Chosen language
  HU - Magyar
  When you switch, the information available in that language is displayed.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Budapest LAB – Vállalkozásfejlesztési Iroda
A Budapest LAB – Vállalkozásfejlesztési Iroda (Budapest LAB // LAB) a BGE elsőként létrejött kiválósági központja, amely tudásmegosztással, kutatásokkal, képzésekkel, inspirációval segíti a vállalkozói kultúra terjedését és a hazai kis- és középvállalatok sikerességét. A BGE partnerségben a vállalkozásokkal stratégiai pillérjét támogató műhely célja, hogy a közép-európai vállalkozásfejlesztés ismert kutató-, fejlesztő-, képző- és tudásszolgáltató bázisává fejlődjön.


A Budapest LAB csapata azon dolgozik, hogy minél több platformon és formában közelebb hozza a vállalkozókról szóló és a vállalkozói léthez szükséges tudást és inspirációt a vállalkozókhoz, vállalkozni szándékozókhoz, és elsősorban persze az Egyetem belső közösségéhez. Emellett célja, hogy a külvilágnak is megmutassa, mi zajlik a BGE-n vállalkozásfejlesztés témában.

Tudományos eredmények és társadalmi hatás 
 • A tudományos publikációk és kutatási eredmények minden érdeklődő számára nyilvánosan elérhetőek ITT.
 • Az aktuális kutatásokhoz kapcsolódó tanulmányok már azok megjelenése előtt is olvashatók ITT, a BGE Budapest LAB Working Paper Series-ben. 
 • A Budapest LAB kutatásainak eredményeit a vállalkozások mellett a kormányzat is felhasználja. Fontos eredmény, hogy a tudományos elemzések az ITM által 2019-ben kiadott kkv-stratégiába is beépültek. 
 • A LAB cikkeit, kutatási eredményeit rendszeresen közli a média is – ezáltal még több érintetthez jut el a kutatásokból származó tudás. Olvasmányos tartalmakért IDE kell kattintani.
 • A Budapest LAB éves jelentései nemcsak hasznos tartalommal szolgálnak, de könnyebbé is teszik a kapcsolódást az ökoszisztéma más szereplői számára.

Kapcsolódási lehetőségek

Aki elsőként szeretne értesülni a LAB friss híreiről,

annak ajánljuk a Facebook oldalunkat.

Aki tanulni, inspirálódni vágyik a témában,

az mindenképp kattintson a Budapest LAB hivatalos oldalára, ahol érdemes a hírlevélre is feliratkozni. 

Ha a vállalkozás témájú rendezvények is érdekesek,  

akkor érdemes ellátogatni a StartLab Vállalkozói Klubra.  

Aki bővebben is olvasna a kutatásokról, 

annak ajánljuk a tudományos publikációkat és working paper sorozatot

A tudásra szomjazó üzleti szakos hallgatókat 

várjuk az üzleti tervezés kurzusra! 

Kutatási, előadói együttműködések és szolgáltatások kapcsán,

a budapestlab@uni-bge.hu címre várjuk a leveleket! 

A Budapest LAB kiemelt projektjei

Global Entrepreneurship Monitor partnerség

2020-tól a világ legnagyobb vállalkozás kutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) magyar partnere a BGE, a kutatás központja az egyetemen belül szintén a Budapest LAB-ben van.  A GEM adatfelvétele több mint 70 országban zajlik 1999 óta minden évben, és eredményeként rengeteget megtudhatunk az emberek vállalkozási hajlandóságáról, motivációiról, attitűdjéről, a még csak fejben létező és a már működő cégek és azok alapítóinak magatartásáról, az üzleti lehetőségek és a vállalkozói karrier észleléséről, vagy éppen a fiatal generációk vállalkozási motivációiról.Családi Vállalkozás Kutatási Program

A Budapest LAB 2017-ben – elsőként – indította el ezt a vállalkozói csoportot szisztematikusan vizsgáló hazai kutatást. A hosszú távú programban számos kutató és kisebb kutatócsoport dolgozik, így a nagy reprezentatív felmérés mellett mélyfúrásokra is van lehetőség – eddig többek között utódlás, HR, fenntarthatóság témában. A LAB az eredményeket nem csak tudományos publikációkban, de olvasmányos cikkekben is közzéteszi, és rendszeresen bemutatja – többek közt saját szervezésű – üzleti konferenciákon is. 

Üzleti terv egy hét alatt

“Üzleti terv egy hét alatt” intenzív kurzuson a résztvevők valós projekten dolgozva szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot abban, milyen folyamatokkal, gondolkodással lehet megalapozni egy sikeres vállalkozást a világ két, talán legmenőbb üzleti módszertanának felhasználásával. Az intenzív munka során nem csak szakmailag, de személyiségben is lehet fejlődni, kipróbálni, hogy kiben szunnyad a leendő vállalkozó. Nem utolsó sorban pedig tényleg remek élmény. Annyira élvezetes, hogy a visszajelzések alapján a többség azonnal jelentkezne a következő hétre. 

