Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Tárgy és kurzusfelvétel menete
Minden félév elején a Neptun rendszerben lehetőséged van a mintatanterved szerint előírt vagy javasolt tárgyak és kurzusok felvételére, melyet a Tanulmányok/Mintatanterv_Listázás során érhetsz el, ajánlott félév szerint rendezve. 


A tárgyfelvétel a Tárgyfelvételi időszakban lehetséges számodra. Erről a honlapon tájékozódhatsz és Neptun üzenetben is felhívjuk figyelmedet vagy a kari Hallgatói Ügyfélszolgálaton Csoportnál érdeklődve is tudomást szerezhetsz róla. Tantervi előrehaladásodat a Neptunban tudod ellenőrizni ezen útmutató segítségével. Az ellenőrzést mindenképpen végezd el utolsó tanulmányi féléved elején, hogy kiderüljön, hiányzik-e valami a záróvizsgához.

 

A tárgyfelvétel során mérlegeld az alábbiakat: 

 • Annyi tárgyat érdemes felvenned, amennyit reálisan teljesíteni tudsz. A felvett, de nem teljesített tárgyaknak kétféle negatív következménye lehet:
 1. A legközelebbi felvételükkor már díjat kell fizetni.
 2. Rontják az úgynevezett korrigált kreditindexedet, vagyis a teljesítményedet mérő egyik alapvető mutatót. E mutatónak lényeges szerepe van pl. az ösztöndíj megállapításánál vagy az önköltséges és az állami ösztöndíjas finanszírozási forma közötti átsorolásnál
 • Arra kell törekedned, hogy egy félévben 27-33 kreditet teljesíts. Ha ennél lényegesen kevesebbet teljesítesz, annak több negatív következménye lehet:
 1. Romlik a kreditindexed, abban ugyanis azt is mérik, hogy a normaértéknek számító 30 kredithez képest mennyit teljesítesz,
 2. Elveszítheted az állami ösztöndíjadat (átsorolnak önköltségessé), annak megtartásához ugyanis az kell, hogy félévente átlagosan legalább 18 kreditet teljesíts.
 3. Megszűnhet a hallgatói jogviszonyod az 5. félév végén, ha addig legalább 75 kreditet nem teljesítesz (ezt nevezzük szűrőszintnek). 
 • Ha a mintatantervben ajánlott félévi kreditmennyiségnél kevesebbet veszel fel, az könnyen a tanulmányaid meghosszabbodását okozhatja. Állami ösztöndíjat legfeljebb a tantervben rögzített tanulmányi idő után még két félévig kaphatsz. Ha önköltséges vagy és arra számítasz, hogy az ajánlottnál kevesebb kreditet fogsz felvenni minden félévben, áttérhetsz kreditalapú önköltség fizetésre. Vedd figyelembe, hogy a hosszabb tanulmányi idő összességében mindenképpen magasabb költséget eredményez. 
 • Néhány tárgy más tárgyak előfeltétele lehet. Vagyis amíg az adott tárgyat nem teljesíted, nem veheted fel a ráépülő tárgyat. Van néhány olyan tárgy is, ami a specializációk felvételének előfeltétele. Ajánlott az előfeltételi tárgyakat mindenképpen felvenni és teljesíteni, máskülönben csúszhat a ráépülő tárgyak felvétele és ezzel meghosszabbodhatnak a tanulmányaid. Az előfeltételeket a szakok tantervei határozzák meg. 

Ha egy tárgyat nem első alkalommal veszel fel, a vizsgakurzus is egy tárgyfelvételnek számít, akkor tantárgy-újrafelvételi díjat kell fizetned, mely utólag központilag kerül kiírásra (a vizsgakurzus is egy tárgyfelvételnek számít). A befizetés elmaradása esetén a tárgyból nem vizsgázhatsz. 

A tárgyfelvétel menete a következő: 

A folyamat a Tárgyak/Tárgyfelvétel opciót választva történik. Ezen a felületen a meghirdetett tárgyak találhatók. 

Fontos figyelni a beállításokra: 

 • A félév beállítására – megfelelőt kiválasztva 
 • „Mintatanterv tárgyai” bejelölve 
 • „Mintatanterv” – „minden”, „Tárgycsoport” – „minden”, „Nyelv” – „minden” megjelölések szerepeljenek 
 • Időszak kezdete és vége: nincs jelölés 
 • Pipa: meghirdetett kurzus 
 • Oldalbeállítást javasolt 500-ra állítani. 

A “Listázás” szóra kattintva látható az összes tárgy, melyből választhatsz. Sorba rendezhetők akár ABC sorrendben tárgynév/tárgykód  alapján vagy akár az ajánlott félév szerint. 

A felvenni kívánt tárgyra állva, a “Felvesz” szóra kattintva megjelennek a tárgyhoz meghirdetett kurzusok, melyekből választani kell. Első tárgyfelvétel esetén normál kurzus válaszható, amely elméleti vagy gyakorlati egyaránt lehet. Számos tárgy esetében mindkét fajta kurzust fel kell venni, ha az egyiket elmulasztanánk, a Neptun figyelmeztet. Amennyiben egy korábbi félév során csak aláírást szereztél az adott tárgyból, akkor vizsgakurzust válassz. Ha aláírás megtagadva szerepel a tárgy korábbi felvételekor, ebben az esetben másodszor is fel kell venned a kurzust.

Lehetőséged van az óráid összehangolására is, ebben az esetben javasoljuk, hogy a Tárgyak/Tárgyfelvétel oldalon próbáld ki az Órarendtervezőt.

Amennyiben a regisztrációs héten elmulasztottad egy tárgy felvételét, már csak különeljárási díj megfizetése mellett van lehetőséged tárgyfelvételre, utólagos tárgyfelvételi kérelem beadásával, a szabad hellyel rendelkező kurzusoknál. 

Amennyiben helyhiány miatt nem sikerül a tárgy felvétele, jelentkezhetsz más, szabad helyet tartalmazó kurzusra, vagy leadhatsz a Neptun rendszeren keresztül kurzusbővítési kérelmet. 

Amennyiben nincs meghirdetve az adott félévben kurzus, de a kérelmezni szeretnéd annak indítását, a Neptun rendszeren keresztül kurzusindítási kérelmet adhatsz be.


Mappa, dokumentum neve
Utolsó módosítás

Hallgatói dokumentumok

Frissítve:
2023. február 07.