BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

BGE Hallgatói fiók

  • Felvettek
      • Felvettek, hogyan tovább?
      • Az első lépések a BGE-n
      • Gólyatábor
      • Keresztféléves mesterképzés
      • Legfontosabb teendőid
      • Bejelentkezés az Egyetem informatikai rendszerébe
      • Finanszírozási feltételek
      • Rövidített alapképzés
      • Képzési díjak befizetése
      • Kollégiumi jelentkezés
      • Szintfelmérők
      • Kurzusfelvétel
      • Képzés helyszínének megválasztása
      • Diákhitel
      • Nyelvtanulás
      • Testnevelés
      • Beiratkozom
      • Online beiratkozás elsőéves hallgatóinknak
      • Online beiratkozás szakirányú továbbképzéses hallgatóinknak
      • Online beiratkozás doktori iskolánk hallgatóinak
      • Tűz- és balesetmegelőzési oktatás
      • Beiratkozás után
      • Diákigazolvány igénylés
      • Kreditbeszámítás
      • Etikai kódex
      • Mentorprogram
      • PSZK+ tehetséggondozási program
      • Hallgatói élet
      • Hallgatói szervezetek
      • Programok
      • Hallgatói öntevékeny csoportok
  • Tanulmányok
      • Tantervek
      • Felsőoktatási szakképzés
      • Alapképzés
      • Mesterképzés
      • Doktori képzés
      • Felnőttképzés
      • Tanulmányi követelmények
      • Beiratkozás
      • Félévi feladatok
      • Specializáció-választás
      • Külföldi tanulmányok
      • Önkéntesség
      • Szakdolgozat
      • Szakmai gyakorlat
      • Záróvizsga
      • Nyelvvizsga
      • Oklevél
      • Szabályzatok
      • Intézményi tájékoztató
      • Félévi feladatok
      • Díjak befizetése
      • Tantárgyi követelmények
      • Tárgy/kurzusfelvétel
      • Félév aktiválása
      • Kérvények
      • Pályázatok
      • Vizsgajelentkezés
      • Vizsgaidőszak
      • OMHV
      • Zárthelyi dolgozat
      • Intenzív Hét a BGE-n
      • Rövidített alapképzés
      • Kérvények
      • Adminisztratív
      • Elismerési
      • Méltányossági
      • Pénzügyi
      • Státusz
      • Személyes
      • Vendéghallgatói jogviszony
      • Részismereti képzés létesítése
      • Átvétel más felsőoktatási intézményből
      • Kivételes tanulmányi rend
      • Nemzetközi mobilitás
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Partnerintézmények
      • Programok
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Duális képzés
      • Duális képzés tájékoztatók elsőéveseknek
      • Rendszer és ügyintézés
      • Partnerek
  • Pénzügyek
      • Pénzügyek
      • Ösztöndíjak
      • Állami ösztöndíj feltételei
      • Átsorolás
      • Önköltség
      • További díjak
      • Diákhitel
  • Szolgáltatások
      • Ügyintézés
      • Problémamegoldás
      • Hallgatói Ügyfélszolgálat
      • Tanszékek
      • Dékáni Hivatalok
      • Hova fordulj a kérdéseiddel
      • Nyelvtanulás
      • Nyelvvizsgaközpont
      • Nyelvtanulás
      • GYIK az egyetemi nyelvtanulásról
      • Könyvtár
      • Könyvtár
      • Dolgozattár
      • Adatbázisok
      • Kollégium
      • Egyetemi Kollégium
      • Bagolyvár Kollégium
      • Lengyel Gyula Kollégium
      • Mátyásföld Kollégium
      • Sportolás
      • Testnevelés órák
      • Sportolási lehetőségek
      • Informatika
      • Informatikai szolgáltatások
  • Lehetőségek
      • Személyes fejlődés
      • TDK
      • Szakkollégium
      • Demonstrátori munka
      • Önkéntesség
      • BGE Vállalati Mentorprogram
      • PSZK Mentorprogram
      • BGE Élsportoló Program
      • Élsportolói mentorprogram
      • Hallgatói versenyek
      • Érdekvédelem
      • Hallgatói Önkormányzat
      • Fellebbezési rendszer
      • Hallgatói Szociális Bizottság (HSZB)
      • Test és lélek
      • Egyenlőség és sokféleség
      • Fogyatékossággal élő személyek
      • Mentálhigiénés tanácsadás
      • Egészséges életmód
      • Közösség
      • Hallgatói rendezvények
  • GYIK
  • Tájékoztató
      • Tájékoztatók
      • Tanév rendje
Nyitólap >
Vendéglátás Tanszék által meghirdetett szakdolgozat témák a magyar nyelvű Turizmus-vendéglátás alapképzés hallgatói számára
BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Vendéglátás Tanszék által meghirdetett szakdolgozat témák a magyar nyelvű Turizmus-vendéglátás alapképzés hallgatói számára
Vendéglátás Tanszék által meghirdetett szakdolgozat témák a magyar nyelvű Turizmus-vendéglátás alapképzés hallgatói számára

Frissítve: 2025.02.10.

Dr. Lugasi Andrea

Kerettéma: Egészséges táplálkozás

Altéma:

  1. Fenntartható és egészséges ételválaszték vendéglátó rendezvényeken
  2. Mit tesznek/tehetnek a séfek az egészséges táplálkozásért?
  3. A lassú főzés (slow cooking) táplálkozási és élelmiszerbiztonsági kérdései
  4. Meghökkentő ételek élelmiszerbiztonsági kockázatai
Kerettéma: Hagyományos és innovatív alapanyagok a vendéglátásban

Altéma:

  1. Vadak és a halak a gasztronómiában és az egészséges táplálkozásban
  2. Növényi/nem hagyományos fehérjealapanyagok, jelentőségük a vendéglátásban

Hidvégi Hedvig

Kerettéma: Hazai és nemzetközi cukrászdák kínálatának elemzése

Altéma:

  1. Nemzetközi és hazai csokoládé-trendek, preferenciák a fogyasztók körében
  2. Nemzetközi és hazai desszert-trendek és azok beillesztése a hazai cukrászdák kínálatában
Kerettéma: Innováció a cukrászatban

Altéma:

  1. Zöldségek megjelenése a desszertekben, kedveltségük vizsgálata
  2. Új desszert-trendek és a hozzá szükséges technológiai háttér vizsgálata


Kerettéma: A magyar tradicionális és megújuló konyha kínálata a vendéglátó egységekben

Altéma:

  1. Kézműves termékek, mint vonzerő a különböző gasztronómiai rendezvényeken
  2. A termőföldtől az asztalig – avagy az éttermek és a helyi termelők kapcsolata
  3. Magyarországi régiók kincsei gasztronómiai szemmel
Kerettéma: Vendéglátás története

Altéma:

  1. A 19. és 20. század fordulóján üzemelő cukrászdák kínálatának összehasonlító elemzése a jelenkor cukrásztermékeivel
  2. A kenyér kialakulása és fejlődése a kezdetektől napjainkig, kenyérváltozatok a világban


Dr. Fekete-Frojimovics Zsófia

Kerettéma: Marketing a vendéglátásban

Altéma:

  1. USP, azaz különleges termék a vendéglátásban
  2. A vendéglátás szerepe az országimázsban/városimázsban
  3. A márka, a brand és a corporate identity szerepe a vendéglátásban
  4. Influenszerek a vendéglátásban
Kerettéma: Minőségirányítás – minőségbiztosítás

Altéma:

  1. Minőségirányítási rendszerek használata a vendéglátásban
  2. Panaszszituáció-menedzsment és kezelése a vendéglátásban
Kerettéma: Fenntarthatóság

Altéma:

  1. Fenntarthatósági megoldások a vendéglátásban
  2. Zöld praktikák az éttermekben
Kerettéma: HR – Emberi erőforrásmenedzsment

Altéma:

  1. Atipikus foglalkoztatás a vendéglátásban
  2. Akadálymentesség az éttermekben
  3. Fogyatékossággal élők foglalkoztatása a vendéglátásban
  4. A vendéglátásban dolgozók nehézségei (munka-magánélet, kiégés, stb.)
  5. Vezetők a vendéglátásban

Dr. Debreceni János

Kerettéma: Vendéglátóhelyek vizsgálata

Altéma:

  1. Vendéglátóhelyek ellenállási képességének vizsgálata
  2. Új dolgozói készségek és kompetenciák vizsgálata a vendéglátásban
Kerettéma: A vendéglátás mikro- és iparági szintű elemzése

Altéma

  1. Új üzleti modellek vizsgálata a vendéglátásban
  2. Vendéglátóhelyek érintettjeinek vizsgálata
Kerettéma: Marketing a vendéglátásban

Altéma

  1. Új marketingeszközök vizsgálata a vendéglásban
  2. Szolgáltatásminőség vizsgálata vendéglátóhelyek esetében
Kerettéma: Mikro- és iparági szintű elemzés

Altéma:


  1. Új üzleti modellek vizsgálata a rendezvényi vendéglátás területén     
  2. Új dolgozói készségek és kompetenciák vizsgálata a vendéglátó rendezvényszervezésben

Dr. Lenkovics Beatrix

Kerettéma: Ételek a vendéglátásban (növényi eredetű élelmianyagok)

Altéma:

  1. Kenyérfajták és kenyérfogyasztási szokások vizsgálata. A kenyér választéka az adott hely étlapján, a gabonaalapú élelmiszerek szerepe a gasztronómiában.
  2. „Mentes.” Élelmiszerek és alapanyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei.
Kerettéma: Ételek a vendéglátásban (állati eredetű élelmianyagok)

Altéma:

  1. Sajt-gasztronómia
  2. Különböző élelmiszercsoportok szerepe, vendéglátóipari felhasználás lehetőségei.
Kerettéma: Italok a vendéglátásban

Altéma:

  1. Italok a világ minden tájáról, történetük és eredetük, fogyasztási szokások és vendéglátóipari felhasználásuk
  2. Borvidékek és boraik, bor és gasztronómia.

Karakasné Dr. Morvay Klára

Kerettéma: Az élelmiszerpazarlás csökkentési lehetőségei

Altéma:

  1. Az élelmiszerpazarlás mérése és elemzési lehetőségei
  2. Az élelmiszerpazarlás csökkentése – best practice-ek bemutatása és elemzése a szállodáknál és vendéglátóhelyeknél


Kerettéma: A fenntarthatóság trendjei és megvalósításának vizsgálata a szállodáknál

Altéma:

  1. A környezetvédelmi tevékenység hatékonysága
  2. A körkörös gazdaság (circular economy) lehetőségeinek vizsgálata a szállodáknál és vendéglátóhelyeknél
  3. Fenntartható rendezvények


Kerettéma: Üzemeltetési és gazdálkodási kérdések vizsgálata és elemzése egy szálloda példáján

Altéma:

  1. Revenue Management
  2. Élőmunka-gazdálkodás
  3. Krízismenedzsment
Kerettéma: Piaci és marketingkérdések vizsgálata és elemzése egy szálloda példáján keresztül

Altéma:

  1. Y- és Z-generációs vendégkör igényeinek, valamint a fogyasztói magatartás vizsgálata
  2. Márka és márkaérték vizsgálata és mérése szállodai példákon keresztül
  3. Online marketing-tevékenység hatékonyságának vizsgálata


Kerettéma: A szállodai szolgáltatás átalakulásának várható tendenciái és ezek hatása, mérése, alkalmazása

Altéma:

  1. Digitalizáció, robotizáció
  2. Big data, block chain
  3. Disruptive szereplők megjelenése, hatásai piaci esélyei
  4. AI és innováció
  5. Think out of the box!

Dr. Hámori Antal

Kerettéma: A vendéglátás jogi szabályozása

Altéma:

  1. A vendéglátás fogyasztóvédelmi jogi szabályozása
  2. A vendéglátás közigazgatási jogi szabályozása
  3. A vendéglátás hatósági ellenőrzése
  4. Hibás teljesítés a vendéglátás területén
  5. A borravaló és a felszolgálási díj szabályozása
  6. Vendéglátás a jogtörténet tükrében


Kerettéma: A szálláshely-szolgáltatási tevékenység jogi szabályozása

Altéma:

  1. A szálláshely-szolgáltatási tevékenység fogyasztóvédelmi jogi szabályozása
  2. A szálláshely-szolgáltatási tevékenység közigazgatási jogi szabályozása
  3. A szálláshely-szolgáltatási tevékenység hatósági ellenőrzése
  4. Hibás teljesítés a szálláshely-szolgáltatási tevékenység területén
  5. Az utazási szerződés jogi szabályozása
  6. Szálláshely-szolgáltatási tevékenység a jogtörténet tükrében
Kerettéma: A vendéglátás etikája

Altéma:

  1. A vendéglátásetika története
  2. A vendéglátásetika elmélete
  3. Vendéglátásetika a gyakorlatban


Balog-Siposné Szőcze Anikó

Kerettéma: Magyarországi választott kisebbségi népcsoport gasztrokultúrájának elemző bemutatása

Altéma:

  1. A ……….. gasztrokultúrájának elemző bemutatása (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán.)
Kerettéma: Ázsia fűszerei, és konyhái

Altéma:

1.      Az indiai konyha megjelenése a hazai vendéglátásban

2.      A japán konyha megjelenése a hazai vendéglátásban

Kerettéma: Vegetáriánus és vegán táplálkozás

Altémák:

1.      A világ vegetáriánus konyhája

Csulak Gergely

Kerettéma: „Craft” italok a vendéglátásban

Altéma:

  1. Kisüzemi italok a rendezvények világában
  2. Kisüzemi italok (sörök, párlatok) technológiájának vizsgálata
  3. Kisüzemi sörfőzdék vendéglátóipari tevékenységének vizsgálata
  4. Sörmarketing, brand építés a kisüzemi sörök világában (sörfőzdék, vendéglátás, rendezvények stb.)
Kerettéma: Sörtechnológia és termékfejlesztés

Altéma:

1.      A komló hatása a sör érzékszervi tulajdonságaira

2.      A sör alapanyagainak (maláta, komló, élesztő) felhasználási lehetőségei az ételkészítésben

3.      A komló hatása a sör mikrobiológiai stabilitására

Kerettéma: Kovász és kenyér

Altéma:

1.      A helyben készült pékárú jelentősége a kereskedelmi vendéglátásban

2.      A sütési technológia hatása a kenyér érzékszervi tulajdonságaira

Kerettéma: Ételek-italok harmóniája

Altéma:

  1. Étel-ital párosítások trendjeinek alakulása Magyarország fine-dining éttermeiben
  2. Magyar kisüzemi italok (sörök, párlatok) párosításának lehetőségei degusztációs menüsorokhoz

Nagy Mihály

Kerettéma: Hungarikumok készítése és ajánlása a vendéglátásban

Altéma:

  1. A pálinka készítése és ajánlása a vendéglátásban
  2. A tokaji borkülönlegességek készítése és ajánlása a vendéglátásban 


Kerettéma: Sörök készítése és ajánlása a vendéglátásban

Altéma:

  1. Sörök készítése és ajánlása a vendéglátásban (összehasonlító elemzés)
  2. Sörök megjelenése adott vendéglátó egység itallapján 
  3. Kézműves sörök megjelenése a vendéglátásban
Kerettéma: Borok készítése és ajánlása a vendéglátásban

Altéma:

  1. Borok készítése és ajánlása a vendéglátásban (összehasonlító elemzés)
  2. Borok készítése és ajánlása adott vendéglátó egység itallapján
  3. Adott borvidék borainak megjelenése gasztronómiában 


Kerettéma: Specialitások a vendéglátásban

Altéma:

  1. Adott vadászház vagy vadászétterem étel- és itallapjának specialitásai
  2. Az esküvőszervezés gasztronómiai sajátosságai
  3. Extrém vendéglátó egységek
  4. A kávéházi kultúra és adott kávéház bemutatása


Kerettéma: A helyben készített pékárú szerepe a vendáglátásban

Tóth Gábor

Kerettéma: Választékközlő eszközök modern megjelenése a vendéglátásban

Altéma:

  1. A különböző vendéglátó egységek étel- és italkínálati stratégiája
  2. Az étlap és különféle itallap-fajták tervezésének menete, a régiós alapanyagok megjelenési formái, szezonalitás figyelembevétele a tervezésben
Kerettéma: Munkaszervezés a vendéglátó egységekben

Altéma:

  1. Az egység által ellátott belső és külső rendezvények szervezésének, felépítésének tervezése, elemzése, különös tekintettel a tárgyi és személyi feltételek biztosítására


Kerettéma: Termékkészítés az üzletekben

Altéma:

  1. Az üzletben forgalmazott kevert italok bemutatása, készítésük jellemzői, a hozzájuk tartozó személyi és tárgyi feltételek ismertetése, választékközlő eszközeik tervezése, elemzése


+2 téma a Neptunban

Dr. Juhász-Dóra Katalin

Kerettéma: Szálláshelyek üzemeltetése, hazai és nemzetközi trendek a szállodaiparban

Altéma:

  1. Új koncepciók és üzleti modellek a szállodaiparban      
  2. Szálláshelyek üzemeltetése (esettanulmány)    
  3. Luxusszolgáltatások a szállodaiparban  
  4. Luxusszállodai miliő    
Kerettéma: Luxusszolgáltatások a vendéglátásban

Altéma:

1. Luxus- és innovatív szolgáltatások a vendéglátásban

2. A fizikai környezet hatásának vizsgálata az éttermi vendégélményben       

Gancsovné Rossi Krisztina

Kerettéma: Party szerviz/vendéglátó rendezvények lebonyolítása

Altéma:

1.         A party-service szolgáltatások összehasonlító elemzése kettő kiválasztott cég példáján keresztül

2.         Különleges ünnepi rendezvények szervezése és lebonyolítása konkrét vendéglátó üzlet/vállalkozás esetében

3.         A kiválasztott vállalkozás kínálatában és szolgáltatásaiban megfigyelhető változások a kezdetektől, valamint tervezett újítások

Kerettéma: A vendéglátó egység kínálata

Altéma:

1.         Különböző szolgáltatási színvonalú éttermek, vendéglők étel- és italválasztékának összehasonlító elemzése

2.         Napjaink fogyasztási szokásainak hatása az éttermi kínálatra és szolgáltatásokra

3.         Híres ételmódozatok eredete, és megjelenésük a mai magyar vendéglátásban

4.         Helyi termékekre épülő vendéglátás    

Kerettéma: Turizmus és vendéglátás

Altéma:

1.         Borutak és borturizmus által nyújtott speciális vendéglátás a hallgató által választott régióban

2.         Gyógy- és konferenciaturizmus hatása a vendéglátásra

3.         Vendéglátó egységek és helyi TDM szervezetek együttműködési lehetőségei egy  kiválasztott terület példáján keresztül

Kerettéma: Kávézási szokások, kávéházak

Altéma:

1.         A kávéházak kínálata régen és napjainkban

2.         A kávéfogyasztási szokások alakulása

3.         A kávé szerepe a vendéglátásban 

Bándoli Attila István

Kerettéma: Szállodai vendéglátás speciális szolgáltatásai

Altéma:

1.         Szállodai szobai étel/ital kínálat – minibár. Fejlesszük, vagy megszüntetjük?

2.         Emeleti felszolgálás – szobaszervíz a jövő szállodai szobájában

3.         Elkülönített emeleti vendéglátó szolgáltatások - Executive szint elemzése

Kerettéma: Szállodai vendéglátás gazdálkodása

Altéma:

1.         Árképzés módszerei és hatásuk az eredményre

2.         Választék optimalizálás jelentősége

3.         Eladási statisztikák elemzése

4.         Eredményszintek és számításaik bemutatása

Kerettéma: Rendezvények külső helyszíneken

Altéma:

1.         Különleges rendezvényhelyszínek vonzereje

2.         Milyen rendezvény lebonyolítást igényelnek a különböző alkalmak?

3.         Hogyan biztosíthatjuk távoli helyszínen a minőséget?   

Kerettéma: Special Hotel F&B services

Altéma:

1.         Minibar in the hotel room. Are we developing or eliminating it?

2.         Room service in the hotel room of the future

3.         Executive Floor in the Hotels   

Kerettéma: Successful management of Hotel F&B

Altéma:

1.         Pricing methods and their impact on the result

2.         Importance of the optimization of the selection

3.         Analysis of sales statistics

4.         Presentation of profit levels and their calculations     

Kerettéma: Events at offsite venues

Altéma:

1.         Attraction of special event venues

2.         What kind of service do different occasions require?

3.         How can we ensure quality in a remote location?

Dr. Geréné Dr. Radványi Dalma

Kerettéma: Mikroorganizmusok szerepe a vendéglátásban

Altéma:

  1. Beltéri penészek jelentősége a vendéglátásban
  2. Káros mikroorganizmusok, mint élelmiszerbiztonsági kockázatok
Kerettéma: Illatanyagok vizsgálata

Altéma:

  1. Fűszerek aromájának változása szárítás hatására
  2. Szárítási folyamatok nyomonkövetése 

Szakál Dorina

Kerettéma: Fogyasztói döntéshozatal a vendéglátásban

Altéma:

  1. Az éttermi étlapokban rejlő lehetőségek az egészségesebb életmód támogatása érdekében
  2. Allergének feltűntetésének és a fogyasztói döntéshozatal támogatásának lehetőségei

Adorján Krisztián

Kerettéma: Emberi erőforrás-menedzsment a szállodaiparban és a vendéglátásban

Altéma:

  1. Karriertervezés a szálloda/vendéglátás munkaerőpiacán a MI korában
  2. Alkalmazkodóképesség a vendéglátásban/szállodaiparban a mesterséges intelligencia korában
  3. A kemény (hard) készségek és puha (soft) készségek a szálloda és/vagy vendéglátás munkaerőpiacán a mesterséges intelligencia korában
  4. Szállodaipari és/vagy vendéglátóipari munkaerőpiac a 4. ipari (digitális, MI) forradalom idején
Kerettéma: Kávéházak a magyar vendéglátás történetében

Altéma:

  1. Történelmi kávéházak szerepe a turizmusban
  2. A hagyományos kávéházi kultúra megmaradásának lehetőségei a XXI. században
  3. Történelmi kávéházak kínálatának összehasonlító elemzése az újhullámos/franchise kávézók kínálatával
Kerettéma: Vendéglátás gazdálkodása, kínálata és szolgáltatásai

Altéma:

  • Óceánjáró hajók / folyami luxushajók szolgáltatásainak, vendéglátó kínálatának összehasonlító elemzése
  • Különleges vendéglátóhelyek gazdálkodása Magyarországon
  • Létszámgazdálkodás a szállodaipar és/vagy vendéglátóipar munkaerőpiacán a mesterséges intelligencia korában

Dr. Szőke Andrea

Kerettéma: Etikett és protokoll a vendéglátásban

Altéma:

1.     Digitális megoldások hatása az etikettre és a protokollra: netikett a vendéglátásban

2.     Etikett és protokoll a rendezvényszervezésben/üzleti vendéglátásban/luxus vendéglátásban

Kerettéma: Kommunikáció a vendéglátásban

Altéma:

1.     A digitális kommunikáció hatása a vendéglátásban

2.     Vendégközpontú kommunikáció sajátosságai a vendéglátás egyes szegmenseiben (pl. luxus vendéglátás, fenntartható vendéglátás stb.)

3.     Többnyelvű kommunikáció kihívásai a vendéglátásban

4.     Visszajelzések kezelése a vendéglátásban

2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette