikációs stratégiájának kialakítása, a CPI Hungary saját bérlő fókuszú brandjeinek létrehozása és működtetése, a már meglévő épületek és új fejlesztések design projektjei. Nevéhez fűződik, a szintén öt éve létrehozott Humán Innovációs Program, amely bérlőközpontú jóléti program elsőként a CPI-nál jelent meg a piacon. A szakember több, mint tizenöt éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a kommunikációs szakmában. 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20201203/mindent-tudsz-a-hazai-ingatlanpiac-legfontosabb-torteneseirol-nekik-koszonheted-460068 

Portfolio.hu (2020. december 3.) 

További megjelenés: 

Uzletihirzserzes.hu 

 

Kockázatokkal járó generációváltás – mivel néznek most szembe a családi vállalkozások? 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Vállalkozásfejlesztési Központja, a Budapest LAB 2017-ben elsőként kezdte el a családi vállalkozások jellegzetességeinek, jellemző adatainak feltárását. A kutatás eredményeként elsőként lehetett megalapozott becslést tenni arra vonatkozóan, hogy hányan is vannak ezek a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő fontosságú cégek. A hosszú távú kutatási program keretében 2020-ban ismételt adatfelvétellel erősítették meg a BGE kutatói korábbi becslésüket, miszerint a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) valamivel több, mint fele, 58%-a tekinthető családi vállalkozásnak. Jelentős részük számára a következő évek legnagyobb kihívása a generációváltás lehet. A többség nincs felkészülve az átadásra sem stratégiával, sem a céges- és lelki ügyek tekintetében. 

A kutatás további eredményei a fenti cikkekben olvashatóak. 

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kockazatokkal-jaro-generaciovaltas-mivel-neznek-most-szembe-a-csaladi-vallalkozasok/ 

Piacesprofit.hu (2020. december 8.) 

További megjelenések: 

Portfolio.hu  

Profitline.hu 

Storeinsider.hu 

 

Mutatjuk mennyit kereshetsz Magyarország legnépszerűbb alapképzéseinek az elvégzésével 

A Figyelő 2021-es Felsőoktatási Rangsora szerint a gazdálkodási és menedzsment alapszak nem csak a gazdaságtudományi képzés területén belül a legnépszerűbb alapképzés, hanem egész Magyarországon is. Ez egy olyan gyakorlatorientált képzés, amely a közgazdaságtani, módszertani és üzleti alapismeretekre, valamint a gazdálkodási és menedzsment szakmai ismeretekre épít. Mindezt társadalomtudományi ismeretek egészítik ki. Horváth Dávid a 2020-as Educatio Kiállításon gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatókat, köztük BGE-s hallgatókat kérdezett meg arról, hogy milyen kilátások elé nézhetnek a jövőben az itt végzett diákok. A videó mellett a cikkben lévő táblázat összefoglalja, hogy az ezen a szakon a TOP 5 egyetemen végzettek, mekkora havi bruttó átlagkeresetre számíthatnak a végzésüket követően.  

https://unilife.hu/egyetem/20201207--mutatjuk-a-top-5-egyetemet-es-hogy-mennyit-kereshetsz-ha-elvegzed-ezt-a-szakot.html 

Unilife.hu (2020. december 8.) 

 

Generációváltás a KKV-kban – Ennyire nehéz? 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Vállalkozásfejlesztési Központja, a Budapest LAB 2017-ben elsőként kezdte el a családi vállalkozások jellegzetességeinek, jellemző adatainak feltárását. A kutatás eredményeként elsőként lehetett megalapozott becslést tenni arra vonatkozóan, hogy hányan is vannak ezek a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő fontosságú cégek. A hosszú távú kutatási program keretében 2020-ban ismételt adatfelvétellel erősítették meg a BGE kutatói korábbi becslésüket, miszerint a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) valamivel több, mint fele, 58%-a tekinthető családi vállalkozásnak. Jelentős részük számára a következő évek legnagyobb kihívása a generációváltás lehet. Magyarországon nem megszokott dolog, hogy a futó vállalkozás vezetését külső hozzáértő kezébe adják. Ennek következtében egyre jobban korosodik a vezetői réteg. Hogyan lesz itt generációváltás?  

