Frissítve: 2024.09.09.
Dr. Lugasi Andrea
Altéma:
- Fenntartható és egészséges ételválaszték vendéglátó rendezvényeken
- Mit tesznek/tehetnek a séfek az egészséges táplálkozásért?
- A lassú főzés (slow cooking) táplálkozási és élelmiszerbiztonsági kérdései
- Meghökkentő ételek élelmiszerbiztonsági kockázatai
Altéma:
- Vadak és a halak a gasztronómiában és az egészséges táplálkozásban
- Növényi/nem hagyományos fehérjealapanyagok, jelentőségük a vendéglátásban
- Biocsírák a vendéglátásban. A bio csírák ismertségének és elfogadásának felmérése a fogyasztók és a vendéglátó egységek üzemeltetői körében. Fogyasztói trendek. (Biocsírát előállító vállalkozás közreműködésével)
- Helyi termékek a vendéglátásban: lehetőségek és kihívások konkrét példákon keresztül. (A téma kutatásába helyi termelők, termelői szervezetek/csoportok és vendéglátó k bevonására van lehetőség.)
Hidvégi Hedvig
Altéma:
- Nemzetközi és hazai csokoládé-trendek, preferenciák a fogyasztók körében
- Nemzetközi és hazai desszert-trendek és azok beillesztése a hazai cukrászdák kínálatában
Altéma:
- Zöldségek megjelenése a desszertekben, kedveltségük vizsgálata
- Új desszert-trendek és a hozzá szükséges technológiai háttér vizsgálata
Altéma:
- Kézműves termékek, mint vonzerő a különböző gasztronómiai rendezvényeken
- A termőföldtől az asztalig – avagy az éttermek és a helyi termelők kapcsolata
- Magyarországi régiók kincsei gasztronómiai szemmel
Altéma:
- A 19. és 20. század fordulóján üzemelő cukrászdák kínálatának összehasonlító elemzése a jelenkor cukrásztermékeivel
- A kenyér kialakulása és fejlődése a kezdetektől napjainkig, kenyérváltozatok a világban
Dr. Fekete-Frojimovics Zsófia
Altéma:
- USP, azaz különleges termék a vendéglátásban
- A vendéglátás szerepe az országimázsban/városimázsban
- A márka, a brand és a corporate identity szerepe a vendéglátásban
- Influenszerek a vendéglátásban
Altéma:
- Minőségirányítási rendszerek használata a vendéglátásban
- Panaszszituáció-menedzsment és kezelése a vendéglátásban
Altéma:
- Fenntarthatósági megoldások a vendéglátásban
- Zöld praktikák az éttermekben
Altéma:
- Atipikus foglalkoztatás a vendéglátásban
- Akadálymentesség az éttermekben
- Fogyatékossággal élők foglalkoztatása a vendéglátásban
- A vendéglátásban dolgozók nehézségei (munka-magánélet, kiégés, stb.)
- Vezetők a vendéglátásban
Dr. Debreceni János
Altéma:
- Vendéglátóhelyek ellenállási képességének vizsgálata
- Új dolgozói készségek és kompetenciák vizsgálata a vendéglátásban
Altéma
- Új üzleti modellek vizsgálata a vendéglátásban
- Vendéglátóhelyek érintettjeinek vizsgálata
Altéma
- Új marketingeszközök vizsgálata a vendéglásban
- Szolgáltatásminőség vizsgálata vendéglátóhelyek esetében
Altéma:
- Új üzleti modellek vizsgálata a rendezvényi vendéglátás területén
- Új dolgozói készségek és kompetenciák vizsgálata a vendéglátó rendezvényszervezésben
Dr. Lenkovics Beatrix
Altéma:
- Kenyérfajták és kenyérfogyasztási szokások vizsgálata. A kenyér választéka az adott hely étlapján, a gabonaalapú élelmiszerek szerepe a gasztronómiában.
- „Mentes.” Élelmiszerek és alapanyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei.
Altéma:
- Sajt-gasztronómia
- Különböző élelmiszercsoportok szerepe, vendéglátóipari felhasználás lehetőségei.
Altéma:
- Italok a világ minden tájáról, történetük és eredetük, fogyasztási szokások és vendéglátóipari felhasználásuk
- Borvidékek és boraik, bor és gasztronómia.
Karakasné Dr. Morvay Klára
Altéma:
- Az élelmiszerpazarlás mérése és elemzési lehetőségei
- Az élelmiszerpazarlás csökkentése – best practice-ek bemutatása és elemzése a szállodáknál és vendéglátóhelyeknél
Altéma:
- A környezetvédelmi tevékenység hatékonysága
- A körkörös gazdaság (circular economy) lehetőségeinek vizsgálata a szállodáknál és vendéglátóhelyeknél
- Fenntartható rendezvények
Altéma:
- Revenue Management
- Élőmunka-gazdálkodás
- Krízismenedzsment
Altéma:
- Y- és Z-generációs vendégkör igényeinek, valamint a fogyasztói magatartás vizsgálata
- Márka és márkaérték vizsgálata és mérése szállodai példákon keresztül
- Online marketing-tevékenység hatékonyságának vizsgálata
Altéma:
- Digitalizáció, robotizáció
- Big data, block chain
- Disruptive szereplők megjelenése, hatásai piaci esélyei
- AI és innováció
- Think out of the box!
Dr. Hámori Antal
Altéma:
- A vendéglátás fogyasztóvédelmi jogi szabályozása
- A vendéglátás közigazgatási jogi szabályozása
- A vendéglátás hatósági ellenőrzése
- Hibás teljesítés a vendéglátás területén
- A borravaló és a felszolgálási díj szabályozása
- Vendéglátás a jogtörténet tükrében
Altéma:
- A szálláshely-szolgáltatási tevékenység fogyasztóvédelmi jogi szabályozása
- A szálláshely-szolgáltatási tevékenység közigazgatási jogi szabályozása
- A szálláshely-szolgáltatási tevékenység hatósági ellenőrzése
- Hibás teljesítés a szálláshely-szolgáltatási tevékenység területén
- Az utazási szerződés jogi szabályozása
- Szálláshely-szolgáltatási tevékenység a jogtörténet tükrében
Altéma:
- A vendéglátásetika története
- A vendéglátásetika elmélete
- Vendéglátásetika a gyakorlatban
Balog-Siposné Szőcze Anikó
Altéma:
- A rizs és annak felhasználása a különböző kontinenseken
Altéma:
- A ……….. gasztrokultúrájának elemző bemutatása (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán.)
Altéma:
Például a Kisalföld, Alpokalja, Dunántúli-dombság, Dunántúli-középhegység, Alföld, Északi-középhegység tradicionális gasztrokultúrája és ezek megőrzése a mai vendéglátásban.
Altéma:
- Levesek eredete, jelentősége és sokszínűsége a magyarországi tájegységeken, illetve megjelenésük a hazai éttermek kínálatában
- A kelt tészták szerepe a gasztronómiában, külföldön és Magyarországon
- A „sokszínű” mártás – avagy a mártások eredete, felhasználása régen és ma Magyarországon
Altéma:
1. Az indiai konyha megjelenése a hazai vendéglátásban
2. A japán konyha megjelenése a hazai vendéglátásban
3. Az ayurvédikus táplálkozás, és ennek vizsgálata a hazai éttermi kínálatban
Altémák:
1. Lakto vegetáriánus gasztronómia megjelenése a hazai top kategóriás éttermekben.
2. Étlap kínálat elemzés vegetáriánus és vegán szempontból, Budapesten
3. Étlap kínálat elemzés vegetáriánus és vegán szempontból …. megyében.
4. A világ vegetáriánus konyhája
Csulak Gergely
Altéma:
- Kisüzemi italok a rendezvények világában
- Kisüzemi italok (sörök, párlatok) technológiájának vizsgálata
- A sör alapanyagainak (maláta, komló, élesztő) felhasználási lehetőségei az ételkészítésben
- Kisüzemi sörfőzdék vendéglátóipari tevékenységének vizsgálata
- Sörmarketing, brand építés a kisüzemi sörök világában (sörfőzdék, vendéglátás, rendezvények stb.)
Altéma:
- Étel-ital párosítások trendjeinek alakulása Magyarország fine-dining éttermeiben
- Magyar kisüzemi italok (sörök, párlatok) párosításának lehetőségei degusztációs menüsorokhoz
Nagy Mihály
Altéma:
- A pálinka készítése és ajánlása a vendéglátásban
- A tokaji borkülönlegességek készítése és ajánlása a vendéglátásban
Altéma:
- Sörök készítése és ajánlása a vendéglátásban (összehasonlító elemzés)
- Sörök megjelenése adott vendéglátó egység itallapján
- Kézműves sörök megjelenése a vendéglátásban
Altéma:
- Borok készítése és ajánlása a vendéglátásban (összehasonlító elemzés)
- Borok készítése és ajánlása adott vendéglátó egység itallapján
- Adott borvidék borainak megjelenése gasztronómiában
Altéma:
- Adott vadászház vagy vadászétterem étel- és itallapjának specialitásai
- Az esküvőszervezés gasztronómiai sajátosságai
- Extrém vendéglátó egységek
- A kávéházi kultúra és adott kávéház bemutatása
Tóth Gábor
Altéma:
- A különböző vendéglátó egységek étel- és italkínálati stratégiája
- Az étlap és különféle itallap-fajták tervezésének menete, a régiós alapanyagok megjelenési formái, szezonalitás figyelembevétele a tervezésben
Altéma:
- Az egység által ellátott belső és külső rendezvények szervezésének, felépítésének tervezése, elemzése, különös tekintettel a tárgyi és személyi feltételek biztosítására
Altéma:
- Az üzletben forgalmazott kevert italok bemutatása, készítésük jellemzői, a hozzájuk tartozó személyi és tárgyi feltételek ismertetése, választékközlő eszközeik tervezése, elemzése
Dr. Juhász-Dóra Katalin
Altéma:
- Új koncepciók és üzleti modellek a szállodaiparban
- Szálláshelyek üzemeltetése (esettanulmány)
- Luxusszolgáltatások a szállodaiparban
- Luxusszállodai miliő
Altéma:
1. Luxus- és innovatív szolgáltatások a vendéglátásban
2. A fizikai környezet hatásának vizsgálata az éttermi vendégélményben
Gancsovné Rossi Krisztina
Altéma:
1. A party-service szolgáltatások összehasonlító elemzése kettő kiválasztott cég példáján keresztül
2. Különleges ünnepi rendezvények szervezése és lebonyolítása konkrét vendéglátó üzlet/vállalkozás esetében
3. A kiválasztott vállalkozás kínálatában és szolgáltatásaiban megfigyelhető változások a kezdetektől, valamint tervezett újítások
Altéma:
1. Különböző szolgáltatási színvonalú éttermek, vendéglők étel- és italválasztékának összehasonlító elemzése
2. Napjaink fogyasztási szokásainak hatása az éttermi kínálatra és szolgáltatásokra
3. Híres ételmódozatok eredete, és megjelenésük a mai magyar vendéglátásban
4. Helyi termékekre épülő vendéglátás
Altéma:
1. Borutak és borturizmus által nyújtott speciális vendéglátás a hallgató által választott régióban
2. Gyógy- és konferenciaturizmus hatása a vendéglátásra
3. Vendéglátó egységek és helyi TDM szervezetek együttműködési lehetőségei egy kiválasztott terület példáján keresztül
Altéma:
1. A kávéházak kínálata régen és napjainkban
2. A kávéfogyasztási szokások alakulása
3. A kávé szerepe a vendéglátásban
Bándoli Attila István
Altéma:
1. Szállodai szobai étel/ital kínálat – minibár. Fejlesszük, vagy megszüntetjük?
2. Emeleti felszolgálás – szobaszervíz a jövő szállodai szobájában
3. Elkülönített emeleti vendéglátó szolgáltatások - Executive szint elemzése
Altéma:
1. Árképzés módszerei és hatásuk az eredményre
2. Választék optimalizálás jelentősége
3. Eladási statisztikák elemzése
4. Eredményszintek és számításaik bemutatása
Altéma:
1. Különleges rendezvényhelyszínek vonzereje
2. Milyen rendezvény lebonyolítást igényelnek a különböző alkalmak?
3. Hogyan biztosíthatjuk távoli helyszínen a minőséget?
Altéma:
1. Minibar in the hotel room. Are we developing or eliminating it?
2. Room service in the hotel room of the future
3. Executive Floor in the Hotels
Altéma:
1. Pricing methods and their impact on the result
2. Importance of the optimization of the selection
3. Analysis of sales statistics
4. Presentation of profit levels and their calculations
Altéma:
1. Attraction of special event venues
2. What kind of service do different occasions require?
3. How can we ensure quality in a remote location?
Dr. Geréné Dr. Radványi Dalma
Altéma:
- Beltéri penészek jelentősége a vendéglátásban
- Káros mikroorganizmusok, mint élelmiszerbiztonsági kockázatok
Altéma:
- Fűszerek aromájának változása szárítás hatására
- Szárítási folyamatok nyomonkövetése
Szakál Dorina
Altéma:
- Az éttermi étlapokban rejlő lehetőségek az egészségesebb életmód támogatása érdekében
- Allergének feltűntetésének és a fogyasztói döntéshozatal támogatásának lehetőségei
Adorján Krisztián
Altéma:
- Karrier és családalapítási tervek nappalis hallgatók körében
- Női karriertervezés / női vezetők a vendéglátásban
- Férfi karriertervezés / férfi vezetők a vendéglátásban
- FOMO (Fear Of Missing Out) a vendéglátás-karriertervezés körében
- Különböző generációk együttműködése a vendéglátásban
- Hierarchia-szervezeti felépítés, alá-fölé rendeltség a vendéglátásban
- Z generáció beilleszkedése a munka világába
- Külföldi munkavállalás motivációi régen és most a vendéglátás -és szállodaiparban
- Magyarok a világ tengerein, munkavállalás luxushajón
Altéma:
- Történelmi kávéházak szerepe a turizmusban
- A hagyományos kávéházi kultúra megmaradásának lehetőségei a XXI. században
- Történelmi kávéházak kínálatának összehasonlító elemzése az újhullámos/franchise kávézók kínálatával
Altéma:
- Óceánjáró hajók / folyami luxushajók szolgáltatásainak, vendéglátó kínálatának összehasonlító elemzése
- Különleges vendéglátóhelyek Magyarországon
- Vissza a természethez! Vendéglátóegységek gazdálkodása, elemzése, természethez közeli helyeken (farm to table). Magánszálláshelyeken / turistacentrumokban / erdei faházak, szállásadók, kisvendéglők, hegységeinkben.
Dr. Benke Eszter
Altéma:
1. A vendéglátásban/szállodaiparban dolgozók munkahelyi teljesítményértékelésének hatása az elkötelezettségre és motivációra.
2. Az objektív és szubjektív teljesítményértékelési eszközök szerepe a vendéglátásban/ szállodaiparban dolgozók teljesítményének mérésében.
3. A 360-fokos értékelési rendszerek előnyei és kihívásai a vendéglátásban/ szállodaiparban dolgozók teljesítményértékelésében.
Altéma:
1. A vendéglátóipari/szállodaipari szolgáltatók visszajelzési mechanizmusai és válaszstratégiái.
2. Üzleti kommunikációs eszközök használata online visszajelzések elemzésére és értelmezésére.
3. Kommunikációs jógyakorlatok a negatív vélemények kezelésére.
4. Munkavállalói képzések az online visszajelzések hatékony kezelésére a vendéglátóiparban/ szállodaiparban
1. Chatbotok és online ügyfélszolgálat: mesterséges intelligencia által vezérelt chatbotok szerepe a vendéglátóipari/szállodaipari élmény fokozásában.
2. AI-alapú fordítórendszerek hatása a vendéglátásban/szállodaiparban
3. Mesterséges intelligencia és etikai kérdések a vendéglátásban/szállodaiparban: a sztereotipizálás következményeinek vizsgálata.
Dr. Szőke Andrea
Altéma:
1. Digitális megoldások hatása az etikettre és a protokollra: netikett a vendéglátásban
2. Etikett és protokoll a rendezvényszervezésben/üzleti vendéglátásban/luxus vendéglátásban
Altéma:
1. A digitális kommunikáció hatása a vendéglátásban
2. Vendégközpontú kommunikáció sajátosságai a vendéglátás egyes szegmenseiben (pl. luxus vendéglátás, fenntartható vendéglátás stb.)
3. Többnyelvű kommunikáció kihívásai a vendéglátásban
4. Visszajelzések kezelése a vendéglátásban