StartLab Vállalkozói Klub

A 2018 szeptemberében indított StartLAB célja, hogy segítse a vállalkozó, a vállalkozást tervező, illetve a vállalkozás iránt érdeklődő egyetemi hallgatók tapasztalatszerzését, kapcsolat- és közösségépítését. A hagyományosan minden hónap első keddjére szervezett rendezvény vendége minden alkalommal egy sikeres vállalkozó, aki mesél arról, hogy miképp jutott el oda, ahol most tart. Mivel a közönség is kérdezhet, így aki eljön, biztos lehet benne, hogy mindent megtudhat, ami számára érdekes az adott sztori kapcsán. Mögé nézünk a magazinok sikersztorijainak, hogy ne csak érdekes, hanem praktikus dolgokat is tanulhassanak a résztvevők. Az elmúlt időszakban a StartLAB vendége voltak többek között Vágó Réka cipőtervező, a Julius-K9, a Zing Burger, az Oszkár TeleKocsi és a ChocoMe alapítói. 

Családi Vállalkozások Napja Konferencia

A Budapest LAB a K&K Magazinnal együttműködve rendszeresen szervez kifejezetten családi vállalkozások vezetőinek szóló teltházas, több mint száz cégvezetőt vonzó konferenciákat. A gyakorlatias és interaktív rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy a BGE releváns kutatási eredményeit közérthető formában juttathassuk el az érintettekhez, akik hasznosítani tudják azokat cégük sikeresebb működtetése érdekében. A rendezvények célja emellett, hogy lehetőséget teremtsenek a vállalkozóknak arra, hogy egymás tapasztalataiból is tanulva készülhessenek fel a cégátadással kapcsolatos, és más, a családi cégeket érintő kihívásokra.  

Tevékenységi területek részletesen

A Budapest LAB olyan kutatásokat végez és koordinál, amelyekből többet tudhatunk meg a hazai kis- és középvállalkozásokról. Fontos cél, hogy eredményeiket a tudományos közösség mellett maguk az érintettek – a vállalkozók és vállalkozni tervezők, valamint a szakpolitika – is hasznosítani tudják, ezért azokat mindig közérthetően közzéteszik, hogy a mindennapi tudás részévé válhassanak. A Tudományos tevékenységről bővebben a publikációkban és a working paper sorozatban lehet olvasni. A kutatások az alábbi területekre fókuszálnak: 

Családi vállalkozások  

A BGE-n komoly hagyománya van a családi vállalkozások kutatásának, ezt tovább erősítve, a Budapest LAB 2017-ben elindította a Családi Vállalkozás Kutatási Programot, amely Magyarországon elsőként vizsgálja szisztematikusan e vállalkozói kör sajátosságait. A hosszú távú kutatási programhoz kapcsolódva számos kisebb kutatócsoport dolgozik, így a reprezentatív adatfelvételek mellett „mélyfúrásokkal” vizsgálják többek között a magyar családi vállalkozások HR sajátosságait és utódlási terveit, gyakorlati megoldásait, illetve egy, a vizsgált cégeket hosszú távon követő program kidolgozása és tesztelése is zajlik. A Családi Vállalkozás Kutatási Programról és eredményeiről ITT lehet bővebben olvasni.  

Startupok és freelancerek 

2018-ban elindult a startup vállalkozások tudományos igényű vizsgálata is, melynek részeként, többek között a startupok túlélésének és növekedésének tényezői, valamint az „ideális startupper” képe került górcső alá, a hazai startup ökoszisztéma feltérképezése és egy, a cégeket hosszabb távon követő nagyobb kutatás megalapozása mellett. Emellett a világszerte egyre nagyobb gazdasági szerepet játszó szabadúszók, ún. freelancerek vizsgálata is elindult.  

Alkalmazott kutatások 

A Budapest LAB szívesen bekapcsolódik mások által indított kutatásokba, valamint külső partnerek számára is végez és vállal alkalmazott kutatásokat, hogy a hazai vállalkozói szféra számára valóban fontos kérdésekre válaszok szülessenek. Az elmúlt években a LAB feltérképezte például a hazai vállalkozásfejlesztési ökoszisztémát, valamint összegyűjtötte és elemezte a hazai és nemzetközi mentorálást szolgáló rendszereket a fiatal vállalkozók és a generációváltás előtt álló családi vállalkozások esetében.  

A Budapest LAB csapata folyamatosan fejleszt és kísérletezik, hogy izgalmas és hatékony módszereket állítson az egyetemi vállalkozói készségfejlesztés és vállalkozói hajlandóság növelésének szolgálatába - iskolai kereteken belül és azon kívül is.  