A témában dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) stratégiai és innovációs rektorhelyettese nyilatkozott a Jazzy Rádió-Millásreggeli című műsorában, amely az alábbi linken meghallgatható. 

Jazzy Rádió-Millásreggeli (2020. december 9.) 

További megjelenések: 

Figyelő: 2020.12.10.-4. oldal 

HRPortal.hu 

KKVmagazin.com 

Világgazdaság: 2020.12.10.-1., 3. oldal 

VG.hu 

 

Robotszimuláció támogatja az önvezető járművek fejlesztését 

Az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatásokat teszi gyorsabbá és hatékonyabbá a műszaki képzésekben kiemelkedő győri Széchenyi István Egyetem mesterséges intelligenciára (MI) építő projektje, amelyben robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben. A járműipar nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű ágazat, s ennek fejlesztési tevékenységét a legmodernebb technológiák támogatják, mint amilyen a mesterséges intelligencia. A projekt a Microsoft és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével, a Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program keretében valósult meg.  

A magyar felsőoktatás és a Microsoft stratégiai együttműködésének keretében számos egyetemen zajlanak előremutató és tudományos jelentőségű, mesterséges intelligenciára épített kutatások a Mesterséges Intelligencia Tudásközpontokban. Jelenleg a győri Széchenyi István Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, valamint a gödöllői Szent István Egyetemen. 

https://www.muszaki-magazin.hu/2020/12/09/mi-tudaskozpontok-onvezeto/ 

Muszaki-Magazin.hu (2020. december 9.) 

 

Három nyelvű, a hazai felsőoktatást bemutató online oktatási expót szerveztek a Semmelweis Egyetem részvételével 

A Továbbtanulás Magyarországon – online oktatási expo 2020 című rendezvényre a Sino-Európai Alapítvány a Kínai Kultúráért és Oktatásért szervezésében 2020. december 1. és 4. között került sor. Az eseményen a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Sino-Európai Intézet és több magyar felsőoktatási intézmény, köztük a Semmelweis Egyetem képviselői vettek részt. A három nyelven – magyarul, kínaiul és angolul – zajló programokhoz virtuálisan csatlakozhattak a magyar felsőoktatás iránt érdeklődők, elsősorban a kínai diákok. A december 1-jei hivatalos megnyitón Anny Gao, a Sino-Európai Alapítvány elnöke és dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár tartottak köszöntőt. Ezt követően dr. Merkely Béla mondott beszédet angol nyelven. Az előadás után dr. Pop Marcel kérdésekre is válaszolt, az érdeklődők elsősorban a felvételi követelményekre, valamint a kínai partnerintézményekre voltak kíváncsiak. Az előadást követően a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Testnevelési Egyetem előadásai következtek, majd a program a Magyarországon tanuló kínai hallgatók beszámolóival zárult. Az esemény utolsó napján a magyarországi műszaki és gazdasági képzéseket nyújtó felsőoktatási intézmények kaptak lehetőséget képzéseik bemutatására. 

https://semmelweis.hu/hirek/2020/12/09/harom-nyelvu-a-hazai-felsooktatast-bemutato-online-oktatasi-expot-szerveztek-a-semmelweis-egyetem-reszvetelevel/ 

Semmelweis.hu (2020. december 9.) 

 

Gazdaságtudományok: pénzügy, turizmus, HR, marketing. De melyik egyetem a legjobb? 

A gazdaságtudományok képzési területben az a jó, hogy egyszerre megtalálható benne a számok világa (gazdálkodás, pénzügy, számvitel), a kreativitás (marketing) és az emberekkel való törődés (emberi erőforrások) is. Az Unilife összegyűjtötte, hogy többek között a Budapesti Gazdasági Egyetemen pontosan milyen szakok közül választhatnak a továbbtanulni vágyó fiatalok. 

https://unilife.hu/kepzes/20201207-gazdasagtudomanyok-penzugy-turizmus-hr-marketing-de-melyik-egyetemen-a-legjobb.html

Unilife.hu (2020. december 9.) 

