Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Tanulmányi előrehaladás ellenőrzése
Kedves Hallgató! Az alábbiakban a Neptun Tanulmányi Rendszerben található „Előrehaladás” menüpontot igyekszünk bemutatni, amely segítségével ellenőrizheted, hol jársz a tanulmányaidban, milyen tárgyakat teljesítettél, esetlegesen milyen elmaradásaid vannak!

 

Az előrehaladás vizsgálatára szolgáló oldal a Neptun Tanulmányi Rendszer hallgatói webes felületén, a Tanulmányok/Előrehaladás menüpont alatt található meg, ahol egyszerűen nyomon követheted, hol tartasz az intézmény által előírt tanulmányok teljesítésével. Mintatanterved és tárgycsoportjaid kiválasztásával listázhatod ki a tárgyaidat és ellenőrizheted azok teljesítettségét.

Amennyiben konkrét mintatantervre, esetleg azon belül tárgycsoportra vagy kíváncsi, a felületen a „Mintatantervek” listázóban kiválasztható az érintett Tanterv, majd alatta a legördülő menüben a tárgycsoport(ok) megadására is lehetőség van, amelyet követően a „Listázás” gombra kattintva kapod meg az eredményt. Természetesen a szűrőfeltételekben minden mintatanterv egyszerre megadható, valamint a tárgycsoport „Minden” lehetőségével is használhatod a listázót, ilyenkor teljes képet kaphatsz a képzésen elvégzett és elvégzendő tárgyaidról.


A felületen a listázás után három panel jelenik meg:

1. Mintatantervi tárgyak

Itt láthatóak a mintatantervben található tárgycsoportok és tárgyak. Amennyiben tárgyról van szó, akkor a „Tárgynév” és „Tárgykód” oszlopok töltődnek, amennyiben tárgycsoportról, akkor pedig a tárgycsoport nevére és kódjára vonatkozó oszlopok!

A tárgycsoportok a sor eleji plusz-jellel (+) megnyithatóak, ilyenkor láthatóvá válik, hogy mely tárgyak szerepelnek az adott csoportban. Amennyiben a Tárgycsoport jellemzőkhöz tartozik érték, a "Tárgycsoport kódja" mellett megjelenik egy kék információs ikon (Információ). Ezen információs ikon fölé húzva az egeret megjelennek a Tárgycsoport jellemzők értékei (amennyiben releváns és beállításra kerültek): „Összes tárgy elvégzendő”, „Elvégzendő tárgyak száma”, illetve az „Elvégzendő kreditszám” – általában ez utóbbi információ az, amely kijelzésre kerülhet.

A tárgyak, illetve a tárgycsoport tárgyai a teljesítés alapján különböző színekkel kerülnek megjelenítésre, amelyről egyébként a felület alján található információs panel is tájékoztat:

 • Zöld: Felvett és teljesített
 • Piros: A tárgy ekvivalense teljesített
 • Fekete: Felvett, de még nem teljesített
 • Kék: Nem felvett

A teljesített tárgyaknál a színezésen túl zöld pipa is kerülhet a „Teljesített” oszlopba. Amennyiben a tárgycsoport minden tárgya teljesített, és a hallgató adott mintatantervében a tárgycsoport jellemzők beállításra kerültek, akkor a tárgycsoport sorában is megjelenik a „Teljesített” oszlopban a zöld pipa – ugyanakkor ennek hiánya sem feltétlen jelent problémát, amennyiben egyébként a „Státusz” oszlopban a Felvett és teljesített szöveg található!         2. Nem mintatantervi tárgyak

Ezen a felületen azok a tárgyak jelennek meg, melyeket esetleg nem mintatantervből vettek fel (jellemzően szabadon választott tárgyak lehetnek ilyenek). Ebben a panelben csak kétféle színkódolás található:

 • Zöld: Felvett és teljesített
 • Fekete: Felvett, de még nem teljesített


3. Felvett tárgyak és kreditek teljesítésének összesítése

A harmadik panelban a felvett tárgyak és kreditek teljesítésének összesítése jelenik meg táblázatos formában.

A táblázat két sorának tartalma:

 • Tárgy teljesítve
 • Elért kredit

A táblázat négy oszlopának tartalma:

 • Kötelező
 • Kötelezően választott
 • Szabadon választott
 • Összesen

Az „Összesen” / jelénél elválasztva az is láthatóvá válik, hogy mennyi az elvárt érték, és ebből mennyit teljesítettél.


Arra külön szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy adott mintatantervek esetleg összességében több kötelező tárgyat is tartalmazhatnak, mint amennyit egyébként a képzésen teljesítened szükséges – ennek technikai okai vannak, és minden kérdéses esetben a honlapon megtalálható, az érintett képzéshez és kezdési évhez tartozó tantervben szereplő tárgyteljesítési előírás az irányadó!

Amennyiben valaki a mintatantervében szereplő „Kötelezően választott” típusú tárgyak közül magasabb kreditértéket teljesít, mint ami a képzésen előírásra került, ez a többlet beszámítható a „Szabadon választott” típusú tárgyak kreditjei közé, azonban erre célszerű külön figyelni, mert a rendszer ezt önmagában nem kezeli, és hiányt jelölhet a választható tárgyak teljesítettségében!

Összességében elmondható, hogy az érintett képzés elvégzéséhez szükséges kreditszám a mérvadó, amelynek teljesülését az egyes tárgycsoportoknál jelzett „Elvégzendő kreditszám” érték alapján követheted nyomon – ugyanakkor határozottan felhívnánk arra a figyelmet, hogy a Tanulmányi Rendszerben található felület csak egyfajta segítség, amely könnyebb nyomon követhetőséget biztosít az előrehaladás ellenőrzéséhez, mert minden kérdéses esetben a képzésednek, kezdési événedek megfelelő, honlapon publikált hivatalos mintatanterv a mérvadó!