Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
2020. márciusi sajtómegjelenések

Innovációjukkal jeleskedtek
A közelmúltban ismét nagy sikert aratott a Székács evangélikus iskola tizedikes csapata a Budapesti Gazdasági Egyetem által hirdetett innovációs versenyen. A KEVIN, azaz a Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenye címmel indított megmérettetésen két fordulóban, online és offline is remekeltek a diákok.
Az online forduló feladataiként a SzEVa csapat egy közgazdasági kvízt töltött ki és bemutatkozó videót készített. Ezekkel tovább is jutottak a versenyen, majd Szolnokon a csapat szóvivője egyperces prezentációban mutatta be a Blind Stickert, a vakok és gyengénlátók bevásárlását segítő matricát, amit a nap folyamán nagy hírű startup szakemberekkel, mentorokkal fejlesztettek tovább. A Székács csapata (Berki Csenge, Lentvorszki Pál, Palacsik János, Veres Zsófi) az előkelő 2. helyezést érte el. A zsűritagok a verseny végén külön megdicsérték őket, kiemelték a példaértékű társadalmi szerepvállalást tanúsító innovatív ötletet, a Blind Stickert.
Békés Megyei Hírlap, 5. oldal (2020. március 9.)

További megjelenés: 
Oroscafe.hu 

 

Fokozni a megtartóerőt
A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum együttműködési keretmegállapodást kötött. A szakmai partnerségnek köszönhetően a BGE GKZ részt vesz a ZSzC egyes tagintézményeinek, illetve egyes képzéseinek az egyetem képzéseihez igazodó fejlesztésében és átalakításában. A megállapodásról szóló tegnapi tájékoztatón dr. Gubán Miklós, dékán és Szabó Károly, a ZSZC kancellárja elmondta, mindkét intézmény feladata, hogy jó szakemberekkel lássa el a munkaerőpiacot közép és felső szinten, másrészt fontos, hogy a BGE megtartóerőt képviseljen a helyi középiskolások számára. A ZSzC-nek több olyan tagintézménye van, amelyek képzése illeszkedik a BGE profiljához. Számukra olyan oktatást kell biztosítani, amely könnyebb átjárhatóságot biztosít a zalaegerszegi felsőoktatási intézményben való továbbtanuláshoz. A keretmegállapodás elsősorban a Csány László Szakgimnázium, a Ganz Ábrahám Szakgimnázium, a Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium és az Asbóth Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola képzéseiben való együttműködésre vonatkozik elsősorban a logisztika, informatika, pénzügy, számvitel és a közgazdaság oktatásának területén.
Zalai Hírlap, 3. oldal (2020. március 3.)

További megjelenések: 
Zaol.hu 
Zalaegerszeg-2020.03.10., 1., 2. oldal 
Zalaegerszegi Televízió-Híradó-2020.03.04. 
Zalamedia.hu 


Egészség és fiatalos megjelenés 
Ha valaki napi fél órát mozog, legalább öt évvel mondhatja fiatalabbnak magát. Akárhány évesek is vagyunk, szeretnénk ezt a látszatot kelteni, főleg az idősebb kor felé közeledve. A fizikai aktivitással nem csupán fiatalos megjelenést érhetünk el, de megőrizhetjük jó egészségi állapotunkat is. A Senior Akadémia tavaszi szemeszterének második napja e témát járta körül. Dr. Császár Gabriellaadjunktus, a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatója előadásából kiderült, miért is fontos a fizikai aktvitás fenntartása időskorban. Lambertné Katona Mónika, a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Karának kiemelt projektigazgatója köszöntőjében szintén a fizikai aktivitás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mozgással ugyanis sokat tehetünk egészségünkért. Erről Sturcz Istvánnébeszélt, aki könyvet is írt a témában. Sokan védekeznek azzal, hogy bár csak lenne erre időm. Dr. Palányi Ildikó tanszékvezető főiskolai docens előadásából kiderült, hogy jó időgazdálkodással ez megoldható, mellyel úrrá lehetünk az állandó nyomás miatti stresszen is.

