Chosen language
  HU - Magyar
  When you switch, the information available in that language is displayed.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Jövő Értékláncai Kiválósági Központ

A Központról


A vállalati értékláncok és beszállítói hálózatok szerves részei és alakítói a jelen gazdasági folyamatainak. Ismeretük rávilágít a munkamegosztás globális, számos vállalkozást, partnereiket és további szervezeteket érintő rendszerére. Ebben a munkamegosztásban Magyarország is részt vesz, számos hazai vállalkozás tagja különböző globális értékláncoknak, beszállítói hálózatoknak. Az elmúlt évek technológiai változásai és más megatrendek hatására ezek a struktúrák átalakuláson mennek keresztül. Annak érdekében, hogy az ország, és a vállalkozások ebben a helyzetben a lehető legtöbbet tudják elérni, fontos feltárni, megismerni ezeknek a hálózatoknak a lényegét, a globális beszállítói hálózatok működését, a hálózatok irányításának jellemzőit, az innovációs folyamataikat, hatásukat a helyi gazdaságra.


A Jövő Értékláncai Kiválósági Központ (JÉKK) azzal a céllal jött létre, hogy kutatásokat végezzen a globális értékláncok és beszállítói hálózatok jellemzőiről és jövőbeli fejlődési irányukról a hazai gazdaság fejlődése érdekében. A munkában a BGE mindhárom karának munkatársai részt vesznek, külsős munkatársakkal, doktorandusz és egyetemi hallgatókkal együtt.

A JÉKK küldetése, hogy a globális értékláncok és beszállítói hálózatok helyzetét és jövőbeli fejlődési irányát feltárja makro- és mikrogazdasági vetületben, a digitális technológia által kiváltott változások tükrében. Ennek érdekében:

 • Kutatásokat végez;
 • Oktatási tevékenységet valósít meg;
 • Felnőttképzési programokhoz tudásanyagot teremt;
 • Az ipari igényekre választ adó projekteket valósít meg, kiaknázva az ipar-egyetem kapcsolatokban rejlő előnyöket.

A JÉKK kutatásai két egymással összefüggő, egymást kiegészítő dimenzióban folynak, amelyek egyben kijelölik a központ két kutatási irányzatát:

 1. Az értékláncok szerkezeti változásainak elemzése (makroszint)
 2. Az üzemszervezési követelmények átalakulásának feltárása, a digitalizációból eredő termelékenység-/hatékonyságjavítási kényszer és késztetés bemutatása (mikroszint)

A makro- és a mikroszintű megközelítés ötvözése képes a korábbi kutatásoknál teljesebb képet adni, hiszen a nemzetközi áru- és szolgáltatásáramlások az értékláncok több rétegében képződött értékek és gazdasági eredmények összegződésének tekinthetők.

A kiválósági központ vezetője

egyetemi docens
 • Iroda: 1165 Budapest, Diósy Lajos utca 22-24.
 • Iroda: E épület, II. emelet, 16-os szoba
 • Telefon: +36 1 467-7800
 • Belső mellék: 994
 • Email: Horvath.Annamaria@uni-bge.hu

A Központról bővebb információ ITT található.