 

„Pro Gastronomia” díjak nyertesei 

Kihirdették az idei „Pro Gastronomia” díjak nyerteseit. A Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg. 2020-ban Kovács László - a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonosa -, Semsei Rudolf - a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a Budapest Party Service és a Vak Varjú Éttermek tulajdonosa -, John Hobson - a Manchester Metropolitan University egyetemi docense érdemelte ki a díjat. Az ifjúsági díjat Lipták György – séf, a BGE KVIK korábbi hallgatója kapta. A díjátadóra a járványhelyzet miatt 2021-ben kerül sor.  

http://turizmusonline.hu/cikk/pro_gastronomia_dijak_nyertesei 

Turizmusonline.hu (2020. december 10.) 

További megjelenések: 

Chefpincer.hu 

Foodandwine.hu 

Gasztromagazin.hu 

Holmagazin.hu 

Magyarkonyhaonline.hu 

Oldalasmagazin.hu 

Trademagazin.hu 

Turizmus.com 

 

Az innovációt a koronavírus-krízis sem pörgette fel 

Nemzetközi szinten a családi vállalkozások innovációs aktivitása magas, sajnos a magyar családi cégek esetében ez sokkal kevésbé igaz, 36%-uk semmilyen innovációt nem hajtott végre az elmúlt két évben. Az innovációt a koronavírus-krízis sem pörgette fel. A családi vállalkozások túlnyomó többsége az egészségügyi szabályokon (46%) változtatott csupán. A Budapest LAB kutatása alapján az online értékesítés fejlesztésével a cégek kevesebb, mint 10 százaléka foglalkozott. 

A kutatás további eredményei az alábbi cikkben olvashatók: 

https://kkvmagazin.com/v/az-innovaciot-a-koronavirus-sem-porgette-fel/ 

KKVmagazin.com (2020. december 11. )

 

A magyarországi családi vállalkozásokat érintő kutatásról… 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Vállalkozásfejlesztési Központja, a Budapest LAB 2017-ben elsőként kezdte el a családi vállalkozások jellegzetességeinek, jellemző adatainak feltárását. A kutatás eredményeként elsőként lehetett megalapozott becslést tenni arra vonatkozóan, hogy hányan is vannak ezek a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő fontosságú cégek. A hosszú távú kutatási program keretében 2020-ban ismételt adatfelvétellel erősítették meg a BGE kutatói korábbi becslésüket, miszerint a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) valamivel több, mint fele, 58%-a tekinthető családi vállalkozásnak. A többség nincs felkészülve az átadásra sem stratégiával, sem a céges- és lelki ügyek tekintetében. 

A témában dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) stratégiai és innovációs rektorhelyettese nyilatkozott, amely az alábbi linken, az első archív anyagban 03:38-tól meghallgatható. 

KarcFM-Spájz (2020. december 11. )

 

Elindult az Országos Online Egyetemválasztó 

Interaktív egyetemi élménybeszámolókat szervez közösségi oldalán a Győri Városi Diákfórum, hogy megkönnyítse a felsőoktatási felvételi előtt álló középiskolások döntését. Pályaorientációs céllal tartják majd az interaktív előadásokat a következő hetekben, minden alkalommal egy-egy felsőoktatási intézményt bemutatva. Meghívott vendégeik a különböző felsőoktatási intézmények hallgatói közül kerülnek ki, akik bemutatják a saját egyetemüket, mesélnek a tapasztalataikról, arról, hogy szerintük miért érdemes az adott intézménybe jelentkezni. Jövő kedden a Budapesti Corvinus Egyetem kerül sorra, de a diákfórum oldalán lehet intézményt is javasolni: amelyikre sok szavazat érkezik, azokat bemutatják. A műsorfüzetre felkerül még terv szerint az ELTE, a Pázmány, a Műegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a MOME, a Széchenyi István Egyetem, a Metropolitan és még sok másik intézmény is. 

