Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Elismerési kérvények
Ha egy másik képzésen korábban már teljesítettél egy tárgyat, ami (vagy amihez hasonló) szerepel a mostani képzésed tantervében, akkor kezdeményezheted a kreditelismerést. Sikeres elismerés esetén a mintatantervben előírt kötelezettségeidből kevesebbet kell teljesítened. 


Az eljárásnak két része van:

 1. ekvivalenciavizsgálat
 2. kreditátvitel. 

Az ekvivalenciavizsgálat során nézzük meg, hogy az általad korábban megszerzett tudásanyag mennyire felel meg a jelenlegi tantervedben szereplő tárgy tudásanyagának. Ezt a tematikák összehasonlításával tesszük meg. A vizsgálat eredménye bekerül a Neptun ekvivalencia-adatbázisába, vagyis a továbbiakban ezt a két tematikát már nem kell összehasonlítani. 

kreditátvitel egyszerűen arról szól, hogy egy létező (= Neptunban rögzített) ekvivalenciát fel kívánsz-e használni. Ugyanis lehet, hogy korábban szereztél kreditet egy tárgyból, de az eredménye rossz, és nem akarod ezzel rontani az oklevélminősítésedet – ezért nem kéred a kreditátvitelt, inkább újra felveszed a tárgyat. 

Az elismertetés lépései tehát a következők: 

 1. Nézd meg, hogy az általad teljesített (azaz elismerendő) tárgy(ak)ra és a tantervedben szereplő, kiváltani kívánt tárgyra van-e elfogadott ekvivalencia. Ezt a Neptun felületre belépve az Információ/Tárgyelismerés alatt találod. Fontos, hogy az ekvivalenciát tárgykódok szerint kell ellenőrizni – a tárgynevek azonossága vagy hasonlósága önmagában nem jelent ekvivalenciát. Az adatbázisban a lista felett látható nagyító ikonnal tudsz rákeresni a tárgykódra. 
 2. Amennyiben nem találsz ekvivalencia határozatot az általad elismertetni kívánt tárgyra, akkor kreditekvivalencia-kérelmet kell beadnod. A kérelmet az Információ/Tárgyelismerés menüponton adhatod be az „Új tárgyekvivalencia vizsgálat kérése” gombra kattintva. Ha egy olyan tárgyak kívánsz elismertetni, amit teljesítettél, válaszd, az „Intézményen kívüli tárgyelismerés” opciót. Ez a kérvény nincs folyamatosan nyitva, elérhetőségéről a Neptun nyitóoldalán találsz információt. 
 3. Ha a kérelmedre pozitív döntés született, akkor a kreditátviteli kérelmet már be is tudod adni. Ehhez nyisd meg a Tanulmányok/Mintatanterv menüpontot, válaszd ki a megfelelő mintatantervet, ezután az elfogadtatni kívánt tárgy sorában kattints a „+” jelre, majd a „Kérvény leadás” linkre. Itt a „Kreditátviteli kérelem azonos tárgyra” kérvényt akkor válaszd, ha az elfogadtatni kívánt tárgy és az általad már teljesített tárgy kódja azonos. Minden más esetben „Kreditátviteli kérelem” választandó. Amennyiben az elismerendő tárgyat nem az Egyetemen teljesítetted, a kérelemhez csatolnod kell a tárgyteljesítés eredményéről tanúskodó leckekönyvi másolatot vagy kreditigazolást vagy törzslapkivonatot. Ezeket a kérvényeket nem bírálják, ha megvan a szükséges csatolmány, a kreditet jóváírják számodra. 

Néhány kiegészítő információ: 

 • A rendszer meglehetősen komplikált és sokak számára nehezen áttekinthető. Azért van rá szükség, hogy az Egyetem biztosítani tudja az egyenlő elbánás elvét: ha egyszer egy ekvivalencia elfogadásra kerül, az a továbbiakban minden hallgatóra érvényes, nem csak arra nézve, aki beadta a kérvényt. 
 • Ha már szerepel egy ekvivalenciakapcsolat az adatbázisban, ugyanarra vonatkozóan nem lehet még egyszer kérvényt beadni. 
 • Az ekvivalenciakérvényben az elfogadtatni (azaz kiváltani) kívánt tárgyhoz legfeljebb öt elismerendő (azaz már teljesített) tárgyat adhatsz meg. Nincs szabály arra nézve, hogy hányat kell megadni – minden a tematikákon múlik. Sokszor már a tantervedben szereplő tárgy címe is árulkodó: pl. a “Statisztika és valószínűségszámítás alapjai” tárgy esetében eléggé nyilvánvaló, hogy két másik tárgy kellhet az elfogadáshoz. Ugyanakkor, ha túl sok tárgyat adsz meg, kaphatsz egy olyan határozatot, hogy a “megjelölt tárgyak egy része felesleges az ekvivalenciához”, ezért a kérelem elutasításra kerül. Vedd fontolóra tehát, hogy a tematikák alapján mit érdemes beadni. 
 • A külföldi részképzésben (pl. Erasmus-ösztöndíjjal) teljesített kreditek elismerésére az általánostól eltérő, rugalmasabb szabályok vonatkoznak. 

Bizonyos esetekben speciális elismerési vagy átviteli kérelmeket kell beadnod.

Ezek az alábbiak: 

 • Kérelem a szakmai gyakorlat munkatapasztalat alapján történő elismeréséhez. 
 • Olyan munkatapasztalattal rendelkezel, ami lefedi a képzéseden előírt szakmai gyakorlat teljesítésének a feltételeit. 
 • Kérelem önkéntes tevékenység elismerésére.
 • Önkéntes tevékenységet el tudsz fogadtatni szabadon választható tárgyként bizonyos feltételek mellett.
 • Kreditátviteli kérelem (testnevelés/Erasmus).
 • Ha más képzésen teljesítettél testnevelést, vagy szabadon választhatóként elfogadtattál külföldi részképzésben teljesített kreditet, ezzel a kérvénnyel beszámíttathatod ezeket jelenlegi képzésedbe. 
 • Kreditátviteli kérelem azonos tárgyakra.
 • Az Egyetemen belül azonos tárgykódon már teljesített tárgyra adhatod be. 
 • Kreditátviteli kérelem szabadon választható tárgyakra. 
 • Ha egy másik képzésben teljesített tárgyat tartalmi vizsgálat nélkül szeretnél elfogadtatni, szabadon választható kreditjeid keretére megteheted ezzel a kérvénnyel. 
 • Kreditátviteli kérelem végzettség alapján. 
 • OKJ-s képzéseken szerzett végzettség alapján.
HKR. 59.§ alapján