További megjelenés:
Zalai Hírlap-2020.03.06., 3. oldal 

 

Díjazták a jó ötleteket és a kreatív gondolkodást a szolnoki versenyen
40 diák 9 csapatban mérte össze tudását a Szolnoki Szakképzési Centrumban megrendezett Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyének (KEVIN) szombaton megrendezett harmadik regionális döntőjén. A BGE az EFOP-3.4.4-16-2017-00013 felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében megvalósuló pályaorientációs programjában a 2018-as siker után, tavaly ősszel második alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre közel 80 csapat jelentkezett szerte az országból.
A megmérettetést a békéscsabai BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma „Team GDP” nevű csapata nyerte meg egy tárgykereső matrica ötletével. Második helyen az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium „Szeva” nevű csapata végzett „Blind sticker” nevű, vakokat segítő tábla ötletével, míg a harmadik helyet a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium „Kevin Killer Team” nevű csapata „AntiTinder” nevű közösségi oldal létrehozásának ötletével szerezte meg.
Képgaléria: https://www.szoljon.hu/galeria/otletek-versenyeztek-a-kevin-szolnoki-dontojen/

További megjelenések:
SzolnokTV
Új Néplap-2020.03.04., 1. oldal

 

Koszorús megemlékezés a Gundel alapítójáról 
Koszorúzási ünnepséget tartott Gundel János születésnapjára emlékezve a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Gundel család, a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola a 2016. júniusában felavatott Gundel János emléktáblánál az V. kerületi Akadémia utca 1. szám alatt. A szűk körű csendes megemlékezésen beszédet mondott Kovács László, az MVI elnöke. Az Ipartestület könyvet adott ki rá való emlékezéssel „Az Ízvezető – A Jakabffy iskola – avagy élet- és ételtörténet címmel, melynek könyvbemutató sajtótájékoztatóját március 6-án tartják a múzeumban. 
A koszorúzási ünnepségen a Gundel család részéről dr. Gundel János, a BGE professzora rövid visszatekintésben méltatta a világhírű Gundel vendéglős dinasztia megalapítóját, megköszönte az MVI-nek, hogy évente megszervezik ezt a kis visszaemlékezést, majd sor került az emléktáblára megkoszorúzására. 

 

Rengetegen voltak kíváncsiak Badacsonyra 
Ismét Budapesten mutatkoztak be a Badacsonyi Borvidék kiemelkedő borai. A jubileumi kóstoló február 29-én debütált, egy olyan különleges napon, ami csak négy évente jön el. A tizedik nagy kóstolóra hagyományosan a New York Palotában került sor. A budapesti borvidéki kóstolók közül mindig kiemelkedik a Badacsony New Yorkban névre keresztelt rendezvény, hisz igazi összefogás és együttgondolkodás jellemzi kezdettől fogva. A bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szervezik az eseményt, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület segítségével. Idén dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), a vakkóstoló során kiválasztott legjobb tételek és a hozzájuk illő ételek mentén mutatta be a borvidék kiválóságát.  

További megjelenések: 
Balatontipp.hu 
Funzine.hu 
Hirbalaton.hu 
Turizmus.com 

 

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus miatt 
Tegnap délután 15 órakor életbe lépett a koronavírus miatti rendkívüli veszélyhelyzet Magyarországon. A korlátozó lépések elsősorban a felsőoktatást, a rendezvényeket és az utazásokat érintik. Beutazási tilalmat rendelnek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból vonatok, buszok és repülők sem érkezhetnek Magyarországra. Ezekből az országokból csak magyar állampolgárok utazhatnak be, de ők is kötelesek ezután tizennégy napig otthoni karanténban tartózkodni. A szlovéniai és az ausztriai schengeni határon ellenőrzéseket vezetnek be, és teljes határellenőrzés várható a magyar-horvát határon is. Nem látogathatók az egyetemek, az épületeket bezárják, az oktatás csak távoktatás formájában történhet. Az általános iskolákat és az óvodákat egyelőre nem zárják be, mert a megbetegedés jellemzően nem ezt a korosztályt érinti. Elhalasztják egy évvel a 9.-es és 11.-es diákok kéthetes külföldi nyelvi kurzusait, és felfüggesztik a Határtalanul programokat. Megtiltják a százfősnél nagyobb beltéri és az ötszáz fősnél nagyobb kültéri eseményeket, tehát például a színházi és a mozielőadások, hangversenyek is elmaradnak, ahogyan sok sportesemény is. 
A hazai felsőoktatási intézmények nappali tagozatán mintegy 203 ezer hallgató tanul. A Budapesti Gazdasági Egyetem például a március 16–21. közötti időszakra tanítási szünetet rendelt el, március 23-tól pedig átáll a távoktatásra, amit az ELTE társadalomtudományi karán már el is rendeltek: a tesztje március 16-án és 17-én lesz. Minden tanórát távolléti oktatásban kell megtartani, a meglévő támogató felületekről pedig a Neptunon keresztül tájékoztatják a hallgatókat.
Világgazdaság 1., 3., 6. oldal (2020. március 12.)