Üzleti terv egy hét alatt 

A Budapest LAB 2018-ban indította el a saját fejlesztésű “Üzleti terv egy hét alatt” című intenzív kurzust, amelynek során résztvevők valós projekten dolgozva szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot abban, milyen folyamatokkal, gondolkodással lehet megalapozni egy sikeres vállalkozást. A különböző karokról és szakokról érkező (menedzsment, marketing, gazdaságinformatikus, vendéglátás stb.) hallgatók a design thinking és az üzleti modell vászon módszertanával való ismerkedés közben facilitált közös munka során fejlesztik projektjeiket, melyeket a kurzus végén külső szakemberek előtt is prezentálnak. Az intenzív munka során nem csak szakmailag, de személyiségben is lehet fejlődni, nem utolsó sorban pedig tényleg remek élmény. A hallgatók visszajelzése alapján annyira élvezetes, hogy a többség azonnal jelentkezne a következő hétre. Az “Üzleti terv egy hét alatt” kurzus 2021-ben elnyerte a European Enterprise Promotion Award (EEPA) nemzeti díját a Vállalkozói kedv ösztönzése kategóriában.  

Családi Vállalkozások Napja  

A Budapest LAB a K&K Magazinnal együttműködve rendszeresen szervez kifejezetten családi vállalkozások vezetőinek szóló teltházas, több mint száz cégvezetőt vonzó konferenciát. A gyakorlatias és interaktív rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a BGE releváns kutatási eredményei közérthető formában jussanak el az érintettekhez, akik hasznosítani tudják azokat cégük sikeresebb működtetése érdekében. Emellett a vállalkozók lehetőséget kapnak arra, hogy egymás tapasztalataiból is tanulva készülhessenek fel a cégátadással kapcsolatos kihívásokra.  

Nyitott workshopok BGE hallgatóknak  

A Budapest LAB rendszeresen szervez tág - az Európai Unió megközelítéséhez illeszkedő - értelemben vett vállalkozói készségeket fejlesztő rövid, interaktív workshopokat az Egyetem hallgatói számára. A néhány órás workshopok például a csapatmunka, a kreativitás, az információszerzés és értelmezés, a jövő trendjeinek mai azonosítása vagy éppen az öteletfejlesztés területén adnak saját élményt és használható eszközöket a résztvevők számára. A workshopok egy-egy alkalommal is látogathatók, a teljes féléves sorozatokon való részvétel azonban átfogóbb tudás megszerzésére is lehetőséget ad.  

Külső előadások, workshopok 

A tudományos megjelenések mellett a LAB rendszeresen tart előadásokat, képzéseket külső partnerek számára vagy velük együttműködésben. Így többek között a Világgazdaság Családi Vállalkozások konferenciáján, a Schneider Electric által szervezett Innovation Summit konferencián, a Design Hét Budapest rendezvénysorozaton, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Smart Budapest konferenciáján, vagy épp a Mathias Corvinus Collegium meghívására.  

A Budapest LAB kiemelt célja, hogy inspirációt és hasznos tudást nyújtson a fiataloknak – elsősorban persze BGE-s hallgatóknak – a vállalkozói léttel kapcsolatban. Ez annál is inkább fontos, mert az (egyébként szintén a BGE-n zajló) GUESSS nemzetközi kutatás eredményei szerint a magyar fiatalok többsége inkább alkalmazottként dolgozna az egyetemi évek után. Pedig a fiatalok, és különösen az egyetemisták vállalkozási hajlandósága alapvető gazdasági és társadalmi hatással bír. Az általuk a jövőben létrehozott vállalkozások olyan pénzügyi és nem pénzügyi értéket teremtenek, amire nemzetgazdaságunknak és közösségeinknek nagy szüksége van. 

StartLab Vállalkozói Klub 

Az eseménysorozat célja, hogy segítse a vállalkozó, a vállalkozást tervező, illetve a vállalkozás iránt érdeklődő egyetemi hallgatók tapasztalatszerzését, kapcsolat- és közösségépítését. A hagyományosan minden hónap első keddjére szervezett rendezvény vendége minden alkalommal egy sikeres vállalkozó, aki arról mesél, hogy miképp jutott el oda, ahol most tart. A beszélgetések közben mögé nézünk a magazinok sikersztorijainak, hogy ne csak érdekes, hanem praktikus dolgokat is tanulhassanak a résztvevők.

Budapestlab.hu 

A Budapest LAB kiemelt figyelmet fordít arra, hogy kutatási eredményei a minőségi tudományos publikációkon kívül a vállalkozók, vállalkozni tervezők számára könnyen használható, praktikus módon is megjelenjenek. Ezért olvasmányos cikkekké formálják ezeket a saját online magazinjuk és a média számára. A LAB kutatásai alapján készült cikkek számos ismert médiumban helyet kaptak már a K&K Magazintól a Forbes-ig.  

A Budapest LAB Csapata

Igazgató

budapest lab vállalkozásfejlesztési irodavezető
 • Iroda: 1087 Budapest, Berzsenyi utca 6.
 • Iroda: 103.
 • Telefon: +36 1 313-6224
 • Belső mellék: 5007
 • Email: timar.gigi@uni-bge.hu

Tudományos vezető

tudományos főmunkatárs

Projektmenedzser

projektmenedzser
 • Iroda: 1087 Budapest, Berzsenyi utca 6.
 • Iroda: 103.
 • Telefon: +36 1 313-6224
 • Belső mellék: 5006
 • Email: borsodi.zsofia@uni-bge.hu

Fejlesztő szakértő

fejlesztő szakértő

Asszisztens

asszisztens