BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

BGE Hallgatói fiók

  • Felvettek
      • Felvettek, hogyan tovább?
      • Az első lépések a BGE-n
      • Gólyatábor
      • Keresztféléves mesterképzés
      • Legfontosabb teendőid
      • Bejelentkezés az Egyetem informatikai rendszerébe
      • Finanszírozási feltételek
      • Rövidített alapképzés
      • Képzési díjak befizetése
      • Kollégiumi jelentkezés
      • Szintfelmérők
      • Kurzusfelvétel
      • Képzés helyszínének megválasztása
      • Diákhitel
      • Nyelvtanulás
      • Testnevelés
      • Beiratkozom
      • Online beiratkozás elsőéves hallgatóinknak
      • Online beiratkozás szakirányú továbbképzéses hallgatóinknak
      • Online beiratkozás doktori iskolánk hallgatóinak
      • Tűz- és balesetmegelőzési oktatás
      • Beiratkozás után
      • Diákigazolvány igénylés
      • Kreditbeszámítás
      • Etikai kódex
      • Mentorprogram
      • PSZK+ tehetséggondozási program
      • Hallgatói élet
      • Hallgatói szervezetek
      • Programok
      • Hallgatói öntevékeny csoportok
  • Tanulmányok
      • Tantervek
      • Felsőoktatási szakképzés
      • Alapképzés
      • Mesterképzés
      • Doktori képzés
      • Felnőttképzés
      • Tanulmányi követelmények
      • Beiratkozás
      • Félévi feladatok
      • Specializáció-választás
      • Külföldi tanulmányok
      • Önkéntesség
      • Szakdolgozat
      • Szakmai gyakorlat
      • Záróvizsga
      • Nyelvvizsga
      • Oklevél
      • Szabályzatok
      • Intézményi tájékoztató
      • Félévi feladatok
      • Díjak befizetése
      • Tantárgyi követelmények
      • Tárgy/kurzusfelvétel
      • Félév aktiválása
      • Kérvények
      • Pályázatok
      • Vizsgajelentkezés
      • Vizsgaidőszak
      • OMHV
      • Zárthelyi dolgozat
      • Intenzív Hét a BGE-n
      • Rövidített alapképzés
      • Kérvények
      • Adminisztratív
      • Elismerési
      • Méltányossági
      • Pénzügyi
      • Státusz
      • Személyes
      • Vendéghallgatói jogviszony
      • Részismereti képzés létesítése
      • Átvétel más felsőoktatási intézményből
      • Kivételes tanulmányi rend
      • Nemzetközi mobilitás
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Partnerintézmények
      • Programok
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Duális képzés
      • Duális képzés tájékoztatók elsőéveseknek
      • Rendszer és ügyintézés
      • Partnerek
  • Pénzügyek
      • Pénzügyek
      • Ösztöndíjak
      • Állami ösztöndíj feltételei
      • Átsorolás
      • Önköltség
      • További díjak
      • Diákhitel
  • Szolgáltatások
      • Ügyintézés
      • Problémamegoldás
      • Hallgatói Ügyfélszolgálat
      • Tanszékek
      • Dékáni Hivatalok
      • Hova fordulj a kérdéseiddel
      • Nyelvtanulás
      • Nyelvvizsgaközpont
      • Nyelvtanulás
      • GYIK az egyetemi nyelvtanulásról
      • Könyvtár
      • Könyvtár
      • Dolgozattár
      • Adatbázisok
      • Kollégium
      • Egyetemi Kollégium
      • Bagolyvár Kollégium
      • Lengyel Gyula Kollégium
      • Mátyásföld Kollégium
      • Sportolás
      • Testnevelés órák
      • Sportolási lehetőségek
      • Informatika
      • Informatikai szolgáltatások
  • Lehetőségek
      • Személyes fejlődés
      • TDK
      • Szakkollégium
      • Demonstrátori munka
      • Önkéntesség
      • BGE Vállalati Mentorprogram
      • PSZK Mentorprogram
      • BGE Élsportoló Program
      • Élsportolói mentorprogram
      • Hallgatói versenyek
      • Érdekvédelem
      • Hallgatói Önkormányzat
      • Fellebbezési rendszer
      • Hallgatói Szociális Bizottság (HSZB)
      • Test és lélek
      • Egyenlőség és sokféleség
      • Fogyatékossággal élő személyek
      • Mentálhigiénés tanácsadás
      • Egészséges életmód
      • Közösség
      • Hallgatói rendezvények
  • GYIK
  • Tájékoztató
      • Tájékoztatók
      • Tanév rendje
Nyitólap >
Turizmus-vendéglátás FOSZK képzés Vendéglátás szakirány hallgatói számára meghirdetett témák
BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Turizmus-vendéglátás FOSZK képzés Vendéglátás szakirány hallgatói számára meghirdetett témák
Turizmus-vendéglátás FOSZK képzés Vendéglátás szakirány hallgatói számára meghirdetett témák

