Chosen language
  HU - Magyar
  When you switch, the information available in that language is displayed.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Történet és hagyományok
A BGE jogelődjét, a Pesti Kereskedelmi Akadémiát a kor szakmai kihívásaira válaszul 1857-ben alapították. Az intézmény azóta számos átalakuláson ment keresztül.


A 2010-ben Felsőoktatási Minőségi Díjjal is kitüntetett Budapesti Gazdasági Főiskola 2000. január 1-jén jött létre három, korábban is sikeres főiskola egyesítésével: a Külkereskedelmi Főiskolából, amely egy volt szovjet laktanyában kapott helyet Mátyásföldön, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolából, amely mindig Zuglóban működött, valamint a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolából. Ez utóbbi karunkon az oktatás a mai napig az eredeti helyszínen zajlik, mégpedig a belvárosi Alkotmány utcában, a Pesti Kereskedelmi Akadémia épületében, amely 1857-ben, a párizsi után Európa második kereskedelmi főiskolájaként alakult meg Budapesten.  

2016. január 1-je óta Budapesti Gazdasági Egyetem néven, már alkalmazott tudományok egyetemeként működünk. A BGE központja szintén egy klasszikus épületben található az V. kerületi Markó utcában, amely eredetileg gimnáziumnak épült, és mindig is oktatási célt szolgált. 

Hagyományainkra, a több mint 160 éves szakmai múltunkra büszkék vagyunk, megalakulásunk dátumának a címerünkben is emléket állítottunk. 

Egyetemünk három kara jelenleg is Budapesten működik: a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (KVIK), a Külkereskedelmi Kar (KKK), valamint a Pénzügyi és Számviteli Kar (PSZK).

A BGE az alkalmazott tudományok egyeteme cím elnyerésével vissza nem térő lehetőséget kapott, amellyel intézményünk minden szereplője élni tudott. Az azóta eltelt időszak kiemelkedő fontosságú egyetemünk életében, hiszen hagyományaink ápolása mellett modern, újító szellemiségünk révén jelentős eredményeket értünk el, melyek az elmúlt években meghatározták stratégai irányvonalunkat, döntéseinket, valamint a napi működésünket, és egyúttal a hazai felsőoktatási térben pozitívan különböztettek meg bennünket a többi szereplőtől. 

2016-ban

 • kutatási szerepünk megerősítése érdekében megkezdtük a tudományos struktúra kialakítását és megszületett Intézményfejlesztési Tervünk is, amely működésünk stratégiai dokumentuma. 

2017-ben

 • megalakítottuk a Budapest Lab Vállalkozásfejlesztési Központot, a BGE első kiválósági központját, amelyet újabb 3 kiválósági központ követett: a Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ, a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ és a Kibergazdaság Kiválósági Központ
 • Megkezdtük egy átfogó tantervi reform végrehajtását, hogy magasabb szintre emeljük a gyakorlatorientáltságunkat és a nemzetközi kompatibilitásunkat. 
 • Csatlakoztunk a PRME (Principles for Responsible Management Education) nemzetközi hálózatához, amelynek tagjaként intézményünk elkötelezte magát a felelős üzleti oktatás mellett. Ezzel párhuzamosan intézményesítettük fenntarthatósági törekvéseinket, megalakult a Fenntarthatósági Tanács és a belső közösség önkénteseiből álló Fenntarthatósági Hálózat. 
 • Magyarországon elsőként nemzetközi akkreditációt kaptunk a Network of International Business Schools nevű szakmai szervezettől, amely a világ egyik vezető, gazdasági felsőoktatási intézményeket tömörítő közössége. 

2018-ban

 • hatályba lépett megújult Etikai Kódexünk, mely a hazai felsőoktatásban egyedülálló módon az összes belső érintett bevonásával készült.  
 • Megvalósítottuk az akadémiai szervezet tudatos átalakítását, így átláthatóbb és hatékonyabb szervezeti struktúra jött létre. 
 • Egyetemünk az országos felvételi rangsorban dobogós, 3. helyezést ér el 6.396 hallgatóval. 
 • Decemberben sikeresen akkreditáltuk a BGE Vállalkozás- és Gazdálkodástudományi Doktori Iskoláját, amely hiánypótló abban a tekintetben, hogy kitüntetett figyelmet fordít a kis- és középvállalkozások üzleti- és menedzsmentkérdéseinek kutatására és oktatására. Emellett megkezdtük az AACSB akkreditációs folyamatot, mely az üzleti iskolák legismertebb nemzetközi akkreditációs rendszere. 

2019-ben

 • megőriztük piacvezető szerepünket az üzleti képzések területén és 6 százalékkal több hallgatót vettünk fel az előző évhez képest. 

2020-ban

 • Pénzügyi és Számviteli Karunk az első helyen végzett az egyetemi népszerűségi listán, és másik két karunk, a Kereskedelemi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar és a Külkereskedelmi Kar is a 10 legnépszerűbb hazai kar közé került. 

Fenntarthatósági törekvéseink, nemzetköziesedési folyamataink, vállalkozásbarát megközelítésünk és az élményalapú oktatási környezet megteremtését célzó fejlesztéseink minden egyetemi polgárunk életében nagy szerepet játszanak abban, hogy hatékonyan vehessenek részt a tudásátadás és tudáselsajátítás folyamatában.