Magyar Nemzet (4. oldal) (2020. december 12. )

További megjelenés: 

Magyarnemzet.hu 

 

A Neptun használata: mi az a Neptun, mikor kapok Neptun kódot, a Neptun visszautalás mennyi idő?  

Neptun kódot mikor kapok, Neptun azonosító mi az? A Portfolio.hu fenti cikkében megmutatja, mi az a Neptun (ELTE Neptun, Neptun SZTE, Neptun PTE, Neptun BGE, Neptun BME) és mennyi a Neptun visszautalási idő. Minden egyetemre jelentkező fiatal életében előbb-utóbb eljön az első Neptun bejelentkezés ideje: sokan már korábban is hallottak róla rokonaiktól, idősebb barátaiktól, ám rengeteg elsőéves egyetemista akkor találkozik a Neptun rendszerével először, amikor az egyetemre bejut. Jelen cikk az elsőéves egyetemistánknak nyújt egy kis segítséget a rettegett, Neptun nevű egyetemi hálózatban való eligazodáshoz. 

https://www.penzcentrum.hu/karrier/a-neptun-hasznalata-mi-az-a-neptun-mikor-kapok-neptun-kodot-a-neptun-visszautalas-mennyi-ido.1107594.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27 

Penzcentrum.hu (2020. december 13.) 

 

Kik az idei Sommelier-nyertesek? 

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait. Idén hetedik alkalommal öt kategóriában ismerte el a magyarországi borkultúra és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek teljesítményét a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz). A Par Excellence díjban azok a magyarországi szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére. Termelő kategóriában ebben az évben a badacsonyi Villa Sandahl kapta az elismerést. Kereskedő kategóriában a budapesti Borvár kapta a díjat. Vendéglátó kategóriában a budapesti St. Andrea Restaurant részesült az elismerésben. Szakíró kategóriában Győrffy Zoltán lett a díjazott. 

Oktató kategóriában Hegedűs Péter Flórián nyerte el a díjat. A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének mestertanára, aki korábban öt éven át a Budapesti Gazdasági Egyetemen témavezetőként tanította a szállodai vendéglátás menedzsmentet. Több évtizedes személyes tapasztalatai is vannak, amelyeket többek között igazgatóként szerzett a Budavári Fortuna étteremben. 

http://turizmusonline.hu/cikk/kik_az_idei_sommelier_nyertesek 

Turizmusonline.hu (2020. december 14.) 

További megjelenések: 

Azutazo.hu 

Borespiac.hu 

Hirbalaton.hu  

Turizmus.com 

Veol.hu 

 

Döntöttek a sommelierek 

A Magyar Sommelier Szövetség idén hetedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján. A Par Excellence díjban azok a magyarországi szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére. Termelő kategóriában ebben az évben a badacsonyi Villa Sandahl kapta az elismerést. Kereskedő kategóriában a budapesti Borvár kapta a díjat. Vendéglátó kategóriában a budapesti St. Andrea Restaurant részesült az elismerésben. Szakíró kategóriában Győrffy Zoltán lett a díjazott. 

Oktató kategóriában Hegedűs Péter Flórián nyerte el a díjat. A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének mestertanára, aki korábban öt éven át a Budapesti Gazdasági Egyetemen témavezetőként tanította a szállodai vendéglátás menedzsmentet. Több évtizedes személyes tapasztalatai is vannak, amelyeket többek között igazgatóként szerzett a Budavári Fortuna étteremben. 

https://magyarmezogazdasag.hu/2020/12/16/dontottek-sommelierek 

Magyarmezogazdasag.hu (2020. december 16.) 

További megjelenések: 

Baon.hu 

Bama.hu 

Beol.hu 

Boon.hu  

Delmagyar.hu 

Duol.hu 

Feol.hu 

Haon.hu 

Heol.hu 

Kemma.hu 

Kisalfold.hu 

Sonline.hu 

Szoljon.hu  

Szon.hu 

Teol.hu 

Vaol.hu 

Veol.hu 

Zaol.hu 

 

Ünnepeltek a turisztikai tanácsadók, 25 éves a TUTSZ 

5. évfordulóját ünnepli a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége, a TUTSZ, ennek alkalmából 2020. december 16-án emlékülést tartott a szövetség. A járvány miatt a Zoom-szobában, illetve korlátozott létszámban a szövetség Andrássy úti székhelyén, a Kraft & Associates irodájában gyűlt össze a tagság. 

A tagok sorra felelevenítették az elmúlt 25 évet. Bártfai Endre, a BGE mesteroktatója, a szövetség titkára megemlékezett a TUTSZ időközben elhunyt tagjairól: Hegymegi Jánosról, Lengyel Mártonról, Horvátth Ákosról, Lombosi Gáborról, Brachna Jánosról, Menyhárt Lajosról és Somogyi Jenőről is. 

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/kerek-evfordulot-unnepel-a-tutsz-1172888 

Turizmus.com (2020. december 16.) 

 

Túlélésből kitűnő 

Dr. Szántó Szilvia: Túlélésből kitűnő című könyve sok fiatalnak segít rendbe tenni az életét. A mentálhigiénés szakember 16 éve foglalkozik fiatalokkal, és tíz éve a Budapesti Gazdasági Egyetem életvezetési tanácsadója. Hivatása során több mint ezer klienssel működött együtt, többségük a 20-23 éves korosztályt képviseli. A mentálhigiénés tanácsadás során gyakran visszatérő probléma az, hogy a fiatalok gondolati úton bántják önmagukat. A feszültségforrások, a belső nyugtalanság okai jól beazonosíthatók, és csoportosíthatók. Feltárásukkal és kezelésükkel jobb közérzetet és életminőséget érhetünk el – ha foglalkozunk velük. Ehhez ad támpontokat a Túlélésből kitűnő című könyv. 

http://www.zetapress.hu/kultura/117202 

Zetapress.hu (2020. december 17. )

 

Hogyan találhatjuk meg a lelki békénket és az utat önmagunkhoz? 

Dr. Szántó Szilvia, mentálhigiénés szakember tizenhat éve foglalkozik fiatalokkal, és tíz éve a Budapesti Gazdasági Egyetem életvezetési tanácsadója. Hivatása során több mint ezer klienssel működött együtt, többségük a 20-23 éves korosztályt képviseli. A mentálhigiénés tanácsadás során gyakran visszatérő probléma az, hogy a fiatalok gondolati úton bántják önmagukat. Dr. Szántó Szilvia több mint másfél évtizede segít a fiataloknak, hogy csökkentsék a szorongásszintjüket, és rendbe tegyék az életüket. 

http://www.amdala.hu/hogyan-talalhatjuk-meg-a-lelki-bekenket-es-az-utat-onmagunkhoz/ 

Amdala.hu (2020. december 23.) 

 

“Nagy kihívás most az online térben inspirálni” - Horváth Andrea, McDonald's 

Az adat alapú HR-ben látok a legtöbb, még kihasználatlan lehetőséget ahhoz, hogy szakterületünk az embereket érintő, fontos vállalati döntésekben részt vegyen - vallja Horváth Andrea, akit idén neveztek ki a magyarországi McDonald's HR vezetőjévé. Elárulta, hogy improvizációt tanul, amiben benne van az önismeret, bátorság, egymás támogatása, és sok nevetés. Horváth Andrea a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán diplomázott HR szakirányon. 2010-13 között HR koordinátor a Mars csokoládégyártónál, 2013-17 között a Coca-Cola üdítőóriásnál tehetségmenedzsmenttel foglalkozott, az utolsó évben Talent Development Specialist pozícióban. 2017-ben érkezett a magyarországi McDonald's éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft.-hez HR Business Partner munkakörbe, ezután előléptették HR menedzserré, majd idén szeptemberben HR vezetővé nevezték ki. 
https://www.hrportal.hu/hr/nagy-kihivas-most-az-online-terben-inspiralni---horvath-andrea--mcdonalds-20201222.html 

Hrpotral.hu (2020. december 23.)