Frissítve: 2023.05.08.

Témavezető: Dr. Fekete- Frojimovics Zsófia

Marketing a vendéglátásban

Altéma:

1.     Különleges termék (USP) az adott vendéglátó egységben

2.     Vendéglátó egység marketing-munkájának elemzése

3.    Influenszerek a vendéglátásban

Témavezető: Hidvégi Hedvig

Az adott vendéglátóhely (gyakorlati hely) kínálatának elemzése

Altéma:

  1. A vendéglátó egység ételkínálatának bemutatása és elemzése konyhatechnológiai szempontból
  2. A vendéglátó egység desszertkínálatának bemutatása és elemzése a különböző ételallergiában/érzékenységben szenvedők részére kínált választék szempontjából
  3. Helyi termékeke megjelenése az adott vendéglátó egység kínálatában
Konyhatechnológiák bemutatása az adott vendéglátóhelyen (gyakorlati helyen)

Altéma:

1.     Hagyományos és új konyhatechnológiák bemutatása és elemzése az egyes ételcsoportokon belül

2.     Hagyományos és új konyhatechnológiák elemzése és az ezekhez alkalmazott berendezések, gépek bemutatása a vendéglátó egységben

Vágóállatok felhasználásának elemzése az adott vendéglátóhelyen (gyakorlati helyen)

Altéma:

  1. A vágóállatok húsából készült ételek megoszlásának aránya hagyományos és új konyhatechnológiák szerint az adott vendéglátóhely étlapján
  2. Új konyhatechnológiák és ezekre épülő ételek megjelenésének vizsgálata az adott vendéglátó egységben


Témavezető: Balog-Siposné Szőcze Anikó

A vendéglátás fő folyamatainak elemző bemutatása az adott vendéglátó egység példáján keresztül

Altéma:

  1. A raktározás folyamata, helyiségei, eszközei és ezek dokumentácója az adott egységben
  2. A termelés folyamata az adott vendéglátó egységben, korszerű, 21. századi ételkészítést segítő gépek és berendezések (Sous-vide kád, thermomix, sokkoló, vákumozógép, pacojet stb.)


Kínálatelemzés az adott egységben

Altéma:

  1. Adott egység étlapjainak elemzése a szezonális nyersanyagok szempontjából
  2. Az adott egység vegetárius kínálatának elemzése és újabb lehetőségek ajánlása


Rendezvények az adott vendéglátó egységben

Altéma:

  1. Rendezvények szervezése és lebonyolítása, ezek dokumentációja az adott vendéglátó egységben
  2. Tematikus rendezvények az adott helyszínen az étel- és italkínálat tükrében


Témavezető: Dr. Hámori Antal

A vendéglátás jogi szabályozása

Altéma:

1.     A fogyasztók jogi védelmének érvényesülése a …………………………nevű étteremben

2.     A vendéglátás közigazgatási jogi szabályozásának érvényesülése a …… nevű étteremben


A szálláshely-szolgáltatási tevékenység jogi szabályozása

Altéma:

1.     A fogyasztók jogi védelmének érvényesülése a ……………….. nevű szállodában

2.     A szálláshely-szolgáltatási tevékenység közigazgatási jogi szabályozásának érvényesülése a …………………. nevű szállodában


A vendéglátás etikája

Altéma:

1.     Vendéglátásetika a ………………………………………….... nevű szállodában

2.     Vendéglátásetika a …………………………………………… nevű étteremben


Témavezető: Dr. Lenkovics Beatrix

Ételek a vendéglátásban

Altéma:

1.     Alapanyag-választási trendek a vendéglátásban…………………….…….nevű szálloda, vagy étterem példáján

2.     A generációs attitűdök hatása az egészséges alapanyagok iránti keresletre a vendéglátásban

3.     Alapanyag-választási trendek a vendéglátásban X, Y és Z generációs fogyasztók körében

4.     Szezonális alapanyagok szerepe és kihívásai a vendéglátásban

Italok a vendéglátásban

Altéma:                   

  1. A bor és a gasztronómia kapcsolata a hazai vendéglátásban – lehetőségek és kihívások egy vendéglátóhely elemzése
  2. Hagyomány és innováció egy magyar borvidék bemutatása és elemzése
  3. A hazai borfogyasztás alakulása globális trendek hatására egy kiválasztott borvidék borainak népszerűségére
  4. Italfogyasztási szokások és a gasztronómiai élmények összefüggései a vendéglátásban

Témavezető: Karakasné Dr. Morvay Klára

A szállodai feladatok és munkaszervezés bemutatása és értékelése a … részlegen

Altémák:

  1. front office/food and beverage
  2. banquet
  3. houskeeping, spa stb. részleg munkaszervezésének bemutatása, elemzése


Újdonságok, trendek a szálloda üzemeltetésében

Altémák:

1.     on line marketing

2.     technikai fejlődés

3.     érzékszervi marketing

4.     humán management 


Szálláshely minősítése és piaci helyzetének vizsgálata

Altémák:

1.     Besorolás a HotelStars követelmények alapján

2.     Egy adott szálláshely konkurencia analízise

3.     Egy adott szálláshely értékelése a vendég kommentek alapján

4.     Egy adott szálláshely SWOT elemzése


Fejlesztési lehetőségek

Altémák:

1.     Egy adott szálláshely bemutatása és kritikus pontjainak fejlesztési lehetőségei

2.     Konfliktus kezelés

3.     Munkaerőhelyzet megoldása


Fenntarthatóság és környezetvédelem

Altémák:

1.     A környezetvédelem trendjeinek bemutatása egy szálloda példáján

2.     Az élelmiszerpazarlás csökkentési lehetőségei

3.     A műanyag/papír mentes működés


Témavezető: Debreceni János

Menedzsmentfeladatok a vendéglátásban

Altémák:

 

1.     Vendéglátó vállalkozások gazdálkodásának elemzése

2.     Válságkezelés a hazai vendéglátásban a járványügyi vészhelyzet idején

A vendéglátás mikro- és iparági szintű elemzése

Altémák:

                                                 

1.     Az üzlethálózat átalakulásának vizsgálata a szakmai gyakorlati hely célterületén

2.     Vendéglátóipari trendek vizsgálata a szakmai gyakorlati hely célterületén 

Marketing a vendéglátásban

Altémák:

                                                 

1.     A szakmai gyakorlóhely márkaelemek fejlesztése a vendéglátásban

2.     Márka és vendégelégedettség kapcsolatának vizsgálata a szakmai gyakorlóhely esetében 

Témavezető: Nagy Mihály

Itallapelemzés

Altémák:

1.     Az adott vendéglátó hely itallapján szereplő borok értékesítésének elemzése

2.     Az adott vendéglátó hely itallapján szereplő sörök értékesítésének elemzése

3.     Az adott vendéglátó hely itallapján szereplő pálinkák értékesítésének elemzése


Gépek, berendezések

Altéma:

1.     Vendéglátó gépek és berendezések az adott gyakorlati helyen


Témavezető: Csulak Gergely

„Craft” italok a vendéglátásban

Altéma:

1.    Kisüzemi italok a vendéglátásban

2.    Étel és „craft” italok harmóniája (étel-ital párosítás)  


Témavezető: Gancsovné Rossi Krisztina

A vendéglátó egység kínálata

Altéma:

1.     Étlap, itallap elemzése, (formai, tartalmi)

2.     Alapvető kínálat, különleges termékek kínálata, szolgáltatások kínálata

3.     Kínálat összehasonlítása a konkurencia kínálatával


A vendégtéri eszközök, berendezések

Altéma:

1.     Az vendéglátó vállalkozás vendégtéri eszközeinek, berendezéseinek vizsgálata, részletes bemutatása

A vendéglátó vállalkozás tevékenysége

Altéma:

1.     Az üzlet által ellátott napi rendszerességű tevékenység bemutatása, elemzése

2.     A vállalkozás alkalmi tevékenységeinek (saját rendezvény vagy külső rendelésre megszervezett rendezvény) bemutatása, elemzése

