Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETEME

Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK EGYETEME
Az alapítványi fenntartói modell

A modellváltást követően az egyetemek fenntartói jogait e célra létrehozott alapítványok veszik át a jelenlegi fenntartótól, az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A BGE esetében, a T/15717 sz. törvényjavaslat értelmében, ez a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány lesz. Az Alapítvány fenntartóként felel az egyetem intézményi, pénzügyi működéséért.

​Egyetemünk a modellváltás után államilag elismert, egyetemként működő felsőoktatási intézményként működik tovább, melynek fenntartója és tulajdonosa az Alapítvány.

​Az Alapítvány ügyvezetését legalább öt személyből álló kuratórium látja el. A Kuratórium tagjait az ITM nevezi majd ki.

​A Kuratórium összetételének meghatározásánál lényeges szempont, hogy az Egyetem fenntartói testülete mind szakmai, mind akadémiai és üzleti szempontokat egyaránt tudjon érvényesíteni, és így stratégiai vízióval, pénzügyi és menedzsment tudással támogassa egyetemünk további fejlődését, céljainak megvalósulását.

A Kuratórium mellett feláll egy háromtagú felügyelőbizottság is. Az Alapítvány alapvető támogató személyzetét egy állandó könyvvizsgáló, vagyonellenőr és egy titkár képezi. 

A Kuratórium és a Szenátus jogköreinek megoszlásának pontos meghatározása kidolgozás és egyeztetés alatt van.

A Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (Nftv 94. § (6)) alapján az intézmény alapító okirata rendelkezhet úgy, hogy a fenntartó fogadja el a felsőoktatási intézmény költségvetését, a számviteli rendelkezések alapján elkészített éves beszámolóját, szervezeti és működési szabályzatát, vagyongazdálkodási tervét, gazdálkodó szervezet alapítását, gazdálkodó szervezetben történő részesedés szerzését, az egyetem Szenátusnak véleményezési vagy egyetértési joga mellett.

Ugyanakkor fontos, hogy az oktatási-kutatási kérdésekben továbbra is az egyetem Szenátusa rendelkezik a legnagyobb hatáskörrel, így a továbbiakban is e testület dönt a képzési és kutatási tevékenységet, valamint a minőségbiztosítást érintő kérdésekben.