Chosen language
  HU - Magyar
  When you switch, the information available in that language is displayed.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Önkéntesség
A Miért jó Neked? c. fejezetben már alaposan körbejártuk, hogy mit ad az önkéntes tevékenység, és hogy miért is érdemes a BGE Fenntarthatósági Hálózatához csatlakozni, akár tagként, akár egy konkrét projekt gazdájaként. Most azt szeretnénk megmutatni, hogy Egyetemünkön hányféleképp jelenik meg az önkéntes tevékenység, és hogy mit jelent ez pontosan. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki megtalálja majd a módját, hogy részt vegyen ezekben a fantasztikus kezdeményezésekben.  


Hiszünk abban, hogy a BGE versenyképességének és fejlődésének elengedhetetlen feltétele és legfőbb mozgatórugója egy jól szervezett, közös értékeket valló, összetartó közösség. Közel 18.000 hallgatónk mellett, mintegy 1.000 fő összetartó, felelős és szakmailag felkészült munkatársunk van. Egy ekkora közösségnek óriási a felelőssége, de egyben a lehetősége is arra, hogy nagy hatást tudjon elérni cselekedeteivel. Az egyik ilyen hatás az önkéntes tevékenységből eredhet.  

 Mielőtt 2018-ban elkezdtünk a BGE önkéntes tevékenységeinek tudatos és szervezett összehangolását, egy teljes közösséget érintő felmérést készítettünk arról, hogyan viszonyulnak a BGE polgárai az önkéntességhez, milyen elképzeléseik vannak, milyen területeken, és milyen keretek közt mozognának, illetve mennyi időt tudnak erre szánni. A téma iránti érdeklődést már az is elárulta, hogy a felmérésünket rekordszámban töltötték ki mind a hallgatók, mind a kollégák. A legfontosabb eredmények:  

 • A megkérdezettek 70%-a önkénteskedett már életében.  
 • A válaszadók 76%-ának volna kedve a jövőben is önkénteskedni. 
 • Jellemzően könnyű fizikai (80%) és nem szakmai, szellemi (71%) munkával járulnának hozzá a munkához a megkérdezettek. 
 • Az önkéntes munka kapcsán megjelölt területek a sport és hobbi (55%), az állatvédelem (46%), az oktatás (45%) és a környezetvédelem (41%) 
 • A megkérdezettek 49%-a két órát, valamint 55%-uk 2-4 órát szánna önkéntes tevékenységre. 

És hogy mit jelent számunkra az önkéntesség?  A legtöbbünket 

 • a segítségnyújtás öröme 
 • a hasznosság érzése és  
 • a tapasztalatszerzés motivál!  
Önkéntesség kurzus  

Összhangban az egyetemi stratégia Felelős és Fenntartható Egyetem célkitűzéseivel, örömmel tájékoztatjuk a hallgatókat, hogy az önkéntes munka már kreditpontos tárgyként is teljesíthető, és így még többet tudunk közösen tenni a társadalmi hatásunk erősítéséért. A részletek kialakításánál az Oktatási Bizottság számtalan lehetőséget mérlegelt, az egyik legfontosabb volt, hogy több módon is lehessen a kurzust teljesíteni, igazodva az egyéni igényekhez és időbeosztáshoz: 

 • A BGE egyes egységei által meghirdetett programokhoz lehet önkéntesként csatlakozni, ezeket minden esetben az adott kar Tanulmányi Bizottsága hirdeti meg és dolgozza ki a részleteket.  
 • A Fenntarthatósági Központ és Hálózat által meghirdetett önkéntes kezdeményezések elszámolására is van lehetőség (pl. Önkéntesség Hete és egyéb kezdeményezések), az aktuális kezdeményezésekről bővebb információ az Események menüpont alatt, illetve a BGE Facebook oldalán érhető el. 
 • Az egyetemi tanulmányok alatt lehetőség van a civil.info.hu oldalon regisztrált szervezetek által kezdeményezett önkéntes programokon való részvétel elismertetésére is.  

A hallgatókra vonatkozó minden praktikus és a tantárgy teljesítéséhez szükséges információ megtalálható a Hallgatói Fiókban. 


Önkéntesség hete

A felmérés alapján közösségünk örömmel vett volna egy közös, szervezett és központilag koordinált összegyetemi megmozdulást, így egy régi álmunk valósult meg, amikor 2019 tavaszán meghirdettük a BGE Önkéntesség Hetét, ami április 29. és május 5. között az Egyetemen első alkalommal került megrendezésre.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Önkéntesség Hetén több mint 155 résztvevő önzetlen összefogásának köszönhetően, 10 szervezettel együttműködve segítettünk másokon! KATT, ha bővebben szeretnél róla olvasni!

Természetesen a jövőben is évente tervezünk ilyen megmozdulást, melyről mindig megtaláljátok az aktuális infót a rendezvénynaptárban és persze a közösségi médiában is! Te is benne vagy? Tavaly Ők is benne voltak! 

Ad hoc önkéntes feladatok  

Önkéntes munkára persze nem csak egy adott héten van lehetőség. Többször is előfordult, hogy a Fenntarthatósági Hálózat tagjai, vagy épp hallgatóink kerestek meg minket egy-egy ötlettel, lehetőséggel, amibe sikerült másokat is bevonnunk. Jó példa erre, hogy 2019 Karácsonyán - az Önkéntesség Hetében szervezett élelmiszer címkézés után - újabb közös akciót szerveztünk az Élelmiszerbank csapatával. A szokásos karácsonyi adománygyűjtéshez egyetemünk is csatlakozott és 3 napra örökbe fogadtuk az Újhegyi Auchan áruházat, hogy tartós élelmiszert gyűjtsünk a rászorulók számára. Végül tonnás hétvégét zártunk: a teljes gyűjtés vége 1.275 kg adomány lett, az élmény pedig feledhetetlen volt!

BGE a Közösségért  

Legfrissebb kezdeményezésünk a BGE a Közösségért oldal, melyet a koronavírus járványhelyzet hívott életre, de valójában sokkal többről szól. A lényege, hogy létrehoztunk egy platformot, melyen belső közösségünk jelenleg létező szellemi termékeit tesszük elérhetővé egymás és a külvilág számára, valamint önkéntes személyes felajánlásokat gyűjtünk. Óriási büszkeség, hogy jelenleg közel 150 szabadon felhasználható anyagunk és 14 személyes felajánlásunk van. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a belső közösség tagjai miként segítettek másoknak a vírushelyzet idején, ezért egy rövid felmérést készítettük:


Ha többet szeretnél megtudni a BGE a Közösségért kezdeményezésről, akkor kattints IDE!  Reméljük, hogy a fenti összefoglalóból mindenki meg tudja találni az önkéntesség azon formáját, ami a legközelebb áll hozzá. Ha mégis úgy éreznéd, hogy kimaradt valami, vagy csak van egy jó ötleted, akkor keress minket ITT.