3.     A vendéglátó vállalkozás dolgozóinak munkakörei, feladatai, kötelezettségei, a munkaszervezet struktúrája


Témavezető: Tóth Gábor

Választékközlő eszközök modern megjelenése a vendéglátásban

Altéma:

1.     Az adott vendéglátóhely ételkínálati stratégiája, az étlaptervezés menete, a régiós alapanyagok megjelenési formái, szezonalitás figyelembe vétele a tervezésben


Termékkészítés az üzletekben

Altéma:

1.     Az üzletben forgalmazott kevert italok bemutatása, készítésük jellemzői, a hozzájuk tartozó személyi és tárgyi feltételek, választék közlő eszközök


Munkaszervezés a vendéglátó egységekben

Altéma:

1.     Éttermek és szállodák vendéglátóipari tevékenységei, folyamatszervezés, létszámtervezés a munkaterületeken

2.     Az egység által ellátott belső és külső rendezvények szervezésének, felépítésének elemzése, különös tekintettel a tárgyi és személyi feltételek biztosítására


Témavezető: Adorján Krisztián

Emberi erőforrásmenedzsment a szállodaiparban és a vendéglátásban

Altéma:

  1. Karriertervezés a szálloda/vendéglátás munkaerőpiacán a MI korában
  2. Női karriertervezés / női vezetők a vendéglátásban
  3. Férfi karriertervezés / férfi vezetők a vendéglátásban
  4. FOMO (Fear Of Missing Out) a vendéglátás-karriertervezés körében
  5. Különböző generációk együttműködése a vendéglátásban
  6. Hierarchia-szervezeti felépítés, alá-fölé rendeltség a vendéglátásban
  7. Z generáció beilleszkedése a munka világába
  8. Külföldi munkavállalás motivációi régen és most a vendéglátás -és szállodaiparban
  9. Magyarok a világ tengerein, munkavállalás luxushajón
  10. Alkalmazkodóképesség a vendéglátásban/szállodaiparban a mesterséges intelligencia korában
  11. A kemény (hard) készségek és puha (soft) készségek a szálloda és/vagy vendéglátás munkaerőpiacán a mesterséges intelligencia korában
  12. Szállodaipari és/vagy vendéglátóipari munkaerőpiac a 4. ipari (digitális, MI) forradalom idején
Kávéházak a magyar vendéglátás történetében

Altéma:

1.      Történelmi kávéházak szerepe a turizmusban

2.      A hagyományos kávéházi kultúra megmaradásának lehetőségei a XXI. században

3.      Történelmi kávéházak kínálatának összehasonlító elemzése az újhullámos/franchise kávézók kínálatával

Vendéglátás gazdálkodása, kínálata és szolgáltatásai

Altéma:

1.      Óceánjáró hajók / folyami luxushajók szolgáltatásainak, vendéglátó kínálatának összehasonlító elemzése

2.      Különleges vendéglátóhelyek gazdálkodása Magyarországon

3.      Vissza a természethez! Vendéglátóegységek gazdálkodása, elemzése, természethez közeli helyeken (farm to table). Magánszálláshelyeken / turistacentrumokban / erdei faházak, szállásadók, kisvendéglők, hegységeinkben.

4.      Létszámgazdálkodás a szállodaipar és/vagy vendéglátóipar munkaerőpiacán a mesterséges intelligencia korában 

Témavezető: Dr. Geréné Dr. Radványi Dalma

Mikroorganizmusok szerepe a vendéglátásban

Altéma:

1.     Beltéri penészek jelentősége a vendéglátásban

2.     E. coli szerepe a vendéglátásban

3.     Káros mikroorganizmusok, mint élelmiszerbiztonsági kockázatok

Mikroorganizmusok szerepe a fenntartható beltéri környezetben

Altéma:

1.     Mikrobiális illékony szerves vegyületek (MVOC) vizsgálata

2.     Beltéri levegő minőség (IAQ) indikátor vegyületeinek vizsgálata

Illatanyagok vizsgálata

Altéma:

1.     Fűszerek aromájának változása szárítás hatására

2.     Szárítási folyamatok nyomonkövetése 

3.     Fermentáció útján készült ételek illatanyagának vizsgálata

4.     Kovászolás közben lejátszódó folyamatok nyomonkövetése

2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette