Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Fogyatékossággal élő személyek
Az emberek életük bármely szakaszában fogyatékossá válhatnak.

A fogyatékosság egy változó jelentésű fogalom, nem egészségügyi kategória, nem betegség, hanem egy állapot, ami a fogyatékos személyek egyéni tényezői és a környezeti tényezők kölcsönhatásának következményéből adódik. Az ezekből létrejövő akadályok gátolják a fogyatékos személyt a társadalomban való teljes és hatékony, másokkal azonos alapon történő részvételben. 

 

 

Forrás: Kondor, Légmán 2019. 

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény ( Fot.) 2013-as módosítása (2013. évi LXII. törvény)  szerint fogyatékos „1. § “az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja”.  

 

 

Forrás: Kondor 2019. 

Hogyan vehetnek részt az egyetem életében fogyatékosággal élő személyek?  

A fogyatékos hallgatók és megváltozott munkaképességű munkavállalók számára biztosítanunk kell az egyenlő esélyű hozzáférést a tanuláshoz, a munkához, hogy akadálymentesen, más hallgatókkal/munkavállalókkal azonos esélyekkel férhessenek hozzá az egyetem szolgáltatásaihoz, eszközeihez, épületeihez. Ugyanakkor nem csak a tárgyi feltételek szükségesek ehhez, hanem az egyetemi közösség támogatása is. 

Akkor tudnak teljeskörűen részt venni az egyetemi életben, ha van akadálymentes parkoló az egyetemi épület mellett, ha küszöbmentesek a termek, ha vannak akadálymentes mellékhelyiségek, ha vannak akadálymentesített munkaállomások, ha vannak braille feliratok, ha van hurokerősítés. Ha senkit nem bántunk azért, mert ő mást gondol, máshogy néz ki, másban hisz, máshogy képes vagy nem képes, mások az életkörülményei, mást gondol. Ha az egyetemen befogadó, elfogadó közösség van, érvényesül az inkluzió, az emberi méltóság és sokféleség tisztelete, ahol teljesen természetes, hogyha valaki valamikor akadályokba ütközik az egyetemi élete során, azt támogatni kell. 

Ahol a fogyatékoságból eredő tapasztalatokat értékesnek tartjuk, ahol a fogyatékos személy az egyetem egyenjogú tagjaként beleszólhat az őt érintő döntések alakulásába és tudásával, tapasztalataival hozzájárulhat azok megvalósulásához és gazdagíthatja az egyetemi életet. 

Ha szeretnél többet tudni a fogyatékosságról, esélyegyenlőségi témákról, vagy te magad is érintett vagy, keress minket a kovacs.annasara@uni-bge.hu vagy az eselyegyenloseg@uni-bge.hu e-mail címeken.

Kapcsolódó videó: 

play button
05:01
Átértékeled? - Az a baj (Bëlga cover)
P2015 1G Records Főhősök/Közreműködők: Abramov Dani, Horváth Roland (RapStars) Erdős Balázs, Medetz Attila (Baltazár Színház) Fekete Gy. Viktor (feketegyviktor.hu) Juhász Tomi (Davies Korner, Vaklárma) Veres Robi (MCDC) Jelelők: Hetrovicz Máté Vörös Viktória Szervezők: Bényi Kati Gönci Som Kinga ...