Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Általános információk kiutazó Erasmus hallgatóknak

Kedves Hallgatók!

Ezen az oldalon azokat a hasznos információkat találjátok, amik a sikeres, elnyert Erasmus pályázás esetén nyújt segítséget a mobilitás megszervezésében. A legfrissebb, aktuális információkat itt találjátok:

Erasmus+ step by step guide hallgatói mobilitás

Erasmus Information Hub

Kérdés, ügyintézés kapcsán keressétek:
Schrauf-Csizmadia Erzsébet
Erasmus+ koordinátor - tanulmányi mobilitás
schrauf-csizmadia.erzsebet@uni-bge.hu

Vagy foglaljatok időpontot online konzultációra:

Erasmus virtuális iroda Tanulmányi Mobilitás

1. Mobilitás előtti teendők

A mobilitás megszervezése komoly előkészítést igényel, ezért fontos, hogy a mobilitási tevékenységet minden szempontból átgondold! A mobilitás tudatos megszervezése biztonságosabbá és élvezetesebbé teszi a külföldi tanulmányokat.

Nézz utána, szerezz információt!

 • Böngészd át a kiszemelt fogadó intézmény honlapját, kurzuslistáját (a "Tippek a mobilitás tervezéséhez" részben találjátok ezen az oldalon) és jelentkezési feltételeit! Fontos, hogy mobilitási hely választásánál az alábbiakat mérlegeld:
 • Milyen országba szeretnél utazni?
 • Milyen partnerintézményeink vannak az adott országban?
 • Milyen tárgyaid lesznek a mobilitás megvalósításának időszakában, illetve utána a mintatanterved szerint? Ennek tudatában nézd át a leendő célintézmény kurzuslistáját, és mérlegeld, hogy milyen tárgyakat fogsz tudni befogadtatni és hogyan (lásd. Tantárgyak megszervezése részt alább)!
 • Javasoljuk, hogy min. 20 kredit értékben vegyél fel tárgyat a fogadóintézményben, így biztosan tudod majd teljesíteni a minimum kreditteljesítési elvárást. Erasmus esetében minimum 15 kreditet kell teljesíteni; Campus Mundi esetében minimum 20 kreditet kell teljesíteni és beszámíttatni. (Amennyiben nem teljesíti a hallgató a minimális kreditelvárást, előfordulhat vissza kell fizetnie a támogatás teljes vagy részarányos összegét!) 
 • Nézd meg pontosan, hogy mikor kezdődik a félév a választott intézményben, mert előfordulhat, hogy nem az itthoni időbeosztás szerint fogod teljesíteni a félévet. 
 • Fordíts időt arra, hogy tanáraiddal is konzultálj a tárgyak befogadhatóságával kapcsolatban. 
 • A lakhatási lehetőségek felől is érdeklődj, mert nem minden partnerintézményünk rendelkezik kollégiumi elhelyezéssel, de azok esetében is, ahol igénybe vehető a szolgáltatás, időben kell jelentkezni, hogy kapj helyet.


Tantárgyak megszervezése


A mobilitási tevékenység egyik legfontosabb eleme — az interkulturális készségek fejlesztésén túl —, hogy a külföldön töltött időszak során tanult tárgyakat elismeri a BGE. 

Ehhez azonban már a mobilitás megkezdése előtt is érdemes tájékozódni és konzultálni a befogadás lehetőségeiről. 

 • A szabadon választható tárgyak keretére korlátozás nélkül beszámít-ható bármilyen Erasmus-tárgy (szakonként min. 12 kredit). 
 • A kötelezően választható tárgyak keretére beszámítható bármely tárgy, ami az adott kötelezően válaszható csoportba tematikusan illeszkedik (szakonként 6-18 kredit). 
 • Kötelező tárgyaknál minden tantervhez meghatározásra kerülnek modulok, (pl. módszertan, köz- és nemzetközi gazdaságtan, menedzsment, marketing, pénzügyek stb.) és modulon belül bármilyen illeszkedő tárgy elfogadható lesz. 
 • A specializáció tárgyai helyett is teljesíthető lehet Erasmus-tárgy, ha az tartalmilag és szakmailag elfogadható és a záróvizsga követelményeknek megfelelő 
 • A mobilitási pályázat elnyerése után a hallgatónak össze kell állítania a jelentkezési anyagot, ami a Learning Agreementből és a jelentkezés során feltöltött dokumentumok eredeti példányaiból áll.
 • A Learning Agreementben jelölni kell azon tárgyakat, amelyeket külföldön, a mobilitás alatt fog felvenni a hallgató. (A táblázat)
 • A Learning Agreementben jelölni kell azon tárgyakat, amelyeknek szeretné beszámíttatni a külföldi tárgyak eredményét a hallgató. (B táblázat)
 • Előzetes egyeztetés az érintett tárgyak oktatóival a beszámítás módjáról és mértékéről.
 • A kiutazás előtt a Neptunban kell kérni az ekvivalencia vizsgálatot. Kötelező tárgy, specializációs tárgy, illetve kötelezően választható tárgy esetében mindig kötelező ekvivalencia vizsgálatot kérni. Amennyiben szabadon választható tárgynak szeretné beszámíttatni a hallgató kinti tárgyat, ekvivalencia vizsgálat nem szükséges, ugyanakkor a B Táblázatban ezeket a tárgyakat is fel kell tüntetni. Az ekvivalencia vizsgálat eredményének tudatában már a mobilitás megvalósulásakor tudni fogod, hogy az adott tárgyat milyen módon tudod befogadtatni a mobilitás végén.

Pénzügyek


 • A nyertes pályázók pénzügyi támogatása egyrészt a külföldön töltött napok száma alapján megítélt megélhetési támogatásból, másrészt az utazási támogatásból tevődik össze. 
 • A megélhetési támogatás összegét befolyásolja a külföldön töltött napok száma, illetve az ország megélhetési kategóriák szerinti besorolása. 
 • A nemzetközi kreditmobilitási pályázat (KA107) keretein belül megvalósuló mobilitások esetében kap a hallgató utazási támogatást, melynek összege távolságfüggő. 
 • Az így kapott támogatási összegből kell az utazás, szállás, megélhetés költségeit fedeznie a nyertes pályázónak. Az Erasmus+ pályázat keretein belül elnyerhető pénzügyi támogatás ösztöndíj jellegű támogatás ezért, előfordulhat, hogy ez az összeg nem fedez minden a mobilitási időszak során felmerülő költséget, így a várható kiadásokról célszerű előre tájékozódni. 
 • Az ösztöndíjat egy összegben kapja meg a nyertes pályázó.
 • Fontos, hogy a megélhetési költség kategória besorolás alapján is tájékozódj, hogy adott országban mire lesz elég az ösztöndíj. 

Éppen ezért időben kezd el szervezni a kiutazást és szükséges dokumentumainak aláíratását!

Támogatási ráták havi bontásban a célországok megélhetési kategória szerinti besorolása alapján

OrszágTanulmányi célú mobilitásSzakmai gyakorlat

Magas megélhetési költségű országok

Dánia, Finnország, Izland, Írország, Lichtenstein, Luxemburg, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország

520 €/hó

620 €/hó

Közepes megélhetési költségű országok

Ausztria, Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Hollandia, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország

520 €/hó

620 €/hó

Alacsonyabb megélhetési költségű országok

Bulgária, Csehország, Macedónia, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország

470 €/hó

570 €/hó

Rendkívüli szociális támogatás: hátrányos helyzetű hallgatóknak (külön pályázat alapján)

200 €/hó

100 €/hó

Tippek a mobilitás tervezéséhez

Ahhoz, hogy a mobilitás megvalósítása alatt ne legyen problémád az itthoni tárgyak teljesítésével, ne felejts el kedvezményes tanulmányi rendet kérni! Az Erasmus mobilitás alatt az óralátogatások alóli felmentést ezen keresztül tudod hivatalosan kérni, amivel számodra és tanáraid számára is egyértelműbb lesz az adott tárgy teljesítésével kapcsolatos követelmény.

A pénzügyek kalkulálásánál vedd figyelembe, hogy az itthoni megélhetési költségek mekkora arányban fognak változni a választott célországban! Egyik fontos eleme a havi kiadásoknak a lakhatási célú kiadás, ezért tájékozódj, hogy a választott partnerintézmény rendelkezik-e kollégiumi férőhellyel vagy sem. Ez jelentősen tudja befolyásolni a kiadások mértékét. 

Az ösztöndíj beosztásában több olyan oldal is a segítségedre lehet, ahol a célország megélhetési költségeit összehasonlíthatod a magyarországi kategóriákkal, így jobban fel tudsz készülni a mobilitási időszakra. Mi a Numbeot szoktuk használni összehasonlítási alapnak: www.numbeo.com 

Az Erasmus+ App-ot letöltheted a Google Play store-ban (Android készülékekre), illetve az Apple Store-ban (iOS készülékekre).

Számítógépről a https://erasmusapp.eu/ linken éred el az applikációt.

Az OLA segítségével a Learning Agreementhez kapcsolódó adminisztrációt elektronikusan tudod végezni. A partnerintézményeknél mindenhol jelöltük, hogy az esetükben elérhető-e az OLA használata.

2. Mobilitás alatti teendők

Ha sikerült jól megszervezni a mobilitás előtti teendőket, akkor a mobilitás alatt a külföldi tanulmányok vagy szakmai gyakorlat megvalósítása és élvezése mellett az alábbi adminisztratív ügyekre kell odafigyelni.

Tantárgyak szervezése

 • A mobilitási időszakban előfordulhat, hogy a korábban kiválasztott tárgyat nem tudja felvenni a hallgató. Ennek az órarendi ütközéstől a tárgy meghirdetésével összefüggő problémáig számos oka lehet.
 • A mobilitási tevékenység megvalósítása során az első egy-két hétben lehetőség van a tantárgylista módosítására.
 • Ezt jelölni kell a Learning Agreement vonatkozó részében (C és D táblázat), továbbá tájékoztatni az Erasmus koordinátort.
 • Amennyiben a tárgylista változása a beszámítást is érinti, ekkor is szükség lehet előzetes egyeztetésre az érintett tárgy oktatójával a beszámítás módjáról és mértékéről. Illetve ekkor is kérni kell - kötelező tárgyak, kötelezően választható és specializációs tárgyak esetében - az ekvivalencia vizsgálatot.

3. Mobilitás utáni teendők

A mobilitás lezárása nem a hazaérkezéssel zárul, hanem a szükséges dokumentumok leadásával, a szerződéses kötelezettségek teljesítésével. A benyújtás módjáról szintén itt tudtok tájékozódni:
Erasmus+ step by step guide hallgatói mobilitás

Emellett fontosnak tartjuk, hogy tapasztalataitokat is megosszátok másokkal, ezért örömmel fogadjuk az élménybeszámolókat is.

Mobilitás lezárása

 • Hazaérkezés után a külföldi részképzés során teljesített tárgyak eredményeinek (Transcript of Records) - és szükség esetén az ekvivalencia vizsgálat eredményének - birtokában, a hallgató elindíthatja a kreditbeszámítási folyamatot.
 • A kreditbeszámítás a benyújtástól számítva, legfeljebb 30 napot vesz igénybe (végzős hallgatók esetében gyorsított eljárásban).
 • Fontos tisztában lenni azzal, hogy a teljesített tárgyakat nem csak a mobilitás megvalósításának félévében lehet beszámíttatni, hanem az azt követő félévekben is.
 • A mobilitás végén ki kell tölteni az EU Survey-t, ami a mobilitási időszak tapasztalatairól szóló kérdőív, mely minden Erasmus programban résztvevő számára kötelező.

Mobilitással kapcsolatos dokumentumok

Mappa, dokumentum neve
Utolsó módosítás

Pályázattal kapcsolatos dokumentumok - PSZK

Frissítve:
2022. március 25.