 

Mától zárva tartanak az egyetemek és a főiskolák 
Március 12-től zárva maradnak az egyetemek és a főiskolák, a hallgatók be sem léphetnek az épületbe. Távoktatás formájában folyathatják a szemesztert. A diákoknak a kollégiumot is el kellett hagyniuk, sőt arra kérték őket, hogy a tavaszi szünetben se utazzanak külföldre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akciótervvel készül, hogy mindenki sikeresen zárhassa a félévet. Az M1 Híradójának a témában készített összeállításában a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karának dékánja elmondta, felkészültek a váratlan helyzetre. Gubán Miklós hozzátette: „Több számítógépet kellett most gyorsan beszereznünk, ez most folyamatban van. Szerencsére ugye ez a jövő hetet nem érinti. Másrészt az anyagokat online módon elérhetővé kellett tennünk. Nekünk vannak különböző online felületeink, ahol már eddig is folytak bizonyos oktatások. Illetve ilyen e-learninges tananyagok készültek az elmúlt években.”
A TV-s megjelenés az alábbi linken 18:40-től érhető el. 

További megjelenés:
Kossuth Rádió-Krónika: 2020.03.12.
Kossuth Rádió-Krónika: 2020.03.13. 

 

Koronavírus a határnál 
Visszafordítják a határról az Olaszországból érkező külföldieket több magyar házi karanténba került. Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből az egyik nálunk lévő iráni beteg. Közben tizenhatra nőtt a fertőzöttek száma hazánkban. 
A Zalai Hírlap koronavírusról készített összeállításában dr. Gubán Miklós, a BGE GKZ dékánja elmondta: már szerdán felfüggesztették az előadásokat. „Némileg szerencsés a helyzetünk, mert nálunk a jövő héten kezdődik a tavaszi szünet – árulta el. A hallgatóink egy része már így is készülődött haza. Az egyhetes szünet után pedig számonkérési hét következik. Már eddig is sok volt intézményünkben az elektronikus vizsga. Az előírások szerint járunk el: az oktató kollégák körében megy a munka, a hallgatók kollégiumból való kiköltözése folyamatban van, nagy részük hazautazik, ezt javasoljuk nekik. Vendégeket szerda óta nem fogadunk. Azonban nálunk külföldi hallgatók is vannak, számukra biztosítjuk a kollégiumi szállást, és azok a fiatalok is a kollégiumban maradhatnak, akik gyakorlaton tartózkodnak Zalaegerszegen. A duális hallgatóinknak, akik már valamely vállalkozással vannak kapcsolatban, azt javasoljuk, próbálják elérni a cégnél, hogy otthonról dolgozhassanak. A dékán elmondta még: az egyetem vezetősége ebben az időszakban dolgozza ki a távoktatás további módszerét.
Zalai Hírlap, 1., 2., 4., 9. oldal (2020. március 13.)

 

Minden Zalában működő felsőoktatási intézmény kiürül ezekben a napokban  
Mint ismert, az operatív törzs javaslatára veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, melynek része az egyetemek ideiglenes bezárása is. Annak néztünk utána, hogyan oldják meg ezt a helyzetet a Zalában működő intézmények.
Zalaegerszegen dr. Gubán Miklós, a BGE GKZ dékánja elmondta: már szerdán felfüggesztették az előadásokat. „Némileg szerencsés a helyzetünk, mert nálunk a jövő héten kezdődik a tavaszi szünet – árulta el. A hallgatóink egy része már így is készülődött haza. Az egyhetes szünet után pedig számonkérési hét következik. Már eddig is sok volt intézményünkben az elektronikus vizsga. Az előírások szerint járunk el: az oktató kollégák körében megy a munka, a hallgatók kollégiumból való kiköltözése folyamatban van, nagy részük hazautazik, ezt javasoljuk nekik. Vendégeket szerda óta nem fogadunk. Azonban nálunk külföldi hallgatók is vannak, számukra biztosítjuk a kollégiumi szállást, és azok a fiatalok is a kollégiumban maradhatnak, akik gyakorlaton tartózkodnak Zalaegerszegen. A duális hallgatóinknak, akik már valamely vállalkozással vannak kapcsolatban, azt javasoljuk, próbálják elérni a cégnél, hogy otthonról dolgozhassanak. A dékán elmondta még: az egyetem vezetősége ebben az időszakban dolgozza ki a távoktatás további módszerét.”
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Intézetében is megszűnt tegnapra az oktatás. Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán a veszélyhelyzetre kiadott rektori utasítás értelmében csütörtöktől visszavonásig nem tartózkodhatnak hallgatók, az intézmény munkatársai azonban továbbra is dolgoznak. Szombatig rendkívüli oktatási szünet lesz, március 16. és 21. között pedig rendkívüli tavaszi szünetet rendeltek el. Nagykanizsán, a Pannon Egyetem kampuszán is érdeklődtünk és azt a tájékoztatást kaptuk: mindenben a központi előírásoknak megfelelően járnak el. 

 

Mától zárva tartanak az egyetemek és a főiskolák 
A BGE Szenior Akadémiája legutóbbi kurzusán „Ép testben ép lélek – aktív időskor” címmel az egészség megőrzésének lehetőségeivel foglalkoztak, hiszen a biológiai életkorunk 5–6 évvel is kedvezőbb lehet a kronológiai életkorunknál a megfelelő életmóddal. Dr. Császár Gabriella, adjunktus, a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatója a fizikai aktivitás fontosságáról tartott előadást. Sturcz Istvánné, a sokat által ismert Zsazsa néni, a Liszt iskola nyugalmazott testnevelő tanára Mozgással az egészségért, dr. Palányi Ildikó, a BGE tanszékvezető főiskolai docense Jó időgazdálkodással a stressz csökkentéséért címmel tartott előadást. 
A napokban érkezett a hír, hogy az új koronavírus-megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzet miatt a BGE Operatív Munkacsoportja és Zalaegerszeg Város Önkormányzata úgy döntött, a több mint 200 hallgatót tömörítő Szenior Akadémia 2019/2020 tanévének tavaszi programjait, a további előadásokat és a heti kurzusokat egyaránt bizonytalan ideig felfüggesztik.
Zalaegerszegi 7 Nap, 1., 3. oldal (2020. március 13.)

 

A koronavírus miatt nagy a zűrzavar a tavaszi nyelvvizsgák körül 
Nincs egyetértés a nyelvvizsgák törléséről az azokat szervező nyelvvizsgaközpontok között. Az ELTE törölte, a TELC ugyan ellenzi, de csak akkor törli, ha mindenki ezt teszi, a Euroexam pedig inkább fertőtlenít, jó sokat. A nyelvvizsgák megtartása mellett ugyanakkor több nyelvvizsgaközpont érvel. A KJE Nyelvvizsgaközpont, az LCCI üzleti angol nyelvvizsgaközpont, a BGE Nyelvvizsgaközpont, az ECL nyelvvizsgaközpont, Euroexam és az iTOLC is ezidáig a tavaszi nyelvvizsgák megtartása mellett foglalt állást. A KJE Nyelvvizsgaközpont Facebook-oldalán azt hirdeti, hogy „A Kodolányi János Egyetem épületeiben a nyelvvizsgákat, felkészítő tanfolyamokat zavartalanul megtartjuk.” Az LCCI üzleti angol nyelvvizsgaközpont arról nyilatkozott, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a vizsga megszervezése érdekében. A BGE Nyelvvizsgaközpont oldalán szintén az olvasható, hogy tervezik a májusi vizsgákat. Az Euroexam honlapján részletes tájékoztatást is találunk a vizsgáztatás mikéntjéről. 

 

Tovább tanulhatnak a külföldi diákok 
Minden újonnan induló mobilitási programot és külföldi utat lemondtak a felsőoktatási intézmények a koronavírus-járvány miatt. Sem a hallgatóknak, sem az oktatóknak nem szerveznek nemzetközi konferenciákat, ösztöndíjprogramokat, és új vendéghallgatók sem jöhetnek hazánkba a következő hónapok során. De mi lesz azokkal a magyar diákokkal, akiket külhonban ért a rendkívüli helyzet, és hogyan folytathatják a szemesztert azok a nálunk tanuló külföldiek, akik otthonukba távoztak, ám a határok lezárása miatt nem tudnak visszatérni Magyarországra? A Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló külföldiek nagy többsége hazautazott, csak kisebb részük maradt Magyarországon. Aki hazatért, egyelőre biztosan nem jöhet vissza. Ugyanakkor mindenkire érvényes, hogy távoktatási formában változatlanul folytathatja a félévet, ehhez az egyetem biztosítja a szükséges technikai segítséget. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) külföldön rekedt diákjai sem kötelesek hazajönni, ők a fogadóintézményük szabályai és a helyben érvényes járványügyi intézkedések betartása mellett továbbra is maradhatnak, ahol vannak, de számolniuk kell azzal, hogy a célországban esetleg karanténba kerülnek. Hasonló szabályok érvényesek a Budapesti Gazdasági Egyetemen is, ők azonban még arra is felhívják a figyelmet, hogy ha a külföldön tartózkodó magyar hallgatók nem tudnak eleget tenni vállalt tanulmányi kötelezettségeiknek a kialakult helyzet miatt, akkor az idő előtti hazatérésük rendkívüli eseménynek minősül, ami egyben azt is jelenti, hogy az adott program szabályai és keretei között felmerült költségeik elszámolhatók.
Magyar Nemzet, 4. oldal (2020. március 27.)

További megjelenés: 
Magyarnemzet.hu 

 

BGE online üzemmódban 
Március 23-ával a felsőoktatási intézményekben is életbe lépett a koronavírus-járványban bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarend, így a Budapesti Gazdálkodási Egyetem (BGE) zalaegerszegi Gazdálkodási Karán is. Dr. Gubán Miklós dékán a fenti cikkben beszélt arról, hogyan és mennyire sikerült zökkenőmentesen az átállni a távoktatásra. 

 

Országos Bérügyviteli Bajnokság – a rendezvény, amit nem kell lemondani 
A bérügyviteli szakma legnagyobb versenye idén sem marad el. Nyolc éve a vetélkedőre nevező kismamák és az ország távolabbi pontjairól jelentkező versenyzők egyenlő indulási esélye miatt hirdette meg az Országos Bérügyviteli Bajnokságot (OBB) a NEXON online formában. A mai helyzetben a versenyt másként nem is lehetne megtartani, és ez jól mutatja, hogy az e-learning alapú képzés, versenyeztetés és vizsgáztatás életképes alternatívát jelent.
A nyolcadik alkalommal kiírt OBB április 15-én indul. A versenyt a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is támogatja. A megmérettetés a 2 millió forintos összdíjazás mellett komoly szakmai elismerést is jelent. A versenyre már lehet jelentkezni, amelyben négy hónapon keresztül (április, május, szeptember, október) online feladatsorokat oldanak meg a résztvevők, a novemberi döntőben pedig a fordulók során a legjobb eredményt elérő 50 versenyző méri össze tudását. Az egyes fordulók kérdéseinek összeállításakor a NEXON szakértői igyekeznek reflektálni a járványügyi veszélyhelyzet által felvetett, sokszor jogszabályi alapokat is nélkülöző kérdések megválaszolására is. 

 

Virtuálisan vizsgáznak a hallgatók 
A legtöbb felsőoktatási intézményben nem számolnak a szemeszter meghosszabbításával. Távoktatásban is szeretnénk az eredeti ütemterv szerint befejezni a szemesztert, a végzős hallgatók diplomázása sem fog csúszni, és egyetlen szak esetében sincs veszélyben a tanév sikeres teljesítése – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Darázs Lénárd, az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános rektorhelyettese a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolléti oktatás bevezetése kapcsán. Az egészségügyi képzések helyzete bonyolultabb: a járvány miatt már március 11-én, a veszélyhelyzet kihirdetésekor fel kellett függeszteni a gyakorlati képzést az orvos- és a diplomásápoló-képzésben, ami jelentősen megnehezíti a hallgatóknak a félév teljesítését. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szintén úgy tervezi, hogy időre sikerül teljesíteni a kötelezettségeket. Itt könnyítésként lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos esetekben az összegző teljesítményértékelés (például zárthelyi dolgozat) helyett részteljesítmény-értékelést (házi feladat) alkalmazzanak az oktatók. A Budapesti Corvinus Egyetem sajátos módon is segíti hallgatóit: itt szakképzett pszichológusokból, tanácsadókból álló külön csoport ügyel a fiatalok mentális egészségére. 
Budapesti Gazdasági Egyetem sem tervezi meghosszabbítani a félévet, szándékaik szerint nem változnak a vizsgaidőpontok, és marad a szakdolgozat-leadási határidő is, de bekötött példányt nem kell leadni, elég az elektronikus verziót feltölteni. A most esedékes önköltségek befizetése április 20-ig elhalasztható. Jelezték továbbá, hogy a szakmai gyakorlatok és a duális képzés folytatható, ha a fogadóhely saját hatáskörében nem tiltja meg. Ha pedig a hallgatót rajta kívülálló ok miatt később mégis elküldené a cég, akkor a gyakorlatát méltányosságból elismerik teljesítettként.  

További megjelenések: 
24.hu 
Hirado.hu  
Hirtv.hu 
Kisalfold.hu 
Magyarnemzet.hu 
Magyar Nemzet: 2020. március 25., 1-6., 8-10.,13-14., 20. oldal 
Origo.hu 
Szoljon.hu 

 

Hívja fel a nagyszülőket!
Gyógyít a szó, még ha csak telefonon hallható is. Szinte az egész ország önkéntes karanténba kényszerült. A társadalmi kapcsolatok meglazulása leginkább az egyedül élő, idős, magányos embereket sújtja. „A társadalmi távolságtartás miatt alig találkoznak családtagjaikkal, ami tovább nehezíti a helyzet lelki feldolgozását” – mondta el Zelena András, a Budapesti Gazdasági Egyetem Társadalomtudományi Intézetének tanszékvezető docense. Zelena emlékeztetett, az idősek számára további terhet jelent, hogy azok a társas kapcsolataik is redukálódtak, szinte megszűntek, amik a bevásárláshoz, a postai csekkek befizetéséhez, az unokák látogatásához vagy a baráti kártyapartikhoz kötődtek. Fontos, hogy több időt szánjunk a nagyszülőkkel folytatott telefonbeszélgetésekre, mert előfordulhat, hogy mi vagyunk aznap az egyetlen ember, akivel a nagymama beszélgethet – hangsúlyozta a kutató. 
Délmagyarország, 1., 3. oldal (2020. március 25.)

 

„Ezt a válságot már nem lehet monetáris eszközökkel megoldani” – szakértő a járvány gazdasági hatásairól 
Csak hazánkban 130 ezer ember munkája került egyik napról a másikra veszélybe, a koronavírus okozta gazdasági válság pedig hatásai pedig több évig velünk élhetnek. Van azonban a válságnak pozitív oldala is, a magyar kkv-k pedig 2008 miatt erősek napjainkban. Miközben várjuk a napi Facebook-live-okat, az élet még jobban digitalizálódott a járvány idején. Ezt a változást is tökéletesen mutatja, hogy az esemény házhoz jött, hiszen a Budapest Business Club BGE-PSZK szervezete a Koronavírus hatásai a gazdaságra és a munkaerőpiacra című előadását online streamelte. A BBC vendége Mándó Milán volt, tőzsdeszakértő, marketing és üzleti modell tanácsadó, oktató, továbbá a minner.hu alapítója volt. Az érintett témák mindegyike húsbavágónak bizonyult: a gazdaság jelenlegi helyzete és állapota, spekulációk a piacon és összeesküvés-elméletek, a nemzetközi helyzet felmérése, a munkaerőpiac kérdései, az ingatlan piacra gyakorolt hatások, valamint az olajpiac és a tőzsde. 

További megjelenés: 
Minner.hu 

 

100 neves közgazdász kéri, hogy a kormány komolyabb intézkedésekkel segítse az embereket és a cégeket 
Eddig 100 magyar közgazdász írta alá azt a nyílt levelet, amelyben amerikai kollégáink mintájára arra kérik a magyar döntéshozókat, hogy minél előbb hozzanak komolyabb gazdaságpolitikai lépéseket négy területen: Befektetés az egészségügyi rendszerbe, A vállalatok támogatása a munkahelyek megőrzése érdekében, A nehéz helyzetbe kerülő háztartások támogatása, A pénzpiacok működésének segítése. Ahogy a levél végén is írják, arra kérik a magyar kormányt és az Országgyűlést, hogy fogadjanak el egy kibővített gazdasági csomagot, ami a lehető leggyorsabban segít a bajba jutott magyar embereknek és vállalatoknak. A legfontosabb, hogy minél előbb lépjünk, nehogy túl késő legyen. (A magyar kormány által eddig két körben elfogadott intézkedéscsomagot több makrogazdasági elemző is nagyon visszafogottnak ítélte, több nyugati államban hozott mentőöv 10-20-szorosa, vagy még több szöröse a magyarénak. (Az eddigi magyar csomag a GDP 0,5 százalékát teheti ki, a fejlett világban 15-20 százalékos ez az arány.) 
A levelet számos ismert Magyarországon és külföldön kutató közgazdász is aláirta. A hazai egyetemek és intézetek közül megtaláljátok az aláírók között a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Közép-európai Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetőit, kutatóit, oktatóit, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Központ Közgazdaság-tudományi Intézete, a Budapest Intézet, Kopint-Tárki és a Pénzügykutató Zrt. kutatóit és elemzőit.  

 

Megváltozott a tanulás is 
Máté a Budapesti Gazdasági Egyetemre jár. Jelenleg otthon tanul. Az egyetem vezetése úgy módosította az oktatást, hogy lehetőleg június közepéig akkreditálni tudjuk a félévet – mondja Máté. Folyamatos tanulásra van ehhez szükség. Miután kevés idő volt az átállásra, ezért nem minden tanár egyformán osztja meg a tananyagot. Van, aki videót készít, van, aki elküldi, mit kell feldolgozni. Folyamatosan írjuk a beadandókat, és a zárthelyi dolgozatokat is itthonról írjuk – tette hozzá.
Kelet-Magyarország, 4. oldal (2020. március 28.)

 

Helikopterpénz kell Magyarországra a koronavírus ellen 
A koronavírus-járvány okozta válság, ami mélységét tekintve nagy valószínűséggel a gazdaságtörténet legsúlyosabb megrázkódtatásainak egyike, kettős kihívás elé állítja a kormányokat: a megélhetési forrásaikat elveszítő emberek megsegítését és az aggregát kereslet zuhanásának csillapítását egyszerre kell megoldaniuk. A munkanélküliek és eltartott családtagjaik részére nyújtott rendkívüli pénzbeli állami segítség mindkét követelményt kielégíti. A kiesett jövedelmet – részben – pótló állami források támogatják a kárt szenvedett családok talpon maradását, akik a kapott források elköltésével bevételhez juttatják a termelőket és szolgáltatókat, ezzel pedig segítik a kínálati oldal stabilizációját is. Ezért minden okunk megvan támogatni Surányi György javaslatát, aki a munkájukat elvesztők és eltartott családtagjaik részére célzott támogatásként havonként 100 ezer forint, illetve 50 ezer forint költségvetési juttatást kezdeményez. Én azonban ennél tovább mennék. Az alábbiakban alapvetően közgazdasági fogalmakkal operálok, de alapvetően a túléléshez vezető utat keresem.  
Bihari Péter közgazdásznak, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatójának írása az alábbi linken olvasható.  

 

CTC: Most alapozzuk meg a korábbinál is súlyosabb munkaerőhiányt 
A Turizmus Online változtatás nélkül közli Nagy Simon Aladár, a CTC (Corvinus Tourism Club) alapítójának gondolatébresztő cikkét a koronavírus-járvány okozta válságról, amely mára már nemcsak gazdasági, hanem bizalmi válság is egyben, többek között az utánpótlást jelentő fiatalok körében. 
Nagy Simon Aladár egyébként a Corvinus Egyetem turizmus és vendéglátás szakos hallgatója és Magyarország első turizmussal, vendéglátással és gasztronómiával foglalkozó diákszervezetének, a CTC – Corvinus Tourism Club -nak a megálmodója. A CTC küldetése, hogy értéket teremtsen a fiatalok számára azáltal, hogy összeköti őket a szakma sztárjaival és kiemelkedő cégeivel - kiegészítve ezzel az egyetemen tanult elméletet a való világban zajló gyakorlattal. A 2017-ben létrehozott szervezetnek már több mint száz tagja van két egyetemen (BCE - CTC, BGE - BTC) és többszáz fős nyílt előadásokat tartanak. 2019-ben csatlakoztak a Youth Business Group-hoz, ami hazánk legkiemelkedőbb hallgatói közösségeinek ernyőszervezete. 

 

Szabó Áron az MTÜ után a Danubiusnál folytatja 
Varga Csabát – a Budapesti Gazdasági Egyetem Szakmai Tanácsadó Testületének tagja, valamint elnöke a Nemzeti Gundel Alapítvány Felügyelő Bizottságának, külsős óraadóként eseti előadásokat tart a Budapesti Gazdasági Egyetemen, ahol rendszeresen államvizsgabizottsági elnök – nevezték ki 2020. április 1-től a Danubius Hotels Emberi erőforrások igazgatójának. A szakember az elmúlt években a Danubius Hotels kötelékébe tartozó Danubius Hotel Helia és a Radisson Blu Béke Hotel klaszterének szállodaigazgatója volt. Helyére érkezik a két szálloda élére 2020. április 14-től Szabó Áron, aki eddig a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyért, vendéglátásért, és bormarketingért felelős igazgatója volt. Az Emberi erőforrások igazgatói pozíciót eddig betöltő Dévényi Flóra távozott a vállalattól. 

További megjelenések: 
Azutazo.hu 
HRPortal.hu 
Markamonitor.hu 

 

Vezetőváltás a Henkel magyarországi kozmetikai üzletágánál 
Szak Zsuzsanna vette át a Henkel Magyarország Beauty Care üzletág lakossági területének vezetését 2020 február elsejétől. Nyolc év külföldi munkavégzés után tér haza Magyarországra. Az új vezető 2020. február 1-től tölti be a pozíciót. Szak Zsuzsanna a Budapesti Gazdasági Egyetemen (még a BGF-en) szerzett közgazdász diplomát, majd nemzetközi marketing területen mesterdiplomát. Pályafutását idehaza a Frieslandnál kezdte, majd az Egyesült Vegyiműveknél és a Colgate-Palmolive cégeknél dolgozott. Később külföldön folytatta karrierjét: Varsóban, Rómában, majd Bázelben dolgozott, ahol regionális feladatokat látott el, illetve globális innovációs projecteket vezetett. 2018-ban csatlakozott a Henkel CEE csapatához Bécsben, ahol 21 országért volt felelős a hajápolás és hajformázás kategóriákban. 
Trend Magazin, 20. oldal (2020. március 11.)

 

Szállodás szakmai oktatófilmet mutattak be 
A Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesülete legutóbbi rendezvényén, a Gundel Házban mutatták be Bártfai Endre szállodás szakmai oktatófilmjét. A film a szakmunkás-képzésben és az egyetemi oktatásban egyaránt használható, hasznos ismereteket mutat be a szállodák két fontos területének tevékenységeiből. A filmet már ebben a szemeszterben oktatási segédanyagként használják a BGE KVIK karán a Szállodamenedzsment I. tantárgy oktatásánál. 
„A front office és a housekeeping alaptevékenységei” című film ITT érhető el. 

 

Megvan a lehetőség, hogy jól csináljam 
Balog Dóra (a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának volt hallgatója) Svájcban él, játszik színházban, filmben, magyarul, németül, angolul. Legtöbb munkája német nyelvterületen van, és folyamatosan keresi az újabb lehetőségeket. A vele készült interjúban tanulásról, Svájcról, útkeresésről és kulturális különbségekről is beszélt.