Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
ISSUE
Az ISSUE (Innovative Solutions for SUstainability in Education, azaz Innovatív fenntarthatósági megoldások az oktatásban) c. ERASMUS+ projekt a BGE fenntarthatósági törekvéseinek egyik zászlóshajója. A 2018 őszén induló projektben koordinátorként 5 európai egyetemmel és 3 szakmai szervezettel együtt dolgozunk azon, hogy a fenntartható fejlődés elvein és céljain alapuló különféle oktatási eszközöket fejlesszünk ki az egyetemi közösségek számára. Az ISSUE valóban a MI ÜGYÜNK - benne van minden, ami a BGE-nek igazán fontos: felelősség, fenntarthatóság és szakmaiság.  


A nemzetközi ISSUE projekt a fenntartható fejlődés alapelveire és céljaira épülő különféle oktatási eszközök kifejlesztésén, és ezeknek a felsőoktatási intézményekben történő adaptálásán dolgozik. A fenntarthatóság témakörének minden szervezet életében jelen kell lennie a tudás, az elkötelezettség, az együttműködés és az innováció által. Célunk, hogy a felsőoktatási intézmények lehetővé tegyék, hogy alkalmazottaik és hallgatóik ne csak megértsék a fenntarthatóság fogalmát, hanem képessé váljanak felelősen cselekedni és előmozdítsák a fenntarthatóság gyakorlatát. E cél elérése érdekében az ISSUE projekt modern pedagógiai megközelítéssel fejleszt innovatív eszközöket a fenntartható fejlődés különféle szempontjai alapján, amelyeket az egyetemek belső közössége számára egyedileg alakítanak ki. Az ISSUE projektnek természetesen saját, angol nyelvű weboldala van, azonban szeretnénk, ha a projektben felhalmozott tudás a lehető legtöbb érintetthez eljutna, így az alábbi oldalon magyar nyelven is beszámolunk a legfrissebb hírekről és eseményekről és közzétesszük azokat az anyagokat, mely reményeink szerint sokaknak, sokféleképpen hasznos lehet.

PROJEKT ELEMEKELÉRÉS

Integrált jelentés kiadásához segédlet fejlesztése a felsőoktatási szektor számára  

letölthető ITT. 

A fenntartható fejlődésre összpontosító módszertani kézikönyv legjobb gyakorlatok és esettanulmányok gyűjteménye 

letölthető ITT. 

Fenntarthatósági eszközök és megoldások fejlesztése felsőoktatási intézmények számára 

  • 21 Napos Kihívás - szemléletformáló oktatási program  
  • A Jövő Fenntarthatósági Vezetői képzési program
  • Zöld Iroda Stratégia – eszközkészlet és iránymutatás 
  • Szabadulószoba a fenntartó fejlődési célokra/témákra összpontosítva) 

letölthető:

A projekt eredményeinek különböző érintettek felé történő terjesztése érdekében több regionális rendezvény kerül megrendezésre a partnerországokban a következő években. A hazai események megtalálhatók a rendezvénynaptárban, hasznos, érdekes, letölthető anyagokért pedig IDE kell kattintani.

Háttér 

A felelős gondolkodás a BGE tradicionális értékei közé tartozik és jelenleg is stratégiájának fókuszában áll. Az egyetem 2017 első félévében megalkotta és elfogadta fenntarthatósági stratégiáját, amelynek alapján felelős felsőoktatási intézményként tudatosan felméri, kezeli és kommunikálja saját társadalmi-gazdasági-környezeti hatásait, a tapasztalatokat pedig beépíti működési, kutatási és oktatási stratégiájába. A fenntarthatósági stratégia egyik kulcsterülete a felelős oktatás és kutatás, és az ISSUE pályázat részeként az Egyetem olyan módszertani megoldásokat keres, amellyel a belső közösséget segíti a téma mélyebb megértésében és aktivizálhatja a résztvevőket, bevonva őket a fenntarthatósági kezdeményezésekbe. A módszertanok és megoldások esetén elsődleges, hogy minél több gyakorlati, valós gazdasági kihívást bemutató elem megjelenjen, továbbá élményalapú, a gamification szemléletet erősítő megoldások szülessenek. A hallgatók és munkavállalók bevonása mellett hangsúlyos az üzleti szereplőkkel való közös gondolkodás kialakítása, releváns esettanulmányok, szakmai együttműködések és kezdeményezések által. Mivel az Egyetem a PRME (Principles for Responsible Management Education) szervezet tagja, így a partnerek kiválasztásánál szempont volt, hogy más nemzetközi csatlakozókkal közösen pályázzunk. 

Célok 

A megkezdett ISSUE projekt fő célja, hogy a fenntartható fejlődés elvein és céljain alapuló különféle oktatási eszközöket fejlesszen ki és alkalmazzon a felsőoktatási intézményekben. A fenntarthatósággal kapcsolatos gondolkodást minden szervezet életébe be kell építeni a tudás, az elkötelezettség, az együttműködés és az innováció révén. A felsőoktatási intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a vezetésük, a karok, a személyzet és a diákok ne csak megértsék a fenntarthatóságot, hanem képesek legyenek fenntartható módon cselekedni, viselkedni és a fenntartható gyakorlatokat terjeszteni. A projektpartnerek különböző fenntartható fejlődési témákban olyan tartalmakat és eszközöket fognak kifejleszteni, amelyek modern pedagógiai megközelítéssel, az egyetem különböző célcsoportjaihoz igazodnak. 

Együttműködő partnerek  

Egyetemi partnerek: 

Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapest (Magyarország) - Koordinátor 

Leeds Beckett University, Leeds (Egyesült Királyság) 

IEDC Bled School of Management, Bled (Szlovénia) 

Cologne Business School, Köln (Németország) 

Lappeenranta University of Technology, Lappeenranta (Finnország) 

Szakmai partnerek: 

INFODEF, Valladolid (Spanyolország) 

BCSDH – Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért, Budapest (Magyarország) 

CEEMAN - International Association for Management Development in Dynamic Societies, Bled (Szlovénia) 

A BGE-s csapat  

Dr. Csillag Sára – projektvezető 

Dr. Szegedi Krisztina – szakmai vezető 

Varga László – projektkoordinátor 

Huj Éva – projektadminisztrátor 

szakmai megvalósítók: 

Nagy Andrea  

Dr. Győri Zsuzsanna 

Körtvési Dorina 

Sebestyén Gabriella 

Hegedűs Anna Fanni

Szennay Áron 

